-----------------------------------
Stanescu Octavian
19 Mar 2010 12:03

Protuberantele revin
Dupa o lunga pauza azi am pus iarsi filtru  H alpha pe soare . 
nu sunt protuberante spectaculoase dar am facut cateva poze .
sunt prezente in 2 zone diametral opuse . am zarit  si un filament destul de lung .

Stanescu Octavian
20 Mar 2010 19:49


Inca o poza de azi , e ceva mai mare si complexa  ca data trecuta .

neox
20 Mar 2010 20:07


Ce filtu Ha folositi? Gen Coronado sau Daystar cu prefiltru?
Am vazut azi aceeasi protuberanta in direct pe NSN :)

Stanescu Octavian
20 Mar 2010 22:18


Folosesc ce a fost mai ieftin adica   Thousand Oaks Optical pus pe Cassegrain 250mm cu focar de 6 m. 
avand la acest sistem si primara nemetalizata ce o inlocuiesc cand vreau sa vad soarele, initial primara avea sticla goala dar imaginea era cam palida prin H alpha  asa ca am aplicat un strat SI O de o anumita grosime ce a marit refexia de la 4%  la 15% astfel am lumina suficienta . 
as putea imbunatati filtrul H alpha prin dubla trecere metoda aplicata la unele sisteme specializate pe soare.
Potentialul de rezolutie bineinteles ca e departe de a fi atins turbulentele din zi fiind mult mai mari ca noaptea.

dragos.n
20 Mar 2010 23:33


Din ce vad eu in pozele astea, e vorba de un adevarat coronograf, nu doar de un simplu filtru. Sau gresesc?

Stanescu Octavian
21 Mar 2010 09:02


Nu e coronograf e mascat ulterior in PC , protuberantele sunt mult mai palide ca discul solar rezultand supraexpunerea discului . pentru a vedea mai bine protuberantele toata lumea mascheaza discul apoi suprapun uneori imaginea  corect expusa.
 La vizual nu e problema , doar cipurile "inca rudimentare" nu pot face fata.

achy1978
21 Mar 2010 09:19


Este foarte reusita imaginea. Tot Canon-ul pentruachizitie?...... ati tras cadre separate RAW sau filmulet?

Stanescu Octavian
21 Mar 2010 21:45


Da cu Canonul 50 D doar cadre separate 10-15  din care am selectat una reusita printre turbulente. nu am stakuit , protuberantele se si modifica destul de rapid la detalii . totusi 1-2 minute ar merge de filmat si stakuit.

achy1978
21 Mar 2010 22:33


Cred ca ar iesi o treaba mai buna

Stanescu Octavian
08 Mar 2011 14:34


Cine are posibilitatea ,dotari PST sau alte filtre H alpha merita de vazut protuberante serioase mult mai mari decat cele prinse in  pozele puse de mine .
dimineata erau intr-o zona marginala(zona 1165) cateva arcuri ce legau muchia marginala cu interiorul apropiat intrand in niste pete.
apoi cateva ace suptiri se ridicau la inaltime, totul e dinamic in cateva minute se schimba infatisarea .
regret ca nu am timp de poze-filmari. stiu ca ma prinde si stau zile si zile la prelucrari .