-----------------------------------
Doru Dragan
06 Iun 2006 09:51

Observatii solare prin filtru H-Alpha
Vreau sa va anunt pe aceasta cale ca ieri s-au facut primele observatii solare printr-un filtru H-Alpha la Timisoara. Filtrul este de la Thousand Oaks si a fost atasat unui telescop de 25 cm facut de Stanescu Octavian special pentru observarea Soarelui. In cazul nostru filtrul nu a fost achizitionat din bani publici ci prin efortul financiar a doi pasionati de astronomie. Cu toate acestea invitam pe oricine e interesat de acest subiect sa vina sa vada filamente, protuberante etc. In curand dl. Stanescu va posta primele fotografii.

admin
06 Iun 2006 09:54


Iata si prima imagine:

http://www.astronomy.ro/forum/album_comment.php?pic_id=392

Doru Dragan
06 Iun 2006 11:30


Trebuie tinut cont ca imaginile au fost facute "pe nerasuflate" in prima zi de la primirea filtrului. E posibil ca pe viitor sa se obtina imagini mai bune dupa castigarea unei experiente si rezolvarea unor probleme tehnice (adaptoare, reglarea luminozitatii, contrastului etc.)

sky
06 Iun 2006 14:13


Cat a costat filtrul Dragon?

Doru Dragan
06 Iun 2006 15:21


Peste 700 de dolari. A fost luat fara filtrul de rejectie ERF pentru ca dl. Stanescu foloseste un telescop dedicat pentru observarea Soarelui, ale carui oglinzi sunt nemetalizate fapt ce reduce luminozitatea sub 5%.

alexconu
07 Iun 2006 02:27


Bravo pentru filtru. Acum vreau sa vad si imagini bune nu doar de-astea pe nerasuflate :p

Doru Dragan
07 Iun 2006 09:54


Din pacate, coane, s-ar putea sa nu fie prea simplu. Noi am luat cel mai ieftin H-Alpha care l-am gasit. Se vad cu el in fiecare zi filamente, prominente etc. (daca nu sunt nori). Despre calitate insa ... vom mai vedea.

sky
07 Iun 2006 15:06


Oricum pozele nu sunt cele mai reusite, poate pe viitor veti face cateva mai bunicele. Ce vroiam sa stiu: s-a achizitionat filtrul pentru a colecta ceva date stiintifice sau doar pentru placerea ochiului :lol:

Doru Dragan
08 Iun 2006 09:31


Noi suntem amatori nu profesionisti. Cu toate astea amatorii pot face si lucruri folositoare (sa zicem stiintifice) nu doar sa admire frumusetile naturii. Soarele e cea mai apropiata stea de noi, o stea de care depinde in mare masura viata noastra. Noi aici suntem foarte interesati de activitatea Soarelui, eu cel putin sunt de parere ca (mai ales in perioada verii) la buletinul meteo ar trebui sa se spuna ceva despre activitatea Soarelui macar o data pe saptamana. Pe de alta parte ca amator de astronomie e interesant sa-ti gasesti o preocupare si ziua nu doar noaptea.

sky
08 Iun 2006 13:33


Pai de ce nu faceti voi un prim pas sa trimiteti ceva date la radio cu privire la activitatea solara. Cred ca ar fi interesati de asemenea date.

Doru Dragan
08 Iun 2006 13:48


Vad ca esti de la Iasi asa ca tie pot sa-ti spun. Da sa nu mai spui la nimeni  :wink: . In Timisoara pe FM a mai ramas un singur post de radio local. Restul sunt toate de la Bucuresti si ne spun noua cum mai e vremea pe acolo, cum merge circulatia pe drumurile lor etc. Cred ca daca le-as spune ceva despre activitatea Soarelui m-ar intreba imediat ce influenta are asta asupra gainilor care nasc pui vii  :(

sky
08 Iun 2006 19:20


Mesajul tau este putin c-am impertinent, dar am sa trec cu vederea. Sper sa nu fie de la observatiile solare :lol:

admin
20 Iun 2006 00:06


Iata ca au mai aparut cateva imagini ale Soarelui realizate cu filtru  H-Alpha la Timisoara:

http://www.astronomy.ro/forum/album_cat.php?cat_id=8

Roman
20 Iun 2006 14:03


WoW  :shock:  . Am crezut ca sunt facute de catre Soho

alexconu
20 Iun 2006 14:06


:D hai sa pastram proportiile totusi. 
Cea cu tenta galbena e cea mai ok; de ce nu e rosie?

Doru Dragan
20 Iun 2006 14:42


Prima imagine postata era "bruta", neprelucrata. Intr-adevar imaginea "originala" care se vede in ocular este un rosu inchis. Achizitia imaginilor s-a facut cu vesnicul Canon 300D si cu o camera CCD (nu web, alta cu pixeli mai multi si suprafata mai mare). Problemele care apar sunt multe si destul de complicate. In primul rand este vorba bine-nteles de atmosfera care impiedica o focalizare foarte precisa. In al doilea rand, instrumentul se incinge. In al treilea rand setarile pentru suprafata Soarelui nu coincid cu setarile pentru margine (proeminente) etc. Imaginile pe care le vedeti sunt obtinute din "stak-uirea" mai multor "frame-uri" si prelucrari diverse. Si noua ni s-a parut ca "tragerea" inspre galben sau verzui da o senzatie mai placuta ochiului. Camera CCD video e monocroma ca atare da o imagine alcatuita din nuante de gri de la negru la alb.

HoO_Germany
20 Iun 2006 19:13


la link-ul asta http://hoo-germany.de/download/Sonne210405_1b_1.bmp este o poza facuta de mine unde se poate face "download" ca sa puteti incerca a o prelucra. 
Am facut-o eu cu un PST in data de 21.04.2005 deja si nu este mai departe prelucrata, dar deja trasa in Registrax3.

Asa arata soarele in download (aici ca jpg)
http://hoo-germany.de/bilder/Sonne210405_1b_1.jpg

Doru Dragan
21 Iun 2006 09:25


Imaginea era supraexpusa, suprasaturata si virata in rosu. Aplicand corectiile corespunzatoare se obtine:
http://i52.photobucket.com/albums/g24/dragontoo/Corr_Sun.jpg
Vreau sa spun din nou ca nu m-am straduit prea tare. Cum se fac corectiile. Daca ai negru in imagine, incerci sa-l faci negru (fundalul cerului), daca ai alb - la fel (nu e cazul nostru). Daca ai prea multa culoare in general, reduci saturatia. Daca ai prea mult rosu, scazi din el. Toate astea se fac cu diferite meniuri care sunt diferite de la un program la altul dar se cam aseamana. Am mai si "cropuit" imaginea ca sa ramana doar ce-i mai interesant.

HoO_Germany
21 Iun 2006 13:20


Imaginea era supraexpusa, suprasaturata si virata in rosu. Aplicand corectiile corespunzatoare se obtine:
http://i52.photobucket.com/albums/g24/dragontoo/Corr_Sun.jpg
Vreau sa spun din nou ca nu m-am straduit prea tare. Cum se fac corectiile. Daca ai negru in imagine, incerci sa-l faci negru (fundalul cerului), daca ai alb - la fel (nu e cazul nostru). Daca ai prea multa culoare in general, reduci saturatia. Daca ai prea mult rosu, scazi din el. Toate astea se fac cu diferite meniuri care sunt diferite de la un program la altul dar se cam aseamana. Am mai si "cropuit" imaginea ca sa ramana doar ce-i mai interesant.

Mersi, si ai prelucrat-o bine  :) .
Dar, cazul care l-ai facut, este un drum (complicat destul  :) ) si totusi unul mai usor, ca acel care-l incerc tot mereu. Ce vreau sa spun este, ca eu incerc sa-l prelucrez cu Adobe PhotoShop 8.1 si acel program este foarte capabil (pentru utilizatori care se pricep [si eu nu ma pricep destul]).
Metoda care vorbesc eu este asa, ca poza se poate prelucra in doi pasi. In primul pas se prelucreaza informatia pozei central (fara margine) si cind asta e facut, se prelucreaza marginea cu prominecele.
Cind s-a facut asta, arata pozele cam asa 
http://www.onlinestuffs.com/pictureupload/bild3/2lq0koi4tmqqqgtfa36nj9zhczwh8xl0.jpg

Cunoscind asa poze de soare, spun ca ale mele inca se pot perfectiona  8)  :)

Doru Dragan
21 Iun 2006 13:44


Informatia aia nu exista in poza ta. Eu o pot adauga dar informatia de fapt nu exista :( Acolo s-a folosit alt filtru H-Alfa cu o banda de trecere mai ingusta care face sa se vada asa suprafata Soarelui. Pentru proeminente este suficient un filtru cu banda de trecere de 2-3 angstromi. Suprafata Soarelui necesita un filtru cu o banda de trecere de sub 1 angstrom sau un filtru pe linia calciului. Tu ce filtru ai folosit si de la ce firma?

HoO_Germany
21 Iun 2006 14:22


Informatia aia nu exista in poza ta. Eu o pot adauga dar informatia de fapt nu exista :( Acolo s-a folosit alt filtru H-Alfa cu o banda de trecere mai ingusta care face sa se vada asa suprafata Soarelui. Pentru proeminente este suficient un filtru cu banda de trecere de 2-3 angstromi. Suprafata Soarelui necesita un filtru cu o banda de trecere de sub 1 angstrom sau un filtru pe linia calciului. Tu ce filtru ai folosit si de la ce firma?

Eu am folosit un PST H-alpha cu un filtru de ca. 1 Angstrom. 
In poze format jpg nu exista informatile, dar in poze format bmp se tin acele, si de aia am dat si link-ul, pentru a incerca prelucrarea  :) .
Eu am incercat inainte o data sa pregatesc poza si aproape mi-a iesit, treube sa o mai caut si o arat. Dar profesionala nu era  8) .

Doru Dragan
21 Iun 2006 14:45


Si poza aia e tot JPG. Diferenta e ca e facuta cu un filtru de banda mai ingusta si are 300K a ta are doar 30k. De 10 ori mai putina informatie.

HoO_Germany
21 Iun 2006 15:20


Si poza aia e tot JPG. Diferenta e ca e facuta cu un filtru de banda mai ingusta si are 300K a ta are doar 30k. De 10 ori mai putina informatie.

Da, la sfirsit se pune poza in jpg pentru a arata-o in internet. Si chiar mai ai dreptate ca acea poza este facuta cu un stack din 2 H-alpha filtri pus unul peste altul.
Acolo intra mai multa informatie ca la un filtru, si sigur iese si poza altfel. 
Eu am incercat sa arat, cum pot arata poze prelucrate, daca se stie ce, cum sa face.
Din informatia pozei acele iese, ca s-a lucrat cam 1 ora la ea, ca sa iasa asa cum este  :) .

Doru Dragan
05 Iul 2006 14:31


Este a doua oara ca imaginile facute de Tavi Stanescu la Soare prin filtrul H-Alfa ajung pe SpaceWeather: 

http://spaceweather3.com/swpod2006/05jul06/Octavian.jpg

admin
05 Iul 2006 16:37


Nu putem decat sa il felicitam pe dl. Stanescu Octavian!!!

alexconu
05 Iul 2006 17:04


Mda.. imaginea asta se mai apropie de ce ar trebui sa iasa.. dar tot mi se pare un pic miscata (or fi artefacte de prelucrare, o fi rezolutia slaba intrumentului nu stiu, dar nu e pe cat mi-as fi dorit eu de clara).
E bine ca spaceweather ne baga in seama si ne publica. Acu sa vedem si-o imagine care sa merite sa fie afisata pe prima pagina a spaceweather nu doar sub forma de link. Hai ca se poate. Sa nu mai fi io singuru :D

zoth
05 Iul 2006 18:53


daca imi este permisa o parere, desigur nu as vrea sa-l contrazic pe alex dar mie mi se pare defocalizata imaginea, poate si din cauza asta lipseste definitia.

HoO_Germany
05 Iul 2006 19:29


eu nu as zice ca poza este miscata sau nefocata. Din cauza marirei este greu a face o poza unde focu-ul iese bine, nu ca soarele nu ar sta, dar aerul cald care in acel fel se mareste, face poze difuze.

Arat o poza comparabila
http://home.arcor.de/l.bluhm/astrobilder/asets/images/040706F.jpg unde puteti vedea o poza facuta cu un PST care s-a prelucrat cumva, adica, s-a pus in fata un telescop apocromatic si filtru H-alpha a ramas de la PST
http://home.arcor.de/l.bluhm/astrobilder/assets/images/HalphaAPQ.jpg

Diferentile sint, prelucralile la sfirsit, unde eu zic, ca poza dl-ui Stanescu, a iesit bine.

In link-ul asta se vede o animatie, unde unde arata foarte frumos ce am spus, adica aer-ul cald care il vedem si care strica sharpnes pozelor.
http://home.arcor.de/l.bluhm/astrobilder/assets/images/040706A.gif

Aici o poza actuala care arata aceas pata cum facuta si de dl-ul Stanescu

http://www.astro-imaging.de/astro/images/noaa10898_2006.07.05.jpg

Pozele de sus nu sint facute de mine.

alexconu
06 Iul 2006 01:33


intr-adevar si turbulenta poate fi de vina pentru calitatea imaginii respective. nu s-a incercat luarea de mai multe cadre in rafala si apoi stackuirea celor mai bune? rezultatul ar trebui sa fie net superior (evident, cu conditia sa existe cadre utilizabile)

Doru Dragan
06 Iul 2006 09:53


Imaginea a fost obtinuta din stak-uirea mai multor cadre luate cu o camera video. Tavi a ajuns la concluzia ca Canon (scuzati) 300D este excelent pentru imagini nocturne nemiscate (ex. deepsky-uri) dar la imagini dinamice si cu lumina multa este de preferat o camera video. Instrumentul care-l foloseste la Soare este un Cassegrain cu focarul de 4 m care, asa cum bine a observat Robert, la marirea asta "vede" toate perturbatiile atmosferei. Plus ca au fost facute de pe terasa de la Tavi in mijlocul orasului. Imaginile "mai frumoase" pe care le vedeti pe net sunt facute fie cu marire mai mica, fie cu instrumente mult mai scumpe sau din tot felul de turnuri amplasate in munti. Dar nu va faceti probleme, suntem in studiu la un telescop cu oglinda subtire si optica adaptativa controlata piezo-interferometric :)  :lol:  :D

HoO_Germany
06 Iul 2006 10:50


Imaginea a fost obtinuta din stak-uirea mai multor cadre luate cu o camera video. Tavi a ajuns la concluzia ca Canon (scuzati) 300D este excelent pentru imagini nocturne nemiscate (ex. deepsky-uri) dar la imagini dinamice si cu lumina multa este de preferat o camera video. Instrumentul care-l foloseste la Soare este un Cassegrain cu focarul de 4 m care, asa cum bine a observat Robert, la marirea asta "vede" toate perturbatiile atmosferei. Plus ca au fost facute de pe terasa de la Tavi in mijlocul orasului. Imaginile "mai frumoase" pe care le vedeti pe net sunt facute fie cu marire mai mica, fie cu instrumente mult mai scumpe sau din tot felul de turnuri amplasate in munti. Dar nu va faceti probleme, suntem in studiu la un telescop cu oglinda subtire si optica adaptativa controlata piezo-interferometric :)  :lol:  :D

Iti dau dreptate, camera Canon este preferata la poze deepsky. Pentru planete sau soare sint mai bune acele web-cams sau am citit ca si o camera Atik 2HS face poze planetare si solae exceptionale. 
Aceasta Atik are avantajul ca se poate regla mai fin ca web-cams uzuale, si din cauza asta ies pozele mai bune. Costa ceva mai mult ca o web-cam, dar diferenta se face platita.

De la Atik exista s feluri de cameri, care amindouo sint b/w.
Aici niste detalii tehnice de la Atik 2HS, pret 480 Euro
CCD Chip: ..................................... CCD - Sony ICX-424AL (Datenblatt)
Chipdurchmesser: ........................................ 6 mm - diagonal
Horizontale Auflösung: .............. 640 Pixel
Vertikale Auflösung:.................. 480 Pixel 
Pixel Größe: .......................... 7,4 Micrometer - quadratisch 
Computeranschluß: ......... USB and Parallel Port - für Belichtunszeit Kontrolle
Max. Frame Rate:.............. 10fps @ 320x240 (bei Kurzzeit Belichtungen) 
Stromanschluß:............ per USB - kein eigener Stromanschluß nötig
Maximale Belichtungszeit:............................. unbegrenzt
Kürzestmögliche Bel. Zeit: ... 1/10000 s im "Kurzzeit Modus" , 0.5s im "Langzeit Modus"
Belichtungszeiten:.......... im Fast Modus - 1/25sek bis 1/10000 sek
Kühlung: ............................ Luftkühlung für Langzeitbelichtung
Größe: ............................... 50x68 mm (ohne.25" adapter) 
Gewicht: .......................................... 430 Gramm (mit Kabel)

A doua varianta este Atik16 HR (high resolution)
date tehnice: Pret 1735 Euro
Chip Sony Chip ICX-285 AL ( PDF Datei ) 
Auflösung 1390 x 1040 Pixel  ( 1445600 Pixel ) 
Chipgröße 10,2mm x 8,3mm  Diagonale 13,15mm 
Pixelgröße 6,45 x 6,45 Micron 
Farbtiefe 16 BIT 
Computeranschluß USB 1.1 Download Zeit max. 11 sek 
Kühlung Peltier Kühlung (25° unter Umgebung) 
Bildvorschau Funktion Nur ca. 1 Sekunde Download Zeit 
Stromversorgung 12V DC - 0,8A 
Schutzplatte vor Chip optisches Glas - BK-7 
Gewicht ca. 500 Gramm

Doru Dragan
06 Iul 2006 13:40


Noi aici avem o camera HITACHI monocrom, 752x582 pixel, 1/2" diagonal, fara racire. De mai multa vreme ne uitam pe internet la alte scule dar orice ar fi mai bun decat avem acum costa peste posibilitatile noastre financiare.

HoO_Germany
06 Iul 2006 14:24


Noi aici avem o camera HITACHI monocrom, 752x582 pixel, 1/2" diagonal, fara racire. De mai multa vreme ne uitam pe internet la alte scule dar orice ar fi mai bun decat avem acum costa peste posibilitatile noastre financiare.

Chip-ul e mare si daca puteti face un Peltier-cooler ati primi o camera faina pentru asemenea poze.
Te inteleg, ca sculele sint scumpe  :wink: .

admin
07 Iul 2006 09:46


Avem o noua imagine de la Octavian Stanescu, in galeria:

http://www.astronomy.ro/forum/album_cat.php?cat_id=8

Imaginea este similara cu cea de pe spaceweather.

Catalin Paduraru
07 Iul 2006 10:40


Superbe pozele, din cate am inteles eu voi folositi ca filtru de rejectie oglinzi nemetalizate si un filtru H-alfa in focuser, nu? Cat de multumiti sunteti de acest sistem si cum v-ati gandit sa il imbunatatiti? 
Un filtru baader sau mylar nu este bun ca filtru de rejectie? 
Numai bine!

Doru Dragan
07 Iul 2006 12:36


Filtrul Baader sau mylar sunt filtre neutre, adica cu factor de transmisie aproximativ egal pe toata banda vizibila. Din cate am aflat (nu prea usor ca se pare ca e un fel de secret) filtrul ERF (de rejectie) e un filtru care stopeaza mare parte din infrarosu si ultraviolet. Scopul se pare ca e atenuarea luminii solare pentru protejarea ochiului si a filtrului H-Alfa. Solutia pe care o incercam noi este acoperirea oglinzii telescopului solar cu niste straturi care sa faca acelasi lucru, filtrarea infrarosu si ultraviolet si o banda de trecere daca se poate in rosu-portocaliu cu un factor de ~ 30%. Tot ceea ce spun sunt niste idei care acum le studiem asa ca nu le luati ca pe niste lucruri sigure.

zoth
07 Iul 2006 12:41


dragon, vreau sa te intreb daca tu esti multumit de rezultatele acestui filtru gandindu-te cati bani au fost investiti il el.

Doru Dragan
07 Iul 2006 12:52


Din grupul nostru eu sunt cel mai usor de multumit. Ce e bine e ca Tavi e multumit, ba dea dreptul incantat. Filtrul de la ThaousandOaks e cel mai ieftin H-Alfa de pe piata, dupa stiinta noastra. Un filtru H-Alfa este unica sansa de a vedea fenomene de pe Soare care nu ai cum sa le vezi altcumva. Am mai spus-o pe acest forum, Soarele este cea mai apropiata stea de noi, o stea care sta in fata noastra si ne invita sa-i dezvaluim toate secretele. Daca nu facem asta atunci degeaba vorbim la nesfarsit de stele neutronice, quasari, pulsari, gauri negre si alte fenomene exotice. Adevarul e ca marfa a fost mai ieftina ca la alte firme dar e si mai slabuta. Noroc cu Tavi ca a mai "mesterit" la ea un pic.

zoth
07 Iul 2006 13:25


da, stiu ca ai mai scris aceste lucruri si sunt de acord cu tine in privinta asta. totusi 700$ mi se pare o suma impresionanta in regim de amator si de aia te-am intrebat daca esti multumit.
ma gandesc ca vizual merge totusi mai bine decat ce se vede in imaginile puse de tine aici.
definitia din imagini nu e stralucita si nu stiu exact carui fapt se datoreaza.
la inceput am crezut ca nu sunt focalizate k lumea, dar se pare ca nu asta e explicatia.
a mai spus cineva ca sunt miscate, dar nu cred nici lucrul asta.
cat priveste turbulenta datorata aerului cald eu il consider un efect cumulativ (care e observabil pe un delta t mai mare), care nu ar trebui sa influienteze un frame de camera video.
voi v-ati gandit la aspectele astea?
banuiesc ca da, ce explicatii ati gasit?

Doru Dragan
07 Iul 2006 14:31


Noi am facut observatii si poze la Soare prin filtru neutru de mai multi ani. Varful observatiilor noastre solare prin filtru neutru l-au constituit tranzitele lui Mercur si Venus vezi: 
http://vt-2004.org/central/cd-videos/vt-videos-page2.html
Avem si niste imagini de pete solare foarte "tari" dar care acum evident nu mai sunt de actualitate. Observatia prin H-Alfa e cu totul altceva. Se vad granule, spicule, facule, filamente, protuberante etc. Tot felul de detalii care in neutru sunt invizibile, mai-bine-zis sunt "acoperite" de lumina prea puternica din restul spectrului. Un filtru axat pe banda H-Alfa si cu o banda de trecere de 1 angstrom (sau mai mica) nu e chiar usor de facut. E vorba de o tehnologie inalta, de depunere controlata de straturi cu diferiti indici de refractie cu precizie de nanometri, de doua sau mai multe filtre de acest gen asezate la o anumita distanta astfel incat sa formeze o cavitate rezonanta etc. Asta explica preturile. Celelalte filtre H-Alfa sunt la preturi de ordinul miilor de dolari. Eu nu am cotribuit la cumpararea acestui filtru, l-a Tavi impreuna cu un alt amator de aici. Dar cred ca merita. In privinta calitatii se pot obtine imagini mai bune doar urcandu-te la cel putin 1000 m altitudine si utilizand un filtru mult mai scump. Nu te chinui prea tare sa intelegi, nu vei putea pana nu vei strabate cel putin o portiune din drumul asta. Din "tribune" e mai greu de priceput ce se intampla pe teren :)

zoth
07 Iul 2006 15:13


da, am vazut pozele, felicitari.
am citit si eu ca filtrele astea sunt scumpe si multe dintre ele inaccesibile pentru bugetele noastre.
eu totusi am sa ma mai chinui o vreme sa inteleg lucrurile de aici din "tribune" pentru ca momentan imi lipseste dotarea necesara.
trebuie sa spun totusi ca multe lucruri se pot intelege si pe "hartie", dar banuiesc ca nu erai tu daca nu strecurai si o mica rautate in final.
dialogul il consider pozitiv per ansamblu.

numai bine.

alexconu
07 Iul 2006 22:17



cat priveste turbulenta datorata aerului cald eu il consider un efect cumulativ (care e observabil pe un delta t mai mare), care nu ar trebui sa influienteze un frame de camera video.
Nu-i nevoiede delta t mare. Variatiile sunt cvasi-instantanee. Intr-o secunda dintr-un avi cu 30 fps poti avea un singur frame bun, de exemplu :D

Doru Dragan
10 Iul 2006 09:51


Uite, alex care are ceva experienta intelege cum e treaba cu turbulentele. Mai gandeste-te ca toate imaginile solare sunt luate cu un cassegrain cu focar echivalent de 4 m. E vorba de o marire (reala nu digitala) foarte mare la care turbulentele cele mai mici se observa. Nu vreau sa fiu rautacios dar nici nu mai vreau sa ne tot purtam cu manusi, delicateturi etc. Adevarul e si ca am cam imbatranit si m-am cam saturat de amatorii de astronomie. As vrea sa vad mai multi astronomi amatori care sa investeasca in hobby-ul asta fie bani fie un pic de munca fie amandoua daca se poate. Ce vreau sa zi e ca nu am nimic personal cu nimeni, e vorba doar de niste principii.

zoth
15 Iul 2006 18:59


 Adevarul e si ca am cam imbatranit si m-am cam saturat de amatorii de astronomie. 

tataie, lasa-ne si pe noi cei incepatori in ale astronomiei sa traim. daca matale te-ai nascut invatat inseamna ca asistam la un nou fenomen al naturii. varsta de care vorbesti ar fi trebuit sa-ti confere si oarece ingaduinta dar nu se vede. in schimb rautati, cat incape!

numai bine.

Doru Dragan
16 Iul 2006 10:27


O buna vreme am incercat sa inteleg ca esti la varsta intrebarilor dar cred ca a venit timpul sa treci peste asta si sa cresti mare. Incearca sa tragi niste concluzii din toate cate ti s-au spus aici, fa-ti rost de un instrument, iesi afara la aer curat, indreapta instrumentul inspre cer si apuca-te de treaba (observatii). Pe masura ce o sa castigi experienta observationala, intrebarile tale se vor maturiza si ele, vor fi mai la obiect si nu o sa mai enervezi oamenii mari (in varsta, adica) :)

zoth
16 Iul 2006 12:45


O buna vreme am incercat sa inteleg ca esti la varsta intrebarilor dar cred ca a venit timpul sa treci peste asta si sa cresti mare.

o buna vreme ai incercat sa intelegi ceva dar din pacate nu ai inteles nimic. faci o confuzie mare asociind statutul de incepator intr-un domeniu cu varsta biologica. o pasiune sau un hobby cum se spune mai nou poate sa apara la orice varsta, si apoi daca nu mentii curiozitatea mereu treaza fata de lumea ce te inconjoara nu poti sa faci altceva decat sa mori incet dar sigur.
poate ca intrebarile mele te-au enervat asa cum spui, dar nu erai obligat sa raspunzi la ele, puteai lasa pe altii.
daca nu as vrea sa inchid aceasta disputa te-as intreba ce am spus eu atat de deplasat pe aici, dar nu are rost caci deja s-a deviat de la topic si vreau sa ma opresc aici sperand ca te vei trezi din blazarea care te inconjoara.

numai bine.

Abel Cavaºi
25 Aug 2006 09:40


Unde pot gãsi pe acest forum un loc în care pot întreba despre mecanismul acelor protuberanþe solare ºi acelor pete solare pe care le-aþi surprins în asemenea imagini revelatoare?

Doru Dragan
25 Aug 2006 09:47


Locul nu exista :cry: Trebuie sa-l creezi :)