-----------------------------------
Stanescu Octavian
28 Ian 2010 16:05

Marte
Cred ca atat am reusit sa scot in doua seri de lucru.
prima e in jurul orelor 23 , cealalta dupa ora 1.
seara trecuta doar vizual am privit tot prin cassegrain 250mm f/24. in jurul orei 20 nu se puteau distinge decat foarte vag ceva detalii, abea la ora 22 turbulentele au mai scazut odata cu inaltarea planetei. 
privind la 230x Marte parea dragut, calota vizibila permanent si alte detalii verzui. dar totusi foarte micut .
am pus mai tarziu 650x marire  abea acum are ceva marime dar detalii foarte rar vizibile si nu pe toata planeta simultan . au fost rare momente cand se vedea la nivelul pozelor de mai jos.

theogon
29 Ian 2010 18:34


Cred că pentru condițiile (atmosferice) date, imaginile sunt foarte bune. Cred, de asemenea că potențialul instrumentului este mult mai mare și că depinde doar de aceleași condiții ca imaginile să fie realmente excelente.
Eu unul aș fi bucuros șă văd astfel de imagini date de un cassegrain de 25 cm.

Cosmin Radu
29 Ian 2010 20:03


La telescopu asta al meu deabia daca se vede sfera ! nu exista detalii . ma multumesc cu luna :))

Stanescu Octavian
30 Ian 2010 21:49


Pe o atmosfera tot uracioasa am facut si ieri ceva, pe la ora 23, vizual greu se vedeau detalii dar din 4500 de framuri au fost 200 selectate . m-am trezit apoi la ora 2 dar gata s-a lasat ceata..

Cosmin Radu
30 Ian 2010 22:19


Felicitari pt reusita pe o vreme cetoasa

intrus117
31 Ian 2010 10:48


Pe o atmosfera tot uracioasa am facut si ieri ceva, pe la ora 23, vizual greu se vedeau detalii dar din 4500 de framuri au fost 200 selectate . m-am trezit apoi la ora 2 dar gata s-a lasat ceata..
Pe 29 ,pe la 0ra 22 m-am uitat si eu cu Dobsonul de 254 cu un ocular uwa de 5 mm si se vedea ca in primele imagini ,dar  petele alea inchise abia de se vedeau .Acuma stau si ma intreb oare daca aveam si un barlow (din pacate nu am inca) exista vre-o diferenta ?

Stanescu Octavian
31 Ian 2010 11:26


Daca puneai si barlow probabil ca imaginea vazuta era mai spalacita. 
cu 5mm initial erai  aproape la grosismentul utill 240x . ce pare ca nu ajunge, Marte fiind atat de mic 14 sec arc.
ar fi nevoie de o atmosfera foarte buna ca sa poti vedea detalii ,cu marire 300-400x sigur si optica sa fie buna .

intrus117
31 Ian 2010 11:45


Daca puneai si barlow probabil ca imaginea vazuta era mai spalacita. 
cu 5mm initial erai  aproape la grosismentul utill 240x . ce pare ca nu ajunge, Marte fiind atat de mic 14 sec arc.
ar fi nevoie de o atmosfera foarte buna ca sa poti vedea detalii ,cu marire 300-400x sigur si optica sa fie buna .
multumesc mult pentru raspuns.Insa as vrea sa aflu ce programe folositi pentru prelucrare poze?stiti am filmat luna intr-o seara cu o camera de filmat sony si ajutat si de zoomul  cameri am reusit sa ''fixez''  un crater,camera o tineam in mana imaginile sunt clare (anumite portiuni din film).voi reveni cu filmuletul insa nu stiu ce program ar trebui pt prelucare ,mai ales la deep sky

Stanescu Octavian
31 Ian 2010 18:17


Programe de prelucrare?... la Deep Sky  MaxDL5 la stak , PixInsight, Photoshop la alte prelucrari . 
pentru captat filme Registax 4 sau 5  ce  are selector complex de calitate si optimizare . 
Mai e Astroart si Iris dar mai putin am folosit sau Deepskystaker putin am incercat.

intrus117
31 Ian 2010 19:18


Programe de prelucrare?... la Deep Sky  MaxDL5 la stak , PixInsight, Photoshop la alte prelucrari . 
pentru captat filme Registax 4 sau 5  ce  are selector complex de calitate si optimizare . 
Mai e Astroart si Iris dar mai putin am folosit sau Deepskystaker putin am incercat.
Multumesc.!

Stanescu Octavian
02 Feb 2010 03:58


Dupa o zi cu ninsoare seara s-a inseninat neasteptat , am privit prin ocular Marte , surpriza : atmosfera mai linistita  :) . am facut cateva clipuri si am si prelucrat ceva:

florin_astro
02 Feb 2010 08:29


Asta da, a iesit muuult mai bine, chiar extraordinar. Felicitari!

mak
02 Feb 2010 08:52


Daca mai era nevoie de inca o dovada asupra rolului pe care il joaca atmosfera in toata povestea...
Am observat si eu chestia cu atmosfera linistita imediat ce pleaca norii.
Felicitari, a iesit super.

Stanescu Octavian
02 Feb 2010 12:57


Multumesc , si in numele atmosferei ea trebuie felicitata  :wink:  e veriga slaba ce ne opreste mereu sa vedem detalii.
am mai prelucrat ceva acum dimineata , pobabil ca daca insist inca se mai pot scoate detalii din atatea filmari de azi noapte dar ajunge...

mak
02 Feb 2010 13:53


Poza a doua parca e mai apropiata ca si culoare de ceea ce se vede la ocular.
Mi se pare mie sau se vad si niste nori?

Stanescu Octavian
02 Feb 2010 15:38


nori nu cred ca se vad dar zona e cea din harta de mai jos
cred ca se zareste si craterul Schiaparelli sub Sinus Sabeus pe harta asta nu apare.

mak
02 Feb 2010 16:04


In imaginea suprapusa pe harta, in partea din dreapta a calotei, se vede ceva ca o ceata usor albastruie. Acelasi lucru se distinge, dar mai greu, si in stanga. Eu la asta ma refer cand spun nori. 
E cumva posibil sa fie o aberatie data de atmosfera Pamantului, cum se intampla la Jupiter?

Stanescu Octavian
02 Feb 2010 18:21


Ce o fi nu stiu, pe acolo e  un loc mai intins  linistit dar ceata albastra  a aparut si la altii:
http://www.amos.observatory.at/assets/images/mars2308_small.jpg

Oliver Dragan
02 Feb 2010 19:23


Din cate stiu, acea ceata albastra este atmosfera lui Marte. Se vede doar pe margini din aceeasi cauza pentru care ne place sa privim obiecte aflate la zenit.

Tavi F.
02 Feb 2010 20:24


Felicitari pentru ultima imagine obtinuta, e evidenta imbunatatirea claritatii.   

In imaginea suprapusa pe harta, in partea din dreapta a calotei, se vede ceva ca o ceata usor albastruie. Acelasi lucru se distinge, dar mai greu, si in stanga. Eu la asta ma refer cand spun nori. 
E cumva posibil sa fie o aberatie data de atmosfera Pamantului, cum se intampla la Jupiter?
Sper ca nu te referi la aberatia cromatica datorata refractiei (+dispersiei) luminii prin atmosfera terestra. Intr-o parte pe albastru, iar diametral opus spre rosu.
Uite, o alta fotografie, din perioada asta, realizata de altcineva:
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3599533/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1#Post3599684

mak
03 Feb 2010 09:05


Asta incerc sa-mi dau seama, daca e atmosfera Pamantului care da efectul sau e chiar atmosfera lui Marte. Inclin spre a doua varianta totusi, pentru ca se vede nuanta de albastru pe ambele parti, in dreapta fiind accentuata de influenta atmosferei noastre.
In poza facuta cu C-14 se vad ceva norisori.

Oliver Dragan
03 Feb 2010 10:09


Nu este atmosfera Pamantului, sunt nori de particule fine gheata ce se formeaza in atmosfera lui Marte.

Uite o imagine luata de Hubble.

mak
03 Feb 2010 12:38


Gata, m-am lamurit.
De unde pot sa iau si eu un Hubble din asta  :lol:  :lol:  :lol: ?