-----------------------------------
Sorin Sfartz
20 Ian 2010 10:44

Aberatia longitudinala?
Am o neclaritate legata de aberatia longitudinala la oglinzile parabolice. 

Citind despre testarea oglinzilor parabolice cu aparatul Foucault, am intalnit atat in cartea lui Alexescu cat si in Texereau, urmatoarea formula pentru calcularea aberatiilor longitudinale:

aberatia=h*h/R, unde h este raza zonei testate, iar R este raza de curbura a oglinzii.

Insa am gasit prin niste site-uri si cred ca este si usor de demonstrat ca aberatia longitudinala este jumatate din valoarea de mai sus (h*h/2*R).

:roll:  ?

neox
20 Ian 2010 12:19


Am verificat si eu in Texereau si la alte surse si tot h^2/R am gasit.

Stanescu Octavian
20 Ian 2010 13:25


Asta e formula  dar folosindu-se si la parbolizare la citirea zonala apare si cealalta formula unde se injumatateste valoare cand sursa de lumina a  aparatului Foucault e mobila , adica e pe aceasi sanie cu lama.

Sorin Sfartz
20 Ian 2010 17:11


Aha! Am inteles acum. Multumesc. Deci pentru un aparat Foucault in care sursa de lumina este fixa si lama mobila, aberatia este h*h/R, in timp ce pentru un aparat precum cel al carui proiect se gaseste in site-ul Stellafane, unde atat sursa cat si lama sunt aproximativ coincidente si se misca solidar, aberatia este h*h/2R.

Aberatia pentru varianta a 2-a de aparat (pe care de altfel mi l-am incropit si eu), cu sursa solidara cu lama, este usor de dedus. Am atasat o mica demonstratie. Si intr-adevar in punctul A se gaseste atat sursa de lumina cat si ochiul.
Insa nu imi imaginez cum rezulta h*h/R in varianta sursei fixe.

Oricum - multumesc inca odata. Nici nu realizasem diferentele intre tipurile de proiecte Foucault si nici nu observasem faptul ca sursa e fixa in proiectele date de Texereau si Alexescu.