-----------------------------------
dyazzz
30 Aug 2010 15:34

Canon EOS 300 vs 5000
Salut.Cautam un SLR pe film Canon si am gasit pe Okazii.ro doua body-uri de Canon EOS.Canon EOS 300 si Canon EOS 5000.Pretul nu este o problema EoS 300=60RON si EoS 5000=100RON.Care credeti ca este mai bun pentru astrofoto?
http://www.okazii.ro/catalog/38123064/Canon-EOS-5000-body.html
http://www.okazii.ro/catalog/42596080/Canon-EOS-300-body.html
Cer senin

valy
30 Aug 2010 15:50


Incearca unul cat mai mecanic, fara baterii, eventual daca si masoara expunerea (aici poate sa aiba baterii), sa stie bulb, sa aiba cablu sau posibilitate de atasare cablu declansare. Pentru astrofoto nu prea ai nevoie de multe chestii...defapt nu ai nevoie de nici un feature in afara de vizor si de bulb...asta daca il folosesti afocal. Daca vrei sa ii pui si obiective....aici nu ma pricep.

cmatei
30 Aug 2010 16:16


Amandurora le vei (cel putin) dubla valoarea cumparandu-le bateriii (CR2 si CR123A) sau acumulatori si incarcator :-)

nobody
30 Aug 2010 16:52


Acelea sunt aparate relativ vechi pe film de 35 mm.
Esti sigur ca vrei sa faci astrofoto pe film fotografic  :?:

Nu le confunda cu variantele digitale care mai au si un "D".
Si nu confunda SLR cu DSLR.
De ce crezi ca sunt asa de ieftine ?

valy
30 Aug 2010 17:14


Am vazut in linkul dat de unul din vanzatori urmatoarea chestiune de care m-as feri cand e vorba de astrofoto: "there is no manual setting on this camera"

Acelea sunt aparate relativ vechi pe film de 35 mm.N-as zice ca sunt vechi.

Esti sigur ca vrei sa faci astrofoto pe film fotografic  :?:
Zice in mesaj ca vrea film.

MikeC
30 Aug 2010 20:28


Arata mai bine EOS 5000.  Eu am un EOS 500, si sunt foarte multumit, nu prea l-am folosit la focale lungi, dar cu un obiectiv 18-55 de kit DSRL, la focala 18 e foarte misto pentru meteori, la maxime.

Un set de baterii noi CR te tine foarte mult timp, conditia sa inchizi aparatul, nu ca mine ca m-am trezit dupa o saptamana ca nu imi mai functiona deloc... a trebuit sa ii schimb bateriile si merge aparatul de vreun an jumate fara nici o problema.

Valy are dreptate. Personal as alege un aparat robust, metalic, mecanic fara baterii, cu declansator flexibil (praktica, zenit, olympus, nikon...). Din simplul motiv ca daca te apuc sa faci astrofotografie pe film nu ai nici o sansa daca faci cadre de 10-15 minute chiar daca sunt ghidate. Fotografia pe film inseamna expuneri de la 1 ora, pe putin, in sus...
(Si bine, in ecuatia asta intra si filmele, care e un alt subiect, complex din punctul meu de vedere, ce ar merita o discutie separata.)

Marele avantaj la EOS este ca daca ai acces la obiective EF foarte bune... un 200mm L, un 17-40mm L, 80mm L, poti sa faci niste fotografii foarte foarte misto.

dyazzz
30 Aug 2010 21:45


M-am gandit mai bine.Totusi nu pot sa fac astrofoto cu telescopul.Nu e ghidat e pe alt az si expuneri nu pot decat sub 10 secunde.De altfel,imaginile digitale pot fi usor modificate pe PC si facute cum vrea utilizatorul.Pe film iti ramane decat sa te rogi la Doamne Doamne sa iasa ceva.Bani de DSLR nu am inca desi nu cred ca merita sa imi iau un body de DSLR sal folosesc pe ragalia mea de telescop.Mai intai telescop mai bun si apoi restul

nobody
30 Aug 2010 23:36


@valy: Era o intrebare retorica.  :wink: 
Omul incerca, nu demult, astrofoto prin geam termopan si acum a trecut la film. Prima impresie a fost ca nu face diferenta dar in acest aspect m-am inselat.

@dyazzz: Inveti destul de repede. Cred ca urmatorul pas ar fi sa scoti telescopul afara din camera daca nu ai facut-o deja. Cu aparatul pe film iti creezi mai multe probleme decat rezovi.

dyazzz
30 Aug 2010 23:54


Miam dat seama de asta.Am scos de 2 ori telescopul la tara si se imbunatateste dramatic calitatea si catitatea de lumina primita de oglinda.Pentru astrofoto vreau un aparat fiindca nu am laptop.Daca as fi avut,camera web era perfecta pentru mine.Am la tara un PC vechi si vreau sa incerc sa il scot in curte sa vad ce reusesc.Poate redescopar America :D.

valy
31 Aug 2010 00:18


Faptul ca body-ul de SLR e ieftin e doar fata vazuta a aisbergului. Urmeaza filmele, developatul, scanatul si tot tacamul.
Daca te pasioneaza foto cel mai bine ar fi un DSLR second hand, pe criza asta poate gasesti ceva ieftin si bun, e mai comod decat pe film.

dyazzz
31 Aug 2010 13:20


Nu de mult timp(cred ca acum vreo 2 zile) miam modificat o Nokia 6070 pentru astrofoto.Este bunicel are camera de 0.3 MP.Poate ma credeti ciudat deja dar am facut asta pentru live view.Mi-era greu sa fug de la PC la telescop si invers.Cand o sa am mai multi bani poate imi iau DSLR dar totusi ..... ramane de vazut daca va fi intai DSLR sau telescop mai bun.

valy
31 Aug 2010 13:29


Daca nu iti e frica de mestereala poti incerca sa iti faci unul. Un newton pe un EQ e un inceput bun pt. astrofoto.

dyazzz
31 Aug 2010 14:17


eu ma feresc de asta deoaece nu am unde sa il aluminizez si sa il trimit pana in Timisoara.....

valy
31 Aug 2010 14:26


eu ma feresc de asta deoaece nu am unde sa il aluminizez si sa il trimit pana in Timisoara.....
Nu ma refeream in mod special la optica, dar daca nu vrei sa o faci o poti comanda, si faci restul. Desi piata la noi nu e foarte dezvoltata, poate ai noroc de un tub second hand ieftin si bun sau mai strangi un ban de optica si mesteresti tubul. Montura EQ (EQ5) gasesti la 2-300 E si mai cauti un DSLR (aici ai oferte mai numeroase), la final poate ajungi la 500E per total. 
Parerea mea.

MikeC
31 Aug 2010 14:27


Gasesti telescope deja facute sau chiar optica foarte buna la sectiunea "Vinde".

dyazzz
31 Aug 2010 15:28


din pacate nu am atelierul si uneltele necesare pentru a putea face nici macar un tub de telescop.Faptul ca trebuie sa fie perfect alinate ma face sa mi fie teama si de aia nu ma apuc.Ma gandeam sa fac un blank de oglinda de 24cm dinfoaie de 8mm si sa incerc cu folie de oglinda,daca nu imi iese macar raman cu un blank :lol:

MikeC
31 Aug 2010 17:56


Constructia de instrumente, in special de reflectoare, nu este chiar atat de complicata, si nici nu iti trebe cine stie ce atelier sau unelte.

Constructia de oglinzi insa este un proces foarte laborios si foarte greu pentru un astronom incepator. Eu nu zic sa nu te informezi si sa nu incerci, doar ca este un teren mlastinos, si daca n-ai cismele de lungime potrivita risti sa ramai blocat.

Mai citeste ceva carti de astronomie, Laboratorul astrofizicianului amator (Alexescu), Cartea Astronomului Amator (I. Todoran). Poti de exemplu sa iti construiesti o simpla si foarte eficienta montura cu balama, cu care poti ghida foarte usor campuri largi, cu rezultate foarte bune.

Ia-o cu pasi marunti, mai intai un telescop bun pe care sa il expoatezi la maxim. Apoi o ecuatoriala... apoi un DSLR cu care sa faci ceva rezultate bune in astrofotografie.

[Off topic] Am observat ca din ce in ce mai multi incepatori vor sa treaca direct la chestii laborioase fara sa aiba un minim de cunostinte, sau un numar mare de timp petrecut langa un telescop. Toata lumea vrea astrofotografie, dar habar nu are cu se mananca. Si dupa un numar mic de esecuri, lasa balta astronomia. E pacat.

Baby STEPS people! baby steps!

neox
01 Sep 2010 00:19


Ma gandeam sa fac un blank de oglinda de 24cm dinfoaie de 8mm si sa incerc cu folie de oglinda,daca nu imi iese macar raman cu un blank :lol:

Nici nu are rost sa te mai gandesti la chestia asta. Strici orzul pe gaste degeaba :roll: ....si te alegi si cu nervi 8) . 8mm grosime la 240mm diametru e infim. Pentru un blank de 240 ai nevoie de cel putin 20mm. Cand e vorba de tolerante de ordinul nanometrilor, pentru o oglinda de telescop, un disc de sticla prea subtire se indoaie ca hartia ( la nivel optic). Cat despre folie...ar fi frumos sa se poata asa ceva :wink: ...numai ca in realitatea cruda nu scapi fara aluminizare (doar daca vrei sa-ti faci un telescop solar cu oglinda nealuminizata).

dyazzz
01 Sep 2010 15:12


:shock: fara aluminizare?????

Blakut
02 Sep 2010 01:05


 fara aluminizare?????
Cuvantul cheie este "solar".

In ceea ce priveste cele doua camere, te sfatuiesc sa cauti o clasa mai sus... desi 300 pare bun, cel de la canon, cine stie, poate gasesti ceva mai grozav. Daca tot iti iei o camera pe film, ia si un obiectiv ceva, poate incerci niste fotografie oricum si ramai cu experienta.