-----------------------------------
Stefan Angelescu
14 Aug 2010 00:12

Vanatoarea de Perseide
Am plecat special pana pe varful Omu, cu o noapte inainte de maximul curentului. Am reusit sa observ in jur de 5, 6 perseide pe ora in prima noapte iar in cea de-a doua aproximativ 10, 15, destul de spectaculoase. Din nefericire partea tehnica (iso-ul mic si fisheye-ul dus in f/4) nu au cazut la comun acord cu perseidele, dar Calea a fost mai superba ca niciodata. :) atasez cateva fotografii in ordine cronologica. 
Prima este realizata cu un Carenar 28mm f/2.8 iar restul cu Pentax fisheye 10mm f/3.5 pe body de Pentax K10D.

mak
14 Aug 2010 00:54


Super-poze, imi plac mult a doua si a cincea.

Stefan Angelescu
15 Aug 2010 03:32


Multam. Imi pare rau de perseide care a fost si scopul pelerinajului... Am prins doua intr-o expunere, dar foarte mici :( Raman cu ce am vazut, oricum cerul de acolo... no comment :)

valy
15 Aug 2010 17:10

Re: Vanatoarea de Perseide
...iso-ul mic si fisheye-ul dus in f/4....Dece nu un iso mai mare?

Noroc de vreme buna, poze de exceptie, dar cam inclinate  :D
Frumoasa calea. N-ai incercat niste panoramice?

Stefan Angelescu
15 Aug 2010 18:06


Am tras in 1600, cat duce camera. Au fost 2 cazuri cand expuneam in 10mm in care au trecut 2 bolizi foarte luminosi prin cadru, dar nu sau expus.

red giant
15 Aug 2010 18:36


Faine pozele. :)

Te-ai uitat cu aten&#539;ie prin cadre? La Leonide anu' trecut am prins meteori la limita limitei: http://astro.gligor.net/2009/12/meteor-leonide-2009/ În original abia se văd printre noise &#537;i poluare luminoasă.

Stefan Angelescu
15 Aug 2010 19:33


Da, intr-un singur cadru se vad doua clar, stanga sus, mijloc jos si posibil una mica chiar in stanga paratraznetului imediat deasupra pietrei? si inca o urma foarte slaba de sus stanga spre centru.

mircear
15 Aug 2010 19:37


Am facut observatii foto in tripla statie, am tras cam 800 de cadre insa n-am prins decat un singur meteor. Vizual foarte frumos, foto insa sam subtirel  :P
Una din celelalte statii nu a expus la momentul cu pricina iar de la cealalta astept un raspuns ca sa putem face calculelele.

cmatei
17 Aug 2010 09:57


Si eu am tot unul, 11 aug, ~23:30 TLR (am observat mai tarziu ca ceasul nu era sincronizat). Mi-au dat de furca norii si umiditatea foarte mare.

2 min, canon 400D, iso 1600, 35mm f/4.

auriga
17 Aug 2010 10:17


Si eu am tot unul, 11 aug, ~23:30 TLR (am observat mai tarziu ca ceasul nu era sincronizat). Mi-au dat de furca norii si umiditatea foarte mare.

2 min, canon 400D, iso 1600, 35mm f/4.

foarte frumoasa fotografia cu perseida din Cygnus, multe detalii captate in doar doua minute (North American, Veil, etc). Unde a fost facuta fotografia? 
sunt curios vizual cam cum a aratat? Ce obiectiv ati folosit?

cmatei
17 Aug 2010 11:21



foarte frumoasa fotografia cu perseida din Cygnus, multe detalii captate in doar doua minute (North American, Veil, etc). Unde a fost facuta fotografia? 
sunt curios vizual cam cum a aratat? Ce obiectiv ati folosit?

Camera are filtrul Baader asa ca e putin mai sensibila la rosu; foto e facuta la tara, intr-un sat de pe langa Ostrov (Dobrogea), unde poluarea luminoasa e destul de redusa; am avut un dram de noroc ca meteorul sa treaca fix printr-o spartura in norii cirrus (se ghicesc totusi in poza). Vizual a fost ceva mai spectaculos, fara sa lase insa dara persistenta. Obiectivul e un CZJ flektogon 35/2.4 inchis la f/4, cu adaptor M42-EOS. Canon-ul singur pe eq6 (omoram muste cu tunul... :-)

auriga
17 Aug 2010 14:17


multumesc de raspuns. banuiam ca e un czj flektogon 35/2.4 :) (cum se comporta la astrofoto (coma in colturi, aberatii cromatice, etc)?
si cum echilibrezi aparatul singur pe eq6?

cmatei
17 Aug 2010 15:53


multumesc de raspuns. banuiam ca e un czj flektogon 35/2.4 :) (cum se comporta la astrofoto (coma in colturi, aberatii cromatice, etc)?

Are aberatii cromatice foarte mici chiar complet deschis. Coma este, dar ma deranjeaza mai putin. Mai are avantajul ca focusul la infinit e chiar acolo unde se opreste inelul de focus, ceea ce simplifica mult utilizarea. si cum echilibrezi aparatul singur pe eq6?

Asta e o gluma, banuiesc :-) Capul monturii e sensibil mai mare si greu (~15 kg) decat ap. foto, nu prea ai ce sa echilibrezi. In orice caz, eu nu mi-am pus problema.

Blakut
17 Aug 2010 16:23


editat de catre moderator (mesaj fara legatura cu topicul).

Blakut te rog sa re-postezi in topicul potrivit :-)

Laurentiu

Cristian Monea
17 Aug 2010 17:54


Blakut, cred ca doreai sa publici mesajul la topicul Prima imagine, va mai amintiti?.

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5605&highlight=

Blakut
17 Aug 2010 22:38


DA ... Aoleu... asa e, scuze. Am mai gresit odata cand am trimis un mail cu niste grafice pe grupul SARM... in loc sa trimit la cine trebuia...

Rog un moderator sa mute post-ul respectiv la locul potrivit.

Laurentiu
18 Aug 2010 00:19


Nu pot muta mesajul tau. Din pacate va trebui sa-l re-postezi (v. mai sus).