-----------------------------------
Alex B.
23 Mai 2009 21:51

Cerul Bucurestiului
Cer superb in Bucuresti (23 mai 2009). Deja crepusculul arată extraordinar. De scos telescoapele neapărat. Mai rar astfel de conditii in oras. :shock:

Doru Dragan
25 Mai 2009 19:33


Tavi Stanescu a observat acelasi lucru in Timisoara, un cer foarte bun cam tot pe-atunci. Interesant :) Ce fenomen o fi fost care a "curatit" cerul?

Alex B.
25 Mai 2009 20:08


Cerul a fost atât de bun încât apropape toate stelele din Ursa mare erau vizibile cu ușurință.  :) La o mărire de 120x, în vedere laterală am atins limita vizuală a telescopului (reflector 203 mm). Iar zona centrală obscură a galaxiei M82 era relativ ușor de distins. :o De altfel și noaptea trecută a fost foarte bună. În esență cred că a fost vorba de frontul atmosferic din noaptea de 22 spre 23 care a adus dinspre nord vest un aer rece până în straturile superioare ale atmosferei și a determinat astfel o "decantare" a atmosferei.  :)

neox
25 Mai 2009 22:34


Citeam zilele tercute in Ciel&Espace, cred ca in numarul de acum din mai, ca in Europa avem printre cele mai bune "ceruri", sa zic asa  :) .
Se pare ca pacla de la poluare e mai redusa decat in alte zone ale globului datoria normelor introduse din ultimii ani, si cosumului mai constant de combustibili fosili, fara cresteri mari fata de alte continente.

Alex B.
25 Mai 2009 22:46


Foarte posibil. Și eu am citit chiar zilele trecute într-un articol din Science & Vie că din cauza crizei economice deja în țări ca Franța, Germania sau Elveția se intenționează votarea de legi care să reducă risipa de curent datorată iluminării inutile a cerului. Va rezulta de aici și o reducere substanțială a poluării luminoase. În Slovenia astfel de legi deja există. Ele interzic orice formă de iluminare deasupra orizontalei și impun puteri maximale la iluminrea publică.  :shock: Astfel de norme există și în Italia, Marea Britanie sau Cehia. Evident și UE este intresată de astfel de reglementări. Mă rog...cu obiceiurile de pe la noi nu cred că o să apucăm prea curând asemenea minuni. Dar speranța moare ultima.  :)

neox
26 Mai 2009 09:36


Pe aici prin Iasi s-au apucat sa refaca trotuarele si sa schimbe liniile de tramvai. Poate se mai izbesc si cu capu de stalpi si se uita in sus  :lol: . Mai sti, asa vin ideile geniale  :lol:  :lol: .

Alex B.
31 Mai 2009 11:36


Se anunță un cer superb pentru noaptea care vine. Este o atmosferă de început de martie.

Catalin Paduraru
31 Mai 2009 12:03


Nu uita de Luna ;)

Alex B.
31 Mai 2009 12:48


Corect. :wink: Este deja trecută de pătrar (53%). Asta este.  :roll: O să mă descurc în condițiile date.  :)

Alex B.
31 Mai 2009 12:55


Și oricum, la 1:36 apune așa că tot mai rămâne ceva vreme (apropape două ore).

Catalin Paduraru
31 Mai 2009 13:03


Asta daca nu te scoli maine devreme :) Clasa muncitoare nu prea cred ca o sa iasa la observatii in seara asta.
Numai bine!

Alex B.
31 Mai 2009 13:10


Spre marea mea fericire  :D nu mă scol devreme mâine că studenții cu care aveam eu ore au intrat în sesiunea de examene. Așa că am zile de lucru pe acasă.  :lol: Bine...nici așa nu cred că voi sta prea târziu. De obicei eu îmi observ variabilele chiar după finalul crepusculului și nu îmi ia mai mult de 2 ore. Deci pe la 2, stingerea.

Alex B.
01 Iun 2009 09:07


Cer f. f. bun noaptea trecută chiar și în ciuda prezenței Lunii în primă fază. Capella s-a văzut pe orizont fără o scădere semnificativă a strălucirii iar principalele stele din Uma (și nu mă refer doar la cele 7 din car sau ibric - depinde cum îl vede fiecare) se vedeau foarte bine. Practic se putea distinge clar aspectul de ansamblu al constelației (forma de urs cu coadă :)).

Doru Dragan
01 Iun 2009 15:50


se-apropie sfarsitul lumii :) daca in Bucuresti e un cer asa de bun.

CristiB
01 Iun 2009 16:48


se-apropie sfarsitul lumii :) daca in Bucuresti e un cer asa de bun.
Pai nu ati vazut ce mariri foloseste dl Alex. Daca are si telescopul ca binoclul, se vede. Dl Alex va rog nu va suparati, mai glumim si noi!

Alex B.
01 Iun 2009 20:59


:lol: Da, mă rog...unii se pricep mai bine la binocluri, alții la astronomie.   :roll: Dar aici era vorba de astronomie...oricum, ca să recunosc constelațiile și să observ că cerul era foarte bun noaptea trecută nu am nevoie de binoclu și nici de telescop. Altora bănuiesc că le trebuie binoclu pentru asta 8) ...mai glumesc și eu.  :).

Alex B.
13 Iun 2009 23:12


Crepuscul în București, la "observatorul" meu, în seara de 13 iunie 2009. Precizare absolut necesară: luminile stradale sunt în pană de 3 zile așa că jos pe stradă este beznă. Lumina de pe fațade provine de la interioarele apartamentelor.

Doru Dragan
14 Iun 2009 10:35


 luminile stradale sunt în pană de 3 zile așa că jos pe stradă este beznă. 
Norocosule ! :) In ce sat ziceai ca stai? :? Eeee... mai glumesc si eu :lol:

Alex B.
14 Iun 2009 10:44


:D În satul ăsta mare și plin de macarale numit București...Acuma și eu mă întreb cât o să mai dureze norocul ăsta cu luminile în pană. Dat fiiind că noaptea trecută a fost a treia la rând cred că nu foarte mult. Dar noaptea trecută a fost frumos. Transparență bună, Luna a răsărit mai târziu, rece ca într-o noapte de aprilie... :) Doar turbulența era cam serioasă dar la final, eram mulțumit.  :)

Doru Dragan
14 Iun 2009 11:01


Noi (eu si Tavi Stanescu) pentru ca sa vedem un cer bun am facut o iesire pe dealul Silagiului (langa Buzias). Am constatat inca odata ca la vreo 50 de km departare de Timisoara se poate vedea un cer foarte frumos cu Calea Lactee in toata splendoarea ei. Urmeaza niste poze pe AstroFoto :) Tavi e in curs de prelucrare (cred) daca nu cumva doarme inca :lol: Sesiunea de observatii/fotografii s-a terminat azi dimineata la 4 :(

Alex B.
14 Iun 2009 11:14


Invidie totală... :D Aș face și eu astfel de ieșiri dacă timpul și instrumentul mi-ar permite (8"-ul este cam greu și nu am mașină). Apoi, fiindcă urmăresc variabile, condițiile nu sunt atât de critice ca la DS sau fotografie și în plus trebuie să fac cât mai multe observații posibil. Deplasările înseamnă întreruperi în programul de observații, mai ales că am variabile din acestea mai șugubețe, cu perioadă "?".  :) Sigur, nu mă las păcălit de aparențe. Poluarea luminoasă este destul de intensă și o să postez și eu niște fotografii făcute cu o noapte înainte din care acest lucru este foarte evident. Este păcat însă că nu mai putem vedea Galaxia și din oraș și că transhumanța începe să devină un obicei și pentru astronomul amator...asta e... :(

Cristian Monea
14 Iun 2009 19:42


... Urmeaza niste poze pe AstroFoto :) Tavi e in curs de prelucrare (cred) daca nu cumva doarme inca :lol: Sesiunea de observatii/fotografii s-a terminat azi dimineata la 4 :(
Una din fotografii la adresa http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3594 .

Alex B.
14 Iun 2009 20:18


Superbă fotografie  :D

Cristian Monea
14 Iun 2009 23:42


Si cealalta aici: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3595&highlight=  :D.

Sebastian P
16 Oct 2010 00:00


Sper sa nu pic ca musca in lapte, dar am gasit ceva interesant si poate ajuta la ceva pe cineva.
http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=4735

Erwin
16 Oct 2010 00:13


E foarte potrivit, există și un topic dedicat lansat de dl.Mircea Pteancu, cu niște cărți despre astronomia din oraș.

Sebastian P
16 Oct 2010 00:29


Si asta.
http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=4744