-----------------------------------
achy1978
16 Aug 2010 21:28

Venus pe timp de zi
Am abordat fotografic (la incurajarile unui prieten - Marcel Jinca  :wink: ) la ora 14:37 TLR,  planeta Venus

Poza este facuta la la f/37

achy1978
23 Sep 2010 11:40


O noua poza la Venus acuta in data de 22.09.2010 ora 17:15 TLR

Equinox 120/900 mm f 7,5 @ f37,5
EQ6 PRO
Extender Meade 5x
QHY5v

175 din 1288 de frame-uri

Cristi M.
23 Sep 2010 12:31


Printre cele mai faine imagini cu Venus vazute pe forum.
Felicitari!

achy1978
23 Sep 2010 13:34


Multumesc frumos!

cluci
24 Sep 2010 14:32


Superb! Imi place in special a doua poza.

achy1978
24 Sep 2010 15:39


Multumesc!

Diametrul unghiular al planetei a crescut mult de la ultima poza (de la cca 20'' la 40'' ). In curand va ajung la 50 '' dar va fi prea jos.

Marian

gabi
24 Sep 2010 20:11


Interesanta si foarte frumoasa  enigmatica Venus.  


Gabi.

Emil
24 Sep 2010 20:16


Pentru Venus ti-ar fi bune filtre IR respectiv UV. Cele mai spectaculoase imagini pe care le-am vazut au fost facute astfel...
Nu ca nu ar fi frumoasa a ta (bine aici stii parerea mea referitoare la planete) dar asta a fost asa ca informatie adiacenta.

Emil

achy1978
26 Sep 2010 12:24


Eu am folosit opusul, adica UV/IR cut :)

achy1978
14 Noi 2010 03:37


O imagine cu Venus din 13.11.2010, pe un cer acoperit cu strat fin de  nori cirrus.
 
Locatie Tg Jiu, ora 12:37 TLR
 
Equinox 120/900  f/7,5 @ f/37,5
DBK 31AU03 + UV/IR cut + TeleExtender Meade 5x
Cele mai bune 84 din 7328 cadre
 
Cer senin,

cluci
14 Noi 2010 09:16


Superba!

Vad ca folosesti mai nou o camera DBK ( parca aveai un QHY inainte )?

Luci

Cristi M.
14 Noi 2010 09:29


Foarte frumos a iesit. Acum lumea poate zice ca "Venus se vede cat Luna" :lol:

achy1978
14 Noi 2010 11:08


Multumesc !

Da, am o DBK 31, QHY a ramas dedicata ghidajului. Oricum aceasta camera este din alta lume fata de ce am avut pana in prezent. De la rata de transfer pana la formatul RAW necomprimat reprezinta avantaje incontestabile.

cluci
17 Noi 2010 12:53


Salut

Am si eu un venus facut ieri dimineata (in crepuscul)

Luci

achy1978
17 Noi 2010 14:08


Ma bucur ca l-ai abordat pe Venus. In aceste zile ofera imagini superbe fiind destul de aproape de noi si are o magnitudine foarte buna. Se observa si in poza care ti-a iesi foarte bine (poate putin fortat contrastul si ai pierdut putin din secera)

 In apropierea meridianului chiar a oferit imagini de nedescris (vizual ma refer). 
Am incercat de asemena sa il observ ziua si pe Mercur si chiar am reusit insa este atat de mic (5'') incat nu s poate distinge decat o mica biluta slab luminata.

cluci
17 Noi 2010 14:58


Incerc de mai demult.. de fapt am tot incercat si eu ziua in ultima perioada - mai exact dupaamiaza dar am ceva obstacole pe cerul vestic in care m-am tot incurcat.. asa ca pana la urma m-am enervat si am zis ca astept pana apare pe cerul de dimineata.
Pe de alta parte in perioada urmatoare  se va ridica tot mai sus dimineata ajungand la elongatie undeva pe la mijlocul lui decembrie iar faza va creste.. Sunt curios daca reusesc sa prind si ceva detalii cand faza e mai mare.. O sa incerc insa fara filtru UV/IR cut. Teoretic cea mai buna idee e un filtru UV dar cred ca sunt cam piperate la pret din cate am vazut.
Tot in perioada aia va aparea si mercur dimineata parca.. pe care nu l-am incercat pana acum foto ( l-am vazut doar de cateva ori vizual acum vreo cativa ani ) Intr-adevar insa mercur e f mic... dar totusi merita incercat...macar din curiozitate
Merci pt observatia cu contrastul (nu am realizat ca am pierdut ceva acolo).. o sa incerc o reprocesare zilele urmatoare in care sa tin mai mult cont de chestia asta sa vedem daca pot scoate ceva mai bun.

Laurentiu
17 Noi 2010 16:58


O imagine cu Venus din 13.11.2010, pe un cer acoperit cu strat fin de  nori cirrus.
 
Locatie Tg Jiu, ora 12:37 TLR
 
Equinox 120/900  f/7,5 @ f/37,5
DBK 31AU03 + UV/IR cut + TeleExtender Meade 5x
Cele mai bune 84 din 7328 cadre
 
Cer senin,

de ce am impresia ca imaginea ta prezinta un efect asemanator cu cel numit "moire" ? are legatura cu debayerizarea  ?

cluci
17 Noi 2010 17:22


Hmm.. asa e.. acum am observat si eu.. apare desi e f discret. Se vede ceva mai clar spre margine.
Daca procesezi cu registax incearca sa setezi un filtru blur radius 1 la imaginile de aliniere si s-ar putea sa se rezolve.
Registax are niste mici "chestii" cu debayerizarea. Am patit si eu ceva de genul asta dar efectul era mult mai evident si suparator (la mine aparea un soi de patern de tabla de sah de diverse "intensitati" :-( ). Dupa discutii pe mai multe forumuri am primit solutia asta de la Cor Berrevoets. Am incercat pe toate imaginile cu probleme si intr-adevar a rezolvat problema si nu pare sa aiba nici un alt efect secundar.. asa ca in ultima vreme setez filtrul ala la toate procesarile (o vreme il puneam numai la imaginile care prezentau efectul - dar e incomod ca tb sa reiei alinierea).

achy1978
17 Noi 2010 19:58


Da am observat si chiar am citit poslul lui cluci despre aplicarea filtrului blur cu raza 1, insa acum am uitat de el :(. Oricum acest Venus a fost ultima procesare in acest stil. De atunci debayerez imaginea inaintea procesarii. Incerc sa gasesc niste solutii mai bune. Din pacate nu mai am fisierul sursa pentru ca am fost nevoit sa-l sterg intr-o noapte din lipsa de spatiu (ocupa 5 GB).

Oricum o sa incerc in urmatoarele zile senine cateva poze la Venus cu un focar de 6m

cluci
17 Noi 2010 20:56


Din cate stiu eu e indicat sa nu debayerezi inainte ci pe cat posibil sa lasi registaxul sa faca debayerarea pentru ca in felul asta pierzi in principiu avantajul faptului ca ai o captura nedebayerata. 
Registax se pare ca proceseaza frame-urile raw pana la un punct si in felul asta ai cel putin teoretic un castig de rezolutie la imaginea finala. 
Adevarul e ca nu am testat efectiv chestia asta pana acum (sa fac o comparatie cumva intre o procesare cu debayer inainte si una fara).. dar m-am multumit sa cred adevarate explicatiile citite cu atat mai mult cu cat rezultatele cu camera DBK par f bune.

Luci

achy1978
17 Noi 2010 21:41


Testez o solutie de prelucrare a fiecarui canal in parte (RGB) si apoi reunirea in PS

cluci
17 Noi 2010 21:56


Ah.. la asta nu m-am gandit! Credeam ca debayerezi pur si simplu cu un virtualdub sau ceva echivalent si procesezi dupa aia direct RGB-ul
Tare sunt curios de rezultat.

Tavi F.
21 Noi 2010 13:39


Si eu am obtinut o imagine a planetei Venus, dintr-o serie de cadre facute azi dimineata. Turbulenta atmosferica fusese in general accentuata si cu variatii mari, insa tindea sa se amelioreze usor... pina la aparitia norilor compacti care nu mi-au mai permis o a 2-a repriza foto.

Edit- o alta varianta compusa din numai doua frame-uri. Imagine sensibil mai buna in special la coltul superior al zonei luminate: http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/5198054336/sizes/z/in/photostream/

achy1978
21 Noi 2010 22:00


Se vede turbulenta, pentru ca observ ca 1-2 cadre (din cele 6) nu au avut aceeasi calitate. Chiar daca sunt corect aliniate, mai apar niste margini fantoma langa secera planetei. 

Eu la Venus am 1 mare avantaj (dezavantaj de multe ori). Am in fata o vila "pana la cer de mare :) " si il pot observa pe Venus cam la 1 ora dupa ce trece la meridian (pe laterala dreapta a casei). Avantajul decurge din faptul ca am 2 ore (de observat pe Venus) in care soarele nu imi bate direct in telescop si de aici restul de avantaje.

PS: cunoasteti un program free care sa faca RGB Split?

Tavi F.
12 Dec 2010 14:36


Inca o imagine a Venusului, la sfirsitul lunii trecute: 
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/5206464374/sizes/z/in/photostream/ 
E cam nasol cu dispersia atmosferica, mai ales in conditiile unei umiditati ridicate&#8230; in partea de jos a limbului planetei aparea irizatia in rosu (inainte de alinierea RGB), mai daunatoare decit cea albastra care era prezenta la coltul superior.

In perioada scursa de atunci, nu prea am mai avut ocazii. As fi vrut sa obtin mai multe fotografii care sa ilustreze cresterea treptata a fazei si scaderea diametrului unghiular al discului planetar. Azi am incercat ceva, dar a iesit prost.

CristiB
12 Dec 2010 15:00


:D

achy1978
12 Dec 2010 22:16


Salut Tavi,

A iesit foarte bine. Are o tenta spre verde ?sau ..... de la monitorul meu :)

Tavi F.
13 Dec 2010 11:08


Salut, 
Merci pentru aprecieri.
Fata de celelalte imagini afisate de mine, sigur are o nuanta diferita&#8230; iar asta se datoreaza faptului ca la ultima poza am facut niste ajustari in photoshop. Mi s-a parut ca fondul intunecat avea o tendinta spre albastru, iar apoi am umblat la balansul culorilor pt. umbre (parca si pt. tonurile medii)... e posibil sa le fi supra-corectat (intrind in discutie si calibrarea monitorului fiecarui user).

achy1978
12 Feb 2011 20:13


Zilele acestea m-am tot luptat cu Venus insa rezultatul este foarte prost din cauza atmosferei si nu ar fi facut obiectul publicarii. Ce mi-a sarit totusi in ochi este ceva pe suprafata planetei. Sa fie un artefact??? ..... desi nu cred pentru ca nu am tras cu 30 fps.

Setup: C9.25+DBK31+Filtru IR/UV cut + TeleExtender Meade 5x

cluci
12 Feb 2011 20:43


Hmm.. interesant.... dar greu de spus (mai ales ca poza e neclara - banui ca seingul a fost  f prost).. La prima vedere as zice ca e posibil sa fie un detaliu din atmosfera planetei.. totusi pe alte poze pe care le-am vazut detaliile au un contrast destul de mic fata de restul planetei... Cred ca edificator ar fi daca mai incerci in zilele urmatoare (daca ai si cer cat de cat bun) As incerca si eu maine dimineata dar cred ca nu am sanse de cer senin.. Pe de alta parte nu cred ca poate fi un artefact... parca alea se "manifesta" altfel nu ( din cate stiu se observa la marginea planetei ) ?
Chiar sunt curios ce e de fapt...

achy1978
12 Feb 2011 20:51


Atmosfera era foarte proasta (aveam un voal de nori). Din pacate diametrul unghiular al planetei este foarte mic si trebuie fortata putin imaginea. Acolo am avut o focala de aproape 12m

 ...... ce bine ar fi daca atmosfera ne-ar lasa in fiecare zi sa scoatem detalii  planetare

mak
14 Feb 2011 11:38


Mie mi se pare ca in a doua poza se mai vad doua dungi aproximativ orizontale deasupra "artefactului". S-ar putea sa fie detalii din atmosfera.

achy1978
14 Feb 2011 16:10


... da, este posibil. 

Totusi, fara un filtru UV cam greu detalii la vecinul nostru.

achy1978
30 Mai 2011 14:34


Venus la un diametru aparent de  10,6'', fara nici un fel de detalii :).

Poza este realizata in 28.05.2011 in jurul orei 14.
Compozitie IRRGB, aproximativ 100/1500 frame-uri/canal

Equnox 120/900
Extender Meade 5x
IMGOH