-----------------------------------
valy
29 Oct 2010 12:12

cum observam (tehnica observarii)
Aseara ma uitam la luna, deschid geamul si privesc. Evident multe probleme, curenti de aer, imagini miscatoare, dubluri, tot tacamul. Din greseala insa am apropiat ochiul mai mult de ocular, am presat pleoapele cu cauciucul de pe margine. Brusc totul s-a clarificat, imagine stabila, detaliile au aparut, nu se miscau, nu tremurau. Repet operatia, acelasi rezultat.
E chestiune particulara la mine sau exista tehnici general valabile? Cum oare e posibil sa obtin imagini perfecte cand totul tremura in ocular? Stiu ca defapt imaginea se formeaza in creier, iar ochiul e doar asa de forma, dar totusi. M-a pus pe ganduri. La o adica, chiar am nevoie de instrument, chiar trebuie sa astept sa se aclimatizeze ca sa scap de imaginile tremurate? Poate creierul sa inlocuiasca instrumentul sau sa compenseze aproape la perfectie un seing prost?

zoth
29 Oct 2010 13:00


Prima greseala si cea mai grava e ca ai deschis geamul.
Nu stiai ca la moda sunt observatiile prin termopan???   :lol: 
Daca ai deschis geamul, ai deschis cutia Pandorei.
Creierul poate compensa multe, numai asa nazbatie nu stiu daca-i in stare ...

valy
29 Oct 2010 13:18


Discutia nu e legata de geam sau de alte chestii ci de observatia in sine in conditiile date, si mai ales de rezultat.

Nu stiai ca la moda sunt observatiile prin termopan???   :lol:  Cum sa nu, e la moda. Poate il rugam pe dl. stanescu sa inventeze o optica adaptiva care sa compenseze aberatiile date de termopane. Am revolutiona domeniul. Serios vorbind, asa ceva ar fi posibil? Banui ca nu, distorsiunile sunt prea neliniare si imprevizibile. Ar fi interesant un studiu, o simulare.

Creierul poate compensa multe, numai asa nazbatie nu stiu daca-i in stare ...Deci nu-mi venea sa cred, am repetat de mai multe ori. Poate incercati deseara, oricum mai incerc. Ideea e sa presezi ochiul si sa te uiti oarecum cu coada lui: in centru se inegreste putin dar pe margini se vedeau craterele cu detalii, nu tremurau deloc. Deja imi faceam probleme, ma gandeam ca am dat atatia bani pe scule cand defapt cu un simplu ochi rezolvam problema. Pacat ca nu avem zoom, ca nu mai trebuiau deloc scule, acum ca am rezolvat si problema seingului prost.

LE: inainte am baut un paharut de garone, era 1 noaptea, ma trezisem de la 7 dimineata. Hmmm  :oops:

LE: defapt cred ca se inchidea "diafragma", crestea campul de profunzime, DOF, dar tot nu se explica cum rezolva turbulentele din tub si din atmosfera

zoth
30 Oct 2010 10:31


OK, a fost o mica gluma   :) 
Ce sa fac daca tu ai inceput mesajul spunand:

Aseara ma uitam la luna, deschid geamul si privesc.

Revenind la subiect, poti sa-mi dai niste date mai concrete in legatura cu fenomenul observat?
M-ar interesa urmatoarele:
- ce ocular ai folosit
- focala ocularului
- ce instrument ai folosit
- raportul focal al instrumentului

In scurta perioada de cand ma ocup de studiul ocularelor am observat doua fenomene ce duc la imbunatatirea calitatii observatiei:
- primul arhicunoscut tine de raportul focal pe care lucreaza ocularul
- al doilea fenomen pe care inca nu stiu sa-l interpretez corect si care tine de pozitia ochiului fata de ocular.
Nu dau mai multe amanunte de frica de a nu fi acuzat de erezie in ale opticii ...

Blakut
30 Oct 2010 10:46


Mai voi nu stiati ca iarba dilata pupilele? :lol:

valy
31 Oct 2010 01:18


Ocular 25mm super plossl (cel de kit de la skywatcher), cass 200/4400. Privit normal imaginea se dedubla (curenti de aer), dar cu ochiul chinuit imaginea se stabiliza, rezultatl fiind unul similar cu stabilizarea optica. Practic se reducea tremurul imaginii, detaliile tot alea erau, doar ca se vedeau, nu tremurau. Am mai incercat aseara pe jupiter si n-a mers. Doar la luna a mers.

Stefan Angelescu
04 Noi 2010 21:17


Acum ca sa fie corect experimentul tre repetat in conditii identice, poate ai omis ceva, ai mai incercut cu paharul de garone?  :D

Erwin
05 Noi 2010 00:25


Ochi chinuit? Presarea globului ocular duce la schimbarea focalei cristalinului. Când tragi de colțul ochiului se micșorează, când împingi crește. Poți corecta astfel miopia/hipermetropia mecanic, fără ochelari. De corectarea turbulenței încă n-am auzit...  :shock:

Ionut Itu
05 Noi 2010 00:32

da :))
Mai voi nu stiati ca iarba dilata pupilele? :lol:

Foarte tare,,, studii nu gluma :)))))

valy
05 Noi 2010 11:30


Evident ca rezultatele trebuie confirmate, astept luna. Am incercat pe jupiter si nu am reusit nimic. Presarea ochiului modifica focala (probabil) dar cred ca si diafragma, scade defapt, ceea ce inseamna o crestere a campului de profunzime. Asta ar fi o explicatie. O alta ar fi ca daca privesti intr-o parte (asa cum am privit), dau de zona aia laterala a retinei, pe care creierul o foloseste cand si cum are el chef si care probabil o "filtreaza", pastrand doar imaginile stabile, actionand ca o stabilizare optica. Dar explicatia asta nu stiu daca este corecta stiintific sau nu.
Iarba? Am niste flori prin balcon, poate emana ceva noaptea. Iti dai seama daca descopar floarea care creste acuitatea vizuala si elimina turbulentele atmosferice? Om ma fac. O vand la pliculet: "Iarba astronomica". :lol:

Ccata
05 Noi 2010 12:09

:)
Cert este ca daca a fost garone rosu... numai vedeai nimic!

Este posibil ca sa ai problem cu vederea, poate si oboseala , ba chair daca ochiul s-a adaptat intunericului deja se imbunatateste observarea.

Eu am ochelari ... undeva pe la -2 .Daca as incerca sa ma uit prin ei as fi la o alta distanta de ocular plus lentila de ochelari....oricum am nici o sansa.
Asa ca dau jos ochelarii si pun ocularele si tigarile la indemana.
Iau si relglez ocularu dupa ochii mei.Chem sotia sa ii arat Andromeda si ...uite ca nu e!