-----------------------------------
HoO_Germany
18 Iun 2006 19:06

Fotografie Jupiter
Am facut ieri un avi si am retras cu Regestrax3 o poza de la Jupiter 



Cum a iesit nu ca imi place, din cauza ca este cam galbenita.

Echipajul a fost
6" Mak-Cassegrain 2140 mm distanta focala cu o web-cam Philps ToO 740k
si cu un IR-block filter.

Am facut mai multe poze cu o marime mai mare, dar nu au iesit cam bune, aerul cald se vedea si facea transmiterea neclara.

Robert

zoth
18 Iun 2006 20:55


hai nu fi prea modest, poza mi se pare buna chiar daca e galbejita cum spui tu. contrastul mi se pare satisfacator.
ce sunt cele doua puncte care se vad pe fundal?
2 din satelitii lui?

HoO_Germany
18 Iun 2006 21:52


hai nu fi prea modest, poza mi se pare buna chiar daca e galbejita cum spui tu. contrastul mi se pare satisfacator.
ce sunt cele doua puncte care se vad pe fundal?
2 din satelitii lui?

salut, 
sint modest pentru ca cunosc alte imagini de la jupiter, care tot sint facute cu 6" Mak, dar sint prelucrate foarte bine, si asta este lucru care eu cam nu ma pricep  8) .
Acele 2 puncte sint 2 din 4 sateliti galilei.

Robert

zoth
18 Iun 2006 21:58


nu mereu conditiile atmosferice iti dau posibilitatea de a face fotografiile cele mai reusite chiar daca instrumentul este foarte bun. cred ca stii lucrul asta mai bine ca mine.
sa nu disperam, o poza neprelucrata, pentru mine cel putin, e mai valoroasa chiar asa galbena cum e.

HoO_Germany
18 Iun 2006 22:12


nu mereu conditiile atmosferice iti dau posibilitatea de a face fotografiile cele mai reusite chiar daca instrumentul este foarte bun. cred ca stii lucrul asta mai bine ca mine.
sa nu disperam, o poza neprelucrata, pentru mine cel putin, e mai valoroasa chiar asa galbena cum e.

din ce poate instrumentul, eu sint convins, dar pacat ca eu nu ma prcep la prelucreare.
dar ai dreptate, nu este de disperat  :)

alexconu
18 Iun 2006 23:42




chestia e ca e neaparat nevoie de prelucrare pentru imagini ok mai ales in contextl de fata, adika imagine achizitionata cu webcamul. e nevoie de atmosfera calma si de prelucrare destul de maiastra.. altfel rezultatele nu-s remarcabile.
si pana la urma na.. orice imagine trebuie lucrata putin pana la versiunea ei finala.. nu stiu de ce exista fobia asta de prelucrare.

zoth
19 Iun 2006 07:01


concret, in cazul fotografiei de fata, ce prelucrari sunt necesare si cum ar trebui sa arate la final?
se urmareste cumva un aspect artistic al fotografiei?
sau e vorba de a schimba doar nuanta ei si/sau contrastul?
nu exista riscul de a ne indeparta prea mult de realitate?
si ce fotografie e aia care nu mai reprezinta nimic real? :D

Forever_Man
19 Iun 2006 09:23


De ce punctul din dreapta este mai jos ? Nu se invarte in acelasi plan cu cel de rotatie al lui Jupiter ?

HoO_Germany
19 Iun 2006 10:26


De ce punctul din dreapta este mai jos ? Nu se invarte in acelasi plan cu cel de rotatie al lui Jupiter ?

Noi vedem planeta din margine, dar nu total. Asa cum sta acum planeta, ne cam uitam "pe sub ea". Din cauza asta noi credem ca lunile nu merg plan, dar chiar ele au positia lor referat la Jupiter. Nu tot mereu sint positile satelitelor lunare, acelea care are si planeta.

Doru Dragan
19 Iun 2006 14:31


concret, in cazul fotografiei de fata, ce prelucrari sunt necesare si cum ar trebui sa arate la final?
1. Se poate face o corectie de culoare si mari un pic contrastul.
2. Nu se urmaresc efecte artistice ci doar corectarea unor defecte datorate atmosferei, obiectivului sau materialului fotosensibil.
3. Da
4. si 5. Ce este real si ce este imaginar (cum ar zice dl. Iacob Dumitru)? Robert a surprins planeta Jupiter in anumite conditii (atmosfera, aparatura). Daca ar fi pus un filtru in fata se indeparta de realitate? Daca ar fi avut un obiectiv mai mare se indeparta de realitate? Daca ar fi facut poza de pe varful unui munte se indeparta de realitate? Corectiile (facute cu bun simt) compenseaza niste conditii pe care nu le poti avea la un moment dat. Acum ar mai fi o intrebare ... Ce e aia "bun simt"? Mai greu de raspuns!

alexconu
19 Iun 2006 15:19


eram pe cale sa scriu un raspuns identic cu al lui dragon :)
cum trebuie sa arate o imagine nu poate sa-ti spuna nimeni.
ce prelucrari trebuie facute? pai cel mai important e ca din film sa se selecteze cele mai bune cadre care apoi se suprapun si se efectueaza o operatie matematica intre ele; apoi se mai pot aduce diverse ajustari gen unsharp mask, corectii de contrast, luminozitate, culori etc.
asta e o imagine strict tehnica/stiintifica.. nu e in interesul nostru de a o prelucra in asa fel incat sa mearga spre arta. in fotografie artistica prelucrarea poate fi facuta de autor in absolut orice fel doreste.. e chestie de interpretare personala

Doru Dragan
19 Iun 2006 16:16


Cine-mi zice si mie cum faceti sa atasati o poza unui mesaj aici pe forum?

Katta
19 Iun 2006 16:56



La fotografii de genul asta eu cred ca trebuie urmarita obtinerea unor imagini care sa fie cat mai clare si cu cat mai multe detalii. Prelucrarile ajuta la asa ceva, adica la a ne apropia cat mai mult de ralitate.

admin
19 Iun 2006 18:45


Cine-mi zice si mie cum faceti sa atasati o poza unui mesaj aici pe forum?

Actualmente exista doua posibilitati sa "atasezi" o imagine in forum:
 - folosind cod HTML
 - folosind cod BB sau folosind butoanele de deasupra (cand dai "reply" vezi "B", "I"..., "Img", "URL")

In ambele cazuri fisierele trebuiesc sa existe pe alte siteuri. Deci practic le "legi" si nu le incarci pe forum.

Iata si alte detalii in ghidul forumului:

http://www.astronomy.ro/forum/faq.php#24

Am sa creez in curand si o categorie  de genul  "howto", pentru asemenea discutii.

In curand o sa avem posibilitatea sa incarcam in discutii si imagini sau alte atasamente.

zoth
19 Iun 2006 19:45


ok, am inteles cum vine treaba cu prelucrarea imaginilor si sunt de acord cu voi.
mai am totusi o intrebare, ce intelegeti prin corectie de culoare?
se modifica nuanta, intensitatea, profunzimea sau faza culorii?
sau chiar se schimba culoarea cu alta?

e pacat ca nu se pot incarca foto aici, chiar pregatisem niste imagini sa le discutam, dar daca nu se poate, ramane pe alta data.

alexconu
19 Iun 2006 19:54


Se modifica balansul culorilor. Cat rosu, cat verde si cat albastru intra in imagine, adica.
Chiar daca nu se pot incarca aici, incarca imaginile pe un server care gazduitese imagini gratuit si dai linkurile. Photobucket.com e un exemplu

zoth
19 Iun 2006 20:22


facem o incercare sa vedem daca am reusit ceva.

zoth
19 Iun 2006 20:29


imi pare rau ca pozele au iesit mult mai mici decat le-am trimis eu.
nu stiu daca se poate discuta pe ele.
ma interesa oricum daca au fost prelucrate si cam in ce sens.

alexconu
19 Iun 2006 20:31


Imaginile le-am vazut. Nu inteleg ce s-ar putea comenta pe marginea lor. Nu sunt realizate de amatori.
Si in plus, nu stiu daca ai voie sa le pui acolo :D

zoth
19 Iun 2006 20:37


imaginile am sa le sterg, evident. ma interesa doar daca un ochi format poate spune daca au suferit modificari, atat!

alexconu
19 Iun 2006 20:39



ma interesa oricum daca au fost prelucrate si cam in ce sens.
Asta e tare :D Alea sunt imagini facute de hubble; nu stiu daca toate, dar cateva sigur am recunoscut. procedura prin care o imagine de-aia ajunge sa arate asa nu-i deloc simpla.. explica ei pe site pe undeva cum fac imaginile. oricum e inutil sa discutam noi ceva pe marginea tehnicii de realizare a acelor imagini.
Eu as prefera sa discutam pe marginea imaginilor voastre, nu pe imaginile altora, ca n-ajungem nicaieri.

zoth
19 Iun 2006 20:45


ok, de acord. a fost doar o curiozitate.

Doru Dragan
20 Iun 2006 10:29


Iata imaginea lui Jupiter facuta de Robert cu un pic de prelucrare (contrast-culoare). Prelucrare facuta in 5 minute cu PaintShop.
http://i52.photobucket.com/albums/g24/dragontoo/Jupiter.jpg
Ce parere ai Robert ce Jupiter frumos ai facut :D Toata informatia era acolo in poza originala, PaintShop-ul nu a facut decat s-o evidentieze. Eu nu am tras nici o liniuta cu pensula :) Poate ca sunt cam "tari" atat culoarea cat si contrastul dar eu am folosit niste optiuni de prelucrare automata, nu am stat sa bibilesc prea mult.

HoO_Germany
20 Iun 2006 11:04


Iata imaginea lui Jupiter facuta de Robert cu un pic de prelucrare (contrast-culoare). Prelucrare facuta in 5 minute cu PaintShop.
http://i52.photobucket.com/albums/g24/dragontoo/Jupiter.jpg
Ce parere ai Robert ce Jupiter frumos ai facut :D Toata informatia era acolo in poza originala, PaintShop-ul nu a facut decat s-o evidentieze. Eu nu am tras nici o liniuta cu pensula :) Poate ca sunt cam "tari" atat culoarea cat si contrastul dar eu am folosit niste optiuni de prelucrare automata, nu am stat sa bibilesc prea mult.

Ai facut-o foarte bine din materialul care ai avut  :) . Daca iti dau bmp. imagine, poti sa scoti mai mult din poza, ca acum. Poza care am adaugat-o este jpg si acolo nu cam este prea mult informatie.

Cind o sa am timp, mai trag niste avi´s prin Regsitrax si ce iese pun pe web-site ca sa se poate trage jos (bmp), asa ca cine vrea, poate sa incerca sa prelucreze.

HoO_Germany
02 Iul 2006 15:11


Am tras ieri seara un avi cu Web-Cam si am transformat o poza de la Jupiter. Facut cu un 6" Mak-Cassegrain fara Barlow.

Forever_Man
13 Iun 2007 14:39


M-am chinuit azinoapte sa pozez Jupiter. Din peste 60 de poze, asta cred ca este cea mai reusita. Totusi, nu sunt multumit deloc. De ce au iesit asa prost detaliile ?

HoO_Germany
13 Iun 2007 15:01


 De ce au iesit asa prost detaliile ? 

Depinde cum ai castigat aceste poze (cred ca le ai facut cu un Dobson) nu ai prea multa posibilitate a primii poze mai bune. Treaba este ca si la planeta unde ai relativ destula lumina, trebue sa fii motorizat. Si ca ai facut cu Dobsonul fara motor, tu nu ai posibilitate a "sta" mult la imagine.
Poate incerci sa faci o poza prin metoda "proiecte oculara" aici poate iti iese ceva mai bine.
Dar totusi, bine ca incerci si culegi experienta  :)

Catalin Paduraru
13 Iun 2007 15:30


M-am chinuit azinoapte sa pozez Jupiter. Din peste 60 de poze, asta cred ca este cea mai reusita. Totusi, nu sunt multumit deloc. De ce au iesit asa prost detaliile ?

Fiindca nu ai experienta in domeniu :) Mai intai ar trebuie sa ne zici cum faci tu pozele si dupa putem sa iti ziceam unde gresesti. Dintr-o poza cum vrei sa te sfatuiesc?
Numai bine!

Forever_Man
13 Iun 2007 15:51


Pun aparatul in fata ocularului, si incerc cu tot felul de optiuni. Mai intai am focalizat, astfel incat sa se vada cat mai bine in ecranul aparatului. (Canon A530). Modific si ISO de la 80 la 800, timpul de expunere l-am folosit intre 1/5 pana pe la 1/50. Am facut si cu zoom 4x (cum este si poza aceasta). Ocularul a fost cel de 10mm.

florin_astro
13 Iun 2007 17:42


Daca ai facut o singura imagine, aceasta nu va fi suficienta pentru a scoate in evidenta detaliile de pe planeta. Incearca sa faci mai multe fotografii, apoi acestea sa le prelucrezi intr-un soft specializat  (rotire, redimensionare) apoi cu un soft gen registax sa le suprapui. Dupa aplicarea filtrelor aferente vei fi uimit de ceea ce o sa obtii. Daca ai nevoie de mai multe sfaturi iti pot sta la dispozitie. Am incercat sa prelucrez putin imaginea ta in photoshop prin modificarea contrastului, restabilirea curbelor de intensitate si nivele de culoare. Rezultatul in atasament. Cam atat se poate scoate de la o singura imagine. Deja la mai multe cadre mediate, va fi alta poveste. Succes in continuare.

Forever_Man
13 Iun 2007 23:01


Dar ca sa suprapun mai multe poze, nu trebuiesc toate facute la fel ? Deci ar trebui sa am un suport pe care sa pun aparatul, sa nu il mai tin in mana. Se gaseste asa ceva de cumparat sau trebuie facut manual ?

HoO_Germany
13 Iun 2007 23:58


Pun aparatul in fata ocularului, si incerc cu tot felul de optiuni. Mai intai am focalizat, astfel incat sa se vada cat mai bine in ecranul aparatului. (Canon A530). Modific si ISO de la 80 la 800, timpul de expunere l-am folosit intre 1/5 pana pe la 1/50. Am facut si cu zoom 4x (cum este si poza aceasta). Ocularul a fost cel de 10mm.

Adica tu ai facut deja proiecte oculara  :) .
Aici ai deja greu ca faci tot "din mana". Exista niste adaptoare unde ti-a juta putin, spre ca nu trebue sa ti aparatul de fotografiat in mana, unde sub acelor folosire, o sa primesti mai bune rezultate.
Dar spre viitor sa tii aminte sa pui ISO la 800 ASA si timpul de tras sa fie cat de scurt posibil. Aici este bine daca poti sa tagi cu 1/50 sec.
Totusi pe poza facuta de tine ai si o luna al Jupiter.

HoO_Germany
14 Iun 2007 00:00


Dar ca sa suprapun mai multe poze, nu trebuiesc toate facute la fel ? Deci ar trebui sa am un suport pe care sa pun aparatul, sa nu il mai tin in mana. Se gaseste asa ceva de cumparat sau trebuie facut manual ?

exact de acest adaptor verbesc, asa arata

Doru Dragan
14 Iun 2007 07:48


Nu e greu de facut un adaptor care sa tina aparatul la iesirea ocularului. Trebuie doar un pic de ingeniozitate. O bratara din tabla, o bucata de lemn, niste suruburi si ... nu mai trebuie sa scoti niste bani. Ai grija ca orice echipament de felul asta modifica centrul de greutate al telescopului si ca atare trebuie compensat prin niste greutati adaugate in josul tubului.

Catalin Paduraru
14 Iun 2007 09:21


Adaptorul dat exemplu de Robert cantareste ca naiba, daca nu ma insel in jur de 1-1.5 Kg.
In primul rand tu ai gresit:
- ai tinut camera in mana
- ai folosit timpi mari de expunere 
- ai folosit un ocular un prea bun 
Numai bine!

HoO_Germany
14 Iun 2007 12:45


Adaptorul dat exemplu de Robert cantareste ca naiba, daca nu ma insel in jur de 1-1.5 Kg.
In primul rand tu ai gresit:
- ai tinut camera in mana
- ai folosit timpi mari de expunere 
- ai folosit un ocular un prea bun 
Numai bine!

Adaptorul aratat de mine cantareste exact 370 gr.

Catalin Paduraru
14 Iun 2007 12:58


Este cel de 1.25", nu? Atunci cel de 2" cred ca are in jur de 1 Kg fiindca am avut ocazia sa ma jos cu el si din cate tin minte avea cam in jur de 1 kg sau parca avea sau 600g  :?:  sincer nu mai stiu dar oricum destul de greu de pus pe un dobson mai ales daca nu il echilibrezi.
Catalin avea un adaptor din asta facut casa si chiar si Florin are unul tot facut in casa. Uite aici http://www.astroclubul.org/mures/Articole/adaptor/adaptor.html
Numai bine!

Doru Dragan
14 Iun 2007 13:12


Nu cred ca e bine sa prinzi adaptorul de ocular sau portocular. Preferabil de tub cu o bratara din tabla.

florin_astro
14 Iun 2007 14:52


Chiar foarte indicat nu este sa-l prinzi de ocular, dar asa o fost gandit si originalul de aici http://www.telescope.com/shopping/product/detailmain.jsp?itemID=65&itemType=PRODUCT&iMainCat=6&iSubCat=29&iProductID=65 .
Suportul facut de mine este foarte usor, e construit din lemn si aluminiu. Daca se foloseste o camera de fotografiat gen Canon PowerShot A530 cum am inteles ca are Forever_Man atunci nu este nici o problema deoarece camera nu este foarte grea. Situatia se schimba in cazul unui DSLR care este mai masiv si ar putea ridica probleme la fixarea pe ocular. Oricum, cu un DSLR se fac poze in focar, fara ocular si obiectiv, asa ca e de la sine inteles ca acest adaptor este de prisos. Pana una alta, poti incerca sa filmezi tinand aparatul in maini in fata ocularului. Din cateva sute de cadre trase, sigur vei avea unele imagini care sa semene intre ele, numai bune pentru mediere. Eu am incercat metoda asta pe Saturn si pot spune ca am fost destul de multumit de rezultate. Singura problema a fost ca planeta a iesit putin mai mica, filmul fiind facut doar la rezolutia de 640x480 px, pe cand imaginea avea la aparatul meu 3,2 Mpx.