-----------------------------------
Forever_Man
06 Iun 2009 23:13

Mecanica cuantica, relativitate
Am o nelamurire. De ce se tot spune prin documentare ca se cauta o teorie care sa uneasca cele 2 domenii ale fizicii (mecanica cuantica si relativitatea) ? La ce se refera cand spun acest lucru ?
Ca la scoala am invatat ca daca numerele cuantice iau valori foarte mari, atunci legile mecanicii cuantice se transforma in legile mecanicii normale.
Era o demonstratie in care era implicat impulsul, nu mai tin minte exact.

Blakut
07 Iun 2009 13:13


De fapt vor sa uneasca cuantica cu cu teoriile despre gravitatie.

HarapAlb
11 Iun 2009 01:01


De ce se tot spune prin documentare ca se cauta o teorie care sa uneasca cele 2 domenii ale fizicii (mecanica cuantica si relativitatea) ? La ce se refera cand spun acest lucru ? 
Fizica cuantica se traduc ein limbaj matematic ca algebra operatorilor, de exemplu derivate. Operatorii mecanicii cuantice, incluzand-o pe cea relativista (teoriile de camp), sunt contruiti intr-un spatiu euclidian (e vorba de metrica), de aici rezultand si proprietatile lor (de exemplu comutatorii).
Teoria relativitatii generalizate introduce o metrica variabila in functie de prezenta masei. Prin urmare o mecanica cuantica compatibila cu relativitatea generalizata ar trebui formulata bazandu-ne pe o metrica variabila (in spatiu-timp), ceea ce ar insemna ca proprietatile operatorilor s-ar modifica in  spatiu-timp ! Local putem aproxima metrica cu una euclidiana si putem opera cu teoria cuantica deja cunoscuta. Metrica s-ar traduce prin termenul de "fundal". Se doreste construirea unei mecanici cuantice independente de fundal.
 Din cauza asta au aparut spatiile n-dimensionale si alte minunatii (quantum loop gravity). Din ce am citit, cei care lucreaza in domeniul asta sunt optimisti si spun ca unificarea nu este departe  :)

Alexandru Rautu
11 Iun 2009 01:20


Din cauza asta au aparut spatiile n-dimensionale si alte minunatii (quantum loop gravity). Din ce am citit, cei care lucreaza in domeniul asta sunt optimisti si spun ca unificarea nu este departe  :)

Păi, numai astfel de persoane, optimiste, pot lucra în domeniul asta, zic. :)