-----------------------------------
HoO_Germany
07 Iun 2006 13:22

Montura equatoriala self made
Aici va arat montura mea, care am facut-o eu. Este o montura paralactica cu o portabilitate de peste 30 kg fotografic. 
Din cauza ca acum 2,5 ani m-am mutat in casa asta, pina acum montura nu a fost pusa, dar duminica trecuta am pus-o.

Montura am facut-o in anul 1996 si inainte am facut multe poze cu ea. Din cauza ca nu am o camera DSRL inca nu am facut acum poze digitale cu ea, cu camera digitala care o am, as trebuii sa o tin la ocular, si asta nu este pentru deepsky.
Inca montura nu este pusa definitiv gata, cind este gata si am primele poze facute cu ea, le arat.


Robert

Spencer
07 Iun 2006 22:56


Wow  :shock:

GM__
07 Iun 2006 23:42


Aici va arat montura mea, care am facut-o eu. Este o montura paralactica cu o portabilitate de peste 30 kg fotografic. 
Din cauza ca acum 2,5 ani m-am mutat in casa asta, pina acum montura nu a fost pusa, dar duminica trecuta am pus-o... 

 Faina montura... 
 zi-mi te rog ceva: citi dinti are roata dintata de la RA ? Ai facut-o,sau provine tot de la o montura?  Mi-am facut si eu una la freza cu 144 de dinti, dar as vrea sa fac una mai fina,adica cu mai multi dinti...

HoO_Germany
08 Iun 2006 00:42


Din cauza ca acum 2,5 ani m-am mutat in casa asta, pina acum montura nu a fost pusa, dar duminica trecuta am pus-o... 

 Faina montura... 
 zi-mi te rog ceva: citi dinti are roata dintata de la RA ? Ai facut-o,sau provine tot de la o montura?  Mi-am facut si eu una la freza cu 144 de dinti, dar as vrea sa fac una mai fina,adica cu mai multi dinti...

Salut

sa fiu sincer, inca nu am numerat dinti de la roata asta, dar miine dupamasa o sa am timp si o sa numer dinti, si scriu  :) .
Roata asta nu am facuto eu, am cumparat-o. Nu cred ca a costat cam mult ca este cam slaba (nu groasa), dar pentru sens-ul unde este pusa, ajunge.

Robert

sky
10 Iun 2006 01:29


Numai sa nu fie din plastik de calitate proasta. Si eu ma chinui de mult sa-mi fac o montura seriasa dar nu am beneficiat inca de sprifinul "batranului" care este strungar de meserie si ar putea sa-mi rezolve toate problemele :oops:

ARMANDO
10 Iun 2006 09:19


pai daca are peste 30 de kg e clar ca nu e plastic....

zoth
10 Iun 2006 12:35


arata bine montura dar mi se pare foarte complicata, un adevarat "monstrulet mecanic"!
erau necesare chiar toate pisele care se vad in foto?
cred ca trebuie sa fii doctor in mecanica sa poti concepe si face asa ceva...
cat timp ti-a luat manopera la toate piesele?

HoO_Germany
10 Iun 2006 13:57



 Faina montura... 

Salut,

am numerat dintii, sint 110 dinti. Uzual sint 114 dinti, dar eu nu am gindit sa pun un motor la aceasta legatura, asa ca nu mi-a fost important citi dinti are. 

Robert

sky
10 Iun 2006 14:00


Pentru Armando:
Montura nu are 30 de kg ia doar suporta atata. Si cand am vorbit de plastic m-am referit doar la discutia recenta si anume doar la roada dintata. Fii atent la discutii daca nu stai in banca ta.

HoO_Germany
10 Iun 2006 14:01


arata bine montura dar mi se pare foarte complicata, un adevarat "monstrulet mecanic"!
erau necesare chiar toate pisele care se vad in foto?
cred ca trebuie sa fii doctor in mecanica sa poti concepe si face asa ceva...
cat timp ti-a luat manopera la toate piesele?

Salut

ai dreptate  :D , este cam monstroaza si nu toate piesele trebuesc a face o montura. Dar ce am construit acolo, mi-ajuta sa gasesc obiectele mai repede si pentru asta, sint multumit ca le am  8) . In plus eu am o posibilitate a pune optica mica cu un aparat foto stabil si as putea gasii obiectele repede, asa ca telescopul mi-ar folosii ca un guiding scope.
Si din poze este cam complicata, dar daca stai in spatele ei, o sa vezi ca toate piesele se lasa manopere foarte usor.

Robert

zoth
10 Iun 2006 14:17


Dar ce am construit acolo, mi-ajuta sa gasesc obiectele mai repede 

ce piese ai folosit pentru a gasi mai repede obiectele, daca nu e secret...
o montura originala poate fi imbunatatita cu asemenea piese?

HoO_Germany
10 Iun 2006 16:01


Dar ce am construit acolo, mi-ajuta sa gasesc obiectele mai repede 

ce piese ai folosit pentru a gasi mai repede obiectele, daca nu e secret...
o montura originala poate fi imbunatatita cu asemenea piese?

sigur ca nu este secret  8)  :D .
Cum se vede, pe axa declinatie, acolo unde vine normal contragreutatea, este pusa o chestie de la un tanc. Aceasta chestie are un ocular si un obiectiv, inca niste melcuri ca sa pot fixa obiectivul cu placa aia rotunda asa cum imi trebue. 

Cu acest instrument eu pot fixa fin toate obiectele stelare cu un al 2.lea telescop, sau cu o camera, fara sa trebue sa mut telescopul principal.
Ori cada folosesc amindoua pariti de la axa (pe o parte telescopul, pe alta parte ma uit prin instrumentul ala de la tanc, pot gasii toate obiectele foarte repede.

Robert

GM__
11 Iun 2006 00:31


am numerat dintii, sint 110 dinti. Uzual sint 114 dinti, dar eu nu am gindit sa pun un motor la aceasta legatura, asa ca nu mi-a fost important citi dinti are

thx pentru numarare :)
pina la urma se poate motoriza si asa, se poate construi un circuit de comanda pentru motorul stepper,si care sa contina un potentiometru cu care se poate regla viteza motorului.Eu unu asa am,si sint super multumit... merge ceas... cu erorile de rigoare,bineinteles :) 
 Inca o intrebare: ce te-a determinat sa construiesti ,si sa nu cumperi de-a gata o montura ? Sint curios daca ai aceleasi motive pe care le am si eu,ca si eu am construit una,dupa ce am vazut ce poate un eq4 care nu m-a incintat. La mine de ex. un motiv a fost calitatea,iar altul pretul.Defapt pretul mai intii :).In primul rind ca o montura mai buna, un eq5 sau 6 costa chiar peste 20mil. la noi,si tine maxim 6-7 kg,de asta am construit una si tine 20 kg ... construita cu maxim 2-3 mil. :D 
 Alt motiv a fost chiar calitatea.Am avut un eq4 care avea la RA vreo 50 de dinti... pai asta e dezastru curat, cu 50 de dinti nu ai deloc precizie in miscare.Asa ca mi-am facut o roata la freza cu 144 de dinti,pusa la home-made, si e mult,mult mai precisa...dar totusi vreau una si mai precisa,cu mai multi dinti :)
 Acuma,mai am si eu curaj sa pun un 200 sau un 250mm pe montura,fara sa ghidez cu grija :) hm...abia astept sa iau concediu si sa ma duc sa mai fac un ghidaj ... vara asta vreau neaparat o poza cu Trifid'u ...

                                                                                    Toate bune!

sky
11 Iun 2006 03:14


Nu vrei sa pui GM cateva poze cu montura ta. Chiar sunt curios ce scula ai.

GM__
11 Iun 2006 12:19


Nu vrei sa pui GM cateva poze cu montura ta. Chiar sunt curios ce scula ai.

 sorry,momentan nu pot, abia prin august cind iau concediu ajung acasa (unde am montura).Oricum,ca idee, a mea nu e asa solida ca lui Robert, si e facuta din doua T-uri.Tine cam 20 kg.Defapt cam oricine isi poate construi ceva asemanator cu ce am eu, daca ai la indemina un strung si-un aparat de sudura.
Cel mai nasol lucru de care se loveste cineva cind construieste un eq sint rotile dintate + cele melcate.Trebuie sa fie foarte bine facute,ca sa nu zic ca e greu si de facut asa ceva.Plus ca-s si cam scumpe de facut...
                                                                                     Toate bune!

sky
11 Iun 2006 16:13


Te asigur ca e foarte usor de facut o roata dintata, problema e sa ai unde o face. Ei dar daca sunteti mesteri si va pricepeti la mecanica ati putea foarte bine sa puneti un reductor in locul acelei roti dintate.

HoO_Germany
14 Iun 2006 11:03


am numerat dintii, sint 110 dinti. Uzual sint 114 dinti, dar eu nu am gindit sa pun un motor la aceasta legatura, asa ca nu mi-a fost important citi dinti are

thx pentru numarare :)
pina la urma se poate motoriza si asa, se poate construi un circuit de comanda pentru motorul stepper,si care sa contina un potentiometru cu care se poate regla viteza motorului.Eu unu asa am,si sint super multumit... merge ceas... cu erorile de rigoare,bineinteles :) 
 Inca o intrebare: ce te-a determinat sa construiesti ,si sa nu cumperi de-a gata o montura ? Sint curios daca ai aceleasi motive pe care le am si eu,ca si eu am construit una,dupa ce am vazut ce poate un eq4 care nu m-a incintat. La mine de ex. un motiv a fost calitatea,iar altul pretul.Defapt pretul mai intii :).In primul rind ca o montura mai buna, un eq5 sau 6 costa chiar peste 20mil. la noi,si tine maxim 6-7 kg,de asta am construit una si tine 20 kg ... construita cu maxim 2-3 mil. :D 
 Alt motiv a fost chiar calitatea.Am avut un eq4 care avea la RA vreo 50 de dinti... pai asta e dezastru curat, cu 50 de dinti nu ai deloc precizie in miscare.Asa ca mi-am facut o roata la freza cu 144 de dinti,pusa la home-made, si e mult,mult mai precisa...dar totusi vreau una si mai precisa,cu mai multi dinti :)
 Acuma,mai am si eu curaj sa pun un 200 sau un 250mm pe montura,fara sa ghidez cu grija :) hm...abia astept sa iau concediu si sa ma duc sa mai fac un ghidaj ... vara asta vreau neaparat o poza cu Trifid'u ...

                                                                                    Toate bune!

Salut

ce ma miscat sa construesc?  :) Intii pretul monturilor in aceasta categorie. Si in al doilea, am avut posibilitate sa folosesc masinile (strung, fresa) si am stiut ca o sa iasa o montura puternica, unde am avut si placere sa o fac. Si eu as putea sa-mi iau o EQ6 SkyScan Pro, dar mie nu-mi trebue GOTO (inca  8) ) mie mi-a fost important sa am o montura unde stiu ca pot face foto cu ea. Plus ca am facut-o 1996, in acel timp eu nu aveam Shop.
Ieri am fost in workshop unde construesc eu montura mea a doua, pozele o sa le pun in curind aici, si o sa arat montura aia. Aia chiar este monstroaza  :shock:  :D . O sa aiba cel putin o greutate sina de cam peste 50 kg, dar o s poate trage cam o greutate pina la 80 sau 100 de kg.
O sa vreau sa o folosesc numai cu Newton mari, ca sa pot sa-i duc paralactic si nu ca Dobson.

Robert

sky
14 Iun 2006 15:18


Ai ganduri marete Robert. Ce diametru va avea oglinda telescopului pe care vrei sa-l pui la aceasta noua montura?

HoO_Germany
14 Iun 2006 21:16


Ai ganduri marete Robert. Ce diametru va avea oglinda telescopului pe care vrei sa-l pui la aceasta noua montura?

telescopul inca nu exista, dar as vrea sa pun cel putin unul de 300 mm.

Pozele monturei o sa le pun miine.

Robert

Canis Extramajoris
12 Feb 2012 04:58

salutare sau Gruss dich
Salutare , mi-am luat si eu un Dobson de 254mm tub complet si nu as mai vrea sa bag asa multi bani intr-un EQ6 ci as vrea sa-l construiesc, sunt incepator, dar mi-ar prinde f bine ajutorul tau, daca esti de-acrod si timpul ti-ar permite da-mi un PM cu adresa ta de mail sau mess, multam si o zi buna.
Auf wiederhoeren

Doru Dragan
12 Feb 2012 10:41


Din cate se poate vedea, proiectul lui Robert e de prin 2006. In ultima vreme din pacate Robert apare cam rar pe aici. Proiectul lui de montura ecuatoriala era destul de pretentios si scump din cate-mi dau eu seama. Iti propun sa studiezi posibilitatea construirii unei platforme ecuatoriale care e potrivita pentru un telescop dobson ca al tau. Cateva linkuri:
http://www.equatorialplatforms.com/
http://www.backyardvoyager.com/EQplatform.html
http://vangestel.de/astro/content/view/40/31/lang,english/
http://homepage.ntlworld.com/molyned/the_equatorial_platform.htm

Canis Extramajoris
23 Feb 2012 03:27


Multumesc frumos d-le Dragan pt ajutorul oferit, totusi intrebarea mea ar fi, acea montura prezentata pe unul din site-uri este la fel de buna ca si montura eq6 spre exemplu? adica daca o motorizez imi poate gasi si urmari obiectele ceresti? multumesc frumos si cand am drum rpin Timisoara poate trec la o cafea sa vorbim, incepe sa ma pasioneze din ce in ce mai mult acest domeniu

Doru Dragan
23 Feb 2012 09:34


Monturile germane de tip eq3, eq5, eq6 au o mecanica destul de dificil de facut si de aia costa destul de mult. Ele au posibilitatea de urmarire teoretica de 24 din 24 de ore, adica 360 grade. Nimeni nu face expuneri de 24 de ore :). Pe film se faceau expuneri de 30 minute iar digital se fac expuneri de 3-4-5 minute. Asa incat o montura de tip platforma ecuatoriala pentru telescop dobson e o solutie destul de accesibila, ieftina si buna. Acest tip de montura poate urmari obiecte ceresti pentru a permite fotografierea dar nu poate gasi obiecte. Pentru "gasit" se recomanda eq5 sau eq6 cu banii aferenti :)

alex1209
30 Iul 2012 21:23


HoO_Germany,  
mai m-am uitat si eu pe la self-made pe aici, si am gasit aceasta montura. Sa stii ca imi place tare mult si chiar imi starneste imaginatia.  Problema mai mare este de unde pot face rost de roti melcate cu un nr. de dinti destul de mare, sa zic 130-140, pentru o miscare cat mai fina?! :?:

alex1209
01 Aug 2012 09:11


Nimeni?! Nu are nimeni o idee? :(  Am intrebat la 2-3 firme care le-am gasit pe internet ca fac asa ceva, le-am trimis mesaj, dar degeaba. Degeaba au mesageria, si adresa de email!!!!!!!!!!! :evil: 

Scuze de off topic :?