-----------------------------------
Gabirel Trocan
08 Oct 2010 10:01

Achizitie telescop (cadou de Craciun)
Salut,

Am vazut ca multi dintre voi va pricepeti f bine la astronomie si tot ce tine de asta si vroiam sa va cer ajutorul. Tatal meu e pasionat de asa ceva (nici eu nu sunt departe) si vroiam sa i fac un cadou de Craciun. M am documentat si eu cat am putut, am vazut ce feluri de instrumente exista pe piata, insa nu m am lamurit ce ar fi bine de cumparat pt inceput.

Eu le pot aduce din USA; nu stiu foarte multe siteuri dar unul din ele este acesta: http://www.bhphotovideo.com/c/browse/Telescopes-Astronomy/ci/3389/N/4294541772
am vazut ca sunt mai ieftine ca la noi. Acum intrebarea ar fi..ce as putea achizitiona cu un buget de 200$. Acum sigur, daca nu pot sa iau nimic ok la banii astia sau daca unu destul de bun ar fi 250$..imi spuneti si vad ce pot s fac :) ..dar in principiu cam asta ar fi bugetul. Nu prea am inteles care e diferenta intre luneta, telescop si telescop catadioptric. Am vazut ca si tehnica ce se intampla la fiecare, dar nu stiu care e mai "bun" daca se poate zice asa.

Multumesc Frumos
Gaby

dragos.n
08 Oct 2010 11:30


La pretul din State trebuie sa mai adaugi transportul, vama, si TVA-ul romanesc, si e posibil sa iesi la preturi mai mari decat la noi in magazine. Pe pagina de intrare in forum gasesti niste reclame ale unor magazine. Dai clic pe ele si vezi ce au la banii tai.

O varianta ar fi asta

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=73:bk909eq2&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57

Teo
08 Oct 2010 11:31


Salut !
Citeste acest topic in care s-au dat o gramada de sfaturi si argumente si probabil vei gasi raspunsul.
Iata linku-ul :  http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=5719&postdays=0&postorder=asc&start=0

Gabirel Trocan
08 Oct 2010 11:45


La pretul din State trebuie sa mai adaugi transportul, vama, si TVA-ul romanesc, si e posibil sa iesi la preturi mai mari decat la noi in magazine. Pe pagina de intrare in forum gasesti niste reclame ale unor magazine. Dai clic pe ele si vezi ce au la banii tai.

O varianta ar fi asta

http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=73:bk909eq2&catid=37:lunete-clasice&Itemid=57

nu tre sa adaug decat transportul vreo 100 ron ;) ..cu asta ma ocup

legat de link..da stiu si eu magazinele de la noi, oricum problema era ca nu stiu ce ar fi mai bine sa cumpar, oferta e foarte mare.

Liliensternus
08 Oct 2010 11:48


Salut

Cam greu de gasit ceva bun la banii astia dar...

Cauta un refractor (luneta), sunt telescoape fara batai de cap, nu trebuie ajustate decat in situatii extreme cum ar fi dupa o cazatura pe podea. Pot fi lasate bine impachetate ani de zile fara sa sufere. 

soooo: 

http://www.bhphotovideo.com/c/product/570410-USA/Vixen_Optics_2602MINI_A70Lf_2_8_70mm_Refractor_Telescope.html

Vixen este o marca de renume printre noi amatorii, cunoscuta pentru calitate. Este un telescop simplu cu o montura intuitiva, din pacate este mic, foarte mic. Luna, planetele, stele duble, cateva din nebuloasele mai luminoase sunt singurele obiecte vizibile/observabile cu un telescop de doar 70mm.

Alternativ, daca poti strange ceva mai serios poti lua instrumentul de mai jos:
http://www.bhphotovideo.com/c/product/333920-REG/Meade_0509_75_01_LXD75_AR5_AT_5_0_127mm_Refractor.html

Montura motorizata, luminozitate mai mare, poate oferi ani observatii serioase dar cam greu si anevoios de manevrat si instalat.
Intotdeauna telescopul cel mai usor de instalat este cel care va fi folosit cel mai mult (remarca precedenta nu este valabila si pentru noi obsedatii)

Despre telescope in general, e cam greu de raspuns la intrebarea ta in legatura cu cel mai bun tip de telescop. 
Se poate ca discutia sa degenereze intr-o tirada lunga de cateva pagini de obicei asemanatoare ca rezultat cu disputa asupra existentei lui Dumnezeu intre un preot si un om de stiinta, multa dezbatere fara nici un rezultat palpabil.

Oricum, ideea e urmatoarea:

Telescoape (reflectoare) - folosesc o oglinda concava pentru a aduna lumina si a o focaliza. In varianta Newton (Dobson) sunt cele mai ieftine per diametru dintre toate modelele. Sunt sensibile la colimare mai ales la dimensiuni mai mari si focale mici si necesita elemnte optice aditionale pentru imbunatatirea imaginilor (corectoare de coma). Marea majoritate sunt mediocre ca si calitate optica. Necesita un timp moderat de aclimatizare in functie de dimensiuni.

Lunetele (refractoarele) - folosesc lentile cu indici de refractie diferiti pentru a corecta o parte din aberatia cromatica si a aduna lumina. Foarte simplu de folosit, intuitive, fara prea multa intretinere, ofera un contrast si de obicei o calitate a imaginii mult mai buna decat un reflector de aceleasi dimensiuni (a se intelege diametrul obiectivului). Refractoarele se clasifica dupa gradul de corectie al aberatiei cromatice in: Acromate, ED-uri si Apocromate. Cele doua de mai sus sunt acromate, ED-urile sunt mult mai scumpe dar si mult mai bune iar apocromatele.....$$$$$$$. Un avantaj in plus al refractoarelor este timpul foarte scurt de aclimatizare.

Catadioptricele - folosesc oglinzi pentru a aduna si focaliza lumina dar pe traseul optic au unul sau mai multe elemente refractive folosite pentru a corecta aberatiile caracteristice reflectoarelor (coma, curbura de camp, sfericitate, astigmatism). Bine realizate unele pot da imagini apropiate de cele oferite de apocromate la un pret mult mai mic. Cele mai comune exemple cum ar fi Schmidt - Cassegrain, Maksutov - Cassegrain au tubul inchis iar cantitatea mare de sticla care intra in componenta lor prelungeste simtitor timpul de aclimatizare. 

Cam asta ar fi sfatul meu si o expunere din goana calului al principalelor tipuri de telescoape. Subiectul este mult mai divers si poti gasi pe forum informatii specifice despre majoritatea sistemelor optice dar in linii mari cele scrise mai sus se aplica universal pentru toti muritorii fara nume de familie Becali.

Cer senin si mult succes
Mihai

Gabirel Trocan
08 Oct 2010 12:00


merci mult pt raspuns. nu stiu ce inseamna timp de aclimatizare (dar o sa ma documentez) ..ma uitam inainte sa postez la: 
http://www.bhphotovideo.com/c/product/545212-REG/Celestron_31051_AstroMaster_130_EQ_MD.html

pare destul de serios :) ..inteleg ca nu e bun de nimic?

Liliensternus
08 Oct 2010 12:29


Aclimatizarea se refera la timpul necesar atingerii echilibrului termic intre aer si instrument. Scoti un telescop de la 21 grade din casa la minus 5 afara iarna ai o diferenta de 26 de grade de care tre sa scapi. Gandeste-te la efectul pe care il vezi pe autostrada vara cand aerul cald se ridica de la suprafata pavajului, cam asa e si efectul prin telescop....psychedelic.

E bun dar e un Newton si pentru cineva fara experienta e cam dificil de utilizat pana se obisnuieste cu el, trebuie pus in pol, miscarile in ascensie si declinatie nu sunt tocmai intuitive pentru un novice. Ocularele care vin cu el ma indoiesc ca sunt de cea mai buna calitate daca le folosesti la un raport F/D mic. 

Ca apertura da, bate de departe luneta, primul meu telescop a fost un Newton de 130 care m-a tinut ocupat multi ani, dar eu eram si prins grav de astronomie si nu ma deranja colimarea, caratul pe scari cand afara erau -10.

Oricum citisem tot ce am gasit prin Biblioteca Municipala Constanta inainte sa ma uit prima oara prin el asa ca stiam in ce ma bag. 

Parerea mea, ia-o incet, pasi mici chiar daca peste un an tatal tau va avea chef de ceva mai mare, atunci poti sa ii iei cel de 130....

nobody
08 Oct 2010 12:46


Ce ar fi daca i-ai oferi tatalui tau posibilitatea sa aleaga el insusi telescopul ?

Gabirel Trocan
08 Oct 2010 14:59


pai el e pasionat de asa ceva in sensul ca a citit multe carti de specialitate, DAR mai nimic legat de instrumente de genul asta, deci nu cred ca ar putea avea o parere avizata..asa cum aveti voi

Teo
08 Oct 2010 15:31


In cazul asta, orienteaza-te pe un instrument mai simplu.
Ceva ce ii va fi mai usor sa il foloseasca.
Daca o sa ii oferi un reflector ce necesita colimari , deja o sa il cam bagi in ceata.
Cel mai bun cadou, pentru un incepator intr-ale observatiilor astronomice este un refractor ( o luneta ) de 90 - 100 mm diametru si focala in jur de 1 metru . 
Sa nu aud de binoclu in astronomie ca fac alergie.  :lol: 
Incepatorii sunt sfatuiti deseori sa mearga pe binoclu la inceput. Eu unul nu am fost multumit de binoclu in astronomie desi am unul de 7 cm apertura.
La o luneta nu vei avea batai de cap. Nu trebuie colimata, se depoziteaza usor, o scoti cand vrei la observatii, se va descurca usor cu ea fiind manevrabila .....si da si bine la un cadou :)

Uite ce ti-ar recomanda eu. Foarte asemanator cu ce ti-a recomandat si domnul Dragos N.
Magazinul e in Bucuresti si poti merge sa vezi produsele la fata locului.

Iata linkul : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK909EQ2,%20SK909EQ2-M

dragos.n
08 Oct 2010 22:42


Credeam ca astia de la B&H sunt seriosi, si nu dau basme pe net.  Priviti insa acest link de la ei.

http://www.bhphotovideo.com/c/product/533972-REG/Celestron_21068_Sky_Scout_Scope_90_3_5_90mm.html#accessories

O persoana neavizata sau grabita ar putea intelege ca la banii aia poate cumpara ce vede in poza. Evident gresit. Mai mult, se spune acolo ca telescopul are ''GoTo capability''. Tot evident pentru mine, dar nu si pentru un  incepator, e o alta gogoasa.

In legatura cu achizitiile din afara in general, si cu cele din State in particular. Se intampla uneori, din fericire destul de rar, ca un telescop sa fie trimis cu accesorii lipsa, sau chiar cu defecte. In acest caz, executia garantiei nu se face la noi, ci prin trimiterea pe banii clientului a telescopului inapoi la magazin si apoi din nou la client. Deci se plateste drumul de inca 2 ori.

Gabirel Trocan
09 Oct 2010 14:51


Teo, luneta asta nu existsa si pe siteul din USA?

Teo
09 Oct 2010 15:16


Sincer sa fiu, nu am cautat cu atentie pe site-ul din USA, dar o gasesti in Romania, in Bucuresti si nu te mai costa transportul. Poti sa te duci sa o vezi , pentru ca e un magazin real, nu virtual si daca nu iti place nu o iei.
Magazinul e intre Obor si Iancului. Pt detalii vezi pe site.
Spor !
uite aici  http://instrumenteoptice.ro/contact.php

iar luneta este cea de aici:  
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK909EQ2,%20SK909EQ2-M

Gabirel Trocan
09 Oct 2010 15:39


Transportul ma costa 100ron, si am vazut ca sunt mult mai ieftine decat la noi. O sa caut eu modelul la ei pe site. Merci mult

Teo
10 Oct 2010 13:44


Daca consideri ca iesi mai ieftin de acolo, mergi pe varianta asta. Oricum, orice luneta ai lua, sa nu fie mai mica la diametrul obiectivului de 90 mm pentru ca deja va fi prea slaba ( in sensul ca nu va putea vedea  prea multe detalii cu ea  ) . Ma refer la acromate. 
Un Sky-Watcher 90bmm/900 mm eu zic ca e ideal pentru cadou.
Ar mai fi varianta unui reflector 150mm /1200 mm tot de la Sky-Watcher dar e mai dificil de utilizat pentru cineva care nu a avut un instrument pana acum.
Necesita colimari, spatiu mai mult pentru manevrare si depozitare.
Uite un astfel de instrument, pe care eu l-as recomanda oricui se apuca de astronomie vizuala:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6

Gabirel Trocan
10 Oct 2010 16:19


ok, atunci mai am 2 intrebari; nu stiu ce inseamna colimari si inca nu mi dau seama (in afara aclimatizarii si spatiului de depozitare cu care n am nici o problema) cu care se vede mai clar si mai bine (ca sa zic asa) din cele 2 variante

Gabirel Trocan
12 Oct 2010 13:16


http://www.bhphotovideo.com/c/product/485273-REG/Celestron_21064_AstroMaster_90_EQ_90mm_3_5_90mm.html

http://www.bhphotovideo.com/c/product/735582-REG/Sky_Watcher_S11320_BP90M_TELESCOPE.html

am mai gasit 2 instrumente, puteti sa mi spuneti o parere va rog?

Teo
12 Oct 2010 15:02


nu stiu ce inseamna colimari si inca nu mi dau seama (in afara aclimatizarii si spatiului de depozitare cu care n am nici o problema) cu care se vede mai clar si mai bine (ca sa zic asa) din cele 2 variante

"COLIMARE" - pe scurt, inseamna ca trebuie sa aliniezi perfect oglinzile si ocularul incat sa fie pe aceeasi axa. Sau lentilele in cazul altor tipuri de telescoape. Daca ele nu sunt perfect aliniate, nu se mai vede clar, mai ales la puteri mai mari de marire. Asta se face cu ajutorul unor suruburi si folosind niste proceduri care trebuiesc invatate in timp.
Referitor la ultimul mesaj, cu cele doua linkuri:
Eu as merge pe prima varianta, adica luneta de 90 mm diametru cu montura ecuatoriala. E mai simpla, mai durabila in timp si are diametrul destul de mare. Nu are obstructie centrala data de oglinda secundara cum are celalalt telescop ( Maksutov-Cassegrain ).
Telescopul de la linkul 2 , vad ca are montura prevazuta cu sistem GO-TO, deci va fi pentru oameni mai comozi ca sa zic asa, care decat apasa un buton iar telescopul se orienteaza asupra obiectului ceresc de vizat.
Orice sistem computerizat de urmarire si cautare de gen "GO-TO" costa destul de mult.
 Banii de pe GO-TO mai bine ii dai pe optica mai buna ( apertura mai mare ). Sa nu intelegi gresit, ca Mak-ul nu ar avea optica buna. Nu m-am lamurit ce diametrul are acel Mak'. Dar o luneta ca aceea de sus de 90 mm diametru, face cat un telescop reflector de vreo 14 -15 cm diametru.
Cu un Mak' ai avea ce observa de la cel putin  127 mm diametru in sus.
Am spus doar parerea mea si ce as cumpara eu daca as fi in locul tau, dintre cele doua.
Fiecare este liber sa isi exprime opiniile iar tu decizi in final ce sa cumperi.
O zi buna !

Gabirel Trocan
12 Oct 2010 15:14


merci frumos, inclin spre prima varianta

CristiB
12 Oct 2010 20:42


Nu vreau sa te incurc dar ,,prima varianta" e o prostie de telescop. Suna dur dar asta e, l-am avut si am mai spus pe aici ca e o jucarie. Daca ai de ales doar dintre cele doua, mak-ul e ceva mai calitativ, are tot 90 mm diametru, iar acel sistem goto intra in aceeasi bani. 

PS atunci cand am citit prima postare mi-au ramas in minte doua lucruri: ,,cadou pentru tatal meu care este pasionat de astronomie" si ,,maxim 200 $"(citez din memorie).  Daca chiar vrei sa-i faci o bucurie cu adevarat folositoare mai pune un pic la suma si vei putea lua ceva serios. Uite daca e sa fie mak, asa cum vb mai inainte poti lua un 127 cu vreo 400$ si ai terminat cu subiectul pt mult timp. Doar e tatal tau!  :D

nobody
12 Oct 2010 21:31


Acela NU este un sistem Go-To !
Este doar simpla motorizare.

Gabirel Trocan
12 Oct 2010 22:32


prin MAK te referi la varianta 2? intreb pt ca nu stiu ce inseamna si nici n am vazut asa ceva in denumire, si daca da; cum ramane cu timpul de aclimatizare, colimare etc..parca erau mai dificil de folosit telescoapele

nobody
12 Oct 2010 22:49


Varianta 1: (luneta) Refractor acromat
Varianta 2: (MAK) Maksutov-Cassegrain

Gabirel Trocan
13 Oct 2010 10:31


ok, eu am inteles ce ai spus, dar de cand am inceput sa citesc pe siteul asta..am inteles ceva: toti spun ca reflectoarele sunt mai dificil de folosit, mai pretentioase, nu sunt ok fara niste oculare bune..etc. Nu mai e valabil asta?

mai recomanda cineva luneta asta, e mai ok decat "varianta 1"

valy
13 Oct 2010 12:03


ok, eu am inteles ce ai spus, dar de cand am inceput sa citesc pe siteul asta..am inteles ceva: toti spun ca reflectoarele sunt mai dificil de folosit, mai pretentioase, nu sunt ok fara niste oculare bune..etc. Nu mai e valabil asta?

mai recomanda cineva luneta asta, e mai ok decat "varianta 1"
La orice instrument e de dorit un ocular cat mai bun, empiric vorbind "jumate din rezultate sunt date de instrument, jumate de ocular". Sau "rezultatul e influentat de veriga cea mai slaba". Reflectoarele sunt mai pretentioase in sensul ca au oglinzi, parti mecanice care in timp se mai misca si trebuie recolimate (reglate). La o luneta mai greu sa misti lentilele care sunt prinse mai fix. In plus lunetele sunt mai subtirele si mai comod de transportat.

Relativ la cele doua refractoare, ai grija ca ambele sunt relativ lungi (au cca. 1 m lungime), balanseaza la atingere datorita monturii micute. Dintre cele doua parca celestronul e mai bine lucrat, dar per total calitatea (optica si mecanica) este similara. Daca esti in Buc. si au pe stoc poti vedea pe viu: http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK909EQ2,%20SK909EQ2-M

LE: corectat link

Gabirel Trocan
13 Oct 2010 12:11


linkul e pt niste oculare vad

Gabirel Trocan
13 Oct 2010 12:14


ah si daca pana la urma iau celestronul, ar trebui sa mi iau si ceva din accesoriile de mai jos ? (doar daca e "neaaparata nevoie")

pai cel din linkul tau e acelasi?? nu pare

Teo
13 Oct 2010 13:47


Fara a dori sa ma contrariez cu interlocutorii de mai sus, imi mai expun si eu punctul de vedere.
Ca posesor al unei lunete foarte asemanatoare cu cea recomandata 90/900, numai ca a mea e putin mai mica ( 80/900 ) va spun ca se vede foarte bine si un incepator chiar va avea destule satisfactii. Pe forum mai are si Erwin o astfel de luneta si va poate spune in ce masura este multumit de ea si ce a putut observa cu ea.
Gandeste-te ca o luneta de 80 mm diametru este echivalenta ca si cantitate de lumina captata cu un telescop reflector de 120 mm ( si asta a spus-o chiar domnul Octavian Stanescu in alt topic ). Una de 90 mm cu siguranta ca este echivalenta cu un reflector de apertura mai mare - gen 130-140 mm.
Pai daca ambele, atat Mak-ul cat si luneta au 90 mm apertura, si Mak-ul are obstructia aceea centrala ca o moneda pusa chiar in centru ( oglinda secundara ) , e evident ca nu va mai capta lumina ca o luneta de 90 mm la care nu exista obstructie centrala. Pe acest considerent iti recomand luneta in defavoarea Mak-ului de 90 mm.
Sau cum s-a mai spus si chiar repetat, o solutie excelenta ar fi un Mak de 127 mm, dar depaseste bugetul alocat de 200 $.
Aici inchei expunerea mea si repet, sunt opiniile mele de posesor ale unei lunete de 80/900.
Nu trebuie sa se supere nimeni  sau sa se simta contrariat .
In final ,  cel care a deschis topicul, va alege ce cadou va face.
Numai bine !

Teo
13 Oct 2010 13:55


...sau pana la urma, ca sa nu te mai chinui atat cu alegeri scumpe si micute, mai bine ia-i tatalui tau un reflector bun de 150 mm diametru cu care chiar are ce sa vada din plin, si e si mult mai ieftin, adica te incadrezi aproximativ in bugetul propus. Ai la el si oculare si montura si e marca buna.
Eu am unul identic dar de 203 mm diametru si pot spune ca este " EXCELENT " intrecand toate instrumentele pe care le-am avut pana cum. 
Daca spui ca spatiul de depozitare si manevrare nu ar fi o problema, pana la urma colimarea asta nu e un capat de tara. Se poate invata. Si odata colimat, nu se deregleaza asa usor, decat daca il supui la ceva socuri mecanice la transport.

Uite telescopul . Il gasesti tot in Bucuresti si e pe stoc.
Alte amanunte nu mai dau ca sa nu se considere ca fac reclama vreunui site, desi nu am niciun interes in acest sens. Mai multe detalii gasesti la link , pe acel site.

Iata link-ul :
Daca il gasesti si prin USA si vrei musai sa il aduci de acolo, ar fi bine sa il cauti. Skywatcher 6 inch -dobsonian mount  ( 150 mm diametru cu focala 1200 mm )

Gabirel Trocan
13 Oct 2010 14:14


merci mult, am biroul f aproape de magazin, ma duc intr o ora ca acum nu era domnul acolo :)

pe B&H nu l gasesc dar oricum nu cred ca merita pentru ca e foarte greu si ma costa mult transportul; la un telescop era altceva
.......

Am fost la magazin, super ok domnul de acolo. Mi-a recomandat una din urmatoarele reflectoare:

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK1309EQ2,%201309EQ2-M
(mai bun pt fotografii)


si

http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BKP1306EQ2,1306EQ2M

Voi ce parere aveti, care e mai ok?

CristiB
13 Oct 2010 18:22


Daca cele 3 sunt optiunile, asta as lua eu!

CristiB
13 Oct 2010 18:40


Gandeste-te ca o luneta de 80 mm diametru este echivalenta ca si cantitate de lumina captata cu un telescop reflector de 120 mm ( si asta a spus-o chiar domnul Octavian Stanescu in alt topic ). Una de 90 mm cu siguranta ca este echivalenta cu un reflector de apertura mai mare - gen 130-140 mm.
!
Si o luneta ED 120 ce echivalent in mak/reflector are??

Gabirel Trocan
13 Oct 2010 19:31


da are si o luneta (sau o avea mai multe, dar asta mi a recomandat o )


Teo
13 Oct 2010 20:12


Pai nu mai zic nimic. Este exact ce iti recomandasem de la inceput.
Daca te hotarasti insa  pentru un reflector, mergi pe cel de care ti-am spus mai inainte, adica Sky-Watcher 150 mm, focala 1200 mm montura Dobson. Oricum poti vedea mai multe cu el decat vezi cu luneta de 90 mm.

Teo
13 Oct 2010 20:24



Si o luneta ED 120 ce echivalent in mak/reflector are??

Nu stiu si nu vreau sa spun chestii la care nu ma pricep. Nu pot vorbi decat din propria experienta. Eu l-am citat doar pe domnul Stanescu Octavian care ii raspundea mai demult lui Dyazzz la o astfel de intrebare.
Cred ca raspunsul la intrebarea ta, ni-l poate da chiar domnul Stanescu sau alt optician cu experienta de pe forum. Chiar as fi si eu curios care ar fi echivalentul de care ai intrebat.

Si ca sa si argumentez, iata linkul unde domnul Stanescu spune ca o luneta de 80 mm e echivalenta cam cu un reflector de 120 mm :

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=59045&highlight=#59045

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 10:04


ok, pai cred ca voi ramane la asta: 

ceva accesorii de care as avea nevoie de la inceput?

valy
14 Oct 2010 10:38


Avand in vedere ca are deja montura si doua oculare destul de bune, cred ca nu iti mai trebuie nimic. Poti incerca o lentila barlow 2x-2.5x (dubleaza focala instrumentului) asta pentru detalii la luna, planete:
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=GSO_BL251
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SWED2X
http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SW7500,%20SW7400

Teo
14 Oct 2010 10:43


Daca te-ai hotarat asupra acestui telescop de 150 mm diametru e foarte bine. E mult mai bun decat luneta de 90 mm la acceasi bani.
De alte accesorii chiar nu mai ai nevoie. Vine deja cu 2 oculare , cu montura, cautator, deci nu iti mai ramane decat sa il faci cadou iar tatal tau sa il indrepte spre cer.
Ai mai putea cumpara inca un ocular, adica unul de 6 mm cu care sa maresti pana la 200 X. Telescopul asta avand diametrul maricel ( 150 mm ) poate mari pana la 300 X. Cu ocularul din dotare de 10 mm te vei duce pana la 120 X.
De aceea recomand si unul de 6 mm.
Cam atat si spor la achizitie iar apoi la observatii ! Banuiesc ca veti face observatii impreuna :)

Teo
14 Oct 2010 10:47


Sper ca dupa achizitia unui instrument, sa nu ne parasesti si sa te apuce si pe tine microbul astronomiei ! :) Si sa nu se rezume totul doar la un cadou .

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 10:50


da sigur, abia astept, totusi asta o sa fie alta problema..tre sa ma apuc sa ma documentez in sensul asta. Poate imi dati un sfat, de unde sa incep, harti sau ceva de incepatori care sa ma ajute sa caut pe cer cate ceva

Teo
14 Oct 2010 11:12


Sigur !  :D  Asta nu e o problema. Pasiune sa fie ! De asta suntem aici pe forum, sa invatam unii de la altii . :D

Teo
14 Oct 2010 11:27


Pentru inceput iti recomand sa descarci un program excelent care e foarte util in gasirea astrilor si constelatiilor pe cer. Multi forumisti de aici il folosesc, inclusiv eu.
E gratuit si trebuie doar sa il instalezi. E mult mai bun decat o harta pentru ca iti arata in timp real ceea ce e pe cer, unde sunt planetele, cum sunt pozitionati satelitii lui Jupiter si nu numai, Luna si fazele ei...etc.
Eu, de cand l-am descoperit nu ma mai pot dezlipi de el  :D .  Bineinteles ca nu inlocuieste observatiile reale prin telescop, dar iti arata in timp real unde sa indrepti instrumentul si ce poti vedea la data, ora si locatia respectiva .

Se numeste STELLARIUM si il poti descarca de aici : www.stellarium.org

Pentru discutii despre observatiile astronomice pentru incepatori sau pentru orice alte sfaturi legate de asta, va trebui sa discutam pe alta sectiune. Poti crea un nou topic pe la " Observatii astronomice pentru incepatori ".

Dupa ce te obisnuiesti cu Stellarium poti descarca si un atlas stelar pe care sa il printezi. E mai usor de carat in teren la observatii decat un laptop.:)

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 12:16


super  :D  merci frumos

E incredibil programul asta! ..FOARTE bine facut. Singura problema (o fi de la calc meu) anumite caractere nu se inteleg, adica meniul arata ok, dar denumirile de pe harta ..pun acum un print screen mai bine.

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 14:18


Am rezolvat, am pornit aplicatia cu  NO open GL

Teo
14 Oct 2010 14:23


Ma bucur ca iti place :) si ca te-ai descurcat cu el.
Trebuie sa setezi exact ora si locatia.
Mergi si bifeaza si constelatiile , ca vad ca nu le-ai bagat, apoi ecuatorul, meridianul locului si ecliptica apoi introdu mai multe stele si nebuloase. Gradul de poluare sa il dai la minim, adica 1.  Ai acolo la setari aceste optiuni. Dupa care, trebuie sa dai " Salveaza sertarile " ca sa le tina minte data viitoare cand intrii.
In rest , totul e minunat :)

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 14:31


a facut niste updateuri ..ca sa zic asa..la care a stat destul de mult, cred ca e ok

Teo
14 Oct 2010 14:33


Uite, cam asa arata Stellarium la mine. Dupa ce setezi ce ti-am spus, vor aparea liniile constelatiilor cu denumirile lor, ecuatorul ceresc, meridianul locului , numele unor stele si obiecte nebulare ( catalog NGC si Messier ).
Mergi la " Setari " si rezolvi simplu, apoi da neaparat "salvare" , ca sa tina minte data viitoare cand intrii.
P. S.  Nu uita sa setezi sa iti arate si planetele si Luna !
Succes !

Gabirel Trocan
14 Oct 2010 14:58


sunt setate, nu m am prins inca la ce foloseste meridianul, ecuatorul si ecliptica.

si mai e ceva..am incercat sa schimb ora ..la 12.00 ma asteptam ca soarele sa fie deasupra..dar nu isi schimba pozitia.

..ah ba da..se schimba in functie de ora

Teo
14 Oct 2010 15:29


Ai grija ca ora sa fie setata AM sau PM dupa cum e ora reala din Romania.
Inainte de orice intrare in stellarium verifica ora sistemului ( a calculatorului ) apoi cea afisata in Stellarium. Sa corespunda intre ele si sa corespunda exact cu ora reala a Romaniei.

In privinta ecuatorului ceresc, eclipticii, meridianului locului, sunt mai multe de spus. Ele sunt coordonate ceresti fara de care e greu, daca nu imposibil sa te orientezi pe bolta cereasca. Ma rog, poti folosi metoda de orientare dupa reperele oferite de constelatii si sa cauti din aproape in aproape, dar elementele de coordonate ceresti trebuiesc oricum invatate.
Pentru asta iti trimit un link sa vezi cam despre ce este vorba :
http://www.astro.columbia.edu/~archung/labs/fall2001/lec01_fall01.html

Explicate mult mai pe inteles le gasesti in manualul de astronomie de clasa a XII-a. Le gasesti chiar la inceputul cartii. Nu glumesc ( adica nu e o ironie ). Cartea se gaseste si pe net in format PDF iar daca nu dai de ea, ti-o pot trimite pe o adresa de mail sau pe transfer ro.
Oricum trebuie sa te pui la punct cu bazale astronomiei si e bine sa incepi cu coordonatele sferice, sfera ceresca si constelatiile.

Ar fi mult mai bine sa continuam aceasta discutie pe un topic dedicat.
Poti face unul la rubrica "Observatii astronomice pentru incepatori" sau putem continua intr-o sectiune in care nu s-a mai vorbit demult. Este dedicata incepatorilor.
Iti dau aici linku-ul si daca esti de acord continuam acolo.
Iata un link bun pentru astfel de dezbateri :
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=58471#58471
Astept sa scrii primul mesaj acolo si vin si eu.