-----------------------------------
Stanescu Octavian
13 Iul 2009 19:46

Observatii prin filtre
Am primit ieri o valiza cu jucari de la un "spiridus" primele de care am fost atras au fost cateva filtre : UHC-S nebula 2", OIII CCD 2" , Astronomic Profi UHC, H beta ,H alpha.
Am inceput cu UHC 2" pus pe Naglerul de 26mm in Newtonul 380mm. S-a vazut mai bine decat Lumiconul Deep Sky . M27, Omega , Laguna , Trifidul se vedea crapat in trei. Veil nebula nu se vedea .
Apoi am pus OIII 2" fondul era mai intunecat dar norii gazosi pareau mai cu contrast si extinsi mult ca in poze, la Omega , laguna  si surpriza se vedea si Veil Nebula. si asta de acas din Timisoara deasupra strazii cu becuri .filtrele sunt de la Bader.
am incercat si un Hyperion Zoom 8-24mm dar pe newtonul 380mm f/4,7
merge prost la 24mm campul e mai ingust si comat spre margini .
spiridusul este Emil din Austria  dar sigur le ia inapoi la intorcerea in Austria , sper sa apuc sa testez si alte jucari  :wink:

Forever_Man
13 Iul 2009 19:53


Ar fi interesante rezultatele si cu filtrele H-alfa si H-beta. Pentru nebuloasa Cap de Cal care din cele 2 se recomanda ?

Stanescu Octavian
13 Iul 2009 20:11


La Capul de cal, H alpha ca are trecerea pe rosu , beta e verzui 486nm
dar avem de asteptat pentru Capul de Cal. pan la iarna .

Stanescu Octavian
14 Iul 2009 10:44


Se pare ca H alpha e doar pentru foto folosit , vizual nu se prea vede nimic prin el decat punctulete rosii la stelele mai puternice.
Pentru Capul de cal e folosit H beta.