-----------------------------------
Erwin
31 Iul 2010 22:41

Piston AZ mount
Vă prezint o montură alt-azimutală simplă, construită acasă, fără a utiliza alte scule decât o mașină de găurit cu acumulatori, burghie și tarozi. Încă nu este gata complet, mai am câteva finisaje de făcut și un opritor cu teflon pe axa altitudinii. 

Axa verticală:
Am recuperat un piston cu bolțul său, în centrul capului pistonului am făcut o gaură de 10mm, în margini am dat 3 găuri filetate M3 dispuse la 120 grade și am fixat în ele 3 plăcuțe de teflon de 20x8x2,5mm cu 3 șuruburi cu cap înecat. Am decupat un disc din textolit de 4mm în centrul căruia am dat o gaură de 10mm și am frezat o semigaură la margine unde intră un șurub care previne rotirea discului față de capul trepiedului. Pistonul și discul de bază din textolit sunt prinse cu un mic joc cu un șurub M10, o șaibă de centrare din plastic, șaibe și piuliță M10 iar ansamblul este fixat pe capul trepiedului cu șaibe și piuliță fluture. 

http://img338.imageshack.us/img338/3972/img032m.jpg

Axa orizontală:
Prin bolț am trecut o bară filetată de M12, am pus șaibe și piulițe pentru rigidizarea barei față de bolț, la unul din capete am fixat cu șaibe late și piulițe un element de îmbinare din tablă zincată cu ajutorul căruia se fixează șina instrumentului de axa orizontală. În partea cealaltă am pus o prelungire cu contragreutatea (provizoriu), o să fac o bară anume care se înfiletează direct. Alternativ pot fixa un al doilea instrument pe un suport din tablă identic. 

http://img52.imageshack.us/img52/2016/img031m.jpg

Materialele sunt ieftine, se găsesc la orice magazin de bricolaj, pistonul la orice service auto. Singurele piese "rare" sunt bucățelele de teflon. Pe azimut nu este necesar niciun blocaj, greutatea instrumentului și a contragreutății asigură fricțiune suficientă, dar pe altitudine șuruburile cu cap de plastic pe care le-am pus provizoriu vor fi înlocuite cu o placă din aluminiu fixată în cele două găuri filetate, placa va avea o gaură filetată la mijloc unde o să pun un singur șurub care apasă o placă sau o bucșă pe bolțul pistonului asigurând mișcarea lină sau blocarea în poziție.

http://img824.imageshack.us/img824/4854/img030m.jpg

Blakut
31 Iul 2010 23:24


Asta mi se pare super tare. Daca aveai si arborele de la motor, presupun ca il foloseai si pe el. :lol:

neox
31 Iul 2010 23:47


Foarte tare  :D !!
Asta chiar e unicat. N-am mai vazut nicaieri idea cu pistonul de motor. 
Cum se misca pistonul cu placutele de teflon pe textolit?
Am observat ca o miscare superfina fara vibratii poti scoate cu teflonul pus pe un disc transparent de plastic de la blank-urile DVD.

Erwin
01 Aug 2010 00:08


Într-adevăr, n-am văzut nici eu asta, ar fi trebuit să patentez ideea, în orice caz am postat-o chiar acum pe cloudynights... :)

Combinația teflon-textolit merge lin. Textolitul e mai rezistent ca bază, discurile CD/DVD sunt casante, ar mai trebui încă un disc dintr-un material mai gros ca suport. Inițial m-am gândit la melamină (formica) dar cum n-am găsit o bucată potrivită am folosit textolitul care îl aveam la îndemână.

Am în lucru o montură mai serioasă, din piston de tractor (110mm diametru) care ar putea duce lejer câteva zeci de kg, de pildă un SC de 200 în paralel cu alt instrument. Dar conține multe piese speciale făcute la strung și va costa destul de mult la final. O voi prezenta pe un topic separat când va fi gata. De fapt, această montură va fi baza pentru una ecuatorială, cu condiția să găsesc angrenajele potrivite.

neox
01 Aug 2010 00:44


Nu ma refeream la DVD-uri in sine ci la acel disc transparent, de protectie care-l gasesti in cutiile cu blankuri; am impresia ca nu-s din acelasi material. Oricum si eu l-am folosit ca saiba intre baza trepiedului care din coincidenta are tot 120mm :)  si saiba de teflon. Merge stass :D 

La pistonul de tractor cam ce grosime are boltul? Sau cam ce diametru al axului permite?
Ar fi interesant de folosit la o ecuatoriala (cel putin pentru declinatie), nu foarte "heavy duty" dar portabila. Nu stiu cat de bine s-ar preta la ascesie...ar trebui totusi axe pe rulmenti  :? .

Erwin
01 Aug 2010 11:23


Diametrul bolțului la cel mare este de 40mm, încape un rulment radial-axial. Rămâne însă prea puțin loc pentru luneta polară. Se mai pot freza găurile, este material destul, pentru a pune rulmenți mai mari. Eu am pus bucșe elastice din bronz și un ax din țeavă de inox de 32mm. Deocamdată sunt la strungar unele piese. Problema cu pistonul mare este că în capul lui există o adâncitură - camera de ardere - excentrică și ovală și a trebuit strunjit mult ca să intre un rulment mare, de 75mm. Îți spun sigur că iese heavyduty, cu condiția să fie executată foarte îngrijit. Deocamdată experimentez... :)

Blakut
01 Aug 2010 11:58


Si cum se prinde pistonul de trepied?

Laurentiu
01 Aug 2010 15:16


Arata interesant. Pe axa de altitudine poate ar fi fost mai bine sa folosesti un singur surub de fixare - ai avea mai putin de lucru atunci cand vrei sa reorientezi instrumentul.

Erwin
01 Aug 2010 22:40


Blakut: prin șurubul de M10 care trece prin capul pistonului, prin discul de textolit, prin șaiba de plastic care are rolul de distanțier și centrează montura în gaura de 30mm din capul trepiedului, vine o șaibă și o piuliță care ține piesele laolaltă cu un mic joc, apoi tot ansamblul este prins dedesubt cu o șaibă mare, una mică și piulița fluture. 

Laurențiu: am precizat că cele două șuruburi le-am pus doar provizoriu, asta pentru că instrumentul nu era în echilibru când am făcut poza, l-am pus doar de probă. O să pun o plăcuță de Al care ține un șurub central care va presa o bucșă sau o placă de teflon pe bolț. Cred că ar fi mai bine să pun o bară filetată mai lungă, solidară cu placa de prindere, cu care să reglez fin altitudinea și care să prevină căderea instrumentului când schimb ocularele.

nobody
02 Aug 2010 00:14


Boltul si gaurile in care intra nu sunt ovalizate ?

Erwin
02 Aug 2010 00:25


Nu sunt atât de ovalizate încât să dăuneze cu ceva, bolțurile sunt foarte dure și uzura e insesizabilă. Sper ca în zilele următoare să o pot finaliza și testa cu tot echipamentul montat.

Rudy
03 Aug 2010 21:50


Asta mi se pare super tare. Daca aveai si arborele de la motor, presupun ca il foloseai si pe el. :lol:

E de remarcat ca a pastrat segmentii montati pe piston.  :lol: La urmatorul upgrade, pistonul se poate astfel, reintroduce in gaurica lui initiala.

Bravo , misto inventia. :wink:

Erwin
22 Aug 2010 15:27


Mulțumesc tuturor!

Agregatul în noua configurație cu două telescoape jumelate:

http://img94.imageshack.us/img94/7344/img013m.jpg

Echilibrul este suficient de bun ca să nu necesite ajustări suplimentare, merge lin și pe altitudine și pe azimut, mai ales pe azimut! :) 
Singura problemă ar fi vibrațiile, axul orizontal fiind totuși prea subțirel.

P.S. ce se vede lângă ocularul Hyperion este... da, Lady Luna! :)

Blakut
22 Aug 2010 15:33


Mie mi-ar fi frica cu un ax asa subtire sa tin doua telescoape... cine stie de la rece la cald intr-o noapte de iarna ce poate pati.

Trebuie insa sa recunosc ca arata super configuratia.

Erwin
22 Aug 2010 16:07


E un șurub M12, nu e foarte dur și nici telescoapele foarte grele, însă cum am spus, este în lucru The Piston AZ Mount Reloaded! Adică fratele mai mare al acestei monturi simple. Axul orizontal este o țeavă de inox de Fi32 cu perete de 3mm. Pe asta mică nu cred s-o apuce iarna pe uliță... :)

Blakut
22 Aug 2010 16:46


Ar fi tare sa poti baga rulmenti la toata chestia asta, pe ambele axe. :D

alderamin59
22 Aug 2010 22:34

Piston AZ
Salut
Am un piston de tractor !!! Poate face cineva up-grade !!!
Oricum ideea este originală. Bravo
alderamin59

Erwin
22 Aug 2010 23:23


Mulțumesc, alderamin! Eu am făcut rost de 2 seturi de motor de tractor! Pot să trec la producția de serie! :)

Dan Vasiliu
22 Aug 2010 23:40


Erwin, daca-i adaugi o pana ecuatoriala transformi montura intr-una EQ-Piston. Cred ca ar fi si mai utila la astro. Faina lucrare!  :lol:

Erwin
23 Aug 2010 01:19


E simplu: o să pun un alt piston pentru axa de declinație. Mulțumesc!

Dacă tot e hot topicul, hai să pun și pozele cu montura piston heavy duty în faza actuală de construcție, mai am de făcut sistemele de reglaj fin cu șurub-piuliță:

Piesele demontate:
http://img716.imageshack.us/img716/4424/img033d.jpg

și montate:
http://img839.imageshack.us/img839/1080/img034y.jpg

Atârnă greu la cântar! :) Pistonul are diametrul de 113mm, țeava orizontală 32mm și lungime 300mm. După cum se vede, pe orizontală am pus bucșe elastice de bronz, șuruburile cu cap de plastic sunt provizorii, folosesc la scoaterea jocului. Colierele speciale fac parte din sistemele de poziționare fină.

Blakut
23 Aug 2010 13:34


Surubele alea care tin placutele pe care se vor monta telescoapele nu sunt cam mici? Oricum, cu doua seturi de motoare de tractor... pe bune, ai putea trece la productia in serie. Vezi pe aici cati vor si ia-le banii  :lol:

Laurentiu
23 Aug 2010 14:22


Arata fain ce ai facut tu acolo. E tare bine sa ai diploma de inginer  :D

Erwin
23 Aug 2010 17:07


Da, flanșele alea sunt cam subțirele, am dat desenul pentru oțel dar le-am făcut din aluminiu și trebuia să refac desenul... iar strungarul a omis raza de racordare de 3mm prevăzută. Dacă se vor dovedi prea slabe, facem altele.
Merci, Laurențiu! Diploma ca diploma, contează mai degrabă cei 7-8 ani de lucrat în fabrică ca prelucrător prin așchiere, lăcătuș mecanic... :)

alderamin59
23 Aug 2010 22:53

Piston AZ
Salut
Fabrica...strunguri, freze...acum sunt doar amintiri.
Ce vremuri ...!
alderamin59

catalin dumitru
24 Aug 2010 11:16


Ar fi minunat daca strungaria si frezarea ar deveni amintiri. Dupa ceva experiente neplacute pe la unii strungari am ajuns sa potrivesc singur chestii dezmembrate de aiurea.  Montura de la ochianul meu nu are nici o piesa confectionata ad-hoc. Din pacate tre. sa calc iar pe la "meseriasi" pentru ceva pinioane , plus un ax articulat  care s-o transforme in 'ecuatoriala'.

catalin dumitru
24 Aug 2010 11:32


Ideea cu pistonul mi se pare tare de tot. Felicitari ! :P Mi-ar place sa gasesc un tub de munitie antiaeriana ,sa fac un mic refractor din el :D .

tamasflex
24 Aug 2010 13:38


Ideea cu pistonul mi se pare tare de tot. Felicitari ! :P Mi-ar place sa gasesc un tub de munitie antiaeriana ,sa fac un mic refractor din el :D .


La asa ceva teai gindit?






catalin dumitru
24 Aug 2010 14:28


Marfa !  De unde l-ai procurat? Are peste 50mm la baza?

nobody
24 Aug 2010 15:37


Erwin, ai renuntat la boltul original ?

Erwin
25 Aug 2010 01:08


nobody: la prima montură mică bolțul este la locul lui. La a doua am renunțat la bolț. :)

ceilalți: vă mulțumesc pentru intervenții, dar vă rog să nu deviați discuția, aici vorbim despre montura din piston.

Erwin
26 Aug 2010 00:21


Cătălin: tehnica asta de a refolosi piese mai mult sau mai puțin universale este aducătoare de mari satisfacții, e ca la un joc Lego dar îți stimulează mult mai mult imaginația. Uneori nu găsești piesa potrivită ca să continui construcția și începi o căutare fără sfârșit... pe urmă schimbi planul și găsești altceva în loc. :) 

Tamasflex: vă așteptăm pe topicurile dvs. să ne mai povestiți și să ne mai arătați din realizări. :) 

Azi am cumpărat piulițe de la Dedeman și am văzut profile de aluminiu, corniere și țevi pătrate la un preț foarte bun pe ml, dar culmea! Nu vând decât bare de 4m. Am vorbit cu un tip de la informații și-a zis că o să transmită conducerii, că au mai fost si alți clienți care au întrebat de bucăți mai mici, 1-2m, eventual debitare la fața locului. La Praktiker sunt numai anumite profile mai subțirele și mult mai scumpe. Din moment ce e magazin de bricolaj-construcții n-ar strica să aibe o gamă mai largă de dimensiuni. I-am zis "Dom-le măcar tăiați-mi-o în 2, că nici n-am cum să duc bara de 4m acasă și nu cred că se deplasează camionul magazinului numai pentru asta!"... Cica nu se poate...  :evil:

nobody
26 Aug 2010 00:35


Tipic romanesc ... de ce nu te duci cu un bomfaier acolo si il tai pe loc ? :lol:

Daca ai eliminat boltul, te-ai gandit la o pereche de rulmenti conici sau cu role sferice (nu bile) in loc ?

Erwin
26 Aug 2010 01:18


Păi dacă nu găsesc în altă parte, o să mă duc cu bomfaierul, că nu cred că mă lasă să tai cu unul din raft...:) N-am văzut nicăieri profil cornier de 40mm (extrudat) la ~10lei/ml. 

Da, m-am gândit, niște rulmenți radial-axiali de 40 mm merg în bosajele de la pistonul mare, dar intră un ax mai subțire, de 20mm și nu voiam să se miște prea ușor, ar fi greu de controlat balansul instrumentului. Bucșele elastice asigură o frecare reglabilă. În schimb, la ecuatorială o să pun o țeavă fixă în bosaje prin care va trece și luneta polară, care va intra în alt piston în capul căruia vine un rulment mare. Rămân bosajele celui de-al doilea piston pentru axa reglajului latitudinii care nu are nevoie de rulmenți.

Blakut
26 Aug 2010 10:30


Ma tot gandesc. Oare nu ar face bani in romania un mester la strung / sudura / prelucrare care sa se specializeze exact pe chestii hobby: astronomie, modelism si ce mai au nevoie oamenii? 

Ii trimiti schema sau descrierea si face el, iar apoi ii platesti si te costa mai putin decat daca ai face tu. Ma gandesc ca ar fi folositor mai ales pentru cei care nu stiu sau nu au timp sa isi faca singuri toate piesele.

Laurentiu
26 Aug 2010 10:49


Ma tot gandesc. Oare nu ar face bani in romania un mester la strung / sudura / prelucrare care sa se specializeze exact pe chestii hobby: astronomie, modelism si ce mai au nevoie oamenii? 

Ii trimiti schema sau descrierea si face el, iar apoi ii platesti si te costa mai putin decat daca ai face tu. Ma gandesc ca ar fi folositor mai ales pentru cei care nu stiu sau nu au timp sa isi faca singuri toate piesele.

Eu cred ca o astfel de specializare poate apare doar in cazul in care chiar meseriasul cu pricina e hobbist. 

Uite asa au aparut, de exemplu, opticienii specializati in producerea de optica astronomica pentru amatori. Cei mai multi dintre ei au inceput prin a face pentru ei insisi optica. Apoi si-au dat seama ca pot face asta si pentru altii.

valy
26 Aug 2010 12:15


Ca sa aiba succes este nevoie de cateva ingrediente:
- omul sa aiba scule, sa se priceapa si sa fie pasionat de domeniu
- sa existe piata/doritori
- sa existe puterea exemplului
Relativ la primul caz probabil unii nu au curaj sau nu au "vad comercial" ca sa se lanseze public. Relativ la urmatoarele doua probabil ca daca se va creea o cultura se vor gasi si amatori.

Multi din lipsa de timp sau din lipsa de curaj prefera sa isi cumpere de-a gata din magazin. Dar daca exista proiecte de succes poate ca ar fi incurajati sa se apuce de DIY. Exista cei foarte pasioanti si amatori de astfel de abordari in diverse domenii (electronica, mecanica, astronomie, etc) dar la noi sunt destul de putini si par a fi mai mult un cerc inchis/restrans (nu datorita lor ci datorita celorlalti care nu se alatura).

Ca fapt divers, in ultimul timp au aparul anunturi pe stalpi (bucuresti, prel ghencea, 13. sept): sudez argon, aluminiu, cupru, fier, inox etc. Pentru cine intereseaza e afisat un nr. de tel. Ma gandeam la un truss din aluminiu (au profile la brico).

Erwin
26 Aug 2010 14:50


Ai dreptate, Vali. Strungarul la care mă duc eu de obicei face piese de tractoare sau de felurite mașini sau mașini-unelte. Nu are o dotare corespunzătoare pentru mecanică fină. Pentru un prototip ad-hoc merge, mai iei cu șmirghel, mai pilești, dar dacă vrei o serie, chiar mică, deja ai nevoie de o pregătire de fabricație, ceea ce nu e la îndemâna oricui. Mai este și problema procurării materialelor corespunzătoare. Cred că toți ne-am lovit de asta și am fost adesea nevoiți să improvizăm sau chiar să le comandăm în străinătate. Accesul la unele tehnologii e limitat, deși există destule fabrici în oraș/țară care le (mai) au. Compensăm cu inventivitate lipsurile și mergem înainte. Când te roade pasiunea, îți asumi și eșecuri. 

Eu sunt foarte mulțumit de prima montură piston, poți urmări și avioane cu ea, atît de ușor merge. O să încerc ISS-ul într-o seară.

valy
26 Aug 2010 15:05


Ai dreptate, Vali. Strungarul la care mă duc eu de obicei face piese de tractoare sau de felurite mașini sau mașini-unelte. Nu are o dotare corespunzătoare pentru mecanică fină. Pentru un prototip ad-hoc merge, mai iei cu șmirghel, mai pilești, dar dacă vrei o serie, chiar mică, deja ai nevoie de o pregătire de fabricație, ceea ce nu e la îndemâna oricui. Mai este și problema procurării materialelor corespunzătoare. Cred că toți ne-am lovit de asta și am fost adesea nevoiți să improvizăm sau chiar să le comandăm în străinătate. Accesul la unele tehnologii e limitat, deși există destule fabrici în oraș/țară care le (mai) au. Compensăm cu inventivitate lipsurile și mergem înainte. Când te roade pasiunea, îți asumi și eșecuri. 
Si cand ma gandesc ca cand eram mic, la mama la servici era un atelier mecanic de vreo 100/100m cu zeci de strunguri, freze, masini de taiat/indoit tabla, gauritoare, inoaxe, aluminiuri, cupruri, textolite, tarozi, vidii si alte materiale. Ce n-as da sa fiu iar mic, mi-as face monturi, telescoape, le-as vinde, si m-as face becali.


Eu sunt foarte mulțumit de prima montură piston, poți urmări și avioane cu ea, atît de ușor merge. O să încerc ISS-ul într-o seară. Pai cred si eu, cine mai are montura cu 1 cilindru in V 250cmc? Cat consuma?  :wink:

Laurentiu
26 Aug 2010 15:27


Eu sunt foarte mulțumit de prima montură piston, poți urmări și avioane cu ea, atît de ușor merge. O să încerc ISS-ul într-o seară.

Asta e chiar foarte bine. ISS-ul e dificil de urmarit daca nu ai o muntura cu miscari "ca untul".

Erwin
27 Aug 2010 15:21


o muntura cu miscari "ca untul"

în cazul ăsta e mai potrivită denumirea "muntură" decât "montură"  :lol:

catalin dumitru
27 Aug 2010 16:14


Felicitari Erwin, esti acum posesorul unei monturi executate dintr-un piston, in doi timpi si cateva miscari :D .

Laurentiu
27 Aug 2010 17:34


o muntura cu miscari "ca untul"

în cazul ăsta e mai potrivită denumirea "muntură" decât "montură"  :lol:

Scuze, eram sub influenta unei halci de slanina afumata care-mi face cu ochiul din frigider. Ceapa si palinca am...  :lol:

Erwin
27 Aug 2010 18:48


Am pus azi refractorul echipat pe montura din pistonul mare ca să probez echilibrul și mișcarea "unsă" necesară. Este mult mai sensibilă la alinierea axului vertical, din cauză că rulmenții elimină frecarea foarte eficient, are tendința să se rotească dacă tubul sau contragreutatea nu sunt bine poziționate. Influențează și axul orizontal, în acest caz frecarea în bucșele de bronz fiind prea mare. Dar când le-am echilibrat, mișcarea devine lină și ușoară pe ambele axe. Mă tot gândesc la sistemul de reglaj, încă nu am găsit o soluție convenabilă... să fac șurubul sau piulița să se învârtă? Și într-un caz și în celălalt am nevoie de niște piese speciale...

danto1313
27 Aug 2010 20:00


Despre ce sistem de reglaj e vorba?Explica putin poate apare vre-o idee.

Laurentiu
27 Aug 2010 21:40


Eu as merge pe varianta cu surub care se invarte si piulita fixa (de ex. un filet intr-o piesa prinsa de corpul monturii cu un fel de balama ca sa compenseze schimbarea unghiului surubului de reglaj).

Erwin
27 Aug 2010 21:47


După ce aliniezi montura cu ajutorul căutătorului aproximativ trebuie făcute reglaje fine pentru alinerea instrumentului pe obiect și apoi urmărirea lui fără a-l pierde din câmpul ocularului. Mișcând cu mâna e posibil să îl pierzi, mai ales la grosismente mari. Vreau să pun mecanisme șurub-piuliță care să suplinească angrenajele melc-roată melcată dificil de procurat. Este suficient ca mișcarea fină să se poată face pe 10-15 grade.

nobody
27 Aug 2010 21:55


Tie iti trebuie ceva care sa franeze miscarea prea libera a rulmentilor.
La rulmentii conici poti regla frecarea prin pretensionare.
Ori poti folosi un gel foarte vascos chiar in rulmenti ori pe o bucsa separata pentru a atenua miscarile bruste.
Ceva de genul se foloseste in monturile mai ieftine pentru camerele cinematografice.

catalin dumitru
27 Aug 2010 22:05


La unii rulmenti conici, franarea prin strangere exagerata poate degenera in miscare sacadata. Cauta pe la laboratoarele chimice unsoare pentru exicator. E vascoasa si lipicioasa pe masura scopului ei si merge perfect la filetele optice. tre. sa faca treaba buna si in rulmenti, mai ales ca nu vei avea cine stie ce turatie.

danto1313
27 Aug 2010 22:05


Acum am inteles la ce te refereai.Pentru ca nu e cazul de mare precizie cred ca ai putea adapta, pe ambele axe, sisteme roti dintate -melc recuperate de la stergatoarele de parbriz de la masini vechi(RABA de exemplu).Au diametrul destul de mare(cred ca 60-70mm).Va trebui sa faci o modificare si pentru cuplarea-decuplarea melcului sau ceva gen ambreiaj.

Laurentiu
27 Aug 2010 22:12


2 articole de pe cloudy nights... poate inspira idei:
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2465
http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=2110

Erwin
27 Aug 2010 22:26


am prevăzut o bucșă elastică și pe axa verticală. Mai trebuie cuplajul cu șurub-piuliță.

Merci, Laurențiu! Prima e complicată, dar am reținut 2 lucruri faine: contragreutatea mobilă (pot s-o pun pe șina mea, dedesubt, e suficient de lungă) și butoanele de reglaj rotunde cu garnituri de cauciuc pentru hand-grip. :) Mi-ar trebui 2 angrenaje melc-roată melcată pentru un model asemănător cu a doua.

Erwin
27 Aug 2010 22:55


în legătură cu unsoarea: nu-mi fac probleme, la probe am constatat că momentul de inertie al instrumentelor e suficient de mare ca să nu sufere mișcări bruște. 

în legătură cu angrenajele de ștergătoare: cam greu de găsit unele în stare bună, e preferabil să fie noi-nouțe. Apoi precizia lor din construcție nu este nici ea prea grozavă. Am desfăcut unul de Dacia cu ani în urmă, roata melcată era din textolit și uzura atât de mare încât scăpa.

Laurentiu
28 Aug 2010 11:34


am prevăzut o bucșă elastică și pe axa verticală. Mai trebuie cuplajul cu șurub-piuliță.

Merci, Laurențiu! Prima e complicată, dar am reținut 2 lucruri faine: contragreutatea mobilă (pot s-o pun pe șina mea, dedesubt, e suficient de lungă) și butoanele de reglaj rotunde cu garnituri de cauciuc pentru hand-grip. :) Mi-ar trebui 2 angrenaje melc-roată melcată pentru un model asemănător cu a doua.

Montura din cel de-al doilea link este, practic, o montura ecuatoriala asezata orizontal astfel incat se comporta ca una alt-azimutala  :) 

Oricum, frumos construita si masiva - precis duce si un telescop de peste 10 inch.

Erwin
28 Sep 2010 16:51


Printre picături am reușit să fac câteva îmbunătățiri la trepied:
- brațe interioare din țeavă dreptunghiulară de aluminiu recuperată de la un portbagaj auto:

http://img299.imageshack.us/img299/3871/img041m.jpg

- o tavă triunghiulară pe care am găsit-o gata făcută:

http://img15.imageshack.us/img15/1738/img042mt.jpg

- o curea de purtare de la o geantă veche:

http://img543.imageshack.us/img543/9875/img043m.jpg

- papuci conici din aluminiu la picioarele trepiedului în locul celor din cauciuc, care deși era dur lăsa mult loc de vibrații:

http://img299.imageshack.us/img299/9255/img040m.jpg

Și iată rezultatul:

http://img39.imageshack.us/img39/7929/img038m.jpg

Probabil că va ploua și va fi înourat toată săptămâna...  :twisted:

zoth
28 Sep 2010 17:28


A iesit foarte fain   :D 
Cat zici ca trage la cantar montura + trepied?
Sistemul de prindere al tavitei seamana cu cel de la Vixen.
Chinezii de la Skywatcher s-au gandit sa prinda tavita cu trei suruburi fluture montate in apropierea varfurilor triunghiului, in felul acesta tot ansamblul se rigidizeaza mai zdravan.

neox
28 Sep 2010 19:20


Takahashi poate sa se ascunda :D !
Super beton mega shukar :lol: .
Un trepied de milioane.....la propriu :wink: 
Poti sa-i dai si 2-3 straturi de lac de protectie (sau chiar un baitz daca esti mofturos :D ) si cam asta-i.

catalin dumitru
28 Sep 2010 19:56


Fain de tot ! Nici borcanul cu muraturi nu arata rau. :D

Erwin
28 Sep 2010 21:37


Mulțumesc de aprecieri! 
Fiind lemn de cireș trage greu la cântar, încă nu l-am cântărit în noua configurație. Tava presează brațele cu rondelele de pâslă lipite pe fundul ei. În felul ăsta se rigidizează destul. Da, mai am să-l dau cu lac, va avea o culoare frumoasă după aia, nu e nevoie de baiț. Probabil că o să-mi supraviețuiască! :D

Laurentiu
28 Sep 2010 22:36


Superba lucratura. Ce sa mai zic, ai pus suflet, se vede de la o posta si iti place sa faci lucruri frumoase si durabile.

Felicitari !!!

Mircea Pteancu
28 Sep 2010 23:59


Tavi
felicitari,nu numai ca este frumos si bine lucrat dar este si o solutie inovatoare.Cu asa ceva poti sa ''iesi'' in lume,sa ne anunti si pe noi si sa ne dai linkul,succesul este garantat.
Ei si acuma,daca tot ai montura solida,trebuie un nou telescop,nu-i asa?
Succes si bafta in continuare.
Mircea

Erwin
29 Sep 2010 00:23


Mulțumesc, mulțumesc! :)

E doar un prototip, am făcut câteva greșeli la el pe care le voi remedia la următorul trepied!

1) lemn de frasin - e mai ușor
2) canale semicirculare în loc de lambă-uluc care are tendința să se înțepenească
3) capul este puțin prea mic în raport cu picioarele, trebuia să aibe 110mm diametru dar nu găsisem material
3) urechile capului trebuie să fie mai late și respectiv piciorul median
4) piesa centrală de la brațele interioare are diametrul puțin prea mare și când este strâns picioarele nu mai vin lipite 

Următorul telescop abia la anul, acum sunt alte priorități, din păcate... :) Mai am un pic de lucru la montura piston-AZ mare. Am descoperit că roata de plastic cu dinți înclinați de la capătul cilindrului de copiator de Fi30 poate fi folosită ca roată de mână pentru manevrarea șuruburilor... :)

Erwin
17 Apr 2011 17:31


AZ Piston mount 2

Montura asamblată (faza beta de test):



Reglaj fin pe altitudine:


Reglaj fin pe azimut:


Uploaded with ImageShack.us

Reglajele fine mi-au dat cea mai mare bătaie de cap și nu sunt încă mulțumit, jocul este puțin prea mare la azimut, cam jumătate de grad când folosesc refractorul cu ocularul de 8mm. Pe altitudine dacă instrumentul este puțin descentrat față de axă, dezechilibrul de greutate preia jocul. 

În mod normal, montura ar trebui să ducă refractorul și mak-ul de o parte și de alta, fără vibrații. Din păcate, vremea e nașpa rău, poate din cauza asta?  :twisted:

Laurentiu
17 Apr 2011 20:43


Poate de asta, sau poate pentru ca doi amici ai nostri sunt fericitii posesori ai unui telescop de 20 cm f/8 (planetar) si ai unei monturi EQ6. Nu spun cine sunt ei, poate se dau singuri de gol  :P 

A iesit frumos tare lucrarea ta. Cu jocul acela daca ai reusi sa rezolvi...

Erwin
17 Apr 2011 21:29


Merci, Laurențiu! Am să înlocuiesc piesa de bază a mecanismului, piulița de alamă care are joc în filet cu un paralelipiped din textolit sau poliamidă prin care va trece un al doilea ax nefiletat, paralel cu șurubul și care va ajuta la păstrarea planului de mișcare orizontal al piesei. Eventual o să prevăd o fantă și un șurub cu care să elimin jocul în filet.

P.S.
Am pus totuși refractorul la geam când a ieșit Luna dintre blocuri și m-am jucat cu montura. Nu sunt vibrații deși nu am pus nicio contragreutate, însă jocul la azimut este deranjant, probabil în condiții de vânt balansul ar fi prea mare. O să încerc mâine să fac rost de material pentru piesa nouă și probabil voi amplasa urechea pârghiei cât mai aproape de axul șurubului, am constatat că forța în acel loc este prea mare și ar fi mai bine să fie chiar pe ax.

Erwin
22 Apr 2011 13:15


Am modificat piulița de reglaj pe azimut, am confecționat o piesă specială din alamă și un ax de fi5 în paralel cu șurubul, acum piesa se mișcă ca pe o sanie și jocul este deja foarte mic, acceptabil pentru observații vizuale. 

http://img220.imageshack.us/img220/7167/img006mr.jpghttp://img219.imageshack.us/img219/2145/img010m.jpghttp://img718.imageshack.us/img718/976/img009mt.jpghttp://img820.imageshack.us/img820/5695/imgmh.jpg

Le voi testa pe teren în minivacanța de Paște!
Cer senin și sărbători fericite!

saiph
22 Apr 2011 13:49

Re:
WHOAh!!  o_O


Cat de mult imi place cum ti-ai (re)facut montura! 
Sa schimbi poza de la "avatar" :))
Conteaza enorm sa ai acces la utilaje de prelucrare.. 
Dar si priceperea proiectantului & executantului ;)

Felicitari pt "AZ-piston mount reloaded"! - arata ca un fel de Giro, sau AZ5, doar ca ne-branduita
A iesit de nota 9.95 :D

Eu am inceput sa lucrez la o alta jucarie, tot pentru o montura AZ (3), care sa permita folosirea in simultana a 2 lunete (pt 2 observatori in paralel, sau pt ghidare, daca mut platforma asta pe ecuatoriala). O sa pun poze dupa ce definitivez ultimele detalii.


Cer senin!

Erwin
22 Apr 2011 14:15


Ce a fost făcut la strung sunt prelucrări minimale la piston pentru a avea locașuri de rulmenți, un ax pentru ei și pentru fixarea pe trepied, 2 bucșe din bronz pentru axul orizontal, axul și suporții de la capete și cele 2 bucșe speciale care formează ambreiajele reglajului fin. Piesele respective se văd în pozele mai vechi.

Mecanismele reglajelor fine sunt făcute acasă, cu scule de mână, următoarea investiție va fi un suport de găurit, pierd mult timp cu găurile făcute cu bormașina cu acumulatori și nu am precizia necesară. Un vechi cap port-cuțit zburător de la o mașină mare de frezat va fi pe post de minifreză, un alt proiect pe standby... :D 

Acum, când totul este funcțional, îmi dau seama că lipsește un mecanism de blocare în poziție, dar nu este absolut necesar, mai ales că ajustările sunt frecvent necesare pentru urmărire.

Mulțumesc, cer senin și Paște Fericit!

valy
22 Apr 2011 14:32


...strung...
Vorbesti de lucruri sfinte.

... lipsește un mecanism de blocare în poziție, dar nu este absolut necesar...
Pai cele doua suruburi mici, laterale  din capul pistonului (in partea de sus) nu pt. asta sunt?

Erwin
22 Apr 2011 22:42


Sigur că s-ar putea folosi și acelea, dar sunt prevăzute pentru tensionarea bucșelor axului orizontal pentru a elimina jocul. Bucșele respective sunt secționate pe generatoare și au câte un locaș în care intră șuruburile, ascuțite conic, pentru a preveni răsucirea sau deplasarea lor axială. La axa verticală sunt 2 rulmenți radial-axiali, unul mare la bază și unul mic în interior. La capătul superior al axului am pus o șaibă și o piuliță care strânge ansamblul până dispare jocul. 

Cuplajele se pot strânge pe axe astfel: axa orizontală cu șurubul central iar axa orizontală cu șurubul lateral din alamă. Cele două rozete provin de la cilindri de copiator de fi30 și acționează șuruburile de M6 de reglaj fin. Trebuie să învârt o jumătate de tură ca montura să se învârtă în direcția opusă, așa că jocul total este cam jumătate din pasul filetului M6. Totuși, din cauză că instrumentele nu sunt exact pe centrul de greutate apar niște forțe nu prea mari care țin ansamblul nemișcat, pe unul din flancurile filetului fiecărui șurub. La ocular, mișcând ansamblul, deplasarea este de ordinul minute de arc, suficient de precisă pentru observații vizuale. Jocurile se mai pot reduce prin alte modificări ale mecanismelor. 

Montura și mak-ul intră numai bine într-o geantă de aluminiu pentru scule. Mai trebuie să tai buretele... 

Iepurașul mi-a adus o veste bună în privința unui nou proiect ATM! :D 
Cer senin și Paște Fericit la toată lumea!

Mircea Pteancu
27 Apr 2011 21:59


Erwin
felicitari,ai realizat o montura foarte faina si originala.Arata foarte sofisticat,desi inafara de strunjiri restul prelucrarilor le-ai facut cu scule de mana.
Inca odata,felicitari pentru creativitate si pentru inteaga realizare,poate-i trimiti un update si lui Kevin la ''Practical Astronomy''.
Mircea

Erwin
17 Mai 2011 22:54


Mulțumesc, Mircea! :)

Încă o poză cu montura piston:

http://img864.imageshack.us/img864/2042/img016mkfv.jpghttp://img268.imageshack.us/img268/8616/img013mm.jpg

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us

neox
18 Mai 2011 09:52


Ei da :D , foarte profesionist tot ansamblul!
O motorizare cu GoTo ii mai trebuie si te-ai aranjat :) 
Cam cat de grea e toata montura?

Erwin
18 Mai 2011 10:14


Merci, neox!
Nu am cântărit-o exact, dar are sub 10kg. Pentru GO-TO, motorizare, ar trebui să folosesc angrenaj melc-roată melcată. Dar nu la asta, ci la următoarea! :)

neox
18 Mai 2011 14:07


Sa nu-mi spui ca treci la un piston mai mare :D .
...poate de motor de camion 8)  :)

Sorin Sfartz
18 Mai 2011 14:57


Pai pistonul acela deja este mare!  :) 
Dupa cum arata, pare a fi mai mare de 100mm diametru. Sigur e de camion sau de tractor. Pistoanele de camion sau de la tractoarele mai mari sunt de 110-125mm. Daca trebuie sa fie mai mare, poate incearca cu unul de vapor! :lol: 

Erwin, foarte frumoasa lucrare. Felicitari.

Erwin
19 Mai 2011 12:29


Mulțumesc! Într-adevăr, am primit 2 seturi de pistoane de tractor. Diametrul este de 110mm dar a fost strunjit la 108 iar fusta a fost scurtată până la bosajul bolțurilor. Din 2 pistoane vreau să fac una ecuatorială. Însă îmi trebuie angrenaje melcate de precizie, așa că mai aștept până voi avea banii necesari pentru a le achiziționa din Germania, la noi nu se pot face. 

Piston de vapor? Cred că s-ar putea face un observator cu cupolă din el!  :lol: O să mă mulțumesc cu unul de LDH!  :twisted:

neox
19 Mai 2011 17:45


 așa că mai aștept până voi avea banii necesari pentru a le achiziționa din Germania, la noi nu se pot face. 

Ei nu :wink:  :) ! Daca este un strung bun si un strungar care stie meserie (plus sa stai langa el cand lucreaza dupa ce-i explici tot procesul pas cu pas) se poate face.

Iaca dovada:
http://www.mini-lathe.org.uk/making-telescope-worm-wheels-gears-mini-lathe.shtml

Poate ca nu iese la precizia unui Byers sau Mathis dar pentru o montura ATM sigur s-ar preta.
Mai vorbeam pe CN ca o alternativa interesanta ar fi folosirea unei tije filetate ACME de precizie din care se taie melcul...

Mircea Pteancu
20 Mai 2011 00:02


Montura lui Erwin este nu numai isteata si estetica.Dar este si  ffffoarte stabila.Am avut ocazia sa o folosesc,dupa ce ai orientat-o,unde o lasi ''acolo ingheata'' instantaneu.Iar orientarea functioneaza si aceea lin,placut,fara fenomenul ''stick slip''.
Iar in privita greutatii,l-am vazut pe Erwin mutand-o lejer.Poate sa ''valseze'' cu ea prin curte, in cautarea colturilor umbrite fara probleme.
Nu ma mir ca a facut o foarte buna impresie si pe alte forumuri.
Mircea

Mihai F. Dinu
10 Iul 2011 14:24

Întrebare
Salut. Mă interesează acest ansablu.  De unde ai reușit să cumperi și după să confecționezi?

Erwin
10 Iul 2011 15:55


Ce se vede în dreptunghi este confecționat manual: o piuliță din alamă lungă la care am dat găuri laterale și am filetat cu M3 în care am inșurubat șurubele din alamă cu cap cilindric. Piesa de susținere este decupată dintr-o țeavă dreptunghiulară din aluminiu recuperată de la un portbagaj.

Singurele piese cumpărate gata au fost șuruburile, șaibele și piulițele. Am mai cumpărat platbanda de aluminiu de 20x5 din care am făcut pârghia. Alte piese sunt făcute la strung/freză sau din materiale recuperate. Rozetele din plastic le-am făcut din roțile dințate de la antrenarea cilindrilor de copiator A4 uzați. Subansamblul respectiv are un neajuns: nu am o cuplă de rotație între pârghie și șurub, e doar o gaură cu teșituri pe ambele părți. Mobilitatea redusă bazată pe jocul dintre cele 2 piulițe limitează mult cursa pârghiei așa că voi schimba acest sistem, mai ales că nu cred că va fi bun și pentru cassegrain care e mare și mai greu, va avea un moment de inerție substanțial. Cu toate astea, jocul din celălalt mecanism de la azimut este mai deranjant deși merge "ca uns".

Cu noul utilaj, mașina de găurit cu coloană și masa de frezat sper să pot face mai ușor și mai precis câteva piese noi pentru a perfecționa mecanismele.

Mike23
27 Sep 2011 17:11


Salut Erwin

Uitandu-ma la articolul de pe prima pagina al astronoy.ro, despre noile produse Meade, m-a dus cu gandul la montura ta din piston.
Ma intrebam ce ar insemna sa-i creezi acestei monturi si posibilitatea de a o inclina ca sa o poti transforma si intr-o montura ecuatoriala atunci cand este nevoie. Nu cred ca e dificil. Practic pistonul tau trebuie prins cumva(sudat eventual) de o placa care sa fie prinsa de o alta placa(metalica), printr-o balama si cu un sistem de reglare a inclinatiei.
Eu nu prea am timp de asa ceva dar nici nu ma prea pricep ca mecanisme asa fine(nu am fost preocupat).
Ar putea fi o treaba interesanta.

O zi excelenta

Mihai

Erwin
27 Sep 2011 17:16


De fapt am scris mai sus, e un proiect pentru anul viitor probabil... Vor fi 2 pistoane, unul pe RA și unul pe DEC iar orientarea va fi cu capul pistonului spre angrenajele melcate. :)

Mike23
27 Sep 2011 17:32


Scuze nu am fost foarte atent(e sfarsitul zilei de munca) :D 
Nu e suficient sa aplici la baza actualului design ceva gen ce am scris mai sus?
Ceva in genul acesta..... sunt doar curios de design.

dragos.n
27 Sep 2011 20:24


Chiar asa, Erwin. Cred ca ar fi o idee sa pui o balama, e adevarat, una foarte precisa, intre piston si trepied, si gata ecuatoriala hibrida. Si nu cred ca ai nevoie de doua pistoane, ca ai unul pe axa care e critica, adica pe orara. Si nici de melc-roata melcata nu cred ca e nevoie decat tot pe axa orara, sa poti face urmarire. Sau tu vrei sa-i faci tot tacamul?

Erwin
27 Sep 2011 20:52


Desigur că m-am gândit inițial la o pană ecuatorială, așa se numește. Dar e păcat de material... iar pistoane am destule. O montură din 2 pistoane mari ar trebui să fie mai solidă decât EQ6 iar cassegrain-ul aflat în lucru e destul de greu. Mai greu va fi să o fac la fel de precisă, dar cu angrenaje din Germania ar trebui să iasă. :)

Laurentiu
27 Sep 2011 21:14


Grija mare cat de masiva vrei sa o faci. Poate vrei sa o mai si ridici de jos !  :lol:

Erwin
27 Sep 2011 22:11


Poate c-o fixez pe un pilon...  :roll:

Erwin
31 Iul 2012 23:29


De când am terminat cassegrain-ul s-au impus ni&#537;te îmbunătă&#539;iri ca montura piston mare să meargă la fel de bine &#537;i cu acest instrument cum mergea cu luneta de 80 F/11,25. 

Am trecut pe sistemul &#537;ină Vixen &#537;i am adăugat o bară plină cu o contragreutate reglabilă care au împreună aproximativ 4Kg:

http://img826.imageshack.us/img826/63/img2006di.jpghttp://img52.imageshack.us/img52/7302/img2007er.jpghttp://img21.imageshack.us/img21/5655/img2008xu.jpg

La axa altitudinii problema era patinarea ambreiajului având doar un &#537;urub M6 care presa buc&#537;a din poliamidă. Am sec&#539;ionat corpul ambreiajului &#537;i buc&#537;a, am dat o gaură cu filet &#537;i strângerea se face acum cu un levier excentric (piesă de bicicletă). Acum strângerea este sigură dar poate fi &#537;i reglată fin dacă levierul nu este împins la maxim. Pentru a îmbunătă&#539;i &#537;i mi&#537;carea &#537;urubului care la capetele cursei agă&#539;a am prevăzut &#537;aibe din lexan &#537;i o gaură mai largă la capătul pârghiei. De asemenea am schimbat rozeta din plastic cu una mai mare &#537;i mai u&#537;or de manevrat. 

Mi&#537;carea este acum la fel de fină &#537;i telescopul stă în orice pozi&#539;ie ca la un dobsonian dacă ambreiajele sunt decuplate iar când sunt cuplate reglajele fine merg a&#537;a cum au fost proiectate. Mai am de rezolvat totu&#537;i mici chestiuni: un opritor la capătul barei contragreută&#539;ii &#537;i să le protejez împotriva ruginii, fiind făcute din o&#539;el.

starbuck
01 Aug 2012 01:20


Wow ! Mai putin si gata brevetul ! Acum cred ca urmeaza si varianta ecuatoriala, nu ? :)
(Cass-ul arata extraordinar !) 

Eu deja ma gandesc la montura sferica si cred ca si tu esti de vina, cu tot cu "pistonarea" ta. :)

Acum dupa ce vad in pozele tale ma gandesc la o mica sugestie daca se poate:
Acea clema de strangere pe bara din mijlocul pistonului ar putea fi mult simplificata prin eliminarea ei totala :) si inlocuita cu un disc metalic pozitionat coaxial pe bara fie in interior, fie in exteriorul pistonului si prevazut cu un mecanism de franare in genul discului de frana de la masina (aici poate doar o simpla menghina mica sudata/prinsa de marginea pistonului care sa stranga discul din ambele parti). Diametrul discului cred ca ar trebui cu putin peste diametrul barei, doar cat sa permita acea franare in mod cat mai controlabil. Blocarea totala se poate realiza fie din acea franare fie cu un surub lung subtire de 6 care sa treaca/infileteze prin niste gauri date in disc si cu suport in marginile diametral opuse ale pistonului.
Cred ca astfel s-ar simplifica si optimiza in acelasi timp mecanica interioara.

Erwin
01 Aug 2012 09:06


Merci, starbuck! Mă gândisem &#537;i eu la varianta cu discul care având un diametru mai mare momentul for&#539;ei de blocare este mai mare, probabil o voi folosi la viitoarea montură, asta merge foarte bine &#537;i a&#537;a. 

Pentru una ecuatorială pistonul trebuie pus invers, axul care acum e orizontal să fie fixat de piston &#537;i să treacă printr-un al doilea piston care se montează pe o bază reglabilă, iar puk-ul de fixare al telescopului să fie montat pe axul care acum este vertical &#537;i prevăzut cu rulmen&#539;i de presiune cu bile. Mecanismele vor fi melc-roată melcată, ansambluri prefabricate de precizie din Germania, dar sunt acum alte priorită&#539;i... :)

catalin dumitru
01 Aug 2012 23:21


Marfaaa!! 

Chestia cu ambreiajele e grozava . 

Doua pistoane puse cap in cap , cu un rulment de presiune sau doua saibe de teflon intre ele , ar face fata la o ecuatoriala ?

Cred ca stii deja la ce ma gandesc.

catalin.

valy
01 Aug 2012 23:34


Mie-mi place cassul. Parca nu l-am mai vazut pana acum. La soare te poti uita dar la el ba :)
Zici ca aduce a http://www.allbestwallpapers.com/tagwallpaper/silver%20car-wallpaper.jpg

Erwin
01 Aug 2012 23:56


@Cătălin

Ar face fa&#539;ă, zic eu. Dar lucrătura trebuie mai îngrijită astfel ca după strunjirea loca&#537;urilor de rulmen&#539;i axele să rămână perpendiculare cum au fost. 

@Valy: 
Poate ai văzut doar pozele mai vechi când nu era luată folia albă de protec&#539;ie. Acum e plin de amprente &#537;i pete de la utilizare. Da, la Soare poate fi o problemă, trebuie ochelari de protec&#539;ie! :)

Am mai făcut azi ni&#537;te teste cu ocazia colimării telescopului. Ambreiajul de la altitudine fiind direct pe &#539;eavă este foarte sensibil la echilibrarea telescopului, patinează dacă for&#539;a e mai mare într-o parte, a&#537;a că ideea cu discul de presiune se impune. Deocamdată o să pun o contragreutate mobilă să nu fiu nevoit să schimb pozi&#539;ia pe &#537;ină când modific configura&#539;ia diagonală-ocular, diferen&#539;a fiind mare între Hyperion &#537;i un plossl de 1.25".

Mircea Pteancu
02 Aug 2012 20:12


Ca pentru expozitie Erwin!
Nu le mai fa dom'le asa de faine ca iti va fi mila sa le folosesti  :D 
Urmaresc cu interes maxim acest topic stiind ca in viitor,candva ,voi avea sansa sa si observ efectic cu acest instrument.
Cer senin si toate cele bune,Mircea

Erwin
02 Aug 2012 23:46


Merci, Mircea! Voi prezenta curând pe topicul dedicat ultimele îmbunătă&#539;iri făcute &#537;i la cass cu ocazia pregătirilor pentru concediu. Încă nu am terminat cu ele, mai trebuie să schimb rozetele de strângere la trepied, să prevăd ni&#537;te opritoare astfel ca bra&#539;ele din mijloc să nu se ridice prea sus, acum se blochează în canale, lemnul să-l dau cu lac &#537;i alte "rafinamente" necesare. Profit de faptul că majoritatea clien&#539;ilor sunt în vacan&#539;ă.

starbuck
05 Aug 2012 22:07


Legat de varianta ecuatoriala cu doua pistoane, nu ar fi mai usor sa-i faci o baza ecuatoriala cu unghi reglabil la actuala varianta ? Ar fi mai solida si ar simplifica mult calculele. Desi ca divertisment ingineresc suna mai atragator varianta cu doua pistoane.:)

Erwin
06 Aug 2012 00:50


Chestia este că la o ecuatorială se distribuie altfel solicitările mecanice &#537;i structura actuală va fi mai greu de echilibrat. Ar merge o pană ecuatorială, desigur. Dar dacă tot am pistoane din bel&#537;ug? :D

Erwin
06 Noi 2012 14:27


O nouă încarnare a monturii piston AZ ce are la bază un piston recuperat dela Dacia, este încă în lucru, mai sunt câteva piese de ajustat &#537;i reglat. De data aceasta este prevăzută cu reglaje fine.

Componentele:

http://img441.imageshack.us/img441/484/sta60057.jpghttp://img525.imageshack.us/img525/9705/sta60058.jpghttp://img845.imageshack.us/img845/8616/sta60060.jpghttp://img526.imageshack.us/img526/1796/sta60061.jpghttp://img843.imageshack.us/img843/2131/sta60062.jpghttp://img716.imageshack.us/img716/8958/sta60064.jpg

Pentru azimut nu am prevăzut un ambreiaj, placa de bază va fi fixată pe trepied cu ajutorul unui index iar patinele de teflon &#537;i greutatea instrumentului vor asigura prin fric&#539;iune stabilitatea pozi&#539;iei.

Erwin
06 Noi 2012 14:37


Mecanismele mai trebuie rodate un pic, folosind textolit am reu&#537;it să ob&#539;in jocuri mai mici decât la montura din piston de tractor unde am folosit alamă pentru piuli&#539;ele conducătoare. &#536;uruburile sunt tot de inox, M6. La rozetele de manevră a&#537; putea să intercalez ni&#537;te teci de cablu frână de bicicletă ca să fie elastice. 

Nu am găsit un &#537;urub central potrivit ca lungime a păr&#539;ii filetate, deocamdată piuli&#539;ele de M12 puse ca distan&#539;iere împiedică montarea pe trepiedul dela EQ2. Trebuie fie să schimb &#537;urubul fie să pun o buc&#537;ă corespunzătoare ca distan&#539;ier.

neox
07 Noi 2012 13:45


Felicitari pentru noua constructie, foarte frumos ca de obicei!
Cred ca poti sa patentezi linistit idea cu montura-piston, sub toate formele :) 

Ai testat cu intrument deasupra? Centrul de greutate fiind inalt fata de axa azimutala n-or sa fie probleme de echilibrare? 

Cred ca e timpul la o ecuatoriala :wink:  :)

Erwin
07 Noi 2012 21:02


Mul&#539;umesc, neox!

Încă nu am finalizat capul vixen cu care va fi prevăzută montura. Un instrument scurt cum este mak-ul MTO-11CA din dotare nu cred că va avea probleme. Desigur, a&#537; putea pune o bară de contragreută&#539;i pu&#539;in evazată ca să nu lovească picioarele trepiedului.

Mircea Pteancu
08 Noi 2012 22:51


Erwin
eu spun ca ar merita sa treci ''intamplator''  pe la Stellafane la momentul potrivit.
Cred ca ai lua ceva premii.
Felicitari!
Mircea

Erwin
08 Noi 2012 23:07


Mul&#539;umesc, Mircea! Poate trece vreun Stellafane pe la noi? :D

Laurentiu
08 Noi 2012 23:52


Felicitari Erwin, ai muncit mult si vad ca ai facut si schimbari constructive destule. Se pare ca prototipul tau evolueaza. Sunt curios cum va arata peste inca vreo cativa ani (mai ales daca nu cazi in capcana "over engineering"-ului care, daca imi permiti, te tenteaza uneori :)).

Erwin
09 Noi 2012 00:04


Merci, Lauren&#539;iu! Da, recunosc că îmi place să mă complic! :D Peste ani, să dea D-zeu să fim sănăto&#537;i, probabil o ecuatorială motorizată...   :D

Laurentiu
09 Noi 2012 00:11


Eu zic ca nu e mare branza sa faci o ecuatoriala daca ai angrenajele melc/roata dintata de precizie. restul e bagatela.

Erwin
09 Noi 2012 00:36


Ai pus punctul pe "i"... dela precIzie. S-ar putea să fac rost de unele.

Erwin
29 Noi 2012 00:55


Am reu&#537;it să dotez noua montură piston cu sistem de fixare vixen:

http://img571.imageshack.us/img571/9179/img3255ze.jpghttp://img705.imageshack.us/img705/7831/img3256t.jpghttp://img835.imageshack.us/img835/8921/img3257gi.jpg

Erwin
02 Sep 2014 21:32


Am folosit cu succes această montură în concediu cu mak-ul MTO 11CA 10/1000. Totu&#537;i alinierea pe azimut nu este prea grozavă a&#537;a că am hotărât să o modific astfel ca instrumentul să fie fixat pe ax &#537;i cu contragreutate în partea cealaltă, nu pe "genunchi" cum este acum. Va trebui să înlocuiesc axul cu unul pu&#539;in mai lung &#537;i să confec&#539;ionez un suport vixen ceva mai solid, probabil din placă de Al de 8-12mm. Bara de contragreutate va fi o prelungire cu o piuli&#539;ă de cuplare.

Erwin
09 Sep 2014 01:06


Sâmbătă &#537;i azi am avut timp &#537;i am lucrat la modificarea monturii. A ie&#537;it ce mi-am dorit, s-a rezolvat cu reglajul fin pe altitudine, dacă instrumentul este bine echilibrat, adică foarte pu&#539;in într-o parte să preia jocul de pe flancurile pieselor merge ca unsă. Singurul aspect care s-ar putea să lase oarecum de dorit ar fi faptul că la reglajul fin pe azimut trebuie să învârt aproape o tură în gol când se schimbă sensul rota&#539;iei dar azimutul merge condus cu mâna ca un dobson fără probleme sau jocuri nedorite. 

Imaginile cred că sunt elocvente. Am refolosit &#537;i ajustat piesele vechi. Am făcut un ax mai lung, l-am prevăzut cu o placă de fixare vixen la un capăt, la celălalt se poate pune o prelungire cu contragreutatea. Am adaptat placa suport a reglajului de altitudine ca să o pot fixa de lateralul pistonului (înainte era liberă între &#537;aibe dar solidară cu axul printr-o degajare &#537;i axul era aplatizat). Am confec&#539;ionat o piesă în L cu gaură care preia mi&#537;carea de la piuli&#539;a din textolit prevăzută cu un &#537;urub cu cap imbus &#537;i conduce la rota&#539;ia buc&#537;ei elastice care strânge bol&#539;ul pistonului care acum este solidar cu axul. Înainte el realiza blocarea mecanismului pe altitudine.