-----------------------------------
Teo
24 Sep 2009 13:04

Lunete (refractoare) construite acasa
Buna ziua. Mi-am achizitionat acum doua zile un obiectiv acromat (dublet air spaced ) de 80 mm diametru si 100 mm diametrul monturii. Doresc sa construiesc in paralel cu oglinda de 230 mm la care lucrez, si o luneta ( refractor ) mai mult pentru observatii planetare, Luna. Oricum, la un F/D= 11 si la diametrul de 80 mm, practic o voi putea folosi la aproape orice fel de observatie. Sper sa pot ajunge la grosismente macar de 100-120x. Nu imi place sa fortez prea mult puterea de marire, pentru a avea destula luminozitate si claritate a imaginii ( chiar daca teoretic la 80 mm se poate mari la 160 X ).
Va prezint  luneta mea in constructie si va voi prezenta si noi episoade pe masura ce constructia avanseaza.
Va invit sa postam la acest topic constructii de REFRACTOARE facute acasa, de catre noi, astronomii amatori.
  Iata si linkul :  http://www.trilulilu.ro/astronom/82ba20e972f4ed

M.Gabriel
24 Sep 2009 13:41


Si noi asteptam Teo sa treci la umatorul episod. Chiar is foarte curios cum decurge operatiunea. Bafta si numai bine. Gabriel

Teo
24 Sep 2009 13:48

Multumesc mult !
Multumesc mult ! Prezint aici si doua fotografii ale lunetei in constructie.

M.Gabriel
24 Sep 2009 14:26


ce ocular o sa folosesti?

Teo
24 Sep 2009 18:13

Voi folosi 2 oculare
Voi folosi 2 oculare : Unul " SUPER " (asa scrie pe el ) cu focala de 10 mm si altul "Kellner" cu focala 6 mm. Pentru puteri mai mici trebuie sa imi achizitionez unul cu focala de 15 mm. Atasez si o fotografie cu ele.
La focala de 900 mm, cat are obiectivul voi obtine grosismente de 90 X respectiv 150 X.

Teo
24 Sep 2009 18:22

Inele de diafragmare
O intrebare : Stie cineva sa imi spuna unde trebuie sa asez acele inele de diafragmare si la ce distanta de obiectiv ? Ce diametru sa aiba pe interior acele inele daca lentila obiectiv are 80 mm diametru si focala de 900 mm ?
Sunt necesare aceste diafragmari din loc in loc ?
Acum matuiesc tubul prin interior cu smirghel fin pentru a desfiinta reflexiile suparatoare.
Va rog, daca stie cineva cu experienta in domeniu, sa imi raspunda si mie.
Va multumesc !

costelus
24 Sep 2009 19:23

Salut
Spune-mi si mie te rog unde ai gasit tubul ca si eu sant in cautare de el tot pt o lunetica de 80 mm si cum o sa inbini tubul cu obiectivul de 80mm.Stima .

neox
24 Sep 2009 19:34


Teo, diafragmarea e cea mai eficienta metoda de a elimina reflexiile parazite de pe tub (pe langa vopsirea negru mat) deci contrast maxim. Uite mai jos in poza principiul de aseare a diafragmelor in functie de diametrul si lungimea tubulu.

Valentin
24 Sep 2009 20:27


Poate te ajuta cu ceva : 
http://www.berfield.com/baffles.html

marius78
24 Sep 2009 22:00


Este foarte bine ce faci tu ,arati prin filmulete ce si cum cred ca esti singurul de pe aici nu sa mai deranjat altcineva si vb de pers cu experienta .Daca acele persoane ar posta si ei asa ceva altfel ar sta astronomia practica pe aici pe forum asa ca eu zic ca ar fi mai bine sa nu mai fiti inhibati de principii naziste si sa ne aratati live cum se face una si alta ,nu de alta omul ar invata si singur dar cu ce riscuri ''sparge blanck-ul il zgarie nu pune abraziv cat trebuie ,nu face miscarile corecte si pana se invata pierde timp si bani''

Teo
24 Sep 2009 23:42

Multumesc de aprecieri, Marius 78
Multumesc de aprecieri, Marius 78.
Voi posta in continuare filmulete cu ceea ce realizez (dupa priceperea mea)
Multumesc de asemenea lui Neox si Valentin pentru schemele prezentate.

Teo
24 Sep 2009 23:52


Raspuns pentru Costelus : Teava de plastic am gasit-o la un magazin mic din Bucuresti in zona Ferentari. In Dristor unde locuiesc eu, nu se gaseste asa ceva si am luat toate magazinele la rand (Brico...Praktiker...) dar nu gaseam teava de 91 mm. Pana la urma am gasit una perfecta acolo. Acum depinde cum vrei sa adaptezi lentilele la montura. Eu am avut si montura care necesita o teava cu diam. 91mm. Cauta si tu pe la magazinele de bricolaj. In general sunt bune tevile de plastic pentru canalizare ( diametre mai mici, evident ).

Erwin
25 Sep 2009 21:08


poți urmări și topicul meu, construiesc un refractor asemănător! :)

Teo
26 Sep 2009 14:50

Daca trimiteti si linkul o sa-l urmaresc cu placere.
Daca trimiteti si linkul o sa-l urmaresc cu placere.  :D

Erwin
27 Sep 2009 23:05


http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3340
spor si cer senin!

Teo
28 Sep 2009 13:47

Sistemul de prindere al tubului port-ocular la luneta
Multumesc pentru link si voi urmari cu placere constructia lunetei, mai ales ca acum lucrez si eu la una asemanatoare.
Aici va prezint episodul 2 - Sistemul de prindere al tubului port-ocular de tubul lunetei.

Acesta este linkul :  http://www.trilulilu.ro/astronom/0285e60bfe947e

Teo
28 Sep 2009 16:34

Tubul port-ocular
Iar aici aveti o imagine in care deja am realizat si tubul port-ocular impreuna cu accesoriile in care acesta culiseaza.
Accesoriile nu sunt gata inca, mai urmeaza cositorirea lor solida si apoi vopsirea. Focusarea o voi face printr-un sistem simplu de frictiune, fara focuser cu filet sau cremaliera. Voi cauta sa aliniez perfect componentele optice pe axa optica (colimarea).
Cand luneta va fi gata, voi face un video cu ea si cu acest sistem de focusare si voi atasa si cateva fotografii.

Erwin
28 Sep 2009 21:11


sunt cam în dubiu în ce privește colimarea la sistemul tău...  :shock:

Catalin Paduraru
28 Sep 2009 22:23


O sa mearga bine focuserul. Cu toate ca as fi dat 30-40 lei pe unul conceput special pentru asta.
Numai bine!

Teo
28 Sep 2009 23:31

O sa le aliniez cat se poate de bine
O sa le aliniez cat se poate de bine. Daca nu le colimez cum trebuie atunci voi cumpara un focuser facut de fabrica, dar am observat ca majoritatea focuserelor sunt din plastic de proasta calitate ( ma refer la cele chinezesti de pe piata ). Probabil ca exista si focusere metalice dar banuiesc ca au preturi ceva mai mari. In functie de ce rezultate voi obtine cu acest sistem, il voi imbunatati sau nu. Cand va fi gata, vi-l voi prezenta.

KLK
28 Sep 2009 23:55


O sa mearga bine focuserul. Cu toate ca as fi dat 30-40 lei pe unul conceput special pentru asta.
Numai bine! Catalin, unde pot gasi asemenea focusere in Romania? Imi trebuie sa mesteresc ceva....

Catalin Paduraru
29 Sep 2009 01:50


Uite o varianta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4020 sau http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=4020 Este putin mai scumpa decat am zis dar poate gasesti si mai ieftin.
Numai bine!

Catalin Paduraru
29 Sep 2009 01:52

Re: O sa le aliniez cat se poate de bine
O sa le aliniez cat se poate de bine. Daca nu le colimez cum trebuie atunci voi cumpara un focuser facut de fabrica, dar am observat ca majoritatea focuserelor sunt din plastic de proasta calitate ( ma refer la cele chinezesti de pe piata ). Probabil ca exista si focusere metalice dar banuiesc ca au preturi ceva mai mari. In functie de ce rezultate voi obtine cu acest sistem, il voi imbunatati sau nu. Cand va fi gata, vi-l voi prezenta.

Iti garatez ca si cea mai ieftina chinezarie o sa fie mai buna ca focuserul tau. Dar decizia iti apartine si imi place ca mergi pe cele mai mici cheltuieli, asa eram si eu la inceput.
Numai bine!

KLK
29 Sep 2009 09:02


Catalin, multumesc. Focuserele aratate sunt deja vandute din pacate. Vazusem anuntul dar nu am comandat ptr ca pe mine ma intereseaza un focuser care sa se potriveasca pe un tub pus la un obiectiv de 50 mm ( e vorba de un cautator la care sa-i mai pun si o diagonala ca sa ma pot uita la 90 de grade fata de tubul telescopului). Oricum si un focuser mai mare as putea folosi pentru o viitoare luneta. Deci nu gasesc pe la nici un magazin de profil ceva ieftin? Am gasit ceva dar la pret mult mai mare, dar totusi nu se potriveste proiectului meu. Nu-s asa indemanatic ca Teo ca m-as apuca sa-l fac singur si eu  :( .

Teo
29 Sep 2009 11:51

Prima mea luneta astronomica
Nu ma zgarcesc la bani dar doresc sa vad ce iese din acest focuser construit de mine. Oricum un focuser bun e peste 100 de Ron. Nu pretul acestuia constituie o problema ci faptul ca vreau sa vad ce pot face cu mana mea. Repet, daca nu se vor alinia bine componentele optice, voi cumpara unul.

In continuare va prezint un clip in care va voi arata prima mea luneta astronomica care m-a determinat sa ma apuc serios de astronomie ( asta era prin 1994 ). Filmuletul este facut acum. :)
Iata si linkul :  http://www.youtube.com/watch?v=5M4uOe2jjKA

sau pe trilulilu aici : http://www.trilulilu.ro/astronom/89a9af96904bbb

Teo
05 Oct 2009 22:09

PRIMELE IMAGINI LUATE CU LUNETA MEA IN CONSTRUCTIE
Buna seara.  Astazi am iesit pentru prima data la observatii cu luneta pe care o construiesc. Este inca in faza de probe dar aliniind componentele optice cu acel sistem cu cutia de conserva am reusit sa vad la ce grosismente ma pot duce cu ea. Pe Luna am marit la 150 x cu un ocular de 6 mm Kellner iar cu un ocular " Super " cu 10 mm focala, de 90 X.
La 150 x nu a prezentat aberatii cromatice vizibile. Poate doar foarte slab, aproape imperceptibil.
Acum pt. ca am verificat calitatea opticii voi face la strung la cineva un focuser definitiv din textolit strunjit.
Am facut si cateva poze la Luna asta seara, desi a fost Luna plina.
Am sprijinit luneta de un mic copacel de langa scara blocului, cu o mana tineam de ea, iar cu cealalta mana tineam telefonul cu camera la ocular.
Imi cam tremura mana dar am reusit sa iau primele mele imagini "Digitale " cu prima mea luneta self-made. Sunt bucuros si va prezint si dumneavoastra trei imagini mai reusite luate in astfel de conditii in care nu am folosit un trepied si trebuia sa stau in genunchi pe o bordura de la scara blocului cu luneta sprijinita intre doua crengi in forma de V ale acelui copacel. Imaginile de aici sunt luate la 90 x cu ocularul de 10 mm focala. Nu am cuprins tot campul vizual al ocularului datorita neadaptarii camerei telefonului la ocular.
Iata si pozele:

Catalin Paduraru
05 Oct 2009 23:01


Poti sa iti faci un focuser helicoidal. Este cel mai simplu si cel mai bun pentru vizual.
Numai bine!

Teo
05 Oct 2009 23:12

Da, la un focuser helicoidal ma gandeam si eu.
Da, la un focuser helicoidal ma gandeam si eu, cu un filet cu pasul foarte mare.

Erwin
06 Oct 2009 00:44


Luneta promite! Nu trebuie un pas foarte mare, ci un filet pătrat. Eu am un astfel de focuser la o lunetă reconstruită chiar ieri, al cărui ocular provine de la un obiectiv de aparat de mărit sau de proiecție vechi, filetul are 2 începuturi și pasul de 6mm. E bine ca jocul să fie cât mai mic iar suprafața să fie șlefuită (după strunjire pui puțin abraziv fin (220-300) și rotești până dispare orice asperitate. Se poate pune vaselină, dar nu știu unde se poate găsi vaselină vâscoasă.

Doru Dragan
06 Oct 2009 08:25


Nu exista doar vaselina de toate vascozitatile. Exista vaselina siliconica, exista vaselina cu teflon etc. Cauta la piese auto.

Teo
06 Oct 2009 20:48

Da, va multumesc !
Da, va multumesc pentru sfaturi. Exact ceva de acest gen am dat si eu la strung. Un vechi adaptor din textolit la care venea prins un obiectiv pentru un aparat homemade de proiectat filmul pe hartie ( din acelea cu care faceam poze alb-negru acasa , pe hartie foto ). Deoarece vechea piesa este putin mai mare in diametru si nu intra exact in teava, o strunjesc putin sa intre exact la fix. In locul obiectivului de la acest aparat va intra tubul port ocular al lunetei mele. Focuserul helicoidal ( filetul cu pas mare ) va fi pe acest suport de textolit in care va culisa tubul port ocular.
Pentru exemplificare va atasez si doua imagini ale acestui focuser inainte de a-l trimite la strung.

Erwin
06 Oct 2009 22:18


exact acest tip de obiectiv am și eu, nu stiam de la ce aparat este, dar am și partea cu filetul pătrat originală.

Teo
13 Oct 2009 16:44

Luneta mea astronomica de 80 mm diam. obiectivului
Buna seara ! Doresc sa va arat cum a iesit luneta mea astronomica pana acum si in ce stadiu ma aflu. Am filmat un clip pentru un prieten care construieste una identica si l-am postat sa il vedeti si dumneavoastra, fiind mult mai exemplificativ decat o mie de poze.

Acesta este linkul clipului :  LUNETA MEA ASTRONOMICA ESTE APROAPE GATA   http://www.trilulilu.ro/astronom/1d780a90593bbe