-----------------------------------
HoO_Germany
16 Apr 2006 19:15

Pentru toti incepatori, sa vada cum functioneaza ce
Pe acest link http://www.hypermaths.org/quadibloc/science/optint.htm  se gasesc niste informatii despre diferite telescoape si cum functioneaza.
Pentru cineva care este incepator, e bine sa vada cum merge ce...

Cer senin
Robert

Doru Dragan
17 Apr 2006 10:22


Cei care vreau sa stie si mai multe le recomand programul MODAS la http://members.kabsi.at/i.krastev/modas.html . Este un program gratuit excelent de proiectare a telescoapelor pentru amatori. La banii astia (0) spune de cate feluri sunt telescoapele, ce componente au si cum variaza diferiti parametrii.

Ionut Dohotariu
30 Noi 2008 10:21


de ce se misca indicatorul de la ra??? E normal

Blakut
01 Dec 2008 15:45


right ascension? Cum se misca?

Ionut Dohotariu
03 Dec 2008 16:46


Am facut niste fotografii si o sa le postez!!!

Ionut Dohotariu
10 Dec 2008 22:46


ala din dreapta!

Ionut Dohotariu
10 Dec 2008 22:54


pentru ce e asta????

MariusP
11 Dec 2008 00:40


de ce se misca indicatorul de la ra??? E normal
...
ala din dreapta!Intrebi de ce se poate roti discul cu gradatii in jurul axei orare chiar daca nu rotesti telescopul pe aceeasi axa?

MariusP
11 Dec 2008 00:44


pentru ce e asta????Uite aici o discutie pe aceeasi tema:

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2257

Ionut Dohotariu
11 Dec 2008 10:26


da

MariusP
11 Dec 2008 11:57


Se poate folosi pentru a calibra cercul ascensiei drepte dupa o stea careia i se cunosc coordonatele ecuatoriale. Dupa ce ai facut operatia asta, teoretic ai putea sa gasesti dupa cercurile gradate, un alt obiect caruia ii cunosti coordonatele. De obicei, metoda asta este explicata in manualul telescopului.

Practic, nu prea cred ca este folosita gasirea obiectelor dupa indicatiile cercurilor gradate.

Sadiqus
18 Feb 2010 02:20

Aceeasi problema
Salut,
Sunt si eu tot incepator si de curand am intrat in posesia unui Telescop Newton SkyWatcher 114/900 EQ2, si sincer am tot citit si m-am documentat la faza cu inelul gradat de la RA care la mine se invarte cu tot cu acul indicator si la miscarea fina din prelungitor si atunci cand deblochez pentru miscare mai rapida pe unghi mai mare, adica exista un surub care se desface si se poate roti doar inelul gradat dar daca rotesc ansamblul pe RA se invarte si inelul si acul, practic ramanad la aceeasi valoare, poate e prostesc ceea ce o sa intreb dar este normal? daca nu ma fac bine-inteles pot pune poze cu explicatii.

Cristian Monea
18 Feb 2010 16:08


Si eu am aceeasi problema. Nu cred ca e normal, pentru ca, dupa calibrare, cercul ascensiei drepte ar trebui sa ramana fix, folosind doar indicatorul pentru a gasi alte obiecte ceresti. Se slabeste surubul, si cand rotesti ansamblul se modifica doar pozitia indicatorului (nu ar trebui sa se invarta si cercul, desi se invarte mai incet). De obicei, dupa calibrare, tineam cu mana cercul cand cautam un obiect.

Sadiqus
18 Feb 2010 16:42


dap aceeasi chestie o fac si eu tin cercul cu mana si nu mi se pare normal!!!

Cristian Monea
18 Feb 2010 17:51


Probabil e o problema din constructie sau mai trebuie uns cu vaselina :D.

Sadiqus
18 Feb 2010 18:57


Al meu pare uns foarte bine, cred ca mai repede e defect de constructie, si culmea numai la montura EQ2 e problema asta pentru canu am mai vazut pe nimeni sa se planga.
Dar oare sa nu existe o alta solutie decat sa fie tinut cu mana? Nu ne da nimeni o solutie??

Cristian Monea
19 Feb 2010 16:04


Il lipesti cu banda adeziva :D. Alte opinii?

Sadiqus
19 Feb 2010 19:36


Il lipesti cu banda adeziva :D. Alte opinii?

S-ar putea sa mearga incerc in seara asta cand ajung acasa;)

UniversTheory
30 Aug 2011 16:51


si la eq1 se roteste de ce nu stiu ?

Cristian Monea
30 Aug 2011 18:22


Probabil din aceeasi cauza.

UniversTheory
30 Aug 2011 19:14


ce numar ii corespunde stelei arctrus din booaro

ursamajor
04 Sep 2011 19:25


Un site interesant, cu informații despre DSO> http://dso-browser.com/

yo7fvz
06 Dec 2015 21:53


Buna ziua.
Am incercat sa descarc programul Modas NG, dar nu am reusit. Imi da eroare pe ultimele secunde. L-a folosit cineva de curind? Poate avea virusi? Multumesc

MariusP
06 Dec 2015 22:50


Daca-i vorba de arhiva  de pe pagina http://www.myoptics.at/modas/downloads.html la mine o mers din prima fara nici o eroare. Daca vrei, ti-l trimit ca fisier atasat pe email-ul din profil.

yo7fvz
09 Dec 2015 12:15


Cer scuze pentru intirziere dar din pacate timpul pentru hobby-uri este scurt si rar. As fi incintat sa primesc pe mail fisierele respective si cind voi avea timp sa incerc sa vad ce si cum. Multumesc

MariusP
09 Dec 2015 12:19


Ti-am trimis arhiva modasng.exe pe adresa de email din profilul tau.

yo7fvz
09 Dec 2015 12:25


Am primit-o. Multumesc foarte mult.

Mircea Pteancu
22 Ian 2017 19:39


Ce putin s-au schimbat anumite lucruri in suta de ani care a trecut !
Citat din Flammarion , extras de pe situl lui Enrico Moltisanti din Italia si care vizeaza asteptarile exagerate ,prea optimiste ale incepatorilor intr-ale observatiilor astronomice.
Am subliniat fraza-cheie si care spune ca ...''aceste amabile doamne se asteapta sa vada intr-un sfert de ora tot ceea ce noua ne-a luat douazeci de ani sa observam''.
Ideia este ca pe langa toate echipamentele este nevoie de antrenament ,de timp ,de formarea deprinderilor de observator.
Fiti asadar ingaduitori cu echipamentul vostru si cu voi insiva , faceti observatii cat mai des si astfel veti deveni buni observatori ai cerului instelat.

"You have the most gracious of your readers cover me with rebuke - the pleasant director of the Paris Observatory, admiral Mouchez told me one day - since, full of enthusiasm from your descriptions, they rush into the observatory insisting to see, to observe this and that, and then they... thank me saying our instruments are not worth anything! These gentle ladies expect to see in a quarter of an hour all that which has taken us twenty years to observe; they believe the stars reveal their secrets all the time, they expect the atmosphere to suddenly clear for their beautiful eyes and that the telescope is always in focus; and finally, when for some reason or other they do not manage to see what they saw in your drawings clearly, sharply and large in the eyepiece, they leave huffily and furious, grumbling that 'ce n'est pas cela du tout' (that's not it at all)."


Camille Flammarion

(from: "Stars and Curious Things of the Heavens", Paris, 1881)

Andi
22 Ian 2017 19:48


Mircea,
de acord cu tine, dar &#8222;sună&#8221; ciudat în engleză Camille Flammarion, nu mai este acela&#537;i &#8222;parfum&#8221; al scrierilor sale.  :D

Mircea Pteancu
22 Ian 2017 20:44


Andi

Sunt foarte de acord cu tine , Flammarion se citeste cu adevarat numai in franceza.
Am doua sau trei din cartile sale iar ''Les etoiles et les curiosite du ciel'' mi-am editat-o singur cu ilustratii color, volumul este imbracat in piele .
Dar inca nu am ajuns sa-l citesc asa ca citatul imi era necunoscut pana azi.

http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k37401q.r=Les+Etoiles+et+les+curiosit%C3%A9s+du+ciel+.langFR

Citatul asa a fost pus pe site de catre  Enrico Moltisanti.
In rest ,multi amatori romani se intrec in snobisme , nu vor sa spuna ''roi stelar'' musai trebuie sa spuna ''cluster''.
Nici nu mai retin cate asemenea barbarisme am intalnit aici pe forum sau in alta parte.
Deci se vor descurca...

Mircea