-----------------------------------
MariusP
17 Iun 2009 10:50

C/2006 W3 (Christensen)
O cometa cu stralucire absoluta mare (-2,5), dar aparent nu va avea magnitudine mai mare de 8,0 din cauza periheliului indepartat de Soare, 3,1 UA.

Cred ca e vizibila deja telescopic in Pegas (declinatie 35 grade, magnitudine 8,5) deplasandu-se spre Cygnus, Vulpecula.

A reusit cineva s-o vada?

http://www.aerith.net/comet/catalog/2006W3/2006W3.html

MariusP
17 Iun 2009 11:09


O harta generata cu StarCalc pentru perioada 18 iunie - 17 august 2009. Pozitiile sint marcate la interval de 5 zile pentru ora 00:00 TLR.

Forever_Man
17 Iun 2009 12:06


Ce e stralucirea absoluta ?

MariusP
17 Iun 2009 12:09


Magnitudinea absoluta a unei comete este magnitudinea aparenta pe care ar avea-o cometa daca ar fi la distanta de 1 UA de Soare si 1 UA de Pamant.

Pentru calculul magnitudinii aparente a unei comete se foloseste de obicei modelul g, k:

m = g + 5*log(D) + 2.5*k*log(r)

unde
- m = magnitudinea vizuala calculata
- g = magnitudinea vizuala absoluta
- D = distanta cometa - Pamant, in UA 
- k = indexul de luminozitate 
- r = distanta cometa &#8211; Soare, in UA.

http://www.mmto.org/obscats/edb.html#mag_models

MariusP
16 Iul 2009 00:27


In sfarsit, prima observatie la aceasta cometa! Se distinge foarte usor cu binoclul 15x70 in conditiile: magnitudinea limita la zenit pentru ochiul liber a fost de 4,7, iar in regiunea cometei am vazut usor cu binoclul o stea de magnitudine 10,1 (TYC 2708-1206-1). N-am sesizat nici o urma de coada.

Magnitudinea estimata: 8,4; diametrul coma: 3'; gradul de condensare: 6.

Catalin M. T.
22 Iul 2009 11:27


Prima fotografie a cometei Christensen C/2006 W3. :wink:

MariusP
22 Iul 2009 21:35


Ma uit la poza si este aproape exact campul vizual pe care-l aveam in binoclul 15x70 ieri noapte, cam pe la aceasi ora la care-ai facut expunerile, doar ca aveam mai putine stele. Cele doua stelute imediat deasupra cometei erau la limita vizibilitatii directe, adica magnitudinea 10.6, iar tu ai prins cam 12.0 cu numai 8 secunde de expunere!

O cometa mai putin spectaculoasa, dar o tinta interesanta pentru foto, zic eu. Este cea mai indepartata cometa vazuta de mine, aflata la 2.5 UA de Pamant la prima observatie...

Catalin M. T.
23 Iul 2009 14:34


Am reusit sa observ si eu vizual aseara (22.07.2009)cometa cu Dobs. 8", f/6 la 70.5x si filtru Baader Neodymium.E mica, aspect usor stelar, difuz, fara coada.Mag.~8.5, Diam.~5', grad condesare 5.Atasez poza facuta aseara si un GIF pe un interval de 24 ore in care se observa miscarea cometei.

Mihnea
26 Iul 2009 02:43


la magnitudinea absoluta se poate spune si stralucirea absoluta?

Doru Dragan
26 Iul 2009 06:43


Da

MariusP
26 Iul 2009 15:29


la magnitudinea absoluta se poate spune si stralucirea absoluta?
Magnitudine sau stralucire e acelasi lucru in astronomie, luminozitatea este altceva.

Am folosit in primul mesaj "stralucire absoluta" doar pentru a nu folosi de doua ori cuvantul magnitudine pe pozitii apropiate in aceeasi fraza...  :wink:

Mihnea
26 Iul 2009 16:07


 Magnitudine sau stralucire e acelasi lucru in astronomie, luminozitatea este altceva.

M=4,7-2,5xlgL
M-magnitudinea absoluta
L-stralucirea

Nu e putin diferit? :D

MariusP
26 Iul 2009 19:15


In formula data de tine (magnitudinea absoluta a unei stele in raport cu magnitudinea absoluta a Soarelui, 4.7), L nu este stralucirea, ci este raportul dintre luminozitatea unei stele si luminozitatea Soarelui. Probabil ca cineva a tradus gresit luminosity prin stralucire (brightness)...

Nu este gresit sa folosesti stralucire si magnitudine pentru acelasi lucru.

Citeste despre luminozitate:
http://en.wikipedia.org/wiki/Luminosity
si magnitudine absoluta:
http://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_magnitude

DaJackal
27 Iul 2009 00:18


Magnitudinea depinde de stralucire, magnitudinea fiind o descriere a stralucirii unui corp ceresc, daca nu ma insel.

MariusP
27 Iul 2009 10:46


Asa este. Magnitudinea aparenta/absoluta este o marime fara unitate de masura (numar) care masoara, pe o scala logaritmica, stralucirea aparenta/absoluta a unui corp ceresc. Deoarece si magnitudinea si stralucirea depind de luminozitatea astrului si distanta fata de locul de masurare, se folosesc ambii termeni.

Mihnea
27 Iul 2009 14:55


dar nu mereu  :lol:

MariusP
30 Iul 2009 00:13


In seara asta, la 23:43 TLR, a 13-a observatie la cometa a fost cu noroc! Desi au fost conditii destul de slabe fata de noptile anterioare, doar magnitudinea 10,1 cu binoclul 15x70, iar cometa se vedea destul de slab, am avut surpriza sa treaca un satelit putin stralucitor prin campul binoclului, cam pe langa steaua Zeta Cyg. Imediat am rulat programu' cu sateliti si l-am identificat ca fiind satelitul Explorer-7! Este cel mai vechi (lansat pe 13 oct. 1959, al 22-lea obiect catalogat) satelit artificial observabil de la latitudinea noastra cu instrumente mici...

MariusP
30 Iul 2009 13:25


Am mutat 3 postari offtopic la 

MariusP
12 Aug 2009 10:41


La noapte, cometa va fi la distanta minima de Pamant, 2.3121 UA.

Aseara, la 22:30 TLR, pe un cer de magnitudine 5.0, cu binoclul 15x70:
- magnitudine: 8.1, coma: 6', grad de condensare: 5.

MariusP
19 Aug 2009 14:36


Pentru astrofotografi si nu numai: intre 19 si 21 august, cometa este la circa 4 grade SE de nebuloasa planetara M27 ("Dumbbell nebula").

Doru Dragan
19 Aug 2009 15:50


Felicitari pentru perseverenta :)

MariusP
19 Aug 2009 18:12


Mersi, Doru... Indiferent ce mai vad la o sesiune de observatii, daca-i senin si prin zona cometei, arunc o privire si pe-acolo, mai fac o estimare de magnitudine, grad de condensare, coma, chiar daca-i putin stralucitoare si poate parea plictisitoare :roll: .

Mi-am propus, ca exercitiu, sa incerc si-un calcul de orbita pe baza observatiilor de pana acum. Nu stiu daca algoritmul de la  (parca identic cu cel din cartea lui Matei Alexescu, "") se poate aplica si la excentricitate mai mare ca 1, dar o sa vad ce iese...

Doru Dragan
19 Aug 2009 19:06


http://home.earthlink.net/~jimbaer1/

florin_astro
30 Aug 2009 21:05


O imagine recenta realizata in noaptea de 29/30 august. Camera foto Canon 350D, luneta ED 70/420, Eq5. Stack de 9 imagini a cate 2 minute neghidate la ISO 800. Aliniere dupa nucleul cometei. Soft: Iris si Photoshop