-----------------------------------
Sorin Sfartz
01 Noi 2010 20:34

Oglinda de telescop - 8 in
M-am hotarat sa demarez pregatirile pentru noul proiect de oglinda!

Am un blank din pyrex cu diametrul de 8".
Discul este foarte gros (fata de sticlele de geam) : are 37mm (pe alocuri) si este destul de greu.

Sticla este turnata si desi ar trebui sa fie asa : "each blank has straight sides, few or no bubbles, and is fine annealed" , in realitate pe una din fete are mai multe gropite si fetele nu sunt tocmai drepte.
Am masurat cu sublerul grosimea pe margine si aceasta variaza intre 36,6 mm si 37,2mm.

Partea buna e ca cealalta fata (care are pe ea embosat un marcaj de la turnare :" UL - 25 " si care e ridicat vreo 0,5 mm fata de suprafata "fetei") pare ok, fara gropite sau bule, deci in consecinta am declarat-o ca fiind "Fata".
"Spatele" are o zona centrala de vreo 8 cm diametru ridicata putin - cam 1 mm - probabil tot de la matrita in care s-a turnat sticla.

Presupun ca prima operatie va trebui sa fie slefuirea "spatelui" astfel ca ridicatura aceea sa dispara si fetele sa fie cat de cat paralele. Inca nu prea stiu cum se face aceasta - mai trebuie sa studiez. Poate ma ajuta cineva cu niste sugestii.

neox
02 Noi 2010 00:35


Aaaa..asta deja e treaba serioasa :D 

E un blank clasic "full thickness" turnat din pyrex cum mai rar gasesti in ziua de azi. 
Ca sa aranjezi blankul pentru slefuit ai avea doua posibilitati:
1. sa-l trimiti la dl Stanescu sa-l "indrepte" :)  eventual sa-i faca si curbura care o vrei ..sau
2. slefuiesti tu spatele pana e suficient de plan.

La varianta a doua ai putea folosi scula cu care ai slefuit fosta oglinda, daca e din sticla (adica spatele plan). Sau mai poti folosi un disc mic de metal cu abraziv mare sa slefuieti cel putin partea centrala mai ridicata apoi sa continui pe o bucata de geam. 
Practic poti aplica aceleasi metode ca la o slefuire normala numai ca nu lasi sa se adanceasca centrul. Daca folsesti o scula de acelasi diametru schimbi pozitia intre discuri frecvent cu tot cu rotirile de rigoare intre ele.
Aici ar fi util si un sferometru sa vezi precis daca prinzi curbura sau ramane plan. 
Ai putea incerca si cu o placa de gresie portelanata, cred ca ar fi printre cele mai fezabile daca nu ai altceva la indemana.
 
Freci pana la abraziv de 220 sa zicem...abrazivii contminati de care ziceai sunt numai buni aici unde nu te intereseaza zgarieturile.

Spor la noul proiect :D !

Sorin Sfartz
02 Noi 2010 00:58


Multumesc. Trebuie sa reflectez. Bietul disc care a fost unealta de la fosta oglinda e spart si el. In cele din urma l-am lipit si am turnat smoala peste el. Spatele lui sigur nu e bun pt asa ceva. Ma gandesc ca as putea fabrica un disc din ceva (lemn, ipsos, placaj), pe care sa lipesc un disc din sticla de geam, sau gresie etc.

neox
02 Noi 2010 01:38


As zice ca cel mai siplu ar fi sa incerci cu placa de gresie portelanata. Sigur gasesti un magazin sa-ti vanda o bucata doua. Freci cu cel mai mare abraziv pana la 220 si rotesti constant discul sa iasa uniform fara cilindritate cai bai  :wink: 
Placa fiind mai mare decat blankul n-ar trebui sa se produca curbura asa repede. Oricum poti sa schimbi pozitia. 

S-ar mai putea face o chestie dar e mai complicat. Daca ai o bormsina cu coloana pui o carota diamantata pentru taiat betoane cam de 100 mm si discul pus pe o masa rotativa si prins bine. Cu multa apa si viteza cea mai mica, rotind discul mereu poti sa scoti o fata foarte buna.

Florin Andrei
05 Noi 2010 09:15


E de la Wilmann-Bell, nu-i a&#537;a? Am &#537;i eu un kit de la WB, doar că mai mic (15 cm în loc de 20). Toate gropi&#539;ele alea &#537;i marca UL-25 &#537;i tot restul practic nu contează; când intri în gropi&#539;e cu carbura de siliciu de 80 dispar cât ai zice "pe&#537;te". :)

Despre paralelism nu &#537;tiu ce să zic. Texereau zice că e important ca fe&#539;ele să fie paralele. N-am experien&#539;ă suficientă ca să mă pronun&#539;.

Baftă!

Florin Andrei
05 Noi 2010 09:50


Nu am cartea lui Texereau aici dar, din ce îmi aduc aminte, el zice că dacă vrei să nivelezi spatele, pur &#537;i simplu &#537;lefuie&#537;ti normal cu cursă scurtă, abrazivul cel mai gros, alternând când oglinda deasupra, când unealta. Din cauza alternării ar trebui să se facă plan. Când s-au dus toate gropile (ceea ce ar trebui să se întâmple foarte repede dacă lucrezi cu abraziv grosier &#537;i ape&#537;i cu entuziasm) &#537;i atât oglinda cât &#537;i unealta sunt &#537;lefuite uniform pe toată suprafa&#539;a, ar cam trebui să fie gata.

Dar... nu &#537;tiu ce să zic, poate gre&#537;esc, dar nu cred că micile imperfec&#539;iuni ale spatelui contează prea mult. La grosimea aia o să-i faci oricum montură doar în 3 puncte, pentru că î&#539;i permi&#539;i, &#537;i atunci ce importan&#539;ă mai are că nu e perfect neted spatele?

catalin dumitru
05 Noi 2010 11:26


Nu am experienta in domeniu , dar daca ar fi sa ma apuc de asa ceva ,as da o multime de  gauri pe doua treimi din grosimea acestui blank, inainte sa ma apuc de slefuit. Un fel de structura de fagure, se intelege. Banuiesc ca astfel s-ar aclimatiza mult mai repede.

neox
05 Noi 2010 15:36


Ei, ia uite cine-i aici :D 
Bun venit pe forum Florin :wink: 

E important ca spatele sa fie drept altfel pot sa apara probleme grave mai ales la polisat si parabolizat. Astigmatismul in primul rand.
Cat despre paralelism e si el important. Ar fi bine de verificat cu un micrometru grosimea roata imprejur si de uniformizat cat mai bine incepand de la slefuirea spatelui. 

In mod normal, cel mai sanatos ar fi de rectificat fetele pe masina cu disc diamantat si esti sigur ca e ok. Ar merge incercat pe o bormasina cu coloana cu disc/carota de 100 sau mai mare aprox. Oglinda fixata excentic pe o masa rotativa cu o tava rotunda si multa apa. Viteze mici si rotit incet masa sa muste putin din material.

Nu stiu daca e recomandabila faza cu gaurile. In primul rand pot fie tensiuni in sticla si sa distrugi tot blankul sau sa-l detabilizezi si nu-l mai poti figuriza deloc la polisare. Blankurile pe structura fagure sunt gandite din start sa deformeze suprafata numai in anumite limite si cat mai omogen.

Stanescu Octavian
05 Noi 2010 15:54


Se poate gauri inainte de prelucrarea  cu abrazivi fini . doar ca dotarile pt gaurire nu sunt la indemana.
blankul de care vorbiti e deja pe masa de lucru a frezei  :)

Sorin Sfartz
05 Noi 2010 21:03


Florin Andrei: Da e un Wilmann-Bell. Cineva mi l-a adus din Canada. Dar nu mi-a adus decat blank-ul - nu e un kit. Nu ma plang. Am tot ce imi trebuie. Oricum multumesc de sfaturi, dar cum zicea dl. Stanescu - e tardiv.

I-am trimis-o dumnealui sa o indrepte, caci eu nu am pregatit nici macar postul de lucru si mai sunt si altele de facut. Si apoi sigur o va indrepta mai bine decat mine  :) 

Catalin Dumitru: cum sa gauresc bunatate de sticla?! sacrilegiu curat! :lol: 
Acum serios vorbind oare cat timp dureaza aclimatizarea intr-o noapte mai rece la o sticla asa de groasa? 

Intre timp m-am apucat si eu de matrita. Am reusit sa torn un disc dintr-un ipsos de uz stomatologic pe care mi l-a daruit un prieten stomatolog (am observat ca atunci cand le zici oamenilor ca faci o chestie ciudata, enigmatica, devin foarte generosi). Singura calitate observata pana acum, fata de altele cu care am lucrat (in alte domenii) este ca are culoare albastra (:lol: ) si are timpul de intarire lung. Ramane fluid cel putin 30 minute.

Cum s-a uscat deja bine, astazi l-am indreptat si am rectificat niste bavuri.

neox
05 Noi 2010 22:21


Oh, e super :D . Ai folosit gips dentar. Si eu cautam de asta. Mai mult ca sigur ca nu mai ai nevoie de epoxy pentru impermeabilizare. Stiu ca sunt mai multe categorii printre care unele se dizolva in apa dar asta albastru am impresia ca e bun. Poti sa faci un mic test. Daca ti-a mai ramas un pic de gips toarna o pastila mica si dupa uscare pune-o in apa. Daca rezista neafectata nu mai ai nevoie de epoxy :wink:

Florin Andrei
08 Noi 2010 05:26


M-am documentat pu&#539;in pentru că mă interesează subiectul; lucrez &#537;i eu cu un Pyrex de la Willmann-Bell, am trecut deja de &#537;lefuirea grosieră dar n-am rectificat spatele înainte să încep lucrul.

Pe Cloudy Nights ATM sunt unii care fac oglinzi mari, pe bani, &#537;i le vând; al&#539;ii sunt doar amatori dar au făcut o grămadă de oglinzi. În general par să cunoască o mul&#539;ime de "secrete" (pentru mine secrete).

http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4165596/page/1/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1

Documenta&#539;ia de pe Stellafane men&#539;ionează problema rectificării spatelui.

http://stellafane.org/tm/atm/grind/side.html

Punând cap la cap informa&#539;ia existentă, am ajuns la concluzia asta:

1. Dacă &#537;lefuie&#537;ti manual (oglinzi mici, ca astea care le facem noi):

- dacă spatele e în general plan (poate avea gropi&#539;e &#537;i mici defecte de turnare, dar nu distorsiuni geometrice la scară mare), atunci nu contează dacă îl rectifici sau nu

- dacă spatele are distorsiuni la scară mare (defect de turnare, o umflătură de exemplu), atunci evident trebuie rectificat

2. Dacă &#537;lefuie&#537;ti cu ma&#537;ina (oglinzi mari), atunci trebuie să rectifici &#537;i paralelizezi spatele indiferent de starea blancului.

Mă cam mustra con&#537;tiin&#539;a că am lăsat spatele în stare brută, dar acum m-am lini&#537;tit. Blancul meu are spate plan, deci n-are rost să-l rectific.

Mi s-a părut ciudat că recomandările pe care le-am primit îl contrazic pe Texereau, care zice să rectifici &#537;i paralelizezi spatele indiferent de situa&#539;ie. Pe de altă parte, Texereau pare obsedat de perfec&#539;iune (nu e neapărat un defect), a&#537;a că până la urmă nu mă mir.

Sorin Sfartz
11 Noi 2010 17:43


Ieri s-a intors blank-ul de la dl. Stanescu. A facut o treaba foarte buna cu el. E indreptat foarte frumos. 

Intre timp m-am apucat de facut unealta. Am facut un test cu o bucatica de gips, pe care am lasat-o in apa cam o zi. Nu pare sa se fi inmuiat, sau destramat/dezintegrat. 
Cu toate astea am decis sa dau cu rasina epoxidica si pe spatele si laterala uneltei - pentru mai multa siguranta.

Sorin Sfartz
17 Noi 2010 11:13


Am gasit niste patratele de sticla mai groasa, de la un mozaic si le-am lipit cu adeziv epoxidic pe bucata de ipsos. 
Nu sunt foarte multumit de rezultat. 
In primul rand unele dintre patratelele alea s-au dovedit a fi tare neuniforme ca grosime. Oare de ce nu le-am verificat mai temeinic inainte de lipire? Sunt vreo 4 bucati care sunt mai jos cu cel putin 1 mm. 
Apoi s-au dovedit groaznic de incapatanate si de rezistente la orice incercare de prelucrare. As fi vrut sa le tai inainte de lipire dar nu am reusit, desi am incercat mai multe metode. 
Pana la urma m-am folosit de sfatul lui Neox si le-am lipit, apoi am trasat cu un diamant linii de taiere. In final ciocanul a rezolvat problema, insa marginile au ramas foarte zdrentuite.
Trebuie sa indrept cumva suprafata si marginile acelea, inainte de a incepe slefuitul.

Erwin
17 Noi 2010 11:30


cred că poți să folosești o piatră de polizor pentru a netezi marginile și dacă ai un disc de polizor intact ai putea încerca să aduci și plăcuțele la același nivel.

Sorin Sfartz
17 Noi 2010 12:33


Da Erwin. Pe margini sigur o sa incerc cu o piatra de polizor. 
Insa pentru suprafata ma gandesc sa automatizez putin procesul. As vrea sa improvizez un fel de freza. Caci daca e prea multa treaba manuala de indreptare, mai bine fac o alta unealta cu placute care au sigur aceeasi grosime.

Stanescu Octavian
17 Noi 2010 14:39


Daca vrei sa indrepti marginile  iar dau aceasi sfat ce  a functionat si la altii  : farfuria de inox sau chiar ceramica ce sa frece cu concavitatea potrivita pe muchiile matritei pui abraziv de 80 si rotesti pendulezi . va iesi ceva simetric si bun .

Sorin Sfartz
04 Dec 2010 17:10


Am indreptat matrita relativ usor, folosindu-ma de un motor cu reductor (pe care il adaptasem mai demult pentru taierea celeilalte oglinzi). 

Fixarea matritei:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/tool3.jpg

Un filmulet cu "masinaria" de indreptat:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/th_indreptarematrita.jpg

In cca 1 ora matrita era gata. A mai fost frecata apoi si manual un pic.
Insa, desi matrita a fost indreptata bine, am renuntat la ea, datorita faptului ca nu mi-a placut totusi materialul placutelor. "Sticla" aceea era foarte friabila si se tot desprindeau de pe margine fragmente. In plus, am descoperit si faptul ca una dintre placute era fisurata (de la ciocan), fapt pe care nu il observasem inainte de indreptare.

Am hotarat deci sa fac o alta matrita !    :x

Sorin Sfartz
04 Dec 2010 17:30


Am cautat un alt material pentru placutele noii matrite si dupa o vreme, am avut norocul sa gasesc la Bucuresti in Bricostore o gresie portelanata in masa. E un fel de portelan industrial, slefuit la suprafata. Aveau o placa ciobita la un colt, pe care seful raionului a avut marea amabilitate sa mi-o ofere gratuit - ca "mostra".

Avantajul gresiei astea este ca se poate prelucra mai bine ca "sticla" mozaicului folosit anterior.

Iata si rezultatul. Sunt destul de neuniform taiate, insa am slefuit ciobiturile si marginile patratelelor cat am putut de bine.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/matritanoua-1.jpg

In fine am inceput ieri si slefuirea bruta. Am inceput cu C60, pe care l-am terminat repede (aveam putin de la oglinda anterioara) si apoi am continuat cu C80. Dupa vreo ora de lucru:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/oglinda-slefuire80-sag1mm.jpg

Pyrexul asta e mult mai tare decat sticla de geam! Dupa 3 ore de lucru cu miscari pe coarda, sageata a avansat doar 1,05 mm iar depresiunea s-a extins pe toata latimea oglinzii. 

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/sageata1mm.jpg

Probabil o sa continui cu miscari pe coarda, pana ma apropii mai mult de sageata dorita, apoi voi reduce deportul lateral. Inca nu m-am hotarat daca vreau un raport focal f:6 sau f:5  :)

neox
04 Dec 2010 17:53


Merge merge treaba :D !

Cum ai reusit sa tai gresia portelanata fara sa se ciobeasca?
Eu incercasem vara asta cu flexul (pe uscat din pacate) si nu se puteau taia curat nici cum.

Da, pyrexul e mai greu de "imblanzit" chiar si decat borosilicatul, cred.

Dupa ce ajungi aproape de sageata dorita minus cateva zecimi Texereau recomanda sa continui cu cateva sesiuni de curse centrate si ample de 4/5D sa uniformizezi toata suprafata. Dupa care poti trece la abrazivii de finisare si curse normale 1/3D W sau COC.

Spor!



P.S. Asa, fa-mi pofta de frecat stica iar :lol:  :lol: ! Am tot facut pauza cu oglinda din cauza altor probleme, dar sper sa recuperez  8)

Sorin Sfartz
04 Dec 2010 19:00


Da. Cu flexul nu se taie curat nici gresia asta, nici pe uscat, nici umed. Se ciobesc marginile.

Am taiat cu masina de taiat gresie fasii la latimea dorita si apoi tot cu masina am taiat patratele. Treaba asta a mers repede. Insa desi suprafata patratelelor  era curata - fara ciobituri, totusi taietura nu era dreapta. 

Asa ca am mai indreptat marginile cu flexul, folosind partea laterala a discului diamantat de la flex. La operatia asta, in mod inevitabil au mai aparut cateva mici ciobituri pe fata patratelelor, dar le-am scos prin sanfrenarea canturilor foarte usor - ca in poza de mai jos (o patratica din centrul matritei, care nu s-a "tocit" prea mult):
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/patratel.jpg

Apoi am slefuit fetele si canturile fiecarui patratel. M-a ajutat o prietena la munca asta, care ne-a luat o zi intreaga.

Am testat duritatea gresiei, zgariind un geam obisnuit. Este doar putin mai dura decat sticla - zgarietura este foarte foarte fina, iar sticla nu lasa urme pe gresie deloc. Insa slefuirea canturilor la patratele s-a facut rapid pe o piatra de polizor si pe smirghel de diferite granulatii.


Eu incercasem sa urmez sfaturile din Stellafane: miscari pe coarda cu deport 40% pana la o sageata 1/4 si extindere a gaurii de cca 1/4 din diametru, apoi deport 25-30% pana la 1/2, iar in final gradat se ajunge la curse normale. Tactica asta a mers bine la oglinda precendenta - din sticla de geam.
Insa la pyrexul acesta, dupa o serie de 10 "wet-uri" aveam o gaura de doar 0,2mm care era extinsa pe 3/4 din diametru.  Asa ca am dat inainte cu curse pe coarda cu extensie laterala maxima (40%).

Am sa urmez sfatul tau la finalul slefuirii. Sper numai sa-mi ajunga abrazivul C80. Se consuma vazand cu ochii, in timp ce sageata avanseaza ca melcul. Am fost fortat sa recuperez prin decantare, abrazivul inca bun din caldare...  :)

neox
04 Dec 2010 22:24


In faza asta de degrosare nu te stresa cu miscari perfecte :) . Lucreaza cat de excentric posibil si curse lungi atat cat poti fara sa basculezi discul de deasupra. Conteaza mai mult sa rotesti des sa nu capeti cilindritate.
In plus trebuie neaparat sa folosesti o greutate de vreo 5 kile sau cat ti-e comod sa ai forta suficienta la slefuit. Altfel nu e eficient deloc, pierzi mult abraziv care nu apuca sa atinga sticla. Eu am folosit un vraf de placi de faianta in lipsa de alta greutate. 
Abia dupa ce treci la stadiul final de degrosare si finisarea ulterioara iti faci probleme pentru curse si presiuni (sau mai zis lipsa ei). Desi am observat ca si la abrzivi de 120-180 nu strica un pic de presiune, parca ai mai mult spor. Dupa #220 lasi numai greutatea mainilor si a discului. 
Cand termini cu dgrosatul fa testul cu markerul cat de des poti sa vezi cum se pastreaza forma.

Spor! :D

Sorin Sfartz
05 Dec 2010 23:04


Multumesc Neox.

Am incercat azi sa pun o greutate, dar nu mi-a placut. Mi s-a parut dificil sa fac cursele pe coarda cu greutatea. Probabil la curse mai centrate o sa fie mai facil de manipulat discul cu greutatea.
Pana atunci apas mai tare si ma folosesc de propria greutate (care nu e chiar neglijabila  :lol: )

Partea neplacuta este ca cel mai mult timp disponibil il am seara - noaptea. Dar zgomotul la C80 e groaznic, asa ca nu pot freca mai mult de 1 ora pe seara. Totusi am mai avansat putin. Sageata e acum de 1,6 mm.

neox
05 Dec 2010 23:29


Hmm, pe mine greutatea chiar ma ajutat, m-a scutit de mult efort. Mai ales cum pyrexul e dur e munca de ocna care se lasa cu incheieturi umflate dupa lucru mai indelungat :wink: .

Cam asa lucram si eu, ca intervenea oboseala :) , oricum nici o graba.
Un lucru l-am invatat la oglinzi, 'grabeste-te incet' :) 

Spor!

Stanescu Octavian
06 Dec 2010 00:35


Ehh imi aduc aminte cum am sapat si eu manual la 2 oglinzi de 400mm si la cea de 380mm  . dar cu calota de otel ce cantarea vreo 15kg, am folosit abraziv mai dur decat 80  cred ca erau granule de carbura neagra  ce aveau aprox 2mm . iar zgomotul pe masura . asta cu multi ani in urma..

Sorin Sfartz
12 Dec 2010 01:02


In fine, am facut un efort mai mare si am terminat degrosarea. In ultimele 2 zecimi de sageata am facut curse centrate, mai intai cu amplitudine mare si in final normale.
La cursele centrate am pus si greutate in prima parte si intr-adevar mi s-a parut mai eficienta slefuirea. Spre final nu am mai folosit greutatea.
Cred ca am adunat peste 10 ore la degrosare! Sageata este acum de 2,3mm adica raportul focal este f:5,5.

Sorin Sfartz
12 Ian 2011 13:32


Dupa terminarea degrosarii am cercetat matrita si am constatat o grava problema: o patratica parea sa se miste putin. Probabil ca nu am lipit patratica aceea prea bine (nu am pus suficient clei sub ea). Partea neplacuta a fost ca prin dezlipirea acesteia s-a infiltrat apa si sub altele invecinate. Cand am tras mai tare de ele am reusit sa mai dezlipesc inca vreo 4.

In prima faza m-am gandit sa fac o alta matrita. Apoi am decis sa usuc bine discul si sa relipesc aceleasi patratele - cu toate ca ma cam indoiam ca o sa reusesc sa le pun in aceleasi pozitii. Asa cum banuisem rezultatul nu era bun deloc. Patratelele acelea de pe margine aveau zone mai ridicate fata de profilul normal al matritei.
Am inceput apoi din nou o slefuire cu C80 in speranta ca o sa refac contactul. Am banuit ca nu o sa am contact in centrul matritei asa ca am colorat cu markerul toata matrita pentru a urmari progresele in refacerea contactului:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/matritastricatasirelipita.jpg

Dupa o ora de slefuire:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/matritastricata_refacerecontact.jpg

In fine dupa inca alte 7 ore istovitoare a disparut toata mazgaleala de la marker. Mi-am epuizat toate resturile de abrazivi grosieri pe care le aveam. Am lucrat mai mult TOT decat MOT, deoarece abrazivul e folosit mai economic asa.

Am mai facut la urma niste curse de uniformizare si de refacere a sagetii (pentru ca oglinda se aplatizase destul de mult in urma slefuirii preponderente TOT). Probabil ca ar fi fost mult mai simplu sa fac o alta matrita.

neox
12 Ian 2011 15:59


E bine ca esti in faza incipienta si poti sa faci alta matrita lejer si sa continui. Buba era daca aveai probleme pe la abraziv de 15 microni  :wink: .
Toarna alt disc de gips peste viitoarea oglinda sa ai curbura gata facuta si lipeste alte patrate. Pune clei (epoxy) fara mila :lol: chiar daca pe alocuri ajunge la nivelul patratelor. O sa se slefuiasca odata cu ele. 
Asa am procedat si eu de nevoie ca prima matrita se...termina :D . Dupa cateva reprize cea de-a doua s-a uniformizat bine pe toata suprafata si am folosit-o pana la final.

Din poze se pare ca ori patratele din mijloc erau mai jos si nu faceau contact ori oglinda avea o 'musca', forma hierbolica....ori ambele. 
Ai lucrat si centrat sau numai curse brute de degrosare pe coarda?

Sorin Sfartz
12 Ian 2011 17:32


Dupa terminarea degrosarii (inainte de stricarea matritei), oglinda avea o suprafata decenta. Nu erau probleme cu ea. Am facut chiar si un pencil test - asa de curiozitate - si era ok.

Problema matritei reparate era ca unele patratele (care aveau deja curbura generata) nu au fost lipite exact la locul lor si aveau astfel zone deasupra profilului firesc al matritei. Cand am inceput sa slefuiesc pentru refacerea contactului, practic erau in contact doar cateva puncte de pe periferia matritei. 

Era muuult mai bine daca abandonam atunci si faceam o alta matrita si ceea ce tocmai mi-ai scris mi-a confirmat asta. Eu am frecat 7-8 ore pana am refacut contactul! Pacaleala s-a produs deoarece la inceput contactul a avansat rapid spre centru, insa pe urma pe masura ce ma apropiam de centru fiecare milimetru dura din ce in ce mai mult. Cand am realizat asta, era deja prea tarziu: consumasem mult abraziv si nu stiam nici cat abraziv am nevoie pentru o matrita noua. Asa ca am continuat cu matrita reparata. Din fericire am reusit sa aduc in contact toate patratelele pana la urma si nu mai este nevoie sa fac o alta matrita.

In timpul reparatiei am lucrat numai cu curse centrate, deoarece curbura oglinzii fusese deja generata.

Experienta asta a condus la 2 concluzii importante:
-nu trebuie facuta economie la adeziv
-o matrita noua cu patratele lipite pe un disc care are deja curbura viitoare oglinzi se aduce in contact destul de repede cu aceasta.

Ei acum am trecut de C80. A trecut prin multe matrita asta. Sper sa functioneze bine in continuare. Noile lipituri par sa reziste foarte bine.

neox
13 Ian 2011 01:23


De acord cu tine  :D 

Am impresia ca de fapt a fost o combinatie de factori cum banuiam: patratele din centrul matritei erau mai joase dar posibil si centrul oglinzii sa fi fost mai adanc incat a mers asa greu.

Am eu senzatia sau folosesti cam mult abraziv la o repriza de lucru?
Din ce am discutat si cu alti specialisti si din munca proprie am constatat ca daca folosesc prea mult nu ajuta cu nimic. Nu se slefuieste mai repede. Nu fac decat sa am mult exces care se pierde la primele curse.
Ideal ar fi cantitatea minima de abraziv dar si optima incat toate granulele sa apuce sa muste sticla :) .
La abrazivii mari puneam cam o lingurita de cafea si treaba dura pana se stingea sunetul specific  si compozitia devenea 'noroi' :) . Dupa care spalam discurile si o noua repriza.
Mai tarziu la cei foarte fini doar adaugam din cand in cand sarja noua si spalam la sfarsit. 
De la 25 microni in sus poti sa treci la amestec de abraziv cu apa in sticluta de mustar sau ce mai gasesti la indemana :wink: 

Spor! :D

Sorin Sfartz
13 Ian 2011 15:52


Da. Cred ca puneam mai mult de o lingurita de abraziv. Am totusi si o problema cu matrita asta - cred ca distantele dintre patratele sunt cam mari. La abrazivii grosieri cand slefuiam "MOT" cadeau rapid in canale grauntele de abrazivi si eram nevoit sa fac "wet" - uri scurte. E drept ca am si recuperat mult abraziv bun. Daca nu foloseam si abraziv recuperat si decantat sumar, nu imi ajungea materialul pentru toata distractia prin care am trecut.
Cand lucram "TOT" insa, un wet tinea mai mult, adica puteam lucra pana se sfarama complet abrazivul. Din cate mi-am dat eu seama 5mm intre  patratele e o distanta mare.

Am si o intrebare: care ar fi ratia optima apa/abraziv la suspensiile de abrazivi fini (de la 25microni in sus)? Nu imi mai aduc aminte ce proportii am folosit data trecuta.

neox
13 Ian 2011 17:41


Mda 5mm poate nu e asa "rentabil" pentru abraziv :? .
La mine erau mai inguste canalele dar nu cu mult. 
Un truc ar fi sa mai umpli un pic spatiile cu niste clei, sa nu fie asa adanci.
Dar desi e cumva contraintuitiv, excesul de abraziv nu face decat sa cada in canale. Daca cantitatea de abraziv e doar cea optima iar cea de apa la fel, se formeaza mai mult sau mai putin o pelicula care ramane pe patrate si care slefuieste efectiv.
Eu foloseam o lingurita cum spuneam de abraziv uscat (poate un pic mai mult la inceput), si stropeam de cateva ori cu apa (o sticla stropitoare de la detergentul de geamuri merge perfect). Stropeam doar cat sa se ude abrazivul fara sa las sa se faca "balta" :) incat cand inclini discul/oglinda sa se scurga. Cheia cred e sa mentii un echilibru intre cat abraziv si cata apa pui.
Prea mult abraziv si se pierde fara a fi utilizat, prea multa apa si iar, se scurge tot abrazivul, prea putina apa..nu mai slefuieste eficiant. 


N-am stat sa masor prea mult :) . Cred ca undeva la jumate-jumate la abrazivii de 25-15 microni si poate mai putin la cei foarte fini. Idea e sa arate ca un "lapte" omogen. Poate e mai bine sa pui mai putina apa in amestec si eventual mai adaugi la lucru decat sa faci amestecul prea subtire din prima.
Ratia apa/abraziv (oxid) e (mult) mai critica la polisare, acu' nu-i asa bai :) .

Sorin Sfartz
13 Ian 2011 18:36


Multumesc Neox.

In fine am terminat si slefuirea cu C180. Dupa vreo 2 ore de slefuire am facut si un "pencil test":

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Pencil1_C180.jpg

Dupa cateva curse MOT:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Pencil2_C180.jpg

Centrul era ceva mai ridicat deci am insistat cu MOT.
La terminarea abrazivului suprafata era relativ uniforma la inspectia cu ocularul inversat.
Poze facute cu un ocular Hyperion montat in locul obiectivului camerei si la care s-a demontat lentila de camp:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/suprafata1_C180.jpg

Au mai ramas cateva gropite mai mari de maxim 200 microni:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/suprafata2_C180.jpg

Le-am marcat si sper sa le scot la urmatorul abraziv - C320.

neox
13 Ian 2011 21:07


Arata bine :D 

Atentie sa n-o ia centrul inainte, are semne ca s-a slefuit mai mult.
Ce curse folosesti? Sageata e cea dorita? Acum e momentul sa te ocupi si de ultima zecime daca mai e nevoie :) .

Mai insista cu abrazivul de 180 sa fi sigur. Saltul de la 180 la 320 e un pic cam mare asa ca te poti alege usor cu puncte care nu le mai poti remedia la sfarsit. 
Abrazivii de la Stathis sunt precum sti de doua feluri, carborundum si oxid de aluminiu care au granule total diferite. Primul fel face puncte mult mai adanci si fractureaza sticla mai profund de aceea e imperativ sa te ocupi de punctele ramase cat mai bine posibil altfel oxidul de alumniu nu mai face fata sa le indeparteze. Am observat ca punctele lasate de oxid sunt mai usor de scos chiar si cand e diferenta mare intre granulatii de aceea e bun la finisaj rezultand o suprafata foarte uniforma care usureaza mult polisajul.

Daca te pasioneaza sa faci masuratori pe pozele cu oglinda poti folosi http://rsbweb.nih.gov/ij/  un programel cu care poti sa faci analiza pe fotografii, masuratori etc.
Stabilesti scara imaginii (numarul de pixeli care intra pe unitate de masura) si poti sa masori destul de exact cat de mari sunt anumite puncte.
Faci poza prin ocular la zona respectiva si apoi exact la aceeasi marire pozezi o rigla sau ideal un subler/micrometru. Apoi in programel afli cati pixeli ai intr-un milimetru sa zicem si apoi transpui in poza cu oglinda (care e la aceeasi scara). Nu e cea mai precisa metoda dar poti sa estimezi direct cat de mari sunt granulele si sa le compari cu un tabel al abrazivilor eventual.
Sper ca ajuta 
 :)

Sorin Sfartz
13 Ian 2011 23:38


Sageata e apropiata de ce mi-am propus. Nu am mai masurat-o ca oricum nu mai am ce-i face acum - s-a terminat abrazivul C180.
Oricum nu ma deranjeaza mici abateri de la distanta focala.

Mai problematice sunt gropitele. In ciuda monitorizarii lor si a dramuirii abrazivului, au ramas vreo 4 gropite de 180-200 microni si altele mai mici. Insa imi aduc aminte ca dl. Stanescu zicea intr-un alt topic ca se pot dizolva chiar si cu abrazivul 600 gropite mai mari in cateva ore de lucru.

Masuratorile le-am facut dupa acelasi principiu. Numai ca pixelii i-am masurat cu programe de editare grafica atat cei ai gropitei cat si cei ai milimetrilor. Am facut o medie a nr. de pixeli pe mai multi mm si apoi ... regula de 3 simpla. Numai ca nu am pozat separat rigla ci am pus-o sub gropita de masurat. Oricum programul e interesant. Pare mai facil.

Pai am facut curatenie si am inceput deja si slefuirea cu C320. Numai cateva wet-uri, asa de pofta...  :D

Sorin Sfartz
15 Ian 2011 01:54


Am inceput efectiv slefuirea cu C320. Dupa 2 ore de slefuire am constatat ca gropitele mai mari pe care le-am marcat s-au diminuat, suprafata pare destul de uniforma, insa dupa ultimul wet am gasit cateva gropi noi noute - mai mari de 0,5mm!  :( 
Nu cred ca abrazivul a fost de vina. La o inspectie a marginii oglinzii am gasit niste ciobituri mari in sanfrenul acesteia.

Am reparat ciobiturile insa mi-am dat seama ca restul de abraziv C320 sigur nu e suficient pentru a scoate gropile acelea mari. 
Asa ca am cautat prin resturile de abrazivi ramasi de la oglinda precedenta si am descoperit niste C220. Acesta a fost decantat si filtrat cu sita serigrafica. Am inceput sa lucrez cu el in ideea de a micsora macar gropile acelea mai mari. Insa dupa cateva wet-uri am constatat ca marginea continua sa se ciobeasca si apar alte gropi si mai tenebroase. :roll: 

Sanfrenul oglinzii este foarte inclinat  - nu are tocmai 45 grade. Are vreo 60 grade, pentru ca nu am gasit alta oala mai potrivita de stricat. Ma gandesc ca unghiul e prea mare. Va trebui sa refac sanfrenul si sa stric o alta oala...

neox
15 Ian 2011 02:12


Nu te mai chinui cu oala :) , ia o piatra de polizor de ascutit cutite (sigur gasesti la orice magazin de bricolaj) si fa sanfrenul manual. Merge foarte bine, pastrezi piatra uda si slefuiesti dinspre interior spre exterior. 
Gropitele apar doar la margine sau pe toata suprafata?
Primul gand care mi-a venit e sa nu aiba ceva bule sau neregularitati sticla si sa iasa la iveala la slefuit.

Sorin Sfartz
15 Ian 2011 17:17


Gropile apar pe marginea oglinzii. Nu am vazut nici o bula - suprafata pare omogena. 

Am piatra de ascutit si chiar am folosit-o mai demult, insa o prietena a sacrificat pana la urma o oala ce parea sa aiba inclinatia marginilor potrivita (:D ) .
Am refacut deci pana la urma sanfrenul oglinzii folosind tot metoda dlui. Stanescu. Am folosit C220, C320, C500 (verde) - am invartit oglinda in oala cu putin abraziv pe margine si cu apa, pana s-a format sanfrenul. 

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/sanfren2.jpg

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/sanfren1.jpg

Nu am mers cu sanfrenul chiar pana la a-l "topi" pe cel vechi, pt ca mai pierdeam vreo 2 mm din diametrul oglinzii. Se mai vede in partea de jos a sanfrenului - o mica zona din vechiul sanfren. Acum are cca 45grade.
In mod bizar mi s-a parut ca C500 a taiat in sticla mai rapid decat 220. Adica am invartit oglinda cu C220 vreo 5min si cu C320 alte 5min. Am lasat vreo jumatate din sanfrenul vechi neatins, gandindu-ma ca e suficient. Insa la C500 dupa vreo 10 rotatii sanfrenul vechi a disparut aproape complet. Din 204 mm diametru au ramas acum numai 197 mm.

Am continuat apoi slefuirea cu C220 pana cand l-am terminat (in total vreo 5 ore de slefuire). Suprafata e cat de cat buna. Partea buna este ca nu au mai aparut  alte gropi. Deci intr-adevar un sanfren cu inclinatie prea mare se ciobeste usor.

Gropitele acelea mari s-au micsorat (una a disparut complet) - sunt intre 150-180 microni. 
Nu au mai aparut ciobituri mari pe marginea oglinzii ci doar unele f. f. f. mici pe care le-am reparat usor cu o bara de otel si putin abraziv C500.

De acum curatenie si revin la C320.

neox
15 Ian 2011 23:36


Dap, e foarte important sa ai sanfren bun, altfel incep surprizele. Cand ajungi la abrazivi mai fini dar chiar si acum, sa ai grija si cu matrita sa verifici periodic sa nu ai muchii ascutie care sa cedeze. Asta e iarasi sursa de gropi sau zgarieuri neasteptate pe oglinda. 
Vroiam sa fac si eu sanfren cu oala :lol: , dar din lipsa de abraziv suplimentar am ramas la metoda "old school" :) cu piatra.

Nu-mi dau seama cat de omogen e si blankul de sticla in sine. Fiind turnat (din cate stiu) pot sa mai apara si probleme de omogeniate in masa sticlei. Probabil si vechimea isi poate spune cuvantul.
Blancul de borosilicat de la Stathis era, se pare, taiat din coala de "geam" trasa in fabrica si a fost omogen, n-am avut surprize. Nu ma pot pronunta cu discurile turnate in matrita si racite in genul pyrex-ului de la Willman Bell. Sa aiba influenta chestia asta la microfracturarea imprevizibila a suprafetei in timpul slefuirii?..posibil :?: ..
Oricum spor la lucru cu #320  :) , arata bine. Probabil o sa-l consumi pe tot, ca si mine de altfel :wink: pentru siguranta. 
Sa nu uiti de cursele "W", pare un pic incomod la inceput dar suprafata care rezula e foarte buna atat geometric cat si al calitatii finisarii. Nu am avut nici-o clipa probleme cu marginea sa se slefuiasaca mai greu dacat cenrtul sau sa am puncte ramase mai mari pe margine, car sunt spaima polisarii de mai tarziu.

Sorin Sfartz
16 Ian 2011 21:24


Am terminat cu C320!

Intr-adevar l-am consumat pe tot. Ar mai fi trebuit un pic. Daca nu intervenea problema cu ciobirea marginii poate era suficient.
Am mai slefuit 3-4 ore. Contactul e bun. Suprafata s-a uniformizat. Au ramas 2 gropite mai mari de 100-120 microni.
Prin amabilitatea unui prieten, care este profesor, am imprumutat un microscop de la liceul unde preda.

A trebuit sa demontez masa microscopului pt. ca nu incapea oglinda intre masa si obiective. Cu oglinda pusa precar pe niste suporti improvizati am facut niste poze, afocal, prin ocularul microscopului.
Cam asa arata suprafata dupa slefuirea cu C320:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/surface320.jpg

Am prins in poza aceea una dintre gropitele mai mari. Are vreo 114 microni lungime.
Am mai facut si curse W dar nu foarte mult pana acum. Am sa insist cu ele in continuare.

neox
16 Ian 2011 22:45


Frumoasa micrograma!  :) 

Poti sa incerci si cu un simplu ocular pus invers si faci afocal cu camera.
Daca toata suprafata arata in medie ca bucatica din poza e ok. Probabil o sa dureze un pic pana scoti si cele doua puncte de care zici dar nimic de speriat. O sa trebuiasca sa dozezi mai bine cat abraziv pui, sa nu ramai fara. Oricum o repriza dureaza mai mult la 25 microni. 
De acum e bine sa faci constant MOT cu TOT sa se finiseze absolut uniform de la centru la margine.

Catalin Enache
17 Ian 2011 20:56


Neox...Oglinda ta ce mai face ?

neox
18 Ian 2011 00:55


O sa ma reapuc de lucru, am fost ocupat in ultimul timp cu alte probleme inclusiv de sanatate :(  si a trebuit sa sistez un pic proiectul. In plus sunt in curs sa fac un upgrade la testerul meu. 
Nu demult am luat un webcam SPC900 cu adaptor plus un obiectiv zoom 28-80mm si am in plan sa le atasez la aparat sa vad oglinda 'live' direct pe monitor. In plus mai rectific nitel sursa de lumina  ca suprapunea peste imaginea oglinzii niste artefacte suparatoare.

Sorin Sfartz
24 Ian 2011 03:00


Am terminat slefuirea cu abrazivul de 25 de microni.
Abrazivul de 25 microni s-a terminat relativ repede tot datorita risipirii prin canalele prea largi ale matritei in reprizele de lucru MOT. Mi-a permis vreo 5-6 ore de slefuire. 
Desi gaurile mai mari mostenite de la carbura C320 s-au micsorat considerabil, in urma incercarii de a folosi niste abraziv de prin caldare, au mai aparut inca 3 gaurele mai mari de 100 microni. Am renuntat astfel la restul de abraziv si am incheiat lucrul cu 25 microni (in ciuda celor 3 gaurele). 
Suprafata este relativ uniforma.

Am pozat si un test de contact.
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/contact25microni.jpg

Am trecut la abrazivul de 15 microni si l-am terminat si pe acesta ieri.

Sorin Sfartz
24 Ian 2011 13:51


Gaurile s-au micsorat lent in timpul slefuirii cu abrazivul de 15 microni. Cu maximum 10 microni/seria de miscari TOT sau MOT (cam 40 min). Desi am lucrat cca 8 ore cu abrazivul acesta (a fost necesar sa recuperez abrazivul folosit din caldare; l-am decantat si apoi l-am filtrat cu un filtru serigrafic de vreo 50 microni), gaurile nu au disparut complet. 
Probabil erau destul de profunde. Nu par sa fie bule ci fracturi in sticla.

Gaura nr.1 s-a micsorat de la 137microni la 95microni (lungimea).
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/gaura1.jpg

Gaurile nr.2: 122microni-58microni iar cea micuta de 45microni a disparut.
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/gaura2.jpg

Gaura nr.3: 123microni - 80microni
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/gaura3.jpg

O poza cu contactul in timpul slefuirii cu 15 microni:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/contact15microni.jpg
A trebuit sa pun surubelul acela pentru a putea face "auto - focus"-ul.
Suprafata arata binisor. Imaginea la microscop, afara de gaurile sus pomenite, este relativ uniforma atat pe marginea oglinzii, cat si la centru. Mai sunt multe gaurele micute cu dimensiuni sub 20microni imprastiate relativ uniform pe suprafata oglinzii, care sper sa dispara sau sa se micsoreze la urmatorul abraziv.
O imagine tipica prin microscop:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/micro1_15.jpg

Aceeasi zona marita (reticolul acela are la marirea aceasta 20microni latime):
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/micro2_15.jpg

Suprafata oglinzii vazuta la un unghi mic reflecta binisor imaginile. Filamentul unui bec se vede foarte clar avand o culoare portocalie.

Unghi de cca 20 grade:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/s1.jpg

Unghi sub 10 grade:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/s2.jpg

Urmeaza curatenia la noul post de lucru si apoi slefuirea cu abrazivul de 9 microni.

neox
24 Ian 2011 14:08


Frumoasa documentare  :D 
Bun un microscop la casa omului :wink: .

Fracturile in sticla sunt mai mult ca sigur cauzate de carbura de siliciu. Gaurile din poze nu par a fi asa profunde, cu ceva rabdare si ore suplimentare ar trebui sa iasa. Poti sa lucrezi reprize prelungite, oxidul de aluminiu e mai rezistent si poti lucra mai mult timp. La granulatia asta nu strica sa pui si o picatura de detergent de vase in amestec pe post de defloculant. Ajuta sa previ 'lipirea' discurilor. 

Spor in continuare, se pare ca ti-ai intrat in mana :D !

Sorin Sfartz
24 Ian 2011 14:39


Da, microscopul e o jucarie folositoare. I-am facut totusi o alta masa care sa sustina oglinda (masa originala am demontat-o, pt ca nu intra oglinda intre ea si obiective. 

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/microscop.jpg

Daca fracturile acelea au aparut de la C320 inseamna ca nu am fost eu prea meticulos in verificarea suprafetei. Am incercat sa masor si adancimea lor. Am "etalonat" gradatiile butonului de focalizare - 1mm = 50 unitati. Apoi am colorat cu markerul o gaurica si am incercat sa focalizez pe fundul gaurii si pe suprafata oglinzii. Acum - la sfarsitul slefuirii cu 15 microni - a iesit o adancime de o gradatie adica sub 20 microni.

Am pus deja si detergent in suspensie. Lipirea incepuse inca de la abrazivul de 25 microni.

De ceva vreme mi-am schimbat si postul de lucru. Am renuntat la butoi si am improvizat un post de lucru rotativ montat pe un taburet. Am montat si niste scandurele pe 3 laturi ale postului, cu rol de protectie. Daca o apuca pe oglinda dorinta de zburdat, sa aiba in ce sa se opreasca.
Alea sunt niste curse "W", cam sovaielnice - din cauza filmarii  :D 
 
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/th_VIDEO0192.jpg

neox
24 Ian 2011 16:49


Am un "deja vu" cu sticluta aia pentru abrazivi :lol: . Am exact acelasi model...mai scumpa sticla decat mustarul :lol: .

Fain postul de lucru, ma faci gelos 8)  :lol: , trebuie sa incropesc si eu ceva in genul acela, arata foarte ergonomic.

Cursele "W" - o sugestie ar fi sa le faci mai largi, adica deportul lateral mai mare, cam 1/4D per total, deci 1/8D de fiecare parte. In plus poti sa faci linistit mai multe curse, practic nu trebuie sa fie exact 'W'. Poti sa faci cate 4-6 curse. Pana la urma deosebirea fata de cursele centrate e ca miscarea dute-vino e decalata sub un unghi oarecare si nu se mai face liniar. Important e sa variezi mereu numarul de curse si incepi miscarea din alt punct. Poti sa pleci odata centrat spre stanga si te intorci apoi pana ajungi in extrema dreapta apoi dupa rotirea discurilor poti sa pleci centrat spre stanga..etc. Sau poti sa pleci descentrat...in fine explorezi toate variantele. 
La fel de important e sa nu rotesti discul de deasupra cand faci Zig-zagul, adica "nordul" oglinzii/matritei sa indice mereu "nord".

Nu stiu daca ajuta cu ceva  :| dar uite aici filmuletul cu una din sesiunile mele. Si eu m-am emotionat un pic in fata camerei :oops: , am facut cursele un pic cam lungi, in plus trebuia sa rotesc ambele discuri in acelasi sens dar sper ca ideea de baza nu s-a pierdut. Nu zic ca e cel mai indicat cum am lucrat dar cel putin in cazul meu a dat rezultatul scontat.
 http://www.youtube.com/watch?v=2l1E78a6UpY&feature=related

Sorin Sfartz
24 Ian 2011 19:51


He he he! Dar eu am stropitoare "Clean" si nu "Mr. Muscle"  :lol: 
In Onesti astfel de sticlute de mustar se gaseau doar la vreo 2 chioscuri. Cum am folosit inca de la oglinda anterioara sticlute separate pentru fiecare abraziv fin, pana la urma am epuizat toate stocurile din Onesti... Au prietenii la de-a mustar...

Nu e cine stie ce postul acela de lucru. E doar o improvizatie. O placa de pal melaminat fixata pe taburet si apoi un disc din lemn (eu am folosit o bucata de blat de bucatarie) fixat cu un holsurub central ingropat. Singura chestie desteapta a fost ideea cu marginile protectoare. Dar intr-adevar e confortabil - mult mult mai comod decat butoiul (ma dureau si picioarele si spatele cand ma invarteam in jurul lui). Si in plus, cu marginile alea ma simt in siguranta ca nu are unde sa fuga oglinda. Nu am mesterit mai mult de o ora la toata sandramaua.

Multumesc de sugestii. Am sa tin cont. Filmuletul e tare util. E bine sa vezi cum fac altii. Clip-urile pe care le-am vazut eu despre slefuire pana acum erau doar cu curse COC. Cred ca merge si cu rotatii in sensuri opuse, cu conditia ca unghiurile sa fie diferite.

Stanescu Octavian
24 Ian 2011 20:05


rotirea in jurul butoiului era mai buna decat acum ca iei mana de pe oglinda ca sa rotesti discul de jos.
sunt momente in care e necesar sa  lucrezi la anumite corectii prin apasare dozata daca iei mana si intrerupi apasarea nu e bine.

Sorin Sfartz
25 Ian 2011 11:34


Ei, pentru situatiile acelea, butoiul inca ma mai asteapta intr-o debara.  :) 
Situatiile in care trebuie corectii se refera la partea de polisare?

Stanescu Octavian
26 Ian 2011 20:51


Si la parbolizare  sunt necesare uneori apasari dar si la faza de polizare spre luciu perfect cand se aduce spre sfera.

Sorin Sfartz
29 Ian 2011 23:59


Ura! Am rezolvat deficientele matritei legate de canalele prea largi. Am urmat sfatul lui Neox de a mai umple canalele cu clei, insa in loc de clei am folosit ceara. Au fost necesare 3 pastile de la lumanari. Dupa turnarea in canale am uniformizat grosimea cerii cu o suflanta de aer cald.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/matrita_ceara.jpg

Imediat ce am inceput sa slefuiesc (cu oglinda deasupra) diferenta a fost evidenta. Nu se mai lipesc discurile si cu 3 alimentari cu abraziv am putut slefui o ora! 
Inainte erau necesare 7-8 alimentari pentru o ora de slefuire MOT si majoritatea abrazivului cadea in canale. In mod evident fortele superficiale pot retine acum pe oglinda suspensia si se vede clar cum aceasta circula prin canale la miscarea oglinzii.

Pacat ca nu am facut treaba asta de la abrazivul de 15 microni. Acum sunt la 9 microni si mi-a ramas cam putin. Dar e bine totusi si acum.

Sorin Sfartz
15 Feb 2011 00:32


In fine - am finalizat slefuirea oglinzii.

Micsorarea canalelor matritei mi-a permis sa folosesc mai bine abrazivul de 9 si 5 microni. Am adunat vreo 8 ore la 9 microni si vreo 10 ore la 5 microni.
Gaurile au disparut, insa tot au mai aparut 2 de vreo 70 microni, la slefuirea cu abrazivul de 5 microni. Am frecat vreo 4 ore cu abrazivul de 3 microni si cand suprafata a fost suficient de uniforma m-am oprit. Gaurile alea nu se modifica, asa ca le-am lasat unde sunt.

Suprafata e bunicica, uniforma. Ici colo prin ocular se vad niste puncte sclipitoare. Cu ochiul liber suprafata arata bine.
Ultimul test de contact l-am facut la abrazivul de 9 microni. Dupa aceea nu am mai avut curaj sa-l fac, pt ca urma de marker era prea groasa.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/contact_9microni1.jpg

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/contact_9microni2.jpg

Oglinda arata acum cam asa:
la un unghi mare - 45 grade

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/45grade.jpg

la cca 15 grade:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/15grade.jpg

la unghi f. mic:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/5grade.jpg

Sorin Sfartz
24 Feb 2011 18:28


Mai pun cateva poze.
Transparenta oglinzii dupa slefuire nu e foarte elocventa, deoarece si "spatele" a fost slefuit. Ar fi fost utila o comparatie cu o fotografie anterioare a transparentei, insa am ratacit-o.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/transp.jpg


M-am gandit ca ar fi interesant sa pun alaturi fotografii ale suprafetei oglinzii dupa finalizarea slefuirii cu diversi abrazivi. 
Fotografiile au fost facute afocal direct pe ocularul microscopului. Primul set e facut la o marire mai mica, doar pentru ultimii 3 abrazivi, iar al 2-lea la o marire mai mare pentru abrazivii: C320 - 3microni.

neox
24 Feb 2011 21:16


Arata bine oglinda :D ...neted si uniform pe toata suprafata.
Frumoasa documentare, ceva asemanator am vazut pe Astroforen-ul nemtesc prezentat de Stathis.
Parca ma imbie sa fac rost si eu de un microscop  :).
Apropo, nu mai retin, ai folosit un microscop biologic? Unul de masurare cu binoviewer ar fi fain :wink: .

Sorin Sfartz
24 Feb 2011 21:42


Era un microscop didactic imprumutat de la un liceu. Nu scria nimic pe el. Nu se puteau face masuratori. A trebuit sa fac niste etalonari ca sa pot masura marimea gropilor. Nici macar nu pot evalua maririle la pozele respective (aparatul, microscopul etc.).
Mi-ar fi placut si mie unul care sa aiba o facilitate de masurat.
Dar chiar si asa s-a dovedit folositor (pentru ca am putut urmari evolutia gropilor) si mai ales interesant.  :)

Mircea Pteancu
24 Feb 2011 22:22


De ce nu puteti masura?
Lipiti doua fire paralele si cat mai subtiri dupa un diametru al diafragmei ocularului-fifty/trifty,puneti sublerul sub microscop si deschis la o valoare apropiata  cu distanta dintre fire pentru etalonare,repetati de cate ori e necesar pana aveti o etalonare acceptabila si o notati.Si apoi,poftiti la  masurare.
Mircea

Sorin Sfartz
25 Feb 2011 00:46


Ideea e foarte buna, insa nu as fi umblat la microscop, deoarece nu imi apartinea. 
Pana la urma am facut tot ceva de genul acesta, numai ca mai laborios.  Am fotografiat prin ocular niste rigle, am mediat mai multe masuratori de "1 mm" si in final masuratorile le faceam pe fotografii. De exemplu, pentru unul dintre obiectivele microscopului, si o anumita setare a aparatului foto, aveam 4pixeli/micron.

Sorin Sfartz
01 Mar 2011 01:11


Am facut matrita pentru polisare.
Metoda folosita: oglinda incalzita si uscata se acopera cu folie de Al (am pus putin ulei pe suprafata oglinzii), apoi se toarna smoala peste folia de Al si oglinda; bineinteles oglinda are conturul acoperit cu banda de hartie care tine smoala sa nu curga peste marginile oglinzii; cat smoala e inca fluida se pune discul de ipsos peste aceasta.

Dupa racire am taiat marginile si sanfrenul in smoala. Apoi am facut canalele. Toate operatiunile s-au facut cu pistolul de lipit cu ansa schimbata:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/MATRITA1.jpg

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/MATRITA2.jpg

Dupa prima presare la cald, matrita arata cam asa:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/MATRITA3.jpg

In fine, am inceput si polisarea (dupa presarile necesare). Sper sa fie contactul suficient de bun.
Dupa 5 ore de polisare suprafata oglinzii este mult mai transparenta, insa mai e mult de lucru. La oglinda precedenta, suprafata era deja transparenta dupa 5 ore.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/O6.jpg

Partea neplacuta este ca spatele oglinzii nu este transparent, ceea ce ingreuneaza evaluarea transparentei suprafetei utile. In plus am facut si niste experimente pe spatele oglinzii - adica nu prea e nici macar uniforma transparenta spatelui, dar asta e. 
Astfel, din cate am putut sa-mi dau seama, gradul de transparenta s-a marit uniform pe toata suprafata (adica nu a inceput mai intai cu marginile, evoluand spre centru sau invers).

Matrita - dupa 5 ore de polisare:
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/M2.jpg

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/M1.jpg

Matrita arata relativ uniform. Sunt cateva "ciupituri" pe smoala, de fapt niste depresiuni, care nu ating oglinda. Probabil folia de Al s-a miscat cand am montat banda laterala - inainte de turnarea smoalei. 
Contactul matritei pare relativ uniform, poate o idee mai accentuat pe margine. Probabil mai trebuie niste presari la cald, margini, sanfren, canale ... bucuriile obisnuite.  :)

neox
01 Mar 2011 01:29


Foarte frumos :) !
Practic cam asa am procedat si eu. Am uitat de faza cu benzile de hartie :roll:  care sa marcheze canalele, m-am chinuit mai mult la mana dar tot cu ciocanul de lipit. Buna idee, o s-o pun si eu in practica data viitoare daca o fi sa refac matrita. 

Faptul ca s-a polisat egal pe toata suprafata e cel mai bun semn ca finisarea de dinainte e corecta. De obicei spaima slefuitorilor e sa nu ramana cu un inel 'gri' pe margine foarte greu de polisat.
Cele cateva gropite din matrita nu cred a influenteaza cu ceva, oricum or sa dispara dupa alte cateva presari/ore de lucru. 

Spor!

Erwin
01 Mar 2011 02:53


idee ca să scapi de problema transparenței deficitare a spatelui oglinzii: bine udată cu apă și așezată pe un geam pus peste revistă. Apa va prelua neregularitățile. :idea:

Stanescu Octavian
01 Mar 2011 10:25


e bine ca esti la polisare dar nu foloseste la mare lucru evaluarea transparentei ci reflexia de pe suprafata polisata . daca matrita are un gri uniform pe suprafata smoalei si un luciu privind razant e bine , contactul e bun ,  daca ai zone ce raman mai pufoase nu mai ai ce sa faci trebuie sa dai cu polisarea . Ca sa maresti puterea de polisare e necesara apasare mare pe scula poti pune o greutate de 10kg deasupra . cu pendulari de maxim 1/2 din raza oglinzii iar la sfarsit si mai scurte si descentrare usoara .

catalin dumitru
01 Mar 2011 12:11


Iertare dl-e Stanescu dar nu m-am putut abtine :D . Iarna asta imputita mi-a cam luat mintile.

Stanescu Octavian
01 Mar 2011 12:43


Mai baieti daca va ocupati de slefuit  ati putea intelege si impartasi din experienta voastra in acest domeniu , dac nu va intereseaza constructia oglinzilor nu vad ce doriti  :?:  :?:  amuzament sau spirit de 1 aprile? 
eu nu prea am chef de glume cand e vorba de lucru la oglinzi :(

Sorin Sfartz
01 Mar 2011 13:59


Multumesc tuturor pentru sfaturi.

Neox: cu benzile alea de hartie e usor sa dirijezi varful sculei de topit smoala; nici nu apare pericolul sa se infunde prea tare varful in smoala (dar asta pentru o ansa din aceea cu forma romboidala); ma rog, nu iese perfect nici asa, insa macar merge ceva mai repede.

Erwin: am incercat metoda sugerata de tine, insa nu prea merge. Spatele oglinzii e prea neuniform si chiar daca e bine udat, nu devine prea transparent. Cum ziceam - am facut niste experimente (nereusite :D) de slefuire pe fata aceea. Daca ar fi ramas (spatele) slefuit la 600, ar fi fost foarte bine. Oricum - vorba lui Octavian Stanescu : e mai importanta reflexia.


Octavian Stanescu: multumesc de sfaturi; nu stiam ca se poate pune greutate si la polisare. Reflexia pe oglinda are inca un aspect usor "pufos", in mod egal pe toata suprafata. Oricum nu am decat 5 ore de polisare. Pana la macar 20 de ore mai am. Matrita privita razant, pare destul de uniforma ca si culoare si are un pic de luciu (nu prea intens).

Catalin:  :)

neox
01 Mar 2011 18:05


Da, imi place cum se fac canlele cu ciocanul de lipit si mai ales e foarte comod atunci cand vrei sa e refaci. Ansa(cum ii zici) mea e romboidala si merge super numai ca nu am avut tabla de cupru si am folosit o banda subtire recuperata de la carcasa calculatorului (care protejeaza intratrea pe sloturile PCI de pe placa de baza), asa ca nu se infierbanta asa bine ca si cuprul dar e ok.

Cum zicea si dl Tavi in faza initiala de polisare e necesara greutate la efectuarea curselor pentru eficienta maxima. Poti fie sa aplici presiune constanta cu mana pe centrul discurilor fie sa folosesti  greutate, depinde cum ti-e mai comod. Atentie la pozitia degetelor, sa eviti cat mai mult in a le tine peste marginea discului atfel te poti alege cu frumusete de bord rabatut (asta-i una din cauze, nu neaparat principalul motiv).

Sorin Sfartz
18 Mai 2011 00:49


Datorita lipsei de timp, lucrul la oglinda a mers mult mai incet in ultima vreme. Totusi am finalizat polisarea si de ceva timp ma lupt ca sa obtin o sfera.

Polisarea a durat vreo 23 de ore in total. Desi la inceput transparenta parea sa avanseze uniform pe toata suprafata, dupa vreo 10 ore de polisare, a devenit evident ca zona periferica e mai dificil de polisat. Chiar daca aparent oglinda era transparenta, pe margine exista acel aspect "pufos"  privind catre o sursa de lumina, iar o raza laser tinuta la 45 de grade producea o reflexie mult mai clara pe margini, fata de zona centrala.

Dupa vreo 23 de ore eu nu am mai putut sa detectez nici un fel de aspect "pufos", filamentul unui bec se vedea foarte bine si clar, iar testul cu laserul era satisfacator.

Oglinda arata la finalul polisarii cam asa:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Transparenta.jpg

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Oglindapolisata.jpg

Cu un laser rosu de mica putere - 5mW, intr-o camera semi-intunecoasa nu mai apare nici o prima reflexie pe suprafata polisata, chiar si in zonele periferice. Cu un laser mai puternic se vede totusi o reflexie palida.

laser 5 mW
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Testlaser2.jpg

laser mai puternic
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Testlaser1.jpg

In fine matrita s-a comportat bine in timpul polisarii. A trebuit sa refac canalele de vreo 3 ori si doar atunci am facut si presari la cald. In rest, multe presari la rece.
Contactul a fost bun. Miscarea de polisare necesita un efort considerabil si egal in orice directie.

Sorin Sfartz
18 Mai 2011 01:00


Am uitat sa scriu ca la polisare, in momentul in care am vazut ca nu mai scap de aspectul acela pufos pe margine, am folosit o greutate de 7 kg timp de vreo 4 ore. Apoi am mai continuat inca vreo 3 ore, fara greutate, cu miscari cu amplitudine normala si usor descentrate. La greutate am renuntat nu pentru ca polisarea ar fi fost la vremea aceea satisfacatoare, ci pentru ca efortul era prea mare...  :)

neox
18 Mai 2011 09:46


Felicitari! :) 

De acuma incepe partea interesanta :wink: , pana acu' a fost munca de ocna :mrgreen: 
Ai putea sa mai faci un test pentru calitatea polisarii:
Pui oglida ca pentru testul Foucault dar inchizi complet fascicolul reflectat cu lama incat se vede numai inelul de difractie. Daca restul suprafetei ramane perfect intunecat atunci e ok. La o polisare deficitara se vad in felul asta toate punctele.

Sorin Sfartz
18 Mai 2011 10:49


Pai am facut testul acesta.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/test.jpg

Oglinda nu este spalata foarte bine. Urmele acelea de jos sunt de la apa care s-a scurs...

neox
18 Mai 2011 14:05


Aaa ok! :) 

Pai de acum spor la figurizare! :wink: 
Cred ca primul lucru ar fi sa vezi cum stai cu marginea. Bordul rabatut e printre cele mai enervante defecte care cere destul de multa munca  :x  si tare usor il capeti inapoi daca nu esti atent.

Spor!

Sorin Sfartz
19 Mai 2011 12:19


Daca am interpretat bine ce am vazut nu cred sa am probleme serioase cu bordul rabatut. Cand am terminat polisarea oglinda avea o forma de sfera turtita (oblate spheroid) cu zona centrala avand centrul de curbura mai departe fata de zona periferica.
Diferenta dintre cele 2 centre de curbura era destul de mare - vreo 3mm. Intre timp am lucrat cu curse scurte. La Foucault se vede inelul acela de difractie. Am facut azi si un Ronchi cu o retea de 80linii/inch.

Stanescu Octavian
19 Mai 2011 14:08


In centru ai o zona sfera buna dar ridicata sa zicem ca o farfurie intoarsa . deci trebuie sa adancesti .
In mod normal cu miscari scurte centrate alternand cu descentrarea mica ar trebui sa se indrepte dar dupa 2 ore de munca cu greutate pusa sa apase constant. Mai usor se poate adanci cu scula mai mica (100mm diam) cu miscari ovale si semiluna . 
cu scula normala ar merge rapid  cu pendulare mare si  apasare (bordul sculei mai  apasat spre centru oglinzii)  dar se fac ondulatii , santuri .

Sorin Sfartz
19 Mai 2011 17:03


Da asa este. In principiu de cand am terminat polisarea, oglinda a ramas cam cu acelasi profil. O zona sferica relativ buna in centru si un inel periferic cu diferite zone cu curburi mai mari.

Am lucrat cu oglinda deasupra, miscari W cu amplitudine mica (D/4) si cu descentrare mai mare - pana cand marginea matritei ajungea la marginea platoului central.
In felul acesta am sperat sa nivelez gradat zona centrala, insa la un moment dat a inceput sa se formeze in centrul ei o gaura. 

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/gauraincentru.jpg

Am facut o repriza de miscari centrate scurte, care a eliminat gaura - a refacut sfera din zona centrala, insa a lasat un inel mai ridicat in jurul acesteia:

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/CENTRU.jpg

Am continuat apoi tot cu miscari W scurte, insa ca sa evit aparitia gaurii in centru am micsorat putin excentricitatea.
Pana la un punct treaba a mers. Profilul oglinzii a ramas acelasi, singura imbunatatire a fost ca s-au apropiat centrele de curbura extreme de la 3 mm la 1 mm. Chiar si zona periferica a devenit ceva mai omogena.
Insa modul acesta de lucru pare sa nu mai functioneze...

Sorin Sfartz
19 Mai 2011 17:12


Ultimele reprize de lucru in stilul acesta, nu au mai dat nici un rezultat. Parca nu se petrece nimic. 
Contactul dintre matrita si oglinda cred ca este destul de bun. Am facut multe presari la rece. Practic lucram cam 10-15min apoi faceam o pauza in care faceam si o presare.
Matrita arata destul de bine - un gri relativ uniform si opune o rezistenta constanta si destul de puternica in orice directie.

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Matritadupapolisare1.jpg

http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/Matritadupapolisare2.jpg

In mod evident trebuie sa schimb ceva. Nu as polisa cu scula normala si cu apasare mai mare pe centrul oglinzii. Ma atrage ideea de a face o scula mai mica. 
Dle Stanescu, ati putea sa imi explicati cum se fac acele miscari ovale si semiluna?

Stanescu Octavian
19 Mai 2011 18:10


mai incearca si cu matrita deasupra  cu pendulari scurte si putin descentrate . Daca tot nu merge e clar ca suprafata de baza (ghips sau ciment) are o curbura usor diferita in centru fata de margine lucru ce se reflecta in acest fel asupra formei generate pe sticla. 
Daca faci o matrita mica de 100mm faci paralel cu marginea oglinzi impins  un arc de cerc apoi peste centru retragi . arcul cumva centrat pe raza unde incepe ridicatura. 
Oval tot asa pe raza unde apare ridicatura dar amplitudine fara iesire mai mult de 1 cm de bordul oglinzii . Lucrezi cu matrita mica deasupra oglinda fixata  pe masa .

Sorin Sfartz
23 Mai 2011 17:58


Am incercat cu unealta deasupra vreo 2 reprize cu curse scurte si usor descentrate. In afara de faptul ca s-au uniformizat zonele, fiecare in parte, situatia nu s-a modificat. Acelasi platou central cu un inel ceva mai ridicat in jurul lui, urmat de inelul periferic cu raza de curbura mai scurta.
Centrele de curbura au ramas la fel de indepartate unele de altele.

  Asa ca pana sa ma apuc sa confectionez o matrita mai mica, m-am hotarat sa risc niste miscari mai largi cu amplitudine mai mare (oglinda deasupra). Am facut miscari w cu amplitudine 1/3D sau o idee mai lungi si cu excentricitate mai mare - pana oglinda ajungea cu marginea platoului pe marginea matritei. Regimul asta de lucru, intr-adevar a tocit rapid din platoul acela central, insa suprafata a devenit neregulata. Au mai aparut vreo 2 inele, insa mai grav e ca marginea s-a lasat ceva mai mult - o zona de cca 8mm. Vechiul inel ce inconjura zona centrala a ramas si el prezent, numai ca nu mai era chiar asa ridicat. 

Am mai lucrat apoi vreo 2 reprize TOT si MOT (cam 50 minute in total) cu miscari scurte si asta a mai atenuat neregularitatile. Zona centrala e mai apropiata de cea periferica, (cam 0,8mm) cu exceptia inelului marginal, care are centrul de curbura la cca 1 mm mai aproape de oglinda.

O imagine Foucault pe undeva printre CC.
http://i859.photobucket.com/albums/ab159/so999/Oglinda%20telescop%20200%20mm/foc.jpg

Stanescu Octavian
23 Mai 2011 21:08


incearca cu matrita mai mica . ,mai sunt si alte metode la matrita mare sa presezi un inel  stelat astfel  sa ramana doar centru pe o  raza de 100mm  in contact cu sticla . dar e mai greu de lucrat ca tinand de margini se balangane foarte usor putand sa lase dare . e groasa  matrita din ciment sau ghips pe care ai pus smoala?

Sorin Sfartz
23 Mai 2011 21:34


Da e destul de groasa matrita. Am facut-o dintr-un ipsos dentar. Pe margine are aproape 3cm grosime. Am turnat-o dupa profilul oglinzii cand slefuiam cu 800 parca. Dar intr-adevar, parca zona centrala nu a iesit foarte bine, din cauza ca s-a intarit prea repede ipsosul asta. Avea niste zone tesite.

Am sa opresc lucrul si ma apuc de facut o matrita mai mica.

neox
24 Mai 2011 13:28


Cam cat de gros e stratul de smoala?
Cam la ce temperatura ai lucrat?
E posibil sa fie cald si smoala devine prea 'fluida' incat nu mai poti controla suprafata.
La fel daca e stratul e mai gros matrita se comporta ca si cum ai avea o smoala mai moale.

Stanescu Octavian
24 Mai 2011 14:23


Smoala moale nu face rau din contra lasa suprafata foarte curata . doar ca face bord rabatut daca se lucreaza cu iesiri mai ample de 3 degete de bordul oglinzii . 
ridicatura centrala poate sa apara (eu am patit adesea ) de la tensiunile sticlei , cea care o are in lucru e turnata in forma si nu e recoapta in totalitate am cercetat in lumina polarizata si are tensiuni garla si transversale dar si privind perpendicular . 
doar sticla clasica Pirex  de Corning am vazut recoapta perfect fara tensiuni ....dar e doar o legenda acum :cry:

Sorin Sfartz
24 Mai 2011 15:41


Pt. Neox: Am lucrat la 21-22 grade. Smoala e tot de la Stathis... Nu e foarte moale, dar nici tare. Cam la 2-3 ore de lucru trebuie refacute canalele. La inceput, cred ca avea grosime de 1cm stratul de smoala. Acum au mai ramas vreo 6mm pe margine.

Pt. Octavian Stanescu: 
Astia de la Willman & Bell, de unde a venit blank-ul, se lauda ca : "Each blank has straight sides, few or no bubbles, and is fine annealed". 
Dar poate ca e doar reclama.

Concluzia pe care am tras-o este ca la miscarile cu amplitudine mai mare (MOT) se poliseaza intr-adevar mai mult centrul oglinzii. Insa la miscarile scurte, fie ele TOT sau MOT, se poliseaza mai accentuat marginea, lasand zona centrala ridicata.

Stanescu Octavian
24 Mai 2011 16:52


la sticlele cu tensiuni cu gradient de racire in interior spre centru se comporta altfel la slefuire fata de zona marginala indiferent cat de uniform se actioneaza la polisare.

neox
24 Mai 2011 21:31


Mda asta e o chestie interesanta si f. importanta dar care de multe ori e trecuta cu vederea. Toata lumea se concentreaza pe polizoare si tot felul de miscari (inventate si reinventate) crezand ca asta e cauza pt care nu iese oglinda cand de fapt problema e in alta parte.
Inseamna ca pentru sticlele care nu sunt recoapte corespunzator (asta in anumite limite) ar trebui abordate tehnici modificate de polisare altfel dupa cum vad te cam invarti in jurul cozii.

Razvanel1
27 Iun 2011 01:32

Salutare lume
Vreau si eu sa ma apuc sa-mi fac un telescop si as avea nevoie de ajutor, chiar nu as vrea sa dau intre 3000 roni si 7000 roni la magazin.As prefera un Dobsonian "gen", si pentru asta cel mai important este de unde as putea sa achizitionez o oglinda gata facuta de 12-14 inch?deja sa poata fi pusa pe telescop?Stima si astept raspunsurile voastre,multam fain, Razvan Bucuresti, si daca aveti chef de vorba lasati-mi un nr de tel poate schimbam cateva impresii legate de telescoape.O seara buna

micrenda
27 Iun 2011 08:14


Cred ca poti sa vorbesti cu domnul Stanescu (este inregistrat la forum).
Dar nu stiu daca lucreaza aceste dimensiuni.

Erwin
27 Iun 2011 09:49


Vezi aici:
[url=http://www.astrovest.ro/home/index.php?option=com_content&view=article&id=109&Itemid=64]Optică

Mai poți cumpăra din afară, preferabil din Europa din cauza taxelor, sau din Bazar la second-hand. Mai ai varianta de a lua un telescop ieftin și a-i reșlefui oglinzile pentru a obține un telescop de calitate. Oricum o întorci, tot va trebui să investești considerabil, fie în muncă fie în bani. Avantajul la homemade este că nu dai banii toți odată și ai la final un telescop cât se poate de bun, mai bun decât o chinezărie în mod sigur, dacă nu pierzi din vedere și celelalte aspecte constructive, nu numai optica.

Mircea Pteancu
27 Iun 2011 19:52


Salut
Cu siguranta Tavi Stanescu prelucreaza optica de aceasta apertura sau mai mare.
Oglinda de 15 inch a prelucrat si Florin Marc din Tg Mures.
Invit cu placere pe  micrenda , Razvanel1 cat si pe alti colegi de hobby, sa citeasca o trecere in revista  a unora din proiectele optice realizate de Octavian Stanescu pe blogul meu,in articolul ''Telescopes of Octavian ''Tavi'' Stanescu'' :

http://blogs.fanbox.com/''VideteOperaDomini''byMirceaPteancu

Mai gasiti acolo articole despre telescoapele lui Laurentiu Alimpie,despre optimizarea/tunarea obiectivelor de luneta de Silviu aka zoth,si altele.

Am pe ''santier'' articole despre proiectele lui Erwin,TaviF,mak,Catalin MT.
Cateodata mai scriu si despre proiectele mele ATM :D 
Mircea

Erwin
28 Feb 2012 11:05


Ce mai face oglinda? Sunt tineri interesați de procesul tehnologic pe-aici! :)

Sorin Sfartz
01 Mar 2012 13:50


Oglinda asteapta cuminte in sertarul ei.
Din pacate nu am mai avut timp sa ma ocup serios de ea.

M-am hotarat sa fac o masa de slefuit inainte sa continui munca la ea si cum m-am aventurat sa fac una mare, pe masura motorului de care dispuneam, am intampinat tot felul de probleme mecanice. In plus motorul acela inducea vibratii puternice, de care nu am reusit sa scap in ciuda a multe variante de amortizare testate. 
Asa ca am renuntat la primul proiect si am inceput o alta masa, care va fi actionata de un motor de curent continuu. Am un motor de stergator de 12V si mai am un motor pas cu pas destul de puternic, care e si el o optiune daca voi reusi sa fabric un driver decent pentru el.

Oricum, sunt decis sa finalizez oglinda pana la vara.