-----------------------------------
horea_florin
19 Oct 2009 21:42

Cum sa privim pintr-un telescop?
Deschid acest topic pentru ca am o problema.....
Duminica seara am pus ceasu sa sune la 5 dimineata ca sa ies sa vizualizez pentru prima oara m42 cu telescopul meu de 130mm.Cand am avut m42 in campul ocularului am ramas dezamagit...Chiar ma asteptam la mai multe detalii...Si m-am hotarat sa fac un desen.Prima poza reprezinta desenul meu.A doua poza reprezinta m42 observat pintr-un telescop de 114 f8 pe un cer bun!.M-ai jos postez un link in care tot cu niste desene facut cu binoclul de 20x60 primele 2 desene iar a treia poza cu un telescop de 100mm f5.
Intrebare:Cum poate sa arate m42 prin asa instrumente mici ?Am aceasta nedumerire deoarece cu telescopul meu de 130 mm ar trebui sa vad mai multe detalii sau cel putin la fel...chiar daca am facut observatii din oras!

horea_florin
19 Oct 2009 21:43


m42 vazut pintr-un telescop de 114 mm dintr-un loc cu cer bun!

horea_florin
19 Oct 2009 21:45


http://images.google.ro/imgres?imgurl=http://vangestel.de/astro/images/stories/rsgallery/display/M042_20041115.jpg.jpg&imgrefurl=http://www.vangestel.de/astro/content/view/42/35/lang,english/&usg=__8EOJIxIn4xCnKfoPvH85QCT-SJI=&h=370&w=400&sz=11&hl=ro&start=3&um=1&tbnid=zdWLo0WcffV_HM:&tbnh=115&tbnw=124&prev=/images%3Fq%3Dm42%2Bdrawing%26hl%3Dro%26sa%3DN%26um%3D1
licul in care sunt prezentate desenele cu m42 pintrun binoclu de 20x60 un telescop de 100 f5 (si un dobson ultima poze)
Deci cum poate fii atat de mare diferenta ?Stima!

Georgian
19 Oct 2009 21:50


Poate e turbulenta atmosferica. Nu se poate ca un telescop de 114 sa arate tot atatea detalii ca unul de 130 in conditii similare. Mai incearca si altadata. 
Ce grosisment ai folosit? Nu ca ar fi prea important, dar eram curios. :)

horea_florin
19 Oct 2009 21:56


32x

Forever_Man
19 Oct 2009 22:08


Diferenta dintre cerul bun si cerul de oras e uriasa. Andromeda din afara poti sa o vezi de cel putin 4-5 ori mai mare decat din oras.

Laurentiu
19 Oct 2009 22:47


Nu te astepta sa vezi din oras la fel de multe detalii cum ai reusit dintr-un loc cu cer bun, departe de poluarea luminoasa. Vei fi dezamagit de fiecare data de comparatie.

In al doilea rand, ce mai conteaza este si transparenta cerului  - asta nu depinde de poluarea luminoasa (dar efectele poluarii luminoase sunt mult amplificate de un cer cu transparenta redusa - lumina se difuzeaza pe particulele de apa si praf din atmosfera).

horea_florin
20 Oct 2009 00:36


probabil ca aveti dreptate pentru ca inainte cu o zi a plouat!

horea_florin
20 Oct 2009 20:43


inteleg.Deci conteaza enorm de mult un cer negru...Asa ca avand in vedere ca poza de mai sus cu negru vazuta cu un telescop de 114 mm in care m42 apare chiar impresionant la 114mm atunci eu as putea vedea si cu mai multe detalii daca telescopul meu este de 130mm pe un cer negru? :shock:  
:shock:
Dar daca as avea un filtru uhc-s ar putea sa arate asa m42 din oras?
Stima!

Georgian
20 Oct 2009 21:45


Cand e vorba de fotografie, se pot obtine imagini mult mai bune decat vizual. Sa ne gandim la un apocromat de 80mm. :) 
Cu un filtru UHC-S nu stiu daca vezi asa, dar sigur imbunatateste calitatea imaginii. 
Poluarea luminoasa e o problema foarte mare. Chiar daca e cer senin, eu din oras pot sa vad doar Jupiter foarte usor, in rest trebuie sa ma uit atent ca sa observ si altceva.

Forever_Man
20 Oct 2009 22:06


NGC 1977 si celelalte NGC 197x de langa M42, (partea de sus in poza pe care ai pus-o) nu le vad din Calarasi cu 200mm si UHC-S. Din afara le-am vazut.

marius78
20 Oct 2009 22:14


Horica nu fi descurajat este ca la jocurile de noroc castigi castigi si vrei sa castigi mai mult asta in caz ca castigi ceva  ,asa si in astronomie ai un 130mm o sa iti doresti un 200 dupa asta vrei 300 si tot asa ptr ca te gandesti oare cum ar fi sa am un diametru mai mare oare cum s-ar vedea si tot asa ,te face sa fi perseverent, Eu unu am un fix vreau sa ajung sa vad culori in nebuloase galaxii s.a.m.d am mai intrebat odata ce diametru trebuie ptr asta dar nu am primit rasp si cred ca din simplul fapt ca nimeni nu a vazut pana acum asa ceva.

Georgian
21 Oct 2009 00:04


Eu unu am un fix vreau sa ajung sa vad culori in nebuloase galaxii s.a.m.d am mai intrebat odata ce diametru trebuie ptr asta dar nu am primit rasp si cred ca din simplul fapt ca nimeni nu a vazut pana acum asa ceva.
Gasisem mai demult pe forum un link catre YouTube, unde era un filmulet cu nebuloasa M42, realizat cu un webcam, printr-un telescop de 20''. Si nu se vedeau culori. :shock:  Un telescop mai mare cred ca ar deveni impractic. Nu stiu cine ar iesi la o primbare cu asa ceva.

horea_florin
21 Oct 2009 00:38


Am inteles.Dar eu am o intrebare.E posibil cu un instrument de 114 mm sa se vada m42 asemanator ca si cea din poza neagra prezentata mai sus?(fara filtru)(pe un cer negru!)

Laurentiu
21 Oct 2009 09:42


Este o intrebare fara raspuns "da" sau "nu" categoric. 

Motivul ?

Fiecare observator vede altfel (ne referim strict la observatii vizuale). Cauzele sunt subiective (de perceptie, psihologice) si obiective (experienta mai mare sau mai mica, vederea mai buna, calitatea opticii etc.).

Singura solutie este sa iei telescopul de 114 mm si sa iesi cu el din oras ca sa verifici personal cum se vede  :D 

Cat despre culori in nebuloase (intreba cineva mai sus): da, se pot vedea culori (de ex. cu un telescop de 200 mm eu vad M42 in nuante de albastru si verde).

horea_florin
21 Oct 2009 12:27


Inteleg.Dar in legatura cu culorile ati vazut fara filtru?
Care a fost senzatia oferita de m42 in culori???? :shock:  :shock:  :shock:

Laurentiu
21 Oct 2009 12:35


Nu am folosit vreun filtru dar observatiile au fost facute dintr-un loc cu poluare luminoasa destul de redusa (zona rurala).

Ce sa zic ? senzatia e... placuta  :) 

Insa nici intr-un caz imaginea vazuta prin telescop nu seamana cu cea din fotografii (asta e una din asteptarile exagerate ale incepatorilor - sa vada cu ochiul imagini de genul celor din fotografii...).

horea_florin
24 Oct 2009 22:33


tot am citit pe internet in legatura cu observarea periferica...la ce se refera .
Stima!

Cristian Monea
25 Oct 2009 13:18


Adica sa observi uitandu-te cu coada ochiului :D. Este rezultatul stimularii celulelor senzoriale dispuse la periferia retinei. Vederea periferica este foarte buna noaptea, deoarece pot fi observate obiecte mai putin luminoase, pe care nu le-ai putea vedea prin vederea directa.

Mi se intampla des ca atunci cand fac obsevatii sa vad, prin vederea periferica, anumite stele de magnitudine mica, pe cand, daca ma uit direct spre ele, nu le mai observ. Este utila si la obiecte de cer profund, pentru ca iti permite sa vezi detalii greu observabile.

Teo
03 Noi 2009 00:17

Este vorba despre asa-zisa &quot; PATA OARBA &quot; de pe re
Nu are legatura cu stimularea celulelor senzoriale de la marginea retinei .   Este vorba despre asa-zisa " PATA OARBA " de pe retina unde se aduna terminatiile ce formeaza mai departe nervul optic. Normal ca la intuneric nu trebuie sa privim fix, ci putin intr-o parte pentru a vedea obiectele mai slabe ca luminozitate. Pe aceasta pata oarba nu se afla celule fotosensibile (nici cu conuri si nici cu bastonase ).  De aceea folosim acest procedeu atunci cand privim prin telescop la obiecte foarte slab luminoase si bineinteles mai sensibile vor fi in acest caz, celulele cu bastonase, responsabile de vederea crepusculara,care se bazeaza mai mult pe nuante de gri. Celulele cu conuri sunt responsabile in parte mai mare de vederea color, diurna .

Erwin
03 Noi 2009 09:56


îmi pare rău, dar te contrazic! :) Pata galbenă se află într-o parte, altfel ne-am împiedica mereu pe stradă. Când privim drept înainte lumina cade pe zona cu cea mai mare densitate și rezoluția cea mai bună, având multe conuri pe unitatea de suprafață. Când e vorba de privirea periferică, tot înainte ne uităm, dar percepem raze slabe de lumină, cu rezoluție ceva mai slabă, care cad pe zona periferică unde celulele cu bastonașe sunt predominante. Privirea se îndreaptă pe un obiect din mijlocul ocularului, iar cu "coada ochiului" se văd obiectele aflate în margine, fără a muta privirea spre ele. Ca lumina incidentă să cadă exact pe pata galbenă am avea nevoie de un binocular total dezaxat, ceea ce nu e cazul.

Gabriel Muranca
03 Noi 2009 19:00


Fenomenul prezentat de Cristian Monea este corelat, mai degraba, cu diferenta de sensibilitate dintre zona centrala si cea periferica a ochiului.

Efectul de "blind spot" face sa dispara orice fel de stea, oricat de luminoasa este. Dar se manifesta doar pe un unghi relativ mic in lateralul axei optice si nu in centru. 

"The approximate field of view of a human eye is 95° Out, 75° Down, 60° In, 60° Up.
About 12-15° temporal and 1.5° below the horizontal is the optic nerve or blind spot which is roughly 7.5° in height and 5.5° in width."

Oricum, vederea periferica necesita un antrenament mental deoarece ea este folosita, in mod normal, la sesizarea miscarilor laterale si nu la detalii.