-----------------------------------
Alex B.
31 Mai 2009 22:38

Binoclu 70x125
Deschid acest topic la rugămintea lui Zoth și a altor membri curioși din topicul de observații solare. Binoclul acesta pe care îl folosesc (acum) pentru observații solare nu are nici un secret. Este un binoclu din acelea denumite "de câmp" (pe vremuri) și care este dotat cu zoom. Se găsesc de cumpărat la magazinele de articole sportive și costă vreo 300 sau 400 de lei (undeva în zona asta). Cred că sunt și la mâna a doua tot cam pe la prețul acesta, ceea ce este destul de exagerat.
Tehnic vorbind este un binoclu 70-180x70. De curiozitate i-am desfăcut unul dintre obiective și i-am măsurat focala ceea ce mi-a permis să-i calculez și parametrii:
	D 70	F 200
F/D	3	
C (claritatea)	136	
Ps (separație)	1.71	
Mag. lim.	11.3	
g (gros. min.)	11	
Go (gros. optim.)	70	
G (gros. max.)	168	

El nu este prea potrivit pentru astronomie dar pentru mine a fost un adevărat cal de povară până mi-am dotat observatorul cu telescopul de 8". Am observat cu el în special variabile dar și deep-sky unde s-a descurcat admirabil. Roiurile deschise și globulare se vedeau absolut spectaculos, mai ales că le observam cu ambii ochi. Puțini observatori amatori cunosc ce experiență extraordinară este să vezi cosmosul în 3D, ca să spun așa. Am observat cu el chiar și o nebuloasă planetară. Oricum, marele lui atu este câmpul deosebit de larg. La 125x (la 180x imaginea este cam proastă) are același efect ca ocularele wide field: un câmp imens (cam 1 grad) cu rezoluție de 125x. Spectaculos.
Acum s-a cam rablagit și nu-l mai folosesc decât pentru observații solare deoarece a fost foarte simplu de adaptat pentru proiecții (o să pun eu o imagine cu el în această postură). Mă gândesc în viitor să folosesc obiectivul drept (unde ocularul s-a stricat) ca să construiesc o lunetă destinată exclusiv observațiilor solare. Asta mi-ar permite să folosesc oculare cu ceva mai puțină aberație cromatică decât cele din dotare.
În sfârșit, eu consider că deși neadaptat în mod special pentru astronomie este un excelent accesoriu pentru cine știe să-i aprecieze calitățile și are șansa să găsească un exemplar corect aliniat.
Sper că am reușit să acopăr o parte din curiozitatea celor interesați.  :)

marius78
31 Mai 2009 22:50


Pune o poza cu el .Este prima oara cand aud asa ceva ,un binoclu care mareste de  125x 180x  :shock: ai gresit pe undeva.

CristiB
31 Mai 2009 22:53


Si eu cred ca e o greseala pe undeva. Prima data ai spus 75x125 apoi 70x70-180.

Alex B.
31 Mai 2009 22:54


Da...nici eu nu sunt foarte sigur asupra acestor valori. Așa scrie pe scala de indici a zoom-ului dar nu pot să desfac ocularele să verific. Foarte sigur însă în privința parametrilor obiectivului.

Alex B.
31 Mai 2009 23:00


Si eu cred ca e o greseala pe undeva. Prima data ai spus 75x125 apoi 70x70-180.

Sorry, dar nu am spus nicăieri 75 pentru diametru obiectivului. Repet, sunt foarte sigur asupra lui deoarece am măsurat. În privința ocularelor...ceea ce am spus mai devreme. Am precizat inițial numai 125x deoarece acesta este grosismentul utilizat de pentru observație rexpectivă. Acum trebuie să fug la telescop să mi se obișnuiască ochii cu întunericul. Revin mâine.

marius78
31 Mai 2009 23:02


Poate iti spune Zoth daca se poate calcula fara sa dai ocularele jos ,cam aberante asemenea valori.

CristiB
01 Iun 2009 07:49


Pe de alta parte cand am citit 70x125 am crezut ca mareste de 70 de ori si are diametrul obiectivului de 125 mm ceea ce era un vis frumos. Insa acum inteleg ca de fapt e 125x70. Nu e mai corect asa?

Alex B.
01 Iun 2009 08:46


Da, este mai corect așa. Am corectat și sus. Sincer să fiu m-am obișnuit să scriu parametrii binoclului începând cu diametrul obiectivului ca la telescoape. Oricum, am explicat mai sus care este treaba și acolo am arătat exact ce performanțe are. Și așa cum precizam nu are nimic ieșit din comun.

Alex B.
01 Iun 2009 08:55


Poate iti spune Zoth daca se poate calcula fara sa dai ocularele jos ,cam aberante asemenea valori.

Nu știu dacă valorile sunt aberante sau nu dar nu prea cred că se poate calcula fără demontez ocularele. Am nevoie de distanța lor focală exactă ca să pot face calculul. Ar fi putut fi o soluție dacă aș fi știut câmpul aparent (CA) dar pe asemena instrumente nu se indică astfel de date. Ca urmare, îmi lipsesc doi parametrii în sistemul de formule și deci singura soluție este demontarea. Iar demontarea este dificilă deoarece ocularele sunt compuse din 2 elemente, unul fix și unul mobil care asigură variația grosismentului. Dar am să încerc cu cel defect din dreapta. Nu mă deranjează la efectuarea observațiilor solare în nici un fel.  :)

zoth
01 Iun 2009 10:00


Curiozitatea pentru acest binoclu mi-a fost starnita de notatia general folosita cu care sunt obisnuit la astfel de instrumente: Grosisment xApertura
Dupa ce am citit prima interventie a lui Alex pe topicul de observatii solare, am deschis ochii mari   :shock:  si am zis:
Hopaaa ..., cineva in Romania are un binoclu cu obiective de 125mm, interesant!!!
Mi-am dat seama apoi ca e vorba de un 70 si am revenit repede cu picioarele pe pamant.

Erwin
01 Iun 2009 11:26


Alex, ai putea aplica formula grosismentului echipupilar, fără să demontezi nimic. Cu binoclul aflat pe suport, reglat la infinit, cu mărirea maximă, cu un șubler încerci să măsori cât mai exact diametrul pupilei de ieșire. (este discul de lumină cu imaginea obiectivului, care se vede de la 20-30 cm în spatele ocularului). Având D=70 și măsurând d (diametrul pupilei) poți calcula grosismentul cu formula 
 g=D/d
Rezultatul îl poți corela apoi cu formula grosismentului din raportul focalelor, focala obiectivului F=200 poți afla focala ocularului. Repeți procedura pentru zoom minim și maxim și afli astfel toți parametrii. Este posibil ca instrumentul fiind din clasa celor ieftine, zoom-ul înscris pe el să nu fie egal cu grosismentul ci notat ca la obiectivele fotografice, în mm echivalenți, pentru că la 70 apertură mă îndoiesc că poți avea 1 grad deschidere la 70x. Cred că dl.Zoth ar putea să-ți spună mai multe.

Alex B.
01 Iun 2009 11:56


Mulțumesc Erwin. Da, nu mă gândisem la varianta aceasta dar ai dreptate. Am să încerc așa. Oricum, binoclul este din clasa celor ieftine și oricum nu este potrivit pentru astronomie. A fost bun cât a fost bun și am putut vedea cu el unele lucruri. Cât despre înscrisurile de pe el nici eu nu am convingerea că sunt reale. Nici nu prea merită osteneala pentru oricum intenționez să-l folosesc pentru alte construcții. Explicațiile le-am dat fiindcă fusesem rugat.  :) . Personal nici nu voiam să deschid un topic pentru el și aș fi vrut să-l închid pentru cred că nu merită osteneala. Dar bag seama că nu-l pot închide eu.  8)

dragos.n
01 Iun 2009 12:15


Probabil fabricantilor acestui binoclu le place cifra zero si au zis ca nu strica sa o foloseasca de mai multe ori. Si asa, un binoclu cinstit de 7-18x70 a ajuns un exceptional, dar ireal 70-180x70. Ce sa faci, trebuie sa manance si muncitorul chinez un bob de orez.

zoth
01 Iun 2009 12:26


Alex, ai putea aplica formula grosismentului echipupilar, fără să demontezi nimic. Cu binoclul aflat pe suport, reglat la infinit, cu mărirea maximă, cu un șubler încerci să măsori cât mai exact diametrul pupilei de ieșire. (este discul de lumină cu imaginea obiectivului, care se vede de la 20-30 cm în spatele ocularului). Având D=70 și măsurând d (diametrul pupilei) poți calcula grosismentul cu formula 
 g=D/d
Rezultatul îl poți corela apoi cu formula grosismentului din raportul focalelor, focala obiectivului F=200 poți afla focala ocularului. Repeți procedura pentru zoom minim și maxim și afli astfel toți parametrii. Este posibil ca instrumentul fiind din clasa celor ieftine, zoom-ul înscris pe el să nu fie egal cu grosismentul ci notat ca la obiectivele fotografice, în mm echivalenți, pentru că la 70 apertură mă îndoiesc că poți avea 1 grad deschidere la 70x.

 :D  Exact aceiasi metoda i-am indicat-o aseara lui "danto 1313" pentru aflarea focalei unui ocular de binoclu.
Este una din cele mai simple metode si rezultatele obtinute sunt foarte apropiate de realitate:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3457

dragos.n
01 Iun 2009 13:32


Muncitorul chinez, castigandu-si bobul de orez:

Doru Dragan
01 Iun 2009 15:46


Daca tot ne aflam la rubrica "destainuiri" :), am si eu un binoclu chinezesc (banuiesc) pe care scrie BREAKER2 pe un tub si LB42x76 DustProof, GG:1060 WIDE ANGLE, 294FT/1000YDS FIELD5.1° pe celalalt tub. Ce-or fi insemnand toate astea ... nu mi-am batut prea tare capul sa aflu :D. Obiectivul are un diametru de 60 mm iar imaginea care o da este multumitoare pentru banii pe care i-am dat 150 lei din piata).

auriga
01 Iun 2009 15:48


off-topic 
foarte interesanta poza, muncitorii de la Synta asambland dobsonurile skywatcher, si pare recenta (18 mai 2009) mai aveti si altele ?

dragos.n
01 Iun 2009 16:54


Ultima, ca prea suntem off-topic. 

Si pentru ca e vorba de chinezi, eu am vazut acum cativa ani, ce sunt in stare sa faca ei, atunci cand isi pun la bataie toata priceperea, perseverenta si rabdarea. E dincolo de orice imaginatie. Sa nu ne miram, daca peste cativa ani, cand vor depasii stadiul expansiunii cantitative, si se vor concentra pe calitate, vor egala, sau chiar depasii, in materie de telescoape, tot ce este acum pe piata high-end.

CristiB
01 Iun 2009 17:10


Ultima, ca prea suntem off-topic.

Atunci sa revenim la ce ne interesa. Subiectul principal era puterea de marire si diametrul obiectivului unui binoclu care ne-a pus pe jar. Pana la urma sau mai linistit apele dar totusi ramane ideea centrala: care sunt cele mai mari binocluri, luand in considerare cei doi parametri de mai sus? Eu personal caut asa ceva. Mi-am pus speranta intr-un MAK terestru dar am constatat imediat ca nu se compara cu binoclul pe care il am TS 20x80. Dealtfel o sa revin cu pareri in acest sens ca sa nu se mai inpotmolesca si altii ca mine.  Si cand ma refer la binocluri mari e vorba de cele pe care le putem cumpara din magazin. Eu pe asta l-am gasit 
http://www.astroshop.de/omegon-fernglas-nightstar-20%2B40x100-triplet-mit-wechselbaren-okularen/p,14697

dragos.n
01 Iun 2009 17:56


Exista si binocluri de 150mm, japoneze, dar nu te atingi de ele.

Doru Dragan
01 Iun 2009 18:15


http://www.bigbinoculars.com/150fmtsx.htm

Da asta ce cusur are:
http://www.astroshop.de/en/apm-binoculars-20%2B40x100/p,6186
sau poate vrei mai ieftin :) 
http://cgi.ebay.de/APM-Fernglas-100mm-20x-40x_W0QQitemZ370147591422QQcmdZViewItemQQptZDE_Computer_Elektronik_Foto_Camcorder_Optik?hash=item562e8404fe&_trksid=p4634.c0.m14.l1262&_trkparms=%7C301%3A1%7C293%3A1%7C294%3A30
Sau ceva foooarte convenabil (ieftin) :D Binoclu 25x100 la incredibilul pret de 198 euro :shock: (plus taxe postale):
http://cgi.ebay.de/SUPERLATIVES-FERNGLAS-POWER-100-Lichtstark_W0QQitemZ280262308446QQcmdZViewItemQQptZDE_Computer_Elektronik_Foto_Camcorder_Optik?hash=item4140ef725e&_trksid=p4634.c0.m14.l1262&_trkparms=%7C301%3A0%7C293%3A1%7C294%3A30

Doru Dragan
01 Iun 2009 18:25


Un Oberwerk 25x100 la un pret bun:
http://www.bigbinoculars.com/25100m.htm
Un review interesant la Oberwerk 22x100:
http://www.backyardvoyager.com/oberwerk22x100.html

Stanescu Octavian
01 Iun 2009 18:54


Marire mare la binoclu nu se poate din cauza prismelor.
doar un fascicul paralel trece prin prisma fara afectarea cromatica, sau daca s-ar face focar lung la obiective f/10-15.
A vazut cineva planete curat fara culori prin binoclu ? la ce marire?

CristiB
01 Iun 2009 20:09


Deosebite binoclurile prezentate mai sus! Mai accesibil pe la noi am gasit 
http://www.astroshop.ro/Binocluri_Binoclu-25x100-TS_prd354.html
si aici tot unul 25x100  http://www.skywatcher.ro/BinoCel/skymaster.htm.
Se pare ca in adancul sufletului toti pasionatii astro au microbul bino!

CristiB
01 Iun 2009 20:16


Avem si noi un campion  http://astromagazin.ro/catalog/apm-2540x100-p-329.html?osCsid=bf3e1943465b8a522ed75d4cf65e5581  
Oare reflecta pretul calitatea si ceea ce reusesti sa vezi prin el?

zoth
01 Iun 2009 20:55




Binoclul prin definitie nu este un instrument planetar.
In schimb produce o placere deosebita la deepsky, vederea binoculara are atuurile ei  :)

Alex B.
01 Iun 2009 21:09




Binoclul prin definitie nu este un instrument planetar.
In schimb produce o placere deosebita la deepsky, vederea binoculara are atuurile ei  :)
Subscriu. 
Cât despre muncitorii chinezi aș spune noroc cu ei. Dacă rămâneam la cei occidentali făceam și acum astronomie cu lunete din lentile de ochelari sau cu telescoapele celor care aveau priceperea, răbdarea și curajul să "frecționeze" discuri de sticlă. Deși cred că majoritatea celor care au un telescop azi ar fi rămas doar cu visele de când citeau cărțile lui Alexescu.

Stanescu Octavian
01 Iun 2009 21:25


Tot vise vor ramane si instrumentele bune , chinezii (nu toti)si alti smecheri occidentali au denaturat si batjocorit optica, facand productie ieftina  profitand de saracia poporului chinez. consecinta va fi ca firmele renumite de optica ori dau faliment ori fac si ei calitate slaba.

Stanescu Octavian


Tot vise vor ramane si instrumentele bune , chinezii (nu toti)si alti smecheri occidentali au denaturat si batjocorit optica, facand productie ieftina  profitand de saracia poporului chinez. consecinta va fi ca firmele renumite de optica ori dau faliment ori fac si ei calitate slaba.

Stanescu Octavian



CristiB
09 Iun 2009 23:00


http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BP25x100,%2030x100FZWP
Poate cineva sa ofere mai multe informatii despre variata 30x100? Avand in vedere ca pe site spune ca stocul s-a epuizat poate e cineva de pe forum in masura sa dea o parere dupa utilizare. Multumesc!

CristiB
10 Iun 2009 16:20


Se pare ca nu are nimeni de pe forum aceasta varianta. Daca au avut 3 bucati pe stoc si alea vandute prin strainatate e de inteles  :D  ! Ciudat e ca nu gasesc nici un link cu modelul mentionat!

zoth
10 Iun 2009 17:46


cristib, am avut ocazia prin toamna trecuta daca tin bine minte, sa ma joc putin cu varianta mai mica a acestui binoclu si anume cu cel de 20x80.
Este un binoclu solid, pe structura metalica, invelit cu cauciuc de protectie, obiective excelente dupa parerea mea, oculare cu lentile mari si reglaj dioptric fin.
Antireflexul este de cea mai buna calitate iar finisajul ok.
Este o diferenta enorma intre aceasta clasa de binocluri si jucariile plasticate de la Celestron, nu se pot compara.
Varianta de 100 mi s-a parut monstruos de mare si grea, sub nici o forma nu se poate tine in mana si ma intreb ce montura ar putea sa-l tina...
Nu stiu cum e facuta poza de pe site dar din ce se vede acolo nu poti realiza marimea lui reala.
Dupa parerea mea, un binoclu asa de mare este necesar sa aiba vedere pe oculare asezate la 45 sau 90 grade, altfel e aproape imposibil de folosit pentru astro.

horatius
10 Iun 2009 18:50


Este o diferenta enorma intre aceasta clasa de binocluri si jucariile plasticate de la Celestron, nu se pot compara. 


Trebuie sa intervin. Celestron nu face jucarii plasticate. Toate sunt instrumente optice bune. Plasticul e folosit doar la modelele mai ieftine, la constructia tubului (modelele UpClose), dar aceste modele UpClose daca ne uitam la calitatea optica si la pret sunt la ani lumina departare in privinta calitatii fata de alte binocluri ce se vand la aceste preturi (binocluri cu antireflex rosu, decolimate, care scartie din toate incheieturile, prisme care pica la primul soc mai serios, oculare care se desfac, plastic care miroase a petrol luni de zile - toate sub diferite denumiri cu destul de multa rezonanta si care sunt vandute fara nici o remuscare de firme care nu prea stiu ce e optica). In rest toate binoclurile Celestron sunt realizate din metal si sticla, iar corpul e tras in cauciuc pentru protectie la apa.

Modelul SkyMaster 20X80 e cel asemanator cu alte modele 20X80 de pe piata, cu unele diferente. In general pretul arata existenta diferentelor. Diferentele respective sunt la nivelul antireflexului pe prisme, obiective, oculare, tipul de ocular etc.

Modelul SkyMaster 25X100 e cu totul un alt binoclu decat modelele mai mici. Tubul e ranforsat, e tras intr-un fel de piele sintetica, ocularele au focalizare individuala. Se poate monta cu usurinta pe un trepied heavy-duty altazimutal prin intermediul unei bare glisante speciala si adaptorul binoclului.

CristiB
10 Iun 2009 19:33


Multumesc Zoth, daca tu spui asta atunci sunt cu siguranta bune, ai experienta mai multa decat o parte din noi care mai intram pe forum. Partea mai delicata e ca o sa apara pe stoc prin septembrie , azi am primit raspuns in acest sens.
Poza de pe site e comuna pt mai multe modele produse chiar de firme diferite deci nici o baza sa poti deslusi ceva din asta.  In ceea ce priveste materialele folosite de alte firme inclin sa cred ca folosesc mult plastic, am vazut asta la mult cumparatul celestron 15x70 care are o imagine jalnica din punctul meu de vedere. Ma refer la partea vizuala. Si TS-ul meu 20x80 are carcasa din plastic insa vizual sta mai bine. E posibil ca cei ce au celestronul sa ma contrazica  insa asa am vazut eu inainte de a cumpara ceva, deci nu imi laud ,, puiul de cioara". Oricum cred ca mai intervine si factorul ,ochi" in acest sens. Spre exemplu mai demult am postat ca nu m-am impacat deloc cu binoclurile Norconia. Ma dureau ochii pur si simplu dupa un minut. Cu TS-ul stau seara cam 2 ore si privesc prin el dar nu am nimic cu ochii. Iar acum vreau ceva mai mare. Si asta deoarece imaginea cerului instelat vazuta printr-un binoclu mare, e de vis. Pur si simplu parca te scufunzi intr-un alt mediu si ,,plutesti" prin el.

zoth
10 Iun 2009 19:53


Horatius, scuze, nu am avut in intentie sa insult toata gama de binocluri Celestron, la modelele mici si ieftine ma refeream   :) 
Pe de alta parte nu stiu de ce tin minte ca am vazut mai demult un Skymaster 15x70 care avea tuburi de plastic, poate o fi fost vre-o clona si am tras eu concluzii gresite ...
Personal am aversiunea asta pentru plastic in binocluri de pe vremea cand aveam si eu unul similar. Binoclul in cauza imi placea mult si vedea excelent si pentru ca stiam ca are tuburi de plastic ma purtam foarte delicat cu el. 
Niciodata nu l-am zdruncinat dar dupa vreo 2 ani a inceput sa-si piarda usor colimarea.
La inceput nu intelegeam de ce, dar apoi am realizat ca oricat de dur ar fi plasticul tot se deformeaza in timp.
Am fost nevoit sa ma despart de acel binoclu si pentru asta imi pare rau si acum, dar nu aveam ce face.

Cristib, sa te gandesti de doua ori daca vrei sa alegi varianta de 100, repet, e foarte mare si greu iar la astro incomod.
Daca insa il folosesti alaturi de un sezlong si ai o montura zdravana atunci cred ca merge.

KLK
12 Iun 2009 19:57


http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BP25x100,%2030x100FZWP
Poate cineva sa ofere mai multe informatii despre variata 30x100? Avand in vedere ca pe site spune ca stocul s-a epuizat poate e cineva de pe forum in masura sa dea o parere dupa utilizare. Multumesc!
M-am uitat eu printr-un astfel de binoclu. Il are in dotare un prieten de un an de zile.Ce ai dori sa sti despre el(evident despre binoclu)?

KLK
12 Iun 2009 20:27


Precum au scris si colegii de pe forum , merge pus pe un trepied solid, noi l-am pus pe un az3, sta bine pe el dar tot incomod e. Si avand 5 kg e imposibil de pus pe dispozitivul aratat de dmnul Pteancu.Cristib, cred ca noi am mai discutat despre binoclul acesta undeva pe forum. Calitativ e foarte bun dar practic te lipseste de placerea observatiilor. Ca sa te conving si eu sa renunti la acest binoclu intr-o singura propozitie iti voi spune atat: acum zace in cutia originala.

CristiB
12 Iun 2009 20:48


Descurajante cuvinte  :o  ! O sa ma mai gandesc, dar oricum parca nu as renunta la ideea unui binoclu mai mare. Nu-l vinde prietenul tau daca tot nu il foloseste.?   :)

CristiB
14 Iun 2009 14:20


:)  Si pe Okazii e un ,,campion"   http://www.okazii.ro/catalog/27022975/Binoclu-gigant-National-Geographic-36x108.html

Doru Dragan
14 Iun 2009 15:20


Produs de faimoasa firma de instrumente optice National Geographics :) Nu prea pare sa aiba nici un fel de acoperire antireflex nici macar rosie :? In schimb e zooom :roll: fara specificatii. Vanzatorul a preferat sa ne arate o sticla de Fanta goala decat specificatiile scrise pe binoclu :(

CristiB
14 Iun 2009 15:27


Produs de faimoasa firma de instrumente optice National Geographics :) Nu prea pare sa aiba nici un fel de acoperire antireflex nici macar rosie :? In schimb e zooom :roll: fara specificatii. Vanzatorul a preferat sa ne arate o sticla de Fanta goala decat specificatiile scrise pe binoclu :(
Una din cele doua intrebari pe care le are in forum e a mea si se refera la parametrii pe care-i sustine.

Mircea Pteancu
14 Iun 2009 15:55


cristib
atat eu cat si zoth,am prezentat niste dispozitive cu oglinzi plane, foarte practice, mai ales, pentru binoclurile mari.Eu iti sugerez sa aprofundezi subiectul daca vrei sa avansezi spre instrumente binoculare mari.Mircea

dragos.n
14 Iun 2009 16:53


Doru, sa stii ca sticla de Fanta e foarte buna. Cu ajutorul ei iti poti da seama ca binoclul nu are lentile de 108, ci aproape sigur de 70mm. In plus nici greutatea nu corespunde unui 108, ci tot unui 70.

Oricum, specificatiile date sunt aiurea

CristiB
14 Iun 2009 16:57


Doru, sa stii ca sticla de Fanta e foarte buna. Cu ajutorul ei iti poti da seama ca binoclul nu are lentile de 108, ci aproape sigur de 70mm. In plus nici greutatea nu corespunde unui 108, ci tot unui 70.

Oricum, specificatiile date sunt aiurea
Am facut si eu acest ,,test" cu sticla si ts-ul are aceeasi lungime ca sticla.

dragos.n
14 Iun 2009 17:02


Cristib, uita-te si la diametru, ca ala e mai important. Din ce vad eu ala din pozele de pe okazii este 70. TS-ul tau cred ca e mai mare decat ala.

CristiB
14 Iun 2009 17:06


Cristib, uita-te si la diametru, ca ala e mai important. Din ce vad eu ala din pozele de pe okazii este 70. TS-ul tau cred ca e mai mare decat ala.
Asa e, al meu e 20x80, si din acest motiv am cerut info suplimentare pt National Geografic.

dragos.n
14 Iun 2009 17:14


Ce ar fi bun pentru ce vrei tu, ar fi un binoclu cu ocularele puse in unghi, la 45 sau 90 grade, si eventual cu posibilitate de schimbare a ocularelor. Vixen face asa ceva, dar au doar doua modele cu oculare standard de 1,25'', unul de 80mm la vreo 900 euro si un 125mm la 4400 euro. Dar mai sunt si alte firme. cu preturi mai abordabile, eu nu le stiu pe toate, ca nu e specialitatea mea.

CristiB
15 Iun 2009 16:10


http://www.vixenoptics.com/astro.htm
Vixen are ,,scule de scule" insa cea care e telescop binocular costa cat un Logan!

Mircea Pteancu
15 Iun 2009 20:19


Pai ''Vixen'' parca inseamna ''vulpe'',nu-i asa :P .mircea

KLK
17 Iun 2009 20:51


Descurajante cuvinte  :o  ! O sa ma mai gandesc, dar oricum parca nu as renunta la ideea unui binoclu mai mare. Nu-l vinde prietenul tau daca tot nu il foloseste.?   :) Am vorbit cu amicul posesor al binoclului 30X100. A zis ca nu-l vinde, vrea sa mai iasa in vara aceasta cu el. (poate mai impresionam si noi ceva fete cu el  :wink: ) Daca iti doresti asa de mult de ce nu faci comanda, chiar daca nu e in stoc poate in 2-3 saptamani sa-ti vina?

CristiB
17 Iun 2009 21:54


Descurajante cuvinte  :o  ! O sa ma mai gandesc, dar oricum parca nu as renunta la ideea unui binoclu mai mare. Nu-l vinde prietenul tau daca tot nu il foloseste.?   :) Am vorbit cu amicul posesor al binoclului 30X100. A zis ca nu-l vinde, vrea sa mai iasa in vara aceasta cu el. (poate mai impresionam si noi ceva fete cu el  :wink: ) Daca iti doresti asa de mult de ce nu faci comanda, chiar daca nu e in stoc poate in 2-3 saptamani sa-ti vina?

Din acest motiv : Buna ziua,
Binoclurile Alcor 25x100 si 30x100 vor fi in stoc cel mai devreme pe la jumatatea lunii septembrie.
Numai bine,
Alexandru Costescu

KLK
17 Iun 2009 22:08


Atunci cuvantul de ordine e "rabdare" pana in septembrie.  Ocupa-ti timpul cu binoclul de 20X80, vara trece repede si e mai frumoasa cu el. :D

CristiB
18 Iun 2009 20:44


Atunci cuvantul de ordine e "rabdare" pana in septembrie.  Ocupa-ti timpul cu binoclul de 20X80, vara trece repede si e mai frumoasa cu el. :D
Da, sa zicem, insa eu sunt fript cu termenele romanesti, cand se spune septembrie e posibil ca in realitate sa nu fie nici decembrie.