-----------------------------------
Georgian
18 Ian 2010 13:49

Obiectiv refractor
Unde as putea sa gasesc un obiectiv de 100mm (sau 120)  f/6 sau f/7 la un pret acceptabil? Ma gandeam sa imi iau un dobson de 150, dar daca as gasi un asemenea obiectiv mai ieftin, as construi o luneta. Ce imi recomandati?

valy
18 Ian 2010 15:07


Nu stiu germana dar ia vezi aici: http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/de/info/p3459_Skywatcher-150-1200mm-Refraktor-FH-Objektiv-in-Zelle.html

neox
18 Ian 2010 16:18


Daca vrei ceva eftin si bun :)  poti sa faci o incercare la Surplus Shed
http://www.surplusshed.com/pages/category/objectivelenses_3.html
Sunt interesante in mare 2 modele, 100mm/900mm si unul de 127/1200
Colegii de pe Cloudynights care le-au folosit sa-si faca luneta sunt foarte incantati de ele.
Poti sa mai stai cu ochii si pe eBay. Din cand in cand mai apar si obiective Carton, japoneze de 100mm.

Georgian
18 Ian 2010 22:45


Cred ca as alege obiectivul de 127, dar cu focala de 700, pentru observatii deepsky. Pretul mi se pare aceptabil, dar cum este calitatea unui astfel de obiectiv, comparata cu cea a unuia de luneta Skywatcher? Obiectivul de 127/1200 ar putea fi folosit pana la 200x?

neox
18 Ian 2010 23:19


Uite aici un thread maaaaare de pe CN despre constructia lunetei cu obiectiv de 127.

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2407369/page/2/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Cred ca se aseamana mult cu Skywatcher. Din alte surse am inteles ca obiectivul de pe SShed e acelasi cu cel de pe Meade-ul de 127mm. O fi facut de Synta ca si multe altele.
Cel de 700mm focala probabil ca nu se descurca prea bine cu aberatiile, dar presupun ca pentru grosismente mici ca de binoclu se descurca binisor. 
Poti sa-l mai intrebi si tu pe tipul de pe Cloudynights, e foarte amabil, despre performante. El spunea ca imaginea are contrast foarte bun, stelele apar perfect punctiforme iar aberatia cromatica e in limite cat se poate de decente, chiar mai putin suparatoare decat ai crede la prima vedere.

Georgian
20 Ian 2010 21:16


La Surplusshed toate obiectivele sunt out of stock :( . Mai astept, sper sa aduca unele cat de curand. Tipul de pe Cloudynights a facut si obiectivul si focalizatorul colimabile. Este absolut necesar acest lucru? Colimarea la refractoare este la fel de necesara ca la reflectoare? Nu stiu daca mi-ar iesi asa ceva.

marius78
20 Ian 2010 21:44


Colimarea refractoarelor nu este atat de necesara ca cea a reflectoarelor ,bineinteles ca trebuie sa le montezi cat mai precis foarte aproape de axa optica .Iti spun sigur ca poti face mai usor o luneta decat un tel refl ,asta daca nu vei fi nevoit sa faci diafragme care si ele trebuiesc calculate .

Georgian
21 Ian 2010 12:36


Cred ca vor trebui si niste diafragme. Dar de ce reflectoarele nu au diafragme? Nu sunt afectate si ele de lumina parazita?
Pentru constructia lunetei pot folosi un tub PVC sau e mai buna o teava metalica?
Daca fac rost de obiectiv ma gandesc sa iau si acest focuser http://www.agenaastro.com/GSO-Single-Speed-Crayford-Focuser-Refractor-86mm-p/paf-gs-crf-r.htm.

neox
21 Ian 2010 13:37


Diafragmele sunt cea mai buna metoda de combatere a luminii parazite care se loveste de tub, deci contrast sporit in imagine. 
Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu. In practica se foloseste mai mult vopseaua mata sau alt material si in cel mai fericit caz cateva difragme, langa olginda si aproape de spider si focuser. In general subiectul e destul de controversat, unuii afirma ca nu e nevoie de diafragme ca la refractor altii ca da. 
Eu la al meu am aplicat diafragme calculate de Newt, poate ca nu era nevoie dar daca aduce o imbunatatire cat de mica, de ce sa nu o aplic?

Daca e vorba de alte reflectoare cum sunt cele in sistem Cass acolo e obligatorie diafragmarea altfel sufera sever din cauza luminii parazite.

Cat despre proiectul tau, daca tot vrei sa investesti si in acel focuser n-ar strica o teava de aluminiu. E greu de gasit si e destul de scumpa, e adevarat, dar pana la urma nu faci o improvzatie ci un insrument care sa dureze. Merge si teava de PVC dar calitatea constructiei nu e aceeasi. Ai putea sa faci o montare preliminara pe PVC si daca toate masuratorile sunt bune si iti place ce vezi :wink: , poti sa treci la aluminiu.

Blakut
21 Ian 2010 16:04


Teoretic si Newtonienele ar trebui tratate la fel, dar sunt mai greu de calculat in lipsa unui program ca Newt de exemlu. 

Cum pui diafragma pe newtonian?

neox
21 Ian 2010 16:25


E ceva de genul asta...

Diafragmele aplicate de mine..
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2470&postdays=0&postorder=asc&start=0

Teo
21 Ian 2010 16:34

Nici eu nu vad cum am putea diafragma un newtonian
Nici eu nu vad cum am putea diafragma un newtonian, deoarece daca am aplica diafragme succesive, ca la un refractor, atunci nu ar mai ajunge suficienta lumina la oglinda principala, si prin urmare in loc sa folosim apertura maxima a oglinzii, e ca si cum am avea o oglinda de apertura mai mica. La luneta trec razele o singura data, de la infinit vin paralele spre obiectiv care apoi le converge spre ocular. Astfel la un refractor putem diafragma progresiv pe masura ce ne departam de obiectiv si ne apropiem de ocular. Dar la reflector, razele vin odata paralele de la infinit si s-ar lovi de diafragme apoi sunt stranse in planul focal al oglinzii, intorcandu-se spre oglinda secundara.

Teo
21 Ian 2010 16:38


Acum vad si solutia postata de Neox. E interesanta, dar gasesc ca e mult mai simplu un tub obisnuit vopsit negru- mat la interior. Ma gandesc ca daca ar fi fost o solutie buna, ar fi fost prezenta la mai toate telescoapele facute de fabrica.

Doru Dragan
21 Ian 2010 17:36


Newtonianul rechin :) Doamne fereste sa-ti bagi mana in interiorul tubului :D Decat asa mai bine velur negru :!:

neox
21 Ian 2010 17:44


Acuma ..fiecare face cum vrea. Schema de mai sus e din Telescope Optics. Diafragmele nu vigneteaza campul, daca asta vroiai sa zici, Teo, cea mai mica fiind de diametrul oglinzii (cea situata langa ea). Restul cresc progresiv in diametru deci nu se intersecteaza cu drumul optic. In plus Newt are o optiune sa faca toate diafragmele sa fie de acelasi diametru dar spatiate diferit, incat sa interfereze mai putin curentii de aer din tub. 
Cat despre instrumentele din comert, nu pot sa comentez. Un motiv care il gasesc destul de puternic e marketingul. Sa puna diafragme pe Newton inseamna munca in plus, costuri suplimentare care se traduc in pretul final la instrument. Asta nu prea gadila prea bine la sentimente mai ales ca un Newton se presupune a fi un fel de WV al telescoapelor, un instrument popular si destul de ieftin pt a fi atractiv pentru mase. 
Sunt curios cu au abordat cei de ASA problema unde se presupune a fi astrografe de mare perfomanta :!: .

Laurentiu
21 Ian 2010 17:44


Din ce am mai citit eu la newtoniene este foarte importanta zona din interiorul tubului diametral opusa focuserului. De aici vine cea mai mare parte a luminii parazite. Eu folosesc, de regula, velur negru autocolant si totul pare sa fie in regula.

Partea dinspre oglinda a tubului nu este, in mod obisnuit vizibila daca distanta intre oglinzile secundara si primara este astfel calculata incat in planul focal sa nu fie vizibila decat oglinda primara nu si partile din prejurul acesteia (adica peretele tubului). Pentru orice eventualitate, se poate lipi velur autocolant pe interiorul tubului pe toata lungimea acestuia.

Georgian
21 Ian 2010 22:31


Deci teava de aluminiu este rara, dar unde am cele mai mari sanse sa gasesc una (adica doua, si pentru parasolar) ?

neox
21 Ian 2010 23:26


Pentru parasolar din potriva e indicat sa-l faci din PVC sau alt material izolant pentru a feri obiectivul de condens; de aici si numele "dewshield".

Cat despre teava de aluminiu la diametru mare nu stiu ce sa zic. Sunt in cautari si eu. Poate stie cineva vreo firma care sa vanda asa ceva si mai ales la metru nu sa-ti bage pe gat sapte metrii de teava odata ca altfel nu le iese profitul. 
Am vorbit mai de curand cu o firma din Bacau care toarna bare si bucse de aluminiu. Nu sunt sigur ca fac si teava dar nu strica intrebat. Pretul e 40Ron/Kg 
http://www.energotransbacau.ro/index.htm

Daca esti disperat se poate lua din Germania, dar nu vrei sa stii cat te costa....marog daca chiar vrei 8) ..cam 100euro la 100mmx1000mm.

Doru Dragan
22 Ian 2010 08:51


E plina lumea de tevi de aluminiu care zac aruncate. Cauta niste baieti care se ocupa cu copiatoare si intreaba-i daca stiu pe unde stau niste copiatoare vechi si mari pe care proprietarii au tot incercat sa le repare si acuma nu stiu ce sa faca cu ele. Inauntru vei gasi un cilindru (teava) de aluminiu :) si un motor pentru GOTO :D

Erwin
22 Ian 2010 10:01


din ce în ce mai rare hardughiile astea... cel mai mare cilindru vechi are 80 mm diametru și lungime 340 mm. Nu prea e bun pentru o lunetă și e gros peretele, greu. Eu am folosit țeavă de inox de la o lampă de grădină chinezească, ieftină, am tăiat o bucată din ea și restul le-am reasamblat într-o lampă mai scundă... :)

poți folosi țeavă de aerisire, canalizare, de scurgerea apei de ploaie, din tablă zincată, inox, pvc dur, ce găsești.

Doru Dragan
22 Ian 2010 11:59


Cum ziceam ... e plina lumea de tevi :)

Georgian
22 Ian 2010 12:16


Sper doar sa fac rost de obiectiv. Pe urma caut si teava si toate cele necesare. Pana atunci astept.

Erwin
22 Ian 2010 12:29


încearcă la Alcor, am văzut obiective acromate de 80mm. E bun pentru început. :)

Georgian
22 Ian 2010 12:55


Este, dar...nu cred ca un obiectiv de 80 este cu mult superior unuia de 60. Vreau un obiectiv mai mare, cu care sa vad mai multe. Dupa cateva calcule mi-am dat seama ca obiectivul de 127 la care ma gandeam initial este prea mare, asa ca m-am hotarat la unul de 102/600. Daca ar avea asa ceva la Alcor, l-as lua imediat. Motivul pentru care vreau sa construiesc o luneta este ca nu ma incanta ideea de a avea un reflector (obstructie centrala, oglinzile oxideaza si trebuie realuminizate, colimare etc), dar daca ar fi sa cumpar o luneta, pretul e mult prea mare fata de un reflector. Daca ar fi sa aleg intre un Skywatcher 102/500 si dobsonul de 200/1000, sigur ca as lua dobsonul.

Erwin
22 Ian 2010 15:49


Da, ai dreptate, prețul unui refractor e dat de chiar obiectivul acromat sau apocromat care e cu un ordin de mărime mai sus. Dacă construiești instrumentul tot atât te costă, dar nu dai bani ci investești timp, muncă, pasiune... :) Eu n-am făcut niciun calcul cât am investit în luneta mea, dar cred că am depășit prețul uneia făcute gata la SH. Sunt mulțumit de calitatea imaginilor obținute și îi mai pot face îmbunătățiri. Dar am investit și în diagonală și oculare pe 2" bunicele, pe care le voi putea folosi cu orice alt instrument decent.

alderamin59
22 Ian 2010 17:54


Salut:
Referitor la țeavă aluminiu: în Romania pe vremuri erau sisteme de irigații, sisteme ce foloseau  țevi de aluminiu la două (cred) diametre, unul fiind aproape de 100 mm. Poate vă este de folos.
Succes

Georgian
22 Ian 2010 19:03


Intre timp am trimis un mesaj la Alcor sa vad daca pot aduce si obiective de 100. Nu am sperante prea mari, dar nu se stie niciodata...

Am observat ca la Alcor se vand si monturi pentru obiective (montura pentru fixarea celor 2 lentile ale obiectivului de luneta cu diametrul de 60mm, 70mm, respectiv 80mm.) Adica obiectivul este vandut ca doua lentile separate?

Erwin
22 Ian 2010 21:00


Obiectivele acromate de acest tip, cu două lentile spațiate (Fraunhofer) se vând în perechi, este indicat să fie însemnate ca să se potrivească cum trebuie. E de preferat să le cumperi cu tot cu celulă, care nu e chiar simplu de făcut pentru un începător. Spațierea este făcută cu 3 bucățele de folie de aluminiu subțire puse între cele două lentile la 120gr. 

detalii despre luneta construită de mine găsești aici:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3340&postdays=0&postorder=asc&start=0

Georgian
23 Ian 2010 00:50


M-am uitat putin pe Cloudynights. Mi-au atras atentia cateva discutii despre refractoare home made cu obiective de la Surpuls Shed. Un tip spunea ca a comandat un obiectiv imediat ce au fost aduse in stoc, iar pana la sfarsitul zilei stocul era deja golit. Se pare ca acele obiective sunt foarte cautate si nu prea am sanse sa obtin unul. S-ar putea sa fiu nevoit sa ma limitez la un obiectiv de 80, care se gaseste mai usor. 

Deci am stabilit: obiectiv 80 f/5 de la Alcor cu montura, focuser GSO crayford, poate un cautator cu punct rosu (desi cred ca merge si fara), o prisma la 45grade (tot de la Alcor), un ocular E-Lux 25mm Celestron si sper sa gasesc mai usor teava, avand in vedere diametrul mai mic al obiectivului. Acum voi incepe sa ma gandesc la detaliile constructiei. Cel tarziu in vacanta de vara, ma pun pe treaba. :)

Erwin
23 Ian 2010 02:11


la F/5 acromat cred că aberațiile cromatice ar putea deveni deranjante... al meu are F/11.25 (80/900) așa că sunt nesemnificative. Căutător ai nevoie la măriri mari în mod sigur.

Georgian
25 Ian 2010 12:57


Nu ma intereseaza prea mult grosismentele mari. 40-50x este suficient. Un obiectiv f/5 prezinta aberatii suparatoare la aceste grosismente? Eu ma gandeam la o luneta usoara, portabila, care sa poata fi tinuta in mana. Ma intreb de ce nu se fabrica/se gasesc foarte greu obiective cu raporturi focale ceva mai mari, de f/7. Cred s-ar reduce mult din aberatii si luneta ar ramane inca destul de portabila.

neox
25 Ian 2010 15:14


Nu stiu daca o sa vrei sa faci observatii cu luneta tinuta in mana. Chiar si un binoclu mai maricel devine foarte incomod la observatii prelungite. Danseza imaginea intr-o veselie, iar la 40x nici o sansa sa vezi ceva inteligbil. Asa ca o montura e indispensabila.

Georgian
25 Ian 2010 22:44


Am primit raspuns de la dl. Costescu. Spune ca nu pot aduce alte obiective decat cele din oferta actuala. O luneta de 80 f/11 mi se pare mai greu de construit decat una f/5. Incep sa am indoieli ca voi putea construi ceva mai ieftin si mai bun decat telescopapele comerciale. Diferenta dintre un newton de 150 si o luneta de 80 e semnificativa? (capacitatea de adunat lumina e de aproape 4 ori mai mare, dar poate compensa luneta prin contrast si portabilitate?) Adica ar merita construita luneta sau mai bine ma orientez spre altceva?

Erwin
26 Ian 2010 00:09


dificultatea ține de elementele constructive care sunt aceleași, diferă doar dimensiunea. La F/11 ai un tub dublu ca lungime față de F/5, dar restul este identic. Va fi puțin mai grea, dar depinde de materialul și grosimea peretelui tubului, care nu are ponderea cea mai mare în greutatea totală. Mai grele sunt celula și focuserul cu diagonală și oculare.

Blakut
26 Ian 2010 11:53


Eu am facut o luneta, la care am lipit singur lentila in pastila facuta de mine din lemn. Mi-a iesit ceva cred ca mai varza decat ce-a avut galilei. Mi se pare f greu sa faci o luneta buna, mult mai greu decat la telescop.

De aia ma mir ca incepi cu o luneta.

Laurentiu
26 Ian 2010 11:58


E greu pana incepi. De cand cu internetul, informatia este deosebit de abundenta iar materiale de constructie sunt cam peste tot. Mai trebuie sa-ti placa un pic si mestereala, e adevarat  :D 

Nimic nu se compara cu satisfactia pe care o ai atunci cand folosesti un instrument astronomic facut de mainile tale.

Haide, curaj !

neox
26 Ian 2010 12:09


Foarte adevarat, mai ales ca acum se gasesc scule mai multe decat iti permite imaginatia sa faci. Era mai greu inainte, acu in vremuri imemoriabile :)  cand daca avea unul o bormasina o imprumuta la tot cartierul.

Georgian
26 Ian 2010 12:53


O luneta 80 f/5 la un grosisment 16x ofera imagini bune? Ma gandesc ca as putea sa construiesc asa ceva si as avea o luneta foarte portabila usor de folosit care ma va tine ocupat multa vreme. Apertura de 80 este suficienta pt. a observa toate obiectele messier? Cred ca imi fac curaj si comand obiectivul, un ocular si diagonala, iar apoi sigur nu voi vrea sa le las nefolosite. :)

auriga
26 Ian 2010 13:25


www.deepsky-archive.com filtreaza instrument cu "lens 80/". eu zic sa mai astepti poate gasesti un instrument mai mare. este un 150mm de vanzare daca ti se incadreaza in buget...

neox
26 Ian 2010 13:48


La 80 f/5 ar fi un bun cautator de comete, unde nu ai nevoie de mariri puternice. Cred ca s-ar comporta bine cam pana la 50, 60x, poate mai mult depinde cat de bine e corectat obiectivul din design.

Laurentiu
26 Ian 2010 13:57


Ar fi util ca "rich field telescope" (RFT) adica folosit ca telescop de camp larg. S-ar vedea fain Calea Lactee, mai ales vara.

Cat despre comete, depinde de magnitudine  :D  Daca, de ex., e o cometa de mag. vizuala 12 nu as crede ca se poate vedea cu un instrument de 80 mm.

Georgian
26 Ian 2010 23:53


Daca merge pana la 50x e bine. Nici nu imi trebuie mai mult. Am vazut si luneta de 150, dar cum nu e in stare mecanica foarte buna, nu cred ca merita. Incep sa ma documentez serios despre lunete si sper sa iasa ceva bun. :)

Georgian
27 Ian 2010 12:13


Am trimis un e-mail la Energotrans Bacau sa vad daca au teava de aluminiu, unul la Astromagazin sa vad daca pot aduce si focusere Crayford GSO (daca nu iau din strainatate) si bineinteles unul la Alcor pt. obiectiv si montura. Astept raspunsuri. :D

mik1976
08 Iun 2011 20:46

salut
sunt curios ce s-a ales din proiect?
te mai intereseaza ideea cu luneta?
Mihai

Georgian
10 Iun 2011 00:15


Nu am inceput constructia lunetei la care ma gandeam, pentru ca la Alcor nu mai au obiective 80/400 si nu stiu de unde as putea face rost de unul. Daca as gasi un obiectiv ieftin (dar bun) pe undeva as incerca sa construiesc o luneta, dar as renunta la tubul din aluminiu si as folosi PVC, care e mai usor de gasit, si as incerca sa construiesc eu un focuser, in loc sa cumpar un crayford care e destul de scump si care nu cred ca este necesar la puteri mici de marire. As incerca sa pastrez costurile cat mai reduse, pentru ca altfel ar fi mai avantajos sa imi cumpar o luneta care ar fi mai de calitate decat ce as putea sa construiesc (nu ma astept sa imi iasa o luneta foarte buna din prima).

Erwin
10 Iun 2011 00:32


între timp s-au vândut câteva obiective pe-aici pe forum, n-ai fost pe fază. Unele erau numai bune pentru un proiect didactic ca al tău, dar cu rezultate. Un acromat simplu nu vei găsi atât de scurt și să fie și bun, pentru că are aberații prea mari. Acromatele simple merg de la F/10 în sus, cu cât mai lungi cu atât mai bune.