-----------------------------------
Cristian Monea
21 Oct 2009 11:11

Constructie luneta
Va solicit ajutorul, deoarece am nevoie de o schema de luneta. De asemenea, va rog sa-mi recomandati cateva carti despre constructia lunetelor (de unde le si pot descarca).

Erwin
21 Oct 2009 12:29


Poți începe de aici:
http://www.funsci.com/fun3_en/tele/tele.htm#4

În biblioteca de astronomie online găsești de asemenea o serie de volume cu informații utile, practice și teoretice. Este important să înțelegi foarte bine cum funcționează, care sunt aberațiile optice și metodele de micșorare a lor ca să poți executa corect prelucrările mecanice. Poți începe de la o lunetă simplă folosind materiale ieftine, tub de pvc/carton, optică recuperată. După aceea poți trece la construcții mai elaborate. Nu poți sări direct la apocromate, ED sau alte telescoape până nu stăpânești bazele. Aici pe site la ATM există numeroase informații și exemple ilustrate cu ceea ce fac amatorii. Le-ai citit? Eu nu am avut niciun plan pe care să-l copiez, proiectul e făcut din aproape în aproape. 
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3340&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Cristian Monea
21 Oct 2009 19:00


Multumesc pentru link.

De unde pot cumpara o lentila biconcava, cu diametru de maxim 100 mm si distanta focala 800-1000 mm?

zoth
21 Oct 2009 21:48


De unde pot cumpara o lentila biconcava, cu diametru de maxim 100 mm si distanta focala 800-1000 mm?

Ce vrei sa faci cu lentila biconcava?
Pentru obiectiv de luneta ai nevoie de un dublet acromatizat cu putere optica pozitiva.
La preturi modeste poti gasi cateva modele aici:
http://www.instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=OLDX0X00

Laurentiu
21 Oct 2009 22:52


Recomand cu caldura magazinul on-line de care vorbea zoth. Preturile sunt mici iar dl. Costescu este un om deosebit, cu un caracter exemplar - cum foarte rar mai gasesti pe la noi.

Cristian Monea
22 Oct 2009 14:25


Am vrut sa zic biconvexa  :oops:. Multumesc pentru adresa. Daca mai am nelamuriri o sa va mai intreb.

Teo
22 Oct 2009 19:11

Si eu tot de la domnul Costescu mi-am achizitionat
Si eu tot de la domnul Costescu mi-am achizitionat un obiectiv acromat de 80 mm diametru si focala de 900 mm , construind cu el o luneta buna. Sunt multumit de calitatea optica a acestui obiectiv. Merg cu el la 150 x la Luna si la Jupiter fara probleme.
Va recomand sa va luati un astfel de obiectiv, decat sa incercati tot felul de combinatii cu lentile biconvexe plus plan concave.
Eu zic ca un diametru de 80 mm si focala de 900 mm sunt excelente pentru o luneta buna ce poate fi luata in concediu pentru observatii astronomice.
In timp va puteti construi sau achizitiona o oglinda de telescop mai mare in diametru sau un obiectiv de refractor de 120 mm diametru , dar pentru inceput eu sunt foarte multumit de acest refractor de 80 mm.
Numai bine !

Cristian Monea
23 Oct 2009 19:36


Deocamdata am un telescop cu oglinda de 130 mm, iar constructia lunetei este doar un divertisment. Am facut rost de un ocular cu distanta focala de 5 mm (de la un echipament radio mai vechi care servea pentru fixarea frecventei de lucru) care are, constructiv, proprietatea de a intoarce imaginea, fapt pentru care pot face usor si observatii terestre de o calitate satisfacatoare. 

Apoi, mai am adunate in casa o serie de obiective vechi de aparate de proiectie, de epidiascoape, cu diametrul de 120 mm, si ca divertisment, vroiam sa fac o luneta. Jucandu-ma cu ele, am constatat ca, intr-adevar pot face observatii frumoase; dar lungimea totala a lunetei improvizate nu depaseste 45 cm. 

Astfel, mi-am pus intrebarea ce proprietati are obiectivul unei lunete performante, deoarece am vazut ca se folosesc lungimi de luneta de 800-1000 mm.

Erwin
24 Oct 2009 00:43


Cred că s-ar putea printre obiectivele de proiecție să ai unul cu triplet Petzval, ar fi un obiectiv excelent pentru o lunetă RFT (rich field telescope=câmp larg), un instrument foarte bun pentru deepsky. Urmărește topicul lui neox, el a construit așa ceva. Focala lungă se folosește la dublete acromate, raportul F/D mare contribuind la reducerea aberațiilor. Apocromatele pot fi făcute și mai scurte, dar folosesc sticlă specială și sunt mult mai scumpe. Poți să-ți dai seama din câte lentile este compus privind în lungul axei lui și având un bec în spatele tău, numeri reflexiile becului în lentile și calculezi, pentru fiecare suprafață optică ai 2 reflexii. Dacă e triplet ar trebui să ai 6 reflexii.

dragos.n
24 Oct 2009 00:52


Cand numeri reflexiile, e bine sa te uiti si in ce directie se deplaseaza ele atunci cand inclini usor sistemul. Poti sa iti dai seama si de forma suprafetelor, iar daca ai cumva un dublet lipit, o sa ai un numar impar de reflexii, si foarte probabil, reflexia lipiturii nu va avea culoarea unui strat antireflex, ci va fi foarte aproape de culoarea sursei de lumina.

Cristian Monea
24 Oct 2009 11:15


Obiectivul pe care il am are o lungime de 14,5 cm, iar pe el scrie ca distanta focala este de 12 cm. Lentila obiectiv din fata are 54 mm, iar lentila din spate are 43 mm.

Am realizat testul propus de voi si am constat ca obiectivul descris mai sus este intr-adevar Petzval. Pun si doua poze cu el. Obiectivul este vechi si doar m-am jucat cu el, nu l-am curatat. Are un mason metalic (care se vede) pe care nu am reusit inca sa-l dau jos.

Cristian Monea
24 Oct 2009 11:39


Si inca o intrebare: cu ce solutii si cum se curata lentilele?

zoth
24 Oct 2009 14:36


O mica rectificare as avea de facut, sper fara suparare   :) 
Obiectivul de tip Petzval are in compunere tot mereu 4 lentile organizate in doua dublete.
Primul in sensul de intrare al luminii este un dublet lipit sau de contact si al doilea este de cele mai multe ori unul larg spatiat si mai rar de contact.
Daca obiectivul este un triplet poate fi un Cooke sau un alt triplet de proiectie.

In legatura cu subiectul "Curatarea opticii" uite mai jos un material scris de Thomas Baader:
http://www.baader-planetarium.com/pdf/opticalWonder-engl.pdf

Erwin
24 Oct 2009 17:04


nici nu trebuie să-l desfaci, probabil doar suprafețele exterioare trebuie un pic curățate. Caută o mufă din plastic ca să reduci diametrul de la celula obiectivului la un ocular de 1,25" și încearcă-l. Eventuale diferențe de diametru pot fi umplute cu straturi de bandă adezivă (pvc de electricieni, nu scotch). Poți astfel testa obiectivul și vedea performanțele lui, poți măsura exact focala și apoi, dacă ești mulțumit de rezultat, cred că îi poți adapta un focuser chiar pe tubul celulei, distanța focală fiind mică. Va fi un prim instrument de care te vei bucura, vei învăța cerul și îl poți folosi în loc de binoclu sau căutător.

Cristian Monea
24 Oct 2009 18:19


Mai am un obiectiv, la care va arat si poza, cu distanta focala de 430 mm, si cu diametrul lentilei de intrare de 120 mm. Contine trei lentile, din care doua sunt plan convexe si cea intermediara este biconcava. Pot face ceva cu el sau il predau la fiare vechi? :D Va intreb pentru ca nu are un dublet acromat.
De asemenea, ce inseamna f=430/3,5 (din imagine)?

Lentila din interior este ciobita, pentru ca l-am desfacut si m-am jucat cu ele, dar mai am unul "neatins".

zoth
24 Oct 2009 19:26


ce inseamna f=430/3,5 (din imagine)? 

430 inseamna distanta focala a obiectivului
3,5 este indicele de diafragma sau altfel spus raportul dintre distanta focala si deschiderea maxima a diafragmei.
In cazul in care obiectivul nu este prevazut cu diafragma interna valoarea respectiva poate fi asimilata cu raportul focal (f/D)
Pentru cazurile in care aceasta valoare se exprima sub forma 1:3,5 este vorba despre deschiderea relativa a obiectivului (inversul raportului focal)

Sigur ca aceste obiective se pot folosi in diverse aplicatii.
Un coleg de-al nostru de pe forum (Tavi F) are un anunt in sectiunea de servicii in legatura cu aceste obiective:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2679

Teo
25 Oct 2009 14:16

Parere
Pe el scrie f =430 /3.5 . Daca impartim 430 mm la 3.5 va rezulta 122mm. Banuiesc ca va da exact valoarea diametrului obiectivului. L-ati masurat exact sa vedeti daca are 120 sau 122 mm diametru ? ( tineti cont si de incastrarea in montura )
Eu cred ca este vorba de focala obiectivului care are 430 mm iar luminozitatea este de 3.5 ( adica un f /d = 3.5 ).
Cel putin asa cred eu. Cei care se pricep, ma pot contrazice. In acest fel mai invat si eu cate ceva.

La un f/d = 3.5 daca e apocromat  ( spuneti ca are 3 lentile ) e un obiectiv foarte luminos si e pacat de el ca l-ati ciobit. Daca are optica buna si nu prezinta aberatii cromatice atunci il puteti folosi cu succes la deep sky sau ca si comet catcher. La o focala de 430 mm nu e chiar putin si ar iesi un instrument bun , mai ales ca are diametrul mare ( 120- 122 mm ).
Revin la mesaj : Acum vad ca Zoth explicase deja. Nu vazusem ca mai exista o pagina a forumului. Oricum macar m-am lamurit si eu despre ce e vorba si vad ca nu credeam gresit. Multumim Zoth pentru lamurire.

Cristian Monea
25 Oct 2009 16:51


La un f/d = 3.5 daca e apocromat ( spuneti ca are 3 lentile ) e un obiectiv foarte luminos si e pacat de el ca l-ati ciobit.
Acesta este cel cu care m-am jucat: l-am demontat, am facut experimente cu lentilele fara sa am grija de el  :roll:, dar, asa cum am spus, mai am unul neatins.

tamasflex
08 Noi 2009 15:29


Obiectivul pe care il am are o lungime de 14,5 cm, iar pe el scrie ca distanta focala.......
Este vorba de un obiectiv de proiectie cinema tip Petzval.
Am si eu citeva. Odata am facut niste experimente cu obiectivul ca luneta si pina la grosismentul de 60 X nu am observat aberatii.
De fapt este primul obiectiv de fotografiat portrete de mare luminozitate calculat matematic!

tamasflex
12 Noi 2009 07:32

Distanta focala
Am gasit problema de mai jos la un forum australian de astronomie:

Find the focal length of the telescope's objective lens.?
Mars subtends an angle of 8.0 10-5 rad at the unaided eye. An astronomical telescope has an eyepiece with a focal length of 0.037 m. When Mars is viewed using this telescope, it subtends an angle of 3.10 10-3 rad. Find the focal length of the telescope's objective lens.

Oare cit o sa fie distanta focala a obiectinului??

Andi
12 Noi 2009 08:45


1,434 metri.  :D

Tavi F.
12 Noi 2009 09:59


Da, exact 1433.75mm.
Transformate unghiurile in secunde, Marte subintinde 16".5 vazuta cu ochiul liber, respectiv 639".42 observata prin luneta. Aplicind apoi raportul tangentelor, gasim grosismentul de 38.75x. In final, rezulta F=G*f=~1434mm.

tamasflex
12 Noi 2009 10:09


No comment!

zoth
12 Noi 2009 10:10


Pentru ca este vorba de unghiuri mici putem asimila valoarea tangentei cu unghiul exprimat in radiani.
Astfel G=3.1*10-3/8.0*10-5=38.75x
si focala F=G*f=38.75*37=1433.75mm

PS.Grosismentul este exprimat in mod corect insa prin raportul celor doua tangente asa cum se spune mai sus   :)

tamasflex
13 Noi 2009 11:29


Pentru ca este vorba de unghiuri mici putem asimila valoarea tangentei cu unghiul exprimat in radiani.
Astfel G=3.1*10-3/8.0*10-5=38.75x
si focala F=G*f=38.75*37=1433.75mm

Da, mersi pentru calcul!
Am mai retusat desenul de mai sus.

Andi
13 Noi 2009 16:01


Cam ciudată "ecuatoriala"; mai ales axa de declinație!  :roll:

tamasflex
13 Noi 2009 19:03


Cam ciudată "ecuatoriala"; mai ales axa de declinație!  :roll:

De ce este ciudata?

Catalin Paduraru
13 Noi 2009 19:35


Fiindca in mod normal (cel putin cel actual) axa care este indreptata catre steaua polara nu este cea cu contragreutatea. 
Numai bine!

Doru Dragan
13 Noi 2009 20:07


La monturile moderne, pe axa declinatiei se pune deobicei o luneta de vizare care sa ajute la punerea in statie. La o montura ecuatoriala bine facuta, contragreutatile de pe axa declinatiei nici nu prea ar avea la ce sa fie "contra" :)

Andi
13 Noi 2009 20:24


Pe axa declinației contragreutățile "contrează" instrumentul!
Ca să nu fie nevoie de contragreutăți pe axa ascensiei, axa declinației  trebuie să fie cât mai aproape de axa lumii.

Catalin Paduraru
13 Noi 2009 20:32


Cam asa ar trebui sa fie o montura actuala. Fara contragreutatea aia si cu distanta insemnata cat mai mica.
Numai bine!

tamasflex
13 Noi 2009 20:39


Cam asa ar trebui sa fie o montura actuala. Fara contragreutatea aia si cu distanta insemnata cat mai mica.
Numai bine!
Mersi pentru corectie, stiu ca este un sistem invechit dar este mai vizual.

tamasflex
15 Noi 2009 12:58



Am mai retusat desenul.

tamasflex
06 Dec 2009 19:20

AMATEUR TELESCOPE MAKING
AMATEUR TELESCOPE MAKING
File Rapidshare.
Citeva carti pe care le am.

http://rapidshare.com/files/317142668/Amateur_telescope_making.rar.html


http://rapidshare.com/files/317143164/Amateur_Telescope.rar.html


Ceva in formaqt DJVU:
http://rapidshare.com/files/317143830/Amateur_Telescope-Making__Book_2_.djvu.html


Altceva:

MathMagic, the ultimate Equation Editor on the planet!

http://rapidshare.com/files/317147388/Math.rar.html

irinaasdf
03 Ian 2015 18:05

Ma poate ajuta si pe mine cineva?
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=135529#135529

Am adresat aici o intrebare legata de constructia unei lunete, dar se pare ca nu mi-a raspuns nimeni inca.
Ma poate ajuta cineva ?

valy
03 Ian 2015 18:20

Re: Ma poate ajuta si pe mine cineva?
..inca...?Rabdarea e un atribut esential al astronomului, lucrurile evolueaza in miliarde de ani, deci ce asa graba :).