-----------------------------------
ghitzZza
02 Mar 2010 23:15

Neclaritati despre paralaxa
Zilele aceastea am dat de o problema in care aveam sa calculez paralaxa unui corp ceresc. Am gasit o formula am rezolvat problema dupa care am vrut sa studiez mai mult despre paralaxa si am dat de alte formule si de acea sunt putin in ceata. Formulele finale care le-am dedus sunt :

p=1/r;
p=206265/r *a;
p=[z1+z2-(l1+l2)]/(sinz1+sinz2);


p-paralaxa
r-distanta pana la corpul ceresc
z1,z2-distantele zenitale din doua locuri diferite pentru acelasi corp ceresc
l1,l2-latitudinile gografice de la care s-au determinat distantele de mai sus.
Poate aveti niste documentatie  sau poate imi puteti explica.
Multumesc!!!

Doru Dragan
03 Mar 2010 08:32


Cea mai buna documentatie (daca sti engleza) e wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wiki/Parallax
In primul rand trebuie sa privesti paralaxa ca pe un fenomen nu ca pe o insiruire de formule. Paralaxa este diferenta aparenta de pozitie a unui obiect atunci cand e vazut din doua locuri diferite. Fenomenul de paralaxa se foloseste pentru masurarea distantelor pana la un obiect. Atunci cand mergi cu trenul (sau masina, autobuz etc.) obiectele de pe margina drumului (stalpi, copaci) trec rapid prin fata privirii in timp ce obiectele indepartate par ca se misca incet in timp. 
Formulele utile sunt cele care dau distanta pana la obiectul privit nu cele care dau paralaxa. Paralaxa e ceea ce se observa, in cazul obiectelor ceresti este o distanta pe bolta cereasca. Tinand cont ca bolta cereasca este o sfera, distantele dintre pozitiile unor obiecte pot fi privite ca arce sau unghiuri. Din aceste unghiuri se deduce distanta pana la obiectul respectiv.

ghitzZza
03 Mar 2010 12:55


multumesc!

UFO
02 Iul 2012 16:49


Oare de unde vine acel  206265 A.U.  ?  atât de folosit în astronomie. (hint radian)

p.s. nu cunosc limba franceză dar a&#537; fi interesat de etimologia cuvântului paralaxă. 

 :oops: L.E. vine din limba greacă, &#537;i înseamnă modificare

Doru Dragan
03 Iul 2012 07:26


Majoritatea denumirilor notiunilor stiintifice provin din greaca, o parte din araba si alta din latina :)