-----------------------------------
Stanescu Octavian
10 Dec 2009 18:56

Evaluare oglinzi
Am primit un set de oglinzi pentru evaluare / imbunatatire , se pot vedea rezultatele mai jos.
Principala Diametru 256mm F=1193, 6
Primara a rezultat L/4  doar punand obstructia in calcul avand o ridicatura centrala . apare sub corectat la margini  conica gasita -0.937.
Materialul  oglinzii e pirex dar cu multe tensiuni neuniforme.
Secundara a rezultat L/ 3.86.
am pus rezultatele la rugamintea lui achy1978 (proprietarul oglinzilor).

achy1978
10 Dec 2009 22:00


Ma asteptam la astfel de rezultate ....... de fapt aveam asteptari putin mai mari, cel putin pentru secundara.......

Ce reprezinta acel punct negru?

Stanescu Octavian
14 Ian 2010 14:34


Am testat alta oglinda identica ca diametru , raza curbura , material pare acelasi producator GSO?? cred.
E ceva mai slaba ca cea anterioara   adica este de :  L/2,5.

Adierea
04 Apr 2010 22:24


Oglinzile sant slefuite manuoal sau provin din telescoape produse de firme 
Sa stim si noi la ce sa ne asteptam cand cumparam ceva
Poate ne dai si cateva detalii cu ce semnifica unele din rezultatele analizelor poate si modu de corectare .
Daca tot niai intaratat

Stanescu Octavian
05 Apr 2010 09:31


Oglinzile provin din telescoape de firma in care s-au pus oglinzi Chinezesti , de fapt toate produsele optice  accesibile la pret sunt din China calitatea produsa de ei  e variabila, unii poate reusesc sa mai selectioneze dar se pot strecura si catastrofe cum auzeam de ceva  telescop (130mm) de firma  foarte cunoscuta ce s-a gasit  oglinda neparabolizata F/5 .
Despre corectii doar prin ... reslefuire dar  nu putem vorbi ca  ar putea fi facute acasa  de un utilizator fara experienta in prelucrari optice.

Stanescu Octavian
29 Dec 2011 15:36


Un astroamator ce nu activeaza pe forum  s-a plans de mult timp  ca nu vede detalii prea bune la Jupiter  nici la marire mica nici la marire mare , nicicum .dupa indelungi discutii despre colimare si  acilimatizare oglinzile au ajuns la mine la testare. 
am ramas uimit de calitatea deosebit de slaba a primarei . nu am mai vazut asa ceva... nici nu am mai pus la test interferometric .
fac mereu Ronchii null auocolimatie  daca arata bine trec la interferometric.
in imaginea 2 este tot autocolimatie cu og plana dar un singur fir de 30microni in focar . 
Este subcorectata cu suprafata rugoasa rau , ripples, microriplles, dare,mameleonaj.
Oglinda este de 12" din telescop de firma "buna".,

neox
29 Dec 2011 20:00


:shock: , Wow, buna firma :| . Trasa cu plugul ca la carte :roll:

dragos.n
29 Dec 2011 20:07


Dar care e firma asta, sa-mi iau si eu vreo 5 oglinzi :lol:

Adrian Sirean
29 Dec 2011 20:19


Este cumva de la Skywatcher? Ca tot vreau sa-mi iau un dobson de 12 inch si nu vreau sa am surprize.

PS: Un PM ar fi binevenit daca nu se poate aici pe forum. Multumesc

Stanescu Octavian
29 Dec 2011 20:33


Este Meade.

Adrian Sirean
29 Dec 2011 20:35


WOW, nu-mi vine sa cred. Au preturi cu 25% mai mari ca Skywatcher. Ati intalnit vreodata la Skywatcher ceva asemanator?

catalin dumitru
30 Dec 2011 01:44


Chestia asta mi-a taiat complet cheful sa achizitionez vreodata un 'reflector' de 'fabrica'

Oricum ce ma interesa pe mine , o anume varianta de Gregory , nu prea se omoara multi sa o fabrice.

catalin.

dragos.n
30 Dec 2011 04:45


Se zvonea intr-un timp ca de cand au fost preluati de chinezi, optica de la Meade, reputata (cel putin in Europa) ca fiind cea mai proasta, ar fi devenit ceva mai buna. Acum nu stiu cand e fabricata aceasta oglinda, dar eu am mai vazut pe alte site-uri fotografii de test de la SkyWatcher, si in nici un caz nu aratau in halul asta. Nu ca cei de SkyWatcher ar face ceva de gen Lomo, nici pe departe. Oricum, sunt curios, care ar fi data fabricatiei acestei oglinzi.

Preturile mai mari de la Meade, ca si de la Orion USA, se explica prin faptul ca sunt ''americane''. Si consumatorul de rand din America nu prea stie ca ele au fost cumparate de chinezi.

Stanescu Octavian
30 Dec 2011 09:10


Oglinda apartine unui   LightBridge .  am vazut pe site Meade  ca au acoperire de protectie cu MgF2 florura de magneziu . 
La oglinzi si depusa la rece stiu ca nu e grozava am incercat si eu experimental  de fapt am si obsevat pete ciudate pe aceasta oglinda semne de oboseala stratului de protectie. Secundara e din alta sursa luata(L/6 la verificare) are acoperire cu aspect "culoare" normala la privire pe fond alb sub anumit unghi.

nobody
30 Dec 2011 09:48


Meade Instruments Europe GmbH este fosta firma Bresser care a fost cumparata si revanduta de catre Meade Instruments Corporation din USA.

1999
In order to remain a leader in the optical field, Rolf Bresser sold his business in 1999 to the American market leader MEADE INSTRUMENTS CORP. in Irvine, California.
MEADE has established an excellent name in the telescope industry. For the first time high end computerized and Schmidt Cassegrain Optics were marketed very successfully. 

2009
In January 2009 the proprietor rights at Meade Instruments Europe GmbH & Co. KG changed.
The former owner Mr. Rolf Bresser, its longstanding main supplier Jinghua Optical + Electronics Co. Ltd. and Helmut Ebbert as the longtime Managing Director together purchased the European subsidiary.
At the same time, a Distribution Agreement with Meade Instruments Corp. was signed. This agreement allows for an exclusive distributorship in terms of the MEADE and CORONADO products throughout most of Europe.
http://www.meade.de/en/about-us.html

Este posibil si ca oglinda sa nu fie originala sau sa fie te miri ce exemplar defect vandut in conditii dubioase.
Oricum, ar trebui sa faca obiectul schimbarii in garantie, daca exista asa ceva.

zoth
30 Dec 2011 11:14


Octavian, poti sa dai ceva detalii despre cum faci testul Ronchi pe oglinzi primare?

Stanescu Octavian
30 Dec 2011 11:43


Testul fac in mod clasic . exista atatea texte si articole in carti vechi sau noi.
din focarul primarei se trimite prin  fanta lumina prin oglinda secundara ( exact un fel de Newton pus in banc ). Lumina paralela data de primara se reflecta de oglinda plana de referinta  apoi revine pe primara ce trimite la gratarul ronchi.  Folosesc  breamsplitter pentru emisie receptie fascicul ce sta in locul ocularului de la Newton. astfel pot vedea si testa pana la f/2.5 parabole fara erori de paralaxa.
Se mai foloseste si metoda prin gaura oglinzii plane de referinta eliminand secundara in acest caz se poate testa cu beemsplitter pana la f/1.8 (am reusit eu). 
exista si varianta interferometrica la acest test  ca franjele sa fie paralele. 
apar toate acestea in carti ca : Master Optical Techniques/ Arthur De Vany
sau Optical Shop Testing /D. Malacara 
dar si in vechile ATM cu cele 3 volume .

zoth
30 Dec 2011 13:04


Mersi   :) 
Foarte buna cartea lui Malacara.

Apropo de cele scrise de Dragos si fara sa fac vreo generalizare, experienta pe care am avut-o cu Meade a fost dezamagitoare si pentru mine.
In contrapartida am observat o crestere calitativa destul de mare in ce priveste optica Skywatcher, mai ales in ultima perioada.
Doamne ajuta sa-si pastreze naravul.

Stanescu Octavian
18 Ian 2012 10:14


dupa o lunga  reslefuire (polisare 6 ore ) suprafata s-a curatat a urmat ajustarea subcorectiei .
surpriza neplacuta a fost ca sticla se stabilizeaza in timp foarte lung . dupa fiecare repriza de lucru la schimbarea temperaturii cu 5-10 grade  forma lucreaza  peste 6-8 ore pana la stabilizare completa  :cry: 
acum inteleg de ce nu s-a putut face bine ... cine sta la fabrica cateva zile la ajustare?
Oglinda are 12" cu  40mm grosime si este precis Bk7.

Erwin
18 Ian 2012 10:30


Asta înseamnă că telescopul ăsta cel mai bine va sta într-un observator. A ieșit foarte bine, dacă ar ști chinezu' ce-a ajuns...

Stanescu Octavian
19 Ian 2012 16:02


A ajuns iarasi la mine  un instrument cu probleme .  este un Schmidt -Cass  8" f/10  orange  "batranel" din 79. Problema constatata este supra corectie si suprafata ondulata si cam zgomotoasa ce poate proveni de la lama si secundara , testul facut din focarul sistemului  null autocolimatie  . 
primara sferica f/2  testata singura in centru de curbura arata bine in foucault sau fir singular .
am ramas uimit cand am vazut ca lama Schmidt e facuta din sticla verde de 5mm . sa fie geam de fereastra bine recopt?

zoth
19 Ian 2012 16:49


Asta e tare de tot   :shock: 
Am mai vazut lame de SC inclusiv sparte dar erau din sticla optica (alba pe cant).
Instrumentul asta e "cusut" cu ata alba, cineva s-a jucat cu el, i-a spart lama si a inlocuit-o cu o sticla de geam ca sa-l poata vinde mai departe.
Se vede ca nici macar nu e finisata bine pe margine iar ondulatiile mai mult ca sigur provin din "planeitatea" lamei.
Sper sa ma insel dar la prima vedere "suna" a tzeapa!

Stanescu Octavian
19 Ian 2012 17:16


Lama este acoperita pe ambele fete  clasic cu un singur strat (nu se vede culoare). este inseriata nr 4 cifre la margine pe fata slefuita scris foarte mic cu lupa se vede doar . are semn de aliniere pe kant pt ora 3.
Am verficat lama  in lumina laser paralela trimite franje ce corespund unei asfere .
este foarte posibil sa fie originala totusi.
Secundara dupa atatia ani (33) are un aspect usor matuit cu nuante purpurii. Primara arata inca binisor.
am gasit si alt instr similar desfacut se vede mai jos ca e tot verde lama corectoare http://www.astronomyasylum.com/c8secondaryremoval.html

zoth
19 Ian 2012 18:09


Ciudat, nu-mi dau seama ce sticla optica poate fi verde ...
Uite mai jos un C8 cu lama sparta, nu pare a fi verde deloc:

de vina o fi anul de fabricatie ...

zoth
19 Ian 2012 21:22


Si in linkul de mai jos se vede tot o placa de C8 care nu-i verde:

http://blog.lumpydarkness.com/2010/09/worked-up-nerve.html

Si o idee care mi se pare buna: asferizarea placii se poate verifica punand-o in contact pe un calibru plan si aducand lumina de neon sau bec economic deasupra.
Vor apare inelele de interferenta (Newton) pe care se poate citi imediat profilul placii.
In imaginea de mai jos o placa asferica fara decupaj central.

Stanescu Octavian
19 Ian 2012 22:19


am citit ca in  1970 au aparut primele SC si aveau placa corectoare fara acoperire ...ulterior au facut  acoperirea simpla cu Mg F2  pe asta scrie langa placa  "Special coatings".
nu am gasit sa scrie si ca au folosit un timp sticla de geam  :wink: probabil ca nu aveau bani la inceput apoi cand au adunat ceva au bagat sticla optica pana la urama . 
dar e verde si ce se vede in link pus de tine  daca dai clik pe imaginea 3 in stanga se vede verde clar.

Da testul de care spui am folosit si eu cand am facut Lama de 250mm . am simulat pe Zemax in Non sequential mode interferenta intre un plan de referinta si o lama cu fata cu parametri asferiei necesari 
urmarind sa transpun  in realitate imaginea sintetizata a franjelor. 
in paralel cu testul in sistem cu primara sferica .

Mircea Pteancu
20 Ian 2012 01:13


Vorbesc numai din lecturi din vremea cand eram traducatorul lui Gavril Beches.
Imi amintesc de niste articole ''stravechi'' din Sky&Telescope ,din vremea cand publica des Arthur.S. De Vany de pilda,si in care practica executarii lamelor Schmidt din sticla obisnuita era acceptabila.
Nu era recomandata dar era acceptabila.

In revista ''Telescope Making'' exista un articol despre confectionarea lamelor Schmidt  prin testarea pe un calibru plan.Se da si un program care calculeaza pozitiile inelelor de interferenta functie de parametrii particulari ai lamei.
Felicitari lui Tavi ca a aplicat o asemenea metoda (si pentru oglinda superba de mai sus) iar lui zoth pentru ca a descoperit-o independent.
Daca vreunul din domniile voastre doreste,pot sa va trimit o copie dupa articolul mentionat.
Mircea

Stanescu Octavian
20 Ian 2012 01:35


Mircea ;  oglinda de mai sus  cu test ronchi cu aspect frumos e primara sferica  de la acest instrument. Lama de 250mm am facut pt mine mai demult a fost o constructie experimentala a functionat foarte bine dar nu am dfinitivat . eu am facut din sticla cam groasa 25mm Pirex Schott. 
sticla lor de 5mm se  cam muleaza pe calibru plan citirea franjelor  nu e chiar precisa  ci arata in general ca esti pe drumul bun . 
doar prin punere in sistem cu primara sferica test ronchi null autocolimatie se slefuieste pana liniile ronchi sunt perfect paralele intra extra  si foucault in focar .

Mircea Pteancu
21 Ian 2012 02:33


Inteleg,atunci probabil ca acel test al lamelor Schmidt prin interferenta a fost conceput tocmai pentru a indruma figurizarea cum ai spus tu ''pe drumul cel bun''.Un element optic atata de ''sucit'' cum este lama Schmidt cum s-ar putea altfel testa final decat intergrat in sistemul optic.

Iar in ''l'Astronomie'' tot de prin anii ' 70,este mentionata o camera Schmidt a carei lama a fost executata empiric,deci constructorul amator francez mai polisa otara cu polisorul petala,asambla camera,tragea niste poze,le evalua,iar mai polisa...
Pe atunci anii erau mai lungi , ziua mai larga iar noaptea mai adanca...

Mircea