-----------------------------------
habarnam
23 Mar 2006 16:24

Luneta..
Cumpar luneta pt incepator (observatii sistemu nostru solar, in principal )

Vreau sa poata fi folosita si in mod terestru (ca sa-mi spionez vecina de la blocu de vis-a-vis :) 

Nu vreau chinezarii de prin metro sau alte alea ...

Bugetu e pe la 100 de Euro ..

Astept provincia :)

bakunin99
24 Mar 2006 01:07


Poti sa incerci la Alcor (www.instrumenteoptice.ro) sunt decente, eu am un refactor de 70/700 de la ei si e ok. Ai gasi ceva care s-ar incadra in pretul tau.
Mai bune un pic ar fi sky-watcher, telescoape.3x.ro, dar sunt ceva mai scumpe.

habarnam
24 Mar 2006 11:06

ok
asta ar fi cel mai scump pe care l-a slua Diametrul obiectivului: 70mm (2,75''), dublet acromat air-spaced, acoperire antireflex MgF2 blue fully coated 
Distanta focala: 400mm, f/5.71 
Oculare: Kellner 6mm + Kellner 20mm 
Montura: Azimutala  
Pret: 4.125.000 ROL      412,50 RON  

asta cea mai ieftina 

Diametrul obiectivului: 60mm (2,4''), dublet acromat air-spaced, acoperire antireflex MgF2, Blue fully coated 
Distanta focala: 700mm, f/11,6 
Oculare: 1,25 
Pret: 2.915.000 ROL      291,50 RON  

Intre ocularele Kellner 6mm + Kellner 20mm 
 si Plossl 6.5mm + Plossl 25mm cam care-i diferenta ? .. calitate , sau ce?

UNde la oculare e scris 1.5 ce inseamna ?? nu sunt de firma, sunt naspa .. etc..

Montura vad ca e azimutala...(asta e cam nasol cand o sa vreau sa pozez sau alte alea ..)

Unde sunt facute astea, stiti ? 

Diferente intre 60 si 70 mm se merita la ce vreau eu ? (plantete Sistemu Solar.. constelatiile mari, ISS )

Cam atat, va mai bombardez cand mai am intrebari ... :)

Spor!

Katta
24 Mar 2006 11:31


Iti raspund punctual:
-luneta de 70, cu distanta focala pe care o spui, 400m, e mai indicata pentru fotografie decat pentru observatii si are o aberatie cromatica mai mare decat la una cu focala mai lunga.
-cea de 60 nu prea o poti folosi la foto, avand focala lunga. Dar aberatia cromatica, teoretic, ar trebui sa fie mai mica.
-ocularele Plossl sunt mai bune decat Kellner.
-1.25" este diametrul exterior al ocularelor in inci sau þoli, 1 inch = 25.4mm. Ocularele se construiesc pe standarde dimensionale, adica 0.96", 1.25" si 2". Cele de 0.96 nu sunt prea indicate si sunt folosite mai mult la instrumentele junk.
-instrumentele de la Alcor sunt chinezesti, dar nu stiu ce calitate au.
-asa e, montura azimutala nu o poti folosi pentru foto
-atat cu 60 cat si cu 70 poti vedea binisor planetele, luna si obiecte DS, dar trebuie sa ti seama de faptul ca puterea maxima de marire este dublul diametrului, adica pentru cea de 60 puterea lunetei va fi cam 120x

bakunin99
24 Mar 2006 12:22


Si mai ales daca faci observatii dintr-un loc cu putina poluare luminoasa, recte Bucuresti sau alt oras mare. E senzationala diferenta intre un cer intunecat si Bucuresti, unde f. multe obiecte DS pur si simplu se pierd in stralucirea orasului.

habarnam
24 Mar 2006 13:09

OK
Am inteles!

Mai caut si mai postez !

Multam !

HoO_Germany
24 Mar 2006 16:00

Re: ok
asta ar fi cel mai scump pe care l-a slua Diametrul obiectivului: 70mm (2,75''), dublet acromat air-spaced, acoperire antireflex MgF2 blue fully coated 
Distanta focala: 400mm, f/5.71 
Oculare: Kellner 6mm + Kellner 20mm 
Pret: 4.125.000 ROL      412,50 RON  

asta cea mai ieftina 

Diametrul obiectivului: 60mm (2,4''), dublet acromat air-spaced, acoperire antireflex MgF2, Blue fully coated 
Distanta focala: 700mm, f/11,6 
Oculare: 1,25 
Pret: 2.915.000 ROL      291,50 RON  

Intre ocularele Kellner 6mm + Kellner 20mm 
 si Plossl 6.5mm + Plossl 25mm cam care-i diferenta ? .. calitate , sau ce?

UNde la oculare e scris 1.5 ce inseamna ?? nu sunt de firma, sunt naspa .. etc..

Montura vad ca e azimutala...(asta e cam nasol cand o sa vreau sa pozez sau alte alea ..)

Unde sunt facute astea, stiti ? 

Diferente intre 60 si 70 mm se merita la ce vreau eu ? (plantete Sistemu Solar.. constelatiile mari, ISS )

Cam atat, va mai bombardez cand mai am intrebari ... :)

Spor!

Salut "habarnam" (te cheama asa?  :lol: )

tu vrei un telescop primar la care poti sa te uiti la sistemul solar al nostru, adica la planete. Pentru asa ceva, eu ci-as recomanda sa te uiti mai bine dupa telescoape cu oglinda (Newton) cu cel putin 900mm lungime focala. Cu o lungime focala de 600 sau 700 mm nu ai posibilitate a marii obiectele asa ca sa vezi ce vrei sa vezi la planete. pentru luna merge asa o lungime focala mica. 
de ce scriu sa te uiti mai bine dupa oglinda? din cauza ca lunetele FH au "greseli colorate" care la marime iese si in loc sa vezi detalii pe planete, vezi o planeta ca intr-un filtru moale. si lunetele cu lungimea focala mica nu sint deajuns sa maresti mult, si sint mai scumpe ca un Newton. Daca poti ia un Newton de cel putin 900mm lungime focala. Dar ce este important la aceste Newton, sa fie justate bine, ca sa poti sa fixezi obiectul in focusser si sa primest o imagine buna. 
Ocularii Kellner sint cei mai ieftini si la planeta ar ajunge sa te uiti cu ei. In mijlocul cimpului lor au o imagine buna, la margine sint rai.
Plossl sint oculari buni si merg fara probleme la sisteme de la f/6 in sus.
Tot important este montura. Este montura prea slaba iti tremura tot telescopul si pierzi tot mereu obiectul din cimpul ocularu-ui asa ca pierzi rabdarea si dai totul "dracul". Este bine sa gasesti acesoare ieftine, dar este si bine ca acesoarile sa faca sens.

Cer senin
Robert

habarnam
28 Mar 2006 13:28

ok
OK ! Am inteles ! Mersi !

Sa vedem ce imi achizitionez pana la urma !

:)

bakunin99
28 Mar 2006 16:17


Sa ne ti la curent, si poate, dupa ce achizitionezi un instrument sa ne spui parerea ta despre el.

habarnam
28 Mar 2006 17:09

Da
Normal. Mai ales ca e frumos afara si e pacat sa nu imbin utilu' cu placutu'

Inca oscilez intre binoclu si luneta. (deocamdata nu vreau telescop, cand o sa am bani de unu k lumea o sa-mi iau ).

La binoclu am o nemultumire, pentru ca majoritatea maresc 15X, adica la fel cat o camera digitala (sunt o gramada de camere digitale cu zoom optic 12X) si atunci se naste intrebarea: de ce sa nu-mi iau cu aceeasi bani o camera photo ?

Spor!

HoO_Germany
28 Mar 2006 18:21

Re: Da
Normal. Mai ales ca e frumos afara si e pacat sa nu imbin utilu' cu placutu'

Inca oscilez intre binoclu si luneta. (deocamdata nu vreau telescop, cand o sa am bani de unu k lumea o sa-mi iau ).

La binoclu am o nemultumire, pentru ca majoritatea maresc 15X, adica la fel cat o camera digitala (sunt o gramada de camere digitale cu zoom optic 12X) si atunci se naste intrebarea: de ce sa nu-mi iau cu aceeasi bani o camera photo ?

Spor!

Eu am trimes la sfirsitul anului trecut un binoclu de 20x80 cum se vede asta

in Romania, a costat 189 Euro plus transport.
Ce fel de marime ai dori tu la un binoclu?

Asta este un 10x60 si costa 99 Euro 
http://www.teleskop-service.de/Fernglas/Fernglas/1060/10x60.jpg

Cer senin
Robert

habarnam
29 Mar 2006 09:29

hmm
Un binoclu la 100 ar fi ok, cea mai ieftina luneta (care sa fie rezonabila) la ce pret o poti trimite ??

bakunin99
29 Mar 2006 09:55


Habar-nam, poti sa te uiti si singur pe siteul lui Robert :), e pus in semnatura lui : http://www.hoo-germany.de/

habarnam
29 Mar 2006 11:05

da
Am vazut situ lui acu' ceva timp .. Instrumentele par bune, dar mi se par scumpe (comparat cu banii mei de acum).

Cam cat adauga transportul la un binoclu (mai ales ca e si fragil) ?

Poti sa vezi la producator (sau de unde le cumperi tu) ce lunete ieftine pt incepatori au ?

Mersi !

O sa incerc sa ma uit si io la firmele respective !

habarnam
02 Apr 2006 23:40

deci
domnu house .. tot intru pe site si ma crucesc .. io acu invat denumirile in romana, iar in germana ma depasesc total..

o alta chestie naspa e  ca nu pot sa fac un select pe toate instrumentele dupa pret ...-situ ar merge refacut - gen portal- fara suparare..

cat costa transportul pana la noi la 1,5 kg ..? cu ce trimiti (fed ex, ups,etc) ? exista posibilitatea sa vina sparte ? 

ce diferente sunt intre Synta FH Refraktor 70/500 AZ3

si Synta FH Refraktor 80/400 AZ3 ...

Pentru ce vreau eu (fotografie) sunt bune amandoua ?? sau mai mult 80/400

Pentru ca nu stiu germana nu inteleg daca el vin cu trepied montura equatolriala sau azimutala (cred ca az vine de la azimutala), dar vreau sa fiu sigur 

Mai am intrebari dar le mai pun dupa.

Multam!

bakunin99
03 Apr 2006 01:47


Daca vrei poti folosi altavista.com sa traduci siteul in engleza, traduce automat toate linkurile si poti sa navighezi prin tot siteul.

zoth
03 Apr 2006 10:51


salut habarnam,

daca imi dai voie sa intervin, ti-as spune ca trebuie mai intai sa te hotarasti ce vrei sa faci sau sa vezi cu instrumentul.

m-am uitat si eu pe saitul lui Robert si am inteles ca refractorul de 70/500 are pretul de 140 euro iar daca il vrei pe montura ecuatoriala EQ3-2 creste la 310 euro. refractorul de 80/400 costa 179 euro, montat pe azimutala AZ3 este 200 euro iar pe ecuatoriala EQ3-2 costa tot 310 euro.

pentru tine acum, daca vrei sa faci fotografii terestre il poti folosi pe orice montura , in schimb daca vrei sa faci astrofotografie nu merge decat montura ecuatoriala.

in general ca sa stii monturile azimutale sunt notate cu AZ iar cele ecuatoriale cu EQ.

daca te mai pot ajuta cu ceva, nu ezita sa intrebi.

numai bine.

habarnam
03 Apr 2006 11:21

da
Sal. Da. O sa pun intrebarile tot aici, pentru ca daca le lamurim pe mail, cand apare cineva cu aceleasi intrebari, iar o luam de la inceput :)

Mersi pentru altavista.com! Am reusit sa vad si io in engleza ! Am inteles cum e si cu monturili :)

Ok. Acu am ramas la 2 modele de la HOO Germany - astept cu interes raspunsurile.. partea cu fotografiatu..

Si am doua optiuni de la alcor ..

70mm (2,75''), dublet acromat air-spaced, acoperire antireflex MgF2 blue fully coated  
Distanta focala: 
400mm, f/5.71  
Descriere: 
Trepied de aluminiu, cu inaltime reglabila max. 45cm
Montura azimutala, cu reglaj fin pe orizontala si verticala
Ocular Kellner K6mm (Ø=31,7mm(1,25")), blue fully coated
Ocular Kellner K20mm (Ø=31,7mm(1,25"))b lue fully coated
45° Erecting Roof Prism
Luneta cautatoare (Finderscope) 8x21 
 
Varianta scumpa

si 

50mm (2''), dublet acromat air-spaced, acoperire antireflex MgF2 blue fully coated  
Distanta focala: 
360mm, f/7.2  
Descriere: 
Trepied de aluminiu, cu inaltimea de 45cm
Montura azimutala, cu reglaj pe orizontala si verticala
Focuser 0,96" 
Oglinda diagonala 90°cu adaptor de la 0,96" la 1,25"
Ocular Kellner K15mm 1.25"(31.7mm), blue fully coated
Situatie stoc: disponibila
 
La amndoua as vrea sa-mi iau un webcam pe care sa-l modific(am inteles ca unele au lentile lipita de cip si nu ai cum sa le scoti :(

Pentru inceput m-as multumi si cu aia de 50, pentru ca pot s-o car usor, daca e naspa si imi iau alta nu o sa-mi para rau de banii pe care i-am dat pe ea, se transporta usor, deci ma gandesc ca pentru  inceput ar fi ok ..

Daca imi spuneti ca nu se merita , atunci o sa incerc sa o iau pe aia mai scumpa !

Multam ! :)

habarnam
03 Apr 2006 11:24

uitat
pentru incepu vreau sa pozez planetele si alte chestii relativ simple :)

bakunin99
03 Apr 2006 11:48


Habarnam, 1) deocamdata nu iti propune astrofotografie, ca sa faci asa ceva iti trebuie experienta si instrumente de calitate, o sa fi profund dezamagit daca o sa incepi cu asa ceva. Mai intai fa observatii ... poze mai tarziu :)
2. Nu iti lua un isntrument de 50mm, decat in cazul extrem. Iar o sa fi dezamagit. :)
3. La instrumente atat de rapide cum ar fi cele alese de tine cu focala 500 sau 400 iti trebuie oculare bune, in nici un caz kelnner. In plus daca vrei sa observi plantele iti trebuie in primul rand distanta focala lunga. Refractoarele astea "rapide" sunt mai mult pentru deep sky, dar oricum nu la 50 mm.

habarnam
03 Apr 2006 12:35

Aha
Cu asta sunt de acord, ca iti trebuie instrumente de calitate....

Dar cand nu le ai ...

Oricum eu cred ca instrumentele de la noi sunt junk-uri (desi sunt impartite parerile)

Oricum vreau sa-mi iau ceva sa nu o lungesc atat, ca invat din mers si o sa vad ce o sa vreau dupa..

Am inteles ca e  complicat cu pozele :) Dar tot incerc :)
(Dar focala lunga nu e recomandata pentru fotografie din ce inteleg) Acum cred ca depinde si ce fel de foto(Deep Sky, Planete, etc
)

Ma gandeam sa-mi iau Kelner ca le pot schimba dupa cu Plossl.(au si o varianta cu oculari Plossl la 4.6 mil)

Spor!

zoth
03 Apr 2006 12:39


habarnam, tu de fapt vrei lucruri complicate, nu e deloc simplu sa fotografiezi planete. mai mult, vrei sa faci lucru asta cu instrumente prea mici sau necorespunzatoare.
dupa cum iti spunea si bakunin, refractoarele rapide sunt special concepute pentru deep sky.
pentru planete iti trebuie refractoare cu focala lunga dar si cu apertura mai mare. cu 50 sau 70 mm nu faci mare branza.
inca ceva, camerele web au rezolutie mica si sensibilitate indoielnica, tie ti-ar trebui o camera de inalta rezolutie si cu sensibilitate mare pe care sa o montezi la un refractor cu apertura mare.
cred ca te asteapta deziluzia dupa parerea mea.
citeste atent ce ti-a scris bakunin si mai mediteaza, sigur ai sa mai gasesti si alte lucruri interesante pe care le poti face cu instrumentele astronomice.

bakunin99
03 Apr 2006 13:21


Ca o nota, camerele web decente pentru astrofotografie planetara le gasesti de la 2 milioane de lei in sus ... daca iti iei un webcam cu senzor cmos de 500 de mii in cel mai bun caz o sa faci niste poze la luna ... 

Mai bine concentreaza-te deocamdata pe observatii, ia-ti macar un refractor de 70 mm sau reflector de 114 mm, si atentie la oculare, care practic reprezinta jumatate din sistemul optic, chiar daca sunt mai mici decat OTA-ul :)

Alta sugestie, mai uita-te si pe okazii:

http://www.okazii.ro/cautare/telescop.html?s=telescop&x=0&y=0

habarnam
03 Apr 2006 13:56

of
of ... chiar ca-i greu ...

Pe okazii am vazut asta din Bucuresti 

Telescop reflector: 76mm/700mm,Diametru oglinda: 76mm,Distanta focala: 700mm,Trepied din aluminiu, inaltime: 1,3m,Obiectiv previzualizare: 5x24,Oculare: SR4mm / H12,5mm / H20mm 1 Obiectiv,Barlow: 2X,lentila filtru pentru luna.

Vrea 300RON pe el. Puteti sa-mi spuneti cam ce pot face cu el (cu tellescopul ) ? :) 

La prima vedere pare slab, fiind numai de 76 mm; Prefer sa mai scot 1,5 si sa imi iau luneta aia cu oculari Plossl de la alcor...

Dar e bine ca incep oferte second ..poate gasesc ceva ok in bucuresti, ca nu vreau sa ma risk cu transportul in Romania :(

Mai suportati-ma, ca tre sa iasa ceva ! :)

zoth
03 Apr 2006 14:22


habarnam, chiar ca esti incapatanat!
asta e un lucru bun!

uite ce zic eu, un reflector de 76mm nu face nici cat un refractor de 50mm, mai bine faci la inceput un efort financiar si iti cumperi ceva bun, urmareste optica de calitate, altfel ai sa fii dezamagit.

ca si raport calitate/pret eu iti recomand instrumente facute de Synta, au preturi mici (sau rezonabile).
personal nu cunosc calitatea instrumentelor Alcor si nu ma pot pronunta.

bakunin99
03 Apr 2006 15:32


Calitatea Alcor este sub Synta/Skywatcher din ce mi-am dat seama, dar peste junk scopes, sunt relativ ieftine si in au magazin in bucuresti.

habarnam
03 Apr 2006 17:50

OK!
Bine ! Va multumesc pentru sfaturi ! Deci o sa fiu incapatanat pana la o limita ! Va cred ca e bine sa ai un instrument bun ca sa nu fiu deziluzionat ...

Vreau sa va mai intreb de ce la americani telescoapele sunt asa ieftine ? fata de europa, nu zic romania !

In europa, exista vreo tara unde sunt mai ieftine ? (poate un producator local european, daca mai exista ?)

Am trimis si niste mailuri celor care mai importa TAL si inca unele, poate primesc raspuns ...

Se pare ca nu ma sfatuiti o luneta de 50mm la 2 mil, si la banii astia nu gasesc decat un binoclu 16x de 60 mm...Poate gasesc ceva.. Oricum intre timp am gasit niste carti in format pdf si ma apuc sa citesc..

bakunin99
03 Apr 2006 18:07


Mai bine un binoclu decat un refractor de 50 mm. :)
In europa nu o sa gasesti telescoape mai ieftine, Talurile sunt mai scumpe dar de calitate decenta. 
In america sunt asa ieftine pentru ca ei au taxe mici cu China :)

HoO_Germany
03 Apr 2006 20:39

Re: uitat
pentru incepu vreau sa pozez planetele si alte chestii relativ simple :)

Salut habarnam

daca tu vrei la inceput sa vezi si sa fotografiezi planetele, cel mai bine ar fii sa te uiti dupa un Mak-Cassegrani mic cam ca asta http://www.hoo-germany.de/produkt.php?prd=64
La acest product poti sa-ti dau garantia ca o sa vezi plenetele, in fel de a le "asimte" cu acele telescoape care le-ai propus tu sa-ti cumperi. 
Numai ca daca vrei sa faci fotografii cu o web-cam, o sa fie cam greu sa prinzi poze bune, fara o axa motorica. Adica cel putin axa rectancension trebue sa fie motorizata, ca sa poti sa tragi montura dupa planete.
Credema ca nu este usor sa faci poze fara motor, sau trebue sa ai o rabdare foarte mare, ca sa conduci montura cu mina. 

La Mak-Cassegrain care il propun eu, ar ajunge o montra EQ3-2 care se poate fie motorizata pe o axa si nu este grea sa o cari. Acest echipaj ar fii cam max.6 kg de carat (deja cu contra-greutati )

Cer senin
Robert

Katta
03 Apr 2006 23:59

Re: OK!


Am trimis si niste mailuri celor care mai importa TAL si inca unele, poate primesc raspuns ...


Mai importa cineva Tal in Romania?  Vreau si eu amanunte.

habarnam
04 Apr 2006 09:57

Nope
Am vorbit .. nu mai importa nimeni, pentru ca cererea era inexistenta ..

(oricum, cel mai ieftin era la 500 E)...

Ce am gasit mai bun .. niste binocluri Tasco, sa vad ce specificatii au ..

bakunin99
04 Apr 2006 12:18


Am avut eu un binoclu tasco si l-am vandut cat am putut de repede :) Pentru astronomie nu prea era bun. Daca iti iei un binoclu citeste inainte niste sfaturi de cumparare, gen cele de pe siteul sarm. Oricum nu Tasco :), sa aiba coating albastru nu rosu si sa nu fie Zoom.
A .. si daca vrei sa-l folosesti din mana, sa nu iti iei mai mare de 12x.

habarnam
04 Apr 2006 13:50

ok
Ah.. bine ca mi-ai spus de zoom .. 

Eu voiam asta ..Binoclu cu zoom 20-180x. Putere de marire reala: 15-80x Posibilitate reglare dioptrii la ocularul drept. Diametru obiectiv: 80mm Lentile tratate antireflexie (fully coated). Invelis exterior din cauciuc, rezistent la apa si praf. Geanta cu curea de umar inclusa. Posibilitate montare trepied. 

Pot sa-l montez pe trepied, banuiesc ca e incomod sa tii kilele alea intr-o mana...

Unu de 12x se gasete peste tot, dar nu e prea mic ??

De fapt, anticipand putin, ce se poate observa cu un binoclu ?

Cred ca Luna, Marte, Jupiter, Saturn .. dintre planete .. am dreptate ? (porinm de la 12x)

Mai caut .. Oricum e super bine ca nu m-am grabit sa-mi cumpar ceva naspa, si sa fiu dezamagit dupa :)

Dau niste beri la prima observatie (reusita) :)

zoth
04 Apr 2006 19:11


salut,

cum e habarnam, ai ajuns la o decizie finala?....ce cumperi pana la urma?

habarnam
04 Apr 2006 20:39

pai
Pai cred ca binoclu ...

Astea sunt ultimele selectii

http://www.okazii.ro/catalog/1455949/altele/BINOCLU-32X40.html

http://www.okazii.ro/catalog/1462533/turism-sport-pescuit-vanatoare/echipament-camping/super-BINOCLU-VEDERE-MAI-MULT-DECIT-EXCELENTA.html

http://www.okazii.ro/catalog/1462757/altele/BINOCLU-GERMAN-ZOOM-30X60.html

As vrea sa-mi spuneti si mie o parere, daca puteti .. ideea e ca nu scrie prea multe .. am vorbit cu tipu, el zice ca sunt din germania..

Stiti cum pot proba inainte sa-l cumpar daac o sa fie bun pentru astronomie ??

Pot sa incerc sa ma uit la luna, daca nu sunt nori .. ca altfel, nu cred ..

Ce ziceti ?

HoO_Germany
04 Apr 2006 20:45

Ah.. bine ca mi-ai spus de zoom .. 

Eu voiam asta ..Binoclu cu zoom 20-180x. Putere de marire reala: 15-80x Posibilitate reglare dioptrii la ocularul drept. Diametru obiectiv: 80mm Lentile tratate antireflexie (fully coated). Invelis exterior din cauciuc, rezistent la apa si praf. Geanta cu curea de umar inclusa. Posibilitate montare trepied. 

Pot sa-l montez pe trepied, banuiesc ca e incomod sa tii kilele alea intr-o mana...

Unu de 12x se gasete peste tot, dar nu e prea mic ??

De fapt, anticipand putin, ce se poate observa cu un binoclu ?

Cred ca Luna, Marte, Jupiter, Saturn .. dintre planete .. am dreptate ? (porinm de la 12x)

Mai caut .. Oricum e super bine ca nu m-am grabit sa-mi cumpar ceva naspa, si sa fiu dezamagit dupa :)



Dau niste beri la prima observatie (reusita) :)

Salut habarnam

la planete nu o sa vezi nimic cu acest binoclu, chiar cu unul de 25x.
La luna mai vezi niste crateri (cei mai mari) si asta e gata.  
Ce poti sa faci cu un binoclu este, DeepSky. Dar acolo numai objecte ca M42 sau gramade de stele. 
Un binoclu de peste 10x sa tii in mina si sa te uiti peste cap, il arunci dupa 10 min in fiecare colt, ca o sa te doare gitul. 

Eu vad ca tu ai dorii sa inventi roata inca o data, dar credema ca roata este rotunda si este deja inventata  :) .

Intii tu trebue sa stii ce vrei sa vezi cel mai mult? 
 - Planete iti trebue un telescop cu o lungime focala lunga
 - DeepSky un telescop cu lungime focala mai scurta, dar apertura mare.

Daca doresti sa vezi pe amindoua obiecte la fel, ar fii bine un telescop undeva cu f/8 pina f/10. Asa un telescop este cam un fel de "allrounder" .
Daca te gindesti la un f/8 refractor, lasa-l, cumpara mai bine un Newton. 
Daca te gindesti la un f/10, poti sa cumperi ori un refractor, ori un Newton.
Pentru planete, nebuloaze planetare, Luna, Soare (NUMAI CU FILTRU SOLAR !!!)  ar fii bun un Mak-Cassegrain.
Dar si cu un Mak-Casegrain vezi de. ex. h+chi sau plejadele (M45), depinde ce lungime focala are. 
Cer senin
Robert

habarnam
04 Apr 2006 20:50

si astea
de la alcor ar fi Diametrul lentilelor obiectiv: 50mm
Putere de marirea: 16x
Field of View (la 1000m):73 m
Field of View (grade):4,2grade
Camp aparent: 67grade (camp larg)
Exit Pupil: 3,1mm
Exit pupil distance:6,6mm
Acoperire suprafete optice: Blue fully coated
Sistem Prisme : Porro
Material prisme: BK7
Masa: 820 grame
Posibilitate montare pe trepied: Da
Situatie stoc: disponibil

Preturile includ TVA  
Pret: 2.365.000 ROL      236,50 RON  

si Diametrul lentilelor obiectiv: 50mm
Puterea de marire: 12x
Camp vizual real (la 1000m):92m
Camp vizual real (grade):5,2grade
Camp vizual aparent: 62,4 grade (camp larg) 
Exit Pupil: 4,2mm
Exit pupil distance: 12mm
Acoperire suprafete optice: Blue fully coated
Sistem Prisme : Porro
Material prisme: BK7
Posibilitate montare pe trepied: Da
Situatie stoc: disponibil

Preturile includ TVA  
Pret: 2.145.000 ROL      214,50 RON  

Oricum, din ce am vazut de la tipu de pe okazii la 60 RON, 12x32 si nemntesti (teoretic) ..

cam atat

Katta
04 Apr 2006 21:33


In nici un caz sa nu-ti iei binoclu cu acoperiri rosiatice pe lentile, alea nu sunt pentru astro. In poza de la okazii era unu asa, deci ai grija.
Normal ca e de dorit sa poata mari cat mai mult, dar vei avea probleme cu cromatismul si distorsionarea imaginii spre marginea campului vizual. Deci, teoretic, cel de 16x50 s-ar putea sa deformeze mai mult decat cel de 12x50. Asta s-ar putea sa nu conteze decat la observatii terestre, dar aberatia cromatica cam conteaza. Eu am un Tasco 12x50 si nu e prea grozav din puntul asta de vedere. Daca e un astru mai stralucitor nu se vede ca un punct luminos si doar atat,  ci ca un punct ciufulit si cu multe irizatii colorate. Cum spunea si Robert, la planete nu ai ce sa faci cu el. Poate doar la Jupiter sa vezi vreun satelit sau doi.
Acum nu trebuie sa disperi, daca cerul este curat si negru vei avea destule satisfactii si cu un binoclu. Ti se maresc deodata orizonturile si vei vedea chestii care cu ochiul liber habar n-ai ca exista. Dar iti trebuie si un stativ suficient de rigid si inalt.
Concluzia: dupa cum ai putut vedea din toate discutiile de aici, nu exista un instrument ideal. Fiecare are avantaje si dezavantaje.

zoth
04 Apr 2006 21:44


salut,

dupa cum a spus si Robert, binoclurile au puterea de marire prea mica pentru a vedea planete, cel mult poti sa admiri luna.
mai mult de atat, ai ales modele cu obiectiv foarte mic.
daca ramai totusi la binoclu sa fii foarte atent sa fie bine colimat.
cred totusi ca cel mai bun pentru tine ar fi un catadioptric, asta in masura in care iti poti permite.

bakunin99
04 Apr 2006 21:59


Binoclurile de pe okazii nu sunt de astro. Sa nu iti iei. 
Daca vrei un binoclu de astro vezi ca cei de la Alcor au binocluri de astro care macar au coating cum trebuie, si la preturi apropiate. De asemenea la Robert pe site sunt binocluri bune de astro.

Legat de marirea, eu am citit de curand un test de binocluri pe CN, a carui concluzie era ca, tinute in mana, peste 12x rezolutie scade de fapt, asa ca daca vrei un binoclu calumea ia-ti mai mic de 12x. In astronomie marirea nu conteaza asa mult cum cred "neofitii" :)

zoth
04 Apr 2006 22:10


ce planete se pot vedea bakunin la 12x? si mai ales cum se vad?

habarnam
04 Apr 2006 22:11

deci
deci .. intr-adevar modele de pe okazii pica .. stifturi ..

Dar pe alcor, par 2modele interesante .. ultimele postate ..

cel de 12x50 are o luminozitate foarte buna, cu care se pot observa planetele mari .. Cred ca asa e ...

daca il iau pe cel 16x50 ii scade raportul, desi are zoom mai mare ...

eXIT PUPil este mai mare la cel de 12, fapt ce ma avantajeaza (sunt si miop :( , din pacate)

cred ca ramane 12x50 :)

bakunin99
04 Apr 2006 22:46


Ia-ti gandul de la planete, in cel mai bun caz o sa vezi Jupiter un pic mai mare de o stea, la fel si saturn. Luna e ok cu binoclu.
Binclurile sunt pentru deep sky in principal. Asa ca dupa ce ti-l iei, iti tiparesti niste harti si te duci in afara orasului si te uiti dupa DS :)
Daca te grabesti si mai prinzi Orion pe cer, acolo e M42 care il vezi imediat de ex, si multe altele.
http://www.lightandmatter.com/binosky/binosky.html de ex e o lista cu obiecte de vazut cu binoclu. Cauta pe google best binnocular objects si o sa gasesti si alte liste. Insa ff imp este sa ai poluare luminoasa mica, altfel nu o sa vezi mare lucru.

GM__
05 Apr 2006 01:34


habarnam,
 din cite vad,mi-am dat seama ca stai cam prost cu banii... sa nu ma contrazici :)
nu-i nimic.Si eu am stat "in pom" cu banii mult timp pina sa-mi iau instrumentele pe care le am.

uite sfatul unui "patit":

Cu un binoclu de 50mm stii ce poti sa vezi? nimic.
Una e sa sesizezi un obiect,si alta e sa zici ca "l-ai vazut" cum trebuie.
Chiar daca un binoclu are apertura mai mare,nu faci nimic nici cu ala din cauza ca binoclurie au putere mica.
Tie iti trebuie cel putin un 35X pt. deep-sky.Sa nu zic de planete.

Lunetele sint prea scumpe si ies din discutie.Cu alea de 60mm nu ai ce face.

Mai ramin doar reflectoarele.Era o treaba sa iei o oglinda de 114 de la alcor,dar vad ca nu au secundare la ele.
Instrumentele alcor sint cam scumpe...la fel si astroservice.ro + telescoape.3X.ro

Uite ce-ti zic eu: incearca totusi sa mai aduni ceva bani pentru un OTA de 114mm de la Robert.Chiar daca o sa dureze juma' de an strinsul banilor,crede-ma ca merita.Plus ca nu e prea scump.Nu te grabi sa-ti iei acuma "ceva acolo",o sa ai o mare dezamagire daca iei binoclu.Chiar daca se mai zice ca un binoclu "e bun pt. luna",nu cred ca ti-ar conveni ca de-acuma sa te uiti numai la luna.
                                                                                       Toate bune.

habarnam
05 Apr 2006 09:44

Hello!
Hello .. Mai nu stau foarte prost cu banii, stau foarte prost cu banii alocati pentru inceputul astronomiei.. Mi-am fixat un buget maxim de 100Euro. Mi-am fixat acest buget uitandu-ma pe diverse magazine dupa telescoape, si presupunand gresit ca ar fi cat de cat de o calitate rezonabila (am comparat preturile cu cele S.U.A. - alta greseala -

De ce nu vreau sa investesc mult din prima. Pentru ca vreau sa vad daca ma pricep, daca imi place, daca ma prinde flama, ca sa zic asa. Cand voi fi fost iremediabil prins, voi fi strans banii ca sa-mi iau ceva bun,(as gasi un telescop pe montura ecuatoriala motorizata la 500$). Riscul exista sa iau ceva scump si sa nu-mi placa.

Acum aveam alte prioritati(lucruri prin casa, varuit, etc) si in semptembrie sper sa ajung pe zero. Numai ca o sa pierd perioada cea mai frumoasa pt observatii(noapte, racoare, etc)

Ok. Mersi de sfaturi. Nu o sa pot zice ca n-am fost sfatuit :)

Spor.

bakunin99
05 Apr 2006 10:17


Ok, e de inteles ca nu vrei sa investesti prea mult, ca sa vezi daca te prinde, dar vezi ca multi patesc asa: isi iau un instrument slab sa vada daca ii prinde si nu ii prinde :), pentru ca e nu vad mare lucru in instrumentul respectiv. 
so ... Eu am inceput cu un binoclu dar eu aveam un entuziasm preexistent care ma facea sa ignor faptul ca nu vedeam mare lucru. : 8)

GM__
05 Apr 2006 10:24


Mai nu stau foarte prost cu banii, stau foarte prost cu banii alocati pentru inceputul astronomiei.. 

tocmai la asta m-am referit :)

Riscul exista sa iau ceva scump si sa nu-mi placa.

Ei bine,mai exista un risc :
daca cumperi binoclu,e riscul sa nu te mai prinda "flama" aia :))

Katta
05 Apr 2006 10:27


 un entuziasm preexistent  :)

habarnam
05 Apr 2006 11:13

da
Aha .. Pai bakunin, cu ce binoclu ai inceput ?? 

Daca ar fi acum sa fii incepator, ai incepe tot cu un binoclu ? Daca da, ce caracteristici ar fi de dorit ?

alexconu
05 Apr 2006 12:45


Eh.. primii pasi nu trebuie facuti cu un instrument astronomic. mai intai cerul se invata cu ochiul liber. Abia dupa aceea ar trebui trecut la altceva. Cel putin eu asa am facut si asa mi se pare cel mai logic. Dupa ce stapanesti totul cu ochiul liber, abia apoi poti trece la ceva mai performant. Nu stiu cat de util ar fi sa ai un binoclu si sa incerci sa gasesti ceva cu el intr-o zona de cer care habar n-ai unde e. 
Totusi se poate invata cerul in acelasi timp si cu ochiul liber si cu binoclul. Orice binoclu ar putea fi bun pentru inceput. Eu de exemplu am inceput cu un IOR 7x40 si tot pe-ala il am si-acum. E un binoclu chiar foarte bun din punct de vedere optic si n-am de gand sa-l dau de-o parte niciodata.

zoth
05 Apr 2006 16:35


vin cu o noua intrebare, poate stie cineva misterul.
am inteles de ce in state sunt instrumentele astronomice mai ieftine decat in europa, nu inteleg insa de ce la noi de exemplu se tot scumpesc iar la americani se intampla invers.
m-am uitat azi pe telescoape.3x.ro si am vazut ca iar s-au scumpit instrumentele. ultima scumpire se intampla pe la sfarsitul anului trecut, acum iar.
stie cineva de ce se intampla treaba asta?

mac
05 Apr 2006 17:31


O explicatie ar fi ca nu exista concurenta...

habarnam
05 Apr 2006 17:54

alta
alta ar fi ca a scazut EURO, si vanzatorului nu-i convine sa iasa in pierdere pe lei..

Acolo unde sunt vanzari mari, nu se face simtita influenta cursului valutar (eventual e un client ghionionist care cumpara mai scump, ca a doua zi sa fie ieftin)

Cat despre marketing, ce sa mai vorbim..promotii sau alte alea .. sunte inca in epoca de piatra .. sau de gheatza :)

bakunin99
05 Apr 2006 18:26


Problema e zic eu, ca nu prea sunt vanzari, si atunci costul transportului se vede mult mai adanc in costul final, pentru ca nu poate aduce prea multe odata ...
Daca va puteti lua din state, eu zic sa va luati, mai ales daca aveti pe cineva acolo. EU asa vreau sa fac cu urmatorul telescop: sa-mi iau un OTA din state, si montura o iau de aici eventual ...

HoO_Germany
05 Apr 2006 18:39


Problema e zic eu, ca nu prea sunt vanzari, si atunci costul transportului se vede mult mai adanc in costul final, pentru ca nu poate aduce prea multe odata ...
Daca va puteti lua din state, eu zic sa va luati, mai ales daca aveti pe cineva acolo. EU asa vreau sa fac cu urmatorul telescop: sa-mi iau un OTA din state, si montura o iau de aici eventual ...

Salut Bakunin

si ce sa intimpla, daca la telescop OTA se strica ceva?? Il trimeti din nou in SUA? Problema a cumpara telescoape sau acesori din SUA este, ca ei sint prea departe a putea primi "Service" de la ei. 
Ei stiu ca stau acolo sigur si daca cineva din Europa are o problema la optica sau alte producte, nimeni nu trimite productele inapoi pentru ca este prea scump. Si cu asa ginduri se face buna business.
Mai sigur este daca se cumpara optica de la vinzatori cunoscuti de public, sau acolo de la aia care sint oficial in forumi. Pe ei "ai in mina" nimeni nu-si permite a face "greseli vrute" sa trimite ceva neinordine, pentru ca ala care trimete vrea sa vinde mai mult. 

Cer senin
Robert

bakunin99
05 Apr 2006 19:07


Asa e, si eu m-am gandit la pericolul asta, de aceea nu-mi cumpar decat daca ma ajuta un prieten care e stabilit in US, si cumpara pentru mine, el fiind cetatean american. Altfel nu ma risc fara garantie  :twisted:

zoth
05 Apr 2006 22:14


orice se intampla cu distribuitorii de la noi, lucrurile nu merg spre bine, nu stiu ce relevanta ar avea sa scumpesti produsele atata timp cat  ai o vanzare redusa, asta inseamna ca iti dai in cap de unul singur, chiar nu inteleg.
marketingul la noi functioneaza invers.

ma gandeam ca poate unul din moderatorii nostri sa le faca o invitatie reprezentantilor celor 3 firme distribuitoare de la noi, aici, sa participe lunar de exemplu la un dialog cu membrii forumului, in ideea ca ne putem face un bine reciproc.
am putea afla in acest fel si noutatile pe care le au, mai repede decat apar pe site-urile lor, si poate mai multe lamuriri tehnice de care unii au nevoie.
daca ideea nu e buna sau contravine vreunui principiu al astronomy.ro, atunci uitati de ea.

numai bine.

habarnam
06 Apr 2006 09:52

Si ..
In final oameni buni, pe situ care l-a postat zircon .. m-a atras un refractor de 60mm pe montura motorizata (cred ca mai slabutza, ce-i drept) Luna 2 se numeste ..

http://www.teleskopservice.com/refractors/start/refractorsstart.html#r60mm


Mai dati-mi un sfat si nu va mai bat la cap :)

Totusi e 100 de Euro .. Daca e de calitate se merita :) ..

Are oculari PLossl, si multe altele :)

Hmm?

bakunin99
06 Apr 2006 10:16


Nu ti-ai pus insa problema daca poate sa ajunga in Romania si la ce pret ... adica transportul.

habarnam
06 Apr 2006 13:35

pai
pai hu DHL e enorm 2 kile la 100 Euro ..intr-o zi ajunge ..

Dar cu posta romana trebuie sa fie multmai ieftin ..


Singura frica pe care o am, este sa nu se sparga :(

habarnam
06 Apr 2006 14:44

transport
am sunat la posta .. pentru cinci kile cu mentiunea fragil, de la noi in germania ... 130 RON ..ceea ce zic ca e super bine !

Domnu Robert am un pret corect de la HOO GErmany ?? LA telescopu meu ?


Deci io zic sa il iau ..ce ziceti ?

HoO_Germany
06 Apr 2006 15:24

Re: transport
am sunat la posta .. pentru cinci kile cu mentiunea fragil, de la noi in germania ... 130 RON ..ceea ce zic ca e super bine !




Acest telescop Luna 60 cu la fel acesoir pot sa trimet si eu, si transportul in Romania ma costa 35 Euro.

Cer senin
Robert

habarnam
06 Apr 2006 15:45

ok
Ok .. Domnu robert va scriu un mail de comanda ferma in cateva zile ..

Singura intrebare, in cat timp ajunge, si daca exista o sansa mica sa fie sparta pe drum ? La transportul asta al tau e mentionat fragil ? la 35 Euro ar fi perfect ..


Si mai astept un sfat de la astronomii meseriasi in legatura cu luneta pe care mi-am ales-o .. pleeeeeeeessssssseeeeeee !!!!

Multam!

bakunin99
06 Apr 2006 16:38


Eu nu sunt un mare astronom :), dar eu iti recomand mai degraba

http://www.teleskopservice.com/refractors/start/refractorsstart.html#70-900

Nu stiu ce motoras e ala la un telescop de 100 de euro, dar sigur mai mult o sa te deranjeze ... sigur nu e bun de nimic.
Asta are apertura mai mare, montura mai solida, si costa cu 30 de euro mai mult.

habarnam
06 Apr 2006 17:30

da
Am vazut-o si pe aia .. doar ca nu are multe accesorii .. ca asta :)

Aia 10mm de la apertura chiar nu cred ca o sa fie foarte sesizabili, corect ?

cum iti dai seama ca e montura mai solida ? dupa nume?

La ala am motoras, care sper sa fie ok, okulare plossl (si la Jupiter sunt, ce-i drept), dot finder, prisma pt folosire terestra, si mai era ceva ..

Forever_Man
06 Apr 2006 17:54


Saptamana viitoare plec la olimpiada de chimie la Baia Mare. Stie cineva daca se gaseste acolo vreun magazin de telescoape ? Am auzit ca au planetariu si niste telescoape la planetariu. Sper sa pot sa ma uit prin ele.

HoO_Germany
06 Apr 2006 18:26

Re: da
Am vazut-o si pe aia .. doar ca nu are multe accesorii .. ca asta :)

Aia 10mm de la apertura chiar nu cred ca o sa fie foarte sesizabili, corect ?

cum iti dai seama ca e montura mai solida ? dupa nume?

La ala am motoras, care sper sa fie ok, okulare plossl (si la Jupiter sunt, ce-i drept), dot finder, prisma pt folosire terestra, si mai era ceva ..

Salut 

10 cm mai mula apertura se aud putin, dar dau deja destul lumina mai multa, ca sa se mareste un obiect mai mult.

La luneta Luna60 este un motor pentru axa RA,care merge bine, si macar ramin obiectele in cimpul ocularul-ui.
Aici http://www.hoo-germany.de/produkt.php?prd=122 gasesti productul meu.

cer senin
robert

GM__
06 Apr 2006 21:00


Si mai astept un sfat de la astronomii meseriasi in legatura cu luneta pe care mi-am ales-o .. pleeeeeeeessssssseeeeeee !!!! 

personal nu m-am uitat prin lunete TS (cum e a ta),dar cunosc citiva indivizi care au asa ceva si mi-au spus ca sint mult superioare calitativ celor de la Synta (cum e skywatcher).In general sint considerate ca fiind la fel de bune ca TAL-urile.A,si daca poti ia-l pe ala de 70mm,cel de 70mm aduna cu 36% mai multa lumina si contrast decit cel de 60mm...e cam mare diferenta,nu?

HoO_Germany
06 Apr 2006 21:46



personal nu m-am uitat prin lunete TS (cum e a ta),dar cunosc citiva indivizi care au asa ceva si mi-au spus ca sint mult superioare calitativ celor de la Synta (cum e skywatcher).In general sint considerate ca fiind la fel de bune ca TAL-urile.A,si daca poti ia-l pe ala de 70mm,cel de 70mm aduna cu 36% mai multa lumina si contrast decit cel de 60mm...e cam mare diferenta,nu?

Intre lunete TS si Skywatcher nu este nici o diferenta. Acele de la TS sint tot chinesesti si se deosebesc numai in tub, dar nu in optica si nu in tecnica. 
Telescoapele TAL sint in comparatie cu Synta sau TS neaparat mai bune, nu se pot compara cu astea chinesesti.

Cer senin
Robert

horatius
06 Apr 2006 23:25


Salutare tuturor membrilor acestui forum!

Urmaresc de mai mult timp evolutia discutiilor si sfaturile avizate ale dlui. Robert.

Pentru "habarnam": astronomia este un hobby destul de scump. O investitie intr-un instrument astronomic nu isi va diminua valoarea atat de rapid cum se intampla cu celelalte produse (electronica, IT etc.). De aceea este bine sa cumperi un instrument cat mai mare posibil (in limita bugetului) si portabil (mai ales daca nu locuiesti la casa sau este foarte poluat luminos locul). O luneta de 70mm iti va permite sa observi sistemul solar si cateva obiecte deep-space mai luminoase. Foarte rapid vei vrea mai mult (daca se prinde microbul, bineinteles), dar vei fi mai sarac cu banii cu care ti-ai cumparat luneta asa ca nu iti vei mai permite un telescop mai mare (asta in cazul ca banii nu sunt o problema pentru tine). O luneta de 70mm o vei putea folosi insa si la observatii terestre (in sensul ca este mult mai usor de utilizat decat un reflector newtonian si nu da imagini inversate decat in oglinda sau chiar reale cu o prisma) sau ca instrument foarte portabil de luat in calatorii (sau o vei putea da copiilor tai). Sfatul este sa evaluezi cati de multi bani ai dori sa investesti, aceasta nefiind o investitie pe termen scurt, sa strangi acei bani daca nu ii ai si apoi sa iti iei un telescop decent.

Si o luneta de 70mm precum modelele Sky-Watcher poate fi un instrument pentru inceput daca ii intelegi limitarile si crezi ca mai tarziu iti vei permite ceva mai mare. O luneta de 70mm poate fi insa un al doilea telescop util (mai ales daca este apocromat) mai ales atunci cand nu ai chef sa montezi telescopul mai mare sau pentru o sesiune scurta de observatii.



Numai bine!

habarnam
06 Apr 2006 23:30

ok
ok .. Multam de informatii !

Robert , o ultima intrebare ...

Pot sa iau luneta de 70, in locul celei de 60, pe montura celei de 60 ? (aia cu motoras ?)

Daca pot, cat e pretu (sa fie cam aceleasi accesorii)? (luneta+transport)


As mai scoate niste bani, daca se merita :)

Mersi pentru rabdare, trebe neaparat sa vii in Romania sa te cinstim !!!!!


p.s.(e mai recomandat un cautator cu dot, sau o luneta cautatoare ???)
Numai bine !

Doru Dragan
07 Apr 2006 11:52


Montura si motoras iti trebuie doar daca vrei sa faci poze neaparat. In cazul asta iti mai trebuie un aparat foto si un adaptor intre el si luneta. La un instrument cel mai important e obiectivul, cu cat mai mare cu atat mai bine. Si asa la marginea campului vei avea aberatii, toate refractoarele au, mai ales cele ieftine.

habarnam
07 Apr 2006 11:57

da
Vreau neaparat sa fac poze.. deci vreau neaparat motoras ...

Adaptorul foto o sa incerc sa mi-l construiesc singur, dupa metoda bincecunoscuta a tubului de film  :)

Asta e, o sa ma obisnuiesc cu aberatiile pe margine .. :)

Doru Dragan
07 Apr 2006 11:58


Mai lasa dracului cautatoarele la o luneta asa mica. Iti recomand un dot - spot (cum vrei tu) doar daca vrei sa-l iei in catare pe Iliescu. Si daca luneta e atasata la altceva, un obiect acolo oarecare de calibru cat mai mare daca se poate.

habarnam
07 Apr 2006 12:02

he he
Iliescu e terminat .. sunt prea multi daca trebe sa-i iau in dotspot :)

Ideea era ca ambele erau moca la cele doua tipuri de lunete..si nu stiam care e diferenta.

Katta
07 Apr 2006 12:05


Adaptor trebuie doar cand fotografiezi DSO, unde ai nevoie de timp lung de expunere. La toate pozele pe care le-am facut pana acum prin telescop am tinut aparatul cu mana in fata ocularului, n-am avut nici un adaptor. Intradevar, am facut poze doar la luna si soare si n-ai nevoie, pentru ca ai timp scurt, ca la orice poza. Am facut o incercare umila si la Jupiter si a iesit ceva, acolo, o chestie.

Doru Dragan
07 Apr 2006 14:02


Atunci pentru ce sa-i trebuie montura si motoras? Doar ca sa nu mute cu mana luneta? In afara de Soare si Luna care au lumina suficienta, in astronomie obiectele au lumina putina si trebuie expuse cel putin un minut-doua si daca nu ai urmarire buna iese o tremuratura neclara. Chiar si daca ai o urmarire ieftina care nu "tine pasul" sau tremura din cauza vibratiilor mai bine uit-o.

Katta
07 Apr 2006 14:08


Pai, cam asta am zis si eu. Adaptor trebuie la deep sky. Si motoras, normal. La celelalte nu e musai.

HoO_Germany
07 Apr 2006 14:09

ok .. Multam de informatii !

Robert , o ultima intrebare ...

Pot sa iau luneta de 70, in locul celei de 60, pe montura celei de 60 ? (aia cu motoras ?)

Daca pot, cat e pretu (sa fie cam aceleasi accesorii)? (luneta+transport)


As mai scoate niste bani, daca se merita :)

Mersi pentru rabdare, trebe neaparat sa vii in Romania sa te cinstim !!!!!


p.s.(e mai recomandat un cautator cu dot, sau o luneta cautatoare ???)
Numai bine !

Salut habarnam

da, luneta de 70/900 poti sa o iei cu montura asta de la luneta 60 cu motor si toate acesorile.
Eu nu sint acum acasa si nu pot calcula din cap ca nu stiu preturile definitive, dar mult mai scump nu o sa vina. 
Transportul ramine cum am scris 45 Euro si luneta cu motor si EQ1 o sa o calculez nou, asa ca mult mai mult nu o sa trebue sa platesti.

Cer senin
Robert

habarnam
07 Apr 2006 15:15

ok
Ok.. pai cand ai timp sa postezi aici e bine .. dupa o sa-ti scriu mail sa stabilim toate detaliile tehnice care raman (transport, plata, etc)

Multam!

habarnam
07 Apr 2006 15:47





Acest telescop Luna 60 cu la fel acesoir pot sa trimet si eu, si transportul in Romania ma costa 35 Euro.

Cer senin
Robert

Cred ca ai scris gresit, Robert, sau s-a scumpit transportu la 45 Euro :) :(

HoO_Germany
07 Apr 2006 17:31






Cer senin
Robert

Cred ca ai scris gresit, Robert, sau s-a scumpit transportu la 45 Euro :) :(

...nu, nu am scumpit si nu am gresit. Transportul lunetei Luna 60 care este sub 5 kg costa 35 Euro, transportul peste 5 kg costa mai mult, si luneta 70/900 plus o montura mai mare, care cintareste mai mult, costa transportl mai mult  8) .

Cer senin
Robert

habarnam
07 Apr 2006 17:49

ok
Iti scriu azi mail cu toate detaliile ! Mersi Mult ! Foarte Mult ! :) :lol:

habarnam
08 Apr 2006 15:44

Avem preturile :)
Am vorbit cu Robert pe e-mail si am urmatoarele 2 variante:

Luneta Luna 60/900 la ~144 Euro (ceea ce zic ca e un super pret)

si luneta 70/900 jupiter, aceeasi montura EQ1 cu motor, 2 oc, diag 1.25,cautator 5x24, ~174 Euro

amandoua preturile includ transportul !!! :)

cred ca toti o sa-mi spuneti sa nu ma zgarcesc la 30 de euro; diferenta ar fi de la 5 la 6 milioane.

 8)

zoth
08 Apr 2006 16:41


un calcul simplu, habarnam, ne duce la urmatoarele valori:
obiectivul de 60mm are o suprafata de 2827mm^2 pe cand cel de 70mm are o suprafata de 3848mm^2 ceea ce inseamna 1021mm^2 castig doar pentru 10 mm mai mult in diametru, deci 36% mai multa lumina pentru obiectivul de 70mm.
judeca singur daca asta merita 1.000.000 in plus sau nu.

multa bafta!!!

habarnam
08 Apr 2006 16:55

ok
Esti bun! Si daca poti sa-mi explici , tot asa, ca pentru retardati :) , care e diferenta intre 70/700 si 70/900 scot si niste beri la inaintare (nu prea multe, ca sa nu ni se para ca sistemul nostru solar are stea dubla :))

Multam :) ! !

Katta
08 Apr 2006 17:02


Iti spun eu. Daca ai focala mai lunga poti obtine un factor de marire mai bun si un cromatism mai scazut. 
De exemplu, daca ai focala de 700 si un ocular de 20, atunci luneta va mari de 700:20=35x. Daca ai focala 900 cu acelasi ocular, atunci 900:20=45x. Asta ca avantaje.
Dezavantajul este ca obiectele sunt putin mai intunecate la cea cu focala lunga si va fi nevoie de un timp mai lung de expunere cand faci fotografii.

zoth
08 Apr 2006 17:11


daca pentru o focala de 700 folosesti de ex un ocular de 10 ai sa obtii o marire de 70x iar la o focala de 900 cu acelasi ocular ai sa obtii o marire de 90x. restul calculezi tu, dar sa nu mergi la mariri ce depasesc 2x diametrul obiectivului in mm.
in plus la focala de 900 o sa ai aberatii cromatice mai mici (probabil insesizabile). asa zice teoria.

habarnam
08 Apr 2006 17:13

aha
Ahaaa !!!

Multam. Pai nu-mi trebuie de 900 in cazu asta!!!

Presimt ca atunci cand o sa ne intalnim, o sa car pe langa luneta si o lada de bere !


Gata, acu sunt lamurit ! :)

imi recomandati sa-mi iau niste oculare in plus ? daca tot vine koletu pot sa vad ce mai are Robert prin pravalia astronomica! :)

bakunin99
08 Apr 2006 17:14


Iti recomand un barllow. (daca nu e inclus) Cu un barllow iti dublezi numarul de oculare.

zoth
08 Apr 2006 17:29


la un 70/700 ti-ar prinde bine un barlow.

numai bine.

bakunin99
08 Apr 2006 19:59


Iti recomand un barllow. (daca nu e inclus) Cu un barllow iti dublezi numarul de oculare.

habarnam
08 Apr 2006 20:16

ok
sunt incluse doua lentile Barlow !!

Imi mai trebuie un ocular de 53 x, (17 mm ) care combinat cu un Barlow ma duce la 110x , ceea ce e maximum de ceea ce poate luneta (din experienta cica 120x e sigur, 140x e discutabil)

luneta Vine, deasemenea, cu oculari 90x si 36 x, luneta cautatoare(desi stiu ca ati zis ca nu e necesara), prisma pt folosire terestra si inca un adaptor parca.

eu sunt destul de incantat de modelul asta, e si mai portabila, chiar daca are aberatie cromatica mai mare, nu ma deranjeaza, cred.

zoth
08 Apr 2006 20:45


sa dea Domnul sa fii multumit de alegerea facuta.

multa bafta!

habarnam
09 Apr 2006 20:36

Da
Asa sa fie .. dar cum stiti vorba cu ciorba facuta de multi bucatari, am ajuns la urmatoarele concluzii:

Montura nu este asa recomandata pentru fotografie. Ceea ce inseamna ca in viitorul apropiat voi fi nevoit sa imi cumpar o montura k lumea.
Avand in vedere ca e foarte scumpa, nu se mai renteaza sa tin un instrument slabut pe ea. Ceea ce inseamna ca voi fi nevoit sa-mi procur alt insrument si sa-l vand pe asta.

Pentru observatii as fi cumparat luneta 70/900, dar existau multe riscuri, pe care nu le mai insir aici.

Oricum, mentionez ca mare rabdare a avur Robert de mi le-a explicat pe toate ! :) (cred ca am schimbat vreo 10 mailuri, cel putin)

Drept urmare, avand in vedere faptul ca sunt incepator, si ca trebuie sa invat foarte multa teorie, si putina practica pentru inceput, si pentru ca vreau sa-mi iau un lucru care sa-mi foloseasca dup-aia, am ales un binoclu care pare super beton 15 x 70.

Cam atat! Astept sa-l primesc si sa ies prin parc la observatii !

alexconu
09 Apr 2006 20:47


Felicitarile mele pentru alegere! O sa fii mult mai multumit de binoclul asta decat de ceea ce vroiai sa cumperi.

mac
09 Apr 2006 20:51


habarnam, tu ai inceput discutia aceasta si tu o vei termina. Consider ultimul tau reply drept mesaj final al acestei discutii.

Aceasta tema a capatat dimensiuni uriase, avand peste 90 de mesaje. 
Pentru a fi consecventi si pentru e preveni mutarea topicului curent in alta categorie (care mi-ar da ceva de lucru...) sugerez pentru alte discutii pe tema lunetelor sa deschidem un alt topic in sectiunea Lunete/Telescoape .

Mercy de intelegere!

habarnam
09 Apr 2006 21:16

OK!
Ok! Sunt total de acord.

Va multumesc tuturor pentru sfaturi !!

O sa ne intalnim si cu berile, dupa cum am promis ! :)
(Cine nu vrea bere, o sa primeasca coca-cola)

cum ajunge binoclul o sa deschid alt topic ..

Subiectul are niste informatii foarte bune pentru incepatori (plus ca mai am si mesajele lui Robert, cand o sa am timp, o sa incerc sa le adun intr-un mod coerent)

Ave!