-----------------------------------
bakunin99
03 Mai 2006 16:44

observatii Jupiter
Am si eu o curiozitate, cam de la ce marire/apertura sunt vizibile dungile lui Jupiter. Eu am facut de curand niste observatii cu un refractor de 70 pe la 110x si distingeam cu greu una. Nu am stat insa sa evaluez seeingul, dar poluarea luminoasa era redusa.

GM__
03 Mai 2006 18:09


Am si eu o curiozitate, cam de la ce marire/apertura sunt vizibile dungile lui Jupiter. Eu am facut de curand niste observatii cu un refractor de 70 pe la 110x si distingeam cu greu una. Nu am stat insa sa evaluez seeingul, dar poluarea luminoasa era redusa.

poluarea luminoasa nu prea afecteaza obs. planetelor.Atit sa ai grija sa nu fie vint,ca ala strica absolut tot (perturbatii atmosferice,deci daca e vint si te duci in dosu blocului sa scapi de el,nu inseamna ca ai scapat :) )

Cam la 80mm incepi sa le vezi cit de cit,la 90mm le vezi chiar bine,iar la 100mm cel putin saturn si jupiter arata trasnet.Vorbesc de acromate.Dar e bine sa aiba focale lungi,cel putin un f:9.

Bariera de la care incepi sa le vezi binisor,deci si cu detalii e cam 45X.
La marte treaba e mai complicata.De uranus,neptun,n-are rost sa discutam...

sky
03 Mai 2006 20:48


poti sa le vezi si cu 60 de mm numai sa fie cat mai aproape de zenit :lol:

ARMANDO
03 Mai 2006 21:07


mai.....unde e nebuloasa crabului??.....

bakunin99
03 Mai 2006 21:24


Cand m-am uitat eu era destul de jos, ca nu vroiam sa ma culc prea tarziu :)
Transparenta atmosferei era asa si asa.

GM__
03 Mai 2006 21:31


depinde,de vazut le vezi si cu instrumente mici,dar ce am zis mai sus e pentru a le vedea bine,nu doar o sesizare ca e ceva acolo.Una e sa sesizezi niste detalii si una e sa zici ca le-ai vazut cum trebuie...voi cum ati prefera? :)

bakunin99
03 Mai 2006 21:43


Las ca la toamna imi iau eu mak de 150 :). Mai vedem noi pe urma ... :)

alexconu
03 Mai 2006 22:13


mai.....unde e nebuloasa crabului??.....
nu stiu care e legatura cu topicul asta, dar daca omu a pus intrebarea sa-i spunem ca nebuloasa crabul (M1) se afla in constelatia taurul

GM__
03 Mai 2006 22:27


Las ca la toamna imi iau eu mak de 150 . Mai vedem noi pe urma ... 

vad ca vrei apertura... Totusi...banui ca stii  ca un Mak doar OTA de 150mm costa cit un dob. 250mm... bine,totusi e alegerea ta :)

ARMANDO
03 Mai 2006 22:43


asa ms alex...hmm asa ma gandeam si io :D

bakunin99
03 Mai 2006 23:11



vad ca vrei apertura... Totusi...banui ca stii  ca un Mak doar OTA de 150mm costa cit un dob. 250mm... bine,totusi e alegerea ta :)
Mda am discutat la nesfarsit in capul meu si pe forum despre ce sa-mi iau ... pana la urma imi iau mak din motive de portabilitate in principal.

Doru Dragan
05 Mai 2006 09:47


La ce te referi cand zici portabilitate, la desaga din spate, la o bicicleta sau la un vehicul pe patru roti?

bakunin99
05 Mai 2006 11:05


Ma refer la dimensiuni fizice x,y,z si la greutate. Oricum alegerea mea era intre refractor si mak, din alte motive nu vroiam un reflector.

zoth
05 Mai 2006 20:53


da, un refractor mic sau mediu, sau un mak, poti sa-l duci dupa tine pe unde mergi, pe cand un reflector e mult mai incomod si poate si mai sensibil.

bakunin99
05 Mai 2006 22:30


Exact. Ai surprins foarte corect o parte dintre argumentele mele :)

sky
07 Mai 2006 01:40


Un Mak nu cred ca e asa de bun.Se formeaza condens pe lentila corectoare si nu mai poti face observatii.

bakunin99
07 Mai 2006 10:30


Ok, hai sa nu divagam iar in eternele flame-uri mak vs refractor vs reflector :), mai ales ca e OT in threadul asta. Sa ne rezumam la observatii.

Forever_Man
10 Iul 2006 11:14


Care e al 5-lea satelit al lui Jupiter dupa marime, si ce dimensiuni are ?
Stiati ca...? In 2003, astronomii au descoperit inca 23 de sateliti ai lui Jupiter orbitand gigantica planeta, ajungandu-se astfel la un numar de 63 sateliti stiuti ai planetei. Majoritatea acestora ar putea fi asteroizi capturati.

bakunin99
11 Iul 2006 21:39


Daca cautam de ex pe wikipedia, sau pe google in general, aflam imediat :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter

Roman
11 Iul 2006 22:48


Daca cautam de ex pe wikipedia, sau pe google in general, aflam imediat :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Jupiter

daka .......

Forever_Man
12 Iul 2006 10:54


Inainte sa pun intrebarea am cautat. De obicei prin carti, pe internet, prin documentare se vorbeste doar de cei 4 sateliti. Asta inseamna ca ceilalti sunt chiar asa de mici si de nesemnificativi ?
Este aici o lista cu obiectele din sistemul solar, dar printre numeroasele date pe care le contine, nu specifica si dimensiunile:
http://www.astrotm.home.ro/Cele%20noua%20planete/data.htm

Doru Dragan
12 Iul 2006 14:15


Invata neaparat limba engleza. Daca ai invatat-o cauta si pe alte site-uri, e imposibil sa nu gasesti si dimensiuni si masa si in principiu orice. Si mai bine instaleaza un planetariu pe calculator; exista o gramada de planetarii foarte frumoase si "instructiv-educative". Celestia, Cartes du ciel, Guide etc. Toate au date cat se poate de complete despre sistemul solar.

mircear
22 Iul 2006 16:19


De obicei prin carti, pe internet, prin documentare se vorbeste doar de cei 4 sateliti. 
Pentru ca sunt cei mai srtalucitori si usor de observat chiar in instrumente mici - binocuri/lunete terestre.
Asta inseamna ca ceilalti sunt chiar asa de mici si de nesemnificativi ?
Da.
Niste bolovani, deocamdata neinteresanti.

Forever_Man
20 Sep 2006 14:38


Am vazut aseara cu telescopul Jupiter. Am reusit la 120x sa disting vreo 3 benzi. Apoi am incercat si la 48x si stiind ce trebuie sa vad am vazut, chiar daca Jupiter era doar un punct putin mai gros. Jupiter era prea stralucitor si la prima vedere, nici la 120x nu se vedeau detalii, dar cu putina atentie, se observa usor. Pot observa si pata rosie de undeva din afara orasului ?

Doru Dragan
20 Sep 2006 16:26


Incearca sa faci rost de niste filtre colorate: rosu, galben, verde, albastru etc. Pot sa fie si din plastic, da de calitate. Incearca sa privesti Jupiter prin diferite filtre si o sa ramai uimit de cate detalii se pot observa.

aecrimla
20 Sep 2006 21:35


Invata neaparat limba engleza. Daca ai invatat-o cauta si pe alte site-uri, e imposibil sa nu gasesti si dimensiuni si masa si in principiu orice. Si mai bine instaleaza un planetariu pe calculator; exista o gramada de planetarii foarte frumoase si "instructiv-educative". Celestia, Cartes du ciel, Guide etc. Toate au date cat se poate de complete despre sistemul solar.

Am citit shi eu ce scrie mai sus...
Apropo
Hai sa va momesc shi eu cu ceva ....
am luat DPnet Starry Night Pro V5...Fully functional ...no Krack just serial, on 3 cd's.
care vrea va fac copii la el decat sa-mi datzi mail....
eu l-am incercat shi-ii mai mult ka beton ...i-ii Tziment armat ...parol

deci: care vrea mail la almircea@hotmail.com

sky
09 Oct 2006 13:14


Filtrele sunt intradevar de un real folos, dar in general cand se folosesc filtre trebuie luata in considerare si apertura teelscopului.
In general pentru Jupiter se folosesc filtre cu nuantele de la galben la rosu.
Cel mai folosit filtru astronomic este filtrul acrilic albastru deschis, care va arata mai multe detalii la majoritatea planetelor, iar pentru Luna este verde.

florin_astro
09 Oct 2006 15:36


de unde pot fi procurate filtrele colorate si cam cat ar costa?

sky
09 Oct 2006 17:34


in general filtrele din sticla acrilice sunt ieftine, intrebati pe la magazinele de specialitate daca au.

Forever_Man
01 Mai 2007 21:26


Am vazut din nou Jupiter si acum era mult mai mare ca data trecuta. Poate fi si mai mare de atat ? In ce perioada se vede cel mai mare ?

robotractor
10 Mai 2007 01:15


Da cat de mare era? :) deci la intrebarea asta nu-ti poate raspunde nimeni...
Poti folosi filtre sa ameliorezi calitatea imaginii, prin marirea grosismentului ai sa pierzi contrast,claritate deci degeaba e "mai mare".

Un filtru bun pentru Jupiter,Saturn si Luna este Meade seria 4000 #80A Albastru, transmisie 30%,colorat in masa sticlei de calitate optica excelenta,merge pe ocular 1,25",rama de aluminiu si se monteaza prin infiletare,eu l-am foloisit destul si pot zice ca ajuta dar nu te astepta la schimbari extreme,se poate sa ai tendinta sa zici " am dat banii pe filtru asta si nu ajuta cu nimic,nu vad decat ca jupiter e acum albastrui" ,ai rabdare si observa corect si ai sa-ti dai seama de schimbari si de detaliile pe care le releva un astfel de filtru.
Este unul dintre cele mai populare filtre pentru studierea acestor planete si luna si costa aprox.  15$US

florin_astro
10 Mai 2007 18:45


Eu am luat un filtru similar de la firma Telescop Expert. Din pacate vremea nu a tinut cu mine si inca nu l-am testat "riguros". Am apucat doar intr-o seara sa vad Saturnul pentru cateva momente in conditii nu foarte bune (umezeala mare in atmosfera si turbulenta cat duce trenu'). L-am observat doar la 130x (atat imi permitea turbulenta sa maresc fara sa se strice calitatea imaginii). Singura schimbare care am vazut-o in conditiile de mai sus cand am folosit filtrul a fost diminuarea luminozitatii planetei si aspectul albastrui. Astept conditii mai bune sa fac o testare mai aprofundata. Am ales acest filtru deoarece mai toate site'urile il recomandau ca fiind un filtru bun. Sper sa fi facut o alegere corecta. Este cineva aici pe forum care a folosit acest filtru (#80A)? Care este diferenta dintre observatia vizuala fara filtru si cea cu filtru in cazul Lunii, Planetei Saturn si Jupiter?

robotractor
10 Mai 2007 23:28


Eu la instrumentul meu Newton 114/900, 36x, 100x nu am oservat diferente notablie la Saturn, pt Jupiter se vede o ameliorare a contrastului si benzile tropicale se observa mai usor si apar unele mici detalii in acestea, pata rosie e mai usor de idetificat ceva mai contrastat, la Luna datorita transmisiei de 30% se amelioreaza confortul vizual datorita reducerii luminozitatii si se pot vedea unele mici detalii care altfel ar disparea, la un telescop cu o deschidere mai mare nu am testat...

Se poate si fara filtru #80A :D dar daca doriti un mic plus atunci e o investitie buna.

Numai bine.

florin_astro
11 Mai 2007 17:12


In seara asta cerul pare sa fie senin, asa ca voi continua observatiile cu fitrul 80A. Mi-am propus sa observ planetele Saturn si Jupiter cateva stele duble si cateva obiecte deepsky (in cel din urma caz am citit pe net ca unele nebuloase sau comete pot beneficia de pe urma acestui filtru - ramane de vazut in seara asta). Am sa va tin la curent cu rezultate.

robotractor
12 Mai 2007 02:47


Pentru deepsky mai bun ar fi #82A albastru deschis, este la 73% transmisie, pentru deschideri sub 150mm este mai indicat decat #80A, motivul este evident.

MariusP
14 Mar 2012 11:20


Am sa pun aici observatia asupra lui Jupiter de aseara, 13.03.2011.

Deci, pe la 18:30 TLR, mi-am aruncat o privire la Jupiter cu refractorul acromat 80/400 mm si cu un ocular Zoom-Apo 8-24 mm dublat cu un Barlow acromat 2x (in diagonala lunetei nu intra tot barrel-ul de la Barlow asa ca e mai mult un 2.2x decat 2x). Cam pe la 110x, pe langa 3 sateliti de aceeasi parte - Io, Callisto si Ganymede in ordinea departarii fata de planeta - se vedeau si detalii pe disc: 4 benzi (NEB subtirica, SEB cu ceva foarte vagi neuniformitati, NTB, iar STB mai mult intuita), cele 2 regiuni polare (NPR si SPR) si Marea Pata Rosie (GRS) evidenta, distincta de SEB, cu o culoare mai deschisa decat banda, pozitionata chiar pe meridianul central.

Pe la 18:40 TLR a mai aparut un satelit! Europa a iesit din umbra lui Jupiter, la vreo 20" de disc, tot pe partea celorlalti 3 sateliti. E prima data cand observ un astfel de fenomen.

Am atasat si-un GIF animat format din doua imagini furnizate de WinJUPOS pentru orele 16:30 si 16:40 UT si care arata destul de fidel ce-am observat aseara la ocular.