-----------------------------------
achy1978
04 Feb 2010 00:34

Great Nebula in Orion
O prima fotografie la M42 cu noua mea EQ6 PRO, care imi face debutul in astrofotografie. Am facut eforturi destul de mari in privinta echipamentului si inca mai sunt investitii de facut  :cry: (ED 80, corector de coma, camera de ghidaj ......... ). Din pacate fotografiile au fost realizata fara ghidaj, dar punerea in statie relativ bine mi-a permis si expuneri de peste 1 min.


Telescopul folosit Newton 254/1200 f 4,7, NIKON D60, Timpul de expunere total 9 min/fotografie, ISO 1600, dark frame intern.

Dupa ce am ajuns acasa mi-am dat seama ca mai aveam nevoie de cel putin inca pe atatea cadre, dar dupa 2 nopti consecutive cu 2 ore dormite, - 15 grade afara si carat sculele de la si pana la etajul 4 a trebuit sa renunt.

Cer senin,
Marian

marius78
04 Feb 2010 08:53


Foarte frumos.

mak
04 Feb 2010 09:12


A doua mi se pare cea mai reusita.
Ce corector de coma folosesti?

Edit: Acu' ca m-am uitat mai bine am vazut ca de fapt sunt fara corector.

Stanescu Octavian
04 Feb 2010 09:20


Da , e frumoasa a doua , poate cu timp mai lung de exp 2-3 min ar fi si mai.

achy1978
04 Feb 2010 09:28


Multumesc

Si mie tot a doua imi place mai mult.

@ mak - Nu am folosit corector de coma pt ca nu am. Este trecut pe lista de dotari viitoare.

@ Octavian Stanescu - Am incercat si timpi de expunere mai mari dar se umplea imaginea de jeg rosu de la poluarea luminoasa (am facut pozele de undeva de la periferia orasul in incinta unor depozite comerciale unde am stis toate becurile, dar ....... ). Intre 30 sec  si 1min  au fost cele mai reusite expuneri.

Stanescu Octavian
04 Feb 2010 09:35


pune un filtru deep sky si scapi de rosu. :wink:

achy1978
04 Feb 2010 09:54


Da,  multumesc de sugestie, dar nu pot deocamdata pana nu schimb focuserul si adaug un corector de coma (sper sa mearga si fara pe moment).

Datorita inaltimii focuserului nu am suficient back focus si nu pot ajunge in planul focal cu senzorul camerei. Am facut o inginerie in sensul ca, in baioneta aparatului foto montez adptorul de la baioneta la filetul pe 2 inch, fara a mai insuruba si adaptorul. Scot din focuser adaptorul de 2 inch, astfel incat pot monta aparatul strangand suruburile de fixare. Este singura varianta (cu exceptia ridicarii oglinzii principale in tub) de a ajunge in planul focal. Asadar, deocamdata nu am pe ce sa montez filtrul respectiv (pe care nici nu il am).... dar sper sa urmeze in curand.

Marian

Laurentiu
04 Feb 2010 10:46


Felicitari Marian ! Un inceput foarte promitator !!

Problema back-focus-ului la astrofotografia cu DSLR se poate rezolva. Trebuie sa reduci distanta intre secundara si primara cam cu 55 mm (cam atat e distanta intre senzorul CCD al camerei, cu adaptor T2, pana la planul tau focal actual). Mai poti incerca sa folosesti un focuser mai scurt dar asta nu cred ca e suficient sa aduca planul focal acolo unde e nevoie.

In al doilea rand va trebui sa schimbi secundara cu alta de diametru mai mare. Altfel nu vei avea suficient camp iluminat 100% (ar fi ideal un camp iluminat de 28 mm pentru camera ta).

Gary Seronik spune aici ce si cum:

http://www.garyseronik.com/?q=node/8

Daca vei folosi un corector de coma s-ar putea sa se modifice din nou pozitia planului focal (de ex. Baader MPCC scoate in afara - adica in directia opusa focuserului  :lol: - planul focal cu cca 1 cm).

Emil
04 Feb 2010 10:59


Salut,
coma poti sa o reduci si software prin Photoshop, eu personal nu am incercat metoda insa stiu ca da rezultate bune.
In legatura cu corectorul de coma s-ar putea (sunt aproape sigur) ca la montarea lui (atunci cand o sa il cumperi) vei avea probleme sa ajungi in punctul de focus.
Ridicarea principalei implica si schimbarea secundarei pentru a obtine un camp iluminat uniform pentru sensorul tau asta pe langa faptul ca se va schimba F-ul deci iti trebuie un corector bun dar aceste lucruri deja au mai fost spuse.
Baader are un corector mai nou care s-ar putea sa te ajute, cica impinge punctul de focus in afara. Daca aceste valori sunt reale nu pot sa garantez insa merita sa arunci o privire.
RCC I, Rowe Coma Korrektor 
http://www.baader-planetarium.de/sektion/s30/s30.htm
Focalizarea este buna, poate era insa mai bine daca o mai verificai o data, ori sunt eu la ora actuala carcotaj. Personal te-as ajuta la o reprelucare insa sa fiu sincer nu am mai corectat imagini color de mult prea multa vreme.
Oricum pentru prima serie este mult mai bine decat ce am obtinut eu.

Numai bine
Emil

Laurentiu
04 Feb 2010 11:05


asta pe langa faptul ca se va schimba F-ul 

 :lol:

achy1978
04 Feb 2010 11:11


Multumesc Laurentiu

Stiu ca in acest moment conul de lumina nu asigura o iluminare 100% a cipului camerei, insa nu vreau sa transform telescopul intr-un astrograf. Pentru a rezolva acest lucru, in viitor vreau sa achizitionez un ED80 pentru obiecte mari (ex. M42), iar telescopul o sa fie utilizat pentru obiecte cu diametre unghiulare mici, unde o sa am nevoie in principal de partea centrala a imaginii si pot face crop in poza pentru a elimina zona neiluminata.

Cred ca am gasit un focuser mai putin inalt decat pe cel care il am acum si cred ca o sa-mi asigure suficient back focus.

In ceea ce priveste MPCC-ul, asta si vreau sa-mi scoata afara planul focal. Cu 1 cm castig + 2 cm de la focuser cred ca voi putea ajunge in planul focal cu toate adaptoarele (si o sa pot monta si filtre). Daca nu, o sa mai urc oglinda principala in tub.

Emil
04 Feb 2010 11:13


Salut,
hmm ori sunt eu pe langa ori nu mai pricep nimic.
1200/254=4,72
(1200-55)/254=4,50
deci prin ridicarea principalei se schimba si valoare F-ului

Daca am facut pe undeva vreo greseala va rog sa ma corectati.

Numai bine
Emil

achy1978
04 Feb 2010 11:17


Emil, chiar as vrea sa incerci o prelucrare a imaginii din fisierul tif original. Eu nu cunosc inca toate dedesupturile Photoshop-ului. Eu procesarea am facuto cu Adobe Lightroom.

Cu sa-ti trimit fisierul (are 70 Mb)?

achy1978
04 Feb 2010 11:18


Este corect ce spui, dar inca nu vreau sa iau in calcul ridicarea principalei.

Laurentiu
04 Feb 2010 11:21


Salut,
hmm ori sunt eu pe langa ori nu mai pricep nimic.
1200/254=4,72
(1200-55)/254=4,50
deci prin ridicarea principalei se schimba si valoare F-ului

Daca am facut pe undeva vreo greseala va rog sa ma corectati.

Numai bine
Emil

Nu se schimba f/d prin diminuarea distantei intre primara si secundara - cei 55 mm se adauga la distanta dintre focuser si camera asa ca distanta focala ramane aceeasi. F/d este o marime intrinseca sistemului optic - distanta focala/diametruul obiectivului.

O mica modificare apare totusi prin adaugarea corectorului de coma - asta depinde de tipul corectorului.

Emil
04 Feb 2010 11:22


Salut,
pune-l pe un CD si la posta cu el.
Glumeam!
O solutie initiala ar fi o conversie in JPG la calitate maxima si il trimiti pe email insa sa stii ca nu promit cine stie ce o sa incerc sa vad ce pot scoate.
email-ul este emil.kolbert at twin.at elimina spatiile pentru a obtine adresa. Punctul dintre prenume si nume trebe sa fie.

Numai bine
Emil

P.S. Alta solutie ar fi arhivare pe volume si trimis asa insa este mai comod pentru mine ca jpg, ajunge mai repede si daca iasa ceva in faza initiala atunci trecem pe tiff, daca nu atunci macar am economisit ceva timp la upload respectiv download

Laurentiu
04 Feb 2010 11:27



Cred ca am gasit un focuser mai putin inalt decat pe cel care il am acum si cred ca o sa-mi asigure suficient back focus.



Gresit. Ceea ce vrei este, de fapt, un focuser mai scurt, nu mai lung. Un focuser mai lung inrautateste problema pe care o ai deja si va trebui sa muti principala si mai sus in tub iar diametrul secundarei va trebui sa fie inca si mai mare (adica obstructie centrala mai mare cu toate consecintele ce deriva de aici).

Cosmin Radu
04 Feb 2010 11:28


Omule te rog frumos cand mai este cer senin sa faci niste poze la M16 ca tare mai sunt curios cum iesa O.O . Ms!

Laurentiu
04 Feb 2010 11:29


Omule te rog frumos cand mai este cer senin sa faci niste poze la M16 ca tare mai sunt curios cum iesa O.O . Ms!

M16 se ridica bine deasupra orizontului doar la vara  :D

Emil
04 Feb 2010 11:36


Cred ca achy1978 se refera la acelasi lucru...
"am gasit un focuser mai putin inalt "

Fara suparare
Emil

Laurentiu
04 Feb 2010 11:46


Asa este. Am inteles gresit...

achy1978
04 Feb 2010 13:06


@ Emil - Am sa-ti trimit fisierul TIF prin Transfer.ro

florin_astro
04 Feb 2010 23:08


Daca nu e secret mare poti sa ne zici si noua adresa sa putem incerca si noi prelucrarea fisierului tiff? Si felicitari pentru imagini, daca o ti tot asa o sa ajungi departe. Cer senin, negru si fara turbulente.

achy1978
05 Feb 2010 02:55


Multumesc Florin. 

Acum m-am intors din camp unde am luat frig de -15 grade. Pe deasupra a batut si vantul destul de tare si mi-a stricat toate fotografiile. Vibreaza rau telescopulla aproape orice adiere de vant.

 O sa postez 2 poze dupa prelucrare ca sa zic ca nu am fost degeaba. Tinta M51 si Roiul din Perseu.

Adresa: http://dl.transfer.ro/Transfer_ro-05Feb-11659d2de8874.zip


Marian

achy1978
05 Feb 2010 08:51


Rezultatul prelucrarii este mult mai prost decat ma asteptam. Vantul a  stricat cam tot.

florin_astro
05 Feb 2010 09:27


Salut, nu ai cumva tiff'urile originale, ne-stretch-uite? Asa cum au iesit de la "mama lor"? Banui ca ai folosit DSS. Daca poti sa trimiti alea ar fi mai util. Mersi

achy1978
05 Feb 2010 09:46


Pai acelea sunt cu putine ajustari de contrast si saturare a culorilor

mircear
15 Feb 2010 14:11


O imagine facuta cu ceva vreme in urma pe care-am reprelucrat-o de curand.

D40; 3x15sec; ISO800
12" Meade LX200R f/10@f/6.3
Capture NX (+1EV), Photoshop (levels+curves), Deep Sky Stacker
50% crop.

achy1978
15 Feb 2010 15:33


Imi place ca este foarte bine definit trapezul! Totusi parca nu prea sunt echilibrate culorile. Am incercat ceva de la munca dar nu pot sa vad histograma cu programul care il am. 

Cu ce aparat ai facut fotografia?
.... si incearca expuneri mai mari (minim 30 sec)


Succes si cer senin!
Marian

mircear
16 Feb 2010 11:20


Cu un Nikon D40.
La mai mult de 15 sec. poluarea luminoasa incepea sa-mi manance din detalii, imaginea e luata din buricul Bucurestiului.