-----------------------------------
Cezar
03 Oct 2009 13:29

Mici completari la dobson :)
Fiind la inceput de drum, mi-am amenajat in balcon telescopul de 254 pe montura Dobson. Folosesc pentru cautari de obiecte deep sky sau planete aplicatia Pocket Stars, de unde obtin altitudinea si azimutul. Dar avand poluare luminoasa din belsug si neputandu-ma orienta pe cer destul de bine am decis sa aduc telescopului mici completari. Nu sunt de mare precizie :), dar sper sa ma ajute mai usor la gasirea obiectelor pe cer.

Catalin Paduraru
03 Oct 2009 13:49


Este buna intentia ta, dar decat sa te chinui cu asta mai bine inveti cum se foloseste cautatorul. O sa ai mult mai multe beneficii.
Numai bine!

Erwin
03 Oct 2009 14:00


Bine ai venit! 

Subscriu opiniei lui Cătălin. Odată ce ai învățat cerul, este mult mai simplu să te orientezi, fără să tot cauți coordonatele, iei ca prim reper un obiect strălucitor din vecinătate și mergi apoi din aproape în aproape. 

Coordonatele ar fi utile când observi ceva nou, spre exemplu trecerea unui satelit, să poți găsi pe hartă zona de cer mai ușor când încerci să identifici obiectul... În locul sârmei poți fixa o bucată de plastic transparent pe care să trasezi o linie subțire drept cursor, ar fi mai precisă și mai estetică. :)

Cezar
03 Oct 2009 17:00


Va multumesc frumos pentru sfaturi.

Catalin Paduraru
03 Oct 2009 17:22


Sau mai este o varianta, sa iti montezi encodere daca chiar vrei sa mergi pe varianta asta.
Numai bine!

Mircea Pteancu
04 Oct 2009 21:26


Si desi nu este o modificare a monturii Dobson,un binoclu te va ajuta sa te orientezi pe cer.Datorita poluarii luminoase,binoclul te va ajuta cum il ajuta ogarul pe vanator.Mircea

Cezar
05 Oct 2009 00:43


Multumesc pentru sfat Mircea. Cand voi mai strange bani cu siguranta voi cumpara un binoclu. Ce am facut la telescop poate suporta modificari  si  poate fi o idee pentru cine doreste sa o aplice sau sa o dezvolte.
Cezar

racostru
05 Oct 2009 07:57


Daca sunt bine facute sunt foarte utile la gasit planetele pe timpul zilei :). Incearca Venus de curiozitate sa vezi daca reusesti. De fiecare data din putinele ori cand am vazut Venus in plina zi am folosit cercuri gradate.

Doru Dragan
05 Oct 2009 13:45


Din cate am inteles eu, omul s-a straduit sa-si usureze viata fara prea multi bani :) adica cam cu zero lei :D felicitari :wink: Encoderele sunt din cu totul alt film :roll: