-----------------------------------
neox
09 Sep 2009 23:49

Uberfractor
Intr-un alt topic al meu spuneam ca am intrat in posesia unui urias obiectiv Rodenstok Rotelar de 70mm diam. si f/6 cu sanse bune sa concureze drept apocromat.
Vara asta am reusit sa demarez insfarsit constructia la Uberfractor ( :D  nume de alint). Dupa ce m-am saturat de umblat dupa strunguri si strungari care de care mai "ocupati" si mai pretiosi m-am hotarat sa mentin lucrurile simple si clare si sa construiesc cat mai bine cu putinta cu materiale la indemana. 
Obiectivul in sine e filetat pe exterior si include un inel de fixare din aluminiu care mai tarziu s-a dovedit perfect pentru sistemul de colimare. Am folosit o teava de PVC de 110 plus inele de ranforsare de placaj de 7mm facute la un strung improvizat. Inelele la care se include si cel care sustine obiectivul plus focuserul le-am tratat cu epoxy Bison pe toate suprafetele. pt etansarea porilor contra umezelii si pt intarire. Inelul care tine obiectivul e de fapt dublu ca grosime si leaga in acelasi timp si corpul lunetei de parasolar. Strunjitul a fost treaba cea mai "murdara"  
Inelul de aluminiu al obiectivului avea initial 4 gauri de fixare dar am folosit unul din ele plus alte doua la 120 grade pt sistemul de colimare push&pull.

neox
10 Sep 2009 00:06


In continuare m-am ocupat de focuser in formula Crayford dar montat in intregime interiorul tubului optic. Materiale: 4 rulmeni de 3x6mm, 2 rulmenti 4x8 pt tija de fcusare, tija de alama de 4mm, profile de aluminiu, teava de 60 mm de aluminiu pt portocular ( destinat de fapt pt picioare de masa, luat de le Dedeman...nu radeti :wink: ).
Partea delicata a fost sa montez rulmentii minusculi pe suport incat sa fie perfect paraleli intre ei si in functie de axa optica si sa "calce" uniform teava portocular.
Suportul tijei de focusare e format din doua parti: una fixa pe inelul de placaj si una mobila care contine rulmentii + tija. Piesele sunt legate printr-o bucata de banda otelita de la o ruleta stricata care actioneaza ca un arc incat surubul care regleaza presiunea pe portocular sa nu fie prea "agresiv" si sa stranga prea brusc.

Momentan mai tebuie sa construiesc suportul surubului de presiune. Pe acelasi suport o sa vina montat si surubul de blocare, deci detalii  :roll: .
Revin cu noutati pe masura ce avansez.

horea_florin
10 Sep 2009 00:10


de unde ai facut rost de un asa obiectiv?
Se mai gasesc?
Poti sa imi cauti si mie te rog niste obiective asemanatoare pentru constructia unei lunete?
Stima!

neox
10 Sep 2009 00:22


Obiectivul l-am luat de pe ebay din State de la West Coast Camera...parca... si e rarisim. Nu tin minte sa mai fi vazut unul asemanator de atunci. Pare a fi o editie limitata si nu a fost construit pt larg consum. Pt mine a fost o chestie de moment. Din ce mi-au zis ei (daca o fi adevarat) obiectivul a apartiut unui amator foarte activ din SUA care a publicat si in Sky&Telescope. Obiectiv la fel nu stiu ce sanse sunt dar obiective de luneta in general sunt destule de diferite calitati, bani sa fie  :roll:

dragos.n
10 Sep 2009 01:52


Nu stiam eu unde a disparut tot adezivul A+B din Romania :shock: 

Va sa zica ''sudeaza'' ATM-istii crayford-uri cu el :lol:

Erwin
10 Sep 2009 10:40


Îmi place cum a ieșit, un mic "monstru"! :)
epoxy e un material indispensabil și versatil, dacă ai destulă pilitură de Al o poți folosi pentru a face un material compozit în amestec cu epoxy pentru a turna diferite piese.

neox
10 Sep 2009 13:12


Wow chiar nu stiam chestia cupilitura de aluminiu si epoxy :shock: . Am mai invatat ceva nou  :) . Presupun ca nu neaparat aluminiu pana la urma se pot folosii si alte "pulberi". Oricum o idee geniala.. Thanx man!

Azi o sa construiesc suportul pt surubuile de presiune si cel deblocare si sa gauresc tubul optic pe unde trece tija de focusare.
Apropo stie cineva pe unde as putea gasi pe la noi piulite sau suruburi randalinate in genul la cele de la adaptoarele 2"/1.25" ?

Erwin
10 Sep 2009 14:46


sigur că se pot folosi o mulțime de alte materiale ca ingredient, în funcție de proprietățile pe care le dorim de la piesă, ideea mi-a venit de pe forumul cnczone.com, de aici:
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?threadid=30155
sunt o mulțime de idei practice acolo, valabile și pentru ATM. 
Acolo se discută despre batiuri de mașini unelte făcute din epoxy-granite, amestec de epoxy cu nisip. Atunci de ce nu, o bază pentru montură din epoxy-aluminiu? Poate fi ușor turnat (ca betonul) și apoi finisat, pentru părțile supuse la efort se pot încastra bare, tuburi sau piulițe metalice. Singura problemă este că epoxy este relativ scump/kg, dar nu necesită temperatură mare de turnare sau prelucrări prin așchiere dificile.

dragos.n
10 Sep 2009 16:51


Din experienta mea cu epoxy, as spune ca nu e prea prieten cu aluminiul. Din putina chimie pe care o mai stiu, aluminiul se oxideaza instantaneu, si epoxy nu face o priza prea buna cu el. Poate alte combinatii ar fi mai bune.

Pe urma mai e si problema pretului.

neox
10 Sep 2009 18:53


Pai si atunci eu cum am reusit sa lipesc aluminiu cu epoxy sau cu fratele mi tare tot din doua componente? Secretul e sa nu lipesti pe suprafete netede ca atunci se desprinde usor. Daca suprafetele sunt puternic matuite sau efectiv zgariate e alta poveste, tine si un tank.
Cat despre oxidarea aluminiului nu cred ca e instantaee. Zic asta pt ca atunci cand am citit despre aluminizarea oglinzilor zicea ca la inceput e aluminiu pur sensibil la atingere dar in cateva zile (sper sa nu gresesc....cine stie mai multe poate sa ma corecteze  :wink: ) se formeaza un strat protector de oxid.

dragos.n
10 Sep 2009 19:42


Treaba cu zgarierea suprafetelor am facut-o si eu, si e valabila pt orice material si orice adeziv.

Cu aluminizarea, stiu ca se face in vid, si apoi se depune SiO2 peste. Tavi Stanescu poate sa ne lamureasca cum e treaba.

Dar asta nu conteaza. Pretul e problema, din punctul meu de vedere. Spun pentru ca si eu am cautat tot felul de materiale care sa poata fi turnate, amestecuri si asa mai departe. Si mereu apar doua probleme. Rezistenta mica sau pret mare.

Erwin
10 Sep 2009 22:17


așa este, Dragoș, dar când e vorba de piese relativ mici și de forme netehnologice, prelucrări mecanice pe care nu le poți face acasă din lipsă de utilaje adecvate, se merită să dai câțiva bani în plus pe material și să obții ceva rapid. De pildă, piesa de susținere a rulmenților de la focuserul lui neox. 

 :idea: 
Acum mă gândesc și eu la o soluție pentru focuserul meu, ca n-am mai ajuns cu el la mașină de găurit în coordonate, aș putea să fac găuri rotunde, să le lărgesc cu pila, să fac locașuri cu minifreza, apoi să așez axele cu rulmenți după ce am fixat tubul portocular în poziție, să torn epoxi în locașe si să le las să se întărească. Atunci când epoxi este turnat într-un locaș semiînchis n-are moarte.

zoth
12 Sep 2009 20:17


Neox, buna treaba   :D 
As vrea sa te intreb ce cursa activa va avea focuserul si ce tip de diagonala ai luat in calcul pentru el (1.25" , 2" sau ambele) ?

Citind topicul tau si a lui Erwin mi s-a facut o pofta nebuna sa demarez si eu constructia unei lunete asa ca am dat iama in cutia cu "sticle" si am scos de acolo un obiectiv de RFT.
Scormonesc acum dupa capete de tevi si ce mai trebuie...
Saptamana ce vine vreau sa incep desenele pentru noul bebelus.
Cand va fi cazul voi deschide un topic dedicat.

spor!

neox
13 Sep 2009 23:11


Mersi fain Zoth :D !

Eu am o diagonala Meade UHTC de 2" (mai mica imi vigneta imaginea), tubul portocular are 62mm lungime iar cursa cam 50-55mm. A fost maximul posibil pt ca tolerantele sunt foarte stranse, focala fizica a obiectivului fiind mica (fiind de origine foto). Nu am apucat sa scriu dar vineri am adaugat la tija focuserului (fiind pe rulmenti) si un mic sistem de franare cu o placuta de teflon sa-l pot regla in functie de greutatea accesoriilor. Revin cu poze zilele urmatoare.

neox
15 Sep 2009 23:25


Azi a facut ceva chitibusareli la focuser; axul care focuseza fiind pe rulmenti am adaugat o placuta de teflon de la un CD-rom si pot in felul asta sa reglez focuserul in fuctie de greutatea accesoriilor. Placuta e preseaza pe ax si e reglabila prin doua suruburi M3. Am adaugat si surubul de blocaj.

Pt butoanele de pe axul de focusare am folosit butoane pt potentiometre, din aluminiu cu mijlcul din plastic tare. Astea vin fixate pe ax cu piulite lungi M4. Din pacate tocmai filiera de 4mm nu am avut sa filetez capetele la ax asa ca ramane pe maine.
Intre timp mi-a mai picat o idee  :wink:  si anume sa fac si un reductor planetar ( sau cel putin pe aproape) la focuser pt o miscare ultrafina. Ideea e sa folosesc un rulment de 19mm X 7mm (care statea degeaba) asezat pe butonul principal din dreapta cu o saiba de cauciuc care induce frictiune (reglabila printr-o piulita) astfel incat atunci cand invart de cateva ori camasa exterioara a rulmentului sa obtin o rotatie completa a axului. 
Pe rulment asez al doilea buton care am avut norocul sa se potriveasca ca turnat, fiind de 21mm pe exterior si 19 pe interior. Din cauza ca miezul de plastic nu permitea rulmentul sa intre complet a trebuit sa gasesc o matoda sa-l scot. Fara sa vreau am descoperit ca acetona e ideala. Am umplut butonul ochi cu acetona si dupa cateva ore practic tot miezul de plastic sa topit si l-am scos ca pe o pasta. Simplu si curat  :D

Erwin
16 Sep 2009 00:00


Bună idee! Odată, din lipsă de alt recipient, am turnat acetonă într-o cutiuță de polistiren compact de la medicamente și s-a topit, mi-a venit astfel ideea de a-l folosi pe post de lipici. :) 

Nu-mi dau seama ce-i cu șuruburile lungi de la suportul axului?  :?: Șaiba de cauciuc nu e prea moale? Sau are un disc de presiune în spate? Cum vin în contact piesele? Presupun că pe colivia bilelor. Aș încerca și eu chestia asta la focuserul meu, dar nu-mi dau seama exact cum funcționează. Trebuie și un arc în spate care să asigure fricțiunea.

neox
16 Sep 2009 00:34


Oh...scuze..am uitat sa precizez...suruburile alea sunt provizorii...am lipit cate o piulita de 3mm pe suportul axului pt ca initial am facut gaura cu filet dar nu mi-au iesit drept asa ca am renuntat si am optat pt piulite. Prin ele trec doua surubele care preseaza placuta de teflon pe ax. M-am complicat eu un pic dar functionaza de minune.

La reductorul planetar..cica  :D ....deci rulmentul il strang coaxial pe butonul de focusare pe o saiba de cauciuc (sau garnitura de fapt) incat ambele inele sa calce pe ea, astfel din cauza frecarii cand invart inelul exterior antreneaza in miscare si axul de focusare, rotatia fiind demultiplicata in functie de marimea rulmetului si a frictiunii. Ai dreptate cu arcul...poti sa reglezi mai bine cat de tare e strans rulmentul pe garnitura de cauciuc. Sper ca nu te-am naucit  :) ...incerc sa asamblez maine sa vad ce iese si pun poze de unde se poate intelege mult mai usor.

Erwin
16 Sep 2009 00:44


Mi-am amintit că am un reductor planetar de la o jucărie deșteaptă, e din teflon, are două roți dințate interioare cu număr de dinți diferit și două pinioane planetare prinse pe un disc care se poate roti în jurul pinionului de la motor. Prima roată dințată este fixă, chiar în carcasă iar a doua are axul de ieșire, prin diferența de număr de dinți față de roata fixă turația este demultiplicată foarte mult. Peste roata mobilă este un capac cilindric. Cred că aș putea să-l folosesc la focuser. :) 

O să mă joc cu un rulment mic să văd ce iese...

neox
16 Sep 2009 22:01


Azi am luat o filiera M4, am facut filet la ambele capete ale axului de focusare si am montat butoanele de reglaj (nu gasesc un nume mai potrivit :? ) .

Am reusit apoi sa dau gaurile corespunzatoare in tubul optic pe unde trece axul si celelalte suruburi de reglaj si am facut o asamblare de proba. Arata bine :) 
Am dat tubul portocular azi la un mester sa mi-l corecteze pe strung sa fie treaba buna pana la capat asa ca peste vre-o 2-3 zile vad rezultatul, ca apoi sa ma ocup de finisaje. 
Cu reductorul planetar mai fac cercetari. Ideea cu rulmetul are ceva potential dar, seamana in principiu cu unul special conceput (prin frictiune nu roti dintate). Problema e ca tocmai de asta duc lipsa la rulment, e conceput exact invers, sa nu aiba deloc frictiune. Imi mai storc creierii poate imi mai vine vreo idee :roll: .

Erwin
16 Sep 2009 22:26


am studiat puțin aseară reductoarele cu bile, cred că ai nevoie de un rulment axial un pic modificat, astfel ca bilele să calce pe un alt inel conic, pretensionat cu un alt rulment mai mic presat de un arc, asigurând frecarea necesară. Ar fi ușor de făcut de un strungar priceput. 

un desen am găsit aici, la pagina 27:
http://www.osim.ro/publicatii/brevete/bopi_2009/bopi_inv_209.pdf

neox
16 Sep 2009 23:37


Mersi pt ajutor la cercetari :) 

Da...am studiat si eu problema si la chestia cu rulmentul am fost pe o pista oarecum falsa. De fapt principiul e simplu si ...complicat in acelasi timp. Lasand la o parte rotile dintate, se poate face un reductor planetar cu trei rulmenti mici. Rulmentii se prind pe un inel astel incat centrele lor sa formeze un triunghi echilateral. I acelasi timp intre cei 3 rulmenti, in mijlocul triunghiului imaginar trece un ax. Tot ansamblul intra intr-un tub fix. Atunci cand rotesti axul central inelul cu rulmenti se misca ma incet, viteza fiind demultiplicata in functie de cat de mari sunt rulmentii si axul central. Ideea ar fi sa ai o teava mica fixata concentric cu axul focuserului, iar inelul cu rulmenti direct conectat la acesta. Rotind direct inelul obtii viteza normala iar cand rotesti axul dintre rulmenti obtii viteza a doua demultiplicata. 

http://www.russrobot.com/wp-content/uploads/2009/05/me71gearpic4.jpg

http://www.electricrider.com/currie/images/bd-360.jpg

Erwin
17 Sep 2009 00:44


aș putea folosi rulmenții mici (5x3x2,5) pe care i-am comandat când mă gândeam să fac focuserul de 1,25". Merci de idee! O să fac niște măsurători, să caut materialele necesare. În a doua poză se vede un reductor cu pinioane dințate, trebuie să fie pe undeva și unul cu bile! Mai sap! :)

neox
17 Sep 2009 00:54


N-am mai gasit eu poze dar e accelasi principiu, fie cu roti dintate fie rulmenti, difera doar sensul de rotatie, care n-ar prea mare importanta aici. Tocmai am vazut ca se poate si cu doi rulmenti diametral opusi fata de ax, eu mai am doi de 4X8mm asa ca mai fac o incercare.

Erwin
17 Sep 2009 01:02


da, reductorul de care ziceam eu are doar două pinioane planetare, dar cred că cu 3 rulmenți poți obține o transmisie mai bună a cuplului.

dragos.n
17 Sep 2009 02:20


Am sa ma bag putin in discutie, spunandu-va, ca dupa parerea mea cel mai bun focuser, cu pas fin, este un fel de crayford fara tija de antrenare, ci cu surub de antrenare, pus paralel cu axul focuserului, si care are o rotita filetata pe el, si prin rotirea ei se obtine deplasarea focuserului. Avantaje? Focuserul nu mai aluneca, asa cum se intampla de multe ori la refractoare, cand sunt spre verticala si au o greutate destul de mare pe ele (o diagonala de 2'' si un ocular mare, sau un aparat foto). Nu mai stiu la ce firma am vazut chestia asta, dar imi pare cel mai bun focuser posibil. Dejavantaje? In loc de demultiplicator, e nevoie eventual de un multiplicator. In plus, sistemul de prindere a rotitei, fara frecare dar foarte fix, si filetul de pe ea, care trebuie sa aiba joc cat mai mic. Dar dupa mine, prima problema se poate rezolva destul de usor cu teflon sau rulmenti, iar a doua nu e chiar o problema.

Erwin
17 Sep 2009 02:30


cam același principiu de la binocluri, dar este nevoie de un șurub cu filet micrometric și în plus, trebuie încă un set de rulmenți. Forța de împingere va acționa doar într-o parte a tubului port-ocular, ceea ce ar putea duce la probleme de colimare... În schimb, e mult mai ușor de motorizat astfel. 

am văzut un alt principiu de crayford fără axă, cu rulmenții așezați aproape perpendicular pe axă, la un mic unghi, prin rotația tubului port-ocular din cauza unghiului respectiv, acesta se va mișca pe o elice, similar cu un filet fin. Dezavantaj: e practic doar pentru newtoniene când nu ai nevoie de diagonală și numai pentru observații vizuale, când nu contează că rotești și ocularul.

dragos.n
17 Sep 2009 03:09


Eu am acest tip de focalizare (cu surub) la mak, si desi nu e rusesc, nu are rulmenti ca un crayford, iar surubul de focalizare e destul de departe de tubul pe care se face glisarea, nu apar decolimari. Chiar am ramas uimit, si eu si altii cu care am vorbit ca nu se simte deloc, nici macar un shifting, cum se intampla la Schimdt-Cassegrain. Iar la un crayford cu surub, daca e bine facut, cu trei seturi de rulmenti bine pusi, nu pot aparea decolimari decat prin eventuala deformare a pieselor.

Cat priveste crayford-ul elicoidal, sau cum ii spune, imi pare greu de facut, si nu foarte practica solutia.

neox
17 Sep 2009 15:42


Evrika  :D ...am gasit insfarsit toata povestea detaliata a constructiei de reductoare planetare pt focuser. E in chineza  sau asa ceva  :roll: , dar plin de poze asa ca-i ok.

http://bbs.astron.ac.cn/thread-54988-1-3.html

Erwin
18 Sep 2009 00:17


un alt model de focuser, prima dată am avut o idee de montare a rulmenților asemănătoare, dar m-am gândit că s-ar putea să devină un coșmar când ai de reglat 8 șurubele la colimare. 
http://www.observatory.org/featurmc.htm

ar mai fi un sistem de reglaj fin mai simplu (nu necesită strung) montând pe ax un sector de cerc triunghiular din tablă cam de 30-40 mm raza, pe ax cu niște șaibe elastice care să permită rotația independentă a butonului normal și pe care să acționeze prin frecare pe sector un alt ax cu șaibe elastice manevrat cu alt buton. (am văzut chestia asta la un radioreceptor rusesc de armată, US-P, la condensatorul de acord). 

Eu cred că o să pun un șurub transversal cu pas fin care să miște axial semibucșa de presiune, mai ales că lagărele au un mic joc în suporturi (~0,3mm dar pot să-l măresc puțin pentru a avea cursă suficientă).

neox
18 Sep 2009 23:58


Azi am primit portocularul de la strunjit pt. cateva rectificari si o curatare si nici nu mai sti ca a fost canda picior de masa  :D  . Am dat trei gauri cu filet la 120 de grade sa fiu sigur ca n-o sa-mi pice diagonala de 2" pe jos (dupa ce am avut emotii cumplite...ca era cat pe ce s-o "aranjez") si se pare ca tine  :wink: . Uimitor cat de grele pot sa fie diagonala+ocular!  :shock: . Nu-mi inchipui cum e sa fie un Ethos in schema.... :roll: 
 Pt. ca portocularul e subtire si nu pot freaza sa mareasc suprafata de contact, iar altfel din cauza greutatii aluneca imediat jos, mi-a venit ideea sa tai o fasie de smirgher fin pe care am lipit-o cu banda dublu adeziva de-a lungul tubului pe unde calca axul de focusare. Problema rezolvata :wink:

Erwin
19 Sep 2009 00:25


super, neox! :) L-ai probat cu obiectivul? Mai trebuie sa-i faci niște inele de fixare pe montură. Cred că ar fi cool dacă l-ai imbrăca in folie imitație de lemn! :)

neox
19 Sep 2009 00:36


Merci Erwin!

Da sper ca maine sa pun un pic obiectivul si sa vad chiar si fara colimare.
Inca ma obsedeaza focuserul, mai trebuie intarit pe ici pe colo ca nu e suficient de teapan cum as vrea. Diagonala si ocularul sunt teribil de grele  :? .

neox
20 Sep 2009 17:35


Azi am pus si obiectivul pe "bazdaganie" :lol:  si am testat focuserul in primul rind care dupa toate emotiile se pare ca merge de minune, am renuntat chiar si la fasia de smirgher. Poblema era, se pare, la rulmenti care mi aveau nevoie de ceva intariri pt. ca basculau un pic portocularul cat sa piarda aderenta. Am intors luneta pe toate partile si nu pica nimic  :roll: . 
A fost si prima lumina (fara colimare, ca oricum mai trebuie s-o desfac) si sunt incantat de rezultat. Mai am de facut mici retusuri la interior, apoi sa termin vopsitul (cat e inca cald afara :wink: ) si sa lipesc velurul la interor.
Mai jos poze cu luneta pe jumatate asamblata plus "prima lumina" (de zi) de la geam. :) cu aparatul la ocular Meade SP de 26mm.

zoth
20 Sep 2009 18:03


Felicitari neox   :D 
Imaginile astea imi amintesc de ZZ Top:
http://www.youtube.com/watch?v=gwq_QW4nrUc
Contrast bun, claritate buna, culori frumoase.
Ai avut curiozitatea sa urci cu grosismentul?
Pana la cat?

neox
20 Sep 2009 18:17


Merci fain Zoth! :D 

Eh...cu grosismentul mai slabut pt. ca era total necolimata (n-am mai avut rabare s-o bibilesc ca apoi sa desfac tot...mai am de vopsit. Am asamblat-o mai mult pt. focuser. Chiar si asa mergea bine pe la 70X, diametrul obiectivului.

Erwin
20 Sep 2009 19:41


Arată grozav și "vede" bine! Felicitări, o să iasă un instrument mic și rău! :)

neox
21 Sep 2009 00:11


Dap...o sa iasa un RFT dragut. Sa am niste Naglere...ehe  :roll: !

S-ar preta bine si la fotografie de camp larg pt ca are curbura aproape zero din cate mi-am dat seama, ochiometric :) . Chiar ocularele tind sa supracorecteze un pic si adauga ceva distorsiune pozitiva (campul apare usor curbat spre obiectiv).

neox
25 Sep 2009 17:51


Cateva noutati la ocheanul meu :) 

Ieri am luat din Praktiker velur negru si am captusit iteriorul. E super tare materialul asta :D . N-am gasit pana acum vopsea mata care sa-l egaleze. Pacat ca la suprafete mari e scump fata de vopsea. 
Intre timp mai astept sa se usuce vopseaua pe una din piese si maine incerc sa asamblez. Apoi incep sa ma concentrez pe o montura azimutala la care am inceput sa proiectez pe calculator.

Erwin
25 Sep 2009 21:26


da, velurul negru e bun optic, dar are 2 dezavantaje: adună praful și pierde fire care în timp pot ajunge pe optică. 

poți încerca o montură din fittinguri cum am eu, e foarte simplu de realizat. Chiar mă bate gândul să îi fac la a mea o placă înclinată și atunci o transform în ecuatorială. :)

neox
27 Sep 2009 18:33


Se pare cu e cu ghinioane constrctia mea :?  :cry: 
Ieri dupa ce am reusit sa asmblez tot, dupa cateva teste f. incurajatoare inclusiv autocolimare prin reflexie care a iesit la tinta din prima, a lovit dezasrul :x . Mecanismul focuserului a cedat din cauza greutatii accesoriilor..cred...

Maca ma consolez ca am invatat lucruri noi cu ocazia asta. 
Oricum dupa ziua de depresii si frustrari de ieri m-am hotatrat sa fac treaba ca la carte (asa cum ar fi trebuit s-o fac din prima incercare :? ) 
Imi comand doua tevi de aluminiu, una de 90mm x200x3 pt tubul optic si una de 80x100x5 pt portocular. Dau sa-mi faca la strung un inel, o flansa de fapt care vine in capul tubului optic si care o sa sustina obiectivul pe suruburile de colimare. Nu mai umblu cu jumatati de masura, la portocular trebuie neaparat frezata o banda cat mai lata pt ca altfel apar 2 probleme: portocularul mai tinde sa se roteasca si ce-i mai grav aderenta fata de axul de focusare e minima si aluneca usor. 
Am invatat cu ocazia asta ca un focuser de refractor trebuie construit mult mai solid fata de un Newton pt ca are multa greutate de purtat: diagonala mare + ocular sau eventual aparat foto greu, care trag in jos mai tot timpul. 

Rulmentii de focusare o sa-i montez cam ca Erwin la luneta lui.

Din vechiul proiect mai pastrez doar parasolarul  8) .

Am refacut proiectul are o sa arate cam asa.....

Erwin
27 Sep 2009 23:14


Au cedat lipiturile cu epoxi?
Nu te grăbi cu rulmenții, să văd cum funcționează al meu. E drept că e suficient de rigid cum l-am conceput, rămâne să văd cu tubul port-ocular care nu are suprafața frezată plan cum se va comporta la momentul de rotație indus de ocularele grele pe diagonala... :)
Piesa care susține axul e ca de fabrică... găsești un meseriaș s-o facă la freză?

neox
28 Sep 2009 00:03


La axul de focusare e problema, acolo a cedat ...de la discul de placaj ( cu tot cu tratamentul cu epoxy. In plus cand presam axul pe portocular placajul se flexa suficient cat sa ma enerveze :? 

Am descoperit ca axul e bine sa nu fie chiar la mijloc intre cei 4 rulmenti ci ceva mai in fata spre ocular. In felul asta sustinemai bine greutatea care altfel tinde sa basculeze pe ax.

Dap...am un meserias...are doua freze profesionale. Cu strungul e mai complicat. Trebuie sa vorbesc cu meseriasul cu frezele care are alt meserias cu strungul  :roll: ....telefonul fara fir 8)
La el o sa fac si banda plata de pe portocular si canalul transversal pt. ax.

Teava de aluminiu o comand din Germania la dimensiunea care imi trebuie. Cu romanii m-am lamurit, daca nu esti firma sau nu cumperi cu tirul nici nu se sinchisesc. 

Pana atunci o sa ma ocup de un trepied sa-l reconditionez pt luneta "ce va sa vina"  :wink:

dragos.n
28 Sep 2009 01:43


Povestea este cam asa. Unii dintre cei mai tari constructori de refractoare, si ma refer la Vixen si la Takahashi, nu utilizeaza sisteme crayford pe ele, ci focusere cu cremaliera. Si mai sunt si altii. Eu in locul vostru as incerca acel sistem cu surub lungitudinal. Chiar daca nu e micrometric, se poate face sa nu aiba joc. Eu unul nu l-am incercat, dar imi pare cel mai sigur.

neox
28 Sep 2009 19:33


Dupa o oarece gandeala :roll: , si dupa ce am mai revzuit planul lui Erwin cu rulmentii am incercat sa proiectez un suport care primeste cate doi dintre ei. 
Idea ar fi ca tubul sa fie usor frezat pe locul unde vine inserat suportul cu rulmenti. Suportul in sine are prins cate o placuta care se prinde de tub. In felul asta am loc si de mici reglaje.

Rulmentii sunt de 3x6x2,5mm iar suportul se poate face din banda de aluminiu de 5mm grosime lucrat cu atentie la pila. Precizia cea mai mare e la dat gaurile pt rulmenti.

Erwin
28 Sep 2009 21:04


inițial și eu am vrut să fac suporturi asemănătoare pe care să le fixez cu câte 2 șuruburi de corpul focuserului, am renunțat când strungarul mi-a zis că are pe cineva la mașina de găurit în coordonate, apoi iar m-am răzgândit când n-am mai avut acces. Eu sper să pot fixa axele rulmenților suficient de bine cu epoxi, mai am să ajustez un pic locașurile. 

cred că e mai solidă soluția ta, dar mai greu de colimat, presupun că în placa albastru deschis vor fi cel puțin 3 șuruburi de prindere?  :roll:

neox
28 Sep 2009 22:28


Idea ar fi ca doi rulmenti sa fie deja aliniati cu ajutorul suportului. Placuta de deasupra vine prinsa cu 3 suruburui pe mijloc de suport si apoi cu alte patru de tubul lunetei. 
Nu e necesara colimarea (cel mult ajustari minore) daca se prelucreaza piesele cu grija, si ce e mai important canalul de pe tub in care intra suportul rulmentilor e drept si perfect paralel cu portocularul. 

In cazul tau epoxy o sa tina cu brio. Problema apare atunci cand montezi rulmentii sa fie toti la acelasi nivel, sa calce toti uniform pe portocular. 
Initial am vrut sa adopt si eu metoda ta dar tubul optic (focuserul ramane incorprat in tubul optic pt ca e f. scurt) e un pic cam subtire (3mm...asa am gasit la producator); ar fi trebuit un 4-5mm. Asa ca incerc cu idea cu gruparea a cate doi rulmenti pe un suport.

Pana fac comanda de tevi o sa mai rafinez designul, si sa construiesc maruntisurile care oricum mereu ocupa cel mai mult timp - mecanismul de focusare si rulmentii.

Erwin
28 Sep 2009 22:35


dar tu ai loc destul ca să folosești un suport de rulmenți introdus în tub, un sector decupat dintr-un tub mai gros, pe care stau toți cei 4 rulmenți, ca la un focuser de fabrică, e un model postat de Dragoș pe topicul meu... :)

neox
28 Sep 2009 23:29


A da ...stiu...m-am gandit si la asta dar nu am loc. Tubul mare are 90/84mm iar potcularul 80/70mm. Mai raman 2mm intre ele. Am pus portocular de 80 din mai multe motive, odata ca sa nu vigneteze fiind f. aproape de obiectiv, sa nu ma complic cu sistemul de focusare si apoi din economie de bani...din aceasi teava imi mai ramne si sa fac doua carcase de rulmenti pe mai tarziu pt o montura alt-az (am 2 rulmenti de motor de care ma tot impiedicam  :)  ).

Erwin
28 Sep 2009 23:36


aha... credeam că ai țeavă de 60 pe post de port-ocular și atunci era loc berechet. Dar eu cred că nu are cum să vigneteze una de 60... ai calculat?

neox
29 Sep 2009 00:19


As vrea sa foloses teava mai mare din cateva motive.
Daca pun teava mai subtire atunci artrebui luat mult la freza canalul unde montez axul de focusare si nu cred ca e o idee buna sa pierd atata material. E aluminiu totusi. In plus nu am o teava care sa se potriveasca pe interiorul tubului optic, deci cu diametru pe exterior de 84mm.
 
Dupa multe cercetari pe tema focusere crayord am observat ca cele cu pretentii mari si multe gen Moonlite sau Starlight incorporeza rulmentii in corpul principal si lasa spatiu mic intre acesta si tubul portoclar. Cred ca un motiv ar fi precizia la centrare. Cu diferenta mare intre cele doua tuburi sunt sanse mari sa se adune erori.
Uite cateva exemple:

 http://images.google.ro/imgres?imgurl=http://starlightinstruments.com/shop/images/2008DSBCRcr.jpg&imgrefurl=http://www.starlightinstruments.com/shop/&usg=__03c23QICZ9TLbjS2r72M4lSB7aY=&h=1000&w=1000&sz=103&hl=ro&start=403&um=1&tbnid=iL22jBFBJeQLlM:&tbnh=149&tbnw=149&prev=/images%3Fq%3Dcrayford%2Bfocuser%26ndsp%3D20%26hl%3Dro%26sa%3DN%26start%3D400%26um%3D1

http://images.google.ro/imgres?imgurl=http://www.teleskop-express.de/shop/Bilder/shop/tsoptics/Okularauszug/FOCR3/TSFOCR3-Seitenansicht.jpg&imgrefurl=http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p2526_3--Crayford-Auszug---1-11-Untersetzung-f--Refraktoren-Cassegrain.html&usg=__HRJ2sehc9err0igwB8r4-VucmZU=&h=273&w=400&sz=27&hl=ro&start=411&um=1&tbnid=5LmDWKV0wkEB1M:&tbnh=85&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dcrayford%2Bfocuser%26ndsp%3D20%26hl%3Dro%26sa%3DN%26start%3D400%26um%3D1

Erwin
29 Sep 2009 00:47


la piese suficient de rigide obții și precizia necesară, dacă sunt tuburi subțiri se vor deforma și la prelucrare, nu numai la utilizare și atunci se complică operațiile tehnologice (trebuie puse pe dorn)... pe urmă, dacă jocul e mic intră mai puțin praf și nu există riscul să cadă obiecte mai mari înăuntru (nisip, piulițe, etc). Piesele mele sunt deja un pic deformate, astfel dacă rotesc tubul port-ocular într-o anumită poziție apare strângere (cu banda pusă pentru scoaterea jocului).

dragos.n
29 Sep 2009 02:02


Incet incet ajungeti la concluzia, ca fiecare firma are niste secrete de fabricatie.

 Eu am lucrat in proiectare, inca pe vremea lui impuscatu', si vedeam cum ne lovim mereu de chestiuni din astea, materiale necunoscute noua, prelucrari deosebite, etc.

 Inca o data, fac apel la voi. Ganditi inafara cutiei, aveti curaj sa mergeti pe alt drum, chiar daca a mai fost, rar, incercat, sau imaginati-va altul, total nou, sau realizat intr-un mod total nou. Daca mergeti pe drumuri batute, fara sa aveti la indemana tehnologia cea mai performanta, nu cred ca aveti sanse sa iesiti la un liman acceptabil. Am mers si eu pe drumuri batute, si daca acum am vandut acum un set mare de lentile si altele, adunat cu multi bani, in ani de zile, este pentru ca am inteles ca nu am sanse decat daca o iau pe poteci ne-umblate de altii.

Nu vreau sa intelegeti gresit, am pus insa acest comentariu in aceasta discutie intre voi doi, Erwin si Neox, pentru ca am vazut ce ati construit voi anterior. Si nu pot sa spun ca nu mi-a placut.

dragos.n
29 Sep 2009 02:10


Revin cu un nou mesaj, de data asta mai critic. 

Ati facut analiza fortelor care actioneaza la un focuser, ca sa vedeti la ce trebuie sa faceti fata? Si cum? 

Neox, cand ai pus o tona de epoxy pe placaj, te-ai uitat la ce sarcina rezista unul si altul?

neox
29 Sep 2009 08:23


Dragos, multumesc pt. sugestii si aprecieri!  :wink: 

Epoxy-ul l-am pus in primul rand sa inchid bine porii placajului. Sunt constient ca nu avea cum sa sustina toata sarcina. In fine, se pare ca pana la urma nu a fost o ideea prea stralucita toata constructia din capul locului. Oricum am invatat cateva chestii bune din esecul asta. :) 

Legat de primul tau mesaj....si tatal meu a fost proiectant si desi nu am cunostintele lui in domeniu mi-a lasat macar un oarece "simt'" pt proiectare. Ma chinui si eu cum pot si invat pe parcurs. :oops: 

Legat de analiza fortelor la focuser....n-am mers chiar asa departe. :cry: 
E un pic cam prea sofisticat pt mine cel putin. Am incercat sa am ca model (sau cel putin incerc de acum incolo) cele facute de firme. 
Am gasit niste programele de analiza a materialelor care iti arata pe viu unde se deformeaza, ce forte intervin...dar mai am de studiat. Mi-am prins urechile de-a dreptul inele :lol:

Erwin
29 Sep 2009 10:34


mulțumesc, Dragoș, ai dreptate, însă atunci când te prinde "microbul" ai tendința de a sări pașii teoretici. Cel puțin eu așa procedez de multe ori când proiectez ceva, merg din aproape în aproape. Iar atunci când mă lovesc de o problemă, plăcerea de a găsi soluții practice, cu piesele în mână, e mai mare decât a desena și imagina totul dinainte.

Chestia e că nu putem copia produsele de firmă cu tehnologia de acasă, suntem nevoiți să mai facem și improvizații, iar improvizațiile au tendința de a deveni permanente.  :lol: 

Neox, cu ce soft ai desenat reperele prezentate în 3D? Am încercat un progrămel CAD gratuit, TigerCAD, dar are hibe la manevrele cu mouse-ul, așa că mi-a fost mai simplu să desenez cu creionul pe hârtie decât pe PC.

neox
29 Sep 2009 12:44


Cu Alibre Design. Am o versiune de evaluare. E o placere de lucrat cu el. Desi e si asta soft profesional nu e asa de stufos ca AutoCad.

dragos.n
29 Sep 2009 16:55


Ca idee, la orice asamblare, dublati lipiturile cu suruburi. Si in loc de placaj sau lemn, folositi placi de textolit sau aluminiu. Pentru unele ansambluri, textolitul este chiar mai bun decat aluminiul, pentru ca tine filetele mai bine. Ca rigiditate, nu am acum la indemana niste cifre, dar o placa de 3mm de textolit se apropie de o placa de 2mm de aluminiu. Densitatea este de circa 1,4 g/cm. Mult mai rigid, dar greu de prelucrat este sticlotextolitul.

Cat priveste analiza fortelor, daca nu avet un program, o simpla analiza ca la scoala pe hartie, pe trei axe e destul de buna, pentru ca macar puteti sa va faceti o idee, si vedeti la ce va puteti astepta.

neox
29 Sep 2009 17:23


Da textolitul e bun la multe mestereli :wink: , dar din cate am gasit e usturator de scump. In plus la firme nu gasesti decat placi mari de 2x1m.
Daca mai stie cinva o sursa de textolit pt treburi mai omenesti (nu placari industriale  :D ) sa dea de stire :!: 

Multumim pt. sfaturi! Eu cel putin o sa mai pun mana pe cartea defizia pe la capitolul despre descompunerea fortelor si celelalte  :roll:

zoth
29 Sep 2009 18:57


Neox, cred ca multa lume ar trebui sa-ti fie recunoscatoare pentru bunavointa de a-ti prezenta constructia pe acest forum.
Faptul ca prima varianta a focuserului nu a dus la o solutie viabila a fost un prilej bun pentru noi sa invatam lucruri importante doar urmarind expunerea ta.
Ma gandesc acum ca si Erwin ar putea sa aiba surprize neplacute cu focuserul lui in lipsa frezarii de pe tubul portocular.
Un ocular mai greu ar putea sa determine rotirea acestuia.

O intrebare la amandoi as avea in final:
Nu v-ati gandit la o solutie mai personalizata de focuser, eventual ceva care nu seamana nici cu Crayfordul nici cu cel R&P?

dragos.n
29 Sep 2009 20:17


Eu am luat textolit din Bucuresti de langa Obor. O placa de 200x300x3,2mm era in primavara cam 5-6 lei. Ocazional se gasesc si placi mai mari sau/si mai groase, evident mai scumpe. Si cand am gasit am luat sa-mi fac un stoc, ca nu se stie niciodata. Si evident, si un stoc de panze de traforaj pentru metal, ca sa am cu ce sa-l tai.

Erwin
29 Sep 2009 20:47


Nu v-ati gandit la o solutie mai personalizata de focuser, eventual ceva care nu seamana nici cu Crayfordul nici cu cel R&P?

da, eu m-am gândit la o variantă în care deplasarea tubului port-ocular să se facă ca la obiectivele cu zoom de la aparatele foto, folosind un tub cu canal elicoidal (cu 2 începuturi) iar pe tub să fie 2 mici axe, eventual bucșate pentru o alunecare mai fină în canalele elicoidale. Am desfăcut un obiectiv de la un copiator mare, are 2 seturi de canale, dar nu are nici diametrul nici lungimea cursei potrivite pentru un focuser, eventual pentru unul de 1,25" pentru reflector.

neox
29 Sep 2009 23:06


Neox, cred ca multa lume ar trebui sa-ti fie recunoscatoare pentru bunavointa de a-ti prezenta constructia pe acest forum.
Faptul ca prima varianta a focuserului nu a dus la o solutie viabila a fost un prilej bun pentru noi sa invatam lucruri importante doar urmarind expunerea ta.
Ma gandesc acum ca si Erwin ar putea sa aiba surprize neplacute cu focuserul lui in lipsa frezarii de pe tubul portocular.
Un ocular mai greu ar putea sa determine rotirea acestuia.


Zoth esti dragut ca totdeauna 8) , dar nu e vorba nici de binevointa nici sa astept recompense si recunostinte. M-am obisnuit probabil cu stilul de pe forumul de la CloudyNights. Ce realizez sa impartasesc si celorlalti chiar daca uneori (sa speram ca nu de multe ori :) ) sunt si esecuri. 

Legat de focuserul lui Erwin...rotirea tevii nu e asa de critica si suparatoare. Tinde sa roteasca dar f. incet dupa multe curse. La mine aparea problema mai acut pt. ca portocularul trebuia sa intre complet in tubul optic iar suruburile care blocau diagonala intrau si ele complet deci se puteau lovi din cauza rotirii de locasurile din placa de sustinere.
Cel mai grav e faptul ca fara banda frezata punctul de contact cu axul de focusare e foarte mic si la accesorii grele te poti trezi ca se invarte axul in gol chiar daca sunt suruburile stranse la maxim. 
De aici ar mai rezulta o problema...daca ai aderenta minima intre ax si portocular atunci trebuie strans surubul de frictiune cat mai tare care poate duce la deformai daca focuserul nu e construit suficient de solid cu ax de otel...deci e un fel de cerc vicios.

Cat despre inovatii la focusere eu personal o sa raman in cazul asta pe dumul bine batatorit de acum. In primul rand totusi sistemul Crayford ( construit cum trebuie) e unul dintre cele mai fiabile; precizie mare, fara "backslash" , posibilitati excelente de motrizare. 
Deci cel putin la proiectul de fata prefer sa pun in aplicare experientele deja acumulate in domeniul focuserelor si dovedite ca fiabile. Nu vreau sa redescopar roata...inca :lol: 
Un alt aspect ar fi ca in cazul productiei in regim de amator e un fel de lupta constanta intre designul ideal si tehnologiile si materialele care sunt la indemana. Deci apar mereu compromisuri, mai bune sau mai rele cum a fost si in cazul meu. 

Inovatii poate o sa ma gandesc pe viitor, la urmatoarea luneta/telescop. Pe moment vreau sa scot un instrument fiabil atat vizual cat si foto. De asta am apelat la designul pe calculator. Adevarul e ca ajuta enorm.
Prima varianta a fost pana la urma un exercitiu si am putut sa stabilesc pt mine niste limite ghid. Pana intru-un punct totul a fost Ok apoi au aparut slabiciunile. Intre timp am descperit ca pot sa fac mai bine de atat si incerc acum sa elimin toate neajunsurile cu un proiect mai bun, materiale mai de Doamne ajuta si prelucrari mai de calitate.

neox
04 Oct 2009 01:27


Dupa cateva retusuri la proiectare am decis sa reincep incet sa refac refractorul meu. Pana sa-mi vina tevile de peste mari si tari am inceput azi sa lucrez la mecanismul de focusare care are cele mai multe detalii marunte de rezolvat. In felul asta cand am si tevile mai trebuie frezate si e gata de montat.

Mecanismul arata ca in desenul postat mai devreme dar cu ceva mici modificari.
Pun mai jos un desen "explodat"  :lol:  cu componentele.
Idea e sa folosesc un profil de 10mm in care fixez rulmentii si axul de focusare. Profilul intra intr-un altul de 25mm cu peretii ingrosati unde nu poate decat sa culiseze putin fara absolut nici un joc inainte si inapoi. Carcasa axului este impinsa spre tubul portocular prin doua suruburi din partea opusa a profilului de 25mm. In felul asta asigur presrarea axului pe portocular. 
Pt a putea controla cat de usor sa misca axul, in interiorul carcasei intra o fasie de teflon presata pe ax de un al treilea surub care trece prin mijloc.

Detaliile sunt multe si marunte ( nu le-am mai reprezentat in desen). Ambele profile vor fi inchise la capete prin mici capacele de aluminu care trebuie executate le precizie; pt ingrosarea peretilor profilului de 25mm aplic plat banda de aluminiu pe interior de 3-5mm lipite cu Bisonite, deci alta munca de taiat fiecare placuta precis si slefuit. Totusi totul are un rost. In primul rand creez un spatiu interior de exact 10mm prin care trece carcasa rulmentilor si apoi pot sa fac gauri filetate mai sigure.

Mai jos...carcasa rulmentilor ...

dragos.n
04 Oct 2009 05:44


Aia e bara de alama? Nu prea cred ca e bine. Aluneca bine alama, si in plus, nu mai stiu sigur care face reactie cu otelul, alama sau cuprul.. Incearca mai bine otel pe otel. E mai sigur.

dragos.n
04 Oct 2009 05:49


Si inca ceva. La capete, unde ai pus butoanele. Sa stii ca nu merge doar filetat si strans in piulite. Trabuie sa dai un cant, altfel in timp incepe sa joace, oricat ai strange. Eu am patit asa.

zoth
04 Oct 2009 09:30


Pt a putea controla cat de usor sa misca axul, in interiorul carcasei intra o fasie de teflon presata pe ax de un al treilea surub care trece prin mijloc. 

Ideea mi se pare buna, merita incercata   :idea: 

In privinta axului Dragos are dreptate, alama aluneca usor.
Tin minte ca in trecut in lipsa de bronz grafitat sau bronz beriliu foloseam alama pentru confectionarea bucselor.
Carpeala asta mergea destul de bine si tinea si in timp.

danto1313
04 Oct 2009 10:56


Frumos lucrat!
 Daca am inteles bine,un surub va impinge tot ansamblul pentru a presa tubul portocular si a asigura frictiunea necesara pentru a nu aluneca.Profilul de aluminiu in care ai montat rulmentii are peretii cu o grosime de 1mm.Daca strangi tare cred ca se va deforma.Incearca sa dublezi,chiar cu o placa de otel,pe interior sau pe exterior, daca spatiul permite.Dupa parerea mea axul trebuie schimbat cu unul de otel.Sa ai mult spor la lucru!

neox
04 Oct 2009 11:03


Multam pt. sugestii! :) 

Banda de teflon pe post de frana am testato la proiectul anterior si merge de minune. 

Cat despre tija de alama....hm...orium cea din poze e de la proiectul vechi...am folosit-o asa sa vizualizez ce iese.
Nu stiu ce sa zic cu reactia dupa cum zicea Dagos...tija o sa calce pe portocular de aluminiu.

Cat despre alunecare, mai ramane de testat. Portocularul o sa fie frezat cu o banda de peste 20mm deci suprafata de contact destul de mare. 
Oricum daca are strungarul inox sa faca o tija de 4mm o fac si pe asta :)

neox
04 Oct 2009 11:08


Frumos lucrat!
 Daca am inteles bine,un surub va impinge tot ansamblul pentru a presa tubul portocular si a asigura frictiunea necesara pentru a nu aluneca.Profilul de aluminiu in care ai montat rulmentii are peretii cu o grosime de 1mm.Daca strangi tare cred ca se va deforma.Incearca sa dublezi,chiar cu o placa de otel,pe interior sau pe exterior, daca spatiul permite.Dupa parerea mea axul trebuie schimbat cu unul de otel.Sa ai mult spor la lucru!

Multumec!  :) 

Da am intarit deja carcasa aceea...nu am mai facut poza...am aplicat cu Bisonite inca o placuta de 2mm pe spate unde o sa apese suruburile.
Merci de observatie!

Sa vad daca mai gasesc un CD-rom vechi sa scot o tija de 3mm, dar apoi trebuie sa schimb rulmentii, sa gasesc de 3x8mm.

Erwin
04 Oct 2009 11:11


Găsești tije subțiri superfinisate, mai lungi și mai groase decât cele de la unități CD-ROM la imprimante. Sunt din oțel inox, strungarul oricât ar vrea nu poate să obțină așa o calitate și precizie a suprafeței. Eu am folosit de 3mm, dar am și mai groase recuperate. Am văzut la alte sisteme că tija este groasă la capete și subțiată la mijloc, chiar după curbura tubului port-ocular, ar fi o metodă de a obține suprafață mai mare de contact.

P.S. eu am folosit chiar bucșele pe care luneca pickupul CD-ROM-ului pe post de lagăre, funcționează foarte bine, sunt din bronz.

Mircea Pteancu
04 Oct 2009 21:45


Alama+aluminiu+condensul de rigoare=electroliza=coroziune.De evitat combinatia.Succes in noua etapa,urmarim cu interes.Mircea

neox
04 Oct 2009 22:46


Multumim! :) 

Da ...incerc sa fac rost de o tija de inox. Tin minte ca am gasit tije bune de 3mm si aprox. 100mm la un CD writer cand am construit aparatul Foucault. Sa pun o intrebare printre colegi poate colectez vreo vechitura :wink: 

Oricum pana la tija mai e cale lunga..

neox
27 Mar 2010 00:54


Sa tot fie de ultima data cand am mai scirs pe topicul asta  :? , dar mai bine mai tarziu decat niciodata...
Dupa esecul avut anterior am decis sa fac treburile ca la carte cu scule profesionale si cu materiale pe masura. O buna bucata de vreme am fost in cautari, de multe ori frustrante, dupa un atelier cu strunguri si freze care sa fie dispus sa se murdareasca pe maini cu o persoana fizica sau cu comenzi mici. Intr-un final am descoperit firma Inter Paco din Iasi si prin amabilitatea d-lui Mihaila Vasile ( pe care il salut si ii multumesc, daca vede vreodata postarea asta) m-a ajutat cu partea de prelucrari mecanice de inalta calitate. Din pacate materialul a trebuit sa il procur singur si anume teava si bare de aluminiu 6061. Bineinteles cum pe la noi bate vantul (cel putin din incercarile mele) am facut comanda de material in Germania, asa cum imi place mie...exact atat cat am nevoie pentru piesele respective fara a pierde mult la prelucrare, nu un TIR intreg pentru trei bucse  :evil: . Deci daca stau si ma gandesc a fost materal strain facut de mana romaneasca :D . 
Tubul optic e din teava de 90mm x 84mm taiata pe strung. Suportul obiectivului +colimare e ca o flansa care se fixeaza pe tub. Flansa are umar exterior pe care se fixeaza parasolarul din PVC. Pentru intarire teava de PVC mai are un inel de aluminiu in partea opusa. 
Portocularul a fost si el strunjit din bara de aluminiu (80mm x 51mm), iar longitudinal a fost frezata o banda de aprox. 20mm latime pe care ruleaza axul de focusare. In tubul optic a fost frezat si un locas in care montez mecanismul de focusare cu tija de inoz pe rulmenti, placuta de teflon pentru franare, si eventual motorizare cu motor cu pas.
Mai jos e noul proiect revizuit si piesele proaspat aduse de la atelier. 

Am inceput prin a da cele trei gauri la 120 de grade pentru suruburile de colimare, care vin lipite cu Bisonite de flansa.
Mai nou mi-am facut de cap  :lol:  si mi-am luat o bormasina cu coloana. E o placere sa gauresti fara sa-ti faci griji ca iese gaura pe-o parte :wink:

Pe teava trebuie sa fac locasurile unde intra suportul rulmentilor, grupati doi cate doi pentru ai putea alinia usor. Ar fi trebuit sa fac chestia asta tot la freza dar nu eram inca sigur de dimensiuni...daca se ingroasa gluma si nu merge la mana, ma intorc la atelier :roll:

Erwin
27 Mar 2010 01:52


Super materialul! Poate ne spui și nouă (în PM) cât costă bara și țeava. Eu am găsit la piață bucăți de aluminiu de Fi 80/100, mai bun decât a găsit strungarul meu data trecută. 

Vezi și topicul meu, am pus mai demult poze cu focuserul și soluția adoptată pentru fixarea rulmenților pe mici axe puse în locașuri și lipite cu epoxi. 

Mă bate și pe mine gândul să-mi construiesc o minifreză folosind un cap de frezat zburător cu cuțite (are o masă de 200x200 cu 2 axe cu travel de 100mm și precizie 0,02mm). Îmi trebuie a treia axă pe care să montez bohrmașina, probabil că un suport de găurit mai solid ar fi numai bun. :)

Spor la construcție și cer senin!

neox
27 Mar 2010 02:36


Mersi Erwin!  :D 

Ai fost norocos ca ai gasit bara de aluminu in piata. Daca gasesti ia tot ce prinzi ca e ca aurul. Eu am incercat inclusiv la o turnatorie (nu dau nume, persoana importanta neicule.. :lol: ) si aproape mi-au ras in nas. "ce?..3 bucse?...nu se poate.. :cry: "

Ma tenteaza si pe mine sa incerc sa transform bormasina mea cu coloana in freza dar dupa ceva documentari parca am indoieli. Rulmentii si axul cu mandrina nu prea sunt facute sa reziste la forte laterale si se mai pot intampla si accidente. In plus mandrina e fixata de ax prin presare pe cap conic nu prin filet, asa ca motiv in plus de ingrijorare. Ar trebui facut pe strung alt ax special care sa primeasca scule de freza. Plus ca trebuie intarita toata masinaria ca altfel vibreaza. Poate pentru frezare usoara pe aluminiu cu avans de cateva zecimi de milimetru sa dea ceva rezultate. 
Oricum un ajutor imens si pentru gaurire ar fi sa incropesc o masa cu miscare pe ambele axe X-Y ca altfel e chinuiala la pozitionare. 
Ai idee de unde se poate gasi asa ceva? 
Masina de gaurit o am din Praktiker, e un Einhell cu motor de 350W. Merge foarte bine si e mai solida decat alte modele de pe la Baumax sau mai situ eu de unde. Nu e profesionala, asta-i clar dar isi face treaba cu brio. Incerc sa fac rost de un comparator pt treburi de precizie si eventual sa mai centrez mandrina.

dragos.n
27 Mar 2010 03:13


Neox, sunt doua solutii. Sa plimbi masina, sau sa plimbi masa. 

http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=43618

Erwin
27 Mar 2010 10:58


Eu am o bohrmașină Bosch de 750W cu percuție și mandrina este fixată cu șurub pe ax, nu cred că se desface și rezistă la forțe laterale relativ mici. Nu am de gând să prelucrez suprafețe plane cu ea, ci doar canale mici sau găuri poziționate la precizie mai bună decât cu mâna. Știu că trebuie rigiditate cât mai mare, de-asta am stat pe gânduri ce coloană să îi pun. Ar fi bună o sanie portcuțit de la un strung SN vechi. N-am fost pe fază pe vremea când s-au casat fabrici întregi...  :roll:

neox
27 Mar 2010 23:49


Azi un pic de munca bruta..m-am chinuit sa "sap" doua canale pe teava in care intra suporturile rulmentilor. Suporturile le-am prezenatat pe undeva mai sus in topicul asta. A mers destul de greu pt. ca am masurat de un milion de ori sa nu am abatere de la unghiul de 120 de grade intre canale si punctul de contact cu axa de focusare. Apoi am trasat centrele si am dat cateva gauri de 5mm. Apoi a inceput munca care pe o freza dura 10 minute. Am pilit doua gauri apropiate pana a iesit un oval sa pot baga lama de la fierastraul electric. Noroc si cu el a am putut sa tai mai repede canalul in forma bruta, dupa care am pilit si iar am pilit.... :x 
Bine ar fi prins o mini freza gen Dremel!  :roll: 
De ieri sa uscat si Bisonte-ul cu care am prins suruburile de colimare ( primul set din sistemul push&pull) si am maontat de proba..
Pe luni trebuie sa iau alta teava de PVC de 110 pt parasolar, s-o tai la dimensiune si sa prind inelul de intarire.

Erwin
28 Mar 2010 00:36


Arată foarte bine, dar să știi că cu minifreza nu prea poți obține un canal așa drept ca cu pila, pentru că trage pe o parte sau se poate agăța în canal și sare. Trebuie să fii foarte atent cu ea și să lucrezi cu avans mic. Eu am una Budget, ieftină, a fost vreo 60 de lei la Metro, nu cred că o să țină prea mult, dar îmi fac treaba cu ea, ocazional. Dremel-ul este 250 lei numai mașina, fără prea multe accesorii. Eu am făcut mai întâi găuri și am frezat cu burghiul un pic, abia apoi cu minifreza iar partea dreptunghiulară unde vin rulmenții tot cu pila i-am făcut, ca să am control mai bun asupra preciziei.

neox
28 Mar 2010 00:56


Ma gandeam la minifreza dar cu un disc mic de taiat, nu stiu cum ii zice exact, cam ca la polizourul unghiular, numai ca varianta miniatura. Daca ai mana sigura taie foarte bine si drept. Am vazut parca in Praktiker o ofera, un kit intreg cu minifreza + o gramada de accesorii, inclusiv extensie flexibila la vreo 200 RON. 
Greu si neproducitv numai cu pila  8) . Dar uite asa se face omu' cu o gramada de fieratanii...maine vrea freza dupa aia strung  :lol: dupa care te trazneste sa-l transformi in CNC...

Erwin
28 Mar 2010 01:24


Eheiii... CNC... demult așteaptă motoarele și controlerele la rând... :D

neox
29 Mar 2010 16:43


Ceva lucru la parasolar azi, sau mai bine zis la "scutu' de roua" cum zice americanu' :lol: 
Am luat o teava PVC de 110 diamentru si am taiat-o la dimensiune cu metoda fisiei de carton, infasurate ca un manson pe teava. Trebuie avut grija ca mansonul sa fie suficient de lat si latura care ghideaza la taiat sa fie perfect dreapta. Apoi te inarmezi cu ceva rabdare si o panza de bonfaier si tai usor de jur-imprejurul tevii. Merge ca uns si tai perfect drept perpendicular pe lungime.

Mai am de finisat un pic muchiile si sa dau gaurile pt suruburuile de fixare.
Mai jos ce-a iesit...

Erwin
29 Mar 2010 22:55


Foarte frumos, trebuie să-mi fac și eu un dew shield la a mea, dar n-am găsit țeava potrivită, probabil va trebui să fac la strung un adaptor. :)

neox
29 Mar 2010 23:31


Merci !  :) 

Da' parca are deja dewshield, sau e prea scurt? Oricum preferail sa nu-l faci din metal, adica sa fie material izolator, altfel aduna mai multa roua pe lentila decat fara :wink:. Citez si eu din experienta altora si pare sa aiba logica. 8)

Erwin
29 Mar 2010 23:50


nu e dew shield, e celula propriu-zisă, are în față doar vreo 20 mm până la lentile. Când am fost la Leonide după ora 1 noaptea dintr-o dată m-am trezit că nu mai văd nimic prin lunetă, când colo, se depusese un strat de rouă. :D

neox
30 Mar 2010 00:22


Ei da, atunci fa-i neaparat unul. Regula zice ca lungimea sa fie cam de 2x diametrul ca sa fie eficient. Nu-mi dau seama daca s-ar potrivi o teava de PVC de 90 (desi eu am gasit mai greu dimensiunea asta, numai la Dedeman) dar un 110 ar merge perfect cu un adaptor. Ar fi dragut de facut o alta celula din aluminiu pe strung, colimabila si care sa includa in schema si dewshield-ul. Te serveam eu cu ceva aluminiu daca ramanea, dar mi l-a mancat tot la strung  :cry: . Dar asta inseamna alta bataie de cap. :?

neox
30 Apr 2010 03:56


N-am mai apucat sa up-datez topicul asa ca iaca cateva noutati...
Am avut de finalizat suporturile rulmentilor si mecanismul focuserlui care au cerut migaleala multa si nervi intinsi pt precizia ceruta. Bormasina cu coloana s-a dovedit a fi extrem de utila. 
Sporturile rulmentilor (dupa ce am invartit prolema pe toate partile) sunt facuti din bara de aluminiu de 10mm luata din Mr.Bricolage (achizitonata dupa nebunia de la deschidere  :lol: ). Am avut de dat gauri de precizie pt axele rulmetilor si de "frezat" la mina cu bonfaierul si pila forma finala.
Initial ma gandisem sa fac suporturile din doua piese cum am mai aratat pe undeva mai sus in topic, dar apoi mi-a picat ideea sa-i fac dintr-o singura bucata si fixati in canalele de 6mm de pe teava cu cate un surub M4 prins de pe interior. Cred ca pozele arata mai clar ce vreau sa zic.
Axele rulmentilor au fost facute din cateva resturi de tija de 3mm ramase de la aparatul Foucault si au numai 6mm lungime. Pt prelucrare m-am ajutat de o mandrina veche foarte utila in acest scop.
Din fericire dupa toata tarasenia am reusit sa am contact perfect intre rulmenti si portocular si sa-l centrez in tubul optic. La ambii rulmeti au iesit 2mm curati intre diametrul interior al tubului si portocular. 

Cealalta piesa mai delicata a fost mecaismul de focusare propriu-zis format din teava de 25mm "umpluta" cu ceva bare de aluminiu ramase + Bisonite incat sa-mi ramana un canal de 10mm. In canal stau rulmentii tijei (8mmx3mm) incapsulati in cate o bucatica de bara de 10mm. Ideea e sa pot regla presiunea tijei pe portocular prin doua suruburi care apasa fiecare pe "capsule" (n-am gasit alt termen :roll: ). Pe mijloc vine un al treilea surub care preseaza o bucata de teflon pe tija de focus ce actioneaza ca o frana. Partea urata a fost sa decupez un sector de cerc, potrivit diametrului tubului, din carcasa mecanismului de focusare pt a permite tija focuserului sa intre in contact cu portocularul.

Inca mai am de reglat distanta intre tjia si portocular si apoi sa lipesc ("sudez" cred ca e mai potrivit :wink: ) cu bisonite mecanismul de tubul optic. 

Poze...

Erwin
30 Apr 2010 10:36


Jos pălăria, neox! Mai ales suporturile rulmenților! Vad ca le-ai fixat pe tubul principal cu un singur surub cu cap înecat. N-o să ai probleme cu colimarea? Ai reușit să obții precizia necesară la axe? Mie tocmai de asta mi-era frică și am făcut sistemul invers: autocolimare cu axele fixate cu epoxy, dar eu am un cilindru destul de gros pentru corp, am săpat locașurile direct acolo. 

Într-adevăr, mașina de banc este foarte utilă, aș zice indispensabilă pentru ATM, cu mașina de mână nu ai precizie.

P.S. ai ținut secret din 2006 până acum?!  :lol:  :lol:

neox
30 Apr 2010 12:01


Merci fain Erwin!  :D 

Daa 2006  :lol:  :lol: ...s-a resetat aparatu'

Nu, suruburile de la suporti sunt normale M4 cu cap mai mare si fiindca era prea bombat l-am pilit un pic sa nu loveasca portocularul. 
Cred ca colimarea o sa fie OK. Abaterea la axele rumentilor nu pare a fi mai mare de jumate' de zecime (pai da...m-am chinuit 3ore la 2 gauri sa iasa perfect drept si pe semn :lol:  :oops: ...si dupa ce am facut un curs rapid pe net despre cum se dau gauri in aluminiu precise 8) ).  Apoi umerii suportilor au pe amble parti 5,5 mm grosime deci daca nu am alte abateri la rulmenti ar trebui sa am distanta constanta pana la portocular. Oricum din masuratori vad ca am un spatiu constant de 2 mm intre portocular si diametrul interior al tubului ("d" fiind 84mm iar portocularul are 80mm). Cand am pus portocularul in tub toti patru rulmentii au facut contact si nu am avut nici o sezatie de instabilitate. O sa caut un mic calibru de 2mm sa verific daca portocularul e centrat de la un capat la altul in tub. In orice caz mici ajustari cu pila se pot face fara probleme.

Cu ocazia asta am constatat ca nu ar strica sa slefuiesc portocularul pana la luciu chiar daca a fost finisat pe strung. Sti poate ce pasta ar fi buna pentru slefuit aluminiu si unde as putea gasi?

Laurentiu
30 Apr 2010 12:15


am facut un curs rapid pe net despre cum se dau gauri in aluminiu precise 

Ce-ai zice daca impartasesti aceste informatii cu "colegii de suferinta" ?  :D

Erwin
30 Apr 2010 12:29


Subscriu!  :) 

Eu am folosit la primul portocular doar șmirghel fin ca să dau jos stratul fotosensibil, tubul de copiator era deja finisat foarte bine. La al doilea a fost un strat mai gros, au rămas ceva striații, însă lucrarea asta s-a făcut pe strung. Pentru șlefuit poți folosi pastă normală de lustruit după ce ai dat cu smirghel fin. Singura problemă este că se încarcă foarte repede.

Mai poți încerca o baie chimică, eu am pus apă caldă într-o găleată și am turnat vreo 2-3 linguri de mister muscolo, care conține sodă caustică. Atenție să nu inhalezi vaporii sau să ajungă soluție pe haine sau piele! Piesele au căpătat o culoare ciudată, probabil din cauza aliajului din care sunt făcute, una din ele s-a înegrit parțial. Probabil că s-ar putea face eloxare chimică în caz că în vas mai pui o bucată de cupru sau alt metal.

neox
30 Apr 2010 13:42


Despre gaurire de precizie...hm...pai cateva linkuri utile, dar sunt sigur ca sunt mult mai multe, nu le mai gasesc pe toate (un search pe Goagle  :lol: ).

http://www.cutting-tool.americanmachinist.com/guiEdits/Content/bdeee8/bdeee8_1.aspx
http://www.mmsonline.com/articles/the-fast-track-to-high-speed-drilling
http://www.ehow.com/how_5831601_precision-drill-holes-metal.html
http://www.diyfaq.org.uk/powertools/drillfaq.htm
http://books.google.ro/books?id=Lskj5k3PSIcC&pg=PA347&lpg=PA347&dq=drill+thick+aluminum&source=bl&ots=FsD-cc6FiX&sig=q2FWvSjBAc0kn-FGZMF0z2orG2M&hl=ro&ei=jqvaS-SjHsGQOLuy-dAP&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8&ved=0CEoQ6AEwBw#

si altele..

In rezumat ideea ar fi sa se foloseasca burghie cat mai calitative. Eu am luat cateva burghie Bosch cobalt care taie aluminiul ca untul. In plus pentru gaurit aluminiu burghiul e de preferat sa fie acoperit cu titan pt a nu lasa spanul sa se sudeze pe suprafata. Am impresia ca cele de tip Cobalt sunt acoperite cu titan :?: . Teoretic burghiile speciale pt aluminiu au alt unghi la varf pt a da spanul afara mai eficient, dar cu grija se poate face treaba buna si cu cele standard. 
Una din marile probleme la gaurit aluminiu este ca la turatiile mari necesare (de obicei peste 1500RPM) spanul se lipeste de burghiu si nu mai este scos la suprafata iar la gauri mai adanci acesta nu mai taie deloc si nu face decat sa "slefuiasca" in gol oricat ai apasa. Deci lubrifierea e indispensabila. Pentru aluminiu e recomandat WD40, desi nu cea mai profesionista solutie dar usor de procurat pt un amator. La nivel industrial se folsesc burghie sau capete de freza care au la interior canale prin care este injectat lubrifiant direct la baza gaurii pt a scoate fortat spanul la suprafata. Desigur la nivel de amator, putin probabil sa faci chestia asta asa ca se poate apela la o tehnica de gaurire si anume gaurirea treptata (nu stiu termenul exact, asa ca specialistii in inginerie sa ma scuze  :oops: )( care de fapt se face pana si la sculele CNC am impresia). Se incepe gaura pana la o adancime aproximativa egala cu diametrul burghiului, apoi se scoate in intregime pt eliberarea spanului, apoi se face o alta trecere mai adanca dupa care se ridica din nou si complet burghiul; repetand acesti pasi pana la gaurirea completa. La fiecare ridicare a burghiului se adauga lubrifiant.
In plus daca este nevoie de dat gauri adanci precis, nu e recomandat sa depasesti adancimea gaurii echivalentul a 3-4 ori diametrul burghiului. Deci gauri lungi si foarte subtiri nu e recomandat cu bormasina. Se pot face gauriri succesive cu diametre diferite, cu cat burghiul are diametru mai mare cu atat se permite gaurire mai adanca. 
Nu stiu daca m-am exprimat foarte clar  :? , dar in principiu cam asta ar fi, mai multe detalii in materialele de specialitate.

Erwin
30 Apr 2010 14:13


într-adevăr, am constatat și eu practic aceste aspecte, la mine problema cea mai mare a fost că burghiul "fuge" în lateral, neavând mașină cu coloană. Așa că am dat găuri mai mici pe care le-am lărgit ulterior cu un burghiu mai mare. Am folosit burghie normale HSS sau de inox. Cele de inox (materialul din care sunt făcute) sunt de precizie și au fațetele de rupere a șpanului, dar nu am toate dimensiunile necesare. La găurile mai mari unde asamblezi alte piese (de exemplu rulmenți) este bine să folosești un alezor, burghiul nu face niciodată o gaură perfect cilindrică. N-am niciunul din păcate... :)

neox
30 Apr 2010 14:30


Ei da, daca vrei sa faci treaba ca la carte, e nevoie de alezor dar nu stiu unde se poate gasi pe la noi, doar vreo comanda speciala la un atelier sau poate in strainatate  :? . As fi vrut sa am un alezor de 8mm sa am gauri mai precise la rulmentii de focus, dar merge si asa  :? 

Da, din pacate gaurirea "la mana" cere multe compromisuri :(, nu pate fi vorba nici de turatia, nici de avansul prescrise.

neox
01 Mai 2010 23:15


Azi am terminat mecanismul de focusare inainte de a-l suda de tub. 
Am facut doua capacele prinse in suruburi de partile laterale ale carcasi si am finisat intreg ansamblul. 
Inca nu am si suruburi cu cap randalinat, dar sunt pe drum :wink:

Am lasat pasta Bisonite sa se intareasca peste noapte. Maine pot sa fac primele teste sa vad cum se misca portocularul.

Erwin
02 Mai 2010 00:05


Faină treabă! Te apropii de final! 

Eu am fixat subansamblul cu 4 șuruburi de corp, dar am avut "carne" destulă și suprafața frezată plan unde vine subansamblul axului. 

Șuruburile cu cap randalinat le-am confecționat din șuruburi de la carcasele de calculatoare care nu au pas metric, așa că am găurit capul pe mijloc și partea cu filet am înlăturat-o, am filetat cu M3 și am făcut și un zenc unde intră capul unui șurub M3 mai lung, bine strâns. Capătul care vine în contact cu ocularul l-am polizat fin, bombat, dar ulterior am confecționat alt port-ocular prevăzut cu un canal în care am pus un inel din tablă de alamă, astfel ocularele sau diagonala sunt bine protejate și strânse uniform. 

O să pui o plăcuță de teflon care presează axul? Al meu merge fin și când este strâns și când e mai lejer de când am pus teflon. Teflonul nu se poate lipi, așa că l-am găurit și fixat cu două șuruburi cu cap înecat de capac. Găurile sunt lejere iar șuruburile nu sunt strânse de tot, ca să aibe libertate de mișcare și să-l pot strânge cu șurubul de reglaj, în același timp sistemul are rol și de frână.

Spor mult! O să fie o sculă profi! :)

neox
02 Mai 2010 00:40


Musai pun si teflon  :wink: . Am taiat-o deja la dimensiuni si intra in canalul din carcasa mecanismului chiar sub tija. Am taiat si o placuta de aluminiu de aceeasi dimensiune, preventiv pe care sa calce surubul. Teflonul il am de la un CD-Rom demontat si e destul de subtire. 

Cat despre suruburi ma gandeam sa iau vreo 10-15 suruburui M4 cu cap hex. si sa le dau la strung sa le rotunjeasca si sa le randalineze. 

Am uitat sa-mi fac si eu in proiect un canal pe interior la portocular pt inelul de alama  :? . De acum cred ca il las asa, sau poate ma duc cu el la strungar iar...mai ramane de vazut.

Erwin
02 Mai 2010 00:48


eu zic că merită să-l faci, nu este critic dpdv al coaxialității, dar trebuie să prevezi o adâncime cam de 2x grosimea inelului. Eu am lăsat prea puțin și inelele făcute pe strung, din bronz, nu le-am putut folosi, erau prea groase. Inelul l-am făcut din tablă de alamă de 1mm tăiată cu foarfeca de tablă, s-a curbat singur la tăiere, doar l-am ajustat un pic. Inelul nu este închis, am lăsat vreo 2 mm fantă, ca să se poată strânge și destrânge ușor, prin elasticitate proprie. Ocularele sau diagonalele au un diametru mai mic în zona de strângere decât standardul de 2", așa că inelul trebuie să se lărgească la diametru puțin mai mare.

Cu cât capul randalinat are diametru mai mare se poate strânge sau destrânge mai ușor și, ce e important, mai precis. La focuser am un șurub M3 cu cap de plastic mult mai mare, recuperat de la Xerox (se folosește pentru a bloca scannerul pe timpul transportului).

nobody
02 Mai 2010 02:14


Teflonul nu se poate lipi, așa că l-am găurit și fixat cu două șuruburi cu cap înecat de capac.
Sper ca nu te superi dar teflonul (PTFE) se poate lipi daca se trateaza la suprafata cu un primer/activator de genul:

3M Rite-Lok&#8482; Cyanoacrylate Primer AC77 is designed for difficult-to-bond, low surface energy plastics such as polypropylene, polyethylene, and PTFE. This primer needs to be applied to each low surface energy substrate surface.
http://www.vikingtapes.co.uk/3M_Products/3M_Adhesives/3M_Rite_Lok_Adhesives/Surface_Preparation/rite_lok_ac77.htm

Erwin
02 Mai 2010 04:12


Nu am de ce să mă supăr, pe neștiința mea eventual, dar soluțiile astea nu-s chiar la îndemână când ai nevoie de ele...

neox
02 Mai 2010 15:49


Am reusit sa fac o asamblare rapida azi  :) . 
Focuserul isi face treaba de minune, cel putin deocamdata  :roll: 
Se cunoate diferenta cu banda frezata pe portocular. Aderenta e mult imbunatatita. Frana din placuta de teflon functioneaza si ea.
Mai am o bucata de aluminiu mai mica (primita cadou cand am cumparat celelalte bucati de bara mai mari 8) ) si zilele urmatoare o dau la strung sa-mi faca doua butone frumoase de reglaj, randalinate si cu posibilitatea aplicarii unui stift sa le fixez de axul de focus. 

In rest cateva detalii, sa dau gauri pt suruburi de blocaj in corpul lunetei si portcular si sa lipesc tot cu Bisonite tubul optic de inelul obiectivului.

Laurentiu
02 Mai 2010 15:56


Arata traznet.

Ai muncit mult, sper ca obiectivul lunetei sa merite investitia in timp si bani.

neox
02 Mai 2010 16:23


Multam :D !

Eu zic ca merita. E unicat pana la urma  :wink: . Are camp plat, si foarte larg daca e utilizat pe format de 2". La grosismente mici intra foarte bine in categoria RFT. Ar fi minunata o camera CCD "strong" sau macar un DSLR. Cred ca la capitolul asta luneta ar excela. 
Vizual, dupa cum vad eu unghiul sub care iese lumina din obiectiv e destul de mic, desi e un f/6 asa ca nu ar trebui sa puna probleme asa mari cu ocularele, mai ales cu astigmatismul. Inca nu am apucat sa testez un Barlow (in prima varianta avriata :? ). Am facut rost recent de un Barlow Televue de 2,5x asa ca abia asept sa vad rezultatele!

danto1313
02 Mai 2010 16:36


Imi place!Foarte frumos!
       Felicitari!

neox
04 Mai 2010 23:39


Mersi danto  :D !

Oleak de apdeit :lol: ...
Am dat doua gauri filetate in corpul portocularului la 90 de grade pt suruburile de blocaj (care tin diagonala). Teoretic ar fi trebuit la 120 dar fiindca loveam rulmentii de pe tub am redus unghiul. Oricum ar trebui sa aiba suficienta forta sa tina o oglinda diagonala de 2" cu tot cu accesorii fara probleme. 
Fiindca din proiect portocularul trebuie sa intre complet in interiorul tubului optic pt a profita de ultimul milimetru de spatiu de focusare am taiat doua gauri alungite pt a lasa loc suruburilor de blocaj.
Fiindca s-a facut tarziu si bate vecinu' in calorifer  8) ...ramane pe maine sa dau si gaura cu filet din tubul optic pt surubul de blocaj al portocularului. O sa vina amplasata pe tub intre suporturile rulmentilor, cam cum am observat la mai toate focuserele din comert.

Erwin
04 Mai 2010 23:46


Faină treabă! :)  Eu am renunțat la șurubul ăla, fațeta nu este pe toată lungimea și este destul de adâncă ca să nu iasă portocularul nici dacă șurubul care presează axul este destrâns complet.  Sau te referi la un șurub care fixează portocularul în poziție? Nu am nevoie, dacă strâng șurubul de reglaj puțin mai tare acționează ca o frână. Nu cade nici la verticală cu diagonala și cel mai greu ocular, Hyperion de 5mm.

Spor! :)

neox
05 Mai 2010 00:15


Merci  :) !

Da la surubul care blocheaza portocularul in pozitie ma refeream. Ajuta totusi in anumite momente mai critice, mai ales la astrofotografie. E totusi un element de siguranta si nu e cel mai complicat detaliu de facut :wink:

Erwin
05 Mai 2010 00:36


dacă ai suficient spațiu, pune între șurub și portocular o plăcuță din alamă sau teflon ca să nu se imprime capul șurubului în el.

neox
05 Mai 2010 02:28


Merci de sugestie :wink: !
Cred ca ar fi loc, si mi-a ramas o farama de teflon  :) .

Erwin
05 Mai 2010 20:55


Plăcuță de teflon se poate recupera de la setul de lipit poxipol. Nu este lucioasă, dar asta nu-i o problemă, ne interesează să fie frecarea mică. Am folosit așa ceva drept lagăre pentru axul de la focuserul meu. :)

neox
06 Mai 2010 00:58


Azi am lipit definitiv (Doamne ajuta :o ) tubul optic de inelul de climare al obiectivului. Pe maine cred ca pot sa fac o asamblare de proba inainte de programul artistic, vopsitul  :wink: 

M-am jucat un pic si cu designul butoanelor de focusare inainte sa le dau la strungar.

Erwin
06 Mai 2010 01:05


faci și un reductor cu bile 1:10?  :roll:

neox
06 Mai 2010 01:43


Mda, ar fi dragut  8)  . Da' e cam complicat de facut, piese de precizie la strung si freza. Ma gandeam mai bine sa motorizez mai tarziu focuserul, ar fi mai avantajos ca nu mai atingi luneta de loc.

neox
18 Mai 2010 23:56


N-am mai apucat sa mai postez noutatile in ultima vreme....
Intre timp au fost gata si ultimele piese la strung, o mana de suruburi M4 cu cap randalinat din inox si cele doua butoane tot randalinate pt focus.
Culmea a fost ca atunci cand m-am dus la atelier am aflat ca maistru' sef cu care am mai colaborat iesise intre timp la pensie si nici strungarul care trebuia nu era asa ca a durat pana noul maistru s-a inteles cu un altul sa ma ajute. Nu prea are asta asa "talent" ca celalalt, dar a iesit destul de bine. 
Momentan sunt la stadiul de grunduit si vopsit...dar tocmai acu' s-a apucat de ploat cand aveam nevoie de caldura sa se usuce mai repede  :roll: .

Cateva poze cu ansamblul focuserului...merge de minune, se pare. Pus pe verticala cu tot cu diagonala de 2" (care trage ceva la cantar) nu aluneca nici cum. Imi faceam probleme ca ar trebui portocularul polisat sa calce rulmentii cat mai lin, dar se pare ca un pic de rodaj au rezolvat treaba.

Erwin
19 Mai 2010 01:21


Arată super meseriaș! Spor în continuare!

neox
30 Mai 2010 01:45


Ultimele noutati...
Dupa cateva incercari pline de frustrari in materie de vopsit am reusit sa finalizez proiectul si am facut asamblarea finala. Zilele urmatoare incerc sa fac o colimare sumara pe lumina, apoi daca se mai indreapta vremea asta odata sper sa pot face o colimare ca la carte pe stea. 

Ma gandesc acu' sa continui cu o mica montura Alt-Az in furca, dar fara fite, cu cat mai putine prelucrari posibile, dor cu materiale gasite prin Praktiker si doar sa asamblez pe cat posibil. De la strungar mi-au ramas doua inele de aluminiu de 90mm care le folosesc pe post de "rulment" pe bucatele de teflon sau eventual doi rulmenti mici. Ma gandeam sa folosesc placi sau corniere folosite la imbinari in constructiile de lemn (nu-mi vine pe limba..aa tasta :)  cum se cheama...cele cu multe gauri pt montaj).

Cateva poze de la asamblare dupa ce am lipit velurul si inainte de a monta obiectivul. Inca mai am de asteptat ceva pana sa pot manevra luneta "fara mila" :? , vopseaua inca nu e uscata in toata profunzimea asa ca ma port ca si cu oul cel rosu  :lol: . Am inteles ca abia dupa aproximativ o luna e sigur ca nu raman urme  :roll:

dragos.n
30 Mai 2010 06:37


Cred ca ar trebui sa facem un concurs de frumusete pentru focusere handmade si alte asemenea piese.

Erwin
30 Mai 2010 08:25


Este evident că neox va fi campion absolut la categoria asta! :) Imbatabil, atât ca design cât și realizare! Cred că Takahashi ar trebui să-ți dea un job instant la secția "Prototip"! :D

zoth
30 Mai 2010 08:50


Imi place foarte mult abordarea pe care a avut-o neox la aceasta constructie, multe detalii tehnice "la vedere" dar si un aspect general placut si estetic.
Felicitari, greu de depasit asa ceva!   :D 
Povesteste-ne mai in detaliu te rog despre materialele si tehnologia folosite la vopsirea tubului de aluminiu.

Laurentiu
30 Mai 2010 11:27


Arata superb ! 

Intrebare: mai ai mult de mesterit ? pentru ca sunt tare curios cum arata produsul final si, mai ales, cum se comporta "pe campul de batalie".

neox
30 Mai 2010 11:53


Multumesc frumos de aprecieri! :D 

E uimitor cum cu cat vrei sa abordezi mai mule detalii, timpul necesar creste exponential :roll: .

Erwin, da poate..da vine si acolo ??? si-mi taie 20%  :lol:  8) .

Cat despre tehnologie, nimic special, adica un vopsitor de meserie probabil ar zimabi putin de complezenta :lol: 
Am finisat intai cu smirgher de 400 toate imperfectiunile apoi am sters cu diluant (care tine si de degresare). Apoi am aplicat 1-2 straturi de grund spray. Din cauza ca sprayurile astea nu sunt ca sculele profesionale scapa mai mereu "scame" asa ca intre straturi e nevoie de corectari cu smirgher de 1000 (pe uscat). Dupa uscarea grundului am curatat din nou cu diluant si am trecut la vopsea, aproximativ 3-4 straturi date foarte subtire, adica nu un strat gros din prima. La fel intre fiecare runda am corectat cu smirgher de 1000, de data asta umezit cu apa si curatat apoi cu diluant. 
Vopseaua se cheama "de retus universal" si de obicei o gasesc la magazinele mici, locale de scule si materiale. Nu am vazut-o niciodata la supermarketuri. Imi place pt ca se usuca foarte rapid. Dupa aprox. 1/2 ora sau mai mult se poate manipula cu grija inainte de a da un strat nou. Ar mai fi de mentionat ca e indicat de vopsit la temperaturi de cel puin 20 de grade.

Initial am vrut sa vopsesc in doua culori tubul de aluminiu, mai precis partea de la baza, flansa am vrut-o neagra lucios, dar am rasolito la vopsit  :cry: . Din pacate nu am banda de mascat speciala pt vopsit auto, care am impresia ca nu lasa urme dupa dezlipire. Am incercat cu tot felul de benzi adezive sau hartie dar mereu aparea o margine foarte urata intre culori. Asa ca am renuntat, am refacut totul in alb. Din pacate mi-a aparut un defect care nu apare in poza dar e destul de vizibil la lumina...dar sincer m-am saturat :?  :x  si l-am lasat in pace. 
Inca nu m-am prins cum se face la vopsitul in mai multe nuante ca nu se cunoaste diferenta de grosime a stratului de vopsea unde a fost aplicata banda. Probabil "de vina" e stratul de lac incolor de deasupra  :!:  :roll:

Cu astea fiind zise epopea e incheiata :lol:  . Sper sa vina odata vremea buna sa pot colima pe stea. O sa fac intai o aliniere grosiera la lumina. 
Intre timp sa vad ce pot face cu montura ALt-Az.

nobody
30 Mai 2010 19:48


Apoi am aplicat 1-2 straturi de grund spray. Din cauza ca sprayurile astea nu sunt ca sculele profesionale scapa mai mereu "scame" asa ca intre straturi e nevoie de corectari cu smirgher de 1000 (pe uscat).
...
Inca nu m-am prins cum se face la vopsitul in mai multe nuante ca nu se cunoaste diferenta de grosime a stratului de vopsea unde a fost aplicata banda. Probabil "de vina" e stratul de lac incolor de deasupra  :!:  :roll:
Ca sa iasa perfect, se da prima data pigmentul si pe urma se acopera cu lac.

Cand zici "scame" ma gandesc ca te referi la stropi. E important sa agiti tubul de spray vre-o 5 min. Apoi vopsirea sa o incepi si sa o termini pe langa piesa, intr-o singura miscare uniforma.

Chiar daca primer-ul se usuca la atingere in, sa zicem, 2 ore, este bine sa fie lasat 24 de ore. El inca mai "lucreaza". Exceptie fac cele cu intaritor, din 2 componente.

Daca vrei o suprafata dura si rezistenta la zgarieturi poti folosi email tratat termic. Dar e mai complicat.

neox
31 Mai 2010 11:24


Mersi pt info nobody :) !

Ma refeream efectiv la...scame  :wink: . Am respectat toate indicatiile de pe tub inclusiv curatatul duzei inainate si dupa folosire tinandu-l invers pana nu mai iesea vopsea, numai aerosolii. Dar tot se intampla sa apara pe suprafata vopsita cate o "granula" scapata din tub care se vede din prima si trebuie rectificata. Poate n-o fi vopseaua bine filtrata inainte de imbuteliere sau duzele sunt de proasta calitate, sau poate e de la aerosoli. Oricum e stiut ca totusi nici un spary nu se compara cu vopsitul la pistol si aer comprimat. Dar pentru chestii de amator si ceva grija+noroc merge bine.

Am facut o colimare rapida prin metoda descrisa in "Care of astronomical telescopes and accessories" si imaginea s-a imbunatatit simtitor.
Cred ca am mai spus undeva pe aici...se aseaza luneta pe masa cu obiectivul acoperit, portocularul scos la maxim si eventual cu un adaptor 1.25" (daca exista). Se ia un patrat de carton si se da la mijloc o gaura de aprox. 6mm incadrata de o tinta in forma de reticul trasat cu un marker. Se aseaza cartonul cu reticulul inspre portocular cu o sursa de lumina care bate din lateral. Cand privesti prin orificiu se vad reflexiile multiple ale lentilelor+reticul + ohiul in mijloc. Se centreaza intai reticulul fata de deschiderea circulara (portocular) apoi se centreaza reflexiile obiectivului actionand suruburile de colimare. 

Urmeaza colimarea pe stea care urmeaza s-o fac si eu, daca vreamea permite, dar vad ca putin probabil :? 
S-ar parea ca e destul de sensibila, obiectivul fiind F/6.
Pana in prezent sunt destul de incantat de obiectiv. La grosismente mari s-ar parea totusi ca nu e bine corectat pentru violet (focuseaa ceva mai in spate, obsevabil la lampile cu neon). Ma intreb cum s-ar comporta cu un filtru Semi Apo. 
Oricum luneta se prezinta ca un excelent RFT cu camp larg si plat, foarte buna pentru astrofto.

zoth
01 Iun 2010 22:33


Colimarea se poate realiza mai usor si mai precis cu un dispozitiv Chesire bun (care intra fara joc in tubul portocular).
Deasemenea trebuie verificata nu doar pe pozitia extrema a tubului portocular ci pe toata cursa activa a focuserului.
Daca reflexiile de pe fetele lentilelor raman perfect suprapuse pe toata cursa atunci nu mai este nevoie de colimarea pe stea.

spor!

neox
26 Iul 2010 16:57


Am promis eu lui dl. Mircea pe undeva ca pun poze cu montura Alt-Az, iar ca sa nu mai deschid alt topic adaug la proiectul existent fiind oricum in legatura.

Montura am vrut-o cat mai simpla si robusta, fara multe prelucrari, pe cat posibil cu materiale gata facute. 
Idea mi-a venit prin Praktiker sa folosesc placi metalice, corniere folosite in constructii la imbinarile de lemn (nu stiu care e termenul exact).
Placile sunt gata gaurite si dupa cateva cautari am gasit o serie care se potrivesc la gauri foarte bine pt a imbina bratele in furca. 
Conceptul e simplu, cu saibe de teflon de 5mm pe post de rulmenti.
Pe baza trepiedului am pus un disc de plastic transparent gasit in cutiile de DVD-uri, pe care "calca" teflonul, iar miscarea e super lina.

Bratele sunt prinse de un disc de aluminiu ramas de la luneta.
Am in plan sa adaug brate tangente pe ambele axe cu surub pt reglaj ultra fin, insa trebuie sa ajung pe la strungar pentru niste bucse.

zoth
26 Iul 2010 18:27


Foarte frumos ai finalizat luneta, parca prea frumos   :D 
Sa-i faci totusi si un capac de protectie astfel incat sa nu intre praful la obiectiv ca e pacat.
Si montura arata bine.
Crezi ca acele profile indoite ar tine si o luneta mai mare?
Cam ce sarcina crezi ca ar duce?

In fine, ca sa nu deraiez de la topic iti doresc sa le folosesti sanatos si sa te bucuri de ele la cat mai multe observatii!

danto1313
26 Iul 2010 18:57


Felicitari!Arata foarte bine.Ce lungime are luneta?

neox
26 Iul 2010 21:58


Multumim :D !

Da sigur, o sa fac si un capac. Ma gandesc sa fac ceva tot dintr-un disc de plastic de la DVD-uri sau chiar un DVD uzat sa-l tai la dimensiunea tubului si sa-i lipesc o buza cumva pe margine. N-am gasit nimic facut gata sa se potriveasca :? 

Profilele sunt foarte dure, e aliaj de otel zincat( sau asa ceva)  asa ca ar duce 6-7kg fara probleme. Iar daca se intampla sa fie vibratii mai puternice s-ar putea dubla placutele si cornierul pt intarire. 
Placile au 55mm x 134mm aprox. iar conierul 55x55.
Din teste am observat ca mai degraba prinzi vibratii de la trepied decat de la montura.
Am descoperit ca materialele astea sunt foarte parctice, fiind gata gaurite. Poti sa atasezi fara probleme diferite accesorii; un maner, o tija cu o contragreutate (daca e nevoie pt echilibrare), o tava mica pt oculare, etc.

Luneta are cam 41cm cu focuserul scos pe jumatate + diagoala 2".

Erwin
26 Iul 2010 22:41


Felicitări, neox, arată super! Să o folosești sănătos! 

Nu-ți recomand dvd-uri sau cd-uri. Plasticul din care sunt făcute este casant și se sparge ușor. Eu am făcut la strung un capac din poliamidă, anume pentru obiectiv. I-am lăsat peretele de 2 mm grosime, va rezista la eventuale șocuri.

Mircea Pteancu
27 Iul 2010 20:21


neox
incantator,foarte frumos realizat.Nu este nevoie de pledoarie pentru ATM cand vezi asa ceva.
ATM RULZ!
Sa-l folosesti sanatos si sa ai parte de cer senin si observatii interesante.
Mircea

Laurentiu
27 Iul 2010 20:40


ATM RULZ!

Se scrie cu cel putin 2 z (numarul maxim ramane la aprecierea iuzarului). Mircea, de la tine aveam unele pretentii  :lol:

Mircea Pteancu
27 Iul 2010 21:13


Ei,uite ca de azi se scrie cu unul :D 

Scuze,sper sa tin minte pentru data viitoare.E eroarea mea de exprimare,asta nu scade cu nimic meritul lui neox.
Mircea

neox
27 Iul 2010 21:55


Domnilor, multumesc pentru aprecieri ! :D 
A fost un proiect foarte interesant si ma bucur ca am putut sa-l impart aici cu voi  :wink: . Normal, probabil ca orice proiect ATM care se respecta nu o sa fie niciodata inchis pe deplin; mai mereu ramane un loc de imbnatatire pe ici pe colo.

ATM RULZZZZ ( na Laurentiu, tu ai vrut-o! :lol: ) cu siguranta. Mereu am considerat ca un instrument facut cu mana ta (mai ales cand sti ce faci  :lol: ) poate intrece multe chestii comerciale (exceptand daca e un Zeiss, Takahashi sau Astro-Physics) 

Intre timp blestemul instrumentului nou se pare ca universal valabil...NORI cat vezi cu ochii, nici un ochi de cer curat :cry:

Laurentiu
27 Iul 2010 22:23


Am impresia ca luneta nu e (inca) fixata de "balansoarul" monturii. E corect ?

neox
27 Iul 2010 22:38


Nope, e fixata cu doua suruburi de mana din inox de o tija de 10mm fixata pe corpul lunetei.