-----------------------------------
Catalin Paduraru
22 Dec 2009 15:23

Setup astrofoto - sfat incepatori
Salut, vad ca se discuta mult despre astrofoto dar putina lumea are habar despre ea. Prin urmare m-am decis sa deschit acest topic tocmai ca sa se inteleaga de la inceput unele aspecte, mai ales financiare.
Setup-ul meu pentru astrofoto este compus din:
- montura ecuatoriala motorizata (fara GoTo) = 800 euro SH
- luneta de 80mm = 300 euro
- luneta ghidaj = 50 euro
- camera ghidaj = 100 euro SH
- camera foto achizitie = 400 euro SH
- laptop = 500 euro
- corector de camp = 100 euro SH
- mici alte adaptoare/cabluri/etc = 100 euro
La o adunare sumara o sa iasa in jur de 2300 euro. Daca cineva vrea sa se apuce de astrofotografie ghidata deepsky ar trebui sa ia in considerare un setup care pleaca de la 2000 euro in sus. Asta strict pentru astrofoto cu o luneta medie ca si calitate.
Daca se face astrofoto de camp larg atunci in afara de o montura, luneta de ghidaj, camera ghidaj, aparat foto si obiective bune nu mai este nevoie de nimic. Dar chiar si asa tot in jur de 1500-2000 euro vorbim. Fiindca un obiectiv bun este peste 500 euro. 
Asa ca atunci cand vreti un telescop care sa fie bun si pentru vizual si pentru foto si mai ales un setup intreg ganditi-va la mesajul asta.
Chiar recomand si pe ceilalti pasionati de astrofoto, care practica asta, sa spuna cam la ce suma a ajuns setup-ul lor. 
Nu spun ca trebuie sa iei toate astea de la inceput, dar cam asta ar fi un mininim acceptabil cu rezultate, nu doar teste/incercari.
Numai bine!

cluci
22 Dec 2009 17:33


Salut Catalin,

Excelenta initiativa ta. Cred ca multi se apuca de foto si vad doar varful aisbergului :) . In primul rand as avea o completare..ai uitat sa mentionezi fotografia planetara unde lucrurile sunt ceva mai putin pretentioase si implicit costurile ceva mai mici. In cazul respectiv e necesar un telescop cu o calitate optica buna , o montura - de preferat care sa stie tracking desi nu e obligatoriu dar te scuteste de multa bataie de cap si nervi (poate fi chiar si altaz), un webcam sau o camera echivalenta , barlow-uri, adaptoare.
La montura pretentiile nu sunt atat de mari.. expunerile sunt f scurte deci chiar daca trackingul nu e precis nu e nici o problema.. alinierea exacta a frameurilor o rezolva softul dupa aia. In schimb e recomandat un diametru ceva mai maricel la telescop. Exista chiar si curajosi care fac poze planetare bunicele fara motorizare sau chiar cu dobson-uri... 
Eu am inceput cu
- telescop SCT 150mm pe montura AltAz motorizata (~1200 E)
- camera neximage (~120 E )
- 2 barlowuri (~50 EUR)
- laptop 
Ulterior am mai adaugat/schimbat accesorii dar setup-ul principal e tot cam acolo.
De subliniat inca odata ca fac doar foto planetara si ceva astrometrie pe stele duble cu acest setup. Orice alt tip de astrofoto care implica expuneri lungi e exclus cu un astfel de setup.

Luci

Catalin Paduraru
22 Dec 2009 17:44


Ai dreptate Luci, am uitat complet de foto la planete. Oricum ai completat excelent mesajul/ideea.
Pentru planete este nevoie de: telescop cat mai mare (nu conteaza asa de mult montura cu toate ca una ecuatoriala este cea mai recomandata), o camera web sau pentru planete, barlow/oculare, adaptoare si un calculator.
Numai bine!

valy
22 Dec 2009 21:11


Interesanta ideea, desi s-ar putea sa ii sperie pe incepatori. Am cateva observatii:
- sa zicem ca ai deja laptop, deci mai scazi ceva
- sa zicem ca deja ai DSLR deci mai scazi ceva
- pentru o luneta de 80 + una de ghidaj rezulta cca 4-5 kg + ceva camere. Un eq5 motorizat nu e suficient? Caz in care e mai ieftin.
Ar fi interesant de mentionat si ce anume echipamente...adica ce luneta, ce montura, ce camera, ca asa cifrele par lipsite de semnificatie.

Ca sa iesi ieftin poti incerca si un foto pe film plus un obiectiv vechi de calitate. In loc de motoare poti face guidingul manual, ma gandesc ca mai scapi de motoare si de laptop plus o groaza de batai de cap..insa te alegi cu dureri de spate.

Parerea mea.

Catalin Paduraru
22 Dec 2009 21:41


Valy tu ai oarecum dreptate in ce zici, dar cu ce rezultate? 
Eu am facut o evaluare pentru un setup cu ajutorul caruia sa faci poze bune (cu care sa mergi linistit la concursuri de astrofoto), nu teste si nici sa inveti sa faci poze.
Normal ca se poate merge si mai jos cu bugetul dar cu ce sacrificii? Pozele pe film sunt bune doar la meteori sau sa inveti. Chiar si cel mai slab DSLR este mai bun ca unul pe film. Un eq5 este bun dar pana la ce focala? Si asa mai departe.
Eu nu am auzit pe nimeni ca ar vrea sa inceapa sa faca poze cu un obiectiv foto, sau cel mult un teleobiectiv de 200-300mm. Majoritatea vor de la 1000mm in sus, deci un eq5 trebuie reglat/modificat suplimentar pentru asta, iar de ghidaj manual nu cred ca se pune problema.
Normal ca fiecare tip de astrofoto (wide, normala, tele, etc) implica un setup anume. Eu am facut un calcul pentru astrofoto normala, cu focala pana in 1500mm si cu rezultate bune.
Un setup recomandat de tine merge daca nu tragi cu obiective mai mare de 300-400mm focala si in consecinta nu o sa ai nevoie scule asa de scumpe. Probabil un astfel de setup o sa coste in jur de 800-1000 euro (depinde foarte mult de calitatea obiectivului => calitatea pozelor).
Tipul/numele instrumentelor nu conteaza, ideea este ca orice instrument aflat aproape de pretul dat de mine este unul acceptabil pentru asa ceva.
O sa mai spun inca odata sa nu fiu inteles gresit, eu am facut o evaluare a unui setup cu care sa faci poze adevarate si care sa nu iti dea batai de cap. 
Numai bine!

valy
22 Dec 2009 23:35


Valy tu ai oarecum dreptate in ce zici, dar cu ce rezultate? 
....
Uite niste rezultate cu un simplu 50mm, s-a mai discutat pe aici: http://sergebrunier.com/gallerie/pleinciel/index-eng.html  :shock: 

Intr-un fel initiativa este buna, cred ca ar trebui completata sau mai bine zis detaliata pentru fiecare tip particulat de astrofoto. Pentru cei care inca nu stiu de unde sa o apuce ar fi un retetar foarte util.

Catalin Paduraru
22 Dec 2009 23:51


Valy vezi ca poza aia a fost facuta cu o camera de 5000 euro :) Restul: obiectiv, montura, etc chiar sunt un fleac.
Exact ce ziceam, daca cineva vrea sa faca poze cu un simplu aparat poate sa o faca destul de usor. Insa topicul se refera in special celor care isi doresc un telescop si pentru vizual si pentru foto (in special deepsky).
Oricine poate completa topicul este bine venit. Poate asa reusim sa ii facem pe incepatori sa aleaga/inteleaga mai usor ce este cu astrofoto.
Numai bine!

Catalin Paduraru
23 Dec 2009 13:12


Fiindca Valy a venit cu ideea o sa incerc sa fac o descriere a fiecarui tip de astrofoto care se poate practica si cam in ce ordine.

1) Astrofoto de pe trepied

Acest tip de astrofotografie este cel mai usor de facut dar si cel mai ieftin. Pentru asa ceva avem nevoie de urmatoarele:

- un trepied foto, sau orice alt suport care sa permita sustinerea unui aparat foto si orientarea lui in orice directie. Pret: ~ 100 lei.

- un aparat foto care sa permita timpi de expunere mai lungi de 1-2 secunde. Ideal ar fi un aparat care sa aiba posibilitatea de a expune un timp foarte mare (de ordinul minutelor). In mod normal aceste aparate sunt cele pe film SLR sau digitale DSLR-urile. Aceste aparate au o pozitie numita Bulb care expun un cadru atat timp cat este tinut apasat butonul de declansare. Acest tip de aparat este cel mai bun fiindca nu suntem limitati de timpul de expunere maxim al aparatului.
Mai sunt si aparate foto care expun maxim 15-30 secunde. Si acele aparate sunt bune dar nu ideale. Pret: ~200-800 lei.

- un declansator flexibil. Acesta permite declansarea aparatului foto fara a induce vibratii trepiedului atunci cand declansam. Pret: ~50 lei.

- optional un incalzitor al obiectivului. Pret: ~100 lei.

- card, baterii, etc. Pret: ~200 lei.

Procesul de fotografiere: se monteaza aparatul pe trepied, declansatorul flexibil, cardul, bateriile, etc. Se incadreaza unde se doreste (o constelatie, un peisaj, etc), se seteaza timpul de expunere (daca aparatul nu expune mai mult de un anumit timp) sau se trece pe Bulb si se expune cu ajutorul declansatorului flexibil ceea ce dorim si cat vrem. Setarile depind de fiecare poza in parte si ce dorim sa pozam. 

Acest tip de fotografie este bun pentru a fotografia: meteori (ca aici http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Meteors/Perseids%202008.htm ), peisaje (ca aici http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Scenic/Scenic.htm ), conjunctii (ca aici http://astrosnake.com/Gallery%20pages/Conjunctions/Conjunctions.htm ) sau urme de stele (star trails). 

In zilele urmatoare o sa completez topicul cu urmatoarele metode de astrofoto.

Blakut
23 Dec 2009 19:59


Un trepied de 100 de lei se face tandari destul de rapid. Am avut unul din asta si m-a lasat relativ repede...


Procesul de fotografiere: se monteaza aparatul pe trepied, declansatorul flexibil, cardul, bateriile, etc. Se incadreaza unde se doreste (o constelatie, un peisaj, etc), se seteaza timpul de expunere (daca aparatul nu expune mai mult de un anumit timp) sau se trece pe Bulb si se expune cu ajutorul declansatorului flexibil ceea ce dorim si cat vrem. Setarile depind de fiecare poza in parte si ce dorim sa pozam.

Cu zoom cat mai mic, si timp de expunere care sa nu depaseasca 15 - 20 de secunde. Dupa aia incep sa se vada darele stelelor. 
Nu stiu daca un aparat digital de 200-800 de lei accepta declansator sau incalzitor pentru obiectiv... Deja la banii astia mai bine te mai chinui putin si iei un DSLR...Tu ai facut pozele alea cu un 40D totusi.

Eu cu nikonul d80 al meu, cu expuneri de 30 de secunde, pe un cer senin, abia daca imi apar cateva stele. Incep sa ma enervz si nu inteleg ce naiba se intampla. Sunt scoase orice noise reductionuri si orice filtre electronice pe care le are el si tot degeaba. 

Adica la iso 800, cu f 3.5 si expunere 20-30 de secunde sa nu se vada nici calea lactee? Care cu ochiul liber se vedea.

Catalin Paduraru
23 Dec 2009 20:10


Blakut uite la ce trepied ma refeream: http://www.f64.ro/giottos-vt806-trepied-foto-husa.html , te asigur ca este foarte bun pentru un DSLR cu un obiectiv nu foarte greu. 
Iar un DLSR te asigur ca poti sa iti cumperi de pe la 700-800 lei (Canon 350D SH) sau un aparat pe film Canon de la 300 lei in sus.
Despre Nikon nu stiu ce sa zic. Din cate stiu nu este cel mai bun pentru astro dar la iso 1600 si F/3.5 ar trebui sa iasa cel putin stelele importante.
Uite aici: http://skyphotographers.com/galerii/scenice/scenice44.htm un exemplu de poza cum ai incercat sa faci tu.
Numai bine!

Dan Vasiliu
23 Dec 2009 20:32


Pentru cei care nu au sau nu isi permit inca un "setup astrofoto" pot incerca cu suces o metoda mai veche - DESENUL ASTRONOMIC. Am gasit niste articole interesante in acest sens: 

http://www.astroclubul.ro/articole/desen_astronomic_bruno.html
sau:  

http://astroclubul.tripod.com/romanian/desen.html

Pot incerca si cei ce fac la ora actuala astrofoto. 
 :roll:

Cristian Monea
23 Dec 2009 20:35


Si eu am incercat sa fotografiez Calea Lactee cu un Canon 350D, dar la expuneri de 30 de secunde se observa greu, in niciun caz ca in poza aceasta http://skyphotographers.com/galerii/scenice/scenice44.htm. Cred ca poluarea luminoasa e principala cauza.

Dan Vasiliu
23 Dec 2009 20:42


Iata un exemplu de ce fac altii cu desenul astronomic:

http://www.asod.info/

 :shock:

Catalin Paduraru
23 Dec 2009 20:58


Dan: te rog sa intelegi rolul acestui topic. Inteleg ce vrei sa spui dar nu cred ca are rost sa discutam aici despre ideea ta. Cel mai bine deschizi un topic nou in sectiunea Astrofoto numita Desen astronomic, si acolo poti sa iti dezvolti ideea.

Cristian: conteaza enorm cerul sa fie negru pentru un timp asa de scurt. Iar poza aia este destul de prelucrata, asa ca daca nu ti-ai prelucrat poza din cauza asta poate nu seamana.

Numai bine!

Dan Vasiliu
23 Dec 2009 21:40


OK. Nu am vrut sa supar pe nimeni. Am dat doar o varianta si atat. Oricum nu doream sa mai dezvolt pe aceasta idee. Daca voi mai avea interventii pe topic o sa discut numai despre astrofotografie.

auriga
23 Dec 2009 23:37


[url=http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel/Starparty29072009#5364142568839292194]calea lactee la 5km de centrul clujului, iso800, 91 secunde, prelucrare psp. 
si in acelasi loc, poza facuta de un prieten [url=http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel/Starparty29072009#5364142568839292194]calea lactee cu un 450D la iso1600, 30sec.

pentru astrofotografia de camp larg sa nu uitati sa amintiti de barn-door-uri :)

Sorin Sfartz
24 Dec 2009 12:59


Catalin Paduraru:  Tipul/numele instrumentelor nu conteaza, ideea este ca orice instrument aflat aproape de pretul dat de mine este unul acceptabil pentru asa ceva.

Eu as dori totusi sa stiu ce instrument ar fi bun ca si luneta de ghidaj. Sau ma rog niste cerinte minime pentru un astfel de instrument.  Si as fi recunoscator si pentru un exemplu concret de luneta de ghidaj.

Alte neclaritati pe care le am sunt legate de camera de ghidaj. 
Se poate folosi un webcam pentru asa ceva? (parca am citit pe undeva ca este posibil). In caz afirmativ, cum poate un webcam sa trimita semnale de ghidaj (de corectie) la o montura?
Am descoperit ca sora mea folosea o SPC900 si pana la urma am reusit sa o primesc.  :) 
Am citit pe undeva ca se poate modifica pentru expuneri prelungite. Poate fi folosita insa si pentru ghidaj? Are nevoie de modificari in acest sens?

Catalin Paduraru
24 Dec 2009 13:22


Pentru ghidaj este exact aceeasi problema ca si pentru foto. Ideea este ca atunci cand faci ghidaj iti trebuie un timp de expunere cat mai scurt ca sa nu ii dai voi monturii sa ghideze gresit. Pentru a obtine un timp cat mai scurt ai nevoie de un instrument cu un F/D cat mai mic. 
Din punctul meu de vedere ai nevoie de un instrument cu focala cat mai mare/lunga si care sa aibe un F/D cat mai mic. Un instrument bun pentru ghidaj este: http://astromagazin.ro/catalog/skywatcher-102500-p-131.html?osCsid=bf3e1943465b8a522ed75d4cf65e5581 (doar tubul optic).
Pot sa iti zic ca un F/10 este destul de beznos. 

Referitor ca camera web. Da se poate folosi ca si camera de ghidaj dar ai nevoie de un calculator care sa aibe mufa paralel. Fiindca camera web modificata pe langa mufa USB o sa mai aibe o mufa paralel care o sa intre in calculator. Daca ai un calculator care sa aibe asa ceva atunci poti sa folosesti si o camera web. 
Uite aici cum sa iti modifici SPC 9000: http://www.home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/spc900nc.htm
Iar pe langa asta iti mai trebuie o montura care sa aibe port ST4, prin care sa primeasca comenzile de la camera web (de fapt de la calculator).
Numai bine!

Sorin Sfartz
24 Dec 2009 13:54


Multumesc. Dar totusi luneta aceea 102/500 costa binisor peste 50 de euro. De fapt ajunge chiar la costul lunetei pentru fotografie (cca 300 euro). 

Eu am deja o luneta ED80  si ma gandeam sa o folosesc pe ea pentru foto. Are un raport focal 7,5.
Am scotocit si calculatorul meu pe toate cele 6 fete posibile  :) , dar nu am gasit nimic care sa semene macar cu un port paralel. Adaptoarele de genul asta nu sunt bune?
http://www.digitalworld.ro/prod_Adaptor-USB-port-paralel-imprimanta

In fine mie mi-ar prinde bine daca ai putea sa detaliezi setup-ul tau pentru foto (daca e posibil).

Inca odata multumesc.

Dan Vasiliu
24 Dec 2009 14:10


Scuze pentru intrebare. Eu am observat ca acel cablu dedicat pentru legatura cu calculatorul RS 232 foloseste portul serial si nu paralel. Este o greseala sau este bun si portul paralel la ceva?

Sorin Sfartz
24 Dec 2009 15:53


La ce cablu va referiti? Desigur ca este si portul paralel bun la ceva. E portul traditional pentru imprimante. :) 

Catalin se referea la camera web modificata care poate controla montura printr-un port paralel. In link-ul dat, se zice:
"The LX signal that arrives at pin 6 of the 4066 is controlled via the parallel port by software like K3CCDTools."
Apoi programele gen K3CCDTools controleaza montura prin portul ST4 al monturii. Am inteles bine oare?

Intrebarea mea era daca un adaptor paralel-USB poate fi folosit. Adica programele astea K3C... "vad" semnalul trimis de camera prin adaptorul cu pricina?

Catalin Paduraru
24 Dec 2009 22:47


so999: eu doar ti-am dat un exemplu de luneta buna pentru ghidaj. Eu momentan folosesc o luneta de 70mm F/10 impreuna cu un reductor de focala ~0.5X care mi-o aduce la un 350-400mm ~F/5.
Luneta ta este buna pentru astrofoto (si eu am una la fel) dar ca sa o faci ideala iti mai trebuie si un corector de camp ca sa nu ai stelele alungite pe margine.
Din cate stiu/auzit nu sunt bune adaptoarele alea. Nu le-am testat. Iti trebuie mufa directa din PC.
In mod normal este asa: camera web/CCD detecteaza ca s-a miscat steaua, trimite un semnal la calculator (program) iar programul trimite comenzile la montura din portul paralel in portul ST4. 
Zi-mi exact ce vrei sa stii din setup-ul meu foto fiindca este mult de scris si poate nu te intereseaza tot.

Dan: portul paralel se foloseste destul de mult in astronomie fiindca prin el poti sa iti conectezi diverse camere/dispozitive utile. Un exemplu este o camera web, un relay box cu ajutorul careia poti sa iti controlezi montura daca nu are port ST4, etc. 
Ce zici tu este altceva, nu este ce vroiam sa zic eu. Sunt doua chestii total diferite.

Sorin Sfartz
25 Dec 2009 13:19


Multumesc Catalin.

Doream in principiu sa stiu caracteristicile lunetelor (de ghidaj si pentru foto), deoarece am deja o luneta si ma intrebam ce anume as putea folosi pentru ghidaj. Acum as investi cca 100 euro intr-o astfel de luneta sau as mai astepta ceva timp si as cumpara un instrument mai bun pentru foto (si sa folosesc ED80 pentru ghidaj) - trebuie sa ma decid. Insa nu aveam nici o idee despre ce trebuie sa caut. De aceea am intrebat despre setup-ul tau - pentru a ma inspira.

Apoi desigur ca sunt interesat si ce fel de camera de ghidaj este folosita si cum functioneaza concret setup-ul. Despre aparatele foto am mai citit si am gasit deja un Canon 450D SH f ieftin, dar practic nou (cand l-am luat avea vreo 50 cadre).

In fine corectorul de camp este ceea ce am gasit eu ca fiind "corector de planeitate"? Am gasit unele care sunt in acelasi timp si corectoarede planeitate si reducatoare de distanta focala. Sunt ok?

Astept si descrierea celorlalte metode de fotografiere.

Catalin Paduraru
25 Dec 2009 13:52


Pai dupa cum am spus fac poze cu un 80ED + corector de camp/reducator de focala cu diverse aparate foto (DSLR si camere CCD). Pentru ghidaj am o luneta de 70mm F/10 + un reductor de focala + o camera QHY5. In afara de asta mai este montura si laptop-ul folosit. Legatura intre ele este destul de simpla:
- partea foto separata (luneta + corector + aparat foto)
- partea de ghidaj separata (luneta + reductor + camera ghidaj (conectata la laptop) -> port montura ST4)

Pentru foto este ok 80ED doar daca il folosesti cu un corector de camp. Al meu este si reductor de focala 0.8X in acelasi timp, astfel aduc luneta la un F/6. Nu conteaza foarte mult ca modifica si focala, cel mai important este cat de bine corecteaza campul. Cred ca i se mai spune si corector de planeitate.

Nu cred ca se merita sa pui 80ED-ul la ghidaj, este destul de scump pentru asta. Dar daca ai bani nu mai conteaza.

450D este OK pentru stele.

Numai bine!

Ionut Itu
30 Ian 2010 17:48

saluit
daca am citit bine eu cred ca si dSLR-urile Nikon sunt bune pentru astrofoto. Sunt inca la inceput si asta e una din pozele pe care le-am facut. 

Cer senin

Catalin Paduraru
30 Ian 2010 18:33


Salut, nu te supara pe mine dar vorbim de adevarata astrofoto nu de incercari.
Numai bine!

Blakut
30 Ian 2010 21:01


Maan, mie nu imi iese calea lactee nici cand se vede cu ochiul liber. Daca dau expunere 30 s la iso maxim, ma astept sa se vada calea lactee in fotografie daca si eu o vad pe cer cu ochiul liber.

Cu toate astea d80-ul meu nu o inregistreaza. La expuneri de o ora, se face mov in partea de sus imaginea :(

Ionut Itu
30 Ian 2010 22:32

okay
nu am de ce sa ma supar dupa cum am spus sunt la inceput, legat de poza a fost doar o incercare.

amiGo
11 Feb 2010 17:55

Re: saluit
daca am citit bine eu cred ca si dSLR-urile Nikon sunt bune pentru astrofoto. Sunt inca la inceput si asta e una din pozele pe care le-am facut. 

Cer senin
Mie unul imi place fotografia ta pt inceput! Mult noroc in continuare! Sper sa mai auzim de la tine! Cer senin

rugy
13 Feb 2010 17:08


salut.foarte buna ideea ta initiala Catalin.am citit partea 1 despre metode astrofoto .e ok. astept partea 2.cu bine rugy.

Dan Vasiliu
15 Feb 2010 22:19


Catalin, refractorul Skywatcher Heritage 76 seria Black de la:

http://instrumenteoptice.ro/telescoape.php

este bun pentru ghidaj?

Multumesc.

MariusP
15 Feb 2010 23:23


Nu e refractor, e un Newton micut...  :roll:

Dan Vasiliu
15 Feb 2010 23:28


scuze, m-a luat apa - reflector Newton  :oops: Exceptand eroarea capitala "mea culpa" e bun sau nu e bun pentru autoguide ?

horatius
16 Feb 2010 01:16


Nu e bun pentru ghidaj din nenumarate motive. Un refractor de 60-80mm sau un maksutov mic de 70-90mm e ceea ce trebuie pentru ghidaj. Iar daca refractorul e si apo precum ED66 in diferitele variante (Scopos 66, Equinox 66 etc.) atunci poate fi folosit ca instrument extrem de portabil impreuna cu un trepied foto bunicel. Idem cu maksutovul.

Catalin Paduraru
16 Feb 2010 01:52


Catalin, refractorul Skywatcher Heritage 76 seria Black de la:

http://instrumenteoptice.ro/telescoape.php

este bun pentru ghidaj?

Multumesc.

Nu este cel mai recomandat instrument pentru asta. Daca il ai deja acasa se poate modifica pentru ghidaj. Daca vrei sa il cumperi special pentru asta, nu se merita. Cel mai bine iti cumperi o luneta.
Numai bine!

Dan Vasiliu
16 Feb 2010 14:26


Multumesc Catalin. Nu-l am dar m-a tentat pretul.
Horatius, cele doua apo pe care mi le-ai recomandat sunt destul de scumpe. Am un apo D80 cu care vreau sa fac astrofotografie. Ma intereseaza o luneta/telescop pentru camera de ghidaj. Am inteles ca trebuie sa fie cat mai "luminos" (f/d mic). Poti sa-mi recomanzi si altceva mai ieftin dar bun pentru scopul propus?

Multumesc

Catalin Paduraru
16 Feb 2010 16:32


Uite aici o varianta http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK70500-OTA,%20-AZ3. Dar oricum ai inteles ideea. Din ce am vazut pe afara mai sunt 1-2 modele cu raport focal mic care pe la noi nu prea se gasesc.
Numai bine!

Catalin Paduraru
16 Feb 2010 16:54


2) Astrofotografie cu urmarire (fara ghidaj)

Acest tip de astrofotografie este cel mai usor de practicat astfel incat stelele sa iasa puncte. 
De ce avem nevoie?

- aparat foto care sa expuna cat mai mult posibil. Ideal este un aparat SLR sau DSLR dar se poate folosi si un aparat care este limitat din constructie la un anumit timp de expunere maxim. 
Pret ~ 200-800 lei

- montura ecuatoriala motorizata cel putin in RA. In functie de cat de greu este aparatul si distanta focala a obiectivului este nevoie de o montura mai buna sau mai slaba. Pentru mine minimul acceptabil il reprezinta montura EQ3-2. Cu o astfel de montura se pot face poze de ordinul minutelor daca distanta obiectivului foto nu depaseste 50-100mm. Normal ca este foarta importanta punerea in statie a monturii si cat de bine este reglata/unsa. 
Pret ~ 600-800 lei, in functie de motorizare si accesoriile monturii.

- obiective foto cu distanta focala cat mai mica si cu diafragma cat mai mare.
Pret ~ 200-500 lei.

- alte mici accesorii.
Pret ~ 200 lei.

Cum se procedeaza si ce se urmareste? 
Pai inainte de toate se pune montura in statie cat mai precis. Exista mai multe metode pentru a face asta asa ca nu o sa le discut acum. Dupa asta se monteaza motorele, bateriile, etc daca nu erau montate. Se pune aparatul foto cu obiectivul dorit pe montura impreuna cu declansatorul flexibil. Se incadreaza obiectivul vizat si se incep expunerile. Eu intre montura si aparat mai montam un cap de trepied foto ca sa pot sa incadrez cat mai exact vroiam. Astfel aveam o libertate mai mare.
Cu un obiectiv de 16-20mm distanta focala se poate expune si 5 min/cadru. Cu cat distanta focala este mai mare cu atat timpul maxim de expunere scade. 
Cu aceasta metoda se pot face expuneri foarte frumoase la Calea Lactee, nebuloase mai mari si zone interesante de pe cer. 
Printre altele este si metoda mea de a fotografia meteori. Astfel imi ies stelele puncte si daca expunerea este mai mare pot sa apara si diverse obiecte deep-sky. O poza de genul asta este asta: http://www.astrosnake.com/Gallery%20pages/Meteors/Taurids%202009.htm
Numai bine!

horatius
16 Feb 2010 17:11


Pentru ghidaj automat raportul focal nu e important, dar e recomandabil sa fie asemanator cu al lunetei principale sau mai mare. Unele softuri pot face ghidaj la nivel de subpixel asa ca se pot folosi si raporturi focale mai mici.

Recomandari:
- 705 SKW din postul lui Catalin e ok, daca nu ai o camera de ghidaj grea care sa flexeze focuserul
- 80/900 Celestron precum Powerseeker 80EQ - are focalizator metalic, tub metalic
- Mak 90
- ghidaj off-axis: nu necesita nici o luneta de ghidaj, nu trebuie aliniate lunetele, nu apar flexari intre cele doua. Doar un adaptor de ghidaj off-axis trebuie.

Catalin Paduraru
16 Feb 2010 17:18


Pentru ghidaj automat raportul focal nu e important, dar e recomandabil sa fie asemanator cu al lunetei principale sau mai mare. 

Este important Horatiu fiindca daca este prea mare atunci timpul de expunere o sa creasca si atunci corectiile or sa se faca intre intervale de timp prea mari. Sunt zone pe cer unde nu sunt stele multe si stralucitoare, iar acolo conteaza destul de mult cat expui ca sa ai o stea pentru ghidaj.
Numai bine!

horatius
16 Feb 2010 17:54


Ai dreptate la modul general, insa la 80mm diametrul principal si o luneta de ghidaj de 70-90-90mm cu rapoarte focale apropiate sunt prea mici sansele sa nu gasesti o stea.

Pentru ghidaj eu expun pana la maxim 2 secunde cu lunete cu rapoarte focale diferite f/7.5, f/10, f/6 in conditiile in care instrumentele principale sunt f/10, f/6.8, f/6.3, f/7.5. Daca o stea nu e vizibila in timpul asta caut alta, pentru ca nu se mai pot face corectiile in timp atat de real. Pentru 2 secunde daca refractorul de ghidaj are un raport focal apropiat sau mai mic decat refractorul principal e ok. La fel functioneaza autoguiderele standalone, maxim 2 secunde timp de expunere. Si pana acum nu am avut cazuri sa nu gasesc deloc o stea adecvata.

Traditia veche a ghidajului manual necesita un instrument de ghidaj cu un raport focal mai mare decat cel de imagistica tocmai pentru a putea observa mai repede deplasarea stelei in patratul de ghidaj. Cu digitalul nu mai e asa.

Insa cea mai buna forma de ghidaj e off-axis. Eu am renuntat la lunete de ghidaj.

renegatul
24 Feb 2010 19:56


Apai ,si istoria instrumentelor mele,poate ajuta vreun incepator sa nu faca aceleasi investitii gresite ca mine.
De la inceput am plecat pe ideea da a face si poze cu optica.
Achizitie Meade etx70 la mana 2 ca. 100&#8364;=sta in pivnita degeaba.
Achizitie EQ5 nou 200&#8364; cu trepied de metal( nu aluminiu) contrar sfaturilor sa-strang de o EQ6( de, mi-s mai destept ca altii, cumva oi reusii eu )
In final o gramada de timp pierdut cu ea.
Cumparat 2 motoare MT1 cloane + electronica=90&#8364;, aoleo electronica nu are legare la PC si nici nu poate mai incet de 1X (pentru foto citisem ca trebuie micropasi) deci 90&#8364; pentru 2 Motoare ,scump gaseam si mai ieftin ...
Achizitie 8" GSO Dobson ala verde nou cu 200&#8364; noroc orb la pretul asta,cumparat chingi de prindere pe EQ5, aoleo mai-mi trebuie a treie greutate=ca30+10&#8364;.
Bara dubla de prindere ca 50&#8364; 2 sisteme de prins plus 2 prisme de prindere plus o gramada de timp cu gauritul si surubaritul( economisit 150&#8364; haha)
Cumparat Lidlscop deci 70/700 Refractor mana 2 numai optica=30&#8364; pentru ghidaj.
Incercat cu webcamul Trust xxx ghidare ,naspa cumparat IcamTracer ca de e la mode pret promo 20&#8364; service astro pe net mizerabil,toti viseaza de philips spc 900 pentru 100&#8364; 5x Icamuri inacceptabil .
Cumparat Electronoca mai buna pt motoare Littlefoot Vpower 200&#8364; ,geniala pot sa spun ,cea mai buna investitie pana acum flexibila ,adaptabila perfecta,are legare PC, poate goto cu PC poate PEC si Intelitrack.GENIALA si contrazisa pe marile forumuri costa doar 1/4 cat concurenta si e Open source!
Cumparat ED80/600 dobsonul e mult prea greu pentru EQ5 =200&#8364; la mana 2 .Primii pasi asa si asa.
Cumparat Radial Guider =70&#8364; la mana 2 =scos Lidlscopul la pensie,sina dubla si prismele paguba 60&#8364;.
Cumparat EQ6 alb ca se poarta cu motare normale si electronica de rahat ca doar am LFV ul,o zi de chinuit si merge cu motoarele de eq5 si cele de eq6.
De atunci timp urat  ca de ...
Laptop si camera digi Nikon D 40 am avut inainte deja


CS
Flo

rugy
05 Mar 2010 23:01


salut. astrofotografie cu urmarire [fara ghidaj] .as putea sa spun astrofotografie cu urmarire de camp larg.asteptam 3. astrofotografie cu urmarire [fara ghidaj] de camp ingust. cu bine rugy.

Dan Vasiliu
09 Mai 2010 21:24


Pacat ca nu se continua topic-ul. Catalin, ai o galerie foarte interesanta astrofoto. Tutorialul pe care l-ai inceput este foarte util. Nu mai are si continuare? Eu zic ca da.
Un subiect interesant, cum se fac dark-urile si flat-uile si la ce folosesc? :roll:

horatius
09 Mai 2010 22:08


Subiectul este tratat pe larg in numarul pe martie al revistei Pagini astronomice. Inca mai poate fi descarcata de pe paginile noastre ( urmand linkurile din semnatura).

ursgaby
24 Aug 2014 17:02

ccd
Buna! Am inteles ca camerele monocrome dedicate ar oferi calitate mai buna decat un dslr. Insa nu este o problema faptul ca au rezolutiile foarte mici, gen 640x480? Adica pentru o minima poza DSO, obiectele vor arata lipsite de detaliu fata de una facuta cu un dslr de 10 Mpx in sus. As dori sa-mi cumpar echipament si nu dispun de camera. Pentru fotografie DSO ce ar fi recomandat?

valy
24 Aug 2014 22:47


Depinde. Nu toate camerele au 640x480. Daca e mono si vrei color iti trebuie filtre colorate, eventual o roata de filtre ca sa le manevrezi comod. Daca ai un obiect mic la nivelul senzorului degeaba ai 10mpx daca el ocupa cativa pixeli. In principiu se coreleaza cu rezolutia per pixel, cu dimensiunea obiectului, cu focala telescopului.