-----------------------------------
Blakut
31 Iul 2010 14:45

Telescop pentru observatii semi-stiintifice
Daca ati avea resursele sa echipati un miniobservator pentru observatii de amatori high-end, adica observatii care sa aibe si valoare stiintifica, ce telescop (comercial), ce ccd si ce alte lucruri ati cumpara?

Repet, presupunand ca resursele nu sunt o problema.

Stanescu Octavian
31 Iul 2010 15:56


As lua o montura de la  http://www.mathis-instruments.com/diagrams.html
pe care as pune un RC de 16-20"   facut de mine sau cine vrea de la http://www.rcopticalsystems.com/telescopes/20truss.html .
ei au si monturi "dragute" .
Pentru camera as incepe cu un SBIG  STL-1100CM .

Teo
31 Iul 2010 18:28


Eu as construi o mica cupola iar in interior as dota-o cu un refractor bun, de vreo 6 inch ( 150 mm ) apocromat sau macar acromat,  cu f/d cam de 10, ca sa fie si luminos. Optica sa fie neaparat Carl Zeiss sau ruseasca. Nu suport chinezariile.
As folosi o montura ecuatoriala solida. Iata si o imagine cu instrumentul pe care l-as alege pentru un astfel de observator .
O astfel de scula va tine mai multe generatii. :)
Iata si linkul unde exista aceasta luneta si acest observator :
http://www.stardustobservatory.com/

Sau as merge si pe varianta acestui refractor :
http://www.mountaininstruments.com/pages/mi250Go-To.html

horatius
31 Iul 2010 22:22


Pentru observatii stiintifice la nivel mai micro iti trebuie apertura, 15-20" minim. Refractoare micute nu ai ce face cu ele decat pentru Soare sau luneta de ghidaj.

Camera ccd: Octavian spunea Sbig STL11000. Aceasta camera nu are nici o valoare pentru observatii stiintifice, doar pentru poze frumoase. Pentru cercetare sunt alte caracteristici ale unei camere/chip care conteaza, nu numarul de pixeli.

Uite o sugestie de observator si instrumentatie cu care deja se poate face cercetare:

http://www.skywatcher.ro/CDK/galerie_imagini.htm

Intre timp au aparut si variantele mai mari de CDK-uri, de 600mm si 700mm.

Blakut
31 Iul 2010 23:21


Apreciez parereile voastre, insa ce telescoape care se gasesc pe piata si se fac in serie ati folosi? La fel, ce ccd?

Cum vi se pare:
http://www.meade.com/lx200-acf/index.html

La 16'' desigiur.

Stanescu Octavian
31 Iul 2010 23:57


off ...Dall&#8211;Kirkham fac cei ce nu stiu sa slefuiasca asfere nu stiu sa colimeze . sau au gasit o afacere ce nu consuma timp si pricepere. Se bazeaza pe corector cu lentile .
adeseori e nevoie ca tot spectrul sa ajunga nestingherit in focar .
poate se fac corectoare din sticla speciala quartz,germaniu, sare ,alaun de potasiu. 
majoritatea marilor telescoape sunt RC,sau Cassegrain.
Credeam ca vrei telescop serios Meade e pt amatori .

horatius
01 Aug 2010 00:27


Deci resursele sunt o problema totusi! Meade si Celestron nu sunt high-end! PlaneWave face instrumente de serie mica si sunt disponibile. Nu acelasi lucru face Meade acum, 16" e doar pe hartie de multi ani, din auzite. SCT-ul de 16" era biletul cu care Meade vroia sa intre in lumea jucatorilor pentru observatoare mici. Din pacate au esuat, datorita calitatii, fiabilitatii si disponibilitatii. Nu acelasi lucru se poate spune de concurenta, RCOS, PlaneWave si altii care au stiut sa produca calitate si s-au dezvoltat. In ultimii ani multe observatoare noi sau vechi din UE au trecut pe CDK-uri, SCT-uri mari precum C14, dar si RC-uri si monturi mai profesionale din motive bine intemeiate. Orice observator ai face trebuie gandit pe termen lung: service, intretinere, fiabilitate, facilitati de integrare. Astea nu le poti obtine cu monturi comerciale, care te vor lasa balta in functie de cum ti-i norocul si nu sunt gandite sa functioneze si sa se integreze la nivelul necesar pentru un observator utilizat intens. Idem cu optica, daca tot esti limitat de apertura, macar sa nu fii limitat de calitatea ei. Sunt doar cativa producatori care in eventualitatea ca peste 5 ani iti pica o piesa electronica sau mecanica sunt dispusi si au cum sa te ajute si doar cativa care garanteaza si specifica optica din instrumentele lor.

Daca vrei doar un observator personal cu care sa poti face ceva cercetare, cu un buget restrans se poate integra si un instrument si montura comerciala, dar cu multa munca in timp si nu la acelasi nivel de calitate si rezultate.

Blakut
01 Aug 2010 03:17


Foarte bine, foarte bine, imi plac raspunsurile voastre, aflu lucruri noi. Ok, si ce altceva ati mai lua pe langa?

Credeam ca vrei telescop serios Meade e pt amatori .

Dar e doar 15k dolari. Bine, eu nu cunosteam decat Meade, Celestron si alte asemenea firme.

Resursele nu sunt o problema, dar nici infinite, m-am exprimat gresit. Hai sa socotim un buget imaginar de 30k - 100k dolari... altfel ne facem oglinda de 8m... Hai sa ne imaginam totusi o oglinda de 400 - 600 mm. Cam pe acolo.

Pe langa CCD si telescop, ce ati mai lua in plus?

Erwin
01 Aug 2010 11:43


Un teren la munte... Cred că asta-i partea cea mai grea din construcția unui observator serios: amplasarea și logistica.

Blakut
01 Aug 2010 11:48


Nu, presupunand ca nu poti pune observatorul la munte, fiind oarecum limitat de poluarea luminoasa (bine sa zicem ca nici in mijlocul prasului nu e, ci undeva langa de bucuresti, de exemplu, sau de alt oras mare), nu ar fi o pierdere de bani sa iei ceva mai mare de 16''?

Laurentiu
01 Aug 2010 17:32


Montura:

http://www.bisque.com/sc/pages/Paramount-ME.aspx

Instrument:

http://www.rcopticalsystems.com/telescopes/20truss.html

Parerea mea  :) 

Pentru CCD trebuie sa recunosc ca nu am studiat problema serios.

Blakut
01 Aug 2010 20:54


Interesant, si pentru 15-30k dolari, toata instalatia, ce ati lua?

Teo
01 Aug 2010 23:41


Eu as mai adauga si ceva " Profi " pentru observatii solare, de gen celostat, coronograf si poate si un spectroscop solar si de ce nu chiar pentru analiza altor stele....dar macar numai pt Soare :)
Fiind si radioamator as mai adauga o statie radio buna si o antena de emsie-receptie sa pot tine legatura cu ceilalti astronomi care fac observatii in teren sau care au si eu observatoare particulare :D
Mai in gluma, mai in serios, nu ar strica si cate o statie emisie-receptie utilizabila in frecvente libere atunci cand se iese la star-party :)

nobody
01 Aug 2010 23:59


La banii aia, m-as gandi sa incep platind un profesionist in domeniu pentru consultanta. Cel mai greu ar fi, cred, sa-i explici ce vrei sa faci "langa de bucuresti, de exemplu, sau de alt oras mare".

Blakut
02 Aug 2010 01:14


La banii aia, m-as gandi sa incep platind un profesionist in domeniu pentru consultanta. Cel mai greu ar fi, cred, sa-i explici ce vrei sa faci "langa de bucuresti, de exemplu, sau de alt oras mare".

Mda, consultanta e una, eu vroiam sa stiu parerile voastre.

dragos.n
02 Aug 2010 14:37


In Ploiesti este un observator complet echipat si automatizat (poate fi operat in totalitate de la distanta) al unei persoane private. Cand voi avea permisiunea, am sa dau toate amanuntele despre el. Ce pot sa spun acum este ca are un telescop Ritchey-Chretien, si o multime de accesorii, care fac sa se cam dubleze pretul aparaturii de baza, telescop si  montura.

Pe de alta parte, cred totusi ca pentru o buna eficienta, primul criteriu este amplasamentul.

Iar in conditiile de clima din Romania, un telescop ceva mai rapid, un astrograf newton cu corectoare profi, gen Wynne corector, merita luat in calcul.

http://www.orionoptics.co.uk/AG/agrange.html

http://www.astrosysteme.at/eng/n-series.html

Blakut
02 Aug 2010 15:32


Pe de alta parte, cred totusi ca pentru o buna eficienta, primul criteriu este amplasamentul. 

Si daca amplasamentul nu este o optiune? Adica trebuie sa fie undeva langa Bucuresti? Mai merita investit intr-o oglinda de peste 16''?

dragos.n
02 Aug 2010 16:03


Rezultatele foto pe care le-am vazut eu la observatorul mai sus mentionat, fotografie cu timp de expunere de 10min, ghidata la maxima precizie, cu RC de doar 8'', si intr-o seara cu un cer oribil, ma fac sa spun fara dubiu, DA. Da. DA.

neox
02 Aug 2010 16:09


Conform "Urban Astronomer's Guide - A Walking Tour of the Cosmos for City Sky Watchers" apertura castiga puncte cam in orice conditii.

dragos.n
02 Aug 2010 16:15


Dar daca ai 30k dolari pentru toata investitia, trebuie sa te gandesti la:

- telescop
- luneta ghid
- montura
- accesorii de montare
- camera foto
- camera ghidaj
- softuri foarte bune, ghidare, achizitie, prelucrare, eventual automatizare si wifi
- accesorii de corectie, flatenere sau altele
- barlow si reductoare
- filtre si roti de filtre
- spectroscop 
- accesorii de racord
- sesizor de vreme 
- surse stabilizate de alimentare

si nu in ultimul, constructia in sine. Pentru ca sa pui un 16, nu cred ca ajung 30k.

horatius
02 Aug 2010 16:41


Nu vei obtine pe forum decat pareri, nici intr-un caz o sugestie avizata si la obiect. In Romania nu sunt mai mult de 4-5 persoane, cred, care au facut un observator modern, si si mai putine la nivel profesional, iar integrarea unui observator functional presupune multe cunostinte si experienta.

30000$/euro e putin, dar poti integra un C14 pe o montura buna precum Paramount ME sau GM2000, o luneta secundara de 100-120mm ED de origine chinezeasca, o camera ccd SBIG mai ieftinuta, un set de filtre lrgb si banda ingusta si cred ca mai ramane de ceva alte nimicuri esentiale gen adaptoare, corectoare, soft. Dar iti mai trebuie si cladirea, pentru aia alti bani.

Doru Dragan
02 Aug 2010 21:06


Si daca amplasamentul nu este o optiune? Adica trebuie sa fie undeva langa Bucuresti? Mai merita investit intr-o oglinda de peste 16''?
In cazul asta nici nu poate fi vorba despre un observator astronomic cu destinatie stiintifica. Se poate vorbi doar despre un observator astronomic cu scop educational/didactic/popularizare. Banii despre care vorbesti sunt cei ai unui amator avansat. Care poate face si ceva stiinta dar fara mari pretentii.

Blakut
02 Aug 2010 22:50


Pai am zis de la inceput ca asta era cazul. Nu va faceti griji, nu am banii astia...  visam si eu...

Emil
04 Aug 2010 10:10


Salut,
poate nu ar fi rau daca ai explica cam ce intelegi tu prin observatii semi stiintifice... echipamentul necesar trebuie sa satisfaca cerintele dorite iar atat timp cat cerintele sunt vagi...
Daca vrei sa faci un sistem remote atunci trebuie sa iei in calcul mai ales fiabilitatea sistemului altfel te trezesti facand drumuri ca (scuza expresia) nebunul... iti mai trebuie sistem de supraveghere video, cuplare decuplare alimentare curent prin comanda de la distanta, transmisie date, etc...
Eu am reusit o parte din acest drum si pot sa spun ca devine de la un moment deranjant de complicat...

Numai bine
Emil

Blakut
04 Aug 2010 21:43


Salut,
poate nu ar fi rau daca ai explica cam ce intelegi tu prin observatii semi stiintifice... echipamentul necesar trebuie sa satisfaca cerintele dorite iar atat timp cat cerintele sunt vagi... 

E pe lista SARM un exemplu. Am vazut in polonia la ICYA2009: cu telescop de 16 inchi faceau observatii la stele binare, unele exoplanete - erau deja descoperite, urmareau curba de lumina, stele variabile, si se mai pot gandi si altele. Ah, descoperire de nove. Bine ca iti trebuie si un loc excelent pentru asa ceva, dar si cu filtre + ccd bun mai ameliorezi situatia. Remote oricum ar fi exclus. Banii nu ii am si nu cred ca ii voi avea vreodata. Dar e interesanta ideea.

Emil
04 Aug 2010 22:34


Ahoi
pentru nove cred personal ca ai nevoie de un telescop cu un camp vizual mai mare pentru ca trebuie sa se acopere o zona cat mai mare de cer pe sesiunea de observatii. deci partea cu filtre si ccd este iar cu cantec la nove durata expunerilor este relativ scurta introducerea unui filtru de tip lps prelungeste expunerea ducand automat la reducerea volumului de date adica zona de cer acoperita. partea haioasa este ca pentru binare si variabile trebuie focala deci... sistem dual ar fi o solutie daca vrei asa ceva. eh si acum ce daca vorbim de teorie nu se stie nicioada nu?

numai bine
emil

Erwin
04 Aug 2010 23:16


eh si acum ce daca vorbim de teorie nu se stie nicioada nu? 

Blakut, ești tânăr, ai timp destul să visezi la un observator cât mai bine dotat, până atunci, fiind în Germania, poate vrăjești vreo nemțoaică și rămâi pe-acolo! Succes!  :roll:  :D

Dan Vasiliu
04 Aug 2010 23:38


Poate pica o mostenire ...  :roll: . Toti visam la ceva mai super ... Daca ne dorim ceva cu adevarat, din toata inima si cu toata fiinta noastra atunci ... toate fortele Universului vor contribui la realizarea visului nostru.  8) 

PS: Telescopul principal ar trebui comandat special, conform cu dorintele si conditiile existente. Alte lunete si telescoape (pentru popularizare) pot fi comerciale.