-----------------------------------
ovi1001
22 Iul 2009 07:44

celestron cpc 800 gps
Nu prea vad pe forum un review asupra CPC-urilor de la celestron... 
Merita banii respectivi in raport calitate/pret ? Se pot face si observatii terestre cu el sau astrofotografie ? 
Daca exista vreun detinator de CPC pe forumul asta il rog sa prezinte cam ce poate face si ce nu poate un CPC.

Laurentiu
22 Iul 2009 09:32


Nu vezi pentru ca, din cate stiu eu, nu are nimeni pe aici asa ceva.

Opinie personala: pentru un telescop de 8 inchi (20 cm) diametru pretul de pe site-ul Celesstron este cam maricel. Daca il vei cauta in Europa, probabil ca vei da pe el cam acelasi pret dar in euro (plus inca 100-200 pe transport). Prea scump (chiar daca are montura goto - dar alt-azimutala, gps si alte asemenea gadgeturi).

ovi1001
22 Iul 2009 09:36


Dar lasand la o parte pretul.....calitatea opticii in comparatie cu un dobson sau newtonian de aceleasi dimensiuni cum e ?

Laurentiu
22 Iul 2009 09:46


Nu am folosit asa ceva, deci nu stiu sa-ti raspund la aceasta intrebare.

Pentru astrofotografie cu timp lung de expunere montura altazimutala nu te ajuta. Mai ai nevoie de un dispozitiv numit equatorial wedge (care si el e destul de scump).

Faptul ca are gps nu-i mare castig. Poti folosi lesne un gps obisnuit (si care mai are si alte utilizari  :D ).

ovi1001
22 Iul 2009 09:59


Inteleg  :D 
Oricum la caracteristici acolo scrie la 
Tracking Modes : Altazimuth, EQ North and EQ South deci presupun ca face tracking si pe ecuatorial fara ajutorul unui wedge.
In fine, mersi de raspunsuri, poate vine altcineva cu alte pareri   :)

dragos.n
27 Iul 2009 03:09


La tractiuni spune EQ North si South pentru ca poate face, dar asa cum a spus si Laurentiu, si cum stiu si eu, doar cu acel equatorial wedge. Adica asta:

http://www.celestron.com/c3/product.php?CatID=52&ProdID=382

Personal, imi pare mai convenabil sa iei acelasi telescop (tub optic), dar pus pe o montura ecuatoriala normala. Cred ca e ceva mai ieftin, si la un volum mai mic. Sunt si ceva dezavantaje la un EQ, manevrare mai complicata, poate si greutate mai mare, (evident, daca nu pui si wedge pe CPC, ca atunci se cam egaleaza). Insa tubul optic e la fel.

Fata de newton sau dobson, avantajul unui CPC este ca e mai mic, poate ca nu trebuie sa colimezi asa des, si te face sa te simti mai usor (la buzunare :shock: ) Si e mai elegant. In schimb are obstructie centrala mai mare, e sensibil la umezeala pe meniscul Schimdt, (dar pentru asta sunt sisteme de incalzire) are f/d mai mare, deci teoretic mai bine adaptat pentru puteri mari.

Cam atat pot eu sa spun.

Catalin Paduraru
27 Iul 2009 08:02


Nu are nevoie de wedge ca sa faca urmarire. Simplul fapt ca are GPS ii permite sa calculeze singur vitezele si sa urmareasca foarte bine cerul chiar din configuratia actuala. In schimb pentru astrofoto cu timpi mare de expunere ori iti iei un wedge ori un field derotator. 
O montura asemanatoare exista la observatorul din Bucuresti. Ea este folosita cu succes si la foto dar cu un field derotator.
Daca ai bani mai bine iti cumperi o montura ecuatoriala cu GOTO. 
Numai bine!