-----------------------------------
auriga
21 Sep 2010 09:14

modalitati control heq5 prin laptop (usb)
ce modalitati folositi, de unde ati achizitionat echipamentul.
multumesc.

Emil
21 Sep 2010 09:54


Parca era mai bine daca explicai mai in detaliu ce vrei sa stii...
Pentru control:
portul serial sau adaptor USB-Serial (vezi ca aici trebuie probat adaptorul, nu toate functioneaza corect)
Se poate folosi legatura direct la controller prin protocolul Celestron sau daca lucrezi fara controller atunci EQMOD cu hardware-ul necesar. Se poate folosii EQMOD si prin controler insa aici controllerul trebuie trecut pe PC Mode.
Planetariu: Stellarium, CdC, The Sky, orice software care suporta legatura la ASCOM (pentru The Sky iti trebui TheSkyAPI-ul)
Achizitie: Teleskop Service Germania acesta fiind si furnizorul meu principal

Emil

auriga
21 Sep 2010 10:35


Salut Emil,
Nu am controllerul si ma gandeam la un EQ-DIR dar nu stiu exact de unde sa-l cumpar, sunt mai multi vendori pe internet dar nu stiu daca livreaza in Romania.
Am incercat sa gasesc si un electronist sa mi-l faca, insa fara prea mult succes.

nobody
21 Sep 2010 12:44


EQDIR este un simplu convertor de nivel de la RS232 (-+12V) la TTL (+5V) facut cu MAX232.

auriga
21 Sep 2010 14:12


@nobody, cine mi-l face?
sper ca intrebarea sa nu fie retorica :)

gabi
21 Sep 2010 18:41


Salut,

Uite cateva linkuri.

http://www.altairastro.com/home.php?cat=287

http://www.iankingimaging.com/show_products.php?category=165

Gabi.

auriga
24 Noi 2010 14:33


mi-am luat un handbox synscan v3, ce are un cablu serial, unde gasesc la noi in comert un cablu potrivit pentru el serial -> usb laptop?

multumesc.

Stanescu Octavian
24 Noi 2010 14:43


eu am luat de la Vitacom (sediu central in cluj  :wink: ) e facut /comercializat  Konig computer relativ ieftin sub 50ron.

auriga
24 Noi 2010 15:18


super, nu stiam daca merge cel de la ei.
Multumesc.

auriga
09 Dec 2010 12:58


dupa mai multe 'probleme' am reusit sa-mi leg montura la laptop printr-un adaptor serial->usb luat de la telezimex + un cablu de la serial -> rj11 facut custom. (am inteles ca acesta se livreaza de obicei cu montura, eu nu l-am avut).
merge din stellarium deocamdata ce stie de synscan v.3.x
nu am avut driverele de la celestron si nici nu stiam ca de la v 3.21 in sus synscanul are modul "pc direct" pentru eqmod/ascom, le voi incerca diseara.

o intrebare: cei de la eq-mod spun ca modul pc direct e cam nedocumentat si ca nu-l recomanda. ati avut probleme? este indicata totusi achizitia unui cablu eq-direct dedicat?

Emil
09 Dec 2010 13:18


@ auriga
PC direct + EQMOD eu nu recomand, chiar daca Tavi va spune ca merge....
vezi
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=6379&postdays=0&postorder=asc&start=15
s-a discutat un pic aceasta tema.
Pentru sisteme mobile EQMOD este cred eu cam prea complicat (N star aligment, etc) daca esti mobil eu zic sa ramai pe controler oricum iti ofera prin aliniamentul prin 3 stele si corectia erorii polare precum si corectia erorii de conicitate.
EQMOD-ul il recomand daca sistemul este fix.

Bafta

Stanescu Octavian
09 Dec 2010 15:01


Alinierea pe 3 stele e de folos doar la precizia GoTo 
pe rata siderala handsetul da miscare numai pe motorul de ascensie.
Prin PC direct mode cu ascom Eq mod + PHD merge perfect autoghidarea.
mai e o manevra ce trebuie retinut : daca merge prin PC direct mode ca sa treci inapoi pe rata siderala dat  handset pe langa ESC trebuie comandat stop trak si apoi sideral trak  altfel merge cu rata data ultima data de laptop chiar daca s-a desfacut legatura .

jimao22
12 Dec 2010 20:08


@ auriga
mie imi vine maine EQDIR-ul de la ALTAIR ASTRO (UK). Daca vrei, pot sa iti comand si tie unul, nu te costa decat pretul sau, ca atare, eu am la firma transporturi dese din Marea Britanie si pot sa-l pun pe unul din ele. 
Trebuie sa-mi confirmi repede, saptamana asta cel mult ca apoi urmeaza sarbatorile si nu mai fac mare lucru pana in ianuarie spre sfarsit (probabil).

auriga
13 Dec 2010 09:41


@jmao22, vreau cablul, multumesc foarte mult pentru ajutor!

jimao22
14 Dec 2010 11:00


Ti-0am trimis mail, l-ai primit? Ce faci, vrei cablul?
Eu l-am primit pe al meu si l-am si probat, merge perfect. Am gasit si driverele si tot.
Astept raspuns.

bogdan.caseriu
15 Feb 2011 13:35


Salut!

Are vreo importanta ce fel de USB- Serial este utilizat?

Ca eu ma chinui de vreo 2 zile si imi da eroare de time out, desi toate conexiunile is bine facute, testate si totul pare a fi in regula. Folosesc un adaptor PL-2032 de duzina. Asta o fi problema?

Montura e tot HEQ5 SynScan v 3.27.

Mercy!

Emil
15 Feb 2011 13:43


Salut Bogdan,
din nefericire nu toate functoneaza, dar imi dai o idee si astfel solicit ajutorul vostru, cei care folosesc adaptoare usb-serial sa ma informeze care model functioneaza, pun de un topic gen sticky in care sa nu se poata posta... cred ca astfel protejam informatia sa nu dispara in intrebari si raspunsuri.
Deci daca vreti sa contribuiti atunci va rog sa imi comunicati pe pm nume, fabricant, model, de unde l-ati achizitionat poate pretul ar fi si el bun daca va mai amintiti

auriga
15 Feb 2011 14:11


eu am cumparat un adaptor USB-Serial de la Telezimex, nu imi aduc aminte numele fabricantului,  eventual ma uit diseara, merge fara probleme cu eqdirul de la hitec astro.

bogdan.caseriu
15 Feb 2011 15:20


Adaptorul folosit e facut de Intex si modelul e PL-2032, si costa 27 lei.
Auriga, daca ai putea sa postezi modelul care functioneaza si de unde poate fi procurat, as fi recunoscator.

Multumesc!

jimao22
15 Feb 2011 16:37


@ auriga
Am o nedumerire... Tu folosesti EQDIR-ul cu un cablu USB-serial? Cum asa? Daca te uiti pe filmul meu de pe youtube "2 telescoape" ai sa vezi cum am facut eu legaturile la calculator cu EQDIR catre o montura - pur si simplu si cu un cablu USB-serial catre alta montura. Dar o imbinare intre ele nu am auzit sa mearga. Poate sunt eu un pic in afara problemei...

bogdan.caseriu
15 Feb 2011 17:10


Nu fofosesc EQDIR. Vreau sa interfatez laptopul cu controllerul SynScan deocamdata. Cablul este facut exact dupa manualul de utilizare al controllerului.

auriga
15 Feb 2011 17:28


@jimao22, bogdan, scuze, lamuresc situatia
usb adapterul e pentru synscan cu pc-direct, intr-adevar, merge si asa, dar nu mai folosesc acum devreme ce merge direct prin eqdir.

bogdan.caseriu
15 Feb 2011 17:32


Ar fi si solutia prin EQDirect, dar deocamdata  vreau prin SynScan ca nu mai am lichiditati sa achizitionez adaptorul de EQDirect. TOtusi, ramane valabila intrebarea legata de ce adaptor USB-Serial folositi ca banuiesc ca problema de comunicatie e tot aia indiferent ca se merge prin EQDirect sau prin SynScan.

Multumesc!

bogdan.caseriu
15 Feb 2011 19:25


Dap, problema e de la adaptorul USB-Serial....Am pus pe portul serial al desktopului si merge de sfaraie. Am gasit la itacom adaptorul minune la 47 de lei...cred ca despre acela e vorba.

Multumesc inca o data!

auriga
15 Feb 2011 23:45


bine ca ai rezolvat,
pe adaptorul meu nu scrie nimic, retineam bine ca e noname :)

daca tot am irosit un cadru: in partea de sus traseu usb - eqdir - montura, in partea de jos usb adaptor - synscan - montura, ambele merg ok.

ALEXIOAN
05 Oct 2011 19:46


Va salut! Va rog sa-mi dati niste indicatii!  Am un controller ptr NEQ 5 la care s-a spart display-ul.
  Ce-mi trebuie sa pot face ghidajul prin laptop sau laptop si controllerul meu fara display?Multumesc!

auriga
19 Oct 2011 14:31


salut, pai cum se vede in poza de mai sus, un adaptor serial - usb ce o sa-l legi la controller, pentru detalii cum sa legi adaptorul usb-serial la controller gasesti schema in manualul Synscan de la Synta (de ex. [url=http://www.skywatcher.com/swtsupport/Instruction_Manuals/Synscan%20Hand%20Control%20271206V3.pdf]aici in Appendix B).