-----------------------------------
Emil
06 Iul 2009 17:40

Trompa elefantului si NGC 6960
Salut,
din cauza vremii nefavorabile din ultima perioada nu am reusit sa atac prea multe obiecte.
Ambele obiecte sunt achizitionate prin urmatoarea configuratie:
Achizitie coordonate si orientare obiect: CCD Navigator si The Sky 6 Pro
Program master: CCD Autopilot 4
Captura si ghidaj: Maxim DL, camere Nova CCD 1602E pentru foto si Atik 16IC pentru ghidaj.
Optica TS ED APO 90/500 foto, Celestron 102SLT ghidaj cu filtru galben pentru reducerea aberatiei (imbunatatirea ghidajului).
Montura EQ 6 Skyscan Pro
Stackare: Deep Sky Stacker 3.3.0 (lucrez la traducerea in limba romana a programului, sper ca la sfasitul saptamanii sa fie gata, apoi voi primi o versiune beta pentru testare poate se anunta cineva ca voluntar pentru corectarea traducerii).

Valori expuneri:
NGC 6990 12x300 secunde, corectie cu dark-uri si bias-uri.
Trompa elefantului 
15x 900 secunde, corectie cu dark-uri

Numai bine
Emil

Ionut Dohotariu
06 Iul 2009 18:39


Si eu am probleme din cauza vremii nefavorabile!!! nu pot obs nici macar luna.... este o pacla misterioasa!

Forever_Man
06 Iul 2009 18:50


Trompa elefantului se observa si vizual ? (fireste, in conditii de cer foarte negru) In ce constelatie se afla ?

Emil
06 Iul 2009 19:29


Salut,
trompa elefantului IC 1396 se gaseste in Cepheus, vizual cred ca se poate dar utilizand pentru aceasta un filtru H-alpha deci consider ca trebuie deschidere destul de mare pentru a compesa pierderea produsa de filtru.
Numai bine
Emil

theogon
06 Iul 2009 20:49


Imaginile sunt superbe
Ai schimbat SN-ul de 10 țoli ?
Cum ți se pare ED-ul de 90 față de vechiul telescop?
Și iertată-mi fie ignoranța : ce sunt cele două dungi negre ce înțeapă steaua principală din imaginea a doua ?

Emil
06 Iul 2009 21:09


Salut,
SN-ul e in reparatii (vorba vine) de ceva prea muuuuullllltaaaaa vreme si pana nu reusesc sa detectez si sa rezolv problema flexurii monturii raman pe o optica mai mica, motivul principal pentru care nu montez ala mare.
Comparatie optica veche (254/1016) cu noua (90/500) nu cred ca se poate face insa nu arata rau de loc, am facut niste imagini cu Canonul si aberatia cromatica se mentine in limite foarte (pentru gustul meu) tolerabile. Am sa fac pana la urma un review la "apparatus" ca tot mi-a tacut fleanca in ultima perioada... hm chiar imi surade ideea, multzam fain de tot (raule iar treŽ sa scriu)
Dungile negre au aparut prin indepartarea bloomingului pentru ca stelutza aia SAO 70467 are o magnitudine de circa 4,2 asa ca la indepartare mi-a aparut acest efect si nici nu prea am avut de gand sa corectez imaginea.

Numai bine
Emil

P.S. Voluntari pentru testare DeepSkystacker in romana?

dragos.n
06 Iul 2009 21:16


up

Doru Dragan
06 Iul 2009 21:31


What's up, doc :?  :roll:

dragos.n
07 Iul 2009 00:39


Am pus acest up pentru a indeparta de index acele mesaje spam care la ora aia nu puteau fi sterse.

Vlad
16 Iul 2009 12:41


Superbe imaginile...
Pana la mesajul asta nu mai auzisem de camerele Nova, insa pare a fi excelenta - trebuie sa fie daca ai "degradat" camera ATik 16 la nivel de guiding..  :)

Emil
17 Iul 2009 21:03


Salut,
Vlad> Atik-ul nu l-am degradat ci l-am achizitionat pentru ca inainte mergeam cu Meade DSI/Color iar atik-ul este alb-negru deci mai bun.
Inca nu am incercat atik-ul ca si camera principala insa o data si o data tot o sa incerc pentru spre deosebire de Nova are anti blooming gate. Mai ales ca mi-am achizitionat un filtru H-alfa.
Camerele Nova nu se mai fabrica, Nova fiind versiunea low-entry ale camerelor Sigma. Acum producatorul lanseaza Sigma 2 cu alte briy-briy-uri pentru informatii aditionale www.nova-ccd.de

Numai bine
Emil

Emil
10 Iun 2010 18:30


Am refacut aseara acest obiect
Echipamentul este acelasi insa temperatura de lucru a camerei a fost de -25°C (spre deosebita mea placere a reusit un Delta T de 48°C insa a necesitat un timp indelungat pana a atins temperatura de lucru setata - undeva la catre o ora insa dupa orele 22 temperatura ambientala a inceput sa coboare deci nu am avut nici un fel de probleme cu mentinerea temperaturii).
Expuneri
10 x 600 sec
10 x 900 sec
CCD Autopilot recomanda pentru aceasta perioada o durata maxima ideala de 2 ore si 30 minute (aproximativ) insa filtrul H-alfa permite totusi depasirea acestei limite ideale (nu ma intrebati pe ce baza calculeaza acest timp ca nu am habar).
Am evitat deschiderea unui nou topic deoarece e logic topicul fiind deja existent... iar pe de alta parte se poate remarca si ce inseamana cresterea nivelului de experienta in prelucrare.
Program: DeepSkyStacker, corectie cu darks si flats, PS CS 3 printr-o curba S.
Nu va luati prea tare de mine pentru ca monitorul inca nu am reusit sa il calibrez pe Windows 7 deci daca imaginea este usor "fugita" din culoarea normala spuneti.
Asa inca ceva, initial Trompa a fost facuta fara nici un fel de filtru, acum este folosit un H-alfa de 7 nm de la Baader, se poate observa foarte bine efectul filtrului.
 :D  :D  :D Maine vine roata de filtre  :D  :D  :D deci Vlad "of course this means war!"

Numai bine la toata lumea (sper ca nu am lasat pe nimeni de dinafara hi hi hi!)

Emil

achy1978
10 Iun 2010 21:30


Abia astept sa vad poze in RGB si Ha SII OIII 

Poza este foarte reusita, cu multe detalii frumoase. Si DA, se vede imbunatatirea procesarii cu accentuarea detaliilor importante. . Deja pot sa spun ca am in fata un exemplu de urmat. 

 Sper ca intr-o luna sa intru si eu in copetitie cu voi :)

Mai am probleme la focuser pt ca Baader Steeltrack nu se potriveste pe platforma de la Synta......  :evil:  ...... asa ca trebuie sa fac la strung o placa adaptoare.

Acotiga
13 Iun 2010 23:25


Felicitari Emil. Reprocesarea este "spot-on". Keep'em coming.

cmatei
15 Iun 2010 11:34


E clar ca pentru obiectul asta mie imi trebuia mult mai mult semnal, daca ma uit la timpii tai de expunere. Asta am obtinut cu 14 x 300sec, canon 400d mod.

Emil
27 Iun 2010 18:43


Ahoi,
reprelucrare, am fost informat pe diferite forumuri ca imaginea in sine ar fi cam intunecata...
Trebuie sa imi refac si revizuiesc pasii de prelucrare iar acum am inceput sa lucrez in mod exclusiv pe layer-e (stiu ca in mod normal se face astfel insa puturos din fire cum sunt....)

Numai bine
Emil

Vlad
28 Iun 2010 23:28


da, e un pic mai bine - desi mie nu mi se parea asa intunecata cea de-a doua varianta oublicata. Asteptam varianta in culori Hubble

Sa inteleg ca norii fac in continuare ravagii?

Emil
30 Iun 2010 09:36


Salut Vlad
Nu norii ci roata de filtre, acum sa explic: de obicei la achizitia unei "jucarii" noi apar norii, dar la ritmul meu de achizitii ar trebui sa fie cam tot timpul innorat si pentru ca si altii merita soare si stele si vreme frumoasa, destinul a schimbat cu mine placa: mi-a murit laptopul, alti banii alta distractie. Asa ca acum in loc de laptop am montat un sistem desktop si in sfarsit am un monitor suficient de mare sa pot sa ma intind in voie cu toate aplicatiile necesare.
Aseara am reusit sa adaug canalul O-3 (3x900 sec) doar atat pentru ca mi-am dat seama ca s-a modificat punerea in pol, banuiesc ca din cauza oscilatiilor de temperatura din ultima vreme insa aceasta este o simpla banuiala (am gasit pe azimut si un surub slabit). Am refacut-o si acum as fi 0,2 minute de arc vest pe azimut si circa 0,5 minute de arc prea sus pe axa polara (acolo e cu cantec de reglat sin cauza suruburilor de mai proasta calitate - cam sare montura la reglaje asa ca am lasat-o asa).

Numai bine
Emil

Vlad
30 Iun 2010 11:24


de curiozitate, ce folosesti (program, metoda) ca sa faci alinierea polara?

Emil
30 Iun 2010 12:22


Salut
Eu folosesc PemPro-ul http://www.ccdware.com/products/pempro/screens.cfm - de la CCDWare am practic tot pachetul software in afara de CCDStack.
Are pe langa punerea in pol si crearea si opload-ul in montura a curbelor pec, stabilirea si corectarea backlash-ului. Ce imi place la el ca lucreaza direct cu MaximDL-ul deci nu necesita plug-in-uri speciale pentru a recunoaste o anumita configuratie hardware.

Numai bine
Emil

creizi
01 Iul 2010 12:38


O [url=http://www.bautforum.com/showthread.php/105386-IC1396-Elephants-Trunk-Nebula-in-Ha]fotografie recentă cu Trompa Elefantului pe Bad Astronomy Forums. :)

Sunt acolo niscava detalii despre procesul de fotografiere și echipamentul folosit.