-----------------------------------
Catalin Paduraru
01 Mar 2010 18:57

Velur autocolant
Salut, unde pot sa gasesc niste velur autocolant negru in Bucuresti?
Numai bine!

neox
01 Mar 2010 21:05


Sigur gasesti in Praktiker sau Baumax.
Din Praktiker am luat si eu.

Catalin Paduraru
01 Mar 2010 21:19


Multumesc. O sa incerc la Baumaxx zilele astea fiindca tocmai s-a deschis unul langa mine.
Numai bine!

auriga
02 Mar 2010 00:34


salut, gasesti si pe net la decorama.ro, eu de acolo mi-am luat vand doar la sul 5mx0.45m. ulterior am gasit si la baumax (pe vremea cand cautam negru nu aveau pe stoc).
prin coincidenta tocmai am terminat de captusit cu velur intreg tubul la [url=http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel/Dobson130mm]dobsonul meu de 130mm.

Oliver Dragan
02 Mar 2010 01:11


Poti aprecia calitatea adezivului?

auriga
02 Mar 2010 07:20


pe tabla vopsita mata skywatcher adera excelent. daca se lipeste corect fara goluri de aer nu da senzatia ca s-ar exfolia prea curand.

Laurentiu
02 Mar 2010 11:00


Singura problema pe care am remarcat-o la velurul autocolant ar fi faptul ca se desprind destul de multe scame. Iar scamele acestea ajung pe optica. Banuiesc ca nu e asa de grav.

neox
02 Mar 2010 16:04


Cred ca se poate curata, macar la inceput inainte de instalare prin tamponare cu o banda adeziva usoara cum sunt cele pentru zugraveli.

dragos.n
02 Mar 2010 22:33


Eu am vazut velur negru de calitate mult mai buna decat cel de la Praktiker la ''Hanul cu tei'', gangul ala care se face din Lipscani. Primul magazin pe stanga cum intri din Lipscani, a doua camera, unde sunt colile de desen si alti suporti de desen. Este mai negru decat cel de la Praktiker, si mai mat. Dar aveau putin.

ursamajor
11 Mai 2012 14:19


M-ar interesa &#537;i pe mine pe unde se mai găse&#537;te acum (după 2 ani de la ultimul reply) acest velur autocolant. Am avut o revela&#539;ie când am privit prin tubul focuserului de la luneta mea Bresser 70/700mm: Mătuind cu vopsea neagră mată (spray din Bricostore), am constatat o îmbunătă&#539;ire incredibilă a contrastului. Înainte de asta, imaginea era foarte lăptoasă, alburie, din cauza reflexiilor parazite (vorbesc de imagini diurne). Acum, parcă m-am îndrăgostit de micu&#539;a jucărioară.

PS: berbecozaurii de la Bricostore s-au uitat unul la altul ca vi&#539;eii când i-am întrebat de a&#537;a ceva.

Erwin
11 Mai 2012 21:57


Încearcă la Praktiker, ultima dată când m-am uitat eu mai aveau, era prin iarnă. S-ar putea să găse&#537;ti &#537;i la Hornbach. Încă se mai găse&#537;te spray negru mat Cosmos Lak la magazinele de piese auto, e mult mai bun decât altele de gen, chiar dacă e 15lei/buc zic că merită. Am luat 2 tuburi, să fie... :)

ursamajor
11 Mai 2012 22:16


Am dat &#537;i eu cu vopsea spray, dar tot e loc de mai bine. &#536;i dacă tot am avut revela&#539;ia cu luneta, zic s-o fac cum trebuie. :)
Să încerc la Praktiker, Hornbach n-avem pe-acilea. Mersi.

Laurentiu
12 Mai 2012 01:25


Încearcă la Praktiker, ultima dată când m-am uitat eu mai aveau, era prin iarnă. S-ar putea să găse&#537;ti &#537;i la Hornbach. Încă se mai găse&#537;te spray negru mat Cosmos Lak la magazinele de piese auto, e mult mai bun decât altele de gen, chiar dacă e 15lei/buc zic că merită. Am luat 2 tuburi, să fie... :)

Pe unde ai mai gasit Cosmos in Timisoara ? de 2 ani nu am mai vazut...

Erwin
12 Mai 2012 06:59


La Majid, pe Mircea cel Bătrân, nu departe de Bd. Cetă&#539;ii.

ursamajor
12 Mai 2012 14:35


La Praktiker, aici în BR, au luat postura celor din Bricostore: se uitau ca vi&#539;eii la poarta nouă când i-am întrebat...

ursamajor
16 Mai 2012 14:44


Am insistat astăzi și m-am decis să caut singut prin magazin la Praktiker, fiindcă amețiții ăia habar n-au ce vând.
Am găsit pâslă de bricolaj, autocolantă și ea. Necazul e că numai pâslă nu este. Sau cel puțin nu e pâsla de care știu eu. E un conglomerat pâslos, e drept, de fire și fibre artificiale, care lucesc mai abitir decât plasticul lucios. Evident, am zis pas.
Soluția finală aplicată de mine la luneta Bresser 70/700 a fost să dau cu spray negru mat pe interiorul tubului focuserului, apoi, după uscare, am șmirgheluit cu șmirghel foarte fin (de 400). Am revopsit cu spray negru mat, apoi am șmirgheluit din nou, rămânând așa. Acum reflexia e slabă și foarte difuză.

ursamajor
30 Mai 2012 14:10


După lupte seculare, care au durat ceva vreme  :mrgreen: am găsit la Dedeman niște catifea autocolantă, la metru, dar doar roșie. N-am avut de ales și am luat-o și am pulverizat-o cu sprayul negru și a ieșit OK. Urmează să o montez în obiectul cu pricina, fiindcă acum chiar că a dispărut complet reflexia.

mircear
30 Mai 2012 16:34


La Decorama.ro nu mai au?
Sau nu e buna? Eu am captusit un Maksutov si un refractor cu velur negru luat de la ei.

ursamajor
30 Mai 2012 17:19


N-am vrut să comand pe net că m-ajungea mai mult transportul.

Ovidiu M. 
15 Dec 2015 09:47


Puteti confirma daca merita velurul asta autocolant generic mai mult decat o vopsea negru mat auto? Intreb nu din motive financiare pt ca am vazut ca este foarte ieftin dar in ideea de a nu irosi timp si efort. Am luat un spray negru mat 600ml la 20 de lei si nu stiu daca sa ma mai complic si cu velurul.

Erwin
15 Dec 2015 10:42


Velurul pe care l-am luat mai demult de la Praktiker este mai negru decât vopseaua, absoarbe foarte bine lumina din cauza peri&#537;orilor. De fapt cel mai negru material posibil este făcut din "velur" din fibre de carbon. Păcat că nu se vinde la metru! Chiar, nu se poate fabrica "in house"? N-a încercat nimeni? :)

Ovidiu M. 
15 Dec 2015 11:00


Ok, mersi. Imi iau si eu.

Ovidiu M. 
15 Dec 2015 13:02


Am comandat si 1x1.2m de autocolant Carbon 3D negru mat. Este 35 lei. Sunt curios daca este mai negru si antireflexiv decat velurul. Oricum arata foarte bine si eventual imbrac exteriorul cu el.

Erwin
16 Dec 2015 03:19


Autocolant tip carbon am găsit la magazinele de piese auto, nu este destul de negru, chiar dacă are stria&#539;ii de imita&#539;ie de fibră reflectă multă lumină, nu e bun pentru interior. Este doar o folie de plastic cu imprimeu în relief.

valy
16 Dec 2015 11:14


Velurul e velur, alfel mai ieftin/usor/simplu e cu vopsea negru mat.

Ovidiu M. 
16 Dec 2015 12:42


Mi au ajuns. S a miscat repede firma. Deseara, dupa ce in vreo juma' de ora o s o conving pe nevasta mea ca am facut o achizitie inteleapta:)), vad si eu ce si cum.

Ovidiu M. 
16 Dec 2015 18:06


Da...velurul este ultranegru....l-am pus alaturi de o serie de articole textil negre din casa si nici nu ai ce sa compari. Pe langa asta cu perii aia cred ca absoarbe f bine reflexiile luminoase. Slabe sanse vreo vopsea sa reuseasca mai bine. Carbonul 3d este reflexiv partial dar f frumos si estetic. O sa vad daca 1x1.2m ajung ca sa imbrac tubul cu el.

V. Istvan
16 Dec 2015 19:23


Salutare!

Eu am încercat înnegrirea interiorului telescopului cu velur negru. Am găsit la metru în magazin, ca orice altă țesătură. Am aplicat niște pete de Prenadez pe interiorul tubului, apoi am presat velurul și l-am lăsat să se usuce. Atât.
Negrul era chiar negru, fără nici o reflexie.
Cu câteva luni după, am demontat oglinda principală. Avea firicele negre de pe velur, dar le puteam sufla cu aer.
Ce nu mi-a plăcut, că s-au instalat păianjeni după câteva săptămâni de nefolosire, în ciuda capacului pus :) Se pare că ei se simt bine pe velur.
Apoi am făcut un alt tub, pe care am aplicat vopsea mată. Nu e așa bună ca velurul, în schimb nu-și mai fac cuib insectele înăuntru.

valy
16 Dec 2015 19:25


Dai cu sprey.


Ovidiu M., poti pune te rog o poza cu el, ma faci curios.

Cosmin Iftode
16 Dec 2015 19:39


Dai cu sprey.

O sa te ia cineva in serios  :lol:

Ovidiu M. 
16 Dec 2015 22:34


Un spray de insecte rezolva problema....
O sa pun Valy, dar pe zi, ca la lumina artificiala nu iese bine.

Cosmin Iftode
17 Dec 2015 00:45


Mai, voi ziceti sa dea omul cu spray de insecte in tub, cu oglinzile montate ? Poate ratez eu ceva...

V. Istvan
17 Dec 2015 01:26


Cred că e o glumă... Eu în nici un caz nu aș da cu nici un spray înăuntru cât sunt oglinzile montate.
În schimb poate fi o soluție montarea a încă unui capac, pe capătul opus, și pe focuser de asemenea - când nu are ocular înăuntru. Atunci nu mai rămân orificii pentru pătrunderea insectelor când nu se folosește instrumentul.

Ovidiu M. 
17 Dec 2015 03:46


Pai nu pe oglinzi...Spre exemplu preventiv la instalarea velurului, un jet aplicat pe el pt miros ca sa nu se instaleze pe el nimic iar in cel mai rau caz dai oglinzile jos un pic...

Cosmin Iftode
17 Dec 2015 09:54


Eh, la montaj (sau cu oglinzile date jos in general) e ok, dar cum ati scris mai sus doar "da cu spray" parca vedeam pe cineva ca citeste, merge la telescop asa cum e el cu toate cele si il aerosolizeaza bine de tot  :lol: 

Capac si in spatele primarei presupun ca ar ajuta (ma gandesc ca trebuie sa fie intr-adevar suficient loc pe langa ea pentru un calator cu 8 picioare) dar inevitabil ramane vulnerabil telescopul in timpul aclimatizarii. Ramane de verificat periodic pentru locatari nedoriti si eliminat dupa caz, am sa tin minte sa ma uit si eu mai cu atentie acum ca ati discutat de asta.

Ovidiu M. 
17 Dec 2015 13:33


Da lasa i domle acolo pana la urma. Un pic de baffling natural nu strica :))

claudiu daniel
28 Ian 2016 23:07


Nu trebuie lasati , mie vara trecuta zgaindu-ma la luna mi-a intrat in tub un fluture nu stiu de care , atras de lumina primarei sau cine stie cum o ajuns prin tub  , tot balanganindu-se prin tub mi-a lasat o urma de praf din ala de pe aripi pe oglinda , 

Ma cam zgarie pe creier , voiam sa o spal , dar parca nu as vrea la nici un an de cand am telescopul

dragos.n
29 Ian 2016 09:32


E mai bine sa o speli. Nici nu e asa greu, daca ai rabdare.

claudiu daniel
02 Feb 2016 00:01


S-a mai micsorat de atunci , era cam cat o moneda de 10 bani sa zic , dar cu forma neregulata . S-a micsorat dupa ultima noapte cu ger si cer senin in care am scos telescopul afara , dupa vreo 4 ore  era bruma pe lentila cautatorului si pe lentilele ocularelor ,nu mai zic de tub , am strans si am bagat telescopul in camera , dupa vreo jumate de ora pe oglinda erau borboane si borbonele de condens , m-am speriat un pic , aveam impresia ca daca inclin telescopul la orizontala vor curge siroaie de pe ea , trebuia sa pun telescopul pe un hol mai putin incalzit si sa-l las acolo 
Dupa isprava asta pata aia de praf s-a mai micsorat , cred ca s-a imprastiat pe o suprafata mai mare prin condensul depus 

Chestia asta cu depunerea de condens la trecerea de la frig la cald poate afecta stratul de protectie de pe  suprafata aluminizata  ? , adica mai era condens si dupa 3 ore pe 3/4 din suprafata oglinzii , n-am stat sa-l pandesc :) sa vad dupa cat timp dispare de tot pentru ca a doua zi trebuia sa plec la servici . 

Si inca ceva , trebuie pus capacul sau se lasa fara pana dispare condensul ?

dragos.n
02 Feb 2016 00:24


Il lasi fara capace pana dispare condensul. La fel si accesoriile.

Daca afecteaza? In principiu, nu. Daca atmosfera e curata. Evident, atmosfera nu e absolut curata, asa ca odata la un an, sau mai putin, e bine sa speli oglinzile. Sau daca vezi dupa uscare ceva urme pe ea. Totul depinde de mediul in care faci observatiile.

Ca exemplu, au fost perioade cand utilizam telescopul zilnic, in atmosfera plina de praf, si trebuia sa spal oglinda odata pe saptamana. La fel, daca stii ca nu o sa mai utilizezi telescopul mult timp, e bine sa speli oglinzile, sa stea curate cat e in pauza. Atentie, uneori secundara se murdareste mult mai repede decat primara. Si unii uita sa o spele.

Foarte mult ajuta, si la pastrarea oglinzilor curate, si contra condensului, un parasolar in fata tubului, de diametru putin mai mare decat tubul. Pentru mine, spre exemplu, m-a ajutat sa spal telescopul la doua saptamani in loc de una in perioadele de utilizare zilnica. Si condensul se depune un pic mai lent.

claudiu daniel
02 Feb 2016 00:55


Bun , multumesc pentru lamuriri , dincolo de mitul ca spalarile dese scurteaza viata stratului de protectie cred ca si lasatul prafului pe ele are cam acelasi efect : mai mult praf inseamna atragerea de umezeala , si mentinerea ei un timp mai indelungat pe oglinda , nu mai zic de substantele care circula prin atmosfera unui oras .  

Cred ca o sa le spal mai des decat am anticipat , la vreo 20 de metri de locul de observatie am o strada prafuita , cateodata ma mai alint cu laserul verde , si vad cum raza loveste multele particule de praf in special cand adie vantul dinspre strada aia . 

Pana la prima spalare pe propria raspundere mai astept sa vad  cum se procedeaza pe viu la observatorul din oras , este in program o spalare de oglinzi la cele doua telescoape anul asta prin vara .

Bun si sfatul cu parasolarul , urmeaza sa fac neaparat unul + ca mai protejeaza si de lumina parazita .

Zilele trecute vazusem un cautator solar la unul din magazinele online , ma gandeam ca e ceva sofisticat , dar cand am vazut cat este de simplu am zis ca si ala urmeza in proiect :) nu stiu cat de des o sa-l folosesc dar e bine sa fie acolo , poate il vom folosi si la observator la sesiunile cu publicul , pare mai rapid decat centrarea dupa umbra telescopului .

Cristi65
04 Feb 2016 20:40


Unde pot să găsesc  în Timișoara velur autocolant?