-----------------------------------
habarnam
18 Apr 2006 20:42

prima obsevatie
Hello !

Dupa cum am spus, sambata am probat binoclurile, si am facut si o poza (eram si cu un preten care era posesorul aparatului), dar pot sa zic ca eu am fost astronomul, si el fotograful :)

Deci au fost nori pana in ora doua cand am plecat, dar am reusit sa facem cateva poze...

Sambata seara deci, luna plina, nori.. 

Apropo, cred ca stelutzele care se vad sunt ZubeneShamali si Zubenel Genubi (ce nume tampitzele, by the way:)  .. 



habarnam
18 Apr 2006 21:02

Si luna
Si luna .. cred ca e printre cele mai bune poze :) .. din prima serie



Nu o sa mai inserez si imaginile ca am fost envoit sa le fac bmp sa se vada; o sa pun doar linkuri la pozele mai interesante ..

Apropo, trepiedul a fost foarte prost, si cand am incercat sa facem o stea cu expunere lunga, a iesit un bumerang :)

HoO_Germany
19 Apr 2006 09:08


Salut habarnam

pacat ca pozele prime nu se vad, dar macar luna este pusa  :) . Pentru inceput ai macar prima poza, si asta e frumos.
Cu ce telescop ai facut pozele?

Cer senin
Robert

Doru Dragan
19 Apr 2006 10:25


Din cate inteleg eu pozele sunt facute prin ocularul binoclului. Da-i-nainte ca esti pe drumul bun. Vad ca ai si un atlas la indemana de ai ajuns sa citezi numele unor stele. In zilele noastre nu prea e indicat sa spui ca numele stelelor sunt "tampitzele" pentru ca sunt de provenienta araba. Poate te trezesti ca zbori in cosmos cu binoclul tau cel nou cu tot ;-) Noi arabii nu prea stim de gluma.

bakunin99
19 Apr 2006 11:33


Numele sunt arabe pur si simplu pentru ca pe atunci doar arabii erau preocupati cu adevarat de astronomie. Ce e al lor e al lor. In plus mie mi se pare ca in general numele arabe se potrivesc, suna poetic ...

habarnam
19 Apr 2006 11:42

ha!
Din pacate, sper sa va nu va dezamgesc dar pozele au fost facute cu un aparat canon cu 10 x zoom; nema telescop..

Am facut un filmulezt prin ocularul binoclului dar nu s-a focalizat, tre sa scot un frame de acolo sa va arat ..(ideea e ca tineam binoclul cu mana, lipit de obiectivul aparatului -si va dati seama ca imi tremura- :)

Deci vedeam luna prin 20 x ..

Sa inteleg ca dragon e arab ??

Rectific..stelele au cea mai frumoasa si melodioasa denumire pe care am intalnit-o pana acu :) 

Am folosit coordonatele de pe site de aci si ca sa vad cum se vede cerul de la noi, am luat un site din cehia  de la capitolul linkuri de la voi foarte simplu si usor de folosit  :)

Doru Dragan
19 Apr 2006 12:11


HA, ha ... vorba lu' ???. Nu, era o gluma. Pai daca eram arab ar fi  zburat florin1982 de mult in aer.

florin1982
19 Apr 2006 12:14


interesanta poza. mi-ar place sa vad mai multe observatii cu caracter stiintific totusi deoarece astronomia este o stiinta... oricum felicitari si la mai mare!

@dragon: maestre unii dintre noi se ocupa zilnic de tehnologia militara. spune-mi cand vrei sa zbori si te rezolv.

habarnam
19 Apr 2006 12:20

:(
Pai poza nu prea are caracter stiintific... e asa ..de inceput ..bazele astro-fotografiei ...

SI 2:

NU-MI SUBMINATI TOPICU' MEU CU BATALIA VOASTRA CA MA PLANG LA UE !!!

florin1982
19 Apr 2006 12:33


habarnam nu era un repros! orice pas in domeniul astronomiei trebuie incurajat! imi cer scuze daca l-ai interpretat drept repros!

OK, poate se dorea doar sa-ti fie drept sfat ca daca te indrepti spre astronomie si planuiesti sa bagi ceva bani in instrumente... poate sa incerci sa faci si ceva stiinta? sau mai bine zis sa tii in minte ca vrei sa faci si ceva stiinta... asta presupunand ca doresti la urma urmei sunt banii tai si e timpul tau!:) 

Inca o data felicitari pentru realizari!

Florin

P.S.: cat despre subminarea topicului nu trebuie sa mi te adresezi mie ci dlui dragon... nu eu am fost cel care a atacat. cel mai aproape de ochii oricui ar fi chiar acest topic unde a reusit iarasi sa "vorbeasca" fara ca eu sa-i fi zis nimic!

habarnam
19 Apr 2006 13:20

da
stiu ca nu era repros, da' nu vreau sa fiu laudat pentru nimicuri :) ...

O sa incerc sa va iau prin invaluire pe dragon si pe tine :)

Dar referitor la ceea ce zici, as vrea sa stiu  ce capitole mari are astronomia asta .. adica 

Ar fi partea solara (nu stiu cum se cheama) - nu cred ca o sa ma prinda

Deep sky (aci ce intra??).. nu prea ii vad utilitatea (din punctu meu de vedere ..)

Asteroizi (pare interesanta)..

Planete..doar descoperirea de noi "planete" gen Xena..

Sateliti artificiali (cred ca o sa ma bag pe asa ceva :)

Am scapat multe ?

Doru Dragan
19 Apr 2006 13:54


Comete !!! Una din putinele sanse de-ati vedea numele inscris pe firmament. Meteoriti sau curenti meteorici. Stele variabile. Tu sa fii sanatos ca subiecte sunt.

habarnam
19 Apr 2006 14:34

da
Da..comete am uitat .. dar de restul chiar nu stiu cu ce se mananca .. 

Da' nimeni nu s-a nascut invatat :) !

florin1982
20 Apr 2006 07:33

Re: da
De instrumente ai la dispozitie? Stiind asta pot veni ceva recomandari. 

Florin

stiu ca nu era repros, da' nu vreau sa fiu laudat pentru nimicuri :) ...

O sa incerc sa va iau prin invaluire pe dragon si pe tine :)

Dar referitor la ceea ce zici, as vrea sa stiu  ce capitole mari are astronomia asta .. adica 

Ar fi partea solara (nu stiu cum se cheama) - nu cred ca o sa ma prinda

Deep sky (aci ce intra??).. nu prea ii vad utilitatea (din punctu meu de vedere ..)

Asteroizi (pare interesanta)..

Planete..doar descoperirea de noi "planete" gen Xena..

Sateliti artificiali (cred ca o sa ma bag pe asa ceva :)

Am scapat multe ?

habarnam
20 Apr 2006 08:59

hmm
Io gandesc putin  invers .. O sa le incerc pe toate cu instrumentele altora :), si o sa vad ce-mi place ...

Mai ales ca strang sa-mi cumpar o scula relativ buna (as prefera refractor ), si cred ca e bine sa incepi cu ceea ce iti place..

florin1982
20 Apr 2006 10:04


Daca ai un telescop decent si un CCD ai putea sa incerci ceea ce propusesem pe topicul asteroizi: curba de luminozitate radiala pentru galaxii. Pur si simplu trasezi proiectia 2D a luminozitatii unei galaxii alese de tine. In felul asta treci si prin etapa de a cauta galaxii vizibile din locul unde te afli, sa aiba magnitudinea necesara etc.

In plus unele rezultate sunt chiar interesante si cu putin noroc prinzi si poze artistice:) !

Deoarece pasiunea mea sunt asteroizii ti-ar recomanda asteroizii si sa incerci sa trasezi cateva curbe de luminozitate. Cu un telescop "normal" ai multe tinte posibile.
Daca ai si un spectrometru poti incepe sa studiezi si lucruri legate de compozitia suprafetei asteroizilor... Personal n-am incercat lucrul acesta, nu stiu cat de bine iese si ce necesar tehnic ar fi... CCD-ul mi-a oferit suficiente teme de lucru pe asteroizi.

Florin

Doru Dragan
20 Apr 2006 11:27


Daca ai patru VLT-uri cuplate interferential ai putea sa incerci sa determini constanta cosmologica. Pentru asta ai putea sa folosesti un SGRB (Short Gamma Ray Burst) ca baza de timp.  ;-)
Totusi pentru inceput ar cam trebui sa inveti constelatiile si sa descoperi cele mai usor de gasit (luminoase) obiecte Messier. Cu proaspat cumparatul tau binoclu poti sa vezi cu usurinta M32-Andromeda, M13-Hercule, M42-Orion etc. Cunoasterea constelatiilor si obiectelor Messier e primul pas pentru a putea identifica eventualele comete care apar. 
Un alt domeniu recomandabil pentru incepatori este estimarea fotometrica a unor stele variabile, estimare care se poate face si cu ochiul liber

florin1982
20 Apr 2006 13:32


Nu te lasa intimidat de dragon... nu vrea sa te incite sa faci lucruri mai tari decat face el  :D 

Pentru ceea ce ti-am zis iti este suficient un telescop de amatori cu CCD; asta lasand deoparte spectrometrul.

Portiunea de invatat constelatii sau admirat prin binoclu, telescop este utila... dar nu cred ca ti-ar putea ocupa mare parte din timp. Si din moment ce ai orientare pe cer si ai admirat cateva "locuri" mai interesante probabil vei dori sa faci si altceva decat sa stai sa te uiti in sus.

Iti spusesem directiile respective si pentru ca tu sa-ti faci o idee cam ce sa achizitionezi in viitor...  bineinteles in functie de ceea ce doresti sa faci!
Cand spuneam telescop normal nu ma refeream la telescop de jumatate de metru diametru ci la telecop de amatori! Iar CCD-uri... exista! Bucurestiul si-a construit un CCD; eventual poti lua legatura cu ei. Multe lucruri NU mai sunt "imposibile" astazi :)

Florin

habarnam
20 Apr 2006 14:17

OK!
OK! Multam ! Am bagat la cap ! :)

sky
01 Mai 2006 11:20


Poate vroiai sa zici M31 ca M32 nu cred ca o sa reuseasca sa-l vada din prima 
e foarte slab in starlucire dar usor de gasit. Mai ai M33 ,roiurile duble din Perseu, M41, M13, M45, Hiadele din Taurus, m42si m43, m78, praesepe(cel mai mare roi deschis situat in Cancer in imediata veciantate a plantei Saturn)nu mai spun de constelatia Sagitarius in care se vad "n" obiecte atat cu ochiul liber cat si cu binoclul, sunt foarte multe obiecte observabile cu un binoclu, doar sa ai timp si chef. Daca incerci sa observi roiuri globulare mai stralucitoare ti-ar trebui un trepied.  :D

alexconu
01 Mai 2006 12:45


Eu unul sunt total de acord cu post-ul lui dragon. Sa lasam pentru inceput CCD-uri, spectrometre si alte chestii de genul asta. Invata cerul cat de bine poti si apoi poti sa-ti dai seama ce-ti place sa faci mai mult.

habarnam
01 Mai 2006 13:52

da
da..asa e.. O sa incerc sa observ Marte azi, sper sa fie senin la 10 !

sky
07 Mai 2006 17:31


In perioada aceasta planeta Marte are un diametru foarte mic si nu mai pot fi observate detaliile, uitate mai bine la Saturn si Jupiter.