-----------------------------------
costelus
26 Mai 2009 17:17

Spalarea oglinzilor telescop
Am si eu o intrebare ,a incercat cineva sa spele oglinzi de telescop in baie de apa cu ultrasunete daca da sa-mi dea si mie detali despre modalitatea asta de spalare,si binenteles daca este posibila.

horatius
26 Mai 2009 17:34


Oglinzile aluminizate se spala usor si fara riscuri cu apa, detergent si vata. Nu e nevoie de ultrasunete sa agite apa pe suprafata ei. Probabil ca are ceva efect, numai sa nu distruga ultrasunetele si stratul de aluminiu.

Doru Dragan
27 Mai 2009 07:28


Eu asa faceam: bagam oglinda in chiuveta si lasam apa sa curga peste ea. In timpul asta ma spalam bine pe maini (peste oglinda). La a doua sapuneala cu clabucii de pe mana spalam si oglinda direct cu mainile goale (vata poate sa lase scame). La sfarsit o limpezeam si lasam oglinda sprijinita in pozitie aproape verticala sa se scurga (atentie unde, sa nu se rastoarne si sa cada pe jos). O ultima operatie ar fi curatarea cu alcool izopropilic de ala care se vinde pentru curatarea CD-urilor de exemplu). Pentru asta ar trebui o carpa moale (un prosop vechi de bumbac care a fost spalat de multe ori). Asta este o tehnica de curatare a suprafetei oglinzii pentru oameni obisnuiti. Cei "neobisnuiti" :) recurg la metode mai sofisticate :D.

Teo
25 Oct 2010 00:52


Seara buna ! Azi mi-am scos si eu telescopul homemade  de 150 mm de la naftalina si observand ca avea praf pe oglinda cat cuprinde, m-am gandit sa ii spal oglinda principala. Am facut si un filmulet pe care il gasiti la urmatorul link :
 http://www.youtube.com/watch?v=yAfWyU8SOZA

valy
25 Oct 2010 11:59


 Am facut si un filmulet pe care il gasiti la urmatorul link :
 http://www.youtube.com/watch?v=yAfWyU8SOZA
Off topic: Observ ca ai camera hd microsoft? Ai incercat astrofoto, ceva planetar la rezolutie mare? Cum "se misca"?

Teo
25 Oct 2010 12:49


Salut !
 Tocmai am discutat asta pe un topic separat. Nu am incercat inca astro- foto sau sa filmez cu ea, atasata prin telescop, dar banuiesc, ca s-ar vedea bine. Rezolutia este destul de buna iar sensibilitatea la lumina redusa, la fel.
Neajunsul principal la aceasta camera este functia de autofocus care e foarte enervanta si se dezactiveaza destul de greu. Sigur, ca daca te straduiesti, o poti dezactiva. Cu prima ocazie cand o sa o folosesc la astro' o sa postez si imagini. Cu gandul asta am si cumparat aceasta camera, apoi bineinteles si pentru Skype, care acum suporta si video HD , daca conexiunea la net o permite.
Iata si linkul unde adusesem vorba despre ea :  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=60592#60592

valy
25 Oct 2010 13:08


Ups, chiar eu initiasem topicul dar uitasem de el.

Spor la spalat  :lol:

Teo
25 Oct 2010 13:23


Mersi ! :D

alderamin59
03 Noi 2010 00:07


Tehnologia spălării oglinzilor:

http://www.youtube.com/watch?v=9Y8xFnXFVGQ&NR=1  

alderamin59

ursamajor
29 Ian 2011 15:09


Parcă-i mai bine a&#537;a:
http://www.youtube.com/watch?v=8TObET2F-EA&feature=related

Laurentiu
29 Ian 2011 16:13


Parcă-i mai bine a&#537;a:
http://www.youtube.com/watch?v=8TObET2F-EA&feature=related

Cam asa procedez si eu.

mak
31 Ian 2011 09:59


Butoiul ala mare de apa distilata e neaparat necesar  :lol: ?

Laurentiu
31 Ian 2011 10:30


Apa distilata (nu neaparat un butoi  :) ) este necesara daca nu vrei sa ramana depuneri (calcar) din evaporarea apei folosita la spalat.

mak
31 Ian 2011 15:23


Am inteles de ce e necesara apa distilata, dar ma speriasem cand am vazut ca scoate butoiul. Nici nu cred ca vedea unde turna, mergea pe principiul "daca picioarele-s uscate, e bine  :lol: ".

ursamajor
31 Ian 2011 15:32


Un bidon de 5 litri de apă demineralizată e cca. 5 lei. Eu am luat de la Carrefour, raion auto. E arhisuficient pentru o spălare.

valy
31 Ian 2011 16:03


Eu am folosit urmatoarea tehnica: am luat un bidon de 1L de apa distilata de la peco, i-am dat o gaura cu un fier incins in capac si am "jet-uit" oglinda ca sa zboare toate scamele. Au mai ramas cateva lipite si am luat o bucata maricica de vata, tinand oglinda orizontala am turnat niste apa si s-a facut o bula pe care o plimbam cu vata fara a apasa prea mult, Dupa o tura schimb vata sa nu prinda pietricele si continui. Asa s-au luat si scamele mai rezistente. La final am clatit iar cu jet si am pus-o intr-un lighean de plastic, la uscat.
Asta ar fi tehnica "eco", nu risipesc asa de multa apa ca in clipul de mai sus, salvez si planeta. Sticla s-a consumat la jumate deci poti spala 2 oglinzi :lol:.
Am ezitat sa spal cu apa de la chiuveta, are depudneri si cred ca dupa uscare raman.

ursamajor
31 Ian 2011 19:45


Nu mere dat ni&#539;el Pronto antipraf? :D

Erwin
01 Feb 2011 10:30


Pronto depune o peliculă subțire de ceva substanțe, silicon sau ceva similar care precis va altera calitatea optică a suprafeței oglinzii.