-----------------------------------
C MARIUS
06 Iun 2010 10:49

MAK 150/1800 CATI SUNTEM??
AM UN MAKSUTOV SKYWATCHER 6" ,PE EQ5  SUNT NOU IN ASTRONOMIE SI AS VREA SA IMPARTASESC OPINII, EXPERIENTE, DESPRE ACEST TELESCOP SI ACCESORII(MOUNT, OCULARE, BARLOW, ETC....)
    ASTEPT PARERILE POSESORILOR DE MAK SI NU NUMAI....
THANK YOU

Liliensternus
11 Iun 2010 13:08


Ello Ello

Suntem 2, pacat, e un telescop superb.

Poate Dragos. N ofera o parere avand in vedere ca Mak-ul meu e la el...
Nu de alta dar Mak-ul e al 3-lea telescop care mi-a picat in mana de cand m-a lovit boala stelara si parca parca are greutate mai mare opinia unui hmmmm "batran"

dragos.n
11 Iun 2010 14:48


Prima impresie e ca acest telescop e prea scump, nu pentru valoare lui, despre asta peste cateva zile, ci pentru buzunarul meu. Ahhhh :cry:

C MARIUS
11 Iun 2010 15:38


astazi am achizitionat un baader 8-24 zoom click abia astept sa-l incerc diseara
m-ar mai interesa un ocular pt planete are cineva idee ce fel de ocular ar fi bun pt acest telescop f/12, eu ma gandeam la un ortho de 5 sau 6 mm sau are cineva vreo sugestie :lol:

Liliensternus
14 Iun 2010 09:56


La F12 tre sa cauti mult si bine un ocular care sa strice imaginea, daca ai bani de un ortoscopic baga mare ca merita.
Am avut ocazia sa folosesc oculare ortoscopice zeiss cand lucram la Observatorul din Constanta si crede-ma sunt singurele (din ce am avut si folosit) la care nu esti constient ca ai sticla in fata ochilor.

O laternativa ar fi seria de oculare Planetary de la Skywatcher. Eu am unul de 9mm si e superb. Ocularele astea sunt niste plossl-uri dar de data asta foarte bine facute si corectate. Parerea mea... ia unul de 9 sau 10 mm si ai bucurie la planete. Nu lua mai mic de atat, de la 10mm ajungi la 5 cu un Barlow bun si nu simti diferenta.

C MARIUS
14 Iun 2010 10:48


prietene Liliensternus ce parere ai de combinatia hyperion zoom 12mm cu un televue x2 barlow(as obtine 6mm x300) si un ortho de 6mm de la Baader
diferenta e semnificativa??
la f/12 cat are telescopul care ortho ar fi cel mai indicat( as putea incerca mai mult de x300)cati mm sugerezi?
si inca ceva pt DSO ce ocular sugerezi(ia in calcul si un un tv  barlow x2)
thank you.

Liliensternus
16 Iun 2010 15:07


Ello

E cam greu sa fac o sugestie pentru ca nu am norocul sa detin nici unul din accesoriile tale, dar toate sunt high-end.

Dar... banuiesc ca vrei sa faci observatii planetare, in cazul asta e bine sa ai cat mai putina sticla intre tine si cer. Parerea mea e sa iei un ortoscopic cat mai bun, eu am folosit unul de la Zeiss cand lucram la Obs Astronomic din Constanta si am fost impresionat, bineinteles era un Zeiss iar asta spune tot, dar si cele de la Baader din cate stiu sunt facut in colaborare cu Zeiss Jena sau cel putin dupa design-ul lor. 

As putea sa iti sugerez un monocentric de la TMB dar campul e ridicol de mic si din cate se pare sunt la paritate cu ortoscopicele Zeiss.

Un Barlow e bun intotdeauna dar incearca pentru observatii planetare sa ai minimum de sticla, la f12 toate ocularele se comporta bine, iar ocularele mentionate de tine....nu mai zic, focalele lungi la un sistem sunt ideale.

Pentru DSO ia ceva cu focala cat mai mica si sa fie pe 2 inchi, Dragos N m-a corupt la ocularele de 2 tzoli si acum incerc sa imi schimb toate ocularele. 

DSO-urile mai mici, planetarele de ex merg atacate si cu ortoscopicele pentru ca un camp mare nu isi are rostul acolo, dar la nebuloase extinse si la galaxii ia ceva cu focala lunga, cauta Plossl-uri de 35, 40, 50 mm. 

Nu te juca cu Barlow la DSO ca focala nativa a instrumentului e un pic peste necesitatile deep sky. 

Ca sa fac un rezumat al tiradei de mai sus:

Ortoscopice Baader, fara Barlow daca poti rezista tentatiei...
Plossl-uri pe 2 tzoli cu focale cat mai lungi, ca idee (20, 35, 40, 50mm)

Daca poti sa strangi de bani ia-ti un Powermate de la TeleVue, din ce am citit sunt cele mai bune, nu sunt Barlow-uri ci sisteme telecentrice care functioneaza mai bine decat Barlow-urile clasice. 

Oricum, cu riscul de a suna ca disclaimer-ul de pe site-ul CFR, nu am nici unul din accesoriile de mai sus, asta as lua eu daca vine pe la mine zana cea buna.

mircear
16 Iun 2010 15:47


Daca poti sa strangi de bani ia-ti un Powermate de la TeleVue, din ce am citit sunt cele mai bune, nu sunt Barlow-uri ci sisteme telecentrice care functioneaza mai bine decat Barlow-urile clasice. 
Meade au un TeleXtender in seria 5000 care e posibil sa fie o clona a PowerMate dar la jumatate de pret.
Pentru observatii planetare cel de 2x 1.25" mi s-a parut foarte bun, mai ales combinat cu un ortoscopic UO/BP.

CristiB
03 Oct 2010 12:13


Prima impresie e ca acest telescop e prea scump, nu pentru valoare lui, despre asta peste cateva zile, ci pentru buzunarul meu. Ahhhh :cry:

Au cam trecut cele cateva zile  :D 
Deci, sa facem ca la cununie, avand in vedere ca am fost anuntat ca a ajuns ,,mireasa" in tara. 
Daca are cineva ceva de spus impotriva acestei casatorii sa spuna acum, daca nu sa taca in veci!!  :wink:

CristiB
03 Oct 2010 14:50


Ello Ello

Suntem 2, pacat, e un telescop superb.

Poate Dragos. N ofera o parere avand in vedere ca Mak-ul meu e la el...
Nu de alta dar Mak-ul e al 3-lea telescop care mi-a picat in mana de cand m-a lovit boala stelara si parca parca are greutate mai mare opinia unui hmmmm "batran"

Am vazut ca C6 de la Celestron are tubul din aluminiu, Mak 150 e la fel? As dori sa stiu si cum pot verifica daca mak-ul e colimat. Merg personal sa-l iau, deci verificarea se va putea face pe timp de zi. Exista vreo metoda simpla de verificare?

nobody
03 Oct 2010 16:12


O metoda grosiera vezi aici:
http://www.robincasady.com/Astro/myimages/collim.html
In rest este mult mai complicat.

dragos.n
03 Oct 2010 16:41


O alta verificare se poate face cu stea artificiala. 

Eu am una de 9 microni cumparata din Franta si am verificat cu ea colimarea pe care o facusem inainta mak-ului meu de 127 pe stea reala - in conditii destul de grele, datorita tulburentei atmosferei. A iesit ca mai aveam o decolimare f mica, dar era.

Ca ramasesem dator cu opinia despre mak-ul de 150mm. Scurt. Foarte bun.

CristiB
03 Oct 2010 20:05


Liliensternus cred ca ai facut bine sa retragi mak-ul de la vanzare. Daca ai fi vrut peste ceva vreme sa-ti iei altul trebuia sa mai adaugi vreo 13 milioane la cat obtineai acum. Ma insel eu sau ai si o luneta ED 80/600?

C MARIUS
03 Oct 2010 23:12


apropo de colimare ce parere aveti de 
http://hubble-optics.com/artificial-stars.html

cam la ce distanta pt mak 150 .....

CristiB
04 Oct 2010 09:01


Marius esti multumit de mak? Ce observatii ai reusit cu el? La 300x cum se comporta?  :D

nobody
04 Oct 2010 10:17


apropo de colimare ce parere aveti de 
http://hubble-optics.com/artificial-stars.html
cam la ce distanta pt mak 150 .....
Chiar crezi ca ai nevoie de colimare ?
Daca nu ai experienta e bine sa nu umbli la colimarea unui Maksutov.

In general la catadioptrice distanta minima recomandata este de 20 ori lungimea focala.
Pentru o colimare exigenta, daca ai optica exceptionala, trebuie de 40 ori.

dragos.n
04 Oct 2010 17:40


Din ce stiu, steaua aia de la Hubble Optics are 5 canale, de 50, 100, 150, 200, si 250. Exceptand-ul pe cel mic, restul sunt inutile, si cei care au cumparat-o scriu ca le-au acoperit. In principiu. e bine ca steaua sa fie cat mai mica.

C MARIUS
05 Oct 2010 08:10


sunt in general foarte multumit de mak
la 300x se comporta admirabil atunci cand conditiile atmosferice permit
toata vara din cauza programului incarcat nu am reusit sa fac mai mult de 4-5 sedinte de observare , dar imi voi lua revansa incepand cu luna noiembrie
am atasat la mak un adaptor sct  care imi da posibilitatea sa folosesc focal reducer si oculare de 2"
 daca are cineva experienta cu colimarea unui mak va rog sugestii

CristiB
06 Noi 2010 15:33


De azi  cu unul mai mult! Nu au trecut 24 de ore de cand am Mak-ul 150 insa sunt incantat de el. Am vazut Jupiter si cavalerii sai, impresia a fost mult mai favorabila decat cu instrumentele precedente, iar Pleiadele.....poezie! Atat am putut observa din balcon intr-un interval de timp destul de scurt. Restul l-am ocupat cu inspectia, ca un copil care primeste o masinuta noua  :D , am vrut sa-i vad toate ,,rotitele" si sa-l potrivesc cat mai bine cu AZ5-ul, sa-i verific colimarea, etc. Deja am simtit ca e vorba de instrumente mult mai serioase si revin la recomandarea pt asa-zisii incepatori sa nu piarda timpul dar mai ales banii cu ,,instrumente de incepator".

C MARIUS
06 Noi 2010 21:20


salut Cristi
sa ai parte de ""al mik" , aseara am avut parte de conditii favorabile si m-a lasat cu gura cascata, in special  M42 , chiar la X300 era sa ma dea pe spate :D 
SUPER!!! :shock:  :shock:  :lol:  :shock:  :shock:

CristiB
06 Noi 2010 21:27


Multumesc! Inca nu am avut ocazia sa-l testez la 300x, sper sa prind conditii bune si pentru asa ceva. Ce ocular ai folosit pt aceasta valoare? Stiu ca de 6mm dar ma intereseaza modelul.
Iar ""al mik" e cam mare, cu tot cu cofferul de aluminiu imi da acum batai de cap cu asezarea in spatiul conjugal. :D

C MARIUS
07 Noi 2010 12:56


folosesc un TMB Planetay de 6mm si sunt foarte multumit 
dar cel mai des intrebuintate sunt
UWA 16mm 82* W.O si GSO 2" 26mm 70*

CristiB
07 Noi 2010 13:09


Ocularul cu zoom cum se comporta in comparatie cu cele cu focala fixa? E diferenta de lumina?

C MARIUS
07 Noi 2010 13:49


nu este diferenta de lumina doar  campul vizual este foarte redus
am avut un hyperion zoom si l-am dat( la 24mm avea 50* fov)
la f/12 (parerea mea) ai nevoie de un FOV cat mai mare
prefer ocularele  de la 60* in sus, in plus avem avantajul datorita focalei lungi sa utilizam si oculare care nu intra in categoria premium
 un bun exemplu ar fi cele GSO si Agena  care la f/12 se comporta admirabil si nu te ard la buzunar
http://agenaastro.com/eyepieces.html

CristiB
26 Noi 2010 15:00


nu este diferenta de lumina doar  campul vizual este foarte redus
am avut un hyperion zoom si l-am dat( la 24mm avea 50* fov)

Totusi as avea 5 oculare intr-unul singur, daca impart pretul lui la 5 nu cred ca pot cumpara 5 oculare separate care sa fie cat de cat de calitate. Plus ca mai poate fi cuplat cu un DSLR. Alte pareri?

horatius
26 Noi 2010 23:22


Orice astronom amator experimentat trebuie si ajunge sa detina un ocular zoom. Versatilitatea lui e de neegalat de ocularele cu focale fixe, desi orice ocular zoom e un compromis. Sunt momente cand un zoom e preferabil. Sunt si zoomuri bune, zoom-ul Hyperion si cel Zeiss fiind doua dintre ele.

C MARIUS
27 Noi 2010 23:55


Depinde si ce instrumente folosesti, la un f/12 hyperyon zoom nu m-a convins' asta nu inseamna ca nu ofera calitate si performanta ,din  contra
   Fiecare  dintre noi are  diferte gusturi....