-----------------------------------
Laurentiu
21 Ian 2010 18:07

Aperturi de alta forma decat disc
Am o curiozitate: ce efect ar avea folosirea unui obiectiv cu o alta forma decat cea clasica ? (de ex. patrat sau triunghi).

neox
21 Ian 2010 18:21


Uite un programel simpatic care simuleaza difractia la telescoape, spidere, forma aperturii etc.
Fa un desen in format jpeg sau bmp incarca-l in program si vezi efectul

http://www.njnoordhoek.com/?p=376

Oricum Serge Bertorello vorbeste de mult de tub patrat si functioneaza bine mersi.

http://serge.bertorello.free.fr/details/titan/titan-details.html
http://serge.bertorello.free.fr/argument/opinion.html

Blakut
21 Ian 2010 23:16


Daca ma gandesc bine, diafragma inchisa la un aparat foto are forma hexagonala.

Doru Dragan
22 Ian 2010 08:43


Tubul patrat e una dar optica (oglinda) dinauntru e circulara. Cu cat abaterea de la cerc perfect a suprafetei optice e mai mare, am impresia ca apar fenomene ciudate pe la colturi :) Asta lasand la o parte faptul ca din punct de vedere tehnologic e foarte greu (spre imposibil) de slefuit o asemenea suprafata.

Erwin
22 Ian 2010 10:02


cum se șlefuiesc oglinzile mari, făcute din mai multe piese hexagonale?

Stanescu Octavian
22 Ian 2010 10:15


Cei priceputi se descurca  cu slefuirea hexagonala, eliptica ,patrata , sau orice forma .
folosirea doar a unei oglinzi primare patrate e similar cu roata la masina patrata :wink:

Laurentiu
22 Ian 2010 10:37


S-ar putea sa fi starnit o oarecare confuzie si imi cer iertare.

Ceea ce am vrut sa intreb este nu ce scrie in titlul topicului ci in text adica: ce efect ar avea folosirea unui obiectiv cu o alta forma decat cea clasica ? (de ex. patrat sau triunghi). 

Ok, e ca si cum am folosi o roata patrata este un raspuns.

Si "cu cat abaterea de la cerc perfect a suprafetei optice e mai mare, am impresia ca apar fenomene ciudate pe la colturi" este un alt raspuns. 

Dar un raspuns putin mai "tehnic" de atat se poate obtine  :lol:  ? adica a incercat cineva sa studieze, macar teoretic, efectele "ciudate" ale opticii de acest gen ?

Doru Dragan
22 Ian 2010 11:57


Macar teoretic :? Ai idee cam despre ce aparat matematic e vorba :roll: Poate acum, ca mi-am instalat si eu ZEMAX-ul ar fi mai usor dar ... la ce bun :)

Laurentiu
22 Ian 2010 12:25


dar ... la ce bun :)

Din curiozitate ?  :lol: 

Exista oglinzile din segmente hexagonale si, iata, avem totusi aplicatii practice si, probabil, nu exista efecte "adverse" asupra calitatii imaginii datorita colturilor hexagoanelor.

Si mai avem hexagoane (sau pentagoane) la obiectivele foto la care inchidem, fie si putin, diafragma. Aici stiu sigur ca apare difractia care e din ce in ce mai pronuntata cu cat f/d este mai mare. 

Dar care ar efectele unui obiectiv de forma patrata, triunghiulara etc. ? 

In al doilea rand, exista si analize mai detaliate, cantitative ? (eu nu am reusit sa gasesc asa ceva).

zoth
22 Ian 2010 12:44


Laurentiu, s-au facut teste pentru aplicatii specifice cu masti de apertura (patrate, hexagonale).
In cazul folosirii mastilor amintite mai sus apar spikuri de difractie asemanatoare celor generate de spidere.
La masca patrata apar 4 iar la cea hexagonala 6.
La fel s-ar intampla daca oglinda ar avea forma mastii.
Observatorii de duble cunosc subiectul asta mai in detaliu.
O masca hexagonala ajuta de multe ori la observarea companionului unei duble dificile. Optimizarea se face prin rotirea mastii pe tub.

neox
22 Ian 2010 13:42


Cred ca Zoth are dreptate.
Bun deci e vorba de o oglida patrata. Daca e intr-un sistem optic simplu, glinda patrata reprezinta si pupila de intrare. 
Luam alt caz...daca oglinda e rotunda si punem in fata o diafragma patrata, aceasta devine pupila de intrare a sistemului optic. Efectul de difractie nu ar fi acelasi?

Laurentiu
22 Ian 2010 13:55


Sunt convins ca efectul este acelasi. 

Bun, acum m-am lamurit. Daca avem o masca hexagonala - 6 spicuri de difractie (daca e ca in cazul spiderului newtonienelor, atunci de fapt sunt 12 spicuri dar suprapuse 2 cate 2).

Masca patrata = 4 spicuri (8 ?)

Masca triughiulara va genera 6 spicuri (la fel ca in cazul spiderului cu trei brate).

Daca avem oglinzi compuse din hexagoane (cum va fi, de ex. ce a viitorului telescop J. Webb) vom avea difractie cu 6 spicuri sau 6 x nr. de oglinzi ?

Blakut
22 Ian 2010 15:48


Mai, daca ai oglinda patrata si ocularul obisnuit, ai obtine o imagine... patrata?

Laurentiu
22 Ian 2010 15:53


Adica stele, planete si galaxii patrate ?  :lol: 

Nu. Doar spicuri de difractie  8)

zoth
22 Ian 2010 18:41


Am regasit materialul pe care il citisem cu ceva vreme in urma in legatura cu masca hexagonala si utilizarea ei pentru observarea dublelor.
Sper sa vi se para si voua interesant si sa lamureasca macar o parte din problemele aparute pe acest topic:

http://www.carbonar.es/s33/Articles/WhoWasThatMaskedDoubleStar.pdf

Stanescu Octavian
22 Ian 2010 19:13


Am facut  pe zemax niste simulari cu apretura dreptunghiulara si patrata .
poate da pe o anumita directie spot mai ingust cu putere de separare marita dar perpendicular se labarteaza spotul cu efect invers.
la cel patrat apar spicuri dar si patru sparturi in primul guler din jurul spotului central. 
Deci se pot obtine ceva rezultate pt anumite aplicatii ca cea 
cu stelele duble . dar la luna planete in mod sigur nu.
oricum este o carpaceala a saracului povestea asta cu mastile.
oameni nu se mai satura sa caute cum sa faca din rahat bici.

Laurentiu
22 Ian 2010 20:54


Foarte interesant si, fara a citi inca articolul, presupun ca masca are ca efect diminuarea luminozitatii discului Airy al stelei mai luminoase (imprastie lumina in spicuri :D) permitand astfel stelei mai slab luminoase sa devina mai usor vizibila.  

Nu cumva o solutie oarecum similara (coronagraf parca-i spune) a fost folosita in detectarea anumitor planete extrasolare ? 

Si imi mai aduc aminte ca, intr-un articol citit in preajma opozitiei lui Marte din 2003 am vazut un dispozitiv simplu, folosit la ocular, care permitea observarea satelitilor lui Marte - la fel, prin reducerea luminozitatii discului planetei (occultation bar ?)

Dupa mine, sunt deosebit de ingenioase carpacelile astea care permit obiectelor aflate la limita invizibilitatii sa devina vizibile  :lol:

Laurentiu
22 Ian 2010 21:08


Da:

http://en.wikipedia.org/wiki/Coronagraph

Ii spune "stellar coronagraph".

Iar "dispozitivul" folosit pentru observarea satelitilor lui Marte se numeste, de fapt, "occulting bar" si este extrem de simplu de realizat:

http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/javascript/The_Martian_Moons_in_2007_and_2008.html