-----------------------------------
dragos.n
18 Mai 2009 23:52


Am splitat din acest punct discutia intrucat nu mai avea tangenta cu obiectul topicului deschis in sectiunea de oculare.

mod z



Sergiu, ai colimat bine telescopul ? Daca nu ai imagine clara la Luna la 120x, problema e aproape sigur la colimare.

cudjo66
19 Mai 2009 07:10


In 9 ore si ceva (o rotatie) ar aparea si pata. Numai ca se termina noaptea.

sergiu IASI
19 Mai 2009 11:54


Am verifiat colimarea prin imaginea extrafocala a unei stele. Imaginea era rotunda si am zis ca e bine colimat. Posibil sa ma fi inselat. Trebuie sa precizez ca nu am scule speciale pentru a efectua colimarea telescopului si am luat de buna colimarea facuta de producator. Am zis ca daca umblu la oglinzi de unul singur sa nu le dereglez mai tare.
Ar trebui pentru prima data sa-l colimeze cineva care a mai facut asta si eu sa invat cam cu ar trebui facuta o colimare corecta.

marius78
19 Mai 2009 13:04


Gaseste macar un laser de jucarie cu punct rosu,vezi daca oglinda principala are insemnat unde are centrul,daca nu scoate oglinda vezi unde este centrul (cu exactitate) si o pui la loc ,asa faci si cu secundara ,dupa ce ai aflat lucrul acesta iei laserul si il fixezi in focuser cat mai pe centru posibil ,dupa care incepi sa centrezi optica pana cand centrul oglinzi sec corespunde cu centru oglinzi primare si ''vice versa''

sergiu IASI
19 Mai 2009 13:15


Pe oglinda principala am vazut ca are marcat un mic cerc in centrul ei. Sa vad cum am sa pot tine laserul cit mai pe centrul focuserului. Am sa incerc sa confectionez un fel de camasa pentru laser sa intre perfect pe mijloc dar nu stiu cit sa ma bazez pe chestia asta. Dar trebuie probat ca nu are ce sa strice.

marius78
19 Mai 2009 13:34


Incearca lucrul acesta si garantat o sa mearga, vezi sa afli si centrul secundarei,era bun un ocular fara lentile in care sa introduci laserul asa sti ca este pe centru.

Erwin
19 Mai 2009 13:34


Poți încerca să aplici sfaturile de aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=1882 
privind colimarea unul laser. Adaptezi laserul care îl ai într-un tub sau cutie de film și folosești metoda descrisă pentru a-l alinia, apoi îl folosești la colimare. E doar o idee.

dragos.n
19 Mai 2009 13:57


Sergiu, nu te grabi sa scoti oglinzile. Nu e nevoie si, la oglinda secundara nu este nici recomandat sa faci asta, decat dupa ce ai capatat multa experienta, cunostiinte si, mai ales unelte potrivite. 

Un laser colimator este un instrument dificil, usor de facut, dar trebuie sa fie foarte bine centrat el insusi, si asta nu e deloc usor. Ba chiar e foarte greu.

Daca nu ai bani sa iei un ocular cheshire, cam 140 lei, poti sa improvizezi ceva de genul asta, dintr-un tub de film fotografic, caruia ii dai o gaura in centru. Perfect in centru. Il introduci in tubul focuserului, te uiti prin el si trebuie sa vezi elementele optice ale telescopului, oglinda secundara, primara, cercul de pe primara, si apoi reflexia secundarei in primara. Toate trebuie sa fie concentrice.

Am sa caut si o sa pun un material despre colimare, dar poti sa cauti si tu pe net.

Inca o data iti spun, nu scoate oglinzile, si nu umbla la suruburile oglinzii secundare. Primara are trei suruburi pentru colimare, la alea daca umbli nu e asa mare belea, ca oricum va trebui sa faci collimarea si vei umbla la ele.

dragos.n
19 Mai 2009 14:47


Am sa pun aici un material despre colimare, dar cum spuneam, poti sa cauti si tu. Dai cautare pe newtonian collimation, sau newton collimation si vei gasi destule. rabdare sa ai sa le parcurgi.

Atentie, daca vrei sa desfaci oglinda primara, e bine sa o marchezi pe o margine, si tubul la fel, ca sa o poti pune in aceasi pozitie. 

Telescoapele se colimeaza in fabrica, dar pe drum, ele se decolimeaza. mai exact oglinda primara. De multe ori, la oglinda secundara, suruburile sunt blocate de fabricant, deoarece aceasta se decolimeaza mult mai greu, si colimarea facuta de fabricant poate tine foarte mult timp.

Mai putina lume stie, dar laserele vin in cele mai multe cazuri descentrate din fabrica. Nu pentru ca sunt fabricantii prosti, ci pentru ca e foarte greu sa fie aliniate la o precizie mai mare de 0,05 grade, precizie pe care doar cele mai bune o ating, si care este insuficienta pentru colimarea unui telescop mai rapid, F/D=6 sau peste. De aceea ele trebuie reglate de posesor, dar asta e foarte greu de facut.

Fisierul pe care voiam sa il pun e prea mare, si nu il ia. Ramane sa caut altul mai mic.

sergiu IASI
19 Mai 2009 14:53


Inca nu am atins nici un surub al oglinzilor pentru ca nu am experienta. Dupa indicatiile din manualul telescopului parea destul de bine colimat. Cu siguranta ca voi achizitiona un Chesire pentru ca mai devreme sau mai tirziu va deveni indispensabil. Unii spun ca trebuie colimat telescopul inainte de fiecare sesiune de observatii. Totusi nu e cam des ? Odata centrate piesele optice se descentreaza asa usor ? Asta inseamna o mecanica destul de proasta.
La serviciu aliniez optic microscopul cam odata pe luna. Cei drept nu e portabil si are un suport stabil.

sergiu IASI
19 Mai 2009 14:58


De scos oglinda principala probabil ca voi fi nevoit sa o scot cind se va depune praf pe ea si va trebui sa o curat. Si asa voi avea o gramada de emotii sa scot oglinda . Nu de alta dar fara ea ramin cu un tub din tabla !

Laurentiu
19 Mai 2009 15:05


Un cheshire este ieftin. Si extrem de util. 

Daca totusi nu vrei sa-l cumperi e destul de usor de facut unul (eu am facut asa ceva dintr-o bucata de teava de plastic de un tol in care am taiat o deschidere ca la cheshire-urile "de fabrica" iar apoi am lipit o bucata de carton taiata in forma eliptica, cu o gaura in mijloc - unul ca asta se poate face in jumatate de ora  :D  ).

dragos.n
19 Mai 2009 15:31


Telescoapele se decolimeaza usor pentru ca oglinda primara este, si trebuie sa fie flotanta. Adica ea nu e prinsa fix pe suport, si asta pentru ca sa aiba loc de dilatare. Din cauza asta, de cateori transporti telescopul, el se decolimeaza. Deci la fiecare transport trebuie sa il colimezi.

 Oglinda secundara in schimb, este prinsa fix pe suport, de obicei lipita, si se decolimeaza mult mai greu.

Se pare ca nu pot sa pun nici un material, ca limita e 1 MB, iar ce am eu e mai mare de atat.

octopus
19 Mai 2009 17:45


Dragos , incearca sa il pui ori pe bucati ori arhivat.

DaJackal
19 Mai 2009 20:27


Am pus un filmulet la adresa urmatoare http://s4.transfer.ro/storage/transfer_ro-fdfd7b1d10751a.zip 
Este un fisier .swf, si arata cum trebuie sa colimezi cu chesire si cum trebuie sa colimezi ochiometric. E destul de bun zic eu. Sper sa va fie de folos.

Cer senin!

sergiu IASI
21 Mai 2009 18:34


Multumesc pentru film, dar inca nu am reusit sa-l vizualizez. Am instalat si flash player si shockwave player si tot nu pot. Dar mai incerc pentru ca trebuie sa vad filmuletul

DaJackal
21 Mai 2009 19:22


Cauta Swf & flv player. Eu cu asta il rulam mai demult.

sergiu IASI
21 Mai 2009 21:47


am reusit. multumesc pentru ajutor ! - ramin dator

sergiu IASI
31 Mai 2009 13:08


Ce parere aveti despre laserul colimator de la Baader ? Se merita investitia ?
Am citit manualul de utilizare si pare destul de bun si de util.
Poate l-a folosit cineva si poate sa ne spuna ceva impresii.

valy
07 Sep 2010 10:36


Ce parere aveti despre laserul colimator de la Baader ? Se merita investitia ?
Am citit manualul de utilizare si pare destul de bun si de util.
Poate l-a folosit cineva si poate sa ne spuna ceva impresii.
Am dar pare cam slab laserul, nu prea se vede reflexia decat daca e intuneric. Mai are joc in portocular si nu e chiar atat de eficient, dar asta nu cred ca e vina neaparat a lui ci si a portocularului.


In alta ordine de idei, daca am un newton colimat si pun pe portocular o oglinda plana cu o gaura in centru si ma uit prin gaura, ce ar trebui sa vad? Cercul din centrul primarei suprapus peste cerculetele din reflexiile multiple ale lui iar in centrul cerculetului gaura prin care ma uit?

marcel jinca
03 Dec 2010 12:52


COLIMAREA IN 3 PASI SIMPLI

Deunazi, ii explicam unui prieten, pasii care trebuiesc facuti pentru a avea un instrument bine colimat care sa dea o imagine buna. A ajuns la un moment in impas in ceea ce priveste imaginea "bruta" pe care o vedea si reflexiile oglinzilor in interiorul tubului optic.
De aceea incer aici, intr-o maniera usoara, sa arat cum fac eu colimarea la un Newton 200/1200.
O reimprospatare a topicului cu adaugarea de imagini, nu cred sa deranjeze pe cineva.

PASUL 1. Intre oglinda secundara si cea primara asez o coala de hartie, de preferinta alba, pentru a nu mai vedea proiectia primarei in secundara.
Introduc tubul Cheshire in focuser (port-ocular). Din cele 3 suruburi de pe bariletul secundarei, strang sau desfac, pentru ca  forma secundarei sa fie cat mai precis circulara si totodata spatiul ramas liber intre marginea tubului Cheshire si marginea secundarei privita prin Cheshire, sa fie perfect circulara (forma de inel). 
In acest moment avem aliniata oglinda secundara sub focuser. Imaginea 1. ALINIEREA SECUNDAREI SUB FOCUSER

Scoatem hartia dintre oglinzi.

PASUL 2. Von neglija orice proiectie care ne arata ca oglinzile nu au acelasi centru, ca proiectia oglinzii primare nu este incadrata in oglinda secundara, etc.
Ne concentram doar asupra a doua puncte si anume: inelul alb ce marcheaza centrul primarei si crucea de fire a tubului Cheshire prin care privim (care este centrul focuserului).
Vom regla prin strangere si slabire succesiva a celor 3 suruburi de pe bariletul secundarei, pana ce vom aduce centrul primarei (inelul alb) in mijlocul crucii de fire. 
In acest moment vom observa ca proiectia primarei pe secundara se incadreaza perfect (este circumscrisa). Imaginea 3. 

PASUL 3. In final, vom trece la suruburile de pe bariletul primarei. In mod normal, este recomantat ca acestea sa fie stranse la maxim, iar reglajul sa se faca prin desfacerea acestora. Cu cat oglinda este mai aproape de fundul bariletului (stransa) se elimina eventualele vibratii datorate greutatii oglinzii primare.
Acum, nu ne ramane decat ca tatonam desfacerea (strangerea) suruburilor de pe bariletul primarei, pana suprapunem orificiul tubului Cheshire ce se proiecteaza pe primara cu insasi centrul primarei (inelul alb). Imaginile 4 si 5. 
Desigur, pentru cei mai pretentiosi, sau care vor precizie mare, o etapa urmatoare consta in folosirea autocolimatorului si efectuarea unor reglaje fine, ca cele prezentate aici pe forum la:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=61058#61058

Sper ca este usor de inteles.
Pentru cei care au avut "curiozitatea" si au desfacut secundara (umblat la reglajul secundarei), este bine sa insiste asupra pasului 1. Ceea ce vor observa, NU trebuie sa arate ca in imaginea 6, unde se observa ca secundara este prea in afara tubului optic si totodata si putin ovala, datorita rasucirii in jurul axului bariletului acesteia.

SFATURI UTILE:

- NU INCERCATI SA SUPRAPUNETI CRUCEA DE FIRE DE LA CHESHIRE, CU PROIECTIA SPIDERULUI OGLINZII SECUNDARE PE OGLINDA PRIMARA. NU VETI REUSI DECAT PE O AXA: AXA FOCUSERULUI (vezi img. 5).
CEALALTA AXA, PERPENDICULARA PE AXA FOCUSERULUI, APARE "MAI SUS", DIN CAUZA OFF-SETU-LUI, ASA CUM NICI PROIECTIA CHESHIRE-LUI NU SE PROIECTEAZA LA CENTRUL SECUNDAREI, TOT DIN ACEASI CAUZA APARE EXCENTRICA.
- NU STRANGETI EXCESIV SURUBURILE DE REGLAJ DE PE BARILETUL SECUNDAREI.
- DUPA STRANGEREA SURUBURILOR DE BLOCARE DE PE BARILETUL PRIMAREI, MAI STRANGETI PUTIN SURUBURILE DE REGLAJ ALE ACESTEIA, DAR URMARIND ATENT SA NU DEREGLATI CENTRELE.

Eu personal, fac aceste mici artificii finale, cu aparatul foto prins in port ocular, cu zoom 3x. E mult mai usor de controlat precizia miscarilor.
Rezultatul?
Imagini clare, bine definite. Stele focalizate fara coma (separare 1"). Detalii foarte fine din interiorul craterelor lunare sub 50 km (ex. ARISTARCHUS - se vede terasamentul interior al muntelui circular la grosisment 120x).

Va doresc cer senin!

auriga
03 Dec 2010 13:36


excelent articol! as mai adauga:
dupa ce am invatat colimarea, orientarea secundarei mi se pare a fi cea mai "dificila" parte. trebuie realizat ca cele trei suruburi de reglaj de pe bariletul secundarei sunt de fapt doar niste simple suruburi ce imping o suprafata plana din aluminiu din trei pozitii deci cand lucram la ele trebuie sa destrangem putin surubul central si sa le slabim putin pe toate, la final trebuie stranse ferm altfel vom avea de revenit la acest capitol frecvent.

daca primii doi pasi sunt facuti cum trebuie, de obicei colimarea e o "joaca de copil" din suruburile principalei si nu ia mai mult de 2-3 minute.
 
dupa ce am terminat de colimat prin aceasta metoda, se poate trece la colimarea pe stea, daca conditiile atmosferice (stabilitatea) o permit.

Marius Laza
05 Dec 2010 01:32


Marcel Jinca descrie 3 pasi pentru colimarea unui telescop newtonian.
La pasul 1, ne spune ca reglajul se face &#8220;Din cele 3 suruburi de pe bariletul secundarei&#8221;, iar la pasul 2 , reglajul se face tot din cele 3 suruburi de pe bariletul secundarei. Este de asteptat ca, daca  ai umblat din nou la cele trei suruburi pentru a regla pasul 2, nu mai este valabil reglajul pentru pasul 1.
Eu consider  ca pentru  pasul 1( alinierea oglinzii secundare sub focalizator ) se foloseste surubul central al bariletului, pentru deplasarea acesteia in lungul axei optice a obiectivului, combinata cu rotirea ei in jurul aceleiasi axe.
Odata facut acest reglaj, cele trei suruburi ale bariletului vor fi prestrinse pentru a prelua jocurile, dupa care se va trece la reglarea acestora ( pasul 2 ) pentru a centra imaginea primarei in oglinda secundara.

marcel jinca
05 Dec 2010 11:18


Buna rectificare (completare) @Marius Laza.

Intr-adevar, am omis sa specific de surubul central. Indicat e sa nu se umble la el pentru a pastra offsetul de fabrica. Dar daca din "curiozitate" s-a strans sau desfacut surubul central, tot cele 3 suruburi vor fi cele ce vor pastra alinierea. Asa cum adaugi, cele 3 suruburi sunt doar prestranse la (pasul 1).
Dar daca tubul optic nu este din hartie creponata, dupa ce se scoate coala dintre cele doua oglinzi (IMAGINEA 3), nu trebuie mai mult de 1/2 de tura per surub ca sa se obtina alinierea. Si daca desfacerea sau strangerea acestora se face treptat, trecand de mai multe ori pe acelasi surub, alinierea sub focuser se pastreaza, defapt acest lucru se observa in IMAGINEA 005.

Multumesc.

Atasez putin mai tarziu o imagine pentru a vedea daca alinierea s-a pastrat.

Raul Rusu
29 Aug 2016 23:51


Intentionez sa-mi iau un dobson  250/1200. Colimarea unui astfel de telescop cu un Cheshire implica aceleasi reguli generale sau sunt si particularitati avand in vedere ca este un F 5.

Erwin
30 Aug 2016 11:59


Regulile de bază sunt acelea&#537;i la toate newtonienele chiar dacă sunt mai lungi sau mai scurte. Poate să difere mărimea &#537;i tipul &#537;uruburilor. În mod normal o construc&#539;ie bună trebuie să păstreze colimarea la transport. La început va fi mai greu până deprinzi corect tehnica dar nu e ceva de speriat.

Raul Rusu
31 Aug 2016 11:36


Multumesc Erwin! Eu am gasit un articol aici http://www.astro-baby.com/collimation/astro%20babys%20collimation%20guide.htm unde la sfarsit explica despre colimarea telescoapelor rapide. Acolo zice ca oglinda secundara trebuie sa fie mai aproape de primara fata de axul focuserului. Am inteles eu bine?

Erwin
31 Aug 2016 11:39


Este a&#537;a numitul offset despre care se vorbe&#537;te &#537;i aici pe topic.

Mircea Pteancu
31 Aug 2016 16:48


Si pe care nu e musai  sa il introduci decat daca observi stele variabile sau folosesti reflectorul ca astrograf pentru poze cu expunere lunga.
Offsetul iti strica simetria imaginii de difractie ,lucru care costa la calitatea imaginii planetare si la stele duble.
Eu unul nu voi folosi niciodata asa ceva.

Mircea

Raul Rusu
17 Oct 2016 11:24


Cand colimez cu Cheshire focuserul trebuie sa fie coborat maxim sau ridicat maxim?

Erwin
17 Oct 2016 11:29


Po&#539;i pune focuserul în ambele pozi&#539;ii. Dacă ai o diferen&#539;ă înseamnă că &#537;i focuserul necesită colimare. Focuserele cu cremalieră au un mic joc, am constatat practic că apare o diferen&#539;ă dacă &#537;urubul de strângere e prea lejer sau prea strâns, a&#537;adar o problemă suplimentară... :)

Raul Rusu
19 Oct 2016 13:58


Am observat ca daca am focuserul coborat maxim si ma uit prin capacul de colimare vad pe marginea secundarei toate clipsurile de prindere ale oglinzii principale (am un dobson de 254 cu 6 clipsuri de prindere pe oglinda primara). Daca ridic focuserul la maxim, unul din clipsuri dispare din imagine. Asta inseamna ca e o problema la focuser sau nu am reglat bine secundara?

Erwin
19 Oct 2016 14:31


Reglează din secundară &#537;i refă testul cu focuserul coborât. Deplasarea va indica dacă e focuserul decolimat. Diferen&#539;a e foarte mică dacă dispare doar unul din clipsuri, o mică abatere la focuser n-o să cauzeze mari probleme la vizual. Dacă vrei să fie perfect po&#539;i regla pozi&#539;ia focuserului. Părerea mea e că po&#539;i trece la colimarea pe stea, alege Polaris ca să î&#539;i rămână în câmp, într-o noapte cu seeing bun. Figura de difrac&#539;ie intra/extrafocal cu un ocular la peste 100X trebuie să fie simetrică.

claudiu daniel
01 Dec 2016 19:20


Salut Raul. Daca telescopul e skywatcher si cu focuserul extins la maxim nu vezi o clema ,ceva e in neregula ; la al meu cu oglinzile bine colimate si focuserul extins la maxim  nu vad nici o clema de-a primarei . Eu folosesc metoda capacelului gaurit , la chesire poate o fi altcumva .