-----------------------------------
Cata Mircea
12 Feb 2010 20:41

Cum afecteaza dimensiunea ocularului magnificatia ?
Intreb deoarece nu ma pricep la optica. In cazul unui refractor, un ocular mai mic , mareste magnificatia ? O aduce la puterea maxim teoretica ? 
Pentru a beneficia de magnificatie maxima la refractorul meu ( Celestron Omni XLT 120 ) care are un ocular de Plossl de 25 mm , ce ocular mi-ar trebui ?

Georgian
12 Feb 2010 21:02


Dimensiunea ocularului nu conteaza, ci distanta focala (la asta cred ca te-ai referit). Grosismentul este egal cu raportul dintre distanta focala a obiectivului si distanta focala a ocularului. In cazul tau, grosismentul maxim util este 240x, deci iti trebuie un ocular de 4 sau 5mm. 
Poti citi "Observatorul astronomului amator" pt. mai multe informatii. Iti explica acolo destul de clar notiuni ca grosisment rezolvant, grosisment echipupilar etc.

Cata Mircea
12 Feb 2010 21:10


Am descoperit America. Adica m-am edificat . Multumesc de raspuns , Georgian. Acum am alte intrebari  :D 

4-5 mm mi se pare totusi putin cam mic. Ma gandeam la unul de 6-7-10  mm . Exista asa ceva ? Sunt standard ca si dimensiuni ? Adica se potrivesc pe toate telescoapele , sau au diametre diferite ?

Georgian
12 Feb 2010 23:47


Exista doua standarde: 1,25" si 2". Poti sa cumperi ce ocular vrei, focuserul de la OmniXLT este pe 2", deci se potriveste orice (are un adaptor de 1,25, nu?). Exista oculare cu diferite distante focale.
http://www.skywatcher.ro/accesorii.htm#Oculare