-----------------------------------
Emil
18 Mar 2010 12:43

Light polution Fuerstenfeld
Ahoi,
am folosit terminologia engleza din motive personale, traducerea in romana nu imi place cum suna, dar nici macar cea engleza sau germana nu este corecta, dar nu acesta este subiectul temei.
Camera folosita Canon 350D, expunere 79 secunde, obiectiv la 18 mm (cel standard care vine cu camera), fara filtre, fara prelucare, imagine bruta convertita in JPG (100% calitate) si un resize pentru a corespunde limitei de upload, ISO 800.

Fotografia surprinde zona nordica a orasului (acolo este centrul precum si o scoala).
Pentru mine este ceva de genul "Fara cuvinte"

Numai bine

auriga
18 Mar 2010 13:06

Re: Light polution Fuerstenfeld
curios, au ceva proiectoare sau ce reprezinta concentrarile acelea de lumina?

[url=http://picasaweb.google.com/viorel.bidirel/Diverse#5359337931177737666]comparativ, cum se vede din Cluj, 49 secunde la iso400  (cart. Grigorescu in directia Manastur (SudEst)).

Emil
18 Mar 2010 13:16


Superb, adica bine ca astfel putem aduna poate ceva date, un Sky Quality Meter ar fi ideal.
Aici toate sursele de iluminat ale cladirilor sunt orientate catre cer, inclusiv la cladirile contruite de curand...
Asa ca la fiecare plimbare prin oras seara imi treste tensiunea

Numai bine
Emil

P.S. Multzam de link

auriga
18 Mar 2010 14:00


Asta e rau, ca tot ce se face nou nu tine cont deloc, desi raspunsul de la primarie pe tema aceasta a fost:
"Reteaua de iluminat public din Cluj-Napoca este in plin proces de modernizare, ocazie cu care, prin inlocuirea aparatelor de iluminat, se combate si fenomenul de poluare, prin montarea lampilor la un unghi de 20 de grade fata de suprafata de iluminat. Va rugam sa anuntati la serviciul tehnic, 0264.59.60.30 interior 4432, zona unde lampadarele sunt sparte. Multumim."

Chestia buna e ca suntem departe inca de vest, dupa estimarile date de NASA (pe Google Earth -  Earth City Lights). 
- in plin oras (cartierul Grigorescu) am reusit sa vad in unele nopti de vara Calea Lactee;
- fac observatii in mod curent din oras si sunt vizibile destul de usor chiar  galaxii mai luminoase din catalogul Messier (nu M33, M101, M109, etc), in  aperturi de 130mm.
- la 5km de centrul Clujului (Feleac - observatorul astronomic al academiei, zona curenta de observatii) avem un cer destul de bun, de ex. M33 se vede usor in binoclu 8x30.

Emil
18 Mar 2010 14:17


Ahoi,
dar intreaba tu la primarie daca lampile sunt full cut off sau nu...
Ai grija sa nu se lege de tine, poate persoana va cred ca o injuri  :lol: 
Fuerstenfeld are undeve la 6000-7000 locuitori dar e "capitala" zonei termale de aici asa ca se baga greu la iluminat, cel mai mult imi place cand dau drumul astia la iluminatul public  in august pe la orele 14:00  :twisted: 

Numai bine
Emil

mak
18 Mar 2010 15:57


Foarte interesant efectul, imi aduce aminte de "Intalnire de gradul III"  :lol: .

achy1978
18 Mar 2010 16:12


Acum inteleg de ce faci poze doar in Ha  :wink:

Erwin
18 Mar 2010 23:09


Vând praștii cu bile de rulment, pentru comenzi intrați pe www.integro.ro Dacă nu sunt acasă, insistați, probabil sunt la vânătoare de mercuriale sau sodice...  :lol:  :lol:  :roll:

mak
19 Mar 2010 09:20


Super tare, Erwin. Am plecat sa beau o bere cu prietenii (chiar daca e cam dimineata)  :lol:  :lol:  :lol: .

Vlad
19 Mar 2010 13:40


Emil - nici macar cu ocazia IYA nu au facut nimic cu luminile?
La noi s-au facut tot felul de legi, proiecte etc (mai vedem daca s-or aplica, aia e partea a doua) . Insa cel putin s-a hotarat ca tot ceea ce se construieste nou, sa se faca conform anumitor principii anti-poluare.. De exemplu nu se vor mai folosi "reflectoare" gen antiaeriane. Nu ca s-ar vedea diferenta unde traiesc eu, caci atmosfera incarcata de umezeala face ca cerul sa straluceasca intr-un rosu supra-realist in fiecare noapte..ai sa vezi la ultimele poze care le-am facut, caci nu am reusit sa o indepartez de tot.

"Sfarsitul internetului" - LOL!

Laurentiu
19 Mar 2010 16:44


Am citit undeva ca poti folosi un laser pointer verde pentru a stinge lampile de iluminat public (cica au un senzor care e "pacalit" de laser si "crede" ca e ziua).

Asa o fi ?

de fapt, ce mai incoace si incolo, merita incercat poate "rezolva" complet senzorul !  :twisted:

Vlad
19 Mar 2010 18:57


In USA asa am citit si eu. pe la noi, voi si cam peste tot insa, cred ca nu. La mince cel putin se aprind cand se intuneca si asa raman..

Andrei
19 Mar 2010 23:05


Corect. La noi nu exista senzor pe fiecare lampa/stalp, ci un singur senzor ce le comanda pe toate, sau cate un senzor pe ramuri/cartiere/strazi.
   Si de obicei daca e un singur senzor, cel mai probabil e in "curte" la furnizor, in apropierea alimentarii cu energie electrica.

Vlad
19 Mar 2010 23:10


   Si de obicei daca e un singur senzor, cel mai probabil e in "curte" la furnizor, in apropierea alimentarii cu energie electrica.
...de unde ca daca reusesti sa te strecori si sa-l acoperi cu o cutie de flats d exemplu, ti-ai asigurat un cer curat pe o raza kilometrica  :D

Erwin
20 Mar 2010 01:13


aha, de-aia se mai aprind luminile ziua, că se mai umplu senzorii de găinaț  :lol:

Emil
20 Mar 2010 02:08


Erwin,
m-ai luminat, la asta nu m-am gandit...
E de nota 10

Emil

Erwin
20 Mar 2010 02:29


scuze că am poluat topicul tău serios cu bancuri neserioase  :oops:

Emil
20 Mar 2010 02:34


Auzi,
tu stai linisti ca nu l-ai poluat, sper ca ai mai descretit niste frunti.
La mine a mers
Unde am vazut eu mancarea de pasari, cred ca o agat de lampadar...  :D 

Numai bine
Emil

P.S. Inca unul care nu are somn, eu am scuza ca merge hardughia afara si stau pana se termina seria

Erwin
20 Mar 2010 02:37


astronomii amatori serioși dorm ziua, nu? Dacă e înourat bântuie pe net...  :lol: 

Cer senin și baftă la prins imagini frumoase! :)