-----------------------------------
horea_florin
22 Mai 2009 01:25

celestron astromaster 130 eq
am achizitionat un celestron de 130mm f5
saturn sa vazut  bine la grosiment de de 162x
m13 sa vazut destul de bine avand in vedere ca am fost in oras....m-ai mult se vedea ca o pata.
am incercat sa gasesc ceva galaxii da nu am reusit.daca imi puteti sa imi spuneti cateva galaxii ce se pot vedea cu acest telescop in aceasta perioada
la un cer negru as avea sanse sa vad galaxiile din leu?
ceva nebuloase ce pot fi observabile cu acest telescop
ce parere aveti despre acest telescop(ma refer optica)
(ma refer la galaxii sa vad  o pata cu un centru luminos)
un site in care s-au facut poze cu acest telescop.http://www.celestronimages.com/member.php?action=showprofile&user_id=771&sessionid=jkckl9pkscld099msmoqpbjve0
fiind primul meu telescop adevarat nu stiu ce poate face....in special pe un cer negru. Stima!

Cristian Monea
22 Mai 2009 16:26


Poate te ajută catalogul acesta:

horea_florin
22 Mai 2009 16:52


mersi! 8)  8)

Cristian Monea
22 Mai 2009 18:07


Sunt trecute &#537;i magnitudinea &#537;i anotimpul în care sunt vizibile galaxiile. Acesta face parte dintr-un catalog mai amplu: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3373 .

horea_florin
24 Mai 2009 01:14


mersi.
datorita ajutorului tau am reusit sa gasesc m104.
chiar daca s-a vazut ca o pata cu un nucleu mai stralucitor eu am fost foarte multumit.
cum nu am momentan un aparat foto m-am decis sa desenez.

Erwin
24 Mai 2009 01:21


Felicitări, Horică! :) Sper totuși că n-ai abandonat oglinda!

horea_florin
24 Mai 2009 01:21


am folosit un ocular de 10 mm deci rezulta un grosiment de 65x
eu pot sa spun ca sunt multumit pentru ca observatiile au fost facute in oras.sunt sigur daca eram intr-o zona cu cer negru vedeam mult mai multe. 8)  :D

horea_florin
24 Mai 2009 01:22


nup..sunt la 17 ore de polizare!

horea_florin
24 Mai 2009 04:46


am mai facut si la m27! 8)  :D (nu e cine stie ce dar am incercat cat am putut de mult :) )

Catalin Paduraru
24 Mai 2009 10:20


Salut, felicitari pentru desene si tine-o tot asa. Insa iti recomand sa fii cat mai exact. Ma refer aici la M27 care nu este chiar asa de bine conturat si care nu are antenele alea.
Numai bine!

Cristian Monea
24 Mai 2009 21:42


M104 &#537;i M27:

CristiB
24 Mai 2009 21:59


Foarte frumoase fotografiile, insa de ce mai folosesti diacriticile daca vezi ca site-ul nu le recunoaste decat ca ,,patratele"?

Cristian Monea
24 Mai 2009 22:40


Le vede pătrațele pentru că folosesc Windows Vista care are diacriticele setate cu virgulă și nu cu sedilă cum era înainte pe XP. Acum am schimbat setările și ar trebui să se vadă literele (mai exact ț și ș). La mine nu apăreau pătrățele, deoarece mi le recunoștea sistemul de operare.

Cristian Monea
24 Mai 2009 22:45


Acum am încercat și eu să observ M 104. Vedeam cele 4 stele din dreapta (în fotografia din Stellarium, în formă de L), și câteva din centrul fotografiei, dar oricât mă chinuiam nu reușeam să văd macar o pată în locul galaxiei. Știam că mă uitam la ea, dar nu o puteam vedea.

PS Am un telescop Newton Skywatcher-LUNA 130/900.

CristiB
24 Mai 2009 22:58


Le vede pătrațele pentru că folosesc Windows Vista care are diacriticele setate cu virgulă și nu cu sedilă cum era înainte pe XP. Acum am schimbat setările și ar trebui să se vadă literele (mai exact ț și ș). La mine nu apăreau pătrățele, deoarece mi le recunoștea sistemul de operare.
Da , acum se vad diacriticile, ma mir numai ca nu ti-a atras nimeni atentia pana acum , pt ca era enervant sa citesti o postare de a ta mai lunga. Probabil ca toti au Vista  :)   :)  !

Erwin
24 Mai 2009 23:28


Offtopic:
cristiB, nu te supăra, cred că la tine a fost problema. Ceilalți am văzut diacriticele normal. Eu am xp sp3 și folosesc KeybRo (realizat de români, nu win original care e nașpa) și postările lui dxdx347 au apărut normal.

CristiB
24 Mai 2009 23:41


Nu ma supar, folosesc un laptop de  firma,  up-datat la zi, si am crezut ca si ceilalti vad la fel.

Erwin
24 Mai 2009 23:46


posibil să fie din setările de cod (Character Encoding) ale browserului tău. Alege Central European (ISO 8859-2).

Scuze, Horea!

horea_florin
25 Mai 2009 00:02


nu-i nimic.dxdx347 cu acel telescop ar trebuie sa vezi cel putin o pata.eu am rusit sa vad m104 din oras plus ca avea un nucleu mai stralucitor care se vedea binisor daca te uitai atent.sau poate te aflai intr-o zona cu poluare mare!Stima!

horea_florin
25 Mai 2009 00:16


dxdx347 pozele alea ce le-ai postat cu m104 si m27 ....era programul stellarium?daca da cum pot vedea de exeplu nebuloase si de astea....ai nevoie de ceva update?Stima!

horea_florin
25 Mai 2009 20:49


pana la ce magnitudine as putea sa fac observatii cu acest telescop pe un cer bun?Stima!

octopus
25 Mai 2009 21:11


dxdx347 pozele alea ce le-ai postat cu m104 si m27 ....era programul stellarium?daca da cum pot vedea de exeplu nebuloase si de astea....ai nevoie de ceva update?Stima!


Florin , din bara din stanga deschizi fereastra de cautare , scrii obiectul pe care il doresti , ii dai cautare,dupa care folsesti scrolul mouse-lui !

horea_florin
25 Mai 2009 21:20


pacat...mie scrolul mauseului e stricat! :(  :(

Cristian Monea
27 Mai 2009 22:13


nu-i nimic.dxdx347 cu acel telescop ar trebuie sa vezi cel putin o pata.eu am rusit sa vad m104 din oras plus ca avea un nucleu mai stralucitor care se vedea binisor daca te uitai atent.sau poate te aflai intr-o zona cu poluare mare!Stima!
E poluare destulă luminoasă (stâlpul de iluminat stradal e peste drum :D, dar atunci am prins o noapte cu cer senin, comparativ cu altele). N-am reu&#537;it să vad M104, dar mai încerc :D.
Da, erau din Stellarium. Po&#539;i căuta apăsând Ctrl+F, scriind obiectul căutat &#537;i apăsând Enter. Nu ai nevoie de actualizări la program pentru a vedea nebuloase sau galaxii. Actualizăriile î&#539;i aduc în plus stele cu magnitudini peste 13 &#537;i galaxii mai pu&#539;in cunoscute, dar nereprezentate grafic.
pana la ce magnitudine as putea sa fac observatii cu acest telescop pe un cer bun?Stima!
Telescopul tău este asemănător cu un Newton SkyWatcher 130/650 EQ2, despre care am citit pe o adresă de internet că poate vedea stele cu magnitudinea până la 13,3 ( http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=155&category_id=3&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43 ). Acela&#537;i lucru l-am citit &#537;i despre telescopul meu ( http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=10&category_id=3&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=43 ). Nu &#537;tiu sigur dacă sunt valabile specifica&#539;iile, dar eu am reu&#537;it să văd stele cu magnitudinea 10 (verificându-mă cu Stellarium).

horea_florin
27 Mai 2009 22:26


dxdx347 uite aici un link....poate ca il stii poate ca nu
http://www.geocities.com/emilneata/dso.html#telescopde114mm 
uitate sa vezi cate observatii a reusit sa faca un astronom roman cu un telescop de 114/900 pe un cer bun!el spune despre respectivul telescop ca are o magnitudine de 12,3 pe un cer negru!
eu sa ati spun sincer am ramas uimit de ce a reusit sa observe cu un telescop asa mic
Cand am vazut prima oara ce observatii a facut cu un asa telescop...mie mi-a fost rusine ca nu am gasit cu un 130/600 tripleta din leu
Sper sa ati placa.Stima!

horea_florin
28 Mai 2009 01:00


apropo....as putea sa imi cumpar ceva filtru pentru acest telescop ca sa vad obiectele deep sky mai bine? roiuri galaxii nebuloase...
daca am de exemplu un filtru...as putea vedea ceva culori la nebuloase?
ce filtru imi recomandati(doar pentru dso) asa la un pret mai bun? 8)  8) Stima!

Forever_Man
28 Mai 2009 09:11


Cel mai bun filtru e UHC-S. Pentru deep-sky mai sunt si OIII, HII, dar nu am avut ocazia sa ma uit prin ele. Era undeva pe forum postat un link catre cloudynights unde se facea o comparatie intre aceste filtre testate pe zeci de obiecte. Si acolo, UHC-S era potrivit pentru cele mai multe obiecte.
Culori nu stiu daca te ajuta sa vezi. Eu o singura data cred ca am vazut Nebuloasa din Orion verzuie prin filtru. Pe loc nici nu mi-am dat seama. Cand am intrat in casa si m-am gandit la ea, mi s-a parut ca parca nu se vedea ca intotdeauna.

horea_florin
28 Mai 2009 09:32


dar aceste filtre pentru dso te ajuta sa vazi mai clar si mai detaliat(fara culori)?Stima!

horea_florin
28 Mai 2009 09:40


Domnule Forever_Man despre acest filtru e vorba?http://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_uhcs.htm
cum as putea sa imi inbunatatesc telescopul meu?
daca puteti posta anumite produse si ce rol au ele in inbunatatire,ar fii fain! : :D  :D 
Stima!

Catalin Paduraru
28 Mai 2009 09:58



daca puteti posta anumite produse si ce rol au ele in inbunatatire,ar fii fain! : :D 

Asta scrie in dreptul fiecarui produs pe pagina respectiva. Exemplu: filtrul UHC-S. Ce rost mai are sa scriem si noi aici acelasi lucru.
Numai bine!

horea_florin
28 Mai 2009 13:46


http://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_uhcs.htm asta este filtrul despre care vorbiti?
nu stiu ce sa fac...sa imi aleg red dot finder sau luneta cautatoare?care e mai bun?Stima!

Forever_Man
28 Mai 2009 14:16


Luneta cautatoare. Cu red dot finderul pierzi timp degeaba chiar si pe cele mai evidente obiecte.

Cristian Monea
28 Mai 2009 17:27


dxdx347 uite aici un link....poate ca il stii poate ca nu
http://www.geocities.com/emilneata/dso.html#telescopde114mm 
uitate sa vezi cate observatii a reusit sa faca un astronom roman cu un telescop de 114/900 pe un cer bun!el spune despre respectivul telescop ca are o magnitudine de 12,3 pe un cer negru!
eu sa ati spun sincer am ramas uimit de ce a reusit sa observe cu un telescop asa mic
Cand am vazut prima oara ce observatii a facut cu un asa telescop...mie mi-a fost rusine ca nu am gasit cu un 130/600 tripleta din leu
Sper sa ati placa.Stima!
Nu &#537;tiam de adresa aceasta. Habar n-aveam că un astfel de telescop î&#539;i permite să observi atât de multe obiecte cere&#537;ti. Acum sunt &#537;i eu mai optimist :P.
nu stiu ce sa fac...sa imi aleg red dot finder sau luneta cautatoare?care e mai bun?Stima!
Ai putea să cite&#537;ti despre avantajele &#537;i dezavantajele lunetei căutătoare, respectiv căutătorului cu led ro&#537;u, la această adresă: http://www.themcdonalds.net/~themcdo/richard/index.php?title=About_Finders .

horea_florin
30 Mai 2009 14:42


interesant este faptul ca in respectivul site scrie ca un telescop de 114 mm intrece fara probleme un telescop de 240mm daca cel de 114 se afla pe un cer negru!
"Am vazut nebuloasele M42 si M43 cu telescopul de 240 mm al Astroclubului Bucuresti de pe terasa observatorului. Desi a fost prima data cand am vazut nebuloasa cu un telescop mai mare decat al meu am ramas dezamagit, cerul din Bucuresti, atat de poluat luminos, ii rapise toata frumusetea, detaliile si portiunile extinse ale nebuloasei fiind complet invizibile. Un telescop modest de 114 mm folosit la observatii intr-un loc cu cer decent intrece fara probleme ca performanta un telescop de 250 mm cu care se observa din centrul Bucurestiului"

Forever_Man
30 Mai 2009 15:14


Da. Am mai spus pe forum, cu binoclul am vazut de pe ceruri bune, mai bine decat cu telescopul din oras. Un exemplu ar fi galaxia M33: prin 10x50 era chiar mai mult decat o simpla pata, aratand oarece forme de brate, iar din oras prin 200/1200, abia era vizibila.

horea_florin
30 Mai 2009 15:59


care sunt partile tarii cele mai poluate?

horea_florin
30 Mai 2009 16:07


apropo ce parere aveti despre acest filtru pentru dso?Stima!
http://www.skywatcher.ro/SK/filtrucrystalview.htm

CristiB
30 Mai 2009 16:11


care sunt partile tarii cele mai poluate? 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2345

horea_florin
30 Mai 2009 16:37


multam cristi 8)  8)

horea_florin
30 Mai 2009 16:46


dar ce parere aveti despre filtru?
e de calitate buna? o sa ma ajute cu ceva?
iar un filtru uhc-s o sa imi iau alta data....eu doar 17 ani si nu imi permit sa dau 300 ron pe un filtru.Stima!

neox
30 Mai 2009 17:04


Stai sa vezi cand o sa dai vreo 1200 ron pe un filtru :lol: !

Forever_Man
30 Mai 2009 17:14


Nu am folosit direct filtrul crystal-view la telescop, dar m-am uitat prin el noaptea la oras. Nu face mare lucru. La UHC-S se simte serios cum reducerea poluarea luminoasa.

horea_florin
30 Mai 2009 17:35


atunci cred ca va trebuii sa imi stranga bani de pe acuma :D  :D  :D

horea_florin
03 Iun 2009 23:36


ce grosiment trebuie sa am ca sa pot vedea m57?

Forever_Man
04 Iun 2009 09:19


10x.  :lol:

horea_florin
04 Iun 2009 15:26


ceci la grosiment de 65x ar trebuii sa se vada bine.
as vrea sa imi atasez de telescopul de 130 mm luneta de 60/700 dar nu stiu cum.
avand invedere ca am construit un ocular cu distanta focala de 60mm voi avea un grosiment la luneta de 11x deci numai bun in loc de luneta cautatoare

horea_florin
04 Iun 2009 17:32


am modificat ocularul de 60 mm distanta focala pentru telescopul de 130mm 
l-am scos afara ziua si am facut cateva observatii a unor copaci din apropiere .pot sa spun ca sa vazut foarte clar si bine.desi nu mareste decat 10,8x eu cred ca va oferi un camp foarte larg aspura observatilor astronomice...avand in vedere ca diametrul lentilelor sunt de 32mm iar telescopul are 130 mm.Stima! 8)  8)

horea_florin
04 Iun 2009 23:38


mi-am facut un adaptor foto de pe siteul astroglubului mures dar nu am reusit sa fac inelul ce prinde ocularul.se gaseste undeva un inel de genu acela prin comert ?Stoma! :?  :?

Erwin
05 Iun 2009 00:48


Fain lucrat, Horică, dar ce ai făcut tu este inelul care se prinde pe tubul portocular, nu-i așa? Dacă folosești o cameră foto digitală trebuie să-ți procuri un șurub cu filet Witworth de 1/4" care se potrivește la orice cameră. Am găsit astfel de șuruburi la aparatele foto vechi SMENA, CERTO prevăzute cu husă din piele, la fixarea husei pe aparat. Poate găsești așa ceva la talcioc. Cu ajutorul unor bucăți de profil de AL fixezi clema ta de camera foto.

horea_florin
05 Iun 2009 00:56


erwin scuze de confuzie...poza care am pus-o e de pe siteul astroclubului mures.eu vreau sa stiu daca se gaseste un inel de acel fel (portocular) prin magazine
http://www.astroclubul.org/mures/Articole/adaptor/adaptor.html 
cat despre surubul care se prinde camerele foto am deja acasa un surub care se potriveste numai bine 8)  8) 
restul adaptorului l-am facut ca la carte...dar nu am reusit sa fac inelul(portocularul) Stima! :D

Erwin
05 Iun 2009 01:04


caută la magazinele de instalații, se găsesc niște inele similare care sunt folosite la fixarea țevilor pe perete. Mai trebuie un pic lucrat la ele eventual, să se potrivească bine cu tubul. Nu au același aspect estetic, dar importantă este funcționarea, până reușești să confecționezi unul bun. În loc de manșon de cauciuc care ar fi prea elastic îți recomand să pui ceva tub din material plastic mai dur, între inel și portocular.

horea_florin
18 Iun 2009 18:33


in sfarsit aseara am prins un cer bun fara nori dupa aproape 2 saptamani! :(  :( 
Am reusti sa vad:m13,m53,m64-s-a vazut slab;m28 ,m20-nebuloasa era destul de stralucitoare dar nu am reusit sa vad forma exacta care ii este specifica.Am reusit sa observ cu greu cateva parti main intunecate de mici dimensiuni pe marginea nebuloasei;m21-roi foarte frumos Foarte probabil sa nu fi vazut bine dar in partea dreapta apare o mica nebulozitate(am facut si desen),m31&m32 -usor observabila datorita dimensiunilor mari in campul ocularului.M32 apare slab dar cu atentie se poate observa usor;m94- destul de slab.M57-usor observabila .Gaura centrala se vede foarte slab!Jupiter -cei 4 sateliti usor de observat.Parca se vedeau ceva dungi la jupiter dar slab!.Mai jos postez cateva desene!Stima!

horea_florin
18 Iun 2009 18:34


m20

horea_florin
18 Iun 2009 18:34


m21

horea_florin
18 Iun 2009 18:35


m31&m32

horea_florin
18 Iun 2009 18:35


m53

horea_florin
18 Iun 2009 18:36


m57

horea_florin
18 Iun 2009 18:36


m64

horea_florin
18 Iun 2009 18:37


m94

Erwin
18 Iun 2009 22:46


foarte frumos, Horică! Te antrenezi serios pentru un maraton Messier! :)

Catalin Paduraru
18 Iun 2009 23:41


Salut, incearca sa fii mai exact in desene. 
Uite aici cum ar trebui desenate:
http://deepsky.astronomie.info/Lyr/m57/index.de.php
http://deepsky.astronomie.info/And/m31/index.de.php

horea_florin
19 Iun 2009 14:47


Domnule Catalin desenele de acolo ma cam depasesc....ma refer ca acolo e si ceva talent!Stima!

Catalin Paduraru
19 Iun 2009 17:56


Nu spune asta. Eu vroiam sa iti zic sa acorzi putin mai multa atentie la asta, sa nu te grabesti cand desenezi si sa redai cat mai realist ceea ce vezi.
Incearca data viitoare si spune-ne cum ti-au iesit.
Numai bine!

Mircea Pteancu
19 Iun 2009 18:17


Horea
Catalin iti propune acele exemple ca modele spre care trebuie sa tinzi,nu doreste decat perfectionarea ta.
Pe de alta parte,sa ne amintim de Horea cum ,acum un an ,avea doar o pasiune arzatoare pentru Astronomie,in rest (scuze Horica) era ''tabula rassa''.Iata-l azi,slefuieste o oglinda care oricate defecte ar avea este mult mai mult decat au slefuit 99% din amatorii romani;are telescop de 130mm,are si luneta,face si raporteaza observatii cu ele;si-a construit si ocular ,care e drept ca n-o sa-l elimine de pe piata pe Al Nagler, dar este realizarea lui.Bravo Horea,tine-o tot asa,termina-ti prima oglinda,incepe alta,perfectioneaza-ti instrumentele si tehnica observationala;si in toate acestea si-a adus contributia si forumul-poate ne spui tu daca este asa sau doar mi se pare mie.
Evolutia lui Horea ar trebui insa sa se multiplice in sute,mii de exemplare.Oare ar putea Forumul nostru sa acorde,dupa un model existent,o diploma pentru prima constructie ATM incheiata,alta pentru un anumit numar de observatii raportate,fir Messier,fie solare sau selenare,sau planetare-sau un ecuson;toate acestea ar produce acea emulatie de care forumul si astronomia romaneasca de amatori are nevoie.De ce numai ''tocilarii'' care au invatat Trigonometria sferica sa aiba parte de recunoastere prin Olimpiada deAstronomie iar un junior care a reusit sa-si construiasca o luneta,sa slefuiasca o oglinda sau incepe sa cunoasca practic cerul,acestia asadar de ce sa nu primesca si ei aprecierea pe care o merita.Mircea

horea_florin
20 Iun 2009 08:29


Domnule Catalin eu inteleg care va este atentia...o sa incerc sa fac cat mai exact dar imi este cam greu sa desenez pe intuneric.Plus daca utilizez lumina ca sa ma ajute sa desenez atunci nu mai pot sa fac observatii cum trebuie!
Domnule Mircea multumesc de aprecieri!Toate cunostintele mele au fost "culese"de pe acest forum!Oglinda de 100 mm care o construiesc a intra intr-o pauza pana voi cumpara abrazivi! Eu vreau sa imi cumpar un set intreg de abrazivi pentru o oglinda de 10" de pe astroshop...nu vreau sa fac o oglinda asa mare dar mi-am zis sa am destui abrazivi si pentru urmatoarea oglinda!Dar cum nu am 18 ani  nu pot sa fac transferul de bani prin banca (produsele sunt din Germania) si transportul devine o problema
Daca o sa imi iasa acea oglinda(si daca lucrez la ea 2 ani ca nu ii graba  :lol:cu toate ca daca ma gandesc ca as fi avut toate materialele necesare as fi gata demult cu ea si in loc sa scriu in acest moment despre oglinda de 100 mm as fi scris pe alt topic de problemele intalnite unei oglinzi de 200mm :D  8) ) o sa am un telescop usor de transportat.Domnule Mircea cat despre tocilari...in ziua de astazi astronomia (ma refer la adolescenti) pentru multi e o pasiune ascunsa ,pentru ca se tem sa nu afle asa zisi prieteni care vor rade de el zicand:ce ratat!SE uita in stele! :lol: poate nu e asa dar din cate am observat eu asa mi se pare!Acuma m-am gandit serios sa imi cumpar un filtru uhc-shttp://www.skywatcher.ro/Baader/filtru_uhcs.htm
Stiti ceva link in care sa posteze cateva imagini utilizinda acest filtru la observatii in care sa prezinte comparatia dintre observatiile cu filtru UHC si fara?Cum nu am m-ai cumparat niciodata un filtru....acel filtru se infileteaza la ocular?Stima!

Catalin Paduraru
20 Iun 2009 09:13


Inca nu ai invatat cel mai importantant obiect al astronomului: lanterna rosie. Noi astronomii nu putem sa vedem noaptea (putine sunt locurile unde chiar se intampla asta) asa ca ne ajutam de lumina artificiala. Dar nu orice lumina, ci una rosie de intensitate foarte mica. De ce rosie? Fiindca ochiul uman este cel mai putin sensibil la culoarea rosie. Astfel poti sa iti pastrezi adaptarea la intuneric.

Referitor la filtru, poti sa il cumperi linistit. Este foarte bun daca este folosit intr-o zona cu poluare luminoasa. Daca mergi pe un cer foarte bun este inutil.
Numai bine!

Forever_Man
20 Iun 2009 10:38


 Este foarte bun daca este folosit intr-o zona cu poluare luminoasa. Daca mergi pe un cer foarte bun este inutil.
Numai bine!

Nu stiu ce inseamna in cazul asta cer foarte bun. Dar de pe cerul din Muntii Macin, in care vedeam prin binoclu Nebuloasa Nord-America (ceea ce consider un cer cel putin bun), filtrul UHC-S ajuta enorm.

Catalin Paduraru
20 Iun 2009 13:58


Spune o magnitudine limita ca sa intelegem cat de bun era cerul. Pe un cer de +7 mie mi s-a parut inutil filtrul fiindca pe un astfel de cer nu prea are ce sa mai filtreze. 
Numai bine!

horea_florin
20 Iun 2009 16:25


si unde vine montat acest filtru?
as putea vedea ceva culori la nebuloase?Stima!

Catalin Paduraru
20 Iun 2009 16:40


Se infileteaza in ocular (in partea cromata/argintie). Nu o sa vezi nicio culoare cu telescopul tau. Trebuie sa ai un telescop de minim 10" si un cer al naibii de bun ca sa poti vedea ceva si asta doar in 1-2 nebuloase.
Numai bine!

Mircea Pteancu
20 Iun 2009 18:47


horea
ti-am trimis de doua zile un mesaj pe pm,poate-l citesti.
Cred ca ai o opinie gresita despre colegii /prietenii tai,daca vor afla cu ce te ocupi vor voi si ei sa priveasca prin telescop.Asta numai daca nu-ti este tie rusine in sinea ta ...ca te ocupi cu privitul la stele.
Pe deasupra romanii sunt foarte snobi,ca atare daca le arunci in ochi preturile echipamentelor astronomice,din care tu deja ai in proprietate,iti construiesti altele si mai si,si ai prieteni/colegi pe forum care au instrumente d'astea ...fara numar/fara numar,atunci ...''dusmanii moare de invidie''.Mircea

horea_florin
21 Iun 2009 00:13


inteleg  partea cu filtru!Dar atunci filtru  uhc-s ajuta observarea detaliilor mai fine si mareste claritatea obiectelor dso?Stima!

horea_florin
11 Iul 2009 21:39


e posibil cu un telescop de 130 mm impreuna cu un filtru uhc-s sa vad nebuloasa north america din oras?Stima!

Stanescu Octavian
11 Iul 2009 23:02


Niciodata nu o sa vezi Nord america din oras cu telescop mic orice filtru ai pune. din orase mari nu vezi nici cu telescop de 500mm .
Eu am vazut N america cu ochiul liber din Muntii Retezat la 1800m alt pe o bezna de nu-ti puteai vdea picioarele sau mainile .
Filtrele Deeep sky sau UHC ajuta si pe cer super bun deoarece inlatura AirGlow ce este un fel de poluare naturala produsa in atmosfera inalta procese fizico-chimice activate de soare si alte radiatii cosmice .

horea_florin
12 Iul 2009 11:09


deci sa inteleg ca pana la urma totul se rezuma la locul  de observatii .

Doru Dragan
12 Iul 2009 13:18


Ceea ce putem sa vedem depinde de trei factori: ochi, instrument si atmosfera. Ochiul e ala cu care ne-a dotat natura :) Instrumentul e ala pe care am avut bani (si am fost inspirati) sa-l cumparam :wink: Atmosfera este foarte importanta. O deplasare cu 50 km in afara unui oras reduce poluarea luminoasa si de praf foarte mult. Daca la asta se mai adauga si o inaltime de peste 100-200 m cerul se curata foarte mult :D Nu se rezuma totul la locul de observatie dar ... e foarte important :roll:

zoth
12 Iul 2009 16:46


Vreau sa detaliez putin ceea ce a prezentat Doru in postul de mai sus in speranta ca vei intelege mai bine.
Fiecare din cei trei factori enumerati introduc in lantul observatiei vizuale limitari proprii:

- ochiul uman poate avea ca limitari acuitatea vizuala (care in parte se poate educa prin mult exercitiu) si bolile de care sufera (o parte a acestor consecinte putand fi compensate de instrumentul folosit).

- instrumentul este limitat la randul lui de apertura, calitatea opticii (aici intrand si aberatiile rezultante) si turbulenta instrumentala.

- atmosfera vine cu poluarea luminoasa, poluarea cu particule mari (praf, diferite substante si pe care ma bucur nespus ca Doru a adus-o in discutie) si turbulenta atmosferica.

Cele mai severe limitari introduse asadar in lantul observational sunt cele generate de atmosfera si in consecinta calitatea acesteia este cea care determina obtinerea rezultatelor finale.

horea_florin
18 Iul 2009 14:49


am facut cateva poze cu luna cu aparatul tinut in mana

horea_florin
18 Iul 2009 14:50


...

horea_florin
18 Iul 2009 20:21


seara trecuta am mai vizionat jupiter la care se observa usor dungile...am mai incercat la marte dar fara succes.Ce grosiment trebuie sa am ca sa vad ceva detalii pe marte?...sau  macar sa imi dau seama ca e o planeta! :lol:  :lol:  cu 130 mm as putea vedea ceva detalii?Stima!

Catalin M. T.
18 Iul 2009 22:07


In principiu un telecop de diam. 100mm la opoztii arata formatiuniile majore de pe Marte de la 125x.Recomandat pt detalii ar fi un telescop de 150mm diam. si minim 150x.Tocmai azi dimineata am obsevat si eu Marte cu Dobson 8" la 300x si se vede faza gheboasa cu ceva detalii de suprafata(diam. unghiular Marte 5.1") :wink:   Cu 130mm diam. ai sa vezi detalii numai in jurul opozitiei sau cand planeta depaseste un diam. unghiular de 10". :wink:

horea_florin
18 Iul 2009 22:14


da cred ca asta e problema...mai astept pana luna viitoare.Daca e senin astazi mai incerc si venus!Stima!

horea_florin
20 Iul 2009 23:22


cu un binoclu ca celestron skymaster 15x70 se poate face astrofoto?adica obiectivul de ce tip este?ce distanta focala are?Daca se poate face ce calitate ar avea?Stima!

horea_florin
27 Iul 2009 23:45


seara trecuta am mai vizionat m15 ,m31 si roiul dublu din perseu.Cred ca nu am mai vazut ceva mai frumos atatea stele in campul ocularului.Am folosit ocularul facut de mine care (grosiment 12x) in care apareau ambele roiuri.La 65x am incercat sa le numar dar fara succes  ce sa mai zic am ramas gura casca ... poate am m-ai intrebat dar nu m-ai stiu unde....cum pot afla ce camp de vizualizare are  un ocular?Stima!

horea_florin
30 Iul 2009 20:04


http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=41&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26
ce parere aveti despre acest ocular?
http://telescop-expert.ro/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=42&category_id=9&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=26
care dintre aceste 2 oculare s-ar potrivii mai bine pentru telescopul de 130 mm f5?Stima!

horea_florin
01 Aug 2009 23:21


cateva poze facute cu luna,  cu camera web.

horea_florin
01 Aug 2009 23:22


...

horea_florin
01 Aug 2009 23:22


...

horea_florin
02 Aug 2009 15:42


m-am gandit sa imi i-au un aparat foto m-ai performant pentru astrofoto
aparatul pe care vreau sa il achizitionez este un canon eos 300d
ce parere aveti despre acest aparat?
avand in vedere ca este pe film se pot face poze bune la dso?Camerele pe film pot ajunge la performanta un aparat foto digital?Stima!

horea_florin
02 Aug 2009 17:25


am gresit canon eos 300 pe film :oops:

Emil
02 Aug 2009 18:53


Salut,
hm comparatie film-CMOS... cred ca aici se poate discuta mult si bine (si daca nu ma inseala memoria chiar s-a discutat pe un topic).
1. Filmul se satureaza
2. Filmul necesita prelucrare in laborator (laboratorul deja se achizitioneaza :-) ?) ca nu cred ca laboratoarele normale stiu sa faca developare corecta pentru cadrele astro
3. Pentru hipersensibilizarea filmului trebuie instalatie in vid (parca asa tin minte) dar sa uitam partea asta
4. Focalizarea este un cosmar pe film (vezi ca nu sunt bune decat dupa ce le-ai "scos"). Exista accesorii pentru focalizare (alti bani alta distractie). Aceasta este o parere respectiv experienta proprie folosind un 350D deci digital si pana ajung la o focalizare corecta am deja facut vreo 10 imagini (avantajul digitalului)
Daca vrei neaparat film atunci nu pot spune decat OK da-i bataie, eu personal as prefera un 300D second-hand o sa iti aduca mult mai mult satisfactie.
Sper sa te ajute

Numai bine
Emil

P.S. Pentru DSO trebuie sa faci si stacking deci treci pozele de pe film pe digital (pierdere de informatie) camera digitala trecere directa (fara pierdere)

horea_florin
02 Aug 2009 22:39


multumesc de informatie
Stima!

horea_florin
06 Aug 2009 12:35


as avea sanse sa vad ceva la helix nebula cu un telescop de 130mm din oras?Stima!

Forever_Man
06 Aug 2009 13:08


N-ai vazut ce mare e Helix Nebula ? :D Cred ca se vede si prin binoclu.

Cristian Monea
06 Aug 2009 13:12


Pe wikipedia scrie ca are magnitudinea aparenta 13,5 (http://en.wikipedia.org/wiki/Helix_Nebula). La o asemenea magnitudine, nu e greu de observat din oras cu un telescop cu oglinda de 130 mm?

MariusP
06 Aug 2009 13:21


Eu am vazut-o din oras cu un binoclu 10x60 cu filtre "Nebula". Fara filtre nu se vedea, dar cu ele se distingea binisor forma si dimensiunea. Magnitudinea aparenta totala e 7,3 si diametrul de 12,8'. Totusi, detalii de structura nu cred ca vei vedea, poate doar cu filtru UHC sa distingi zona centrala mai rarefiata.

Pe wikipedia scrie ca are magnitudinea aparenta 13,5 (Magnitudinea aia este a stelei centrale, nu a nebuloasei...  :wink:

Cristian Monea
06 Aug 2009 13:51


Mersi pentru clarificare!

DeuxEx
11 Apr 2019 00:03


Dupa indelungi cautari, am gasit acest topic dedicat telescopului meu proaspat achizitionat. Bine, varianta achizitionata de mine este 130EQ-MD, dar nu cred ca este vreo diferenta intre aceasta varianta si cea detinuta de mine, cu exceptia motorasului (pe care, de altfel, nici nu l-am montat.
Problema mea cred ca este arhicunoscuta si caut o rezolvare din partea celor care detin deja acest telescop: cautatorul stock cu punct rosu. 

As dori sa schimb acest cautator cu un finderscope 6x30 sau, si mai bine, un 8x50. Intrebarea mea e simpla: de unde fac rost de un adaptor pentru un eventual cautator? Catre ce model ar trebui sa ma orientez?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!

Mircea Pteancu
11 Apr 2019 00:55


Nu-i o decizie prea buna.
Cel mai bine este sa adaugi SI un cautator.
Daca-i musai (din cauza banilor), merge cat de cat si cautatorul 6x30mm.
Dar unul 9x50mm este mult mai bun si mai util.

Mircea

DeuxEx
11 Apr 2019 01:28


Cred, totusi, ca cel de 9x50 este prea greu pentru acest telescop... Problema mea este ca acest cautator cu punct rosu este inutil. Si as vrea sa-l schimb cu altceva, care sa ma ajute mai mult.

Herr_Alien
11 Apr 2019 10:47


Pana sa devina util, orice cautator trebuie aliniat cu telescopul.

Incerci sa prinzi in telescop o tinta oarecare (luna? o stea mai stralucitoare?). Blochezi telescopul, si incepi sa lucrezi la cele doua rozete de plastic care aliniaza red dot-ul, astfel incat punctul luminos sa fie pe tinta.

Te uiti din nou la telescop, sa te asiguri ca inca mai ai tinta in centru, si eventual mai ajustezi un pic cautatorul.

Daca si dupa manevrele astea red dot finder-ul e tot inutil, ma ofer sa il cumpar pentru 10 RON + transport ;) .

Mircea Pteancu
11 Apr 2019 12:52


Dragu' mosului ,am incercat sa-ti dau un sfat pentru ca am crezut ca l-ai cerut.
Am inteles gresit, pastreaza-ti parerea daca asta doresti, succes !

Randurile de mai jos nu se adreseaza colegului DeusEx ci altor incepatori : cautatoarele RDF sunt foarte utile , ajuta mult la gasirea obiectelor DSO.
Am relatat de numeroase ori ,pe larg , modul de folosire al cautatoarelor RDF la topicul ''DSO'',vezi postarile mele si ale lui Milan.

Mircea

nobody
11 Apr 2019 19:33


Dar in cazul asta nu este vorba despre un cautator reflex cu un singur punct rosu care ramane relativ fix pe cer, ci un fel de 'contraption' cu doua puncte rosii apropiate care tre' sa le aliniezi intre ele, miscand capul, si apoi telescopul, si sa mai nimeresti si steaua vizata, daca ai norocul s-o mai vezi printre reflexiile din cele doua geamuri.

Mircea Pteancu
11 Apr 2019 22:55


nobody

Multumesc pentru clarificare.

Dom'le ,vorba militianului ajuns la Zoo si privind la girafa : ''asa ceva nu se exista !''  :shock: 
Asa ceva nu trebuie cumparat ... nici gratis.

Dar colegu' vorbea despre cautator cu punct rosu.
Eu cand vorbesc de RDF (cautator cu punct rosu) vorbesc despre ceva ca in poza.
Si variante apropiate.
(Banuiesc ca si Herr_Alien la asa ceva s-a gandit nu la culmea opticii si mecanicii fine tocmai descrise.)

Am patru RDF -uri: luneta de 60x828mm si Toleascopul au RDF-uri dedicate ,nu se pot folosi pe alte telescoape.
Am insa alte doua RDF-uri pe care le pot muta pe diferite instrumente.
Nu-mi mai place sa observ cu telescoapele fara RDF,atat sunt de bune.
Fara RDF ma simt ca fara...sosete !

Ca sa imi dovedesc bunele intentii,iata cum se foloseste un RDF.
Sa presupunem ca vrei sa observi roiurile lui Hodierna din Auriga.
Imparti mental distanta dintre stelele Beta Aur-Theta Aur in zece parti  si potrivesti telescopul astfel incat punctul rosu sa fie spre Sud (exteriorul)  aliniamentului si cam la 6/10 din aceasta distanta de la Beta spre Theta si formezi un triunghi schiop ca in schita.''Bing'' M37.
Pui punctul rosu spre Nord / interiorul conturului si potrivesti la 6/10 de la Theta spre Beta,formezi triunghiul ca in schita  si ''beng'' M36.
Formezi un triunghi echilateral cu punctul rosu, avand ca baza Beta Aur -Iota Aur  si ''zdrang'' M38 cu vecinul NGC 1907.
Asemenea trucuri nu functioneaza la toate obiectele dar la multe ,da!

Dupa ce sari asa , de la stea la stea si de la roi stelar la roi stelar , te pui pe stanca , la marginea abisului galactic ,iti arati coltii si batandu-te cu pumnii in piept anunti Universul ca esti Starzan , Fiul Galaxiei ! 

Mircea

DeuxEx
11 Apr 2019 23:57


Domnule Mircea, nu vreau sa fiu gresit inteles. Exact un cautator ca cel din poza dvs. am si eu. Problema este ca acest cautator NU este functional. Mai pe romaneste, nu se aprinde niciun punct rosu, nicaieri. Si nu, nu este bateria de vina (tocmai i-am montat o Varta azi).Deci, e inutil. Am doua optiuni: sa-l schimb cu unul identic (pe garantie) sau sa iau un cautator mai performant. Initial, am dorit sa iau un 9x50, dar cei cativa prieteni care au mai multa experienta in acest domeniu mi-au spus ca este prea greu pentru telescopul meu si ar fi bine sa caut un model mai mic. Ganditi-va ca vorbim de un Celestron 130EQ-MD, nu de un Dobson de 203/1200mm.
Acum veniti dumneavoastra si imi spuneti, contrar opiniei marii majoritati a detinatorilor acestui telescop, ca acest cautator (ce-i drept, inutilizabil in starea in care se afla) cu punct rosu este indispensabil. Tind sa cred (in cazul meu) ca nu este un cautator original, ci o copie chinezeasca, dar asta e o alta discutie.
Va respect opinia si va multumesc pentru postarea ei, insa tind sa nu fiu de acord cu ea, in baza celor postate de majoritatea proprietarilor acestui model de telescop de pe alte forumuri (in special din UK).

nobody
12 Apr 2019 00:05


Pune o poza ca sa vedem ce ai si sa nu mai discutam discutii.

Lumea se plangea de varianta din prima poza (care obisnuia sa vina la pachet).

A doua varianta e relativ OK daca functioneaza.

DeuxEx
12 Apr 2019 00:42


Este ceva asemanator cu cel din a doua fotografie. Insa, dupa cum am spus, nu este functionabil. Se poate schimba cu altceva?

Herr_Alien
12 Apr 2019 09:29


Sa nu te superi: il schimbi cu un alt red dot finder, de preferinta care functioneaza.
Si eu folosesc unul asemanator, si ma ajuta foarte mult.

DeuxEx
12 Apr 2019 13:01


Ok, multumesc. O sa caut ceva asemanator, functional. Recomandari pentru un anume produs?

Herr_Alien
12 Apr 2019 13:11


Salut,

Pai, intr-o prima faza, daca inca mai e (telescopul) in garantie, vezi daca poti sa inlocuiesti cautatorul cu unul de acelasi fel. Poate e busit doar exemplarul tau.

Intre timp uite ce poti sa mai faci:
- uita-te daca se aprinde led-ul din cautator. Rotesti butonul ala lateralm si te uiti in partea opusa geamului (vezi poza atasata)
- daca se aprinde led-ul: cand tii ochiul prea departe de geamul finder-ului, e mai greu sa gasesti punctul rosu. Incearca sa te uiti mai aproape de gemulet, si porneste-l din nou.
- daca nu se aprinde led-ul: posibil sa fie potentiometrul ala prafuit. Incearca sa il sting si sa il aprinzi de mai multe ori. Poate sunt firele dezlipite, dar in cazul ala e mai simplu sa ceri altul in garantie.

nobody
12 Apr 2019 14:17


Vezi ca daca e nou, s-ar putea sa aiba o bulina sau o limba de plastic izolator in locasul bateriei, pe care trebuie sa o indepartezi de la prima utilizare. Incearca sa remontezi bateria si sa verifici daca face contact la ambii poli (atentie la orientare/polaritate).

DeuxEx
12 Apr 2019 14:52


Telescopul este resigilat, dar cautatorul a fost nou. Am tras plasticul de la baterie, fara efect. Am schimbat aseara bateria, din nou, fara efect. Potentiometrul functioneaza (se simte click-ul cand il pornesc), dar punctul rosu sau vreo alta urma de lumina nu apare in cercul lui. Presupun ca este busit.
Telescopul si accesoriile beneficiaza de 1 an garantie, asa ca probabil o sa-l schimb la firma de unde l-am achizitionat.

Intre timp, am gasit un adaptor pentru a putea monta un cautator 8x50 pe acest telescop, printabil 3D, pe unul dintre topicurile dedicate acestui telescop de pe un alt forum. M-am interesat si pretul este de vreo 40 de lei (arata ca in fotografia atasata). Probabil, in viitor, voi achizitiona un asemenea cautator si voi vedea cu care ma inteleg mai bine.

Mircea Pteancu
12 Apr 2019 23:35


Nu vreau sa fiu lipsit de politete dar cei care ti-au spus ca un cautator de 50mm este ''prea greu'' pentru un telescop de 130mm nu prea au experienta in  Astronomia observationala.
Nu-i asculta ca nu te invata bine.
Nu exista asa ceva in Astronomie , cautator prea mare sau montura prea rigida.
Pe ''60mmtelescopeclube'' am colegi care au cautatoare de 60mm pe lunete de 60mm.
Eu ma descurc cu cautatorul de 6x30mm pe dobsonianul de 200mm doar pentru ca folosesc concomitent si RDF.
Dar sunt in curs de achizitionare a unui cautator 8x50mm pentru Toleascop.

Pe ''Ratusca cea urata'' de 125mm acum folosesc un cautator de 8x35mm.
De cand s-a trecut pe iluminat public cu gunoaiele astea de leduri , nu prea se mai descurca.
Am majoritatea pieselor ca sa-i confectionez un cautator de 50mm.Si va primi neaparat un RDF.
Atasez o poza cu ''Ratusca'',neglijeaza aspectul , telescopul e in curs de modificare , e vechi de 24 ani.
Dar eu nu vad o disproportie intre diametrul tubului principal si tubul de 50mm al cautatorului.
Si nu cred ca-i obisnuinta...

Cautatorul RDF schimba-l daca e in garantie si nu merge , o fi avand defect electric.

Succes,Mircea

DeuxEx
13 Apr 2019 01:10


Multumesc, asta este primul pas - schimbarea produsului.