-----------------------------------
alexdre
26 Iul 2009 18:59

Oculare pentru reflector  114/500
Mi-am cumparat un telescop anul trecut,cu un diametru de 114 mm si cu o distanta focala de 500mm.Am primit 3 oculare la el de 20mm,10mm si 4mm de tip Huygens.Am observat ca nu sunt asa de calitate si m-am gandit ca in vara asta sa iau unele mai bune.Ce  imi recomandati pentru acest tip de telescop?(oculare bune)
    Mentionez ca reflectorul nu are oglinda parabolica.

Forever_Man
26 Iul 2009 20:23


Explore Scientific 14mm 100 grade: http://explorescientific.com/eyepieces/100_degree.html

zoth
26 Iul 2009 20:51

Re: Oculare pentru reflector  114/500
 Mentionez ca reflectorul nu are oglinda parabolica.

Nu cred aceasta afirmatie, fara suparare   :) 
Daca ar fi cum spui, la raportul asta focal nu ai vedea nimic clar cu el indiferent de ocularele folosite.
Daca este totusi adevarat ce spui, mai bine schimbi telescopul sau parabolizezi oglinda, altfel bagi bani degeaba in oculare.

alexdre
27 Iul 2009 15:38


Da,dar ocularul ES 14 mm ala e mai scump ca telescopul meu. :D 
Vreau ceva pana in 250 lei,preferabil in intervalul 100-200.
Si telescopul chiar are oglinda sferica ca mai era un model cu de aia parabolica si nu l-am ales ca era mai scump.

horea_florin
28 Iul 2009 00:59


telescopul tau are oglinda sferica deci e recomandat pentru obiecte deep sky deci grosiment mic....tie ti s-ar potrivi un ocular care ofera un camp de vizualizare mare... un ocular cu distanta focala de 20mm ar fi suficient avand in vedere ca oglinda este sferica; cat despre  ocularele care au un camp mare sunt destul de scumpe scumpe
http://www.skywatcher.ro/Cel/oc_omni.htm 
ocularele de acolo costa 170 ron
M-ai cauta si pe internet ....ocularele de acolo sunt recomandate pentru telescoape cu raport focal de f4
Sper ca ti-am fost de ajutor!
Stima!