-----------------------------------
habarnam
14 Mar 2006 12:50

Tot Sfat Incepator!
Salutari !

Am si io nevoie de un sfat !

As vrea sa ma apuc de observ satelitii artificiali .. Ce mi-ar trebui pentru o calitate decenta ? Cred ca in 100 Euro nu ma pot incadra :(

Pot sa fac si fotografii ? ce imi trebuie pentru asta ?

Cat de bine o sa-mi iasa pozele. Am cautat ceva imagini cu ISS-ul pozate de amatori si arata destul de bine, numai ca nu stiu cu ce instrumente au fost facute ..

Va multumesc !

mac
14 Mar 2006 15:37

Re: Tot Sfat Incepator!
La bugetul de care dispui si tinand cont ca esti incepator in domeniul acesta, un binoclu ti-ar fi potrivit si suficient, mai ales pentru observarea satelitilor cu orbita joasa.

Pentru a face fotografii iti tebuie un telescop cu dotarea necesara si care sa aiba deschidere mare. De asemenea montura trebuie sa fie destul de flexibila pentru a putea urmarii satelitul.

Mai mult informatii despre observarea satelitilor, gasesti la adresele:

www.satobs.org
www.heavens-above.com

Scrie-ne inapoi ce informatii ai mai adunat si cum evoluezi in domeniu.

habarnam
14 Mar 2006 15:57

asa deci!
Aha .. Multumesc !

Imi placea cum arata asta .. am auzit ca Orion sunt destul de bune ..

Sper sa fie ok ...si il pot folosi la mai multe chestii ..

http://www.telescope.com/jump.jsp?itemID=92184&itemType=PRODUCT&path=1%2C2%2C5%2C16&KickerID=580&KICKER

Mersi ..S'aveti spor !

GM__
14 Mar 2006 23:19


e cam dificil si cu binoclul pentru ca nu poti creste puterea de marire... mai buna e o luneta de 60mm in cazul asta.
 Cu 100 euro nu faci mare lucru,dar cel mai bine e sa pui un anunt pe astromart-ul romanesc in care sa cumperi o oglinda de 150mm,si sa construiesti singur un telescop... telescopul are luminozitate mare de care o sa ai neaparat nevoie.

GM__
14 Mar 2006 23:37


pentru foto iti cam trebuie neaparat montura ecuatoriala.Inca si motorizata.In general satelitii se deplaseaza rapid,si nu poti folosi timp de expunere scurt (sa nu iasa miscata poza) ,pentru ca nu iese destul de luminoasa.

alexconu
15 Mar 2006 02:10


Mda.. Nu stiu la ce l-ar putea ajuta o montura ecuatoriala cand vine vorba de sateliti. 
Si iarasi nu stiu cat de interesant e sa fotografiezi sateliti printr-un instrument astronomic. Poate fi interesanta doar fotografierea statiei spatiale internationale care e de dimensiuni mari. daca ai noroc si o fotografiezi intr-un tranzit peste Luna sau Soare si mai frumos. Asta intr-adevar se poate fotografia prin telescop (mai usor se poate filma) dar nu e chiar simplu. In rest nu prezinta interes fotografierea satelitilor prin telescop.
Poti obtine imagini ceva mai interesante fotografiind un satelit iridium in timpul unui flare. Dar asta cu un obiectiv cu camp mai larg de vedere si integrand cumva dara aia in peisaj ca sa iasa ceva mai artistic.
Spor

habarnam
15 Mar 2006 10:32

OK!
OK ! am inteles ! Multumesc de sfaturi !

Pai ca sa-mi construiesc eu un telescop, cred ca e destul de complicat , avand in vedere ca am cunostinte 0 in domeniu ... 

Am vazut ca sunt cativa pasionati care slefuiesc oglinzi, as incerca sa vorbesc cu ei , poate imi construiesc ei unul... 

Caut si eu pe net, diverse date, ca sa stiu ce pot sa fac...

Aveti idee cat de bine s-ar vedea ISS, de pe un astfel de telescop home-made ? Daca e mai greu sa fie fotografiati ma multumesc si cu filmatu (cred ca e mai usor, intr-adevar)

Ma pasioneaza satelitii, si deci pentru asta as vrea sa folosesc telescopu (si pentru sistemul nostru solar)

O sa va mai intreb pe aci, pe parcurs ce ma lovesc de anumite lucruri pentru ca imi e mai usor ..

Multam!

Doru Dragan
15 Mar 2006 11:15

Sateliti
Nu esti unicul interesat de sateliti. Cred ca si pe Osama, fiul lui Laden il intereseaza subiectul asta. Si mai sunt multi ca el. Din pacate, pentru sateliti iti trebuie scoala multa sau bani multi sau ambele daca se poate. In primul rand trebuie sa stii de cate feluri sunt satelitii si cum se misca ei. Cei care au scoala necesara au facut niste programe de "tracking", programe care stiu tot (vezi STSORBIT www.dransom.com). Sunt programe care stiu sa manevreze o montura pentru urmarirea unui satelit. Pe montura poate fi un instrument optic sau o antena de receptie (emisie eventual?!?). Despre vazut si fotografiat, vorbim aici despre alti bani. In afara de ISS, ceilalti sateliti sunt mult prea mici pentru ca sa vezi ceva interesant. Sfat: alegeti pentru inceput un alt hobby. De exemplu Luna, observarea craterelor sau eventualelor fenomenelor tranziente. Sau Jupiter si evolutia satelitilor galileeni.

habarnam
15 Mar 2006 12:01

Stiu
Asta parca stiam io ce-i cu satelitii si cum se misca ei, dar nu ma apuc sa stiu io satelitii militari x si y..

ISS si Navetele (cat or mai fi :)  au datele cunoscute, si nu cred ca oi fi retardat sa nu pot sa le vad ..(cu pozatu /filmatu emai greu )

Pai pe locu doi "e" Satelitii lu' varu Jupiter !

Interesant site !

habarnam
15 Mar 2006 12:11

telescop
am gasit 80cm MUNIN Telescope..cred ca m-ar satisface .. dar cred ca e cam scump ..

http://www.iss-tracking.de/images/stationpic.html

aci sunt niste imagini ...

Cat ar costa oglinzile pentru Un Home Made de 80 cm, aveti idee? nici nu stiu daca se poate face ..

Spor!

alexconu
15 Mar 2006 12:21


Un telescop de 75cm costa in jur de 45.000 USD. Cat costa oglinzile separat nu stiu, dar oricum nu cu mult mai putin.

habarnam
15 Mar 2006 12:24

da
Delicios, dar mult prea scump ! Mersi!

Doru Dragan
15 Mar 2006 17:01


Imi pare rau ca nu ai fost informat pana acum, cel mai mare telescop din tara asta este cel de la Observatorul astronomic din Bucuresti de pe langa Academia Romana si are o oglinda de 50 cm (juma' de metru). Daca o sa faci efortul sa-ti vinzi apartamentul (sau eventual casa) in care stai si sa-ti cumperi un telescop MUNIN de 80 cm vei deveni brusc posesorul celui mai mare telescop din tara. N-o sa prea stii ce sa faci cu el da' nu-i nimic il poti inchiria celor care vor sa-si dea doctoratul in astronomie si n-au cu ce (cine, unde, cum etc.).

mac
15 Mar 2006 17:33


dragon, hai sa nu fim rautaciosi...
Apropos, cine vrea sa isi dea doctoratul in astronomie si nu are cu cine? Eu stiam ca e invers...
Sau ziceai doar asa, intr-o doara?

habarnam
15 Mar 2006 17:41

Aha
Pai nu am fost informat ca astia din bucuresti nu au si ei site (sau eu nu am gasit ) si lumea e interesata acu de manelisti prin ziare, asa ca deh, vrei si tu stiinta ...

Daca imi vand garsoniera cred ca pot sa sparg gura targului, dar cum astronomii di pi la noi tot nu au bani sa-l inchirieze cu 'ora', tot degeaba.

Si un telescop de ala la 20 de bulioane de $ in Romania, pe un varf de munte, e prea SF..

Dar deraiem de la subiect .. o sa-mi caut un binoclu sau un refractor pe afara..

Apropo, cred ca a mai scazut popularitatea astronomiei in ultimii ani la noi (mie asa mi se pare)..

mac
15 Mar 2006 19:47

Re: Aha

Apropo, cred ca a mai scazut popularitatea astronomiei in ultimii ani la noi (mie asa mi se pare)..

Prin intermediul site-ului si forumului nostru, cu siguranta a crescut.  :wink:

Doru Dragan
16 Mar 2006 10:36


In afara de manele si iubitorii lor, au cam scazut toate in Romania nu numai astronomia, asta fiind unul din motivele pentru care sunt cam rautacios. In 1999, cu ocazia eclipsei, a fost organizata Ora Astrala a Romaniei. Acesta era un program sponsorizat din vestul Europei (of course) care a adus in Romania vreo 30 de instrumente astronomice (dupa estimarea mea, daca n-oi gresi si sunt mai multe?!?) si le-a imprastiat pe la diverse licee de pe banda de totalitate. Erau acolo o gramada de instrumente Meade, lunete, dobson-uri, schmidt-uri etc. Ce s-a intamplat cu ele? Stau inchise intr-o debara a liceului cu pricina, pazite de profesori sa nu cumva sa le strice elevi. Asta e situatia astronomiei in tara asta!
Intre timp, cercetatorii de la cele cateva amarate de observatoare, cerceteaza de mama focului.

habarnam
16 Mar 2006 11:22

da
Din pacate asa e .. Pana nu o sa constientizeze lumea ca e importanta stiinta, tot asa o sa fie ..

Am fost o saptamana in Germania si m-am speriat cati chinezi bine pregatiti sunt acolo.. lasa ca o sa cumparam de toate de la ei, ca noi suntem prea idioti sa facem ceva ....

Cred ca la ora asta sunt mii de tineri chinezi belindu-se pe un telescop ..(poate exagerez)..

Doru Dragan
16 Mar 2006 12:09


Cam exagerezi ... in jos. Avand in vedere cate miliarde de chinezi mai sunt pe-acuma, ca s-au raspandit prin toata lumea si ca produc telescoape cu o optica rezonabila (apropo, cam tot ce se gaseste prin Bucuresti e produs de chinezi) cred ca ai exagerat in jos. Daca nu ne trezim, da' repede de tot, o sa ajungem sa ne tina ei pe langa casa ca animale de companie.

mac
16 Mar 2006 12:16


Discutia aceasta despre observarea satelitilor a deraiat complet. Eu zic sa revenim la tema initiala. Alte poleminici, critici si ironii se pot face eventual intr-un thread separat. 
Inchei totusi aceasta polemica cu o observatie la afirmatia lui dragon:


Intre timp, cercetatorii de la cele cateva amarate de observatoare, cerceteaza de mama focului.
 
Am lucrat la unul din "observatoarele amarate" de care ai adus aminte si in ciuda problemelor financiare ale insitutiei si a lipsei de tehnica (sau a tehnicii invechite), te asigur ca cercetatorii aduceau rezultate la nivel vest european.

GM__
16 Mar 2006 18:52


mac wrote:
Am lucrat la unul din "observatoarele amarate" de care ai adus aminte si in ciuda problemelor financiare ale insitutiei si a lipsei de tehnica (sau a tehnicii invechite), te asigur ca cercetatorii aduceau rezultate la nivel vest european

in romania ati lucrat ? unde?la mine'n oras avem la observator o luneta de 150mm,una de 240mm (luneta deci !),+ citeva mai mici,un CCD de 8000$ (!) ,CCD-uri pentru soare,plus alte multe si care stau degeaba.Nimeni nu face nimic cu ele.Ba mai mult: nu are nimeni acces la ele decit personalul abservatorului.Au fost citeva tentative de-a face un grup de amatori in jurul obs.,dar nu s-a putut(Oare de ce? :-) ).Ca sa nu zic ca mai e o luneta de 180mm pe care o tin in podul observatorului...mai veche ce-i drept (totusi e un acromat)...au zis ca vor s-o dea la muzeu... ce sa mai zic... concluzia e ca este activitate pe rupte la mine :-))))

mac
16 Mar 2006 19:03


Au fost citeva tentative de-a face un grup de amatori in jurul obs.,dar nu s-a putut(Oare de ce? :-) ).

Poate ca observatorul nu era public. 
Despre ce oras si despre ce observator vorbesti?

GM__
16 Mar 2006 20:20


Nu s-au facut din lipsa de interes.Ma deruteaza putin cuvintul "public",dar daca au incercat unele nume de renume in astronomia nostra sa organizeze acele grupuri,se pare ca e public.Defapt sigur e public.Nu as fi vrut sa zic orasul din unele motive,dar totusi il zic: iasi.

habarnam
16 Mar 2006 20:29

aha
Acu multi ani cand am fost in vizita la Iasi la niste unchi, eram plod, am facut scandal sa merg la observator in gradina botanica..

ajungem si intreaba unchiu daca se pot face observatii etc., ala siktirit ne zice ca nu, ca doar la grupuri mari, si cu aprobari, etc...

Si am ramas cu o imagine a unui monitor pe retina, unde erau mii de stele ...

Am ajuns in bucuresti in facultate si in piata romana am vazut si io stelele .. prea tarziu ca sa ma prinda flama..

Hai ca s-a facut topicu varza, da macar s-a mai inveselit lumea pe aci :)

Roman
16 Mar 2006 21:15

Re: aha
 da macar s-a mai inveselit lumea pe aci :)

 :D  Adevarat

alexconu
16 Mar 2006 21:31

Re: telescop

Ar fi misto sa cumparam un telescop si sa-l conectam la un server astfel ca persoanele interesate sa aiba acces live via net la el...  
Nush dk exista astfel de proiecte in lume...

Eh.. exista multe asemenea proiecte in lume. Am folosit si eu asa ceva acum cativa ani. Un telescop aflat in USA controlat de la distanta. M-au ajutat niste preteni astronomi amatori americani care mi-au dat o ora din timpul lor. Am facut doua imagini: una la M16 si una la NGC 100.
Oricum observatiile astea de la distanta sunt la mare moda. Un roman, Mirel Birlan, este unul din pionierii "remote robotic observations", cum e  consacrat termenul pe-afara.

Roman
16 Mar 2006 21:37


O noua meserie: Astronom domestic = astronom care face poze deep-sky direct de pe desktop.
interesant... 

scuze - am sters mesajul anterior(m-am gandit k prea este .. offtopic)

habarnam
16 Mar 2006 22:10

buna idee
buna idee ... sigur implica niste costuri destul de mari, dar cred ca se pot face .. asta presupune ca orice membru sa poata sa aiba acces la un playlist, sa poata sa dea niste coordonate, o ora, si .. voila .. nici nu tre sa iasa din casa sau sa aiba cer senin ..

Am vazut ca telescoapele mai acatarii au motor de pozitionare si interfata cu PC-ul, deci nu ar fi foarte complicat ... din pacate tot depindem de omu cu telescopu, sa iasa si sa'i apese butonu :)

Sunt curios cati ar fi interesati...sincer nu prea as baga 500$ intr-o scula care o sa fie uzata moral in cativa ani cred ..dar as plati pentru observatii de placere (am si poze cu evnimentul .. ar fi ok ..depinde de tarif ..)

GM__
16 Mar 2006 22:26


O noua meserie: Astronom domestic = astronom care face poze deep-sky direct de pe desktop. 
interesant... 

 bine,acuma mai e si chestie de curaj,cel putin in ro.Nustiu citi au curaj sa-si lase telescopul pe deal si el sa stea in casa pe calculator.Trece o cioarda de tigani pe acolo si-ti "curata" tot observatorul :)
 Si...acuma depinde,eu personal m-as simti mai bine sa vad ca o poza este "muncita" de mine,sa invirt la butoane pe virful unui munte, in loc sa stau acasa doar apasind niste butoane iesind poza automat.Parerea mea :)    ...dar e misto si chestia cu "automatizatu'",oricum.

alexconu
16 Mar 2006 22:29


Hmmm.. nu prea se poate vorbi de uzura morala la telescoape. Dupa mine orice telescop (evident, orice telescop decent din punct de vedere optic) poate fi folosit; trebuie numai sa vrei sa faci asta. Si sa ai doar un telescop prin care niciodata nu te uiti cu ochiul prin ocular mi se pare total degeaba. 
Si nu e chiar asa de simplu.. Dai coordonata si pac vezi. Pentru ca nu poti vedea in timp real printr-un instrument astronomic accesat de la distanta. Poate doar daca te uiti la Luna sau Soare vei avea imagini acceptabile. Probabil cand vei fi pus in fata luarii de imagini cu o camera ccd prin mai multe filtre pentru a obtine ceva concret si te asigur ca nu vei mai zice ca e la fel de simplu.

HoO_Germany
17 Mar 2006 12:28

Re: Tot Sfat Incepator!
Salutari !

Am si io nevoie de un sfat !

As vrea sa ma apuc de observ satelitii artificiali .. Ce mi-ar trebui pentru o calitate decenta ? Cred ca in 100 Euro nu ma pot incadra :(

Pot sa fac si fotografii ? ce imi trebuie pentru asta ?

Cat de bine o sa-mi iasa pozele. Am cautat ceva imagini cu ISS-ul pozate de amatori si arata destul de bine, numai ca nu stiu cu ce instrumente au fost facute ..

Va multumesc !

Salut

la urmarimea satelitelor ajunge cum deja scris un binoclu. Daca ai vrea un telescop si numai sa urmaresti sateliti, ar fii cel mai bine unul care este montat azimutal. Cu aceasta montura se lasa urmarii directia satelitului mai usor, ca cu o montura ecuatoriala.
Pentru asa un scop, ar ajunge un telescop Newton de 70mm apertura, cu o lungime focala de max. 700 mm. Daca cumperi un telescop cu o lungime focala mai lunga, marimea astronomica care o poti face, este prea mare ca sa urmaresti satelitele. Sateliti zbor foarte repede si urmarirea nu este cam usor de facut.

Cer senin
Robert