-----------------------------------
mircear
26 Apr 2010 15:50

Refractor SW 120/8.3 versiuni
Salut
Are cineva idee care este diferenta optica si/sau mecanica intre variantele de mai jos ale SkyWatcher 120/1000 ?
[url=http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p1028_AKTION-Skywatcher-Refraktor-120-1000mm---Tubus-mit-Optik.html]SKR1201 vs [url=http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/info/p3309_Skywatcher-Evostar-120-OTA---Refraktor-120-1000mm-opt--Tubus.html]BKR1201

Dan Stanciu
18 Mai 2010 19:56


SKR are focalizator cu cremaliera, iar BKR focalizator Crayford- bazat pe frictiune si mai precis, mai fin in reglaje. Focalizatorul Crayford e mai potrivit pt. astrofotografie. Putin modificata e si montura EQ5 care, la BKR, este confectionata dintr-un aliaj mai dur decat la SKR. SKR este de fapt modelul numit SK1201EQ5, celalalt- BK1201EQ5.

Dan Stanciu
18 Mai 2010 20:03


Scuze, cred ca are tot focalizator cu cremaliera si acest BKR, dar rotitele sunt- cred- metalice. La partea optica nu-i nicio diferenta.

dragos.n
18 Mai 2010 20:25


Se pare ca pe site-ul Teleskop-Service, este o greseala, si acest instrument este dat ca avand focuser Crayford. Cautand pe mai multe site-uri, inclusiv al producatorului, nu am gasit nici un fel de referire la tipul focuserului, lucru obisnuit atunci cand e vorba de un focuser Rack and Pinion. Si din analiza imaginii telescopului, nu e un Crayford.

horatius
18 Mai 2010 22:15


Ambele au focalizator cu cremaliera. Doar rotitele difera, plastic sau metal.

Mai exista si varianta Celestron - Omni XLT 120. Montura e mai mica, CG4 insa sustine ff bine tubul optic, e exact cat trebuie pentru acest refractor. Obiectivul refractorului propriu-zis are straturi antireflex mai bune, XLT.

Dan Stanciu
19 Mai 2010 11:12


Va salut cu respect! Sunt Dan Stanciu din Bucuresti.
Ma bucur sa va vad aici! Cand incepe vacanta de vara sper sa mai pot cumpara de la dvs.
Cu stima,
          Dan Stanciu

mircear
25 Mai 2010 13:27


Multam de raspunsuri.
M-am uitat recent printr-un Orion Sky View Pro 120, care in esenta e aproape identic cu SW si Celestron si inafara de aberatia violeta destul de puternica nu prea am ce sa-i reprosez, fiind acromat totusi.
Din ce-am citit si pe alte forumuri SW se pare ca ar avea acoperiri mai bune, iar Celestronul XLT poate si mai bune decat SW.
Montura de la Orion (~EQ5 ?) mi s-a parut adecvata, cat sa tina si un DSLR fie piggyback fie in planul focal.
Despre montura de la Celestron utilizatorii spun ca e foarte buna cata vreme nu vrei sa faci fotografii cu o camera mai serioasa.