-----------------------------------
bbmlk
27 Mar 2010 16:48

Achizitie Apo
Salutare si bine v-am gasit!
    M-am decis ca in prima parte a acestui an sa-mi achizitionez un refractor apo de calitate.Am in vedere :  1.Takahashi Sky90II
                                              2.Williams Optics FLT98 DDG
                                              3.Televue 102
  Tinand cont de faptul ca voi face o investitie mai consistenta ,incerc sa adun cat mai multe pareri pro si contra referitor la cele 3 variante.Probabil ma veti intreba de ce un refractor apo,care este scopul...etc.Raspunsul este simplu.Imi doresc ceva compact, de calitate si usor de carat.Cochetez,bineinteles si cu ideea de astrofoto pe viitor. Orice parere este bine venita . Va multumesc.

Multa sanatate si Cer senin!

Laurentiu
27 Mar 2010 17:07


Cred ca TV 102 ar fi alegerea mea. La care as mai adauga o montura ecuatoriala de calitate.

Pentru astrofoto as mai adauga un focal reducer/field flattener de calitate (f/8.6 este cam "lent").

Cateva oculare de calitate (de preferat tot Tele Vue daca iti permiti).

Una peste alta, te asteapta o investitie de 4-5000 euro. Dar daca exista posibilitati, de ce nu ?  :D

bbmlk
27 Mar 2010 17:26


Ehehe..."greu la deal cu boii mici":))  Nu ma dau afara banii din casa insa pe cat posibil incerc sa fac cat mai putine compromisuri in general ,cu atat mai mult cand este vorba de o investitie.Si cum calitatea costa,mai bine ma "strang" putin si cu rabdare voi obtine ce imi doresc. Revenind la instrumente...la Televue ma atrage apertura cel putin vis-a-vis de Tak.102mm vs.90mm. WO in schimb este triplet.....:D 
   Apropos....pentru inceput,oricare dintre ele,va sta pe o EQ3-2 motorizata pe ambele axe. Va fi o alternativa "grab&go" la un newton 150/750

dragos.n
27 Mar 2010 22:36


Nu te sfatuiesc sa iei WO. Am vazut in ultimul timp cel putin doua teste interferometrice slabe sau chiar proaste la WO, facute independent unul de altul, in tari si laboratoare diferite.

Mai poti lua in calcul si APM, sau Officina Stellare. Super instrumente.

bbmlk
28 Mar 2010 13:11


Hmm...
Multumesc dragos.n ca mi-ai atras atentia vis-a-vis de WO.O sa  fac mai multe "sapaturi". APM nu suna rau.de Officina Stellare trebuie sa recunosc ca abia acum am auzit :oops:  .merci pentru tema de acasa.o sa incerc sa aflu cat mai multe .


Sanatate multa si Cer senin! ca restul vin de la sine :)

zoth
28 Mar 2010 14:31


Poti incerca sa mai faci sapaturi si in gradina vecinilor nostri:
http://www.gpuoptical.com/
Se aud vorbe bune despre produsele lor...

In privinta WO Dragos are dreptate, la ora actuala a ramas numai renumele de ei.

Spor!

bbmlk
28 Mar 2010 14:57


Multumesc zoth pt parere si recomandare.In ceea ce priveste WO cred ca am renuntat,  asta in conditiile in care am  primit aceleasi semnale si de la niste forumisti astroamatori de "afara" . Am intrat pe linkul trimis de tine(GPU) si suna cel putin interesant prezentarea lor.Voi incerca sa iau legatura cu ei personal pentru a afla cat mai multe despre produsele lor mai ales ca intamplator vorbesc maghiara fluent :D

Sanatate si Cer senin!

dragos.n
28 Mar 2010 16:38


Exista un GPU de vanzare chiar in Bucuresti (doar celula, iar tubul facut de Catalin Fus)

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=50975#50975

bbmlk
28 Mar 2010 19:37


Da,stiu anuntul.Merci.Inca stiu prea putine despre GPU.Cum am spus,ma voi documenta probabil luand legatura cu ei.Pana atunci am in vedere Tak,Tv sau TMB(WO a iesit din calcule).Sa fie si o doza de snobism? As fi ipocrit sa nu recunosc dar imi place sa o interpretez ca pe "drumul batatorit este mai sanatos" . Evident,pana la proba contrarie:D . La urma urmei E=mc2


Sanatate si Cer senin!

zoth
28 Mar 2010 20:15


Ai grija numai ca in ultimii ani, TMB calca din ce in ce mai apasat pe urmele WO.
Daca vrei traditie cu orice pret apeleaza la Tak, parerea mea   :wink:

bbmlk
28 Mar 2010 21:03


Takahashi a fost si va ramane pt mine optiunea nr 1.Depinde de ce ocazii se vor ivii (SH) asta in conditiile in care vreau sa investesc 1500-2000$.(plus-minus 2-300$ ) Pe ce te bazezi in ceea ce priveste suspiciunile legate deTMB? A nu fi inteles gresit,chiar ma intereseaza ;) .Cum am scris mai sus, orice parere,trimitere este bine venita.Merci ;)


Sanatate!

dragos.n
29 Mar 2010 14:19


Pe langa Takahashi, mai exista o firma cu mare traditie; Lomo. Ei fac lentilele pentru apocromatele TV, APM, si daca nu ma insel, Officina Stellare. Evident, calitatea de ansamblu a unui Tak e destul de greu de batut, si probabil ca din cauza asta sunt cam greu de gasit la sh, si cand apar, preturile nu sunt mult reduse.

Dar cu banii astia poti sa iei un TSA 102 nou. Eu cam asta as alege.

dragos.n
29 Mar 2010 18:53


Intre timp am primit pozele cu apo-ul lui Catalin Fus. Te sfatuiesc sa nu-l cumperi, ca poate castig la loto si-l iau eu :lol:

bbmlk
29 Mar 2010 19:58


:))

mak
30 Mar 2010 09:18


Gandeste-te si la un TSA-102. Am citit de bine sau foarte bine despre ea. Eu unul asta as alege. Partea proasta la Takahasi e ca accesoriile sunt foarte scumpe.
Am pus mai jos niste link-uri cu teste facute cu TSA-102 si FS-102. Pe astea din urma le-am mai vazut aparand cand si cand de vanzare la second-hand. TSA eu unul nu am vazut deloc la second (se pare ca cine are, nu vinde  :lol: ). Din pacate, link-urile sunt in germana, dar merge cu Babelfish sau Google Translate. Oricum, nu trebuie sa intelegi chiar tot ce scrie, imaginile si cifrele vorbesc de la sine.

http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=10795
http://www.astro-foren.de/showthread.php?p=33209#post33209
http://www.astro-foren.de/showthread.php?t=7347
http://www.astro-foren.de/showthread.php?p=39697#post39697
http://www.astro-foren.de/showthread.php?p=40202#post40202

bbmlk
30 Mar 2010 10:46


Merci pt linkuri mak.Sunt f utile.  TSA 102 insa  va fi cam mult pentru bugetul meu;) ,asta daca nu apare ceva la SH.

Sanatate si Cer senin!

bbmlk
30 Mar 2010 11:17


Apropos de "Takahashi a fost si va ramane pt mine optiunea nr 1" era in sensul in care cred ca este visul multora  dintre noi. Sa nu uitam ca de la Sky90II la TSA102 e un salt deloc de neglijat financiar.

mak
30 Mar 2010 11:34


Pai atunci urmareste cand apare vreun FS-102 la second. Am vazut ca din cand in cand mai apare pe site-ul APM sau aici: http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/ubbthreads.php?ubb=postlist&Board=19&page=1

Ca tot vorbim de "lup" : http://forum.astronomie.de/phpapps/ubbthreads/ubbthreads.php/topics/701789/Takashi_FS102_und_FS_128_gunst#Post701789

O vinde chiar APM Telescopes.

bbmlk
30 Mar 2010 12:10


Merci mult.Foarte util linkul.La germana mea e clar ca am inteles tot p'acolo:D.Ca-i germana sau ca-i swahili pt mine tot aia e :)) .Noroc ca am frate stabilit in germania. Revenind ,merci mult again;)

Cer senin!

mak
30 Mar 2010 14:00


Cu placere.
Swahili stiu si eu  :lol: .
Am un prieten insa, Babelfish for Firefox ii zice.

achy1978
30 Mar 2010 20:24


Daca vrei astrofoto si daca vrei Takahashi atunci FSQ trebuie luat un calcul. Este optimizat pentru fotografie wide-field si poti utiliza CCD-uri full-frame. Are niste review-uri la superlativ  :wink: 

http://www.takahashi-europe.com/en/FSQ-106ED.php

Succes

bbmlk
30 Mar 2010 21:36


Merci "achy1978" .Cine nu a auzit sau cine nu viseaza la un FSQ...Sunt convins ca, cunosti preturile deci...iese din discutie.Doar daca nu ma hotarasc sa cumpar un FSQ60 si imi mai raman bani de o SW100ED de ghidaj(evident tot SH )

bbmlk
30 Mar 2010 22:07


Cu placere.
Swahili stiu si eu  :lol: .
Am un prieten insa, Babelfish for Firefox ii zice.



Multzam' :) Motorase d'astea de tradus....merci oricum:)


Cer senin!

achy1978
30 Mar 2010 22:46


Merci "achy1978" .Cine nu a auzit sau cine nu viseaza la un FSQ...Sunt convins ca, cunosti preturile deci...iese din discutie.Doar daca nu ma hotarasc sa cumpar un FSQ60 si imi mai raman bani de o SW100ED de ghidaj(evident tot SH )

Pentru ghidaj este suficient ED80

Catalin Paduraru
30 Mar 2010 22:55


http://www.astromart.com/classifieds/details.asp?classified_id=676914

Numai bine!

bbmlk
03 Apr 2010 10:39


L-am vazut...:D

bbmlk
07 Apr 2010 19:08


Oricum mai am de asteptat putin pt a avea toata suma la care m-am gandit (nu prea mult) :D Nu vreau sa ma grabesc. Am facut-o de prea multe ori in viata ca sa nu fi invatat ceva din asta :) Bineinteles ,ce spun,nu are legatura cu instrumentul din linkul trimis de tine;)  (catalin) 

San'te si Cer senin !

mak
08 Apr 2010 08:35


Un pic off-topic: e rentabil sa cumperi luneta din exemplul de mai sus (sau orice altceva) din USA? Din experienta mea cu articolele cumparate din USA, chiar daca pretul e mai mic, pe langa transport, se plateste si TVA, iar daca valoarea in vama trece de 180 USD sau asa ceva, se mai adauga inainte de TVA o taxa vamala de 6%. In total ies in jur de 25% din valoarea produsului plus transport de platit la vama.
M-au aburit pe mine aia de la vama sau chiar asa e?

Catalin Paduraru
08 Apr 2010 09:09


Mak depinde foarte mult de cine dai la vama. Daca produsul este SH si nu are valuare declarata scapi cel mai usor. De cele mai multe ori nu stiu cum sa il clasifice si sigur nu o sa il evalueze la 1000$ ci undeva pe la 100-200$. 
Daca il primesti nou cu factura atunci platesti exact cum ti s-a spus. Daca ai tupeu poti sa negociezi cu aia sa nu il evalueze asa de scump. 
Eu pentru o montura de 1000$ nu am platit nimic la vama dar pentru un focuser de 150$ a trebuit sa le dau spaga 30 lei ca sa nu imi ia 100 lei taxe. 
Depinde foarte mult de cine dai si ce fel de persoana esti. 

On topic, bbmk daca zici ca ai rude prin Europa (parca asa cam citit pe aici) nu strica sa cauti pe la noi (Europa) ceva bun si ieftin. In EU nu platesti nicio taxa nimic, doar transportul. 
In schimb daca ai pe cineva in SUA sau daca ajunge cineva pe acolo, aia este cea mai buna solutie. 

Numai bine!

mak
08 Apr 2010 09:54


Mersi, Catalin. Cam seamana cu experienta mea de pana acum cu vama. Sa vezi explicatii ce a trebuit sa dau pentru un generator de vacuum Venturi de 100USD luat din State...

bbmlk
08 Apr 2010 10:02


In situatia in care nu as fi avut pe nimeni in state,nici nu m-as fi gandit sa cumpar de acolo.Motivele sunt chiar cele invocate de tine "mak" . In ceea ce priveste achizitionarea unui instrument din Eu ,evident ca ar fi solutia cea mai buna dar din pacate cum bine stiti si voi preturile sunt mult,mult peste cele din SUA.Nemaivorbind de faptul ca piata este infinit mai mica decat peste ocean iar sansele sa gasesti ceva bun si "ieftin" sunt evident mai mici.Bineinteles ca in momentul cand voi avea toti banii in mana ,prima "geană" va fi in ograda noastra(Europa)

Cer senin!