-----------------------------------
bogdan.caseriu
15 Iun 2010 20:25

Ceva ciudat la NEQ-5 Skywatcher
Salutare!
Tocmai am ansamblat montura cea noua NEQ5 de la Skywatcher, si observ o chestie ciudata. E normal ca in urma alinierii polare axa X a placii de montare a tubului optic sa nu fie paralela cu axa RA? Am montat si reglat totul conform manualului. Daca modific declinatia cu 90 de grade fata de ce se vede in poza, locasul lunetei polare nu are deloc obstructie de la "maruntaiele" monturii. Inca nu mi-a ajuns si luneta, dar cand o voi monta am impresia ceva nu va fi in regula.

Multumesc!

dyazzz
15 Iun 2010 21:09


Nu am in dotare asa ceva dar ma pot pronunta din cate vad ca nu este nimic in neregula.Daca axele ar fi paralele,luneta montata ar lovi metalul din partea de sus.Este doar parerea mea vizuala.Asteapta sa se pronunte expertii

cmatei
15 Iun 2010 21:46


La EQ6 (par identice) fanta din axa declinatiei este in fata lunetei polare cand axa dec. e la 0 grade - tubul optic sta "orizontal" fata de pamant, pe directia E-W. De fapt trebuie doar sa ai acea fanta in dreptul lunetei polare (si sa ai coloana contragreutatilor extinsa), pozitia de 0 grade e doar convenabila pentru montatul telescopului, nu influenteaza alinierea polara in nici un fel.

Catalin Paduraru
15 Iun 2010 23:00


Vezi ca e posibil sa ai inelul gradat miscat.

bogdan.caseriu
16 Iun 2010 13:46


Multumesc mult!
Imi este clar acum.

Stima!