-----------------------------------
Eusebio
01 Dec 2009 13:09

Instrument pentru observarea/ astrografierea Uranus &amp; Ne
Va salut cu drag pe toti pasionatii astronomiei sau mai bine zis pe toti cei uimiti de bolta cereasca pe timpul noaptii. Din nefericire nu detin un telescop (deocamdata ma bucur de bucuria altora) si de aceea apelez la cei care au si pot spune din experienta. Observand faptul ca desi sunt unii care detin telescoape de  254mm, 300mm, totusi nimeni nu a postat nici o poza cu aceste doua planete: Uranus si Neptun. Este adevarat ca sunt mult mai indepartate decat Saturn ori Jupiter (19 ua respectiv 30,1 ua) si daca nu ar fi deajuns atat sunt si mai mici ca dimensiune (jumatate cat Saturn), dar sunt chiar asa de greu de observat? Ma gandesc ca poate in astrofoto e un pic mai dificil dar macar o observare cu ochiul se poate face?

auriga
01 Dec 2009 14:00

Re: Instrument pentru observarea/astrografierea Uranus si Ne
Avand diametru unghiular foarte mic si neavand intrinsec mari detalii, vizual se vad ca "stele defocusate",  amintind de nebuloase planetare mici, dar mai luminoase, de aceea se pot observa si prin instrumente mici, eu le-am vazut si prin refractor de 60mm.

neox
01 Dec 2009 14:06


Se poate, nu-i bai, dar fara detalii. Uranus se vede ca o margica verzuie iar Neptun e si mai mic. Deci fara un telescop de..macar..13" nu prea sunt sanse de observatii mai serioase. De fapt si cu telescoape mai mari e dificil, adica nu le poti studia la gradul cum o faci cu Jupiter sau Saturn.

Erwin
01 Dec 2009 15:27


eu am văzut Neptun ca o stea la limita de vizibilitate, prin binoclul 8x30, dar am fost impresionat că l-am văzut! :)

Cristian Monea
01 Dec 2009 16:01


Am incercat si eu sa le gasesc folosind Skywatcher-ul de 130/900. Datorita magnitudinii aparente si diametrelor unghiulare mici, ambele planete aratau ca niste stele. Le-am gasit foarte greu, dar am stiut ca sunt planete verificandu-ma cu Stellarium.

Mircea Pteancu
01 Dec 2009 19:23


Eu l-am vazut pe Uranus ca disc prin T125mm F/7 iar ca obiect stelar a fost usor accesibil ,anul trecut,chiar si intr-o luneta Kepler 9x30mm.Mircea

Gabriel Muranca
01 Dec 2009 20:54


Uitati aici ce se poate vedea cu cele mai sofisticate telescoape spatiale: http://planetariumweb.madison.k12.wi.us/planets-true.htm

Neox, singurul instrument ce a oferit imagini mai "serioase" ale lui Uranus si Neptun, pana in prezent, se numeste Voyager 2.
http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Uranus
http://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Neptune

Trageti voi concluziile ...

Eusebio
01 Dec 2009 21:31


Am uitat sa ma gandesc la faptul ca lipsa detaliilor pe aceste 2 planete poate fi asemanata cu privirea Venusului si a Soarelui (acesta din urma cu filtru bine-nteles) si nu ca a celorlalte planete Marte, Jupiter, Saturn printre care si satelitul Pamantului, Luna.

mak
02 Dec 2009 09:39


Eu le-am vazut pe amandoua cu Schmidt-ul de 8", dar nu sunt spectaculoase. Pe Uranus l-am vazut ca disc verzui spre turcoaz, iar pe Neptun tot ca disc, dar mai mic si cu o usoara nuanta albastruie. Poate n-am fost impresionat si din cauza ca erau destul de jos cand le-am vazut.